2022-06-14 525 瀏覽
見好多人都推介呢度嘅拿破崙蛋糕🍰嗰次經過就去買咗個宇治抹茶拿破崙嚟試吓🍵三層薄薄嘅酥脆嘅拿破崙皮 再夾住兩層厚厚嘅抹茶吉士醬 個茶味幾濃苦💚最正係佢中間仲有麻薯 400蚊都唔使 都幾抵食!
2022-04-11 561 瀏覽
用kkday預約優惠下午茶需要提早兩天預約但其實只有小貓三四隻食餐廳位於酒店地下大堂進食時會有人在身邊經過旁邊沒有風景或漂亮裝飾不太能為港女打卡下午茶分為咸甜兩款甜點不錯咸點質素欠佳當中的自家製玄米茶豆腐好_難食飲品點了 茶包茶及抹茶latte抹茶latte 不建議
用kkday預約優惠下午茶

飲品點了 茶包茶及抹茶latte
抹茶latte 不建議
春の醇茶下午茶
2022-04-07 1919 瀏覽
🤎荃灣如心酒店Nina Patisserie @ninapatisserieh 🧸荃灣楊屋道8號荃灣西如心酒店地下大堂〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️-宇治抹茶拿破崙🍵 $45層層酥脆的拿破崙的之間,夾著上等宇治抹茶做成的幼滑吉士醬😝酥皮相當出色,而且夾雜着抹茶嘅香濃味🫶🏻一試愛上。-焙茶黑糖麻糬拿破崙☕️ $45拿破崙以金黃色香脆嘅焦糖酥皮再加配同濃郁稠身嘅靜岡焙茶吉士醬相間😍一層一層,中間仲加入埋我煙韌嘅黑糖麻糬😚黑糖味好出,可以增加口感😌想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩 #hongkong #yummy #foodie #hongkongfoodie #dinner #hkfoodie #香港美食 #delicious #tasty #food #followme #餐廳推介 #hkfoodklogger #hkfood #食好西#love #TagsForLikes #TagsForLikesApp#TFLers #tweegram #photooftheday#gladys荃

-宇治抹茶拿破崙🍵 $45

-焙茶黑糖麻糬拿破崙☕️ $45

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

#hongkong #yummy #foodie #hongkongfoodie #dinner #hkfoodie #香港美食 #delicious #tasty #food #followme #餐廳推介 #hkfoodklogger #hkfood #食好西#love #TagsForLikes #TagsForLikesApp#TFLers #tweegram #photooftheday#gladys荃灣美食#荃灣美食
2022-04-03
下午茶
2022-04-01 561 瀏覽
我個人挺喜歡以茶入饌的美食,那份甘醇的香氣感覺清新很討人歡喜,像這次嘆的下午茶便是以多款不同的日本醇茶入饌,喜歡茶香的朋友就別錯過喇!跟荃灣住的好友已經一個半月沒見面了,所以便相約到荃灣如心酒店的Nina Patisserie吃這頓下午茶,可幸的是大家也別來無恙身體健康地相聚。春の醇茶下午茶收費為$468兩位,當中共有四鹹四甜的甜心加兩款口味的Scones,另配咖啡或茶兩杯這個組合出來真的挺豐富喔!下午茶可選咖啡或茶兩杯不甜不奶的我選了Americano,咖啡淺淡明澈味道甘醇是我喜歡的Americano。好友則選上Latte擁有乾淨俐落的拉花已經加分不少。三層加頭頂放上滿大隻的英式鬆餅,而且有兩款口味包括了宇治抹茶及原味鬆餅。中層則放滿各式鹹點分別有茶葉蛋沙律及車厘茄撻、香脆蟹肉沙律配牛油果醬多士、茶燻墨西哥雞卷及自家製玄米豆腐。底層是賣相吸睛富和風的甜點,內裡分別有宇治抹茶麻糬紅豆芭菲、焙茶黑糖麻糬栗子卷、宇治抹茶柚子歌劇院蛋糕及焙茶紫薯法式栗子蛋糕。照慣例先來品嚐四款鹹點,件件都有點份量吃罷真的非常滿足。第一件先品嚐茶燻雞墨西哥卷,口感煙韌的墨西哥皮包裹著惹味的煙燻雞肉,加上惹味醬

