Bookmark左咁耐終於潮聖🙇🏻‍♀️到,餐廳主打東南亞Fusion菜,地理位置優越,係正地鐵站B3出口上面,風吹雨打都阻唔到大家去打卡既熱誠未入到門口就feel到強烈文藝復古風陣味,每個角落都適🈴️影相📸️打卡,打開menu全部都係新穎配搭菜式,無論甜品或飲品都加入創新元素,🈶️創意我鍾意🥰太多人讚好佢既signature野食,所以今次特登點左比較冷門嘅野試下🥢椰椰麻麻泰式燒牛扒🥩 4/5自家製泰式醬+燒牛 = 黃金組合。雖然依度主打唔係食牛,但個牛🔥燒🉐️幾出色👍🏻燒牛咬落去軟熟而多汁,牛味算濃,旁邊仲有沙律🥗薯條🍟伴碟🥢提拉米蘇拿鐵 3.5/5邪惡首選,睇造型就知「有料」到,液態版Tiramisu,好似食左成個Tiramisu落肚咁,略嫌杯嘢太重磅,拎住打卡有啲論盡📍No Money So Lonely
地址:旺角彌敦道700號 TOP, This is Our Place 4樓 406-408

🥢椰椰麻麻泰式燒牛扒🥩 4/5

🥢提拉米蘇拿鐵 3.5/5

📍No Money So Lonely
2023-08-05
  • 椰椰麻麻泰式燒牛扒
2023-08-14 104 瀏覽
店內周圍都係打卡位!裝飾好靚好搞怪😝同朋友下午茶黎都好多選擇👍🏻.💕小朋友都岩食甜甜酸酸雞肉比薩估唔到有咁大舊雞肉,仲要幾滑❣️ 芝士份量多到可以拉絲,無失望👏🏻.💕泰式香蕉煎餅奧利奧柯華田丸子,滿滿既Oreo粉,同碎碎既餅乾,丸子大大粒仲以為係荔枝黎😂 朱古力醬夠曬多😍 香蕉甜,煎餅有咬口!值得食!.💕果薑綠茶薑味唔會好濃~ 茶味極香,香香甜甜🤤 加水再加水都一樣咁好飲👍🏻 唔會加一次水就淡曬😛
店內周圍都係打卡位!
裝飾好靚好搞怪😝
同朋友下午茶黎都好多選擇👍🏻
💕小朋友都岩食甜甜酸酸雞肉比薩
💕泰式香蕉煎餅
💕果薑綠茶
話說星期日行開旺角t.o.p. 諗住翻桌番呢個no money so lonely時間係15:35左右到達門口,之後示意一個年輕帶眼鏡女店員兩位,佢叫我地等一陣,等左一陣之後先問有無訂台,我地話無就話last order完全唔理解🥹之後都唔會想再食。
完全唔理解🥹
之後都唔會想再食。

上星期平日18:45喺旺角T.O.P商場揀唔到食乜 見到有間泰國餐廳就去試下 店員話要20:30前交枱先可以入去我同朋友無所謂 入到去冇訂枱只係可以坐中間好逼既位坐得唔舒服 仲要俾冷氣吹住凍冰冰 可能係我去過最凍既餐廳叫左二人Dinner Set B 每人有一款湯或者沙律 有得揀大蝦冬蔭公湯同泰式水果沙律 湯太辣沙律普通 小食選了炸物拼盤 在五種炸物中選兩款 但用QR code下單卻找不到選項 查詢店員原來是廚師發辦的 所以是炸物抽獎主菜可以揀兩樣 不過出得好慢等左25分鐘先有第一份 依家餐廳先一半滿 如果滿座一定有排等 第一份是椰椰麻麻泰式燒牛扒 牛扒五成熟 的確燒得剛好 沙律和前菜一樣的普通 薯條也炸得不錯 不過要食快啲因為冷氣好快就吹凍哂第二份既大版燒意粉要等多10分鍾 朋友已經勁唔舒服 凍到變左雪條冇哂胃口 唔建議怕凍人士嚟食 最後食都冇食 好彩要盒唔洗加一蚊 即刻逃走打包帶返屋企食 頭一次食到一半帶返屋企食 可惜都趕唔切感冒了 最後埋單$488加一 $537 有一點貴不過在T.O.P也能理解 加上醫藥費$300就有點受不了了

