2021-03-14
NINETYS 呢間咖啡室都開張咗好長一段時間,身邊好多朋友都已經去過,息逢搵到一個同我一樣都仲未試過呢間嘅友人 K, 就若果一晚去試下。 疫情下佢地晚市生意都仲 OK, 餐廳入面枱放得好疏,枱與枱之間有大量空間感。店員哥哥介紹咗一系列嘅新菜式俾我哋。整體黎講食物質素可以,主食份量迴異,而 sharing plate 就真係好的式。 Hokkaido Scallops ($138)帶子煎得岩岩好,口感彈牙。個人唔太鍾意伴碟嘅 Citrus carrot sauce, 覺得唔夾。而且呢個價錢嚟講,份量實在偏少。 Hamachi ($148)小妹自己就鍾意試啲平日相對比較少見嘅菜式 - 知道呢度嘅特色其實係澳州風 mix 日式 fusion 之後更加想係menu 嘅云云菜式中搵到日式嘢食嘅蹤影。呢個 Hamachi 其實係燒到半熟嘅醬油積油甘魚片,個人覺得乾身咗啲,醬汁“瓊”晒係底,好在油甘魚都厚身,口感軟熟。 Chips with Crab Dip ($98)呢個系我同友人全晚最欣賞嘅菜式之一。蟹味點醬由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (嘩原來係咁樣整,呢個配方番屋企可以試下),唔會有乳酪特有嘅酸味
Hokkaido Scallops ($138)
Hamachi ($148)
Chips with Crab Dip ($98)
呢個系我同友人全晚最欣賞嘅菜式之一。蟹味點醬由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (嘩原來係咁樣整,呢個配方番屋企可以試下),唔會有乳酪特有嘅酸味,反而係蟹嘅鮮味香港,粗薯條保持到香脆度,唔錯~
Miso Asparagus with Pork Belly ($188)
新菜式之一系烤豬腩片,值得一讚嘅係醬汁醃得塊豬腩肉好入味,平時唔食蘆筍嘅我今次搶住食,系成功嘅 fusion 創作,不過以主食嚟講其實唔太飽肚,如果可以有啲薯蓉做伴碟放係隔離會圓滿啲......
Black Truffle Pasta ($168)
Pasta 系我哋見到隔離枱嗌後加嘅,賣相幾試正,仲好香。落咗好多唔同嘅菌類炒,食食吓發覺仲有雲耳添 😂 不得不佩服好估佢唔到亦多毫無違和感。意粉用咗粗身嘅 Bucatini 而軟硬亦都適中。我自己覺得佢嗰醬係幾濃郁,雖然只係大路嘅 pasta 口味嚟,但真係好食。
———————壓軸推介———————
Melty Cheese ($98)
Cafe 嘅甜品通常一定係最細分最的式嘅,但呢件 cheesecake 嘅份量嚟到真係令我哋好驚訝。目測至少有一個5寸嘅size,足夠三個人share。佢個樣同近排好興嘅 Basque cheesecake 有啲似,但口感要 light 一啲,但又未輕型到日式梳乎厘蛋糕咁。雖然主要材料係 Cream cheese, 但佢嘅芝士味其實幾濃,重過奶味。想試啲特別啲嘅嘢食既話,呢個甜品絕對推介要試下!!!