2016-04-16 444 瀏覽
今日心血來潮想tea一tea了 同幾位姊妹淘聚下就揀了地點好就腳既Next station 記得有次晚上來 要等成半個中以上 就放棄了 今次係閒日下午 吾洗等位 直接入去就得了✌🏻✌🏻✌🏻一打開個餐排 實在有太多好野揀 樣樣都好靚💖我們都揀了好耐 👉🏻👈🏻 ❣紫薯窩夫 好香 好有紫薯味 但個朱古力醬就有點普通 ❣ 綠茶心太軟配草莓雪糕 呢個心太軟真的外跪內軟 好重綠茶味😍😍配埋草莓雪糕泥食 真的好正呀 我第一次食至甘好味的心太軟 ❣野莓泡沫有好多層 第一層係cream 第二層係果凍 第三層係奶凍 加埋一齊口感好好 少少酸但又吾會太甜 但每款甜品等候時間有點耐 哈 應該係慢工出細貨 好值得再泥 試下其他甜品☺️☺️
今日心血來潮想tea一tea了 同幾位姊妹淘聚下

2016-04-02
  • 綠茶心太軟
  • 紫薯窩夫
2016-04-16 319 瀏覽
近日工作好壓抑。。。男友知道後食完飯,即刻帶我去食甜品!未食甜品之前,個人都sweet咗!哈哈 由於佢知道我壓抑,所以特登揀左一間好靚嘅甜品鋪,一啲都唔hea!! 估唔到佢識揀next station !! Next station 環境唔錯,唔會好迫!裝修又靚,可以令我放鬆一下! 睇過menu ,款款甜品都好靚!即刻心心眼,好多種都想試!無奈我得一個胃,哈哈!今次我揀左栗香紫薯山!最近愛上食紫薯,見到呢個甜品真係好吸引! 栗子蓉好濃,甜品適中,食完冇話好漏!原來都唔知個雪糕係咩味!睇到塊板就知原來係vanilla , 一層栗子蓉、加一球villa ice cream , 最底係紫薯加上一片片糖片,整個甜品賣相精美!紫薯配合vanilla ice cream 真係好夾!啖啖嘅紫薯味口感十足,食完整個都唔會覺得飽! 男人再叫一個焙茶鬆餅配金沙朱古力脆脆雪糕!貪心嘅我當然咩都想下!鬆餅份量好十足,焙茶嘅味道會打有一小甘苦,加上蜜糖有中和左焙茶嘅咁苦味!食落苦中帶甜! 配上金莎雪糕係會更甜!金莎雪糕名副其實每一啖都有金莎榛子味!感覺好幸福!食完呢個甜品後,真係好減壓

食完呢個甜品後,真係好減壓!整個人都鬆晒!
2016-04-07
$58 (宵夜)
  • 栗香紫薯山
2016-04-15 409 瀏覽
正所謂三個女人一個墟,跟幾位閨蜜晚飯後仍然意猶未盡,甜品當然是最好落腳點。Next station dessert 早已知道是有名的,不出意外地排隊人龍不短,但實際排隊時間不算太耐,可以接受。我們被安排做high table,很貼心地店員準備了掛鉤給我們排袋,但說真的high table 不太好坐。我們每人叫了一個甜品,果然甜品是另一個胃 芒果拿破倫,芒果夠甜,配合鬆化的餅和香滑的吉士醬餅也十分鬆化,沒有被醬浸軟。 綠茶waffle 配士多啤梨雪糕,不是偏甜的綠茶味,而是甘味,配上甜的紅豆,不會過份甜,雪糕果味香,但不太夾waffle這個綠茶心太軟是我的最愛,也是甘味的綠茶蛋糕,紅豆粒粒飽滿,再配上綠茶雪糕,綠茶發燒友必吃!這樣我忘記是什麼,外形十分精緻,是檸檬味的蛋糕,不太酸,味道剛剛好!兩塊正方物體,其實是啫喱,味道很新穎很有水準的甜品店,也吃得出甜品師傅有心去做好每一個甜品。

