朋友出名係意粉控,今日放工就帶佢去大坑一間近排人氣好高嘅手工意粉小餐館 Chill 返晚餐館主打糅合瑞士提契諾州及意大利美食,手工意粉仲係必食之選另外仲會提供瑞士葡萄酒及創意 cocktail,氣氛溫馨舒適,讓大家以感受到有種「家」的感覺近排仲推出咗一意式瑞士風情五道菜共享晚餐,啱曬兩個人 happy share食物方面 :意式瑞士風情五道菜共享晚餐Wagyu Beef Tartare : 生牛肉他他配上牛奶蒜泥蛋黃醬、烤芹菜根、醃紅蔥頭、脆薯絲,口感豐富有層次Malakoff : 招牌瑞士格魯耶爾炸芝士球,炸到外脆內軟,入便係滿滿嘅芝士醬,好似食梗芝士火鍋咁,非常邪惡嘅小食Veal Tongue Tonnato : 牛舌軟滑,再蘸上吞拿魚醬、墨魚汁及酸豆一齊食,味好特別嘅意大利小食Ox Cheek & Pickled Walnut Ragù Pappardelle : 特闊意粉口感煙韌,再用上燉足 12 小時嘅牛面頰肉醬及巴馬臣芝士泡沫,牛肉味道濃郁Nduja Reginette :  手工寛波浪意粉又長又厚,口感好煙韌,而且掛汁一流,配上辣肉腸、馬斯卡彭芝士、檸檬汁及巴馬臣芝士一齊

餐館主打糅合瑞士提契諾州及意大利美食,手工意粉仲係必食之選

食物方面 :

意式瑞士風情五道菜共享晚餐

Nduja Reginette :  手工寛波浪意粉又長又厚,口感好煙韌,而且掛汁一流,配上辣肉腸、馬斯卡彭芝士、檸檬汁及巴馬臣芝士一齊食,味道帶微辣夠惹味
Turkey Brasato : 火雞腿用慢火燜燒,口感軟滑,,底層係以松露、蒜蓉、迷迭香做味道嘅玉米粥,口感 creamy ,加埋火雞腿肉一齊食,非常美味
Odette's Tiramisu : 提拉米蘇酒香及咖啡味道濃郁,口感濕潤,忌廉質感軟滑,美味的意大利甜品
Clear Day in Maggiore : 以氈酒為基調,再配以氣泡酒,口感清新,用薰衣草及檸檬皮做裝飾,以增添優雅的口感
Tamaro Sbagliato : 以蘋果苦艾酒及金巴利酒為基調,再配上氣泡酒而成的清爽雞尾酒,酸甜度中性,帶微微果香
Ours Tips : 由於小餐館位置不多,建議提早預約
2025-05-20
同朋友慶祝生日 🎈 Weekday 6 點半去到唔使等已經有位,Lucky ✨🇨🇭🇮🇹 話說 Nocino 係主打瑞士同意大利 Fusion 菜嘅小店,由英籍廚師主理 👨🏻‍🍳 啱啱開嗰陣已經爆紅!依家除咗大坑總店,中環同觀塘都開咗分店~我今次就特登揀返大坑總店!🥩 和牛韃靼牛肉 Wagyu Beef Tartare $148 生牛肉夠鮮嫩,上面有炸到脆卜卜嘅薯仔絲 🥔 下面係自家製牛奶蒜泥蛋黃醬,屬於比較原汁原味嘅做法,唔會用調味去完全掩蓋牛肉本身嘅味道~ 🧀 水牛芝士配意大利風乾火腿 + 無花果 Burrata Fig Mostarda $138 Burrata 食落口感非常好!配鮮無花果、無花果醬同開心果碎,係一個好清新嘅前菜,好食!🍄 意大利芝士波波 Arancini Risotto Ball $38/粒 外面炸得香脆,裡面係 Mortadella 火腿、牛肝菌同煙燻芝士,個樣有啲似炸可樂餅,食落口感似薯蓉~ 🐮 米蘭燉牛膝 Ossobuco Milanese $298 成份牛膝慢煮得好軟腍入味,骨髓香滑,加埋黃金色嘅番紅花意大利飯,唔係一般喺出面食到嘅 Risotto!🦀 蟹

和牛韃靼牛肉 Wagyu Beef Tartare
意大利芝士波波 Arancini Risotto Ball
意大利芝士波波 Arancini Risotto Ball
蟹肉吸管意粉 Brown Crab Bucatini
🦀 蟹肉吸管意粉 Brown Crab Bucatini $188
吸管意粉掛滿芝士醬,第一啖已經食到鹹香同蟹味,仲有黑椒帶少少辣,味道香濃~份量真係幾多,建議兩個人 Share!

