NINETYS 呢間咖啡室都開張咗好長一段時間,身邊好多朋友都已經去過,息逢搵到一個同我一樣都仲未試過呢間嘅友人 K, 就若果一晚去試下。 疫情下佢地晚市生意都仲 OK, 餐廳入面枱放得好疏,枱與枱之間有大量空間感。店員哥哥介紹咗一系列嘅新菜式俾我哋。整體黎講食物質素可以,主食份量迴異,而 sharing plate 就真係好的式。 Hokkaido Scallops ($138)帶子煎得岩岩好,口感彈牙。個人唔太鍾意伴碟嘅 Citrus carrot sauce, 覺得唔夾。而且呢個價錢嚟講,份量實在偏少。 Hamachi ($148)小妹自己就鍾意試啲平日相對比較少見嘅菜式 - 知道呢度嘅特色其實係澳州風 mix 日式 fusion 之後更加想係menu 嘅云云菜式中搵到日式嘢食嘅蹤影。呢個 Hamachi 其實係燒到半熟嘅醬油積油甘魚片,個人覺得乾身咗啲,醬汁“瓊”晒係底,好在油甘魚都厚身,口感軟熟。 Chips with Crab Dip ($98)呢個系我同友人全晚最欣賞嘅菜式之一。蟹味點醬由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (嘩原來係咁樣整,呢個配方番屋企可以試下),唔會有乳酪特有嘅酸味

Hokkaido Scallops ($138)
Hokkaido Scallops

Hamachi ($148)
Hamachi

Chips with Crab Dip ($98)
呢個系我同友人全晚最欣賞嘅菜式之一。蟹味點醬由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (嘩原來係咁樣整,呢個配方番屋企可以試下),唔會有乳酪特有嘅酸味,反而係蟹嘅鮮味香港,粗薯條保持到香脆度,唔錯~
Chips with Crab Dip

Miso Asparagus with Pork Belly ($188)
新菜式之一系烤豬腩片,值得一讚嘅係醬汁醃得塊豬腩肉好入味,平時唔食蘆筍嘅我今次搶住食,系成功嘅 fusion 創作,不過以主食嚟講其實唔太飽肚,如果可以有啲薯蓉做伴碟放係隔離會圓滿啲......

Black Truffle Pasta ($168)
Pasta 系我哋見到隔離枱嗌後加嘅,賣相幾試正,仲好香。落咗好多唔同嘅菌類炒,食食吓發覺仲有雲耳添 😂 不得不佩服好估佢唔到亦多毫無違和感。意粉用咗粗身嘅 Bucatini 而軟硬亦都適中。我自己覺得佢嗰醬係幾濃郁,雖然只係大路嘅 pasta 口味嚟,但真係好食。
Black Truffle Pasta

———————壓軸推介———————
Melty Cheese ($98)
Cafe 嘅甜品通常一定係最細分最的式嘅,但呢件 cheesecake 嘅份量嚟到真係令我哋好驚訝。目測至少有一個5寸嘅size,足夠三個人share。佢個樣同近排好興嘅 Basque cheesecake 有啲似,但口感要 light 一啲,但又未輕型到日式梳乎厘蛋糕咁。雖然主要材料係 Cream cheese, 但佢嘅芝士味其實幾濃,重過奶味。想試啲特別啲嘅嘢食既話,呢個甜品絕對推介要試下!!!
Melty Cheese

