2019-05-04 1135 瀏覽
元朗難得的高質西餐廳!..元朗多嘢食?Yes and No 啦Yes 的是好多都是抵食小食呀、快食的茶記等等。但是好多時候,如果想慶祝下/ 同屋企人去食decent 的西餐,一係要去九龍港島食(遠豬豬),一係就去酒店呀Yoho Mall 食 (貴豬豬)。..一直想發掘:(1)近近地係屯門元朗天水圍(2)環境 decent 、有情調(3)食物高質,性價比高的餐廳今日比我搵到了..今日去元朗行街街,行完想relax 啲食個靚扒,本身打算坐輕鐵走去尖沙咀食西餐,點知沿輕鐵大馬路行,見到呢間”Never too late dining”。粉紅色的牌好 sharp,又有個戶外露天小田園,感覺好似唔錯,所以就入去試下。..餐廳內光鮮優雅,簡單得來又不失格調。以木色金色做主調,樓底又高,感覺好舒服。.. 事不宜遲,叫扒扒食..我們三人行,所以點了一個2人晚餐,再另叫一個春雞。個2人晚餐可以揀2個頭盤、2個主菜,介有餐湯、餐包、甜品及飲品。$548,每個人都是$200幾蚊,其實好抵食。..首先上餐湯及餐飽。.抵讚的是碗湯已經好有水準,而且好足料。不只是「水」,而有啲「微粒」的蕃茄蓉,通常酒店先會咁做,
元朗難得的高質西餐廳!
元朗多嘢食?Yes and No 啦
一直想發掘:
(1)近近地係屯門元朗天水圍
(2)環境 decent 、有情調
(3)食物高質,性價比高的餐廳
今日比我搵到了

事不宜遲,叫扒扒食

我們三人行,所以點了一個2人晚餐,再另叫一個春雞。

首先上餐湯及餐飽。
抵讚的是碗湯已經好有水準,而且好足料。
不只是「水」,而有啲「微粒」的蕃茄蓉,通常酒店先會咁做,普通餐廳多數會offer 「羅宋湯」only。
餐湯及餐包

之後上前菜。我們揀了:
*煙三文魚凱撒沙律*
煙三文魚凱撒沙律

及 *巴馬火腿什菜沙律伴蜜瓜*
巴馬火腿什菜沙律伴哈密瓜

非常豐富的前菜,好大份足料,而不是平時1小碟仔的前菜。
大大塊Parma Ham 及煙三文魚

一份前菜已經可以是我平時的晚餐

登登登登,主角出場!
扒扒扒之 *New Zealand Rib Eye* (9安士)
燒紐西蘭肉眼扒

鮮嫩多汁,正呀!
質素與出面九龍港島的貴豬豬餐廳一樣,更勝一籌的是個牛扒汁(必沾!)。
除了粗薯條外,亦附有一大塊的烤菠蘿,可以中和扒扒的油膩感,恰到好處呢

除了食扒扒,當然要試下啲特別、不是間間餐廳都有的 *蟹肉蝦粒意大利飯*。
再一次証明我眼光好好
啖啖蟹肉味,非常特別的 mix and match。
蟹肉蝦粒意大利飯