我們每人叫了一個甜品,果然甜品是另一個胃

芒果拿破倫,芒果夠甜,配合鬆化的餅和香滑的吉士醬
餅也十分鬆化,沒有被醬浸軟。

很有水準的甜品店,也吃得出甜品師傅有心去做好每一個甜品
2016-04-09
15 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
2016-04-14 379 瀏覽
甜品總是有一定的吸引力,除了飯後食甜品之外,心情不好吃甜品,也可以把心情轉好。當心情不好之時,走在街上,遇上Next Station Dessert,看著門外的食物圖片,便決定入內坐坐,吃個甜品,讓鬱悶的心情好起來。Next Station Dessert的甜品賣相都有點特別,味道也不錯,環境也坐的舒服,坐在餐廳之內聽著播放的音樂也是一個放鬆心情的環境。甜品價錢也合理,不過有時吃甜品的人多,所以店內有繁忙時間入座安排和限每人最低消費。 *******************Next Station Dessert 門面感覺有點像西餐廳,門外也放了些黑板和食物圖。細看之下,在繁忙時間必須要排隊入座,除此之外,還要人齊方可入座,最少每人消費一杯飲品或甜品一份。再看甜品圖,賣相都幾特別,更沒想到Next Station Dessert還有半熟芝士撻試食,一看之下便有點衝動地走進餐廳之內。 一個人不想和人一起坐,所以坐在Bar枱之上,也可以看著甜品送出來的情景,感覺也不錯。 餐廳環境也不錯,有點像食西餐的一樣,坐的也很舒適,聽著餐廳內所播放的音樂,都幾舒服自在。 看看甜品餐單,封面以他

*******************

看看甜品餐單,封面以他們的招牌3支管裝甜品為主題。
打開餐單甜品款式選擇不算多,但在第一版之中,單看著這個甜品圖已被吸引著了。
除了甜品,還可以選擇飲品。
只要客人坐下,便會送上清水一杯和餐具,很少吃甜品的餐廳會提供清水,吃完甜食都想飲水,提供水給客人飲都幾窩心。
佛手柑吉士 HKD58,裝飾用上黃和粉色的配搭確實很吸引。
用上野莓芭菲和佛手柑而成的佛手柑吉士,色澤吸引無比。
把佛手柑果蓉打入吉士之內,味道酸酸的開胃無比,中間的野莓芭菲甜甜地又可以中和了佛手柑吉士的酸味,讓心情不好的心,突然好像醒覺了一樣,清新可人。
半熟芝士撻 HKD15,試食價HKD15的半熟芝士撻,是即叫即焗,所以都等了20mins才能焗起。
看到中間的芝士漿都幾滿和賬起的,還帶點焦了的色澤感覺更加吸引。
半熟芝士漿半熟狀態做得很不錯,只可惜芝士味不香。撻底用上曲奇餅底,不算很鬆化而且略甜,感覺整體也是一般。
  • 佛手柑吉士
2016-04-14 274 瀏覽
同友人二人,點了紫薯窩夫&芒果拿破侖,整體兩份都唔算甜芒果拿破侖激讚!吉士配合拿破侖都唔算甜 好好味 紫薯窩夫:窩夫好香 不過無咩紫薯味 友人大讚雲呢拿雪糕都唔算甜整體比8分
同友人二人,點了紫薯窩夫&芒果拿破侖,整體兩份都唔算甜

芒果拿破侖激讚!

吉士配合拿破侖都唔算甜 好好味

整體比8分
2016-04-05
10 分鐘 (堂食)
  • 芒果拿破崙
2016-04-14 321 瀏覽
食完個晚餐!大家去左行街街!自從多左自由神之後都少落左旺角!但我地都唔係行一D旺區!反而去左行 12蚊店同朗豪 😂😂行完之後!我話請食甜品!本來諗住係朗豪呢頭就唔好番過去喇...點知都係選唔到!最後又去番 next station...今日冇上次咁好彩直入...等左十分鐘左右!門口位置有位梗係照坐啦!同朋友食野既好處永遠都會陪我食新野 😂😂芒果 pancake 推薦俾朋友試下!雪糕佢自己選左朱古力!大讚呀!另外朋友要試紫薯窩夫!雪糕佢選左什莓!個窩夫好過我上次叫好多呀!呢個外脆內軟架!紫薯味唔重!但都可以!今次我叫左個綠茶心太軟!個綠茶味勁濃!紅豆就少左 D!雪糕我都係選左朱古力!好夾呀!勁流心!如果朋友鍾意綠茶!呢個綠茶醬都真係不二之選!** 提提大家!落單前 like一like 佢面書會有9折架!佢唔會提你 😘😘

同朋友食野既好處永遠都會陪我食新野 😂😂
芒果  pancake
紫薯窩夫
綠茶心太軟
勁流心!如果朋友鍾意綠茶!呢個綠茶醬都真係不二之選!

