2023-02-15 317 瀏覽
呢間主打堅果茶既飲品店又成功吸引到我注意,因為佢有我最中意既朱古力!又講到拎晒金獎咁,雖然貴但都剎佢啦!我叫阻呢杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶,成$50杯,佢個奶蓋好濃厚同埋有好重朱古力味,面頭仲有可可粉,唔會死甜。將奶蓋同伯爵堅果茶撈埋一齊,成杯都會飲到伯爵、堅果同朱古力完全混合一體,真心正,不過飲得多真係會破產。
2023-01-31 244 瀏覽
食飯之前去咗時代廣場NUTTEA飲蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶😎沖茶位哥仔首先會問你使唔使少糖少冰,之後再幫你調製滿滿嘅白色泡泡,加上豐富嘅蘋果脆脆,個樣都幾討好🥰雖然我冇揀少甜,不過飲落都好清甜,而且有濃濃嘅蘋果香🍏🍎上面嘅脆脆滿足晒我e個甜牙牙😂有咬口得來又好香脆
食飯之前去咗時代廣場NUTTEA飲蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶😎

沖茶位哥仔首先會問你使唔使少糖少冰,之後再幫你調製

滿滿嘅白色泡泡,加上豐富嘅蘋果脆脆,個樣都幾討好🥰

雖然我冇揀少甜,不過飲落都好清甜,而且有濃濃嘅蘋果香🍏🍎

上面嘅脆脆滿足晒我e個甜牙牙😂有咬口得來又好香脆
2022-12-09
  • 蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶
2023-01-27 178 瀏覽
農曆新年, 成個銅鑼灣都人山人海。行行下街覺得有啲口渴,於是上 openrice睇睇有咩好選擇。平日成日都係飲珍珠奶荼,今日反而想試下啲新口味,係openrice 見 nuttea, 見好似幾健康, 又有新意, 於是就經 openrice 落單啦。 nuttea 間鋪係時代廣場地下, 我係希慎廣場就手機落單, 去到鋪既時候杯野飲已經 ready, 等都唔洗等, 非常正。叫左杯奶蓋烏龍茶, nuttea 既教學呢就係先飲啖奶蓋, 有少少喊, 又有少少甜味咁, 口感順滑,跟住再飲多啖奶蓋加茶,完完冇叫錯呀, 非常好味。以呢個飲法飲左大半杯之後, 就將奶蓋溝埋啲荼,又係另一個口感同味道,都係好好飲。
2023-01-23
外賣自取
🎈NutteaNUTTEA以堅果奶蓋打出名堂,無添加奶精特別健康,最近發現Time Square有分店,地點方便,行完街當然要飲返杯🤭🎈伯爵朱古力堅果奶蓋茶 Earl Grey Tea with Chocolate Nut Cream一向好鍾意伯爵堅果朱古力奶蓋🍫厚厚一層嘅朱古力奶蓋從來無令人失望,灑上可可粉,令濃郁creamy嘅奶蓋更有層次伯爵茶底味道清香,配上香濃嘅朱古力奶蓋亦唔會膩✨細心位係杯上有教學💁🏾‍♀️先享受上層奶蓋,然後同下層伯爵茶撈勻,口感更滑更濃厚,朱古力味越飲越濃,飲得出真材實料
🎈Nuttea

🎈伯爵朱古力堅果奶蓋茶
一向好鍾意伯爵堅果朱古力奶蓋🍫

伯爵茶底味道清香,配上香濃嘅朱古力奶蓋亦唔會膩✨

2022-12-17 237 瀏覽
昨晚同朋友去完長洲番黎中環,同佢bk左間靚餐廳,行到半路見到呢間nutea,之前已經聽過唔少好飲野之人推介過,但之前一直無咩機會經過見到,今次就試下佢🤔因為一陣就食dinner,所以我地只係叫左杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶😂間野叫得nuttea,主打係個堅果奶蓋,點講好呢… 好rich😍 過去一般奶蓋通常都係最多係加芝士,會否好rich呢?都會的,但坦白講heavy左d,會膩。而佢係堅果🤤🤤,無左芝士個種重口感換來的係堅果的香味,卻沒有食堅果個種好硬會會乾喉嚨的感覺(好啦因為佢係飲品黎 xd😂)Btw 佢有木羹仔俾你食奶蓋,成件事都幾靚😀 有d食雪糕的感覺(個種幸福感😆😆)因為係朱古力堅果奶蓋,佢整個奶蓋滿滿的可可,為本身的堅果奶蓋增添左一份甘苦味,整體再升格左,層次好豐富(佢應該再加左d類似岩鹽的野落個奶蓋度?)跟佢的指示一口飲到茶加奶蓋,茶係伯爵茶,成件事由rich變得fresh😆 佢個伯爵茶好fresh!之前去長洲食好多野的個種膩都減左唔少(唔好問我點解有d膩都買野飲😜)然後... 我地因為覺得個奶蓋太好食,所以... 我地食左都幾多先最後mix埋杯野😝😝 結論係... 如果我地留番大

