今日去完鰂魚涌開會,想relax一下,發掘到呢間IG-able,亦高質嘅cafe。一行入cafe,已經係一個打卡位,有好多粉色系花花💓好似一個粉紅色小花海咁,我同閨密喺吊椅影咗好多相😶🥰<煙花女手工意大利粉>Cafe有手工意粉,一定要試下,意粉好重蛋味,而且質地好厚實,”掛”到好多汁。意大利粉配蘑菇、橄欖、edible flower等等,個sauce亦好惹味,又健康又好食💓<Around the world>Cafe有好多特別嘅Cocktail,都係用Gin做Base😍呢杯Around the world打卡一流,好似一個地球儀咁,仲有個小suitcase😍味道唔會太甜,有清新嘅檸檬,配少少焦糖、梳打水,又靚又好飲💙

<煙花女手工意大利粉>

<Around the world>
  • Around The World
Bookmark咗好耐嘅粉紅少女心Cafe終於黎到了!😍果然冇令我失望,又新淨裝修又靚😍入面仲可以join堂做瑜伽🧘‍♀️除咗佢嘅裝修影相靚靚之外,出邊仲有個千秋仔可以打卡📸🍝香蒜大蝦意粉 $98鮮蝦大大隻彈牙爽口😋手工意粉煙煙韌韌咁好有口感~-炸黑松露薯條 $68薯條好大條又夠脆,配埋佢個黑松露醬酸酸地食到停唔到口🥰-Around The World $108未嚟已經諗定要叫呢杯酒,見到實物真係嘩~佢既藍色好夢幻💙仲有個行李篋裝住,真係好有地球環遊世界嘅feel🌍咪道酸酸地好似入口😚-Purple Potato Latte $42紫薯味道好香飲落都好順滑如果味道重啲更好💜

🍝
香蒜大蝦意粉 $98
鮮蝦大大隻彈牙爽口😋
手工意粉煙煙韌韌咁好有口感~
炸黑松露薯條 $68
薯條好大條又夠脆,配埋佢個黑松露醬酸酸地食到停唔到口🥰

Around The World $108
咪道酸酸地好似入口😚
Purple Potato Latte $42
紫薯味道好香
飲落都好順滑
如果味道重啲更好💜

2022-12-28 1395 瀏覽
一入門口已經好特別好有驚喜😍😍有一個吊起既千秋而整間Cafe裝修及佈置都為粉紅色💖絕對係熱愛粉紅色的少女們必到既Cafe💖🍝煙花女手工意大利粉材料豐富🤩 有菇,蕃茄,橄欖等等mixed 埋一齊係一個好健康既意粉但一d都唔dry手工制出來的意大利粉比較香口 麵質比較有彈性 每條麵條都掛汁 食落都好juicy😋😋😋🍟脆炸黑蒜沙律醬薯條薯條好長好粗 😛食起來好有口感而黑蒜沙律醬有淡淡既黑蒜香味配以薯條一齊食 有微微嘅鹹香👍🏻👍🏻🍑The Dusk 入口有淡淡桃既香味 配以蘋果汁同Earl Grey tea 🍵🍵整個效果都好fresh🌱☘️🌏Around the world 絕對係打卡必飲📷📷藍色的cocktail 用一個地球型的杯承載十分精緻😍😍😍 cocktail入口微甜 唔會太重酒精味 女仔飲都得😋😋🍮Crème Brûlée 配以一層薄薄既焦糖同燉蛋一齊食,口感滑溜燉蛋甜甜地但又唔覺太Heavy😋😋