🍮 Odette’s Tiramisu (加 Nocino 酒) $68 / $100
自家製 Tiramisu 綿滑甜度適中,加錢可以加一小杯意大利青核桃酒 Nocino 🍷 味道帶焦糖、香料同木質香味配甜品 💯
🍹 Mocktail of the Day $45
今次係熱情果特飲~食完較濃味嘅意粉,飲返兩啖解膩又 Refresh ✨

🍸 Love From Valle Verzasca $98
Rum + Absinthe 做主調,加上杏仁香味,重酒感但入口好 Smooth~
🍰 呢次同朋友慶祝生日雖然冇得寫生日碟,但可以安排店員唱生日歌 🎶 特色位就留返畀大家自己體驗,不過朋友當日收到一張由店員親手寫嘅生日卡,真係好窩心又驚喜 💕
慶祝紀念
生日
和牛韃靼牛肉 Wagyu Beef Tartare
蟹肉吸管意粉 Brown Crab Bucatini
Nocino 📍大坑銅鑼灣道92E號地舖📍牛頭角 中環 有分店━nocino晚市有set冇人講!! 雖然比不上高性價比午市套餐 但也比單點抵食~ Grotto menu ($468/pp) 兩個人食咗7樣嘢 飽到癲!果然大家強推的餐廳不會出錯~ 試了兩款意粉都十分不錯 而前菜甜品更是有驚喜 是雖在不就腳的大坑都會想回訪的程度 ps 到訪前記得記得先訂位 如果walk in 絕大機會要等位 七點幾已經冇得walk in了 另外都要有心理準備可能會吃得偏匆忙(用餐時間90mins) 餐廳個vibe都幾正 店員熱情又友善 餐點介紹得詳細 也會關注食客用餐情況 體驗感不錯~━ 🧆 Arancini Ticinese ▶︎ 酥脆炸飯球內有芝士 再加入牛肝菌調味 搭配酸酸甜甜的醬汁 看似很邪惡但其實不會很膩!━🐮 Wagyu Beef Tartare▶︎ 檯檯都食的和牛他他~ 牛肉切粒混合西芹頭與漬洋蔥 再加上酥脆炸薯仔絲 口感格外豐富▶︎ 比起其他餐廳偏鹹的濃郁調味 個人更愛這裡的清爽感!━🧀 Burrata, Fig Mostarda▶︎ 大愛這個Burrata🥹 奶香軟綿布袋芝士+鹹香火腿+甜蜜無花

Nocino
📍大坑銅鑼灣道92E號地舖
📍牛頭角 中環 有分店

🧆 Arancini Ticinese

🐮 Wagyu Beef Tartare
▶︎ 比起其他餐廳偏鹹的濃郁調味 個人更愛這裡的清爽感!

🧀 Burrata, Fig Mostarda
▶︎ 大愛這個Burrata🥹 奶香軟綿布袋芝士+鹹香火腿+甜蜜無花果乾 三者齋食還好但組合後超驚喜!!

🍝 Nduja - Reginette
▶︎ 招牌意粉Nduja 使用寬波浪麵超掛汁 微辣中帶芝士奶香 內裡有些許肉碎更加惹味

🍝 Octopus & Squid Ink Ragù - Creste di Gallo
▶︎ 第一次吃雞冠形狀的意粉 這款格外煙韌 中空內芯吸滿醬汁超正
▶︎ 非常滿意這款的墨汁調味 顛覆我對墨汁是奇怪味道的看法 鮮而不腥 另外八爪魚都軟軟糯糯~

🥘 Ossubcuo Milanese
▶︎ 這款chef special竟然冇人講 超大塊帶骨牛腿肉搭配番紅花意大利飯 第一次見這種配搭
▶︎ 牛腿肉纖維感重 帶筋膜的部分超好吃OuO 另外牛骨髓拌飯也太邪恶!

🍰 Odette's Tiramisu (+nocino)
▶︎ 再飽都要食埋Tiramisu先走~ 這款加入Nocino酒更為濃郁
▶︎ 口感偏厚重濃郁 搭配酒香 香甜而不膩 喜歡可可粉很濃郁!