Hokkaido Scallops
Hamachi
Chips with Crab Dip
Black Truffle Pasta
Melty Cheese
  • Fries with Crab Dip
2021-03-10 85 瀏覽
成日經過中環大館附近都會見到依間餐廳每一次經過都會有一陣香濃嘅咖啡味,搵一日放假嘅時候同朋友一齊去食個下午茶同埋飲杯咖啡餐廳嘅環境真係好舒服特別係下午嘅時候唔算太多人傾偈飲杯嘢真係好適合我就叫咗一杯latte 朋友就叫咗一杯mocha ,好欣賞餐廳對於咖啡嘅執着同埋熱誠無論係咖啡豆定係咖啡嘅濃度都可以選擇,我個杯嘅咖啡飲落去好香滑好順口偏酸,係我鍾意嘅口味嘢食方面我哋就叫咗兩款食物,餐廳主打嘅食物都係比較天然同埋有機,仲有素食可以選擇添我哋揀咗一款水波蛋配羽衣甘藍嘅多士,同埋一個pork belly ,整體來講食物嘅味道真係唔錯,份量上比較精緻女仔食嘅話可能份量就會啱啱好,如果肚餓嘅時候可能就要叫返個飯或者意粉比較適合不過我哋今次都係想飲杯野坐低傾吓計,所以餐廳嘅環境都幾舒服幾適合,有時喺餐廳度做下野飲下咖啡其實都幾chill

2021-03-08 99 瀏覽
今日去咗山頂行山 行完之後落返山就覺得好肚餓 所以就同朋友周圍去搵嘢食 見到呢間Ninetys Soho裝修環境都好靚又夠chill 而且價錢都幾大眾化 可以入去慢慢食慢慢坐 最啱我地呢啲hea人 所以就決定入去試下 入到去叫咗一個piggy piggy 顧名思義佢係用豬肉去做主材料嘅一個漢堡包 麵包用上竹炭麵包去做 口感獨特 層次又分明 配上油脂甘香嘅豬肉 包保食上癮其實食完一個包之後都飽飽地 但係朋友又想叫一個豬腩肉 sassy belly 肉煎完之後配上香烤嘅汁燒菠蘿 爽口香甜不特止而且菠蘿嘅酸酸甜甜味道令到豬腩肉唔覺得油膩 值得一讚最後就叫咗一杯牛奶朱古力 朱古力味好香濃 而牛奶亦都好creamy 成杯嘢都好好飲

▪️ ꋊ꒐ꋊꏂ꓄ꌦꇙ ▪️ •Bookmarked 好 久 的 一 間 cafe 前 陣 子 發 現 brunch 可 以 無 限 refill 包 包 即 刻 心 心 眼 •💬 Unlimited Bakery + 4 Sides Brunch ($118)Menu 跟 爬 文 的 有 點 不 同選 了 Black truffle scrambled eggs, Honey fig granola yogurt, Full avocado (+$10) & Pumpkin cake份 量 看 起 來 以 為 不 多沒 想 到 吃 完 超 級 飽牛 油 果 大 大 一 個熟 度 剛 剛 好配 上 新 鮮 的 麵 包 就 是 簡 單 又 好 吃炒 滑 蛋 的 黑 松 露 醬 給 得 好 慷 慨炒 蛋 的 份 量 也 是 超 多有 點 吃 不 完 的 感 覺炒 蛋 嫩 滑 充 滿 蛋 汁南 瓜 薯 餅 有 驚 喜南 瓜 味 濃 郁 真 材 實 料幾 乎 沒 有 油 膩 感如 果 內 餡 的 部 分 可 以 濕 潤 點 便 更 好原 味 乳 酪 配 上 無 花 果 、 蜜 糖 和 Granol
▪️ ꋊ꒐ꋊꏂ꓄ꌦꇙ ▪️

南 瓜 薯 餅 有 驚 喜
南 瓜 味 濃 郁 真 材 實 料
幾 乎 沒 有 油 膩 感
如 果 內 餡 的 部 分 可 以 濕 潤 點 便 更 好

原 味 乳 酪 配 上 無 花 果 、 蜜 糖 和 Granola
酸 酸 甜 甜 好 開 胃

至 於 期 待 無 限 refill 的 麵 包 共 有 5 款
本 來 貪 心 的 我 想 全 都 試 試
但 是 真 的 太 飽 了
吃 了 其 中 4 款 就 舉 白 旗
唯 有 等 下 次 空 腹再 來 吃 還 未 試 的 Charcoal dough

