依個商場餐廳較多,比依間餐牌吸引左黎試下餐牌食物賣相吾錯,每枱客人食物上枱有賣相,岩晒相機食先📸️餐廳其中一款蛋包飯,鬆弛熊蛋包飯整得吾錯賣相已經覺得好得意,揭開張蛋包披仲有餡係蛋包入面真係邊食邊笑餐廳飲品茶底吾錯✔️我著重飲品茶底除咖啡、奶茶外如果茶底沖的吾好,飲品吾會好飲另一款漢堡扒蛋包飯賣相好靚,可惜漢堡扒一般但吾算太差餐廳黎講,依間服務員吾錯、有服務室內環境坐得較寬躺,客人與客人之間保持距離,食得舒適安心
依個商場餐廳較多,比依間餐牌吸引左黎試下
餐牌食物賣相吾錯,每枱客人食物上枱有賣相,岩晒相機食先📸️

餐廳其中一款蛋包飯,鬆弛熊蛋包飯整得吾錯
賣相已經覺得好得意,揭開張蛋包披仲有餡係蛋包入面
真係邊食邊笑

餐廳飲品茶底吾錯✔️我著重飲品茶底
除咖啡、奶茶外如果茶底沖的吾好,飲品吾會好飲

另一款漢堡扒蛋包飯賣相好靚,可惜漢堡扒一般
但吾算太差

餐廳黎講,依間服務員吾錯、有服務
室內環境坐得較寬躺,客人與客人之間保持距離,食得舒適安心
4 分鐘 (堂食)
午餐
  • 鬆弛熊蛋包飯
2020-03-24 1218 瀏覽
今日去這間餐廳品嚐其午餐之水準,我叫咗一個套餐名為香煎牛柳粒配牛肝菌忌廉汁意粉。碟意粉當然有幾粒較厚身的牛柳粒,軟軟入味,份外滋味,再加上其特色牛肝菌忌廉汁,在互相配合下,使我每啖都精彩絕妙。而餐後就配上一杯錫蘭茶,就是整個套餐的完美句號。

而餐後就配上一杯錫蘭茶,就是整個套餐的完美句號。
香煎牛柳粒配牛肝菌忌廉汁意粉
2020-03-17
香煎牛柳粒配牛肝菌忌廉汁意粉
2020-03-08 822 瀏覽
繼上次美心集團八天堂之後食過最無誠意既意粉!食到一肚氣!雞肉法式忌廉汁扁意粉白焯椰菜雞胸忌廉汁無味道,雞唔滑又無味似係完全無處理過。餐具係全店既特色,但並不方便進食
繼上次美心集團八天堂之後食過最無誠意既意粉!食到一肚氣!
雞肉法式忌廉汁扁意粉
白焯椰菜雞胸忌廉汁無味道,雞唔滑又無味似係完全無處理過。

餐具係全店既特色,但並不方便進食
2020-03-08 636 瀏覽
晚上約了朋友在CGV看隱形客,所以先在這裏吃了午飯,再到附近逛一逛。我和朋友分叮叫了斧頭扒薯蓉及蕃茄肉丸意粉,配粟米湯, 西柚汁及樽裝奶茶(飲品加10元)。蕃茄意粉是用茄膏做的,灑了洋蔥作調味。雖然肉丸略嫌不夠熱, 但整體味道不錯,假日午膳只是48元算是超值了。我的斧頭扒味道也是很ok,有豐富肉汁,而且香草味道配搭得很合宜,要說能改善的地方,就是黑椒可以稍嫌平均一點就更好了,我愛黑椒飲品方面,粟米湯有粟米顆粒增加了口感,西柚汁恰到好處,樽裝奶茶是西日式奶茶,紅茶底不會過甜,是我喜歡的奶茶類型。最後想說的,是想讚揚他們的服務。剛剛在openrice看到其他客人對服務的批評,我是不清楚他們是不是轉了手,因為記憶中他們之前是賣蛋包飯的,但這次食飯,我數次感受到他們服務的細心。由點餐後女侍應主動送上清水,到我朋友想要空碟share我的扒餐時,男侍應有先用紙巾抹乾淨碟子才給我們,而且有主動補充刀子,及新的叉子( 我朋友的沾滿了番茄醬 ) 。上菜的時候,待應們主動說一聲慢用 ; 到拿走空盆子的時候,有主動給我們新的紙巾和牙籤,離開時也有主動跟我們說再見。 一切都是俐落大方的,沒有一點給客人壓力的意