🍸 Ticino Spritz
🍸 Clear Day in Maggiore
▶︎ 兩款都是酒味較淡的cocktail 還不錯~

在香港想吃有質素的 Pasta,慣常會選擇一些較為熟悉的意大利餐廳!今趟打破既定觀念,嘗試了一家未接觸過的,但提供手工Pasta 的餐廳 — 「Nocino」。餐牌上介紹:"Nocino" is a Swiss Italian Grotto that highlights the Ticino region, which borders Italy.  This area features a blend of Swiss and Italian cuisine.What is Grotto? Traditionally, a Grotto is a place where locals store their, wine, cured meats, and cheese.  Today, they serve traditional Ticinese dishes like pata, gnocchi, polenta, grilled meats, local cheeses, and charcuterie".餐牌內容不多,首試的兩款餐前小吃、兩款Pasta 及一款甜品,都擁有值

今趟打破既定觀念,嘗試了一家未接觸過的,但提供手工
Pasta 的餐廳 — 「Nocino」。
餐牌上介紹:
餐牌內容不多,首試的兩款餐前小吃、兩款Pasta 及一款甜品,都擁有值得欣賞及令人喜悅的元素,坦白說更讓我即時有回訪的慾望!「Nocino」地方細小,應該是有點狹窄,但服務人員態度不錯,還樂於介紹及解釋菜式。而價錢定位對比質素是非常之合理,方明白為何每次路過均是
Fully Booked 的緣由。

因為前一天飲用大量酒精,所以當晚只許乖乖地來杯 Mocktail(Mocktail of the Day) HK$45。對於喝酒的人,它純粹是一杯有汽果汁,哈哈!至於餐牌上的 Swiss Merlot,精選的白酒及 Rose,只好留待下次品嚐。

Wagyu Beef Tartare HK$148 幾乎是每檯客的必備!百多元的 Tartare 仲要有 Wagyu Beef?「Nocino」很聰明,客人的焦點好容易被底部美味的
Milk Aioli 及頂部的脆薯絲而轉移。加上切成粗粒的 Wagyu Beef,混合醬汁與脆薯,口感一流,且相當美味。說明不一定濃牛味,才能吸引客人!

Veal Tongue Tonnato HK$128 同樣是牛,食材包括牛舌、墨魚汁、酸豆和酸豆葉,絕對是耳目一新的配搭。薄切的嫩牛舌搭上一塊醃製過的酸豆葉,不單減低牛舌的膩意,酸味是挺開胃的。而墨汁和芝士則有著中和與平衡的作用,不錯也。
假如用上厚身一點、經過烤香的牛舌,效果會不會更完美?!

相信較少機會會看到羊肩出現於 Pasta, 於是我們便點了 Lamb Shoulder - Festonati HK$178 一試。形狀儼如豬粉腸的
Festonati ,沾上醬汁及 Pecorino 芝士,西式的豬粉腸既好吃又搞笑。一絲絲的羊肩肉軟腍帶香,同樣精彩!

通常菜式愈簡單,難度會愈高, Pesto - Cappello da Cuoco (V) HK$178 簡單以兩款香草和 Paresan 芝士泡沫製作,但效果卻有著意外驚喜。
Cappello da Cuoco 側面恰似秋葵,原來是指廚師帽形狀的 Pasta。具靈魂作用的 Pesto 醬做得出色,香濃而不膩,令沾上滿滿 Pesto 的廚師帽,相當美味!

除上述解釋,Nocino 亦是一款採用核桃仁 (Green Walnut)釀製的意大利餐後酒,我們選了 Tiramisu+Nocino HK$100 的組合甜品!如果不嗜酒的話,單點 Tiramisu 就好了,因為濃烈的 Nocino 未必人人能接受。然而 Nocino 放在 Tiramisu上,卻來得美味可口,不嗜酒也一定會愛上。入口香滑濃與恰好的濕潤度,滿足加非常滿足的 「Nocino」。