雖 然 包 包 可 以 refill
但 是 質 素 絕 對 不 差
外 脆 內 軟
一 定 要 趁 熱 開 動
個 人 的 小 排 名 如 下
Chocolate bread -> Apricot & walnut bread -> Mixed seeds WW bread -> Sourdough
Chocolate bread 混 入 濃 度 適 中 的 朱 古 力 顆 粒
再 有 少 許 的 堅 果 點 綴
好 值 得 再 encore 😚

2021-02-25 80 瀏覽
喺中環食到咁樣嘅價錢,都好嚴格來講唔錯。但係嘢食方面其實比較普通,沒有什麼大嘅花絮。服務方面,態度良好,可惜解釋同服務時間未夠細心,解釋完Menu之後都唔知佢講乜,到order嘅時候又要重複解說我哋已經問咗嘅問題。食個兩餐都係夜晚嘅Dinner Box價錢OK可惜煮法實在太簡單同埋等得太來。四個菜中,有牛有龍蝦有菜同有出名嘅叉燒。牛非常一半,龍蝦過熟,蔡還可以叉燒就晏咗少少。飲品等到快咗15分鐘後先到。大概來説應該值得一遊,但不需要重返。

2021-02-25 98 瀏覽
今日去中環行完大館同donki 之後, 佢哋一嚟到呢間餐廳食個tea, 餐廳嘅裝修好有特色, 水泥牆配合枱椅加上烏絲吊燈, 可以同朋友輕鬆下 , 打下卡📍Sassy belly係香燒豬腩肉,香氣撲鼻嘅豬油加上充滿豬肉汁嘅腩肉,香烤味十足,食到停唔到口,加上配菜水波蛋同茄子,油脂香亦融入其中 🤤Pumpkin cake看似平平無奇,但其實出人意表, 香煎嘅南瓜餅嘅鹹又甜,外表香脆,內裏軟綿綿, 加上南瓜肉嘅甜,味道十分有層次Blueberry cupcake 其實係一壺茶, 一壺有雲呢拿嘅清香甜味, 再加上木香味, 食完腩肉之後飲, 倍感清新, 而且茶壺精緻,細細杯飲, 別有一番風味~Milk oolong烏龍茶茶味清香, 飲咗兩杯之後, 喉嚨會feel到微微回甘味!

Milk oolong
2021-02-05
10 分鐘 (堂食)
2021-02-24 91 瀏覽
**NINEYS-些利街**第一次咁早去中環為左食野🤣NINETYS係港島區開左幾間分店,但上次經過見到呢間幾有feel,一於黎呢間!原來佢地既menu有分早餐,lunch ,dinner 各有各吸引之處,所以你話點唔encore 😂由於呢個月要禁止咖啡,所以要左杯Black Latte (No coffee in ),朋友就要mocha 打卡 。不過我地衰影到凍哂朋友點左份好豪華既lobster Benedict 我就要左簡單得黎唔平凡既Piggy Piggy全部食物都好滿意
**NINEYS-些利街**

原來佢地既menu有分早餐,lunch ,dinner
各有各吸引之處,所以你話點唔encore 😂

朋友點左份好豪華既lobster Benedict

我就要左簡單得黎唔平凡既Piggy Piggy

全部食物都好滿意
2021-01-14
  • Piggy Piggy
2021-02-20 76 瀏覽
9️⃣0️⃣NINETYS 🍴Sassy Belly $148肉的肥瘦層次分明,配菜味道唔錯,再配蛋食,中和返感覺不會太肥膩🤍🎃The Pumpkin Cake $128 個人覺得呢個最好食,有驚喜‼️雖然係素食,但唔好飽肚之外,味道亦都很好,值得一試❣️🍵Hawaiien Black Tea🍵Honeybush上茶時,茶葉先放在杯旁,沖前可先聞聞茶香再把茶葉倒在杯中,然後加水🙂🖤食物同裝修都有驚喜,餐廳仲自己炒咖啡豆,鍾意咖啡嘅朋友可以問吓詳情喔😆
9️⃣0️⃣NINETYS