肉丸蕃茄意粉

斧頭扒伴薯蓉

由點餐後女侍應主動送上清水,到我朋友想要空碟share我的扒餐時,男侍應有先用紙巾抹乾淨碟子才給我們,而且有主動補充刀子,及新的叉子( 我朋友的沾滿了番茄醬 ) 。上菜的時候,待應們主動說一聲慢用 ; 到拿走空盆子的時候,有主動給我們新的紙巾和牙籤,離開時也有主動跟我們說再見。 一切都是俐落大方的,沒有一點給客人壓力的意思。

這一切小事,別人眼裏可能微不足道,但就是這些小事,令人對一餐飯留下了印象。

2020-03-07
肉丸蕃茄意粉
斧頭扒伴薯蓉
  • Niji奶茶
2020-03-04 555 瀏覽
Niji kitchen 📍荔枝角性價比高的日式西餐🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟1️⃣芝士和牛漢堡蛋包飯 $95坦白講完全食唔到和牛味🤡不過,$95都預左啦🤣 雖然無和牛香係有dd失望,但漢堡肉好鬆軟juicy,加左芝士係面燒 芝士完全溶係漢堡上,係另一種香! 飯係白飯底,炒飯底會香d,但白飯就健康d無咁油👌🏻蛋炒得好滑🤩2️⃣豚肉溫泉蛋飯 d豚肉多得有d誇張😍多過三份一碗係豚肉😋豚肉用燒汁黎調味偏甜仲加左d紅蘿蔔片同椰菜👍🏻略嚴太多汁,個飯太濕,變左risotto feel🤢餐廳既母公司係niji bistro,之前係海港城,可惜已結業☹️ 而家想食唯有黎荔枝角,價錢平d,質素有海港城個間既8成👍🏻Score: 8.5/10
Niji kitchen 📍荔枝角
性價比高的日式西餐
1️⃣芝士和牛漢堡蛋包飯 $95
坦白講完全食唔到和牛味🤡
不過,$95都預左啦🤣

飯係白飯底,炒飯底會香d,但白飯就健康d無咁油👌🏻
蛋炒得好滑🤩

2️⃣豚肉溫泉蛋飯
d豚肉多得有d誇張😍
多過三份一碗係豚肉😋
豚肉用燒汁黎調味偏甜
仲加左d紅蘿蔔片同椰菜👍🏻
略嚴太多汁,個飯太濕,變左risotto feel🤢

Score: 8.5/10
2020-02-27
2020-02-22 382 瀏覽
小胖之前已試過佢的蛋包飯,今次因爲朋友又再去一次。小胖其實幾鍾意呢間店,因為佢的價錢唔貴,份量又多,環境光猛,簡淨,闊落。而且佢的菜色幾多,有飯有意粉,甜品,飲品都齊。小胖之前去食的是佢的晚餐,今次就係食午餐,今次小胖咗份生薑牛肉飯,味道不錯,牛肉唔會太鹹和老,而且都帶有少少薑味,唔太濃。佢仲會配沙律俾你解牛肉的膩。佢的飯是珍珠米,比起平時的飯要軟身。如果平時有約開朋友去D2 PLACE 或荔枝角,又唔想食太貴,呢間餐廳唔錯。
小胖之前已試過佢的蛋包飯,今次因爲朋友又再去一次。

生薑牛肉飯
生薑牛肉飯
2020-02-01 352 瀏覽
食物質素ok, 同餐牌上嘅相都接近,食飯食得早6點幾7點左右,上菜速度算快,由點餐到第一樣嘢到枱面,10分鐘左右,又夠熱,唔似係煮定翻熱。店員服務態度幾好,溫馨提示: 大家黎呢間餐廳請俾啲耐心,餐廳有寫明有聘請聾人或健聽人士㗎。
煙肉蛋芝士焗飯、燒豚肉溫泉蛋丼、麵包超人便當
2020-02-01
煙肉蛋芝士焗飯、燒豚肉溫泉蛋丼、麵包超人便當
2020-01-23 302 瀏覽
唔可以稱得上有服務。完全唔識安排座位野食方面,味道好一般,不過普遍係$58-68 其實都唔會有太高要求。但係同區呢個價錢絕對有其他更好選擇。同事們都表示: 呢間?不了
唔可以稱得上有服務。完全唔識安排座位
但係同區呢個價錢絕對有其他更好選擇。