另外單叫了一個燒春雞。烤得剛剛好,鎖住肉汁。Juicy juicy~
同樣都是有菠蘿同薯條,飽飽豬囉......
燒原隻春雞

食到飽飽地,叫杯飲品先...
飲品 - 芒果及士多啤梨

嘩,好靚豬豬呀,打卡一流(我張自拍太靚,唔係到show off laa)。而且啖啖果肉,清新自然。

Last but not least... 甜品
二人套餐甜品

都是好靚靚呀,似藝術品。
我留意到個甜品menu 都有好多其他選擇,非常有高級餐廳的典範呢。

總括而言,的確是元朗難得一見的高質西餐廳,好豐富的dinner set而且價錢合理,很適合想慶祝、想好好食一餐的情侶、家人及朋友。

煙三文魚凱撒沙律
巴馬火腿什菜沙律伴哈密瓜
燒紐西蘭肉眼扒
蟹肉蝦粒意大利飯
燒原隻春雞
二人套餐甜品
2019-04-26 741 瀏覽
人生第一次入元朗,諗住同friend周圍行下睇下,行到點幾兩點太肚餓,見到呢間既裝潢周埋格調唔錯,又好耐冇食過西餐,價錢又幾好,於是就入去試下。一入到去,人唔算多,枱與枱之間唔會好逼,都有唔少人係度用完餐 坐係度傾計,自然自己入到去都好放鬆!我叫左個New Zealand Ribeye ($98) 而朋友叫左個 Egg Benedict ($68)。叫完冇耐就有磨菇湯同餐包送上!個湯好surprising, 味道非常濃郁,而且有磨菇粒,令成個湯好有質感🤔然後講返個主食,Ribeye 可惜既係冇得自選幾成熟,感覺上煮得老左少少,不過好彩唔會太難咬爛,肉汁亦冇流失,都算不過不失。而Egg Benedict 就好足料,唔會好似一啲餐廳塊煙三文魚好細,味道配搭亦非常唔錯!我諗間店舖其中一個賣點係杯朱古力,因為佢係餐牌寫 茶/咖啡/朱古力 ,好少見。叫左首先賣相非常好,奶適合大家打卡,味道唔會好似坊間既 太甜,亦有充足既朱古力味,飲過返尋味😍絕對要一試

Soup  of  the  day

Grilled  New  Zealand  Ribeye  (6oz)  with  French  fries
Egg  Benedict  with  Salad

Hot  chocolate
2019-04-22
Soup  of  the  day
Egg  Benedict  with  Salad
Hot  chocolate
2019-04-22 604 瀏覽
真係好好食。俾甘既價錢仲要係元朗食到甘既質素。簡直係5星級食府既享受。食材同擺設都好特別。Caesar 沙律原本跟煙三文魚但我唔鐘意食。廚師都幫我轉左Parma Ham.而個羅宋湯都好特別。唔同其他餐廳果d 甘低端。足料好味。大盤西冷牛扒好juice(必食)。而豬鞍喜出望外好有口感帶點爽口。意大利炒飯先要表揚。平時就算係出面酒店食既d 飯會硬硬。但呢到口感岩岩好。迎合香港人口味。再加上厚厚既鵝肝簡直係一流。廚師都好細心。我話爸爸生日。佢地馬上畫哂碟正碟甜品出黎。果下真係好驚喜。我都好希望佢地要keep 住個水準唔好令人失望。會再來食其他野!!👍🏻👍🏻👍🏻
2019-04-08 531 瀏覽
見佢幾平,又有咁多正評,就諗住嚟一試中。大。伏。我地每人都嗌左個意粉,無一個係好食既朱古好好淡,唔好飲個湯好杰啲粉未沖開咁,都唔好飲而我揀既carbonara就係伏中之伏一擺低已經聞到好大陣芝士味但唔係芝士既香,而係好膩既芝士味未食已經濟濟地仲好油,好似油浸意粉咁難食到連我咁大食都唔想再食好足料,但係啲比例錯晒咁每樣嘢都唔好食雖然平,但平得嚟個質素都太差了吧📍超主觀+有偏見評分 (5為最多)📝📃hunger(食物🤤/🤮): 🤮🤮🤮📃anger(感覺🥰/🤨): 🤨🤨📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 不了😟
見佢幾平,又有咁多正評,就諗住嚟一試
中。大。伏。

