2016-05-12 182 瀏覽
其實甜品來說,相機食先甚至食晒都係常識了的年代。呢間next station dessert 都係代表之一了。係米好好食?又唔算。係米好難食?又未至於。合格啦。款式多,photo-able , 5-6十蚊仲想要求咩呢。會比正評!
2016-05-12 147 瀏覽
今晚係旺角收工,朋友介紹下去左呢間甜品屋,見到亦有不小好評就黎試試。點了香蕉pancake,有驚喜!pancake 皮好薄,薄薄的一層包住香蕉,而且是長條形的,切成一片片吃好方便,味道亦很不錯。下次有機會再試下其他甜品。

下次有機會再試下其他甜品
2016-05-02
10 分鐘 (堂食)
2016-05-10 382 瀏覽
紫薯甜品,不是太易找到。今次來到Next Station Dessert試兩樣紫薯甜品。Weekday 下午比較清靜。栗香紫薯山 $65喜歡紫薯,一定要點我點的栗香紫薯山。栗香紫薯山藝術品般的造型,一樣是非一般好味道。長長的栗子蓉。雲尼拿雪糕下是大大一球紫薯,非常軟綿。底層有蛋白餅。3種滋味 – 凍雪糕 + 軟紫薯 + 脆蛋白餅,再混上栗子蓉,又加添了複雜感,非常滿足的多層次。紫薯窩夫 $62非常脆囗的熱窩夫。內有些紫薯作料,帶來不一樣口感。初時怕份量太多,其實,好食的話,轉眼吃光。加上一大球雲尼拿雪糕,給我一冷一熱的溫差感。熱窩夫加上楓糖漿更正,非常不錯的一款甜品。

紫薯甜品,不是太易找到。
Weekday 下午比較清靜。
栗香紫薯山
栗香紫薯山 $65
喜歡紫薯,一定要點我點的栗香紫薯山。
栗香紫薯山藝術品般的造型,
一樣是非一般好味道。
長長的栗子蓉。
雲尼拿雪糕下是大大一球紫薯,非常軟綿。
底層有蛋白餅。
紫薯窩夫 $62
非常脆囗的熱窩夫。
內有些紫薯作料,帶來不一樣口感。
初時怕份量太多,其實,好食的話,轉眼吃光。
加上一大球雲尼拿雪糕,給我一冷一熱的溫差感。
熱窩夫加上楓糖漿更正,非常不錯的一款甜品

2016-05-10
栗香紫薯山
2016-05-10 131 瀏覽
食完飯食埋甜品就圓滿啦,見到呢間唔錯又咁岩做緊心太軟半價,就要試下佢個心太軟啦!朱古力心太軟配曲奇雪糕 ($58 / 半價後$29),可以從4款酒(Rum, Grand Manier, Baileys, Tequila Rose) 選一款,唧入心太軟中間,waiter 介紹了配Baileys。心太軟用左54%朱古力,外面焗得脆脆,流心做得不錯,朱古力漿很濃郁,好味!可能入面已經好full,未切開之前唔太唧到酒入去,會流返出黎,切開左再唧又覺得冇咁好玩,自己又覺得一般配合,因為朱古力漿好厚感,酒就好水感,兩樣唔太撈到,專登攪勻佢又有d核突!個曲奇雪糕就唔太掂啦,冇咩味,直頭冇咩雪糕feel,好似曲奇奶水造的冰... 朱古力心太軟係好味,曲奇雪糕要改善!綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕 ($58 / 半價後$29), 心太軟上有紅豆,切開心太軟,流心不欺場,味道可以,蛋糕沒有朱古力那個咁脆身,未算好出色,反而個野莓乳酪雪糕好好味,好香好滑!如果有朱古力心太軟配野莓乳酪雪糕就prefect 啦!依家每款都係得一半好味!