二人Dinner setB大蝦冬蔭公湯
二人Dinner setB 炸物兩款
二人Dinner setB 椰椰麻麻泰式燒牛扒
二人Dinner setB 大阪燒意粉
2023-08-10
$268.5 (晚餐)
二人Dinner setB大蝦冬蔭公湯
二人Dinner setB 炸物兩款
二人Dinner setB 椰椰麻麻泰式燒牛扒
  • 唐揚魷魚
我地一行4人加1個小朋友book左18:00入座,因為未齊人就6點幾先入,D野食唔係上得特別快,最後一碟野野係牛扒 7:18分上,上完個扒,即刻提我地7:30要離座🤬我地話六點幾入,係咪可以耐少少,條女寸到爆話:我地跟訂座時間18:00,得十幾分鐘食 勁趕,仲要十幾分鐘內係咪有人黎睇我地食完未🙄🙄好嬲隔離枱都一樣好多野未食,仲要有隻原隻燒雞未到 得30分鐘,隻雞黎到得番20分鐘,最後因為隻雞唔熟取消埋😌重點係佢地都冇人等位點解唔俾我地食埋先,係咩服務態度到底🙄如果有人等位都明,但又冇🤷🏻‍♀️D野食冇特別,係個墨魚意粉最特別,食出原有麵粉味,勁出色🤦🏻‍♀️😌總之永遠永遠唔再去!!🤬🤬🤬伏伏伏伏伏伏🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁
我地一行4人加1個小朋友
book左18:00入座,因為未齊人就6點幾先入,

總之永遠永遠唔再去!!🤬🤬🤬
伏伏伏伏伏伏🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁

2023-08-12
今日放假約咗媽咪出去食嘢,帶咗佢去一間打卡西餐廳! 餐廳整體有少少懷舊西式風味,燈光偏黃,同男朋友黎應該會好浪漫!媽媽嚟到都係咁話呢度好靚,望住佢個笑容就知道其實佢同我一樣都擁有一個少女心 🥰我哋叫咗兩個主食一款甜品同埋飲品,每款食物整體都質素高!🥩泰式燒牛肉沙律(辣) $168佢嘅牛肉沙律有得叫五成熟,覺得佢好細緻!沙律醬汁好惹味,牛肉都好香牛味,而且一啲都唔韌,好食!🦀人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯$158睇佢個名就覺得呢個飯唔可以錯過,果然超級多蟹肉,可以稱得上係啖啖肉!炒飯炒得粒粒分明,配埋蟹肉一流!🧇棉花糖牛角窩夫 $86呢個係媽咪想叫嘅,本身對棉花糖冇乜好感,覺得佢會好甜,點知食落又唔會,而且配埋好香脆嘅牛角窩夫,味道一流,超級推介!🍹夏日麼麼茶 $52酸酸甜甜,好開胃!呢度食物質素好,環境又靚,啱晒一種女士嚟打卡!舔舔脷指數:4.3性價比指數:4.2📍No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

我哋叫咗兩個主食一款甜品同埋飲品,每款食物整體都質素高!

🥩泰式燒牛肉沙律(辣) $168

🦀人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯$158

🧇棉花糖牛角窩夫 $86

🍹夏日麼麼茶 $52
酸酸甜甜,好開胃!

呢度食物質素好,環境又靚,啱晒一種女士嚟打卡!

舔舔脷指數:4.3
性價比指數:4.2

📍No Money So Lonely (旺角)
2023-08-07 58 瀏覽
人人都愛嘅啖啖蟹肉擔擔飯估唔到又真係幾好食我本身不太喜歡擔擔面的花生味但這個飯沒有太重花生醬味所以感覺不會太濃厚反而因為加了洋蔥,青椒,紅椒,菇類而帶點清新感蟹肉雖然不多,但因為有大量蟹籽,每啖咬下去都卜卜聲意外地不錯不過餐廳比較暗打卡的時候大家都會開手機電筒幫手補光😂😂
人人都愛嘅啖啖蟹肉擔擔飯
估唔到又真係幾好食
我本身不太喜歡擔擔面的花生味
但這個飯沒有太重花生醬味
所以感覺不會太濃厚
反而因為加了洋蔥,青椒,紅椒,菇類而帶點清新感
蟹肉雖然不多,但因為有大量蟹籽,每啖咬下去都卜卜聲
意外地不錯