我地每人都嗌左個意粉,無一個係好食既

朱古好好淡,唔好飲
個湯好杰啲粉未沖開咁,都唔好飲

而我揀既carbonara就係伏中之伏
一擺低已經聞到好大陣芝士味
但唔係芝士既香,而係好膩既芝士味
未食已經濟濟地

仲好油,好似油浸意粉咁

難食到連我咁大食都唔想再食
好足料,但係啲比例錯晒咁
每樣嘢都唔好食
雖然平,但平得嚟個質素都太差了吧

📍超主觀+有偏見評分 (5為最多)📝
📃hunger(食物🤤/🤮): 🤮🤮🤮
📃anger(感覺🥰/🤨): 🤨🤨
📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 不了😟
午餐
2019-04-04 433 瀏覽
Never Too Late Dining🍸之前行街經過呢間餐廳都覺得個名好特別☺️原來除咗個名特別之外 食物嘅性價比都幾高😆甜蜜單身貴族套餐又幾足料bo餐湯係南瓜湯🎃平時唔食南瓜嘅我都覺得好飲南瓜好溶 配合埋其他材料南瓜味唔會好重沙律菜超級新鮮 感覺好Fresh🥗Main course 有原隻龍蝦配合埋番茄意粉 好開胃🦞其他海鮮配料都好新鮮!另外仲要左個安格斯西冷扒加虎蝦🐮🦐西冷扒分量充足 但就略嫌有點過熟un左d虎蝦超級鮮甜!!! 套餐包埋甜品是日甜品係朱古力芝士蛋糕🍰味道啱啱好唔會好甜 伴碟仲好靚添店員見我有幾聲咳推介左自家製既潤喉陳皮冰糖燉檸檬西餐廳有中式飲品又幾得意喎而且飲完真係喉嚨舒服左好多總括來講💁🏻‍♀️環景同服務都好好而且食材都唔係平價貨 性價比幾高!
Never Too Late Dining🍸
平時唔食南瓜嘅我都覺得好飲
南瓜好溶 配合埋其他材料南瓜味唔會好重
沙律菜超級新鮮 感覺好Fresh🥗
Main course 有原隻龍蝦配合埋番茄意粉 好開胃🦞
其他海鮮配料都好新鮮!
另外仲要左個安格斯西冷扒加虎蝦🐮🦐
西餐廳有中式飲品又幾得意喎
而且飲完真係喉嚨舒服左好多
總括來講💁🏻‍♀️
環景同服務都好好
而且食材都唔係平價貨 性價比幾高!
今日同好姊妹係元朗覓食,我地好耐無見,想搵間坐的舒服又可以傾計餐廳食晚飯,無意中見到個紫色招牌好靚,引左我地入去食!我地叫左個單身貴族餐個價錢好抵$238頭盤忌廉南瓜湯,真係好足料好濃味,炸雞軟骨棒、特別係碟加拿大龍蝦配番茄海鮮意大利面,面係我鐘意質感,龍蝦爽口,個汁啱啱好👍🏻👍🏻見D嘢咁好味,我地加多左一份烤安格斯西冷扒$248 ,塊扒仲係好juice,配左佢地個自家製黑椒燒汁好正無得輸,另加虎蝦$68 ,加一後共$587,每年碟賣相都好吸引,絕對唔會輸比D高級餐廳,呢間Never Too Late 餐廳絕對,色,香、味俱全👍🏻👍🏻👍🏻環境舒服,員工友善,P.S我地埋單果陣,餐廳員工問我地意見如何,佢話比我地知啱啱黎左個廚師係某間高級洒店嘅大廚過黎做😍我地兩個已經約定下次再黎食🤤🤤期待下一次驚喜
我地叫左個單身貴族餐個價錢好抵$238
我地兩個已經約定下次再黎食🤤🤤期待下一次驚喜
2019-04-03
5 分鐘 (堂食)
2019-04-01 237 瀏覽
Nice lunch👍🏻 ,一直想試呢間,但成日覺得好吊腳,今次終於黎左試,Set lunch$48-$99不等,個人認為價錢西餐黎講都算平餐湯濃郁帶蕃茄酸味好開胃,麵包香脆,係我杯茶😍😍,點左蜆肉意粉好彈牙,蜆肉亦好多仲有青口,味道偏濃,朋友既carbonara好creamy,但煙肉比較咸🤨,Mocha用玻璃杯上,個人覺得透明杯裝上熱飲係好賞心悅目🎈但整體食物係幾好既,帶埋bb去,店員都好樂意照顧bb需要,店內有提供bb椅👍🏻
Nice lunch👍🏻 ,
一直想試呢間,但成日覺得好吊腳,
今次終於黎左試,
Set lunch$48-$99不等,
個人認為價錢西餐黎講都算平
餐湯濃郁帶蕃茄酸味好開胃,
麵包香脆,
係我杯茶😍😍,
點左蜆肉意粉好彈牙,
蜆肉亦好多仲有青口,
味道偏濃,
朋友既carbonara好creamy,
但煙肉比較咸🤨,
Mocha用玻璃杯上,
個人覺得透明杯裝上熱飲係好賞心悅目🎈
但整體食物係幾好既,
帶埋bb去,
店員都好樂意照顧bb需要,
店內有提供bb椅👍🏻
2019-03-31 177 瀏覽
跟家人去此餐廳晚餐,叫了一個雜錦小食拼盤,有cold cut 火腿,一碟飯,一碟牛扒和紅白餐酒各一杯。我和家人吃後都回家攪肚痛,我無肚屙,但家人有。懷疑是cold Cut出事,不夠衛生。晚餐期間亦有蚊滋仔飛在食物上2-3次,以前的廚師走了,易手後食物就是普通西餐,層次下跌,之前的精緻美味menu已沒有,轉為相比Oliva 相同的menu, 上一位廚師太厲害,元朗應該留不住他,現餐廳不再特別,衛生亦遜預期,侍應態度保持ok, 但無下次。