好友則選上Latte擁有乾淨俐落的拉花已經加分不少。

照慣例先來品嚐四款鹹點,件件都有點份量吃罷真的非常滿足。

第一件先品嚐茶燻雞墨西哥卷,口感煙韌的墨西哥皮包裹著惹味的煙燻雞肉,加上惹味醬汁吃下去口感豐滿味道香濃,第一件鹹點已得到我的歡心期待餘下三件。

這件是香脆蟹肉沙律配牛油果醬多士,蟹肉像天婦羅般炸至脆卜卜,鋪滿在牛油果多士上口感完勝。

然後這件是茶葉蛋沙律及車厘茄撻,先勿論味道如何看得出賣相已花了不少心思。

最後還有口味特別的自家製玄米豆腐,豆腐加入了玄米茶確多了一份甘香,沒多調味下吃得到豆腐及茶香原有的味道。

吃過鹹點之後就來到品嚐甜品時刻,甜點跟鹹點一樣每件亦份量十足,以茶入饌的甜品確令我有所期待。

每套下午茶均有宇治抹茶及原味鬆餅各兩件,連同鬆餅好朋友Clotted Cream和兩款口味的Jam一同奉上。

宇治抹茶鬆餅乾濕度十分不俗,吃到幽幽的抹茶香氣,再抹上Clotted Cream及果醬來吃滿滋味呢。

紫色控的我第一時間取上焙茶紫薯法式栗子蛋糕來放入口,口口原生的紫薯和栗子味道,吃下一點也不甜膩。

然後這件是我很喜歡的焙茶黑糖麻糬栗子卷,茶味蛋糕吃下很鬆軟栗子蓉口感亦非常Creamy,最喜歡內裏加入了超香甜的黑糖麻糬,令成件蛋糕多了一重口感之餘更徒添香氣。

另一件宇治抹茶柚子歌劇院蛋糕也能討我歡心,超鬆軟的抹茶柚子蛋糕內夾雜了抹茶忌廉及甜美紅豆蓉,吃下正正是和風茶香的味道。

最後還有大大杯的宇治抹茶麻糬紅豆芭菲,面頭的抹茶玫瑰啫喱口感滑溜,然後是甘香的抹茶忌廉,底層則有香甜紅豆蓉及抹茶麻糬,整杯甜品有多層口感愛吃抹茶的朋友萬物錯過。

愛茶香的朋友一於約好友去嘆番場和風茶香的時光吧。
2022-03-28
下午茶
荃灣如心酒店集團的• ℕ𝕚𝕟𝕒 ℙ𝕒𝕥𝕚𝕤𝕤𝕖𝕣𝕚𝕖 ✨•推出3款新口味蛋糕啦! 全新系列以 春の醇茶👅做主題,有宇治抹茶拿破崙、宇治抹茶十勝紅豆麻糬雪芳蛋糕 和 焙茶黑糖麻糬拿破崙。 「 宇治抹茶麻糬拿破崙🍵 $338/12CM 」 我超愛吃拿破崙🙋🏻‍♀️,一口氣試了3個不同拿破崙! 作為抹茶控,看到這個蛋糕快要發瘋了🫣。濃厚稠密的吉士醬,用宇治抹茶製成😍,又濃又香,再配上煙靭的黑糖麻糬和酥化酥皮,叫我如何抗拒呢~「 宇治抹茶拿破崙🍰 $45 」 吉士醬用日本著名宇治抹茶粉製造,濃郁帶甘,很好吃呀~ 「 福岡甜王士多啤梨拿破崙🍓 $58 」 選用福岡甜王草莓製作,打開盒子已傳來香濃的草莓香! 又香又多汁的草莓,與拿破崙配合得天衣無縫呢~  蛋糕在官方網店、荃灣西如心酒店和中環街市內I-O-N Café Bar店舖發售‍♀️!  🗝#荃灣 荃灣西如心酒店大堂🗝#中環 中環街市112舖

