2018-10-15 59 瀏覽
今日朋友仔話想我揾佢食晩餐,咁我就入左天后揾佢啦。其實我對天后唔係好熟悉,佢就介紹左Oggi話去食晩餐喎。餐廳都有好多客,環境幾舒適。估唔到餐廳唔大,人客都源源不斷,坐爆曬喎。今日既餐湯係南瓜湯,都幾滑嫁,仲有紅莓麵包,可以沾黎食。三文魚薄餅$118薄餅是薄脆餅底,唔係連鎖店既厚批,係類似餅乾質感的餅底。由於烤得好脆,而且都幾薄,好易一咬就散晒,要小心呀。三文魚都有六片,幾肥美,搭埋一齊好食。Oggi 天后水星街9號地下B舖
今日朋友仔話想我揾佢食晩餐,咁我就入左天后揾佢啦。

今日既餐湯係南瓜湯,都幾滑嫁,仲有紅莓麵包,可以沾黎食。

三文魚薄餅$118

Oggi
天后水星街9號地下B舖
2018-10-15
2018-10-15 55 瀏覽
位於天后的Oggi,是一間高質的街坊小店。隱藏在街中的西餐廳,有不少住附近的住戶光顧,生意不錯呢。帶子意大利飯南瓜汁$128很久沒吃高質的意大利飯了,沒想到這裡的煮法跟足外國餐廳,絶對不是普通貨色呢。每粒意大利飯圓潤飽滿,吸收南瓜汁的精華,鹹鮮勻備,米飯質感煙靭微硬,囗感極佳,超有驚喜阿。帶子一共三粒,大顆肥美,表面煎焦,肉質腍嫩,好好吃阿。拿破崙蛋糕$68拿破崙蛋糕相對上可以再作改善,賣相不錯的蛋糕,層層酥皮經烤焗後緩緩膨脹,但可惜酥皮是腍的,幸好雲尼拿雪糕味道超濃,搭配起來也算不錯。
位於天后的Oggi,是一間高質的街坊小店。

隱藏在街中的西餐廳,有不少住附近的住戶光顧,生意不錯呢。

帶子意大利飯南瓜汁$128

拿破崙蛋糕$68

2018-10-14
2018-10-10 54 瀏覽
一向好鐘意幫襯小店,亦都經過水星街無數次,但從來唔知入面有間咁精緻既餐廳,直至今日朋友帶我黎...十二點左右去到,鋪頭已經坐滿七成人。裝修令人好舒服自家製餐包好鬆軟帶點甜,湯未上已經食左金梨沙律配檸檬油醋汁酸酸甜甜好開胃,個汁應該都係自家製南瓜湯絕對真材實料,南瓜味勁濃,仲有椰漿海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯食意大利飯最驚就係D飯煮到淋哂,但呢度硬度非常適中,個汁更加係冇得彈,黎多碟都仲得😗鮮蜆香辣意粉一上檯已經俾堆蜆嚇親,多到呢...餐廳用左好多洋蔥同紅蔥去炒,增加個口感,加上辣辣地仲惹味🤤加10蚊就可轉飲Iced Latte 夠哂大杯...奶蓋好正👍🏼柚子啫喱味道十分清新,最重要可消除油膩感

裝修令人好舒服

自家製餐包
好鬆軟帶點甜,湯未上已經食左

金梨沙律配檸檬油醋汁
酸酸甜甜好開胃,個汁應該都係自家製

南瓜湯
絕對真材實料,南瓜味勁濃,仲有椰漿

海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯

鮮蜆香辣意粉
一上檯已經俾堆蜆嚇親,多到呢...
餐廳用左好多洋蔥同紅蔥去炒,增加個口感,加上辣辣地仲惹味🤤

加10蚊就可轉飲Iced Latte
夠哂大杯...奶蓋好正👍🏼

柚子啫喱
味道十分清新,最重要可消除油膩感
2018-10-07
  • 南瓜湯
  • 餐包
在天后區,食店的數量比例可能比非食品店鋪的數量還要多,要在眾多餐廳中突圍而出,卻一點都不容易,天后比較多小店,非常支持小店的我也經常到此區覓食,今天選了這間位於天后水星街OGGI吃個休閒午餐,和朋友12點來到,店鋪已坐了八成滿,非常喜歡店內的裝修,餐牌有七款午餐可供選擇......我們點了海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯、Mixed vegetable pizza。剛叫餐侍應已第一時間上了餐包,餐湯是南瓜湯,湯面還有椰醬點綴,賣相有如晚餐餐湯,南瓜味很重,很張口。沙律菜非常新鮮,醬汁也不是現成醬汁,應該是自己用新鮮食材調合製成。海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯 用了真正意大利米,在其它餐廳吃到的都偏淋,正宗的是偏硬,青口還有一點海水味,鮮甜到極甜品是柚子啫喱,味道清新凍檸茶也不錯總評:整體非常滿意,服務也很好