一入門口已經好特別好有驚喜😍😍
有一個吊起既千秋
而整間Cafe裝修及佈置都為粉紅色💖
絕對係熱愛粉紅色的少女們必到既Cafe💖

🍝煙花女手工意大利粉
材料豐富🤩 有菇,蕃茄,橄欖等等
mixed 埋一齊係一個好健康既意粉

藍色的cocktail 用一個地球型的杯承載
十分精緻😍😍😍
cocktail入口微甜 唔會太重酒精味 女仔飲都得😋😋

🍮Crème Brûlée
配以一層薄薄既焦糖同燉蛋一齊食,口感滑溜
燉蛋甜甜地但又唔覺太Heavy😋😋
The Dusk
Crème Brûlée
  • Around The World
2022-12-27 52 瀏覽
今日同朋友行完工展會,就搵咗呢間喺鰂魚涌1001號大廈11樓(個商場外牆有中信大廈嘅字樣,認住摩登嘅大廈就唔會行錯啦)嘅Cafe試吓,呢間Cafe好多粉紅色嘅嘢,少女心爆發,好適合同閨蜜,坐低打吓卡食吓嘢傾吓計。我哋叫咗炸黑松露薯條 $68蟹肉南瓜牛油果手工意粉 $98牛角包窩夫 $72Mocha $45Rose Latte $46首先嚟咗兩杯嘢飲,咖啡拉花好靚,咖啡好香。跟住嚟咗手工意粉同埋薯條,手工意粉蛋味好重,薯條新鮮炸起好香脆,配上嘅黑松露醬都十分慷慨,食完都仲有!最後黎埋即叫即整嘅窩夫,配上雲呢拿雪糕、香蕉粒、藍莓、士多啤梨粒,為完美嘅lunch畫上句號。呢間餐廳冇收加一,我哋假日來,亦都冇時間限制,喺鰂魚涌同太古呢啲貴價地方算係性價比一流,值得一試。

我哋叫咗

炸黑松露薯條
  • 蟹肉南瓜牛油果手工意大利粉
  • 脆炸黑松露薯條
2022-12-24 33 瀏覽
適逢聖誕假期,一定要約朋友聚下舊慶祝下。約左起鰂魚涌英皇道1001號大廈11樓NN Coffee & Gin。間餐廳裝修真係好靚,以粉紅打造,一入門口就有張吊梳化椅,已經急不及待要打卡啦。梳化椅隔離就係水吧,掛滿吊燈同佈滿玫瑰花裝飾。另一邊有棵粉紅色聖誕樹側邊有啲公仔,感覺好fancy,淨係食環境已經夠晒飽😍氣氛真係啱晒我哋ladies talks呀。見佢menu啲cocktails好有特色,令我有啲選擇困難,最後叫左柸Around The World,係由呢幾樣溝成(Gin, Caramel,Cauracao,Lemon,Soda Water)用左一個旅行喼將柸飲品放上,側邊放左個巴黎鐵塔陪襯,酒柸係地球儀型狀,酒係彩藍色,柸身仲有啲紫色花碎點綴,靚到唔捨得飲。帶有雲呢拿香甜味,非常易入口。朋友就叫左柸Valvet Latte, 初時以為係玫瑰花,原來係用左紅菜頭,好健康。香蒜大蝦意粉,蝦又大又爽口,加埋紅椒一齊煮,辣辣地,好惹味。仲有炸黑松露薯條,大碟又炸到熱辣辣點埋松露醬,夠晒香口。[