「 宇治抹茶麻糬拿破崙🍵 $338/12CM 」

「 宇治抹茶拿破崙🍰 $45 」

吉士醬用日本著名宇治抹茶粉製造,濃郁帶甘,很好吃呀~

「 福岡甜王士多啤梨拿破崙🍓 $58 」

🗝#荃灣 荃灣西如心酒店大堂
🗝#中環 中環街市112舖
2022-03-27
2022-03-31 1069 瀏覽
平日工作忙碌,唔知大家放假會唔會閒情逸緻去嘆個三層架下午茶呢? 坊間有好多地方供應Afternoon Tea,不過今日我哋介紹既下午茶,叫做Spring in Japan Tea- Infused Afternoon Tea Set,係咪好岩超掛住日本既你呢?呢款下午茶,可以係荃灣如心酒店和中環街市的I-O-N 品嚐到,我就同朋友去左荃灣如心食啦!事不宜遲,即刻睇睇個下午茶既內容先。最頂層放上Scone,中間嗰層係咸食,最低下就是甜點。由兩款英式鬆餅講起,分別有原味同埋抹茶口味,均做得鬆脆,唔會硬轟轟,塗上Clotted Cream,杏桃果占及士多啤梨果占,唔錯。中間的四款咸食,分別有茶葉蛋沙律及車厘茄撻、香脆蟹肉沙律配牛油果醬多士,茶燻雞墨西哥卷,及自家製玄米茶豆腐。其中牛油果多士口感豐富。而我最愛的,就是墨西哥卷,微辣,好開胃。最期待甜點,焙茶紫薯法式栗子蛋糕最吸睛,但我更欣賞綠色那件宇治抹茶柚子歌劇院蛋糕,同埋焙茶黑糖麻薯栗子卷,鬆軟香甜,可口。下午茶套餐會包兩杯飲品,好友揀Americano,而我就來杯Latte。美美的拉花,入口順喉,有水準。題外話,呢度單買杯咖啡都好抵飲,價

美美的拉花,入口順喉,有水準。題外話,呢度單買杯咖啡都好抵飲,價錢比起連鎖咖啡店更便宜。
1K
❀ Nina Patisserie #荃灣 ❀❗️酒店推出高質拿破崙 茶香濃郁仲有麻薯❗️——————————————————一向喜愛荃灣西如心酒店,走平實簡約、淡雅大方嘅路線,價錢合理,房間又大,景色開陽🥰今次初嘗佢哋旗下如心酒店嘅甜點品牌Nina Patisserie,喺中環街市有分店,果然都冇令我失望🥳佢哋於3月2日至4月30日推出全新「春の醇茶」之旅系列,當中包括垂涎三尺嘅宇治抹茶及焙茶拿破崙!另外仲推出名為「Cha-ddiction」下午茶套餐,當中唔少茶點都加入左茶嘅元素,只需$498/2,外賣仲有八折添。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 焙茶黑糖麻糬拿破崙 $338/12cm (4.1/5)吉士醬非常稠身,用上嚴選嘅靜岡焙茶粉,香氣十足✨當中仲混入咗我最愛嘅黑糖麻糬,煙韌口感令成件事更加豐富🥰酥皮亦非常鬆化,深透牛油香氣,令人一試難忘。今次買嘅係12厘米,幫我校六個人分。另外亦設有件裝$45、15厘米$668,無論係自己一個食定係一大班朋友分享都得😆唔鍾意焙茶嘅仲有宇治抹茶拿破崙、宇治抹茶十勝紅豆麻糬雪芳蛋糕選擇!.☞ 紅桑子開心果布丁撻 $40 (3.9/5)賣相已經夠靚,仲要層次非常豐富
❀ Nina Patisserie #荃灣 ❀
❗️酒店推出高質拿破崙 茶香濃郁仲有麻薯❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 焙茶黑糖麻糬拿破崙 $338/12cm (4.1/5)
吉士醬非常稠身,用上嚴選嘅靜岡焙茶粉,香氣十足✨
當中仲混入咗我最愛嘅黑糖麻糬,煙韌口感令成件事更加豐富🥰
酥皮亦非常鬆化,深透牛油香氣,令人一試難忘。
焙茶黑糖麻糬拿破崙

☞ 紅桑子開心果布丁撻 $40 (3.9/5)
賣相已經夠靚,仲要層次非常豐富🤩
分別有紅莓啫喱coating、白朱古力雲呢拿幕絲、紅莓醬、開心果餡。
主要品嚐到酸酸甜甜嘅紅莓味,配上香脆牛油味重嘅撻皮,可惜開心果味相對弱啲🙈但整體都好食😋
紅桑子開心果布丁撻

☞ 榛子朱古力車厘子慕絲蛋糕 ~$4x (3.9/5)
好似eclair🤩入口有濃濃嘅榛子朱古力香,仲配上朱古力脆餅作底,有多種唔同層次口感嘅朱古力🍫!
中間夾住嘅車厘子慕絲存在感就反而唔係好高👀。
榛子朱古力車厘子慕絲蛋糕