2019-03-29 192 瀏覽
朋友話好想試尼間餐廳好耐,然後我地終於去左試,點知係只有失望同失望。入到去其實係幾有期望,因為個環境係幾舒服又裝修得幾靚,以為D野食都會比較高質,可惜可惜。加上叫完野食之後,其實都等左一大段時間佢先上正餐,仲要係3個正餐一個一個上,每一個上餐中間都隔比較耐,第一個有正餐食既朋友食完既時候,第3個先岩岩上菜... 唔肯定佢廚房係咪得一個人啦,但係上菜個time management真係差。成個過程唯一比較可取可能係飲品、湯同餐包,係正正常常既,無伏。但係去到正餐就中晒伏了三個意粉都係太多汁,個汁又要好濃,正正常常咁食晒d意粉都可以仲有半兜汁係到,但又因為太濃味,唔想就咁食埋d汁,。如果真係要簡,可能係白酒煮意粉最好,但平時食尼款意粉係乾身既,而尼個又係好多唔知咩水淨低

餐湯麵包

卡邦尼意粉
拿破崙意粉
白酒煮海鮮意粉
拿破崙意粉
白酒煮海鮮意粉
2019-03-27 149 瀏覽
見依間餐廳裝修幾靚~今日就同朋友一齊黎試下LUNCH SET 都幾平 價錢由五十幾去去到一百蚊都會有咁我地就簡左三個意粉 諗住意粉一定無伏啦 點知都係大伏首先有餐湯加麵包抵讚既地方 係佢個麵包係暖既咁一搽啲牛油上去就岩岩好溶~個湯係忌廉湯黎既 但佢實在係太過太過creamy拿破崙意大利麵($58)蓄茄同汁多過曬成個麵雖然陣酸酸甜甜既味好易入口但食個個就好似要係啲茄醬入面搵啲麵出黎食咁卡邦尼意大利麵($68)芝士太多太濃 濃到成個意粉都好似食緊芝士咁好膩好流 明明份量唔多但太膩所以都食唔曬白酒香蒜蜆肉意大利粉($68)三個入面最正常既一個 因為無芝士蜆肉份量好多~但係個汁一啲都唔汁 反而變左湯咁 多到好似食緊湯面依個價錢黎講真係幾平 有湯有包有main有野飲 但野食真係唔係特別好食~只可以話係抵食
見依間餐廳裝修幾靚~今日就同朋友一齊黎試下
LUNCH SET 都幾平 價錢由五十幾去去到一百蚊都會有
咁我地就簡左三個意粉 諗住意粉一定無伏啦 點知都係大伏