雖然非常滿足,但經常爆滿的 「Nocino」也不容隨意到訪,必須提早預約,當 Pasta 癮起時便是問題了!
不知中環店的水準又如何?
2025-02-10
  • Pasta
2025-01-03 4807 瀏覽
收藏了大坑這間超人氣手工意粉店一段日子,終於有機會吃到了😍 店內雖然不大,但裝潢設計給人一種溫馨的氛圍✨ 而且滿滿的聖誕佈置,很漂亮🎄💖 而店員亦非常親切熱情🫶🏻 (另一枱客人前來慶生,店員會唱生日歌及送上即影即有,超sweet🥰) 🤍Malakoff外層炸得很酥脆,裡面是拉絲芝士,奶香味非常濃郁🤤🤍Pistachio Arancini開心果risotto ball😍 裡面還有意式肉腸!外脆內軟,底層還有沙律菜中和膩感😌🤍Burrata, Fig MostardaBurrata口感柔滑,奶香十足,與甜美的無花果果醬完美融合,搭配鹹香的火腿及脆口的開心果,還帶有薄荷的清新,整體味道層次豐富😋🤍Ox Cheek & Pickled Walnut Ragù - Pappardelle牛面頰肉肉質軟腍,肉味濃郁,帶有微微的甜味☺️ 而寬帶手工意粉口感煙韌且掛汁,上面還有層巴馬臣芝士泡沫呢~😍🤍Nduja - Reginette波浪形手工意粉口感彈牙,十分掛汁,整體味道酸酸辣辣,開胃惹味🔥🤍Odette’s Tiramisu口感綿密濕潤,酒味香濃,甜而不膩,好吃👍🏻我們還點了2杯Cocktail,

🤍Malakoff
外層炸得很酥脆,裡面是拉絲芝士,奶香味非常濃郁🤤

🤍Pistachio Arancini

🤍Burrata, Fig Mostarda

🤍Nduja - Reginette

🤍Odette’s Tiramisu
口感綿密濕潤,酒味香濃,甜而不膩,好吃👍🏻

我們還點了2杯Cocktail,分別是Ticino Spritz及Clear Day in Maggiore,味道清新易入口🍸🤩

另外,原來他們最近在觀塘開了新店,人流較少,下次有機會會再次到訪!🥰

📍Nocino - 大坑銅鑼灣道92E號地舖
  • Ox Cheek & Pickled Walnut Ragù - Pappardelle
  • Nduja - Reginette
2025-06-05 0 瀏覽
聽聞Nocino既手工意粉好耐!一路以黎都係好難預約既名店,宜家仲有牛頭角同中環分店。大坑總店係瑞士小餐館feel,座位唔多,不過氣氛唔錯,見到都有人黎慶祝生日。大推呢度既手工意粉同埋前菜!絕對值得黎食。1️⃣Take Me to Ticino Sharing Menu($520 pp)👉Malakoff內餡係瑞士芝士,表面炸香,食落外脆內軟,仲可以搭配酸豆解膩。 👉Arancini Ticinese黑松露燉飯裹成球狀,中心藏流心水牛芝士,牛肝菌既菇菌香滲透每粒飯,同芝士搭配驚喜十足。👉Wagyu Beef Tartare和牛粒保留顆粒感,配上脆炸薯絲、醃紅蔥頭、烤芹菜根、牛奶蒜泥蛋黃醬增加層次,連朋友平時麻麻地生肉既都話好食。 👉Burrata & Fig Mostarda意大利Burrata cheese配上新鮮無花果、無花果蜜醬、Parma ham、開心果碎,Burrata cheese切開柔韌既表面,內裡流心,配合加入芥末籽調制既無花果醬,奶香外再加添層次感。👉Nduja Reginette店家手制既Reginette寬波浪面,咬勁十足,闊條麵身非常掛汁,同Nduja辣肉醬配上

👉Malakoff
Malakoff

👉Arancini Ticinese

👉Wagyu Beef Tartare

👉Burrata & Fig Mostarda
Burrata & Fig Mostarda
加入芥末籽調制既無花果醬,奶香外再加添層次感。

👉Nduja Reginette
Nduja Reginette
店家手制既Reginette寬波浪面,咬勁十足,闊條麵身非常掛汁,同Nduja辣肉醬配上芝士煮成,最後加上檸檬汁解膩,食落帶煙薰微辣脂香,而且手工意粉質感一流,大推!