仲有炸黑松露薯條,大碟又炸到熱辣辣點埋松露醬,夠晒香口。

2022-12-24 49 瀏覽
朋友介紹去咗鰂魚涌呢間nn coffee & gin, 充滿聖誕浪漫氣氛, 打卡一流好靚,唔單環境靚,食物方面一樣咁搶鏡,味道同賣相一樣正,叫咗香蒜大蝦手工意大利粉,蝦大隻彈牙,手工意大利粉堅好食!
2022-12-23 36 瀏覽
鰂魚涌上班族就知lunchtime搵食艱難,想避避世sit in lunch介紹個新地方俾大家NN coffee 本身應該空中yoga嘅一part, 地方唔算大我同fd子只想食飽d 叫左南瓜蟹肉牛油果手工意粉 ,係粗粗手工意粉吸曬南瓜汁,蟹肉份量少dd , 但牛油果都有半個Egg Benedict with smoked salmon , 流心蛋perfect同所有味道都好夾炸魚柳配他他醬,炸魚梗係要配薯條(可惜呢度配沙律菜)炸魚太咸同無咩魚肉,好乾。但佢沙律菜同小蕃茄食得出好新鮮咖啡無飲到,下次有機會再試
我同fd子只想食飽d
叫左
但佢沙律菜同小蕃茄食得出好新鮮
咖啡無飲到,下次有機會再試
南瓜蟹肉牛油果手工意粉
Egg  Benedict    With  smoked  salmon
南瓜蟹肉牛油果手工意粉
  • Egg  Benedict  with  smoked  salmon
2022-12-21 35 瀏覽
呢間餐廳一直都擺收藏左係到好想去💖因為真係太靚啦🥹今日終於去左…真係靚到爆😍門口位已經見到個Mini花牆同埋有張吊床後面造左個小拱門配搭少女心嘅粉紅色💕真係抗拒唔到咁鍾意😭😭打卡一流啊~而一入門已經見到有位置坐 地方唔算好大但係裝修得好靚好有格調👍🏻配色都好靚Around the world 評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一送到嚟真係比佢靚到呆左 杯係模仿地球🌍仲用個行李喼裝住 真係好有特色 好靚💙味道係比較淡味嘅cocktail🍸有啲檸檬味 小小焦糖味嘅梳打cocktail好易入口 女士們要小心唔好醉啊🤣🤣Pink Lychee Martini評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢杯又係美到被震驚了💖🥹好香嘅荔枝玫瑰味🌹飲落完全冇藥水味愈飲愈好飲 上面仲有層似cream嘅泡泡同杯酒好夾 重點係靚✨脆炸黑松露薯條評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好大份嘅小食 超級抵食😧兩個人都食唔曬薯條係即炸 又熱又脆 點埋個黑松露醬真係冇得彈蒜香鮮蝦手工意大利粉評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻擺盤已經靚到爆 好colourful 仲震有食用花😍🌸鮮蝦方面好鮮甜爽口 隻數都唔少手工麵真心推介大家食 好煙韌 口感超正蘑菇片配埋啲香
呢間餐廳一直都擺收藏左係到好想去💖
因為真係太靚啦🥹
今日終於去左…真係靚到爆😍
門口位已經見到個Mini花牆同埋有張吊床
後面造左個小拱門配搭少女心嘅粉紅色💕
真係抗拒唔到咁鍾意😭😭打卡一流啊~

而一入門已經見到有位置坐 地方唔算好大

好欣賞呢間店由飲品 主食 小食到甜品都咁靚
真係好用心去極每道菜式 飲品🍸
令客人感覺好好 好開心☺️

2022-12-13 22 瀏覽
Cafe位置係正1001大廈,方便易揾,不過星期一至五平日放飯時段就要早啲攞位或者打電話留定位。Cafe入面係可以學瑜伽,學完肚餓一出黎就已經有餐廳,店內有一處細細既bar位,配上門面充滿少女心既擺設,完全係IG able 既cafe。食物同飲品除咗個樣吸晴,手工意粉同雞翼都好夠味道,咁個黑松露意粉比三文魚意粉更勝一籌,三文魚既麵條比較偏乾,但用料好足,係附近行街或番工既朋友仔可以一試。