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
新推出嘅「春の醇茶」系列真心唔錯,價錢合理,茶香濃郁❤️各款蛋糕於網上商店、荃灣西如心酒店、中環街市均有發售,蛋糕控不妨去試吓!
榛子朱古力車厘子慕絲蛋糕
HoHoHo~還有一個星期就到聖誕節🎄,你們有沒有約閨密吃聖誕版afternoon tea呢?荃灣如心酒店的Nina Patisserie🔸,最近推出期間限定的「Festival Afternoon Tea Set☃️ $468/2位」。鹹甜點都使用大量日本水果製造🇯🇵,健康又鮮甜,吃多也不怕胖啦~餐廳走開放式設計,粉藍綠色為主調,給予人清新又有活力的感覺呀!⏱供應日和時間: 即日至12月31日,下午2時30分至5時30分。🍽下午茶包括:4款鹹點、4款甜點、每人2件鬆餅、咖啡茶。🥪️鹹點: 北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻、香印提子蟹肉酥皮卷、北海道帶子慕絲配芒果汁和聖誕火雞凍配紅莓醬。鹹點的撻皮酥脆可口,而當中我最愛蟹肉酥皮卷,配上清甜的香印提子,鮮味提升不少~🧁甜點: 朱古力和香橙馬卡龍、山形縣梨慕絲、巨峰提子巴伐利亞蛋糕、福岡草莓聖誕波、原味和葡萄乾鬆餅。甜點的造型和賣相更有聖誕節氣氛🥳,山形縣梨慕絲清甜🍐,而福岡草莓聖誕波🧡則非常可愛,配上苦甜朱古力餅底,減低甜度和膩感。熱辣辣的自家製鬆餅同樣不錯,外皮脆內裡不乾,抹上奶油忌廉、士多啤梨果醬和杏脯果醬醬更好吃~我另外還追加「士多啤梨柑橘雲

🍽下午茶包括:4款鹹點、4款甜點、每人2件鬆餅、咖啡茶。

我另外還追加「士多啤梨柑橘雲尼拿慕絲蛋糕🍓$50」和「士多啤梨拿破崙🍰$45」,蛋糕層層分明,造功不錯。拿破崙則超合我胃口,酥皮又香又脆,吉士醬濃香稠密,好好吃呀~
2021-12-18 361 瀏覽
荃灣西如心酒店Nina Patisserie 推出左聖誕限定嘅節日下午茶🫖以一系列充滿節日氣氛嘅鹹甜美點迎接聖誕節🤶下午茶以三層架呈上,以多款時令日本水果入饌,製成九款精緻甜點美食~🍰甜點🍮巧克力及香橙馬卡龍🍊聖誕鹿同埋雪人造型嘅馬卡龍,啡色嘅係香濃嘅朱古力味,白色就係香橙味,口味清爽~ 山形縣梨慕絲🍐由日本山形縣梨炮製成入口即溶的慕絲蛋糕,口味清新。 巨峰提子巴伐利亞蛋糕🍇巨峰提子味嘅蛋糕口感幼滑~又唔會太甜 福岡草莓聖誕波🍓用日本福岡草莓蓉製成小巧嘅紅色聖誕球,咬落中間會爆漿~味道酸酸甜甜好滋味~ 原味及葡萄乾鬆餅🥞鬆餅鬆脆可口,個人鍾意提子乾味!仲有配埋奶油忌廉、士多啤梨果醬同埋杏脯果醬添!  🥪鹹點🍢北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻🍈鹹香的火腿配搭北海道赤肉蜜瓜,絕配呀!鹹甜可口。  香印提子蟹肉酥皮卷🦀鬆化香脆的酥皮包覆著蟹肉蓉,上面仲有清甜嘅日本香印提子,呢件係我嘅最愛❤️ 北海道帶子慕絲配芒果汁🥭細滑的帶子慕絲鹹香十足,配搭芒果汁,口感濕潤,味道濃郁。 聖誕火雞凍配紅莓醬🦃傳統火雞凍卷配搭酸甜的紅莓醬,充滿節日氣氛。整體來講,鹹甜點各有特色,每款都好精緻,配搭嘅日本水果都好特別~下

