2020-10-01 395 瀏覽
香港美食廣場畀我嘅印象就係有幾間餐廳,有好多張枱,同時有好多人,快d搵位食完就閃,坐得唔多舒服。最近北角和富薈新開左美食廣場,同前排食過嘅新餐廳一樣,都佈置左土耳其馬賽克燈等多異國風情裝飾(上次個post有人留言叫我去過Turkey再講,問佢點解但無答,我唔tag佢喇,佢有緣睇到嘅話希望佢答我),而且仲有梳化位,乾淨美觀,令我對美食廣場改觀。今次我試左間南洋菜。🍴巴東牛肉飯 HK$62非常香濃入味,就咁食有d鹹,送飯就岩岩好,之前係第二度食過巴東牛肉韌過煲湯瘦肉,但呢度就用左牛肋條,夠晒腍。伴碟都唔馬虎,油酥餅好鬼香,蝦片亦夠脆。白飯表面加左椰絲,但香味唔突出,唔及椰漿飯。🍴新加坡無骨海南雞飯 HK$68選用90日大嘅雞,厚肉得黎唔韌,雞皮爽而不膩。薑蓉幾清新,唔會太刺激,點埋黑醬油甜甜地送雞飯一流,至於酸辣汁就偏淡。油飯香氣尚可。🍴椰子雞湯(跟餐)椰子味好香,瘦肉夠腍,而雪耳亦令湯身比一般雞湯濃稠。🍴恐龍美祿(跟餐) HK$18、青檸梳打 HK$18去餐廳叫即溶飲品最怕又淡又稀,呢杯恐龍美祿面頭嘅美祿粉雖然唔算爆滿,但飲落夠濃,唔會太甜,仲有卜卜脆嘅可可球可以咬下。青檸梳打就甜左少少

🍴巴東牛肉飯 HK$62

🍴新加坡無骨海南雞飯 HK$68

🍴椰子雞湯(跟餐)
椰子味好香,瘦肉夠腍,而雪耳亦令湯身比一般雞湯濃稠。

🍴恐龍美祿(跟餐) HK$18、青檸梳打 HK$18
去餐廳叫即溶飲品最怕又淡又稀,呢杯恐龍美祿面頭嘅美祿粉雖然唔算爆滿,但飲落夠濃,唔會太甜,仲有卜卜脆嘅可可球可以咬下。青檸梳打就甜左少少,同埋唔夠酸。

📍NY Garden
2020-10-01 346 瀏覽
以前住喺北角,因為附近無咩大型商場,所以我哋間唔時都會去和富薈行吓,食吓嘢,再去海旁吹吹風。原來都有一排無去過北角,今日嚟到,發覺呢度都變咗好多,連和富薈都裝修過喇!入到商場,餐廳主要集中喺美食廣場,而美食廣場以異國風情為主要裝飾,店內掛滿土耳其玻璃吊燈,配上色彩繽紛嘅圖案設計,充滿住濃厚嘅民族色彩。美食廣場內嘅選擇好多,而我哋就揀咗南洋風味嘅NY Garden。新加坡無骨海南雞飯海南雞嫰滑無骨,啖啖肉,而且雞唔算太肥,最邪惡同最好味就梗係連皮食啦!而海南雞飯嘅重點當然係個油飯啦,充滿雞油咸香,好滋味呀!而套餐配上大大盅椰子雞湯,湯底充滿椰香,仲有好多雪耳,不過,就略嫌個湯杰咗少少。星洲潮式肉骨茶講起南洋菜,當然唔少得肉骨茶啦!肉骨茶勁多料,腩肉同骨都各有3-4舊,睇見都夠晒滿足!湯底帶有淡淡嘅糊椒味,加埋脆卜卜嘅油炸鬼,好滿足呀!紅毛榴槤特飲 + 青檸梳打至於飲品方面,店員推介紅毛榴槤特飲,講真,我都係第一次接觸呢個水果,原來紅毛榴槤嚟自馬來西亞,佢絕對唔係榴槤,反而外型似番鬼荔枝,飲落酸酸甜甜,都幾醒胃架!有時食飽飽,真係好鍾意飲番杯有汽嘅飲品,「嗝~」得夠晒爽。(記住Like同S