2022-11-28 45 瀏覽
第一次玩空中瑜珈,可能太緊張,所以耗咗唔少力氣,覺得特別肚餓,好彩呢度有間靚cafe,就立即坐低食嘢充補下,仲可以打卡添!迷人pink lady,Cafe 一身粉紅配白,仲擺放了不少粉紅色花花,充滿活力、青春又溫和的能量,給人和諧的感覺。有一排長長梳化座連二至四人枱,坐得舒服,而最吸引我係門口張大梳化椅,感覺更舒適,好想瞓返覺,哈!Cafe 選擇都唔少,有頭盤/輕食、小食、主食、甜品和飲品,而飲品仲有非酒精類和酒精類揀添!咖啡店唔止環境靚,連食物呢客蟹肉南瓜牛油果手工意大利粉($98)嘅擺放都好靚,開心!意粉面放了半個香滑的牛油果,仲有大量鮮甜的蟹肉,啖啖肉食得好滿足。手工意粉口感果然不同,好有咬口,仲有彈性,沾上甜美的南瓜汁,伴埋車厘茄、洋蔥碎和蘑菇,更加豐富有益。Rose latte轉Oat milk ($46+$6) 同樣咁靚,仲以為用Oat milk無拉花,點知嗰拉花仲要係複雜的天鵝,再加少少玖瑰花乾碎,好優雅!放埋咀邊就聞到玖瑰花香氣,入口溫暖,甘苦的咖啡中嚐到玖瑰的香甜,仲有啲燕麥奶味道,估唔到好夾,好飲喎!Cafe 咁近瑜珈室,大家做運動前輕食醫肚又得,做完運動大食醫肚亦
Rose latte
Cafe 咁近瑜珈室,大家做運動前輕食醫肚又得,做完運動大食醫肚亦得,真係好方便。
2022-11-28
Rose latte
自從轉工之後好耐無去過鰂魚涌,今日過開黎發現原來鰂魚涌新起的1001號呢棟大廈都有幾多打卡餐廳呢間NN Coffee之前西貢飲過,宜家開到黎鰂魚涌,鰂魚涌店的特色是一間yoga店前的coffee shop,除咗啡聚之外仲可以玩埋空中瑜伽入到餐廳好似入左個童話式夢幻世界入面,以粉紅色及白色為主題,座位與座位之間闊落之餘又坐得舒適,係女生相聚傾計打卡的好地方蟹肉南瓜牛油果手工意粉$98醬汁是用南瓜做,creamy得黎甜甜地融入在意粉入面估唔到又幾夾意粉用上闊條麵,每條麵條都沾滿醬汁,仲有大大啖牛油果同蟹肉,牛油果夠熟而蟹肉好鮮味道夠濃,樣樣食材比例都好好,食得好滿足值得一提是隻碟好深,份量夠大,食完好飽炸黑松露薯條$68薯條係即炸熱辣辣,外脆內軟配埋個黑松露醬好滋味,作為前菜剛剛好Flat White $40咖啡的豆味濃郁,口感偏nutty,牛奶夠滑,拉花精美Matcha Latte $42抺茶味好濃,奶夠滑又夠熱,秋風起可以慢慢品嚐這杯Matcha Latte好舒服

蟹肉南瓜牛油果手工意粉$98
值得一提是隻碟好深,份量夠大,食完好飽

炸黑松露薯條$68

Flat White $40
咖啡的豆味濃郁,口感偏nutty,牛奶夠滑,拉花精美

Matcha Latte $42
  • 蟹肉南瓜牛油果手工意大利粉
2022-11-12 31 瀏覽
心情好要食好野心情唔好都要食好野心情好更加要簡一間靚靚餐廳食好西 成間餐廳以粉紅同白色為主色,比人感覺好舒服但又好少女心日本帶子黑松露手工意大利粉帶子兩邊微煎,外邊微燶內裡保持嫩手工意粉比平時更煙韌,帶有蛋香由於闊條面的關係,可以大面積甘沾上creamy的醬,啖啖滿足Around the world 🌎一早上網見到已經覺好靚,真品黎到果然冇失望❤️好靚❤️超級IG-able雖然有酒精的成份,但甜甜地勁易入口
心情好要食好野心情唔好都要食好野
心情好更加要簡一間靚靚餐廳食好西