同事們都表示: 呢間?不了
題外話/補充資料: 一班同事6人行,見到佢有張4人枱,而旁邊張4人枱已經食完吹緊水。 問左Waitress 有冇位,一句答: 冇位。然後轉身走開。 完全冇打算幫你arrange 位或者叫你等陣的意欲,態度古怪。
2020-01-22
20 分鐘 (堂食)
2020-01-22 279 瀏覽
今日約咗朋友嚟荔枝角食飯,上網睇話niji kitchen嘅蛋包飯好好食,就嚟咗尼到。因為佢係工廠區,一點到係lunch time所以會蛋人d,好彩我地係兩點幾先到,只係等咗十分鐘就有位。不過今次因為有好多人用咗長檯,侍應安排咗我地五個人住一張長方形四人檯😂,個人覺得唔係好方便,有個人要坐角位。佢間餐廳嘅lunch set都幾多嘢食簡,同埋最貴都係68唔洗加一,不過嘢飲就要另外加錢,個人覺得一個蛋包飯68都幾抵。尷尬嘅事嚟啦,我地五個人,竟然五個都叫蛋包飯,仲要得兩款😂,分別係鰻魚同芝士漢堡蛋包飯。芝士漢堡蛋包飯係配蕃茄汁,個蕃茄汁唔係茄膏味,有陣草草地嘅味,同埋好酸😂,應該係用真蕃茄整。塊漢堡扒賣得尼個價錢緊係唔係m記戈種啦,係真係用牛肉整嘅。佢塊扒係無洋蔥嘅👍🏿👍🏿不過入面完全唔結實,一整開佢好似變咗肉碎咁。芝士係平時超過嘅芝士,無咩特別。整體上尼個飯一般。鰻魚蛋包飯係配忌廉汁,好濃郁,比起蕃茄汁好食。另外佢係忌廉汁上加埋鰻魚汁甜甜地嘅更好食😋。不過條鰻魚好腥,仲凍凍地。

10 分鐘 (堂食)
2020-01-08 435 瀏覽
晚飯前要到荔枝角處理一些事,完事後便走到D2 Place 搵食。D2 Place 有着不同種類形的餐廳,看到 niji Kitchen 的餐牌有蛋包飯,是在香港少見的選擇,於是便試吓。食物主要是日式西餐,點了兩款前菜、一個雞肉忌廉汁意粉和一個蝦肉忌廉汁蛋包飯。前菜之一的烤南瓜律的汁很好味,南瓜烤得剛好,不燶不乾。另一款前菜是玉子燒,原來是凍的,味道和質感正常。蛋包飯的蛋是一塊炒蛋舖在飯上,比起在日本食到的做法有點差別,但蛋香,忌廉汁中規中距,不稀不稠,整體也不錯。可能是平曰,餐廳只有四分一嘅枱有食客,所以上菜的速度也很快,而且感覺寧靜。
前菜之一的烤南瓜律的汁很好味,南瓜烤得剛好,不燶不乾。
烤南瓜沙律

另一款前菜是玉子燒,原來是凍的,味道和質感正常。
玉子燒

蝦肉忌廉汁蛋包飯

雞肉忌廉汁意粉
2020-01-02
餐廳枱與枱之間有距離,餐廳環境舒適,衛生整潔小聚、午飯、食Tea吾錯等候時間吾會太耐,餐廳侍應有服務、有禮貌食物賣相與餐牌一樣,味道可以,上餐速度快、飲品一般餐牌選擇多,可選擇套餐或散叫,其中鬆馳熊飯賣相吸引,份量如果再多d會更好沙律比預期中好食,只係雞肉粒有點淡另外漢堡扒蛋包飯賣相不錯,漢堡扒肉質有口感吾求其,蛋包飯滑蛋汁也較多餐廳飲品款式較少,飲品可接受吾太難飲如果飲品選擇有多D更好用餐時間長都吾會趕客走
餐廳枱與枱之間有距離,餐廳環境舒適,衛生整潔