紅毛榴槤特飲 + 青檸梳打

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記 www.aandmdiary.com
2020-09-29
紅毛榴槤特飲 + 青檸梳打
睇住和富中心商場裝修,知道會開Food Court都好期待!Food Court改咗個有玩味嘅名叫Wor The Food,不過最特別嘅都係佢嘅裝修,有異國風情好colourful嘅民族風設計,又有粉色調嘅花牆同充滿少女心嘅裝潢,同普通美食廣場嘅用餐環境好唔同。去嘅時候適逢lunch hour,依個新熱點吸引咗好多北角街坊,現場好熱鬧。入去就見到依間食南洋特色美食嘅餐廳,決定試吓佢夠唔夠正宗。海南雞飯配咗三色醬同椰子雞湯-雞肉好嫩雞皮夠滑,最好味係點黑醬油,油飯偏硬但充滿油香。椰子雞湯好濃郁,奶白色嘅湯入面係足料嘅椰子肉同雪耳,滋潤養顏。肉骨茶亦都好豐富,除咗排骨、五花腩、豬肚外仲有豆卜同菇,第一次配油炸鬼食,原來係咁夾嘅!依款潮式肉骨茶湯頭顏色較淺但重胡椒味,我個人就比較鍾意藥材味濃啲深色啲嘅馬拉肉骨茶~見鬼馬釀油條個名幾得意,其實就係油炸鬼釀墨魚滑,再撒上木魚絲,唔使點旁邊嘅蛋黃醬都已經好香口。店員推介我飲紅毛榴槤特飲-紅毛榴槤原來又叫刺果,因為生得似榴槤先有依個名,味道酸酸甜甜。特飲仲加咗百香果同椰果粒,好refreshing啱晒夏天。餐廳嘅喇沙同美祿恐龍都好吸引,要去多幾次先試

鬼馬釀油條

紅毛榴槤特飲;青檸梳打
餐廳嘅喇沙同美祿恐龍都好吸引,要去多幾次先試得晒呢~
鬼馬釀油條
紅毛榴槤特飲;青檸梳打
2020-09-29 68 瀏覽
個日同朋友經開北角 知道和富中心新開美食廣場就去試下同朋友叫左個海鮮喇沙+二人餐一齊食!喇沙湯底味道好好!加上配料十足 非常抵食 湯都俾我飲哂二人餐有海南雞半隻 椰子雞湯兩碗 油飯兩個 蝦餅兩個 糯米糍兩粒 飲品兩杯 非常抵食海南雞質地非常滑!加上配醬送飯一流椰子雞湯 一飲就知用料十足 無味精 完全意外驚喜!無諗過個老火湯都咁用心機!蝦餅亦炸得非常香口!甜品揀左榴連糯米糍 一流!加上滿滿既榴連蓉總括依然非常美味既一餐 CP值亦高會再幫襯!
個日同朋友經開北角
知道和富中心新開美食廣場就去試下

同朋友叫左個海鮮喇沙+二人餐一齊食

喇沙湯底味道好好!加上配料十足 非常抵食 湯都俾我飲哂

海南雞飯

海南雞質地非常滑!加上配醬送飯一流

蝦餅亦炸得非常香口!

甜品揀左榴連糯米糍 一流!加上滿滿既榴連蓉

總括依然非常美味既一餐 CP值亦高
會再幫襯!
海南雞飯
2020-09-28 68 瀏覽
🎢本土新加坡遊走NY Garden 嫩嫩海南雞飯 🌝飲住藥材味濃既肉骨茶湯以前去3日2夜 而家3 兩個鐘食埋炸蝦餅 同一口咖央西多士炸蝦餅入面蝦肉蝦膠無粉團即炸配埋松露醬 太太太熱氣😝邪惡完要飲番杯青檸梳打*加左薄荷葉❣️係fresh D惟一咖央西多士 認真唔係一口起碼都兩口先食得哂入面個醬 有啲令人回味 🤍呢度叫NY GARDEN我唔食榴連 搵人幫我試試佢個榴連樂園😋😝#北角美食#香港本土新加坡美食#NYGARDEN#海南雞飯#肉骨茶#炸蝦餅松露醬#
🎢