不過餐廳比較暗
打卡的時候大家都會開手機電筒幫手補光😂😂
2023-08-06 86 瀏覽
🔸 煙三文魚秘製意大利麵 $138呢個係辣味, 喜歡食辣嘅朋友應該好鍾意,不妨一試,夠曬辣。 煙三文魚 鹹鹹地,幾惹味。整體嚟講,比起一般意粉,呢個係泰式特製加咗辣味,多咗一層味覺層次,幾特別。味道:8/10性價比:7/10🔸 牛油果蘆薈炒意大利麵 $136呢個係唔辣嘅,比較健康。 香噴噴的牛油果都畀得好多,麵條上面淋咗一啲蟹籽同埋裏面嗰啲好爽脆嘅洋蔥片,pastas 都幾大碟,食得好飽。味道:7/10性價比:7/10💟環境位置就在旺角地鐵站B出口左轉直上TOP商場頂層, 交通好方便, 餐廳裏面好闊落,座位好多,配襯燈光音樂,氣氛十分好。卡座特別寬闊,坐得好舒服。🗣另須加一服務費-人均消費:~$150-整體味道:7/10性價比:7/10
🔸 煙三文魚秘製意大利麵 $138

🗣另須加一服務費
人均消費:~$150
整體味道:7/10
2023-08-01
5 分鐘 (堂食)
  • 煙三文魚海鮮醬意大利麵
2023-08-04 91 瀏覽
no Money so Lonely旺角一出地鐵口TOP商場,年輕人潮流集中地,有一間裝修到入面呀好得意,好靚嘅泰式料理餐廳,個人覺得係幾靚,入面有一隻好大嘅老虎,適合同人傾偈。沒有肉都好惹味的生菜包(有肉)典型嘅相菜肉包,入面嘅數呢就款式唔係好多,幾惹味,有少少辣,啱食辣嘅人就可以叫。楓糖香蕉肉桂奶昔入面啦有啲肉桂香米,香蕉啊幾好食呀加埋焦糖,加埋一齊啦味道好香呀,口感亦都好豐厚。香茅雞翼原味炸嘅單骨雞翼,啱晒啲呢唔想拆骨嘅女士。佢有得叫半份同埋一份,咁就個份量可以控制。
no Money so Lonely

沒有肉都好惹味的生菜包(有肉)

楓糖香蕉肉桂奶昔

香茅雞翼原味
2023-08-03 64 瀏覽
NO MONEY SO LONELY🌟聽到個名已經好想去,玩味十足,位於旺角TOP,地點便利,經過一定會留意到,因為佢嘅裝修超特別,走樹屋原野叢林風🌴有特色既點只係個樣,餐牌既食物賣相同個名好吸晴😍cafe食物、cocktail、甜品等都有把握到個下午茶時間!🫖 迷你小食拼盤,其實一啲都唔迷你🤣超大份,炸粗薯條,好香脆,粗薯條薯好多,配芥末蛋黃醬正👍🏻炸飯波,一個波咁但入面係圓形細粒既飯,泰式風味,酸酸辣辣咁🍙單骨雞翼,好脆,非常惹味又易食😗蝦餅,食落入面既口感有驚喜,好濃蝦味,正✨啲Cocktail不論賣相定係個名都無得唔試下🤣 This Isn't Lemon Tea 扮係檸茶,有椰子酒同Vodka既檸茶,賣相真係好靚,超精緻既擺盤,加片日本柚子,風味十足,味道都特別既,好味🥳整體黎講淨係個格調、裝飾同食物賣相都好值得黎,質素仲要好好,旺角熱點!🌟

迷你小食拼盤

單骨雞翼
炸粗薯條
This Isn't Lemon Tea 扮係檸茶
2023-08-02 66 瀏覽
平時行街經過一直都好想試入面裝修好特別好啱打卡除咗裝修特別之外,佢啲嘢食都好特別首先因為口痕叫咗個薯條佢有多款醬汁選擇,我哋揀咗蜜糖芥末呢度個蜜糖芥末幾吸引因為佢唔係某大型連鎖店嗰隻咁結芥末味夠重甜甜地幾好開胃-小朋友岩晒甜酸雞比薩我最鍾意就係食pizza有菠蘿即刻點咗呢個小朋友啱晒甜酸雞pizza餅底比較薄脆 上面鋪滿晒菠蘿同埋炸雞 加咗菠蘿嘅關係就算食多幾嚿都唔會覺得好漏-椰香蕃茄冬蔭功炒意大利麵呢個炒意粉超香冬陰功味雖然佢係fusion菜嘅菜式但係絕對係保持咗泰國風味意粉炒得啱啱好唔會話太濕份量都幾多 兩個人都夠食嘢飲方面,我哋叫咗芒果椰奶沙冰同埋杯美式咖啡芒果椰奶沙冰推介唔會好甜,啱啱好佢仲有好多甜品得閒經過坐低食個甜品都唔錯
平時行街經過一直都好想試
入面裝修好特別好啱打卡