朱古力心太軟配曲奇雪糕
綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕

2016-05-09
3 分鐘 (堂食)
$29 (宵夜)
2016-05-09 225 瀏覽
Green tea泡沫幾正 滑得黎又有陣淡淡既綠茶味 面頭仲有粒粒叮叮糖 口感好特別😛 不過下層既紅豆奶凍同士多啤梨啫喱同上層綠茶都幾大差別 上層味道好濃郁 下面啲奶凍就酸酸地 紅豆味都吾太出 無平時食開既紅豆咁甜 吾系好balance到個綠茶☺️
2016-05-08 147 瀏覽
約朋友到旺角吃晚餐,飯後,我們都喜歡餐後都鍾意去搵另一間食甜品,經過呢間甜品店,內裡裝修好有Cyber Feel, 我地就比佢裝修吸引,就入去試食,我地叫左䁔拖肥泡沫、佛手柑吉士泡沫口感很䁔,下面冰涼,很有層次感,冰火交融,刺激味蕾,杏仁棒碎口,可以一試。我地share甜品,呢個都唔差,口感酸咪咪,買相也不錯,好吸睛,可以一試。
2016-04-08
15 分鐘 (堂食)
2016-05-08 131 瀏覽
看完電影後,經過黑布街時突然發覺有點兒肚餓,便在附近找找店子歇腳;街上有數間日燒,火鍋與甜品店,打量了一下,決定選擇甜品店,再從外略略望望裡面環境,最後選擇到了Next Station Dessert一試!到裡面後,發覺燈光既偏昏暗卻又甚有情調,讓人頗覺悠閒舒適;設計上有吧檯式高檯與普通雅座,而我就選擇了高檯!略略看看餐牌後,就選擇了首頁推介"唔中意太甜既你"--佛手柑吉士!下單後不用太久,店員便遞上此款甜品;擺碟相當精美,首先滿足了視覺上的享受!先試佛手柑果蓉,吃下去覺得很足料,將佛手柑的味道壓縮在吉士粉中,在口裡面慢慢溶化,果酸主導了甜味;再挑另一塊果蓉吉士,搭上了中間層的草莓芭菲一嚐,這次酸甜度平衡了許多,佛手柑味與草莓味也變成了朋友!慢慢地細嚐完了上層,喝點水清一清味蕾,就看看朱古力曲奇餅底與果蓉的火花了;也是甚為搭配!果蓉為味厚的朱古力餅底帶來了清新感,而餅底就提供了質感!整體來說,此甜品真的很適合我此類不喜太甜的人仕,但又很有滿足感!
看完電影後,經過黑布街時突然發覺有點兒肚餓,便在附近找找店子歇腳;街上有數間日燒,火鍋甜品店,打量了一下,決定選擇甜品店,再從外略略望望裡面環境,最後選擇到了Next Station Dessert一試!

2016-05-04
$58 (宵夜)
  • 佛手柑吉士配草莓分子啫喱
2016-05-07 2808 瀏覽
今日同朋友由尖沙咀一直行,不知不覺間二人行經旺角黑布街,黑布街已經改變了不少,開了很多不同類型食店,見到 "Next Station Dessert" 我們二人互望一下,隨即走近門外看看,門外放置了餐牌供食客參考。我們進店內已見坐滿食客, 有三張高檯, 開放式廚房,原來內裡還有檯的。有三個大大個黑板,用非常美艷的顏色粉筆寫上推介食品和於Facebook讚好有折扣,非常搶眼。翻開餐牌,有很多甜品可供選擇,另外仲有飲品。最後我地揀選了紫薯窩夫配曲奇雪糕 $62 高貴的淺紫色-紫薯窩夫上面鋪上紫色和白色的粉末,極其吸引。窩夫咬口脆,只是不太熱。內層只夾上香甜紫薯蓉,不會很甜不會覺很膩,有少少紫薯味,沾上朱古力醬我會覺得甜,但沾上蜜糖甜度剛剛好,感覺比較清新,再加上冰凍的曲奇雪糕,又脆又凍很有嚼口。朱古力心太軟配曲奇雪糕 $58心太軟一向是我至愛甜品,當然也點了一客,不過今次不是有生果伴隨,而是用上百利甜酒。賣相很美觀很特別。先唧上膠管內的百利甜酒,然後從中間切開,不知是不是影相影耐了而令其朱古力醬已凝固了,結果沒有預期的朱古力醬流出,只見到甜酒,有點兒失望。不過,心太軟有淡淡甜香酒味,蛋糕不
翻開餐牌,有很多甜品可供選擇,另外仲有飲品。