👉Venisan Shoulder Salmi with Polenta Toragna
鹿肉出面比較少見,叫黎試下。鹿肉採用慢煮方式製作,保留肉質鮮嫩,使用紅酒醃製,配合店家自製oregano香草風味,遮蓋到鹿肉本身既騷味同時帶出鹿肉獨有既肉香。另外配上粟米糊,幾特別,質感綿滑,配上啲脆蕎麥粒係面增加口感。

👉 Mont Blanc Chestnut & Blackcurrent Cheesecake
栗子蓉覆蓋黑加侖芝士蛋糕,面頭仲有粒栗子,中間黑加侖子偏酸啲,配合酸莓醬平衡甜膩,底層加入餅底,層次感豐富。

2️⃣ Clear Day In Maggiore($98)
Clear Day In Maggiore
薰衣草香氣治癒,配上gin同氣泡酒,配上少少檸檬既清爽感,女士都容易入口。

3️⃣Tamaro Sbagliato($98)
果香主導,帶少少苦感,配濃味意粉食一流👍
Malakoff
Clear Day In Maggiore
今次專程黎到大坑想試下間預約要提前一個月既人氣意粉總店🍝🍴六點幾入座仲要Weekdays坐低冇耐就已經爆場,佢係一間混合咗瑞士🇨🇭 同意大利🇮🇹菜餐廳🥰我地叫左:前菜:🐮Wagyu Beef Tartare 生牛肉配上特製牛奶蒜蓉醬、醃製紅蔥頭根、烤芹菜根同酥脆薯絲,他他口感嫩滑,豐富有層次係一個好高級嘅前菜🤤🧀Malakoff 用大量芝士炸成既波波,芝士味道夠晒濃郁,芝士控不能錯過🥳🥩Burrata & Fig Mostarda 水牛芝士配意大利風乾火腿芝士同帕爾馬火腿好夾加埋無花果+開心果好開胃~ 芝士要配埋其他材料一齊放入口先能夠感受到多層次豐富主菜:🦆🍝Smoked Duck Leg & Roasted Peach Tagliatelle 鴨肉配意大利手工麵,煙煙韌韌有輕微蛋香,靜係d麵既質感已經好好食呀!🐮Ossobuco Milanese with saffron risotto 燉小牛膝藏紅花燴飯 牛膝肉燉到融化好林一絲絲,醬汁完美平衡,仲打包左d返去比呀囡食haha甜品:☕️Odette‘s Tiramisu好重嘅提子冧酒味道,咖啡與芝士既比例平衡,忌廉質感軟綿,為依餐畫

我地叫左:

前菜:
🐮Wagyu Beef Tartare

🧀Malakoff
用大量芝士炸成既波波,芝士味道夠晒濃郁,芝士控不能錯過🥳

主菜:

甜品:
☕️Odette‘s Tiramisu
好重嘅提子冧酒味道,咖啡與芝士既比例平衡,忌廉質感軟綿,為依餐畫上完美句點🥳

🍷飲品:
🍹Ticino spritz
葡萄柚香加Sparkling,清爽香甜易入口, 仲有漸層顏色,賣相好靚

🪻 Clear Day In Maggiore
帶花香芬芳的雞尾酒用薰衣草利口酒做底加入Gin,帶微甜花香味道乾淨而不烈,獨特優雅

———————————
整體味道: 4.2/5
環境裝修: 3.8/5
服務態度: 4.3/5
再訪興趣: 4/5
———————————
侍應會詳細介紹菜式,服務好