除咗裝修特別之外,佢啲嘢食都好特別
首先因為口痕叫咗個薯條
佢有多款醬汁選擇,我哋揀咗蜜糖芥末
呢度個蜜糖芥末幾吸引

雖然佢係fusion菜嘅菜式
但係絕對係保持咗泰國風味
意粉炒得啱啱好唔會話太濕
份量都幾多 兩個人都夠食

嘢飲方面,我哋叫咗芒果椰奶沙冰
同埋杯美式咖啡
芒果椰奶沙冰推介
唔會好甜,啱啱好

佢仲有好多甜品
得閒經過坐低食個甜品都唔錯
2023-08-01
  • 芒果椰奶沙冰
2023-08-02 72 瀏覽
🧇如果沒有窩夫我會很寂寞 $128有四款口味 揀咗最重口味嘅朱古力味!(朱古力、芝士奶蓋、奧利奧碎、麻糬)窩夫即叫即整 等咗大約20分鐘 上枱是熱辣辣烤到外脆內軟 綿密有嚼勁之餘都食到好香嘅蛋味每塊窩夫都包住咗少量麻糬 微煙韌令整體口感更加豐富因為比較紮實所以都幾有飽腹感~ 面頭有大量朱古力醬同埋奧利奧碎 朱古力味up up up配搭雲尼拿雪糕有種冷熱交融嘅感覺 冰火相配永遠係絕配😋最緊要係畫龍點睛嘅芝士奶蓋 帶翻啲鹹香味 中和咗其他食材嘅甜膩
🧇如果沒有窩夫我會很寂寞 $128
有四款口味 揀咗最重口味嘅朱古力味!
(朱古力、芝士奶蓋、奧利奧碎、麻糬)
窩夫即叫即整 等咗大約20分鐘 上枱是熱辣辣
烤到外脆內軟 綿密有嚼勁之餘都食到好香嘅蛋味
每塊窩夫都包住咗少量麻糬 微煙韌令整體口感更加豐富
因為比較紮實所以都幾有飽腹感~

面頭有大量朱古力醬同埋奧利奧碎 朱古力味up up up
配搭雲尼拿雪糕有種冷熱交融嘅感覺 冰火相配永遠係絕配😋

20 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-07-31 46 瀏覽
生舊叉燒好過生你pizza佢有少少似和民個和風pizza,不過係再甜啲啖啖蟹肉擔擔飯意外地好味,飯有少少麻辣,麻得嚟唔會搶咗蟹肉同飯嘅口感,唯一唔好嘅地方係唔夠熱,好快凍牛油果芒果芫荽沙冰唔會話好奇怪好難飲,但牛油同芒果嘅味道得好少,隻味完全唔出,成杯只係得芫荽味,如果你中意芫荽可一試心太軟+海鹽雪糕心太軟焗得太耐,流心太少,做唔到lava流心嘅感覺,雪糕唔係太過特別,鹽味同甜味唔係太balance
生舊叉燒好過生你pizza
佢有少少似和民個和風pizza,不過係再甜啲
啖啖蟹肉擔擔飯
牛油果芒果芫荽沙冰
心太軟+海鹽雪糕
📍𝗡𝗼 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗦𝗼 𝗟𝗼𝗻𝗲𝗹𝘆 (旺角) 好耐冇食靚靚打卡tea set啦~ 最近𝗡𝗼 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗦𝗼 𝗟𝗼𝗻𝗲𝗹𝘆就推出咗🌟「𝓩𝓸𝓸 & 𝓒𝓪𝓻𝓷𝓲𝓿𝓪𝓵」下午茶,以動物世界為主題,😍每款食物嘅造型都好精緻!餐廳嘅裝潢佈置都好有心思,一共分成四個打卡區域,今次我坐嘅卡位就佈置到一個小森林咁🌳,仲有唔少動物同叢林裝飾,好有異國風情!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️「𝐙𝐨𝐨 & 𝐂𝐚𝐫𝐧𝐢𝐯𝐚𝐥」 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 ($398)Tea set將文藝復古元素與動物園風格完美融合,一共有7️⃣款造型精緻嘅茶味甜點~🐼𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚 (𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞)抹茶芝士蛋糕面頭嘅忌廉整成好可愛嘅熊貓造型,而蛋糕抹茶味🍵好香濃,唔會太過甜。🐰𝐑𝐚𝐛𝐛𝐢𝐭 (𝐆𝐞𝐧𝐦𝐚𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚)奶凍有好濃郁嘅京都玄米茶香,味道甘甜,口感滑嫩。面頭除咗有隻QQ嘅小白兔🐇外,仲有啲脆脆,更添口感層次。🐻𝐁𝐞𝐚𝐫 (𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐫𝐨𝐧)熊仔馬卡龍係焙茶味嘅,🤩食落外脆內軟,口感鬆軟煙靭,好出色!🐯𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 (𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧)鬆餅有好香
📍𝗡𝗼 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗦𝗼 𝗟𝗼𝗻𝗲𝗹𝘆 (旺角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