最後我地揀選了紫薯窩夫配曲奇雪糕 $62
紫薯窩夫配曲奇雪糕
朱古力心太軟配曲奇雪糕加上百利甜酒
朱古力心太軟配曲奇雪糕 $58

心太軟一向是我至愛甜品,當然也點了一客,不過今次不是有生果伴隨,而是用上百利甜酒。賣相很美觀很特別。先唧上膠管內的百利甜酒,然後從中間切開,不知是不是影相影耐了而令其朱古力醬已凝固了,結果沒有預期的朱古力醬流出,只見到甜酒,有點兒失望。不過,心太軟有淡淡甜香酒味,蛋糕不會太甜,有好香朱古力味,只略嫌份量細小。
食完這兩個甜品,我們沒有再進食晚餐。
2016-04-30
紫薯窩夫配曲奇雪糕
朱古力心太軟配曲奇雪糕加上百利甜酒
  • 朱古力心太軟配曲奇雪糕
2016-05-07 246 瀏覽
在麥花臣球場附近有數間甜品屋,在門外看它們的餐牌時,即時被這個紫薯窩夫的賣相所吸引。雖然實物的紫薯份量沒有圖片所示的那麼多,不過窩夫焗得外脆內軟,滲著紫薯的香味和甜味,即使不加朱古力醬或糖漿已夠好吃。不得不再讚一次,紫色的窩夫真的很好看!雲尼娜雪糕以個人口味而言則略甜。這兒竟然沒有Cappuccino,只有Latte、Expresso或Americano,我要了個後者,幸好味道不太淡,比預期的好。下次再來的話想試試綠茶紅豆心太軟。
Americano
2016-05-07
3 分鐘 (堂食)
紫薯窩夫
假期的最後一天, 與朋友來個簡單晚飯後, 稍嫌不滿足. 於網上一看, 旺角的甜品店實在很多, 中式, 冰類, 水果為主, 比比皆是. 但看到的這家甜品店的種類是不愛甜的我較喜歡的類型. 餐廳設計以高腳枱為主. 不知會否前身是酒吧改建而成? 餐牌上最吸引我眼球的4款甜品, 最後從窩夫 / 梳夫厘中二選一, 由於聽說窩夫是主力推介. 還是聽聽推介的好. 先上我的甜品, 擺盤很精緻, 2塊窩夫上有灑上紫薯粉, 感覺實物比相片更精緻. 不只女仕, 連男仕也會愛上. 窩夫脆脆的口感, 內裡配上紫薯淡淡的甜味, 只是這個組合已經足夠上碟但未能令人吃得下兩件. 但可以配上朱古力漿, 糖漿嚐嚐口味的變化. 配雲吞拿雪糕更是冷熱交融, 最佳組合. 朋友點的心太軟配rum (另有3款liqueur可配合), 心太軟的外層鬆脆, 內層流心, 偷嚐了一口, 味道濃厚但甜味不過份. 酒香誘人.  雪糕則沒有試, 若有機會下次會選橙酒. 結帳出去時, 才發現原來心太軟正在做半價, 難怪埋單價格比想像中便宜. 非常滿意的一頓甜品, 若是要說這間餐廳的不好地方, 是椅子坐起來並不舒服. 枱面太高.
餐廳設計以高腳枱為主. 不知會否前身是酒吧改建而成?
紫薯窩夫 + 雲尼拿雪糕

心太軟 with Rum
 雪糕則沒有試, 若有機會下次會選橙酒.

2016-05-02
$45 (宵夜)
紫薯窩夫 + 雲尼拿雪糕
心太軟 with Rum
  • 心太軟
  • 紫薯窩夫
唔知你會唔會都有同感,辛勞工作一整天,下班時間一到就很想逃離辦公室,然後很想放肆地吃個甜品,來滿足一下飽受壓力煎熬的心靈。 「下一站甜品」幽幽的光線下,廚窗是落地玻璃,放鬆心情,舒服地歎個甜品。點了紫薯窩夫和栗子拿破崙,兩款甜食都是少見的口味配搭。喜歡窩夫中間的紫薯餡料,軟軟的紫薯夾著脆薄的窩夫,口感豐富又不會太甜。 至於栗子是AW的至愛,可惜栗子蓉加了AW最討厭的肉桂,吃的時候真的又愛又恨!黑白布街不知在何時開始變成了甜品街~甜品點的環境很舒適,帶點異國風情'Bar' 枱很有格調,牆上的黑枝用了很多心思畫上推介食品椅子也是充滿型格,細心觀看,椅子的設計很貼心,是有腳踏的啊~窩夫以紫薯款式最吸引吧!其他的甜品也不錯切開的窩夫,可以看到軟心紫薯餡料,令人垂涎欲滴香熱脆脆的紫薯窩夫配上淡淡的雲呢拿味雪糕,甜度perfect,一試難忘~栗子拿破崙,面層加了「酸味味」的糖膠裝飾,新鮮不俗套食拿破崙最難的地方,就是如何不切碎拿破崙二人食飽後係時候要減肥了! 加油吧!
黑白布街不知在何時開始變成了甜品街~
甜品點的環境很舒適,帶點異國風情
'Bar' 枱很有格調,牆上的黑枝用了很多心思畫上推介食品
窩夫以紫薯款式最吸引吧!
其他的甜品也不錯
切開的窩夫,可以看到軟心紫薯餡料,令人垂涎欲滴
栗子拿破崙,面層加了「酸味味」的糖膠裝飾,新鮮不俗套
食拿破崙最難的地方,就是如何不切碎拿破崙
二人食飽後係時候要減肥了! 加油吧!
2016-04-29
2016-05-02 786 瀏覽
呢間一早想食!本來想試紫薯鍋夫!但剛剛又食完點心實在太飽了!所以食左芒果pancake 同 鳥結糖芭菲 ,清清地又無咁濟!啱晒我食到飽又行到熱辣辣!可以舒緩反熱氣😂正正就係我飲茶後一條街,好方便!雖然附近就對住另一間甜品都好好食既店!但係絕對唔會輸架!職員既服務都親切好多呀😁😁坐得又舒服!價錢合理!我會再黎架!
呢間一早想食!本來想試紫薯鍋夫!