2016-04-03
25 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
紫薯窩夫
2016-04-12 304 瀏覽
帶貓咪到太子診所後,中間有幾小時空檔,先去食個午飯,還剩好多時間,去吃個甜品最不過!下午三時多走進next station dessert,人不多,環境舒適,而且有食水奉上,相當貼心,店員會主動加水,完全沒有"吃完就想趕走你"的感覺所以我們吃完後都坐了一會才走呢bergamot strawberry delight $58底層香脆餅底,佛手柑溶混入吉士醬中,酸酸甜甜味道有點似檸檬吉士,配滑溜草冰凍莓芭菲,整體不很甜,清新開胃!green tea foam $55下層紅豆奶凍,打入紅豆泥,味道香濃不很甜,可以與面層酸甜的草莓啫哩層味道不夾。草莓啫哩層如改為椰子/紅豆/抹茶/豆腐,這類不帶酸的味道會更夾呢再上是抹茶雪糕,抹茶泡沫,茶味濃郁。札實的雪糕與空氣感重的泡沫放在一起,形成有趣的口感
所以我們吃完後都坐了一會才走呢
Bergamot starwberry delight
green tea foam
green tea foam $55
green tea foam

Bergamot starwberry delight
2016-04-12 326 瀏覽
今次去左next station試佢地D紫薯其實同朋友帶我去嘅佢話想試個個TEST TUBE,話好得意~我就點左E個「栗香紫薯山」每次見到紫薯我都唔會放過重有栗子蓉,係雙重味覺享受上面好長個條就係栗子蓉,好香滑又夠甜,紫薯蓉球同雲呢拿雪糕球,味道真係好夾令個紫薯味好出,好香濃上面個塊紅色係糖片,甜甜地幾好食朋友點的係E 3枝「TEST TUBE」影相一流,好得意雖然係朋友點的甜品,但都有試左少少~〔左;椰子奶凍〕-E個我冇試味〔中;伯爵紅茶奶凍〕-伯爵茶味好濃,甘甘地,好香〔右;特濃朱古力慕絲〕-朱古力味濃,上面有少少白朱古力同草莓醬,都幾夾
今次去左next station試佢地D紫薯
其實同朋友帶我去嘅
佢話想試個個TEST TUBE,話好得意~
我就點左E個「栗香紫薯山」
每次見到紫薯我都唔會放過
重有栗子蓉,係雙重味覺享受
上面好長個條就係栗子蓉,好香滑又夠甜,
紫薯蓉球同雲呢拿雪糕球,味道真係好夾
令個紫薯味好出,好香濃
上面個塊紅色係糖片,甜甜地幾好食
朋友點的係E 3枝「TEST TUBE」
影相一流,好得意
雖然係朋友點的甜品,但都有試左少少~
〔左;椰子奶凍〕-E個我冇試味

〔中;伯爵紅茶奶凍〕-伯爵茶味好濃,甘甘地,好香

2016-03-03
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-04-10 305 瀏覽
之前都黎過Next Station Dessert食甜品, 食過一次之後就非常欣賞呢間甜品店, 酒店級質素, 平民價錢。今日係附近食完下午茶, 又想食甜品(有幾多個胃!?), 就重遊舊地了。甫一坐下就有兩杯食水, 下完單就立即有餐具, 店舖員工超有效率!Bergamot Strawberry Delight $58食完飯就想吃點酸酸甜甜的小清新甜品, 呢個甜品絕對係我杯茶!見到黃色既就係佛手柑果蓉吉士, 估唔到味道同檸檬果蓉非常相似! 中間粉紅色是草莓芭菲, 酸酸甜甜亦好幼滑, 整個配搭都好輕盈。 特別鐘意配襯的黑朱古力條, 雖然只是配角, 但黑朱古力的甘苦同果蓉形成強烈對比, 令人印象深刻。Chocolate Molten Cake with Tequila Rose $58製作需時既心太軟, 上枱時我們剛剛吃完第一個甜品, perfect timing!呢個心太軟特別的地方在於可以自由搭配你喜歡的酒類來吃。我們挑選了草莓忌廉甜酒, 輕輕擠壓, 就能把管內的甜酒注進蛋糕內, 看著甜酒慢慢慘透, 令人好期待。只可惜切開後心太軟不夠流心, 而我們剛剛倒進去的甜酒原來已經被蛋糕吸得乾乾浮浮
呢個心太軟特別的地方在於可以自由搭配你喜歡的酒類來吃。
只可惜切開後心太軟不夠流心, 而我們剛剛倒進去的甜酒原來已經被蛋糕吸得乾乾浮浮, 隱約能聞到一點點酒香。心太軟外皮入口有一種又鬆軟又脆的感覺, 味道除了濃厚朱古力味, 仲多左淡淡的草莓甜酒味道, 配上雪糕一齊送入口, 好滿足!
店內裝修帶點懷舊復古風, 看著玻璃窗外, 一邊食甜品, 一邊輕鬆地和朋友聊天, 這個周末好寫意。
2016-04-09
  • Bergamot Strawberry Delight
2016-04-10 279 瀏覽
放工同朋友聚聚想搵甜品食,就去到麥花臣球場附近,見內街有好多甜品店! 見甜品好特別,被佢紫薯系列吸引就入左呢間喇! 非常細心,安排了得意扣比我朋友掛袋! 輕鬆好多! 可能有人會覺得比定一杯水好普通,呢間係唔駛叫既情況,已經比定我,非常貼心 焦糖燉蛋,係我最喜愛食既甜品!做法簡單,但要整得焦糖脆而唔漏、濃郁蛋味唔易!呢間做到仲有3款味,雲呢拿/伯爵紅茶/熱情果!即使食3款味道都不會覺得好甜,仲有特別係唔駛飲水清清👅,都食到各自味道! 呢款都要一讚!栗蓉紫薯份量恰到,食曬都唔會有濟感!栗蓉配上杏仁粒,得都食到停唔到口味道互相之間好match👍🏾呢間甜品紫薯出品都窩夫即整,真係做到外脆內軟!咬起上來又帶點紫薯味,味道好平均!每口再帶一點雲呢拿雪糕,的確幾滋味架! 蜜糖醬+朱古力醬,自己選擇!就算我淋曬響面,都唔覺好漏,又唔會蓋過紫薯窩夫味!鋪內一塊塊的黑板彩色字,的確比人有種舒服感!