呢度叫NY GARDEN
我唔食榴連 搵人幫我試試佢個榴連樂園😋😝

2020-09-28
2020-09-28 331 瀏覽
就喺住嘅戈區新開咗個 food court,雖然話系同一區,我去戈度如果搭巴士都要搭兩個站先去到戈邊🤣為咗試新野冇所謂啦。自從好多商場嘅店舖都比啲大型發展商收購之後,變曬大牌子店都系非常常見嘅事⋯⋯更莫講系 food court了。今次得知呢度開咗 food court,而且冇一間系平時嘅大型連鎖食店🙊真係幾難得,去捧吓場先。咁靚嘅 food court真系第一次見😍太耐冇食新加坡菜/ 馬來西亞菜,揀咗呢間餐廳試吓。男朋友向來鍾意食牛肉,喺呢度有款安格斯肥牛喇沙,梗係不忘叫一碗😁係唔係安格斯肥牛我唔係好識分,不過食落去牛肉味都幾濃,口感有少少淋淋地,幾好食啊👍🏼叫得安格斯肥牛喇沙但原來入面唔係淨係有肥牛,仲有豆卜同埋冬菇🍄豆卜真係好好味🧡索曬喇沙湯底啲汁😻食落好juicy~跟住就到向來鍾意食海鮮嘅我,呢度有款海鮮喇沙,同上一款一樣都有雞蛋同埋豆卜。海鮮方面有青口、蜆同埋蝦肉、幾樣野都好新鮮,自己食落口覺得唔係冰鮮👍🏼跟住講吓湯底同埋麵條,喇沙湯底本身由蝦米、蝦羔、蒜茸、乾蔥、辣椒、香茅、南薑及椰汁等多種材料製成,椰汁嘅味道都幾明顯,飲落口味道好惹味,我諗其他材料小店都有盡量落足。睇到有

咁靚嘅 food court真系第一次見😍

太耐冇食新加坡菜/ 馬來西亞菜,揀咗呢間餐廳試吓。

安格斯肥牛喇沙

海鮮喇沙

睇到有個椰子雞湯都好似幾吸引,新鮮嘅椰子雞湯應該真係要煲好耐?即管試吓呢度嘅湯質素如何。影落去好似比較細碗咁,實際上其實都幾大碗😳佢嘅椰子味真係好重,唔知多唔多人同我一樣鍾意椰子🥥湯嘅口感有啲稠身,不錯。
明火椰子煲雞湯

就咁聽個名都知係朱古力,大小都比我想像中大,好慷慨。朱古力味甜甜哋系幾好,不過甜度方面可以再控制得好啲。
恐龍美祿

面頭exactly係平時食脆片嗰美祿脆脆🤎

紅毛榴槤特飲,落order戈陣真系抱住一個純粹一試嘅性質😂🙊估唔到又幾好飲,其實榴槤味真系冇乜,飲落去有啲似熱情果味嘅特飲😬幾適合想試試榴槤飲品但係平時又唔會點食嘅人。
紅毛榴槤特飲
2020-09-23
安格斯肥牛喇沙
明火椰子煲雞湯
恐龍美祿
紅毛榴槤特飲
2020-09-25 74 瀏覽
一間food court內的美食(NY Garden) 對於food court通常既環境我係唔會比滿分,但呢度既環境實在靚,睇下我影D相既環撓,就知道點解我會比滿分🥰————————5/5🌹為滿分:環境:🌹🌹🌹🌹🌹衞生:🌹🌹🌹🌹🌹食物:🌹🌹🌹🌹🌹服務:🌹🌹🌹(點解比3⃣️分,完全與店舖無關,因為係food court,執抬抹枱的清潔都是food court 內share的,所以3⃣️分是最公正😊)價錢:🌹🌹🌹🌹🌹——————————飲品:🟣1-紅毛榴連特飲⋯⋯👍飲落好清新,好爽既感覺⋯⋯👍八香果的淸新爽甜,有咬口的八香菓,好有陽光朝氣☀️的一種飲品—————————🟤2-恐龍🦖美禄:聽個名就已經好有氣勢,😊美祿....兒時的回憶,下面冰冰凍,面頭脆卜卜👍👍😋😋—————————-食物:🟢3-南洋雜錦番茄蝦湯麵:Wow、超級大🥣碗的設計很特別,像去吃火鍋🍲湯底鴛鴦湯一樣,碗分兩格,一邊放麵,一邊放粉,一碗就好似兩碗咁多,真抵食,仲有足料雜錦配…(大蝦🍤、青口、蜆、肥牛、金菇、豆卜、菜心、糖心蛋⋯⋯等等大蝦🍤彈牙、青口夠甜、蜆肉夠鮮,肥牛夠滑.金菇夠爽,豆卜入味、菜心甜,糖心蛋👍—————————
一間food court內的美食
(NY Garden)