但剛剛又食完點心實在太飽了!

啱晒我食到飽又行到熱辣辣!
可以舒緩反熱氣😂

正正就係我飲茶後一條街,好方便!
雖然附近就對住另一間甜品都好好食既店!但係絕對唔會輸架!
職員既服務都親切好多呀😁😁

坐得又舒服!價錢合理!我會再黎架!
鳥結糖雪芭
芒果pancake
2016-04-24
5 分鐘 (堂食)
鳥結糖雪芭
芒果pancake
  • 鳥結糖芭菲
  • 芒果班戟
2016-05-01 674 瀏覽
想食甜品於是網上搵左間野食。係他她食附近。嗌左個芒果士多啤果茶,熱既。紫薯窩夫,同加十五蚊一個芝士撻。價錢都偏貴,但好似唔見得好俾heart.一杯果茶真係就咁茶包沖,屋企都做到啦。。。。成份當十蚊都賺到笑。飲就唔覺有果味,但聞呢就超勁果味。好普通 紫薯窩夫,都ok,咩都唔點係食到薯味,但一加古力醬同楓糖就真係咩都蓋晒,但佢烘得幾好個窩夫,有d脆但唔干,個雪糕球可以轉味既!cp值高d。芝士撻都ok但唔見得好特別,食中間個心熱度爭d,但芝士既酸度幾好味:yummy k嫁,如果成個撻拎黎食就更加加分,因為會再熱d。
想食甜品於是網上搵左間野食。
係他她食附近。
嗌左個芒果士多啤果茶,熱既。
紫薯窩夫,同加十五蚊一個芝士撻。
芒果士多啤梨果茶
價錢都偏貴,但好似唔見得好俾heart.
飲就唔覺有果味,但聞呢就超勁果味。
好普通
k嫁,如果成個撻拎黎食就更加加分,因為會再熱d。
2016-05-01 586 瀏覽
今次同朋友係度慶祝生日 一行人叫佐幾個甜品 test tube 好靚好有特色伯爵奶茶奶凍味其餘兩個一般 呢個係近排大熱既紫薯甜品 仲有栗子-我個人就不太好綠茶心太軟 加 士多啤梨味雪糕好好味 綠茶味好足 又唔會好苦澀黎佐呢到食3次 次次都一定會叫! 綠茶控再食綠茶窩夫外脆內軟 好味事關有朋友生日 即場叫服務員寫番個happy birthday 都好nice 幫手寫佐 仲點埋蠟祝添 thanks again而呢個草莓甜品都好有驚喜 值得再食
今次同朋友係度慶祝生日 一行人叫佐幾個甜品

test tube

好靚好有特色

伯爵奶茶奶凍味

其餘兩個一般

呢個係近排大熱既紫薯甜品 仲有栗子-我個人就不太好
綠茶心太軟 加 士多啤梨味雪糕

好好味 綠茶味好足 又唔會好苦澀

黎佐呢到食3次 次次都一定會叫!
綠茶控再食綠茶窩夫

外脆內軟 好味

而呢個草莓甜品都好有驚喜 值得再食

約9:45到達, 等咗15分鐘左右安排了高枱, order後奉上水及餐具是日點餐:佛手柑吉士配草莓芭菲+分子啫喱酸酸甜甜的佛手柑吉士配上淡淡的草莓芭菲夾心層, 將2者味道配合得濃淡適中, 味道剛剛好之餘 (有點互相輝映的感覺呢!), 也不搶對方的。若分開吃, 前者便過濃後者過淡之效, 他們是秤不離鉈的關係嗎?!哈。餅底有點像餅乾的質感, 脆脆硬硬的。分子啫喱有點像tony moly的mask質感, 味道沒有很突出呢~法式朱古力班戟配青檸雪芭薄薄而平均的班戟皮包着軟滑的純朱古力慕絲, 喜歡黑朱古力的人就不要錯過了。中間甜甜的法式燉蛋味的餡料中和了黑朱古力的苦, 看得出甜品師在設計時的心思。青檸雪芭帶點果皮的青澀味,很清新~~ 唯美中不足是甜了一點。番食指數:****
約9:45到達, 等咗15分鐘左右
安排了高枱, order後奉上水及餐具
是日點餐:
佛手柑吉士配草莓芭菲+分子啫喱
法式朱古力班戟配青檸雪芭

番食指數:****
2016-04-29
15 分鐘 (堂食)