然後... 我地因為覺得個奶蓋太好食,所以... 我地食左都幾多先最後mix埋杯野😝😝 結論係... 如果我地留番大概一半-2/5的奶蓋再mix應該會好好飲🙈 我地只留左1/4左右,所以飲落變左一個fresh版的伯爵朱古力堅果奶蓋茶😂 有d搞笑,但其實感覺都幾好飲
伯爵朱古力堅果奶蓋茶
🧋🌰【 ℕ𝕌𝕋𝕋𝔼𝔸 】🌰🧋⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄來自台灣嘅茶飲店「NUTTEA堅果奶茶」,喺香港開業以來一直維持住高質素💯 分店越開越多,地點方便就腳,隨時都可以飲到我最鍾意嘅堅果奶茶🧋🌰💓呢度主打以5️⃣種堅果製成嘅純堅果奶,加以不同茶底、水果配搭出不同口味嘅全素飲品🌿🌱 純素堅果奶茶及堅果超厚奶蓋,無添加牛奶和奶精,比較健康💃🏻飲晒一杯都毫無罪惡感😘🫰🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶🧋($48)◾️▪️🏆2019年台灣奶茶節🥇金獎🥇🔥每日限定100杯‼️👉🏻100%純巧克力冇牛奶添加🥛🚫👉🏻印度產地格雷伯爵🇮🇳 沁涼香醇😋👉🏻奶蓋極厚身、濃郁! 充滿果仁香,非常香滑💋⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B1樓city’super 221號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #
🧋🌰【 ℕ𝕌𝕋𝕋𝔼𝔸 】🌰🧋

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶🧋($48)◾️▪️
🏆2019年台灣奶茶節🥇金獎🥇
🔥每日限定100杯‼️

👉🏻100%純巧克力冇牛奶添加🥛🚫
👉🏻印度產地格雷伯爵🇮🇳 沁涼香醇😋
👉🏻奶蓋極厚身、濃郁! 充滿果仁香,非常香滑💋

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #nuttea #nutteahk #nutteahongkong #伯爵朱古力堅果奶蓋茶 @nuttea_hongkong @nuttea_hk
2022-12-07
NUTTEA 🌰正所謂「五大堅果,缺一不可」估唔到由核桃、杏仁、腰果、榛果同夏威夷果仁呢五種堅果萃取既奶蓋係咁香架而且仲要純素同健康啲添烏龍堅果奶蓋茶 $36首先可以用個鏟鏟起個奶蓋黎食🤣一入口就有淡淡既堅果味香得黎又唔會好漏配埋好香既烏龍茶底而且卡路里感覺比較低飲完唔會有好大罪惡感真係好出色呀⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻打卡:🦚🦚🦚🦚🦚推薦:🐽🐽🐽🐽🐽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
NUTTEA 🌰

正所謂「五大堅果,缺一不可」
估唔到由核桃、杏仁、腰果、榛果同夏威夷果仁
呢五種堅果萃取既奶蓋係咁香架

打卡:🦚🦚🦚🦚🦚
推薦:🐽🐽🐽🐽🐽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

烏龍堅果奶蓋茶
食完晚餐,有朋友提議飲 NUTTEA,Nuttea早幾年前已經有同事不停話好好飲又健康,主打堅果奶茶和堅果奶蓋, 但我一直都未試過,既然同行朋友想飲,我就叫一杯吧! 烏龍堅果奶蓋茶 - $36我其實想試no. 1 嘅伯爵朱古力奶蓋,但竟然賣晒,我先發現原來其實佢有quota嘅,每日100杯,之後我就轉左飲烏龍茶奶蓋,一拎杯飲品,奶蓋同茶嘅比例大概係1:3,我自己就相對都覺得幾厚,好彩較出面嘅為健康,飲嘅時候都無咁大罪惡感😜首先我用匙試奶蓋,少少咸,随後又有 Nuts 香甜味,令我食完一匙又一匙🤣食咗幾匙之後我就攪勻杯嘢飲,烏龍茶我本身冇特別叫少糖,正常甜度都可以接受,烏龍茶都幾香,整體來講唔錯!而且飲飲下就會有一啲細細粒嘅Nut 食,有埋奶蓋,成個口感好豐富👍🏻👍🏻下次要早啲黎,飲返招牌飲品 - 伯爵朱古力堅果奶蓋茶😎