成間餐廳以粉紅同白色為主色,比人感覺好舒服但又好少女心

日本帶子黑松露手工意大利粉
帶子兩邊微煎,外邊微燶內裡保持嫩

手工意粉比平時更煙韌,帶有蛋香

Around the world 🌎

雖然有酒精的成份,但甜甜地勁易入口

2022-11-10 27 瀏覽
Openrice 今日係附近做完運動就睇下附近有咩食就係網上見到呢間西餐廳一上去到去個裝修好靚!無論係個bar枱定客人坐既位都好靚有好多打卡位添!晚市西餐價錢算係正常我同朋友兩個人就叫左帶子黑松露意粉、卡邦尼意粉、黑蒜薯條野飲就叫左一杯cocktail-Birdie仲有一杯lemonade落完單好快就上菜首先個薯條係炸到熱辣辣好脆口 唔會好loon配埋個沙律黑蒜醬 好滋味作為前菜岩岩好~!然之後意粉就上左首先帶子黑松露意粉好香黑松露香帶子仲比左兩舊!煎得岩岩好!好嫩!好少意粉用粗既意粉配埋啲黑松露醬好滿足第二個主菜 卡邦尼意粉份量都好足夠!醬唔會太咸同啲麵好夾去到飲品既部份想講真係超打卡!杯cocktail同個鳥籠一齊上啲酒味都幾出但都好岩唔係太中意飲酒既朋友另一杯係lemonade以為叫lemonade會好hea但係都整得勁打卡有漸變效果!呢間岩曬女仔去飲杯野 打下卡
Openrice

今日係附近做完運動
就睇下附近有咩食
就係網上見到呢間西餐廳

一上去到去個裝修好靚!
無論係個bar枱定客人坐既位都好靚
有好多打卡位添!
晚市西餐價錢算係正常
我同朋友兩個人就叫左帶子黑松露意粉、卡邦尼意粉、黑蒜薯條
野飲就叫左一杯cocktail-Birdie
仲有一杯lemonade

落完單好快就上菜
首先個薯條係炸到熱辣辣
好脆口 唔會好loon
配埋個沙律黑蒜醬 好滋味
作為前菜岩岩好~!

然之後意粉就上左
首先帶子黑松露意粉好香黑松露香
帶子仲比左兩舊!
煎得岩岩好!好嫩!
好少意粉用粗既意粉
配埋啲黑松露醬好滿足

第二個主菜 卡邦尼意粉
份量都好足夠!
醬唔會太咸
同啲麵好夾

去到飲品既部份
想講真係超打卡!
杯cocktail同個鳥籠一齊上
啲酒味都幾出
但都好岩唔係太中意飲酒既朋友

另一杯係
lemonade
以為叫lemonade會好hea
但係都整得勁打卡有漸變效果!

呢間岩曬女仔去飲杯野 打下卡
睇到之前有朋友食呢間Cafe,見到咁靚靚即刻心心眼mark低先,今日係我同男朋友既週年紀念,就即刻去打卡📸-呢度好特別,一間舖頭入邊除咗有得食嘢之外,仲有得玩瑜伽🧘‍♀️店舖裝修得好靚,好有少女心,黎打卡真係一流😍🍝香煎日本帶子黑松露手工意大利粉 $108帶子煎香好鮮甜彈牙,熟度剛好黑松露汁好creamy夠哂香濃掛汁~菇菌都好多好足料👍🏻手工意粉比較有口感、煙韌😋🥔脆炸黑松露薯條 $68炸得好香脆,又大大條👏🏻點埋佢個黑松露醬好正❤️飲住酒咁食薯條傾計岩哂🤓🍌🥐焦糖香蕉朱古力 牛角包窩夫配雪糕 $72因為今日我同我男朋友係週年紀念,試吓問個店員睇下可唔可以叫個甜品幫我寫字~店員好helpful一口答應!好開心😀佢仲推薦呢個甜品擺盤擺得最靚😍我見到佢仲係寫有顏色既字好驚喜🥹仲有粉紅色心心好靚💕店員真係好有心好好人❤️我仲要第一次食牛角包窩夫鬆脆得來又好香牛油味配埋雪糕、香蕉一齊食好夾👏🏻🍋The Dusk $50見到呢杯有我最愛嘅伯爵茶蘋果汁同埋桃諗都唔洗諗即叫😍果然冇令我失望幾好飲嘅👍🏻伯爵茶味好出,又有少少蘋果同桃嘅甜味😌🌎Around The World $108Gin • Carame
店舖裝修得好靚,好有少女心,黎打卡真係一流😍