首先有餐湯加麵包
抵讚既地方 係佢個麵包係暖既
咁一搽啲牛油上去就岩岩好溶~
個湯係忌廉湯黎既 但佢實在係太過太過creamy

拿破崙意大利麵($58)
蓄茄同汁多過曬成個麵
雖然陣酸酸甜甜既味好易入口

但食個個就好似要係啲茄醬入面搵啲麵出黎食咁

卡邦尼意大利麵($68)
芝士太多太濃 濃到成個意粉都好似食緊芝士咁
好膩好流 明明份量唔多但太膩所以都食唔曬

白酒香蒜蜆肉意大利粉($68)
三個入面最正常既一個 因為無芝士

蜆肉份量好多~
但係個汁一啲都唔汁 反而變左湯咁 多到好似食緊湯面

依個價錢黎講真係幾平 有湯有包有main有野飲
但野食真係唔係特別好食~只可以話係抵食
2019-03-23 135 瀏覽
入元朗踩單車,就諗住食啲係元朗先有既嘢啦依間嘢都開左一輪,就提議一齊嚟食點知齊齊中晒伏Lunch set好平如果平日嚟,仲唔使加一只可惜,平得嚟但唔好食杯凍朱古力都未撈勻撈完都淡到爆朱古力都無乜湯係蘑菇湯飲落好杰但又唔濃郁卡邦尼意粉 $68聞落去已經覺得太重芝士味食落去,嘩太太太太太膩個比例錯晒咁個汁太多,芝士同忌廉都太多了吧食汁多過食意粉啲煙肉都有好多既,但好鹹完全食唔晒拿破崙意大利麵 $58好酸又係啲汁仲多過意粉香蒜蜆肉意大利麵 $68賣相最正常既但食落同平時其他地方食既味就唔係好同supposed依個意粉唔會太多汁,但依個係湯浸意粉咁只可以話價錢幾平有湯有包有餐飲但3個意粉都係唔同程度既難食飲品定食物都無一嘢樣係覺得滿意
入元朗踩單車,就諗住食啲係元朗先有既嘢啦
依間嘢都開左一輪,就提議一齊嚟食
點知齊齊中晒伏

Lunch set好平
如果平日嚟,仲唔使加一
只可惜,平得嚟但唔好食

杯凍朱古力都未撈勻

聞落去已經覺得太重芝士味
食落去,嘩
太太太太太膩
個比例錯晒咁
個汁太多,芝士同忌廉都太多了吧
食汁多過食意粉
啲煙肉都有好多既,但好鹹
完全食唔晒

香蒜蜆肉意粉

香蒜蜆肉意大利麵 $68

賣相最正常既
但食落同平時其他地方食既味就唔係好同
supposed依個意粉唔會太多汁,但依個係湯浸意粉咁

只可以話價錢幾平
有湯有包有餐飲
但3個意粉都係唔同程度既難食
飲品定食物都無一嘢樣係覺得滿意
午餐
2019-03-19 148 瀏覽
朋友生日想找個有小小fine dinning 嘅地方來慶祝一下,上網搜尋到這間覺得不錯,就決定來探訪一下🧐二人餐$568頭盤: 南瓜忌廉湯配一片法式餐包湯香味濃,熱騰騰🤗前菜五選二 :自家醃三文魚薄切沙律🥗三文魚份量算不少、配上沙律菜加芝士👍🏻白酒煮牛油青口青口有洒香味,但又唔太搶二盤四選一 :蟹肉蝦粒意大利飯意大利飯一般都是有咬口,有香濃的忌廉味,蟹肉跟蝦粒幼細😉主菜四選一 :燒紐西蘭肉眼扒五成熟可做到嫩嫰的,不會過🔥,扒面淋上黑醋、酸甜適中,這配撘唔錯😘包餐湯、甜品拼盤及咖啡茶。甜品拼盤有驚喜😘😘,一般跟餐的甜品都是細細份,但這裏是拼盤,有芝士蛋糕、泡芙加雪糕球,還有水果伴碟,非常豐富😛因為訂枱時告知餐廳我們是慶祝生日🎂,所以餐廳會在甜品碟上寫字💞加單點燒羊架 9 oz $198一般燒羊架有兩件,此店多一件,都是黑醋汁,有點嚡😅,加$48配餐湯及茶