小聚、午飯、食Tea吾錯
等候時間吾會太耐,餐廳侍應有服務、有禮貌

食物賣相與餐牌一樣,味道可以,上餐速度快、飲品一般

沙律比預期中好食,只係雞肉粒有點淡

餐廳飲品款式較少,飲品可接受吾太難飲
如果飲品選擇有多D更好
用餐時間長都吾會趕客走
2019-12-28
1 分鐘 (堂食)
  • 漢字扒蛋包飯
2019-12-26 286 瀏覽
一家三口兩大一小喺閒日下畫3點左右見佢個環境好似坐得幾舒服咁, 所以入去食個 late lunch, 一入去有個中年女侍應已經走埋嚟先斬後奏話冇兒童餐, 之後我哋叫佢落order, 一行埋嚟已經面無表情咁通知我哋三個人一定要叫三個餐, 其實我哋一直都係打算叫三個餐, 呢個舉動真係令人感覺十分唔良好!落完order之後當我正喺度簡單收拾一下幾袋啱啱買嘅嘢, 唔知佢係咪見到我個袋裏面有啲樽裝飲品定係點....佢竟然再走過嚟通知我店裏嚴禁外來飲品! 我並冇作出任何想飲嘢嘅舉動, 此舉真係令我再次無言!俾佢警告之後, 我哋一家三口成餐飯都喺佢眼神緊密監察下進行, 佢一見我有任何伸手入袋攞嘢嘅舉動, 就會目不轉睛咁而且立即起身想過嚟捉我犯規咁, 我哋真係哭笑不得, 真係第一次去到一間咁奇怪嘅餐廳, 所以絕對唔會再光顧或者介紹給任何人!
2019-12-12 472 瀏覽
午餐時間看到沒有客人的餐廳,心中不禁懷疑是不是有那一方便做得比較不足。時間比較匆忙的我都沒有什麼選擇的空間。只見兩位新手侍應學習中,不過入座後就慢慢熱鬧起來。而餐廳的環境不算差,光線充足,坐位也乾淨清爽。好像是最近更換了菜單。除了蛋包飯,多了其他日式餐點。鰻魚蛋包飯蛋包飯搭配上香濃芝士忌廉燒汁,平時蛋包飯配蕃茄或日式咖喱的搭配較常見。芝士忌廉燒汁是芝士香味撲鼻,忌廉順滑口感,燒汁獨特的甜味,味道非常豐富。雞蛋也是煎煮得適中,不會過硬或太稀薄。飯就是普通的飯,不是日本米。而鰻魚方面沒有特別,味道也是一般的。

好像是最近更換了菜單。除了蛋包飯,多了其他日式餐點。

鰻魚蛋包飯
2019-11-27 580 瀏覽
Came by for a weekday lunch and avoided the queue when you get there early at around 12. Being a restaurant known for their omurice, of course I decided to try them! I chose the eel omurice paired with a cheesey teriyaki sauce. It paired very well and the eggs were cooked perfectly - slightly runny! The only thing I didn’t enjoy much was the oil that I could see around the edges of the pan - I wonder how much oil has been used to scramble the eggs! Nonetheless, they had a really cute “spork” cut

Nonetheless, they had a really cute “spork” cutlery - but not toooo friendly for people who are left handed. I would return to try their other dishes!
2019-09-29 1104 瀏覽
同朋友去開荔枝角睇戲,去D2 place行街,行行下就諗住食埋飯啦,行黎行去都揀唔到食乜,結果就揀左呢間蛋包飯食。芝士和牛漢堡扒熔岩蛋包飯伴蕃茄濃汁 $88Cheese Wagyu Hamburg Steak Volcano Omelette Rice with Rich Tomato Sauce番茄同牛肉幾時都咁夾唔會go wrong,番茄濃汁都好濃,甜酸度啱啱好燒鰻魚熔岩蛋包飯伴法式忌廉汁 $98Roasted Eel Volcano Omelette Rice with Béchamel Cream Sauce作為鰻魚控當然要食返個鰻魚蛋包飯啦,鰻魚燒得好香口,肉質爽得來又唔會韌,本身唔太鍾意食白汁,但佢個cream sauce勝在夠light,同鰻魚都好夾,啲汁仲食到唔夠送飯添呀

芝士和牛漢堡扒熔岩蛋包飯伴蕃茄濃汁 $88

燒鰻魚熔岩蛋包飯伴法式忌廉汁 $98