剛叫餐侍應已第一時間上了餐包,

甜品是柚子啫喱,味道清新
凍檸茶也不錯

總評:整體非常滿意,服務也很好

2018-10-07
2018-09-27 70 瀏覽
今天在天后工作,放工時記起妹妹推介過Oggi,説它的dinner set 很美味,一於就去試試啦甫入門口,予人感覺簡潔及綠油油,坐下來,侍應妺妹非常有禮招待,細心地介紹他們的晚餐給我。我點了龍蝦湯,(要另加$25 的),頭盤點了香烤豬鞍配紅酒汁,餐茶點了熱檸茶。嘩!龍蝦湯美味無比,一上枱已聞到香味,再配麵包一起吃,不用多説已吃完了。也要讚一鑽這裡的麵包,很香口及軟熟。至於頭盤的豬鞍,也烤到剛好,肉質很稔及鮮嫰,真的很喜歡這頓晚餐啊

2018-09-27
2018-09-19 1724 瀏覽
趁有平日假期,馬上去善待自己,咁即是做咩?當然約星期六日難約的Facial,平日易約很多.....果然即日約都成功,太好!善待完自己的皮膚,還要善待自己的肚子,就在附近找間舒適的餐店享受一下。想起它....還記得之前到訪過,餐店外表沒有大改變,門面招牌還是以翠綠的假葉子襯托着,好fresh,又醒神又搶眼。內裏裝潢亦大致相同,一邊牆身同樣舖上綠色的假植物,帶有田園氣息;另一邊掛上不同國家名勝油畫,簡約舒適。不同之處是沒有了卡座,兩邊也是一排長沙發配二至四人枱,看似座位多了。有多份餐牌,設計簡單,純文字。食物選擇比之前豐富得多,Set dinner有四大類,包括Risotto、Pizza、Pasta和扒類,仲有一份Special Dinner Set,而單點有Appetizers、Soups 和Desserts 。至於飲品則有Coffee、Tea、Soft Drinks、Juice、Mocktails 和Wine List。******************************Set Dinner 包有餐湯、主菜和咖啡或茶。先來是日餐湯 Soup of the Day ,為甘荀湯,呈
甘荀湯
Set Dinner 包有餐湯、主菜咖啡或茶。先來是日餐湯 Soup of the Day ,為甘荀湯,呈鮮橙色, 湯面淋了少許忌廉 和灑了一些香草,舀起一羹,熱度十足。湯身稀稠度適中,湯料打磨至幼細綿密,味道帶點甜美,喜歡沒有加入大量忌廉,吃落不覺溜滯,不錯!
香煎龍脷魚柳配芥末籽忌廉汁
主菜揀了香煎龍脷魚柳配芥末籽忌廉汁 Pan Fried Sole Fillet with Pommery Cream Sauce ($138),並要求走薯蓉。大大塊龍脷魚下墊了一些蘆筍、粟米芯車厘茄,旁邊伴上芥末籽忌廉汁,再以小葉 作點綴,賣相挺吸引!
香煎龍脷魚柳配芥末籽忌廉汁
先把魚柳 切開,熱煙四散,正! 潔白的魚肉並不散爛,肉質相當滑溜,調味亦合宜,味道不會太鹹,不作任何添加已不錯,再試試蘸上芥末籽忌廉汁,味道更佳。幼嫩的蘆筍 加上清甜的粟米芯 和酸咪咪的車厘茄,味道清新,配搭均衡。
紅豆綠茶芭菲配脆脆
嘩嘩嘩!竟然被我發現到紅豆綠茶芭菲配脆脆($48),太興奮!以一個闊口矮身的透明杯子盛載,放滿不同色彩的食材,賣相很吸引。最頂是紅豆蓉,然後是一大球綠茶雪糕,下面配上忌廉 脆片,周邊就有雜莓 麻糬,幾豐富。
紅豆綠茶芭菲配脆脆
當然先嚐雪糕,綠茶味比想像中香濃,還有少少甘苦,並不甜膩,滿意!紅豆蓉 夠粉綿,又不太甜,伴上少許同吃也不錯。麻糬 煙煙韌韌,稍稍黏口,味道稍甜,配上酸咪咪的雜莓 就岩岩好。唯獨是脆片 不夠香脆,美中不足..
熱檸茶
餐飲可揀咖啡、奶茶、檸茶、檸水和朱古力,還可加$10改其他飲品。我就簡簡單單要了一杯熱檸茶 Lemon Tea,有助消化解膩,最佳的選擇。
善待自己真的很緊要,既然難得悠閒,就要好好保養。保護自己的皮膚,同時也要吃得好,內外兼備,保持最佳狀態,大家也加油!
2018-09-18
2018-09-01 83 瀏覽
Oggi means "Today" in Italian但係偏偏對我黎講個 O 係 stands fro Oasis - 即係綠洲 亦係城市中的綠洲 你睇個門面已經係周遭環境中非常突出 離遠都已經吸引到 人 裝修亦處處可見綠悠悠麵包配蕃茄湯真心冇得輸 熱呼呼麵包加牛油再點一點湯 食過前菜後係 !其實係慕名呢個名而黎 - 咖喱牛肉香桃薄餅就咁聽個名可能會比佢嚇親 但係事實又係另一回事 試想想 平時都係加菠蘿係 hawaiian  pizza  而家加香桃個原理都係一樣 又咸又甜 相信當初 Sam Panopoulos 創作出 hawaiian pizza  而大受歡迎 呢個咖喱牛肉加香桃 pizza 亦希望假而時日可以創另一個潮流講番味道先 牛肉似係用 minced 牛肉 咖哩味好出眾 當然加香桃既小小甜味 點確又咸又甜岩岩好 甜品係柚子 jelly 配杯凍咖啡 好好地完滿左呢一餐
Oggi means "Today" in Italian