🍴Sassy Belly $148

🎃The Pumpkin Cake $128

🍵Hawaiien Black Tea
🍵Honeybush

2021-02-16 1361 瀏覽
趁著男友平日放假,我地特登過來中環食個relaxing lunch😆周圍遊蕩一下,揾到呢間NINETYs,見門口幾特別,幾chill咁,就入去試下~Cafe成個氛圍好輕鬆,一坐低就唔多想走😍枱面有枝日本「備長炭水」幾特別下!飲品有好多選擇,男友鍾情咖啡☕️,揀左個pourover單品-Ninety plus selection。咖啡少少酸,少少甘甜,不錯!配上Sassy Belly🐖 烤五花腩好香,烤到肉邊勁香脆,睇見都流口水。肥美的五花腩,肉質爽口,肥而不膩。一口肉,一口配菜😋都幾夾~ Poached 🥚 eggs水波蛋不錯,但沒有滑不溜口的感覺。嘆完腩肉,飲咖啡,即時消除油膩感覺!而我就黎個Green d嘅lunch~點左一份南瓜餅,The Pumpkin 🎃 cake !感覺好健康呀😜南瓜餅嘅材料非常豐富,南瓜好甜👍🏻 特別係紅甜椒粉Paprike配水波蛋!再嘆杯Berry lemonade,成件事好健康🫖呢度食物簡單得來非常健康!成間cafe設計好chill,令人想hea係度~中環鬧市之中嘅一點寧靜👍🏻下次去埋其他分店試下先!

Cafe成個氛圍好輕鬆,一坐低就唔多想走😍
枱面有枝日本「備長炭水」幾特別下!

配上Sassy Belly🐖

而我就黎個Green d嘅lunch~
點左一份南瓜餅,The Pumpkin 🎃 cake !

再嘆杯Berry lemonade,成件事好健康🫖

2021-01-19
  • Sassy Belly
  • The  pumpkin  cake
2021-02-13 840 瀏覽
今日約左個好耐無見嘅朋友一齊行下大館行完之後,一齊搵間附近嘅cafe坐下休息呢間cafe好簡潔有個好大嘅open kitchen同coffee bar餐牌選擇唔少揀唔到仲可以請侍應俾啲提議添~最後我就揀左granola Greek yogurt bowl而朋友就揀左sassy bellySassy belly其實係香煎豬腩肉佢煎得好香~離遠都聞到陣香味豬腩肉肥瘦相間香煎迫出左肥油,所以食落唔會好膩份量唔算好大,所以一個人食剛剛好!我嘅Granola Greek yogurt bowl賣相好靚呢個份量就比我想像中大所以都好飽肚Yogurt都好幼滑蜜糖調味剛好仲有granola 增添咬口健康美味!食完主菜我地意猶未盡所以又叫左個甜品Melty cheese呢個甜品不得了份量驚人根本係成個cheese cake我地每人只可以切到四分一😂😂Cheese cake做得好滑佢係偏重身嘅芝士蛋糕所以真係好飽呢個非常抵食,可以多啲人一齊share!
今日約左個好耐無見嘅朋友一齊行下大館
行完之後,一齊搵間附近嘅cafe坐下休息

呢間cafe好簡潔
有個好大嘅open kitchen同coffee bar
餐牌選擇唔少
揀唔到仲可以請侍應俾啲提議添~

而朋友就揀左sassy belly

Sassy belly其實係香煎豬腩肉
佢煎得好香~
離遠都聞到陣香味
豬腩肉肥瘦相間
香煎迫出左肥油,所以食落唔會好膩
份量唔算好大,所以一個人食剛剛好!