⚠️餐廳要預早訂唔接受𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛
2025-05-27
10 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu
2025-05-30 334 瀏覽
👉🏻lunch set menu💲168pp-The Italian restaurant everyone was talking about, which was previously difficult to book, has opened several new locations and is now easy to reserve. However, I was really disappointed with the food. The pasta looked unappetizing when it arrived. I wondered how it could still be so popular; while it may not have been visually appealing, the first bite revealed it was extremely bland—definitely a 1/10. The tiramisu was decent, and the beef tartare was good, but the pasta
👉🏻lunch set menu💲168pp
The Italian restaurant everyone was talking about, which was previously difficult to book, has opened several new locations and is now easy to reserve. However, I was really disappointed with the food. The pasta looked unappetizing when it arrived. I wondered how it could still be so popular; while it may not have been visually appealing, the first bite revealed it was extremely bland—definitely a 1/10. The tiramisu was decent, and the beef tartare was good, but the pasta was a complete letdown.
真心一上枱嗰下嚇親 成碟嘔吐物咁款🤮
Rating: 2/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Nocino (Tai Hang)
📍Shop 92E, Tung Lo Wan Rd, Tai Hang, Hong Kong
🔗#7eating大坑#7eating意大利菜
2025-05-29 220 瀏覽
雖然大坑係一個小小既地方, 但係地點喺所有大名堂既建築物附近而令到好多餐廳都變得易搵岩岩呢個WEEKEND, 同friend 去Chill, 我就揀左個地方食LUNCH - 揀左食瑞意FUSHION 既小店, 裡面有親切熱心既店員, 店內既Decor同氣氛都將我帶入左當年小朋友故事書: Heidi/飄零燕 同回顧2016年同老公一齊去過瑞士既畫面不過Nocino 係以瑞士意大利fushion 既菜式為主, 我心目中覺得有兩樣野相對impressive 就係1) Arancini Ticinese - 一個小小risotto 波仔加左芝士topping, 哪怕係餓到要快D 飽定係做一個starter 都岩岩好, 唔太heavy, 而且仲有quota 食埋lunch set 裡既pasta2) 紅色既pasta: Reginette - 小辣但夠一刻既醒神; 綠色既 Pesto Cappella da Cuco (素食pasta), 兩個serve 到埋黎真係將我同朋友張枱帶來了好eye catching 既色彩
  • Reginette
2025-05-29 124 瀏覽
NOCINO專注於瑞士提契諾州嘅美食混合咗瑞士同埋意大利菜式 🇨🇭🇮🇹加入咗好多唔同嘅特別食材同埋配料我哋揀咗個瑞士風情五道菜共享晚餐💕 配埋甜品同嘢飲🍹2道頭盤:Malakoff & Cauliflower Special Dish2道小菜:Wagyu Beef Tartare & Burrata, Fig Mostarda1道新鮮意大利面的菜餚:Ossobuco Milanese1道廚師發辦菜式:Pasta made in house 最驚喜係個小菜「牛肉他他」再配埋炸薯絲同埋蛋黃醬🥩成個感覺好清新 又唔會太漏另外係有個推介嘅椰菜花配魚仔 再加埋特色配菜好特別最後嗰個燉牛膝意大利飯 超級足料 牛膝好肥美肉嫩🐮嘢飲都好特別 但係要慢慢飲 清新得來又有好濃郁嘅果香最後佢嘅Tiramisu 加送兩杯瑞士特色葡萄酒個口感好重 相比起平時啲紅酒 但係又香又甜呢度啲Staff好take care客人嘅食後感❤️當你食完佢哋都會好細心咁問食物如何我覺得呢一種可以同客人嘅關係拉近之外亦都可以見到佢哋對菜式嗰種嚴謹嘅要求👍🏻
NOCINO專注於瑞士提契諾州嘅美食

我覺得呢一種可以同客人嘅關係拉近之外
亦都可以見到佢哋對菜式嗰種嚴謹嘅要求👍🏻
2025-05-27
  • Wagyu Beef Tartare
終於有時間嚟試大坑呢間人氣地道小店😍聽聞佢地嘅手工意粉好出名😁一入到鋪頭 店員好熱情招呼我哋👍🏼因為我媽唔食辣🌶️❌店員好詳細介紹咗幾道菜式比我呢個每檯都叫嘅生牛肉他他 Wagyu Beef Tartare佢上面酥脆嘅薯絲 + 生牛肉粒👏🏻超夾我最鍾意呢個菜式👍🏼想再叫多個嚟食😆炸芝士球 'Malakoff'奶香味濃🧀切開裡面d芝士融出嚟😍芝士仲要拉絲🤭意式吞拿魚醬牛舌 Veal Tongue Tonnato呢個都好正😆個墨汁 + 吞拿魚醬match得好👌🏻牛舌切得好薄 (唔係平時我哋食開個種)墨汁八爪魚意粉 🐙🍝Octopus & Squid Ink Ragù - Creste di Gallo呢個有驚喜🤭八爪魚好腍身 未試過咁正😁意粉好煙韌👍🏼小牛膝意大利飯 Ossubuco Milanese牛膝好腍 好重牛骨味👏🏻仲有牛骨髓可以啜埋😍甜品係栗子Cheesecake雲呢拿ice cream好大份🤭飽到上心口
終於有時間嚟試大坑呢間人氣地道小店😍

芝士仲要拉絲🤭

意式吞拿魚醬牛舌 Veal Tongue Tonnato
呢個都好正😆
個墨汁 + 吞拿魚醬match得好👌🏻
牛舌切得好薄 (唔係平時我哋食開個種)