講番味道先

甜品係柚子 jelly 配杯凍咖啡 好好地完滿左呢一餐
  • 咖喱牛肉香桃薄餅
2018-08-30 1476 瀏覽
最喜歡星期六出街找食,同男人撐下檯腳!今次來到天后,因記得上次來過這條街吃飯,望過這一家門口綠幽幽,感覺很清新。這家餐龐叫Oggi,名字也很特別清新。內裡環鏡很精美,相信店主花了不少心思。我們一人叫了一個午餐,慢慢坐下了1.5小時。先來餐前餐包暖一暖胃。 Curry Beef and Peach Pizza $98這個看上去很特別,因為是用了咖喱為主要味道,但又配上了桃,感覺非常創新。咖喱味道出眾,而桃味又鮮甜,想不到會這樣的搭配,非常惹味!Set Lunch 還包了沙律或餐湯,而我選了沙律,這個是金柚子沙律配橙油醋汁,味道都很清新,非常開胃。香煎立魚配蕃茄銀魚柳汁 $108一上檯便見到很大份的立魚,賣相吸引,現了薯仔及蘆荀為配菜。最重要是這個醬汁,感覺像吃馬來西亞椰漿飯的醬汁,原來是銀魚柳汁來的,感覺很特吃。而這個就選擇配了是日餐湯,今日是蕃茄湯,味道有濃濃的蕃茄味,非常新鮮。最後原來還有甜品,這個是柚子果凍,非常清甜,可以清一清味蕾。當然不少得就是餐飲,我點了熱檸水!這樣就坐了1.5小時,很舒適,很寧靜的一個下午!
這家餐龐叫Oggi,名字也很特別清新。
內裡環鏡很精美,相信店主花了不少心思。
我們一人叫了一個午餐,慢慢坐下了1.5小時。

先來餐前餐包暖一暖胃。

咖喱味道出眾,而桃味又鮮甜,想不到會這樣的搭配,非常惹味!

香煎立魚配蕃茄銀魚柳汁 $108
一上檯便見到很大份的立魚,賣相吸引,現了薯仔及蘆荀為配菜。

當然不少得就是餐飲,我點了熱檸水!