烏龍堅果奶蓋茶 - $36

下次要早啲黎,飲返招牌飲品 - 伯爵朱古力堅果奶蓋茶😎
2022-12-11 145 瀏覽
I’ve tried Nuttea at Quarry Bay for some other flavours, and today, when I went to City Super at the basement of Times Square, I found there is another branch of Nuttea there. So I decided to try another flavour this time.I picked oolong tea this time. And of course the nutty creamy top is a must-order.It is always very caring of them to have very detailed explanation for how you can enjoy this cup of drink. You have to get a spoon to enjoy the creamy top, and as usual its extremely nutty flavo

You have to get a spoon to enjoy the creamy top, and as usual its extremely nutty flavour makes it very different from those cheesy cream top of other shops. It’s the signature of this shop. After flavouring nutty cream top, the oolong tea underneath will help refresh your tongue a bit

And I particularly like the straws they provide. It’s so eco-friendly, yet, it’s not as fragile as those paper ones.

2022-12-09
下午茶
2022-12-10 104 瀏覽
相比于内地奶茶品牌的遍地开花百花齐放对我这个奶茶控来说,🇭🇰奶茶真的太素了我比较喜欢内地那种料多、做成粥一样的奶茶所以最近一年多在🇭🇰已经差不多快戒了奶茶...直到... 最近我发现了这家奶茶店‼️一发不可收拾‼️奶盖真的超厚‼️竟然一个杯子1/3都是奶盖!它家特色是坚果奶盖,是咸香口味的!真的满满的浓郁的坚果香气🌰为了这口奶盖,我会永远爱它家已经陆陆续续喝了好多口味推荐:粉红莓好坚果奶盖,苹果脆脆坚果奶盖还有一个隐藏吃法:可以点一整杯净奶盖喔(对这个吃法我真的跃跃欲试)
相比于内地奶茶品牌的遍地开花百花齐放
对我这个奶茶控来说,🇭🇰奶茶真的太素了
我比较喜欢内地那种料多、做成粥一样的奶茶
所以最近一年多在🇭🇰已经差不多快戒了奶茶...
直到... 最近我发现了这家奶茶店‼️一发不可收拾‼️

奶盖真的超厚‼️竟然一个杯子1/3都是奶盖!
它家特色是坚果奶盖,是咸香口味的!
真的满满的浓郁的坚果香气🌰
为了这口奶盖,我会永远爱它家
已经陆陆续续喝了好多口味
推荐:粉红莓好坚果奶盖,苹果脆脆坚果奶盖

还有一个隐藏吃法:可以点一整杯净奶盖喔
(对这个吃法我真的跃跃欲试)
2022-12-08 102 瀏覽
NUTTEA 招牌伯爵朱古力堅果奶蓋茶成日見家姐飲堅果奶蓋茶,今日經過時代廣場都整返杯先🐰佢ge 招牌伯爵朱古力堅果奶蓋茶,大大隻字貼出來係每日限量100杯的,所以想飲ge 朋友,可能早d 叫會safe d🐒飲ge 時候記得跟返杯蓋instructions, 用鏟子鏟住食堅果奶蓋,好似食tiramitsu 雪糕咁✨之後斜45度大口飲奶同茶ge 口感!最後再搖勻個特厚奶蓋飲用咁就最唔嘥料🐰啱哂口痕想搵野飲下又想飲得健康的我🐰
NUTTEA 招牌伯爵朱古力堅果奶蓋茶