墨汁八爪魚意粉 🐙🍝

雲呢拿ice cream
好大份🤭飽到上心口
2025-05-25
  • Wagyu Beef Tartare
在香港大坑隱藏著一間絕妙的意大利餐廳——Nocinohk。踏入店內,溫暖的燈光與雅致擺設,瞬間拉近與意大利的距離。這裡的意麵堪稱靈魂之作。形狀獨特的麵條,掛滿濃醇醬汁,番茄的酸甜、芝士的綿密在舌尖交融。牛肉塔塔更是驚艷,新鮮牛肉遇上清爽醬汁,頂部脆絲增添口感,每一勺都滿載風味。服務亦是可圈可點,服務態度很好,員工更是熱情友善,今日去到正好碰到顧客慶生,更是貼心送上生日蛋糕和祝福,氛圍很好!周到而不逾矩。Nocinohk 將意大利的熱情與美味完美呈現,是能讓味蕾和心靈都得到滿足的用餐勝地。

2025-05-22
  • Odette's Tiramisu
  • Tiramisu
同朋友黎食晚餐,分別叫左兩個前菜同三個意粉share。概括黎講,真系好一般,重點既手工意粉唔彈牙,麵糰粉感過重,形容需要“一位難求”既情況,有點牽強。$148 (& +10% service charge) 既Wagyu Beef Tartare,牛味頗足,味道清新;但係以呢個價位黎講,呢個“牛肉他他”既牛肉佔比感覺只有一半;而另外一半系芹菜頭以及其他佐料,略感喧賓奪主,亦覺性價比偏低。個人比較喜歡另外一個appetizer: Burrata with Fig Mostada。配搭無花果醬同開心果碎後好夾。整體感覺好清新。是次挑選既三款意粉裡面,個人認為呢個比較出色:Nduja。味道帶香辣,非常開胃。但配料只有肉碎既同時,定價為$188 (& +10% service charge),溢價實屬過高,簡單黎講,“無料”。另外呢味Lamb Shoulder Festonati,粉團感過重,而且醬汁感覺似“倒汗水”。整體好似豬腸粉既菜式,個人唔識欣賞。Pesto Cappello da Cuoco 中規中矩。無特別評價。

Pesto Cappello da Cuoco 中規中矩。
無特別評價。
✨ 神級推薦✨ ✅ Ox Cheek Ragu Pappardelle🐮 寬麵掛滿濃郁肉醬!牛面頰肉嫩到融化~醬汁完美平衡 #必encore ✅ Nduja Reginette🌶️ 辣肉醬意粉超惹味!辣度夠刺激又唔會蓋過芝士香~ ✅ Tiramisu☁️ 傳統做法超正宗!咖啡酒香濃郁,手指餅濕潤度100分 🍹 飲品驚喜• Homemade Lemondade:清新檸檬氣泡感 • Elderflower Hibiscus Fizz:接骨木花香超治癒 #大坑美食 #手工意粉 #獨食天堂 👉🏻 建議weekday去避人潮~

✨ 神級推薦✨
✅ Ox Cheek Ragu Pappardelle

✅ Nduja Reginette
🌶️ 辣肉醬意粉超惹味!辣度夠刺激又唔會蓋過芝士香~

✅ Tiramisu
☁️ 傳統做法超正宗!咖啡酒香濃郁,手指餅濕潤度100分

🍹 飲品驚喜
• Homemade Lemondade:清新檸檬氣泡感

#大坑美食 #手工意粉 #獨食天堂
👉🏻 建議weekday去避人潮~

2025-05-04
  • Reginette
2025-05-03 113 瀏覽
意式流突然在香港又再翻滾,薄餅、手工意粉、Gelato又開個滿滿的,我便逐個逐個追,做個追意式流的孩子😆-早早預約星期六午餐,不要說笑,位子難預到一個點,幾經辛苦先訂到,$168齊三道不用煩!-好老實$168午餐,還要有牛肉他他揀,真是有良心,仲要好吃的很,不輸外面貴價餐廳,喜歡它的口感上的層次,牛肉與醬汁的奶滑夾上面的脆脆,吃到我不停口點了個肉醬闊條麵(忘了是鴨肉式是牛肉了),那就正常發揮,調味可以的,可是麵條質感較軟,不夠QQ的感覺!特登加埋提拉米蘇,咖啡味重,口感軟滑,不過如果好酒之人就有機會嫌酒味欠了點;在我之言,它作為午餐之結,已經非常不錯!總括午餐來說它都算是性價比高👑