呢個份量就比我想像中大

我地每人只可以切到四分一😂😂
Cheese cake做得好滑
佢係偏重身嘅芝士蛋糕
所以真係好飽
呢個非常抵食,可以多啲人一齊share!
2021-02-03
下午茶
1K
2021-02-11 78 瀏覽
我是Ninetys的小粉絲,剛於2年前在灣仔的總店一試愛上,最令我想念的是他們的是「Piggy Piggy」可說是他們的招牌菜,每次來都會想吃,但今次試試新菜式。先來一個「Sassy Belly」 慢煮五花腩,採用了產地來自荷蘭的豬肉,五花腩肉質嫩腍,入口即溶,滿口油脂,美味又邪惡感十足,配上溫泉蛋及燒茄子作配菜。另一推薦「The Pumpkin Cake」這是一道素食的菜, 南瓜餅煎得乾身,一點也不油,南瓜微甜,配上洋蔥、甘筍、芹菜及韮蔥混合在餅裡,超惹味。既健康又美味,如不是素食者也會喜歡。「Hawaiian Black Tea」茶香微甜, 消滯又養身。「Americano」選了Fruity 的,咖啡香濃, 帶點香甜,微微回甘。

2021-02-10 129 瀏覽
經過ninetys 好多次,經常都見到有好多人排隊,之前都試過外賣咖啡,覺得ok但唔太特別,今日就試下堂食係正正lunch 1點到達餐廳,全full要等檯,要等第5張,但由於前面有2個走左,所以其實係等3張,等咗大約15分鐘,比想像中快。黎到coffee shop梗喺要試下咖啡,e到咖啡分white同black,可以要choco或者fruity,我要左杯choco嘅cappuccino送上黎嘅時候,配上左邊個藍莓。咖啡一上檯,一睇睇上面嘅foam,就知道e杯咖啡一定唔錯。Menu有分day同night,另外e間分店仲有brunch目測好多人都係叫brunch,我地都係一樣Brunch有無限添加嘅麵包,然後可以試唔通嘅sidesBakery我地要左Charcoal DoughChocolate BreadSourdoughApricot & Walnut Bread黎到嘅時候熱辣辣,好好味Sides 我要左Salty Egg Yolk Lobster ($+48)Lobster係加拿大龍蝦,味道一般啦,不過要+$48性價比唔高Black Truffle Scrabbled Eggs個蛋炒

Cappuccino

目測好多人都係叫brunch,我地都係一樣

Brunch有無限添加嘅麵包,然後可以試唔通嘅sides

Bakery
我地要左
Charcoal Dough
Chocolate Bread
Sourdough
Apricot & Walnut Bread

黎到嘅時候熱辣辣,好好味

Sides 我要左
Salty Egg Yolk Lobster ($+48)

Black Truffle Scrabbled Eggs

個蛋炒得滑,但係唔係太多黑松露味

Poached eggs with orange yogurt hollandaise

個蛋同個醬味道好襯,唔錯

Honey Mango Granola Yogurt

Yogurt好rich,唔甜,好味道

Brunch Board如果4個slides基本係$118,但唔包飲品
我覺得性價比都可以啦
2021-02-09
15 分鐘 (堂食)
Cappuccino
  • 麵包
  • Yogurt
2021-02-07 80 瀏覽
番工咁攰放假緊係要搵間靚咖啡店食番個正嘅早午餐再嘆杯咖啡享受下人生啦餐廳喺正中環些利街半山扶手電梯隔離裝潢主打摩登輕工業風簡約舒適Sassy Belly波蘭產嘅豬腩肉條肥瘦相隔層次分明而就算經過高溫煎封外層焦香切開肉質依然保持緊緻細嫩同時油潤甘香配搭烤黃綠翠肉瓜同埋茄子紅椒減輕油膩滯感The Pumpkin Cake南瓜打蓉混合西芹甘荀以及洋蔥韭蔥壓成糕餅型態質感綿密細軟而且味道香甜層次豐富配搭水煮蛋黃半熟流心好正Grapefruit Buddy基調選用葡萄柚汁酸甜醒胃配搭檸檬草同薑茶清爽輕盈Flat White咖啡主要按照加唔加奶分為黑白兩種然後每杯仲有榛果或者果酸兩款咖啡豆揀榛果咖啡豆酸度較低而且帶有可可以及焦糖香氣配搭藍莓乾微酸突出堅果風味