成日見家姐飲堅果奶蓋茶,今日經過時代廣場都整返杯先🐰

一直想試嘅Nuttea,終於試到!拖吓拖吓拖咗好耐,終於喺時代廣場買咗嚟飲🤭lunch time去,唔知係唔係因為天氣凍,都唔算好多人飲🤭見到每日限定得100杯嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶,講到限定咁勁,又係3粒星得獎產品,唔洗諗就試呢款啦☺️拎到手果上係可以見到嘅layer呀,上面個奶蓋都幾厚,同有朱古力粉喺面,睇落都覺得rich😍另一方面earl grey睇落又好清好refresh咁,成個對比好明顯😛飲落奶蓋濃厚、creamy又充滿朱古力味,難怪係純朱古力整!飲落伯爵茶唔太濃,啱啱可以balance返比較heavy嘅奶蓋,好夾👍🏻

2022-12-01 96 瀏覽
NUTTEA 都唔洗多講啦!有幾好飲你試下就知好多flavour , 奶蓋係不得了好香nuts 味又打得厚實,無watery嘅感覺!都飲過佢好幾款,最中意都係蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶。入面仲有蘋果乾粒 ❤️完完無個種好假嘅味真材實料口感好順滑經開時代去買杯啦,唔好飲下面個間啦😂◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_bbt🔎 #cass_廢水🔎 #cass_tinhau🔎 #cass_天后🔎 #eatwccinhk
NUTTEA 都唔洗多講啦!
有幾好飲你試下就知

好多flavour , 奶蓋係不得了
好香nuts 味又打得厚實,無watery嘅感覺!

完完無個種好假嘅味
真材實料
口感好順滑

經開時代去買杯啦,唔好飲下面個間啦😂
◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_bbt
🔎 #cass_廢水
🔎 #cass_tinhau
🔎 #cass_天后
🔎 #eatwccinhk
2022-11-29 131 瀏覽
📍蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶$40 個底有蘋果糖漿 加上淡淡嘅楓糖味既泡茶上面嘅奶蓋係由堅果整成嘅 好creamy 同平時嘅芝士賴蓋唔一樣 冇咁膩堅果味重要好濃 鍾意食杏仁糊合桃糊既就一定會鍾意❤️奶蓋上面加咗幾塊蘋果脆脆片 有d似蘋果chips🍎整體飲落幾清新 係蘋果茶 再加一層cream幾得意既配搭 堅果奶蓋好厚好濃郁 😍但配埋杯茶一齊飲又幾夾 creamy 得黎又唔太膩自己都忍唔住用隻匙羹黎飲 🤣位於銅鑼灣時代廣場地下成日都見到要排長龍雖然都知道係肥但都算健康啲🫣同nuttea 其他既門市一樣出面都有堅果筒可以打卡 🧞‍♀️menu 上面好多選擇 純奶既又有 奶蓋加茶都有價錢屬於高既手搖 但係精心製作未試過嘅,就一定要試吓 🤪
蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶

同nuttea 其他既門市一樣
出面都有堅果筒可以打卡 🧞‍♀️
menu 上面好多選擇 純奶既又有 奶蓋加茶都有
價錢屬於高既手搖 但係精心製作
未試過嘅,就一定要試吓 🤪

蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶
2022-11-26 84 瀏覽
放工去Time Square supermarket買食材返屋企煮飯, 經過呢間茶飲店Nuttea, 想起同事話佢其中一杯得獎飲品味道唔錯, 細看menu, 就係呢杯---伯爵朱古力堅果奶蓋茶, 即場買杯黎試試。收銀旁放置了這個飲用說明, 建議飲用堅果奶蓋系列嘅飲用方法。飲品可以揀冰量同埋甜度, 揀咗少冰、正常甜度,堅果奶蓋為整杯嘅四分一份量浮面, 接過手後好奇地跟足佢嘅建議飲用方法。首先打開蓋, 最面平均佈灑滿朱古力粉, 用剷仔不起, 先品嚐綿密幼滑堅果奶蓋, 微微鹹香兼滲透淡淡堅果香, 同時又沾了少少朱古力粉, 食到dd可可味。再45度斜從杯邊入口飲用, 清香伯爵茶經堅果奶蓋飲口, 沖撃下奶蓋從尾隨入口, 清新後, 再品嚐到些少奶蓋鹹香,最後, 再以飲筒將奶蓋同伯爵茶攪拌飲用, 將兩種味道直接remix入口, 層次轉為統一。確實, 想不到一杯飲品可以從口感、味道上有三重享受, 確實稱得上得獎招牌飲品!
飲品可以揀冰量同埋甜度, 揀咗少冰、正常甜度,

2022-11-25