甜品好特別,被佢紫薯系列吸引
就入左呢間喇!
非常細心,安排了得意扣比我朋友掛袋! 輕鬆好多!

味道互相之間好match👍🏾
呢間甜品紫薯出品都

鋪內一塊塊的黑板彩色字,的確比人有種舒服感!

• 三色焦糖燉蛋
  • 栗香紫薯山
2016-04-09 432 瀏覽
終於有時間試這間甜品被甜品外觀吸引(實驗室的試管)椰子粒菠蘿奶凍,菠蘿味不太特出,但口感幼滑,之後試中間伯爵奶茶味奶凍,第一啖口感有少少苦澀味,之後食到奶茶的味道,最後試朱古力慕絲,頂層白朱古力碎(唔甜)可能有下面,士多啤梨酸甜味道,平衡番下面朱古力慕絲的甜,慕絲香滑.暖朱古力泡沬,有驚喜3層口感第一層朱古力泡沫(泡沬暖暖的,配下面士多啤梨雪糕,很清新)甜朱古力泡沬慕絲,加酸酸的士多啤梨雪糕,底層有士多啤梨醬,加朱古力蛋糕,多層享受,這款甜品好食
終於有時間試這間甜品
甜品外觀吸引(實驗室的試管)

暖朱古力泡沬,有驚喜
3層口感
第一層朱古力泡沫(泡沬暖暖的,配下面士多啤梨雪糕,很清新)
2016-04-08
5 分鐘 (堂食)
  • testtube
  • 暖朱古力泡沫
1K
2016-04-07 342 瀏覽
食完飯想食甜品吃,呢一個地方係一個不錯嘅選擇,不過因多人等位亦要在門外待會兒!今次叫了紫薯窩夫配雲呢拿雪糕$62 窩夫中間夾雜著香滑嘅紫薯,而窩夫上亦放了少量紫薯粉裝飾,望著已經好吸引!當切開放入口時,即時感覺到窩夫嘅香脆可口,再嗒真D,紫薯嘅甜美已從窩夫內滲出,但紫薯蓉一D 都唔覺漿口!除此之外 重加埋香滑濃郁嘅雲呢拿雪糕,一啖原味,一啖混埋香滑嘅雪糕時,真係有又凍又熱的感覺! 而伴碟重有蜜糖及朱古力汁供你食用,兩個汁都不是太杰!試完後,前者我就覺得較甜,後者就較濃,最後我反而覺得吃原味就已經好好味! 飯後想食甜品另一個好地方!