🍰甜點🍮

巧克力及香橙馬卡龍🍊

山形縣梨慕絲🍐
由日本山形縣梨炮製成入口即溶的慕絲蛋糕,口味清新。

巨峰提子巴伐利亞蛋糕🍇
巨峰提子味嘅蛋糕口感幼滑~又唔會太甜

福岡草莓聖誕波🍓

原味及葡萄乾鬆餅🥞

🥪鹹點🍢

北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻🍈
鹹香的火腿配搭北海道赤肉蜜瓜,絕配呀!鹹甜可口。

香印提子蟹肉酥皮卷🦀

北海道帶子慕絲配芒果汁🥭
細滑的帶子慕絲鹹香十足,配搭芒果汁,口感濕潤,味道濃郁。

聖誕火雞凍配紅莓醬🦃
傳統火雞凍卷配搭酸甜的紅莓醬,充滿節日氣氛。

整體來講,鹹甜點各有特色,每款都好精緻,配搭嘅日本水果都好特別~下次如果有出新主題可以再食~

另外我仲加配咗兩款蛋糕,原味拿破崙+聖誕主題嘅慕絲蛋糕🍰 拿破崙餅皮好酥脆,牛油味濃郁!中間custard 亦唔會太甜膩~強烈推薦!慕絲蛋糕口感幼滑,而且造型好有聖誕氣氛~真係好有水準呀!

飲品就揀咗凍鮮奶咖啡同埋玫瑰紅茶☕️兩款都唔錯!

2021-11-29 295 瀏覽
朋友生日,食完正餐話想食蛋糕咁岩係如心見到大堂有間cafe,地方大又人少少,就坐底傾下計其實佢個tea set都幾吸引,不過太飽食唔落,所以每人叫咗件拿破崙就算酥皮夠脆,吉士亦夠滑,芒果香甜好味,士多啤梨就無咩特別Cafe地方夠大,又靜,好適合行街行到攰嘅時候又黎坐底hea下有機會嘅想試下鹹點😋

朋友生日,食完正餐話想食蛋糕
酥皮夠脆,吉士亦夠滑,芒果香甜好味,士多啤梨就無咩特別

有機會嘅想試下鹹點😋
 經重新打造後,荃灣西如心酒店大堂多了一間 Nina Patisserie,的確起了開源的作用,而且價格定位亦相當親民,吃件餅,飲杯咖啡所費無幾,有時工作得太累,也是個充電的空間。Nina Patisserie 除了散點的西餅及名物蝴蝶酥外,近日發現原來更有Afternoon Tea 提供,而今次主題是「日本果漾下午茶」,兩位用$468。鹹點北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻蜜瓜與巴馬火腿真係絕配,更何況用上北海道赤肉蜜瓜,甜美度即時upgrade。風乾蕃茄比目魚醬三文治就算比目魚醬有點豐腴,但有蕃茄的微酸平衡,有種輕食的感覺。照燒雞肉包雞肉碎上,醃得非常入味,小小的一件,卻滋味無窮。香印提子蟹肉酥皮卷在酥皮卷內是蟹肉,放上幾片日本香印提子,增添了一份甜美的味道。甜點巨峰提子意式奶凍本身一向偏好奶凍,但置面的巨峰提子果凍,卻有點貌合神離的感覺,如果可以融和在奶凍中就更好了。日本白桃杏仁撻杏仁的香味輕盈,外層口感QQ,相當討好。山形縣梨巴伐利亞蛋糕在幾款甜品中,賣相最好的必定是這個蛋糕,梨肉飽滿又juicy,放上金箔點綴,更顯矜貴。福岡士多啤梨卷蛋在卷蛋放上福岡士多啤梨,顏色亮麗,而且芳香馥郁,質

鹹點

北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻

風乾蕃茄比目魚醬三文治

就算比目魚醬有點豐腴,但有蕃茄的微酸平衡,有種輕食的感覺。
照燒雞肉包

雞肉碎上,醃得非常入味,小小的一件,卻滋味無窮。
香印提子蟹肉酥皮卷

甜點

巨峰提子意式奶凍

日本白桃杏仁撻

杏仁的香味輕盈,外層口感QQ,相當討好。
山形縣梨巴伐利亞蛋糕

福岡士多啤梨卷蛋

在卷蛋放上福岡士多啤梨,顏色亮麗,而且芳香馥郁,質地鬆軟,我鍾意。
原味及葡萄乾鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨果醬及杏桃果醬

擺放係最上層,兩款共四件,其實都幾飽肚,尤其是塗上不同醬料,食食下已經完全消滅。
飲品

同樣是咖啡或茶,但當然係靚版啦!
因為每杯都有拉花,係咪成件事都昇華了一個層次呢?