二人餐$568

頭盤: 南瓜忌廉湯配一片法式餐包
湯香味濃,熱騰騰🤗

前菜五選二 :
自家醃三文魚薄切沙律🥗
三文魚份量算不少、配上沙律菜加芝士👍🏻

白酒煮牛油青口
青口有洒香味,但又唔太搶

二盤四選一 :蟹肉蝦粒意大利飯
意大利飯一般都是有咬口,有香濃的忌廉味,蟹肉跟蝦粒幼細😉

主菜四選一 :燒紐西蘭肉眼扒

包餐湯、甜品拼盤及咖啡茶。

加單點燒羊架 9 oz $198

生日
2019-03-15 191 瀏覽
今日3月14日同女性朋友去左食生日飯,點知原來是白色情人節,所以都叫咗一個情人節套餐嚟食!成個餐勁多嘢食食到我同朋友仔食唔晒,所以打包左個意大利飯回家!最欣賞個意大利飯,朱古力火鍋,蘑菇湯!很有趣很好味!餐廳侍應們態度很好,環境不錯, 兩人大約$550結帳!推介❤️!蘑菇湯很濃烈,是我喜愛的蘑菇味!意大利飯我們轉了蘑菇意大利飯,也是本人喜愛的口味!雖然牛扒比起預期中比較熟但是都OK的!凱撒沙律不錯👍🏻!

推介❤️!

蘑菇湯很濃烈,是我喜愛的蘑菇味!
意大利飯我們轉了蘑菇意大利飯,也是本人喜愛的口味!
雖然牛扒比起預期中比較熟但是都OK的!
凱撒沙律不錯👍🏻!
2019-02-26 194 瀏覽
平時行過已覺得環境不錯趁着聖誕節 決定到餐廳一試餐廳環境氣氛好好 待應服務亦很體貼由點菜到上菜 等候時間唔算長食物味道不錯 其中頭盤包含生蠔 生蠔質素很高 牛排就略微overcook左少少 不過還可接受甜品嘅擺設好可愛 很有聖誕氣氛 不過可能我食唔到太甜 甜品對我黎講有點太甜 但雪糕還不錯整體的用餐感覺良好 若有機會 會再一試
平時行過已覺得環境不錯

整體的用餐感覺良好 若有機會 會再一試
2018-12-25
聖誕節
2019-02-14 283 瀏覽
二月份係情人節嘅月份,食個情人節套餐,好浪漫喔💕!係眾多嘅選擇揀左連個名都有意思嘅NEVER TOO LATE DINING!佢個套餐勁豐富,由頭盤到甜品都好足料,比正常二人份量多,其實三個人食就啱啱好!頭盤有蕃茄湯配麵包湯杰濃味,再配法式嘅餐包,為套餐來個好開始!雜錦冷拼盤(煙三文魚、巴馬火腿、凍肉腸、蒜蓉包) - 啲凍肉正常味,最突出係個蒜蓉包,勁重蒜蓉味,好味喎!凱薩沙律 - 都ok,料足份量足!主菜1: 燒日本珍寶帆立貝蟹肉意大利飯兩大粒帆立貝加蕃茄汁嘅意大利飯,雖然唔太覺有蟹肉,但呢個熱辣辣,再配蕃茄汁唔覺膩,都唔錯喎!主菜2:烤安格斯西冷扒西冷扒7成熟啱我口味,肉味濃,再配個燒菠蘿,即刻清新不少!主角係甜蜜蜜嘅邪惡朱古力火鍋,係一個簡單版嘅朱古力火鍋,呢個係比較少見嘅跟餐甜品!雖然到尾已經好飽,但甜品胃啟動,再配少量生果開胃不少!食完勁飽,滿滿幸福喔!

頭盤有蕃茄湯配麵包
湯杰濃味,再配法式嘅餐包,為套餐來個好開始!

凱薩沙律 - 都ok,料足份量足!

主菜1: 燒日本珍寶帆立貝蟹肉意大利飯

主菜2:烤安格斯西冷扒
西冷扒7成熟啱我口味,肉味濃,再配個燒菠蘿,即刻清新不少!

食完勁飽,滿滿幸福喔!

情人節