5/5🌹為滿分:
價錢:🌹🌹🌹🌹🌹
——————————
飲品:
🟣1-紅毛榴連特飲⋯⋯👍
飲落好清新,好爽既感覺⋯⋯👍
—————————
🟤2-恐龍🦖美禄:
聽個名就已經好有氣勢,😊
美祿....兒時的回憶,下面冰冰凍,面頭脆卜卜👍👍😋😋

—————————-
食物:
🟢3-南洋雜錦番茄蝦湯麵:
(大蝦🍤、青口、蜆、肥牛、金菇、豆卜、菜心、糖心蛋⋯⋯等等

—————————-
🔴4-新加坡無骨海南雞飯:
配三款自家製醬汁
油飯帶煙靭口感,油香飯正,滑溜溜的雞肉,點上自家製的惹味醬汁,更吃出海南雞的一種風味.........

—————————
🟡5-明火椰子🥥煲雞🐔湯:
足料又夠火候,煲得濃郁又滿膠質的雪耳,香濃椰子🥥味道,甜甜的,健康又清潤😋😋😋😋😋

🟣甜品
6-榴槤味糯米糍:
足料的榴槤,一口的榴槤飄香,糯米糍煙靭的口感我最愛吃,香口又香脆

——————————-
🟠7-榴連樂園:
夠特式的一個甜品配搭,下面炸薯餅。面頭鋪滿榴櫣蓉,天衣無縫的配搭組合😋😋

吃出開心🥳⋯⋯簡單
2020-09-24 77 瀏覽
前幾日見到網上介紹北角有間新嘅foodcourt,嚟到之後發現同想像中真係差唔多,係好有中東嘅感覺,但係成個food court嘅環境俾我想中細,餐廳嘅選擇都唔算好多,勝在種類OK!我就試咗呢一間最近門口嘅餐廳,嗰日大概八點到,啲餐廳啲嘢都就嚟賣晒,睇黎好多人覺得好好食🤩自己就嗌左一碗喇沙湯麵,上面啲海鮮超級豐富有青口、豆卜、蝦、冬菇等等,仲有芽菜同半熟蛋,成個賣相勁豐富,個喇沙湯底比較淡,適合一啲冇咁鍾意食重口味嘅人,而佢啲蝦都俾得幾多,一碗有成三四隻咁多,肉質好彈牙!而我仲嗌多咗一個鬼馬釀油條,即係油炸鬼下面配一啲魚肉,喺香港真係第一次食,但係都冇諗過咁好食喎!唔會好油,而且味道適中。最後我同朋友各自嗌左一杯青檸梳打同埋紅毛榴橽特飲。

最後我同朋友各自嗌左一杯青檸梳打同埋紅毛榴橽特飲。
2020-09-24 58 瀏覽
那天經過北角,竟然發現一間超正的地道南洋美食,店舖小小,以街坊價錢食到酒店的水準!而且服務一流。吹水中,原來是五星酒店出來的大廚和經理創業,怪不得咁「正」!由於已吃過午飯,只能試兩個菜色「巴東牛肉」肉質鬆軟味道濃郁;「海南雞飯」好有驚喜!菜色多元化,下次一定再試其他招牌菜色如「肉骨茶」、「椰子雞湯」、「喇沙」等等!當你飽肚時還覺得食物美味,這就是好味道了!幾個年青人令你有賓至如歸的感覺,會再來的。

幾個年青人令你有賓至如歸的感覺,會再來的。
2020-09-18
10 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯、巴東牛肉
2020-09-23 53 瀏覽
NY Garden 位於北角和富美食廣場入口當眼位置,點了雜錦海鮮喇沙同恐龍美祿就收到取餐叫號器。美食廣場乾淨企理,裝備新穎,燈光明亮,坐得舒服。食物即點即做,所以都要耐心等候少許時間。雜錦海鮮喇沙$72:配料豐富,包括:大蝦、青口、蜆、肥牛、海南雞、半隻流心蛋等,食材新鮮,加上米線、芽菜、豆卜入晒喇沙湯底味,口感層次豐富~恐龍美祿$22:甜度剛好,入口透心涼。飲到底既冰沙都仲有朱古力麥芽,夠晒真材實料。