雖然供應期只是去到11月30日,但聽侍應講,接著是聖誕節 Version 2.0 版,當中會把幾款甜品改動,加強聖誕節氣氛,兩個字~期待。

鍾情日本水果的你有福了,皆因荃灣如心酒店 Nina Patisserie 推出了《日本果漾下午茶》,以日本水果作為主角,打造出各式鹹甜日本果漾,口感清新,令悠閒的下午更添幸福滋味。  充滿法式優雅的《日本果漾下午茶》由即日起至11月30日每天下午 2時半至 5時半供應,HK$468 兩位,當中包括:4款鹹點、5款甜點及每位 1杯香濃咖啡或茶。北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻選用香甜的赤肉蜜瓜製作成啫喱凍,搭配咸香火腿,味覺組合可謂天衣無縫,再以脆口撻皮盛載,富牛油香,方便進食之餘,更能增加口感。照燒雞肉包以半圓形的小包上,拌上雞肉醬,照燒汁的味道恰到好處,加上頂層的食用花,帶來清新怡人感覺。香印提子蟹肉酥皮卷,鬆軟的酥皮包裹著絲絲蟹肉,鮮味十足,酥皮上還以香印提子作點綴,鹹甜夾雜,Fresh 感覺即時提升。   風乾番茄比目魚醬三文治,番茄富含維他命C;比目魚則富含蛋白質,兩款健康食材化成迷你三文治,有益又味美。巨峰提子意式奶凍,上層的巨峰提子啫喱,造型活靈活現,味道香濃甜美,濃而不膩,配上下層細滑的奶凍,更為滋味。香甜多汁日本白桃,一向是BeautySearch的最愛,日本白桃杏仁撻以脆口撻

香甜多汁日本白桃,一向是BeautySearch的最愛,日本白桃杏仁撻以脆口撻皮盛載日本白桃,再以金箔點綴,感覺即時升價十倍呢!
山形縣梨巴伐利亞蛋糕,滲出天然芳醇的清甜果香,加上慕絲質感的蛋糕,口感輕軟細滑。
近期卷蛋甜點大受歡迎,而福岡士多啤梨卷蛋外形精緻,卷蛋鬆軟細滑,融合中間夾層的士多啤梨果肉和慕絲,酸酸甜甜,並帶來濕潤口感。
最後,一邊細味香濃咖啡,一邊享用原味及葡萄乾鬆餅,自由搭配奶油忌廉、士多啤梨果醬及杏脯果醬,正好可與閨蜜慢慢細談,享受悠閒的慢活時光。
題外話/補充資料: 《日本果漾下午茶》 供應日期:即日起至11月30日 供應時間:每天下午2 時半至 5 時半 價錢:HK$468 兩位用 查詢及預訂:(852) 5330 5315 (WhatsApp)
2021-10-03 229 瀏覽
前幾日知道荃灣西如心酒店餅房,出咗新嘅tea set同蛋糕。用咗日本🇯🇵嘅水果嚟做點心,感覺比較清新,罪惡咁都少啲呀!Tea set有咸點、甜點、鬆餅,配咖啡或茶都很適合。HK$468/兩位用〰️〰️〰️▪️鹹點 ▪️〰️〰️〰️🔸北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻🔸風乾番茄比目魚醬三文治🔸照燒雞肉包🔸香印提子蟹肉酥皮卷〰️〰️〰️▪️甜點▪️ 〰️〰️〰️🔸巨峰提子意式奶凍🔸日本白桃杏仁撻🔸山形縣梨巴伐利亞蛋糕🔸福岡士多啤梨卷蛋🔸原味及葡萄乾鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨果醬及杏脯果醬Tea set嘅點心都加入咗日本時令水果,非常香甜清新,而甜點方面唔會太甜,主要係來自水果本身嘅甜。唔錯!而咁多款當中,我自己就最鍾意「北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻」、「香印提子蟹肉酥皮卷」、「巨峰提子意式奶凍」。🍈「北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻」用咗香甜嘅赤肉蜜瓜做成啫喱凍,配咸香火腿係絕配,撻皮亦好脆。🍈「香印提子蟹肉酥皮卷」酥皮好鬆軟,中間係滿瀉嘅蟹肉絲,超正!🍈「巨峰提子意式奶凍」面頭係巨峰提子啫喱,味道好香濃又唔會太甜,奶凍好滑!另外,仲試咗3款好好味嘅蛋糕,🍰芒果伯爵茶蛋糕🍰香印提子拿破崙🍰玫瑰紅莓蛋糕真心三款都好食!芒果甜,伯爵茶好香!玫瑰個件