🐼𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚 (𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞)

🐻𝐁𝐞𝐚𝐫 (𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐫𝐨𝐧)

🐯𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 (𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧)
鬆餅有好香好香嘅Twinings伯爵茶味,🧁口感好鬆化,不過就咁食會有啲太乾,配埋面頭嘅老虎仔Cream食就會更好👍。

🌻𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 (𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭)
造型好似個小花槽嘅就係檸檬茶撻啦🌼~ 餅撻好鬆脆,而面頭有港式錫蘭檸檬茶啫喱🍋,口感好Q彈,味道清新。

🥚𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐞𝐚 𝐄𝐠𝐠
用上咗西村焙茶粉而製嘅茶葉蛋,好香好入味,🥰仲要有少少溏心!

🐣𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐬
雞肉卷用上泰式紅茶作調味,茶香唔算好突出,😚雞肉味道幾香,肉質嫩滑。

🍏海鹽荔枝青蘋果烏龍茶沙冰
跟set仲會有三揀二嘅限量特飲~ 沙冰造型好靚好有熱帶feel🌴,飲落充滿水果清甜味,而且口感綿滑,夏天飲好透心涼😌❄️!

🍑蜜桃紅茶青瓜檸檬沙冰
上層粉紅色嘅就係蜜桃紅茶沙冰,而下層綠色嘅係🥒青瓜檸檬沙冰~ 兩者嘅味道都幾夾,✨整體清爽而香甜,好解渴!

▪️流心提拉米蘇斯克 ($76)
賣相好靚好吸引,面頭嘅流心Tiramisu Cream好澎湃😍,仲好軟滑,而下層係巴斯克芝士蛋糕🍰,口感綿密滑身,芝士味香,超邪惡之選!

▪️我不是一盆植物 ($78)
造型超得意趣緻🪴,真係好似一個盆栽仔咁~ 扮作仙人掌🌵嘅綠色忌廉下滿佈木糠,而底下則係抹茶杏仁蛋糕,味道甘香,甜度適中,入面仲有好厚身嘅吉士醬~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖
Shop 406-408, 4/F, T.O.P This is Our Place, 700 Nathan Road, Mong Kok
又到lunch時間 ! 今次嚟到T.O.P 4樓 呢間有好多動物裝飾嘅餐廳職員安排我哋坐卡位 非常適合打卡! 估唔到lunch 出嚟食嘢都可以打下卡🤣🤣🤣枱面上有好多動物 完全好似去咗個動物世界😂😂 仲有隻可愛嘅松鼠我哋叫咗個蟹肉肉鬆炒飯同All day BreakfastBe個炒飯一上枱 非常之香 連同事都話好吸引🤩唔辣 而且份量足夠 可以醫飽肚All day breakfast 非常豐富 個菇好好食 啲炸物都熱辣辣脆卜卜 呢兩個餐都係100以下 lunch嚟講性價比高 而且又好食 跟餐亦都包嘢飲 我哋嗌咗兩杯青檸梳打我哋仲加多個甜品 雖然叫迷你窩夫 但係份量一啲都唔迷你 一共有六舊 窩夫熱辣辣 裏面好似包住咗啲嘢煙煙韌韌 而且外脆內軟 整體感覺非常之好食同事都有讚冇彈不過等窩夫嘅時間比較耐 應該喺就食完之前同職員講可以上窩夫 唔係等得有少少耐 打工仔一個鐘食時間就比較抆🥲整體嚟講 lunch想試吓fusion 又想食甜品 又喺附近返工嘅人 可以嚟呢度試吓😉
又到lunch時間 !

今次嚟到T.O.P 4樓 呢間有好多動物裝飾嘅餐廳

職員安排我哋坐卡位 非常適合打卡!
估唔到lunch 出嚟食嘢都可以打下卡🤣🤣🤣

我哋叫咗個蟹肉肉鬆炒飯同All day Breakfast