The Pumpkin Cake

Grapefruit Buddy

基調選用葡萄柚汁酸甜醒胃配搭檸檬草同薑茶清爽輕盈

Flat White

2021-02-01
  • Flat White (Choco Blend)
❣️NINETYs (些利街) (中環)🔍中環些利街2-4號地舖-----星期五難得早收工,就過來吃個休閒的晚餐,這間餐廳有一段時間沒有去過,這次過來,裝修依舊精緻,環境打掃的幾乾淨,整體新舊感同佢剛剛開店時候差不多,保養得幾好。-✨White Latte 材料有Coconut Milk 、Oat milk同honey,之所以叫佢,係因為都已經五點幾,驚飲咖啡夜晚會瞓唔着,見到佢係無咖啡因,感覺幾得意就叫黎試下。雖然no coffee in it,但味道依然出色,椰香濃濃,白得像雪地一樣的顏色亦治愈感滿滿,整體唔輸咖啡。-✨Berry lemonade 因為佢有淡淡mint香,溫熱嘅水令mint味更顯突出及舒壓,加埋粒Berry,又帶少少香甜,幾特別,不過我都係鍾意White Latte 更多,鍾意佢更有特色。Sassy bellyBelly旁邊有水波蛋,三色椒等。Belly表面帶少少焦香,食落半肥半瘦,雖然好邪惡,但係都係被脂味吸引,忍唔住食,肥就肥,食完先減😂。Pumpkin cake望落雖然只係得一半,但係其實由於好足料嘅關係,食落去係非常飽肚,南瓜食得出落咗好多奶油,奶油香氣濃郁
❣️NINETYs (些利街) (中環)
🔍中環些利街2-4號地舖
-----

✨White Latte

✨Berry lemonade

Sassy belly

Pumpkin cake
望落雖然只係得一半,但係其實由於好足料嘅關係,食落去係非常飽肚,南瓜食得出落咗好多奶油,奶油香氣濃郁,半舊已經食到好飽,撈埋水波蛋中間嘅蛋漿嚟食就更幼滑。
2021-02-06 536 瀏覽
中環SOHO係我心目中一直都係一個好chill嘅地方酒吧.西餐廳都好有外國氣息.位於中環長扶扶手電梯旁的NINETYs,,,,,有露天同室內!室外好啱同朋友仔飲杯咖啡⋯吹吹水⋯打打卡室內design好有工業風 水灑牆係我好鍾意嘅style.這是水⋯哈哈因此覺得好看就隨便拍一拍味道無特別的.Lemongrass & Ginger $58淡淡的Lemongrass香....好FRESH,,,如果加少少Honey會更好.NINETY PLUS $98Black Coffee lover的我覺得試coffee好唔好飲就一定要試black coffee呢杯Signature coffee聞落都好香 但入口味道偏酸 但不苦澀小杯內有一啲聞落似香料嘅粉末⋯但加埋落coffee度味道唔太突出.Sassy Belly $148Fat Fat Yummy Belly....睇落焗到好香脆滿滿的肥油脂 以為入口好膩好油好肥但估油脂唔到已經迫哂出黎入口口感一啲都唔膩 肉質好嫩晶瑩剔透嘅肥腩肉加上蔬菜⋯水波蛋配搭剛好.sweet potato cake $108最近想食得健康減肥的我以為係一款焗的素食但意想不到
室外好啱同朋友仔飲杯咖啡⋯吹吹水⋯打打卡
室內design好有工業風 水灑牆係我好鍾意嘅style