Tea set有咸點、甜點、鬆餅,配咖啡或茶都很適合。

HK$468/兩位用

🔸日本白桃杏仁撻
🔸山形縣梨巴伐利亞蛋糕
🔸福岡士多啤梨卷蛋
🔸原味及葡萄乾鬆餅
配奶油忌廉、士多啤梨果醬及杏脯果醬

🍈「北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻」
用咗香甜嘅赤肉蜜瓜做成啫喱凍,
配咸香火腿係絕配,撻皮亦好脆。
🍈「香印提子蟹肉酥皮卷」
酥皮好鬆軟,中間係滿瀉嘅蟹肉絲,
超正!
🍈「巨峰提子意式奶凍」
面頭係巨峰提子啫喱,味道好香濃
又唔會太甜,奶凍好滑!

另外,仲試咗3款好好味嘅蛋糕,
🍰芒果伯爵茶蛋糕
🍰香印提子拿破崙
🍰玫瑰紅莓蛋糕
真心三款都好食!芒果甜,伯爵茶好香!玫瑰個件,外層係好香玫瑰花🌹味嘅鏡面,中間係酸酸甜甜嘅紅莓蛋糕。而我哋一致都最鍾意香印拿破崙!餅皮好酥、好脆、好香牛油!提子香甜,好食😋!

2021-09-30 157 瀏覽
最近試左Nina Patisserie餅店新推出以時令日本🇯🇵水果為主題既日本果漾下午茶 🫖(價錢HK$468 兩位用) 三層下午茶一共有九款鹹甜點及兩杯飲品 咖啡☕️或茶🍵 當中,鬆餅外層酥脆,不易散而且入面不會過乾,配上適量香滑既奶油忌廉同杏脯醬,食落帶有淡淡杏脯獨特的清香味,清甜而不膩!然後就到鹹點部分其中最令我印象深刻的是香印提子蟹肉酥皮卷和北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻😁 香印提子蟹肉酥皮卷每一口都吃到滿滿的蟹肉😍 外層的酥皮卷很鬆化帶有牛油香,再配上香甜的香印提子一起吃,是幸福的味道🤤北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻呢款鹹點係酥香既撻底外層包著Parma ham 中間用上甜度較高既🇯🇵 赤肉蜜瓜造成既粒粒果肉果凍,入口既感覺好特別,鹹甜中和帶出平衝既口感👍🏻到甜點既部分,我最愛的一款就是福岡士多啤梨卷蛋🍓 卷蛋部分做得很好入口濕潤柔軟,中間夾着新鮮的日本士多啤梨果肉再配上忌廉甜而不膩👍🏻 巨峰提子🍇意式奶凍既造型好點題,軟滑香甜既奶凍底層配上圓圓飽滿的巨峰提子造型好可愛😍多汁帶有酒香,真係好吸晴!還有咖啡上精緻的拉花圖案😍一口甜食🍰配上清香的洋甘菊茶👍🏻

然後就到鹹點部分

香印提子蟹肉酥皮卷

北海道赤肉蜜瓜巴馬火腿撻

還有咖啡上精緻的拉花圖案😍

一口甜食🍰配上清香的洋甘菊茶👍🏻

2021-09-27 154 瀏覽
上個周末跟家人到如心酒店Staycation,翌日早上我到了酒店地下大堂新開的咖啡閣買早餐。一份鬆餅有兩件,一件原味,一件加了提子乾。如果同時購買糕點和咖啡,可以享有折扣,一杯泡沫咖啡只需25元。另外因為我是酒店住客,全單額外有七折優惠。一人兩件鬆餅夠飽肚,以酒店早餐來説很划算。我沒有在地下大堂馬上享用,反而走上41樓的透明天橋,那裏有座位可以飽覽藍巴勒海峽的景色。我打開外賣透明盒便聞到鬆餅的香味,五星級酒店出品的糕點確實不錯。附送的柑橘醬橙味濃郁,以為是甜的,最後發現是酸的。泡沫咖啡 $25原味及提子乾鬆餅 $28

泡沫咖啡 $25
原味及提子乾鬆餅 $28