🍝
香煎日本帶子黑松露手工意大利粉 $108
帶子煎香好鮮甜彈牙,熟度剛好
黑松露汁好creamy夠哂香濃掛汁~
菇菌都好多好足料👍🏻
手工意粉比較有口感、煙韌😋

🥔
脆炸黑松露薯條 $68
炸得好香脆,
又大大條👏🏻
點埋佢個黑松露醬好正❤️
飲住酒咁食薯條傾計岩哂🤓

🍌🥐
焦糖香蕉朱古力 牛角包窩夫配雪糕 $72
因為今日我同我男朋友係週年紀念,
試吓問個店員睇下可唔可以叫個甜品幫我寫字~
店員好helpful一口答應!好開心😀
佢仲推薦呢個甜品擺盤擺得最靚😍
我見到佢仲係寫有顏色既字好驚喜🥹
仲有粉紅色心心好靚💕
店員真係好有心好好人❤️
我仲要第一次食牛角包窩夫
鬆脆得來又好香牛油味
配埋雪糕、香蕉一齊食好夾👏🏻

🍋
The Dusk $50
見到呢杯有我最愛嘅伯爵茶蘋果汁同埋桃
諗都唔洗諗即叫😍
果然冇令我失望幾好飲嘅👍🏻
伯爵茶味好出,又有少少蘋果同桃嘅甜味😌

🌎
Around The World $108
Gin • Caramel • Cauracao • Lemon • Sode Water
呢杯黎到一定要叫!靚到不得了!🫣
打卡一流📸
好易入口~飲落去反而有少少似梅酒嘅味道🤔
好睇又好飲🥹

好推薦大家黎呢間Cafe😍
除咗食物好食之外,
所有嘢都好靚🥰

2022-11-08 24 瀏覽
呢日喺太古早收工打算同同事食埋dinner先走喺openrice search到呢間高質打卡cafe2個港女諗都唔諗就即刻話要去食😂位於1001號大廈嘅11樓上到去見到好粉紅😆 每個位都係打卡位仲要入面有得上埋yoga好得意Cafe嚟講Menu選擇都算多要咗個香煎日本帶子黑松露手工意粉$108個碟好靚呀!😍 好有質感一上枱就聞到濃郁嘅黑松露香味加上大量蘑菇同忌廉味道唔會過咸 啱啱好👍🏻手工意粉較闊 食落去有咬口 係我最鍾意嘅質感☺️帶子大大粒 又夠新鮮煎完特別香 整體來講好正呀❤️再叫多個脆炸黑蒜沙律醬薯條$68薯條新鮮炸起 熱辣辣 份量都好多較粗身 食落去香脆 但又真係食得出有薯仔本身都驚黑蒜嘅味道會好濃烈 但原來又唔會喎黑蒜加上沙律醬呢個組合都係第一次食 味道有黑蒜嘅香 又有沙律醬嘅甜 配薯條幾特別幾好食一人再叫咗杯cocktail chill下Birdlie $108超級IGable!! 冇諗過係咁靚鳥籠入面有隻雀仔 加埋片葉子完全整咗隻真雀出嚟咁雀仔裝住嘅係Gin酒加接骨木花、檸檬同橙飲落去酸酸甜甜 好啱女仔飲同事要咗Love Hug $108果然充滿愛 連個杯都係心形❤️紫色嘅co
呢日喺太古早收工

一人再叫咗杯cocktail chill下
Birdlie $108
超級IGable!! 冇諗過係咁靚
鳥籠入面有隻雀仔 加埋片葉子完全整咗隻真雀出嚟咁
雀仔裝住嘅係Gin酒加接骨木花、檸檬同橙
飲落去酸酸甜甜 好啱女仔飲

同事要咗Love Hug $108
果然充滿愛 連個杯都係心形❤️
紫色嘅cocktail同樣好啱打卡
用咗Gin酒、薰衣草、熱情果同檸檬調配而成
佢都話好易入口好好飲

Happy Dinner!