雜錦海鮮喇沙

2020-09-23
10 分鐘 (堂食)
午餐
雜錦海鮮喇沙
My friend staying at North Point told me that there is a newly opened food court and suggested to go there for dinner tonight. Wor the Food is a food court located at Worfu, several minutes walk from North Point MTR. Since we missed Singapore food, we chose NY Garden stall. They served signature laksa, chicken rice, soup, snack, desserts and drinks etc. Seafood laksa - The chef was generous with the serving, consisting of fishcake, beancurd, prawn and egg etc. Laksa was creamy and thick in textu

Seafood laksa - The chef was generous with the serving, consisting of fishcake, beancurd, prawn and egg etc. Laksa was creamy and thick in texture, and the seafood were fresh and juicy. Noodle was soft and smooth as well.

Hainanese chicken rice - Rice was soft and fragrant and chicken was cooked till oily and smooth, chewy as well. Sauce was provided to go along with the rice.

Milo dinosaur was huge in serving, and was sweet and thick in texture, as milo powder was poured on top of the drink. Fresh lime soda was gassy and refreshing, with strong lime taste.
2020-09-22 43 瀏覽
NY Garden +新加坡菜+馬來西亞菜🏠環境:+ 叫完會俾個提示器你 坐低等等 響先去拎+ 中午食飯時候都幾多人 可能要等耐少少‼️ 海鮮喇沙 $68好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 濃郁椰香 香氣十足 辣味剛剛好 平時食唔到辣嘅人都可以享受到✅ 配料十足 有糖心蛋 彈牙蝦 蜆同埋青口 $68 蚊嚟講好足料 抵食到爆‼️ 安格斯肥牛喇沙 $58好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 肥牛正正常常都唔錯 有牛味 配合到湯底 (兩個湯底係一樣)✅ 呢碗叫咗摻摻 油麵和米粉混合 唔會太散 相當易食✅ 其實份量真係幾多 食完一碗好飽📍北角和富道21-53號和富地庫B50-B51號舖和富樓下美食廣場A1號舖Shop A1, WOR THE FOOD, Shop B50-B51, B/F, Worfu, 21-53 Wharf Road, North Point⏰☎️ 電話號碼 92516896📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

NY Garden

抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢碗叫咗摻摻 油麵和米粉混合 唔會太散 相當易食
✅ 其實份量真係幾多 食完一碗好飽

☎️ 電話號碼 92516896

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

2020-09-22 59 瀏覽
北角和富薈商場底層的美食廣場於九月十日開幕,佔地8,000呎包括8家食店,供應不同國家美食。美食廣場分成2部份,一邊走摩洛哥風,色彩繽紛;另一端則以粉紅色為主,設花花牆壁,打卡一流。主打南洋特色美食的【NY Garden】餐牌選擇豐富,包括:喇沙、蝦麵、海南雞飯、榴槤甜品等。點了"海鮮喇沙",可配粉絲、油麵、米粉、米線或摻摻。配料豐富,有青口、蛤蠣、海蝦、魚片、豆卜及銀芽。喇沙湯底香濃帶微辛,米線煮得軟淋入味,整體味道不俗。"新加坡無骨海南雞飯"套餐配上大大盅椰子雞湯,雞湯內加入大量雪耳及椰子,質感濃厚,倍感滋潤。無骨海南雞嫰滑無骨,啖啖肉吃得暢快。油飯帶雞油咸香,如果可以加熱一點,定會更加美味。

另一端則以粉紅色為主,設花花牆壁,打卡一流。

2020-09-20 134 瀏覽
到了北角和富商場行下,好耐無黎過,估唔了而家有 foot court, 成個環境有土耳其風情, 顏色色彩繽紛豔麗!就食左入店既第一間鋪既新加坡馬拉野食ny garden.叫咗一份無骨海南雞飯, 海南雞色澤油潤帶光澤感! 海南雞見嘅份量好多!肉質幾嫩又帶滑, 雞件有彈性! 再配上汁醬一齊食,更加惹味! 更有 餐湯,非常足料,很多雪耳!湯頭清甜好潤。南洋雜錦蕃茄蝦湯麵, 鴛鴦既碗,非常特色! 大蝦清爽彈牙! 蜆青口都好多份量!而且幾鮮明! 米粉底索曬湯嘅蕃茄香好入味! 另一邊係喇沙嘅湯底 配上肥牛,好香又濃郁,好岩口味!