今次叫了紫薯窩夫配雲呢拿雪糕$62

飯後想食甜品另一個好地方!
2016-03-20
其他
係mk食左餐好ge~到最後緊係要食埋個甜品啦!來黑布街尋找一下~坐低就飲杯。。Red Light!紅紅的,一睇就知好重果味!果然酸酸的,因為有不同的果汁在裡面,好醒胃呀~甜品方面,就叫個招牌ge,Test Tube 2.0!3枝管係唔同口味~Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲)、伯爵紅茶奶凍、特濃朱古力慕絲~Oasis 夠清新,椰子奶凍配上菠蘿慕絲,出奇地合拍~伯爵紅茶奶凍,好香的伯爵紅茶味~奶凍好滑!特濃朱古力慕絲,真係好濃朱古力味道!上面的白朱古力碎及紅莓,帶起了朱古力慕絲的香味~另一招牌。。栗香紫薯山!先食面頭ge栗子蓉,好香口好粉!到雲呢拿雪糕,好香好滑,入口即溶!搭上下面的紫薯食,效果一流!到紫薯小山上ge紅色糖片~單食好脆口,連埋紫薯小山就有獨特的美味~
係mk食左餐好ge~
到最後緊係要食埋個甜品啦!
來黑布街尋找一下~

坐低就飲杯。。

Red Light!
紅紅的,一睇就知好重果味!

果然酸酸的,因為有不同的果汁在裡面,

好醒胃呀~

甜品方面,
就叫個招牌ge,

Test Tube 2.0!
3枝管係唔同口味~

Oasis 夠清新,
椰子奶凍配上菠蘿慕絲,
出奇地合拍~

伯爵紅茶奶凍,
好香的伯爵紅茶味~
奶凍好滑!

特濃朱古力慕絲,
真係好濃朱古力味道!
上面的白朱古力碎及紅莓,
帶起了朱古力慕絲的香味~

另一招牌。。

栗香紫薯山!
先食面頭ge栗子蓉,
好香口好粉!

到雲呢拿雪糕,
好香好滑,入口即溶!
搭上下面的紫薯食,
效果一流!

到紫薯小山上ge紅色糖片~
單食好脆口,
連埋紫薯小山就有獨特的美味~

2016-04-03 392 瀏覽
平日你去旺角,你覺唔覺得........1) 好多人! 找不到一個地方可以和朋友舒舒服服的食野和傾計? 2) 甜品店間間差不多 !間間都想你食完快D走咁!-今日oppa帶我去了一間旺角地舖甜品店!地方旺中帶靜,傾計一流 !! (好似睇樓咁😂)-Oppa 首先點了韓國人最喜歡的紫薯甜品!! 這個"栗香紫薯山"($65) 賣相很好! 上面的波波是雪糕,再配合下面的紫薯,味道很㚒又不會太膩!! Oppa食得好開心 ,我行開一下講電話,轉頭回來他全碟吃掉了😒😂😂😂 -怕太甜的朋友, 你們有口福了!!! 店員推介了這個"佛手柑草莓雪芭"($58)!! 嘩,我超級勁喜歡!酸酸甜甜(不是太甜), 十分醒胃,好refresh,我食完再想要多個喎! 好像有點誇張,但是真心想食多一個😂😂😂😂😂-
平日你去旺角,你覺唔覺得........

2) 甜品店間間差不多 !間間都想你食完快D走咁!

• 佛手柑吉士配草莓分子啫喱
2016-03-31 601 瀏覽
藍色星期一突然下大雨,為了平衝一下心理,特意到心儀已久的旺角Next station dessert為黑夜補充糖份:無需等位,但店內都九成滿,果然是人氣甜品店!裝修型格,不錯! 先嚐一個甜蜜蜜的吻 ♥ 又冰又滑的口感很特別!是喜歡高密度雪糕的人也會愛上的芭菲。獨個兒吃略嫌太漏,一同分享就甜到剛剛好了☺️peachy.foodie rating: ✮✮✮✮☆(4/5)絕對不可錯過的誠意甜品!微熱的香濃焙茶山丘,輕輕切開就有大量的流心湧出 - 把握時間,配上滑溜的榛子雪榚、焦糖脆脆⋯⋯這就是無意中落入凡間的味道?!(傳說天神成日開party?)(笑)peachy.foodie rating: ✮✮✮✮✮(5/5) 滿分!
無需等位,但店內都九成滿,果然是人氣甜品店!
裝修型格,不錯!
鳥結糖芭菲
[鳥結糖芭菲] 先嚐一個甜蜜蜜的吻 ♥ 又冰又滑的口感很特別!是喜歡高密度雪糕的人也會愛上的芭菲。獨個兒吃略嫌太漏,一同分享就甜到剛剛好了☺️
焙茶心太軟 配金莎朱古力脆脆雪糕
[焙茶心太軟 配金莎朱古力脆脆雪糕]

題外話/補充資料: P.S.:Menu圖片同真實賣相100% Match!
2016-03-21
鳥結糖芭菲