這樣就坐了1.5小時,很舒適,很寧靜的一個下午!
2018-08-30 72 瀏覽
今天放假於是去天后探望好友,順道與友人在附近覓食,好友介紹oggi, 於是去試試。地方不算大,內裡裝修簡約時尚。午市時間,人流頗多,等了十分鐘便能入坐。本人比較吃意大利飯,點了一set海鮮番茄忌廉汁意大利飯,友人卻點了一set香煎立魚配檸檬牛油汁share 食。意大利飯非常有水準,飯粒軟硬適中,粒粒有口感,再配蕃茄忌廉汁,飯粒吸收所有忌廉汁味,梗加軟腍,蝦已去殼,又大隻又新鮮爽口,做得出色,值得一讚。至於香煎立魚,條魚大大件,而且入口好滑。魚身煎至金黃,並沒有煎黑,吃起來魚肉細嫰爽滑,香味四溢。
午市時間,人流頗多,等了十分鐘便能入坐。

2018-08-27 1057 瀏覽
去得銅鑼灣大坑食野多,今站去天后🐾行過橫街小巷見到呢個植物草牆招牌就比佢吸引左而且價格定價唔算費,真係鬧市中的一點綠🌳,未食已經覺得好舒服好relaxLunch set都有好多款揀,我就好邪惡地揀左Margherita pizza🍕成間餐廳嘅裝修都好舒服好多綠色植物,好舒服😌話咁快,食物開始送到🤤🌟先黎個餐前香草包,好香好脆!🌟前菜甘筍湯/柚子沙律 2選1; 我揀左清新的沙律🥗✨(肚餓得濟食左兩啖先記得影相😂)沙律菜好新鮮,柚子清甜一啲都唔酸,十分開胃👍🏻唔錯👍🏻🌟主菜:Margherita pizza熱辣辣出爐pizza,芝士味濃,又薄又脆岩晒我!仲要呢個係以蔬菜為主嘅pizza,唔會太膩,更岩想邪惡又怕肥嘅女仔如我😂🌟甜品:柚子蒟蒻酸甜嘅柚子配上冰涼嘅蒟蒻,為味蕾帶來清新嘅感覺💕大滿足🌟餐飲:正常凍檸茶,有三片檸檬,甜度自己加😌加埋一,埋單$110有找,抵!值得一讚係侍應態度很好, 啲野食一道一道咁上,唔會一次過放晒上台,可以由前菜一道一道咁欣賞到甜品!另外響呢度傾計都好舒服☕️☕️有機會會再黎!
去得銅鑼灣大坑食野多,今站去天后🐾

🌟先黎個餐前香草包,好香好脆!

🌟前菜甘筍湯/柚子沙律 2選1;

🌟主菜:Margherita pizza

🌟甜品:柚子蒟蒻
酸甜嘅柚子配上冰涼嘅蒟蒻,為味蕾帶來清新嘅感覺💕大滿足

🌟餐飲:正常凍檸茶,有三片檸檬,甜度自己加😌

加埋一,埋單$110有找,抵!

2018-08-27 99 瀏覽
又到學游水嘅星期日喇🏊🏻‍♀️🏊🏻‍♀️🏊🏻‍♀️響維園游完水又係時候左搵食今次就唔向左走,轉向右走行咗去天后果邊~~~Openrice見到個名‘oggi’好面善,以為係旺角區見過的,後尾睇openrice先知原來唔係,佢無分店😂見評語都唔錯而且有lunch set(雖然好多人都係食晚餐),今次就試下先🎊Lunch menu價位唔算貴,$78起~我地就揀左#C Margherita pizza同#D香煎龍脷柳配香檳忌廉汁🤤未點菜 侍應已經傳上香草餐包🤤外脆內軟,有淡淡香草味👍🏻前菜可以揀沙律或者忌廉甘筍湯;我地就每樣各點一,兩樣都試齊😂甘筍湯好濃好fresh,唔會杰得濟「黏」住個喉嚨;👍🏻柚子沙律同樣好fresh, 一啲都唔酸,沙律菜又好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小妹超喜歡💕!跟餐野飲當然係我最愛嘅凍檸茶😂這是朋友的拉花咖啡 cappuccino主菜來了:1) lunch #C Margherita pizza🤤Pizza唔知係幾多吋,但都好大!好彩佢個Pizza底係薄薄脆脆果種,如果唔係一定會勁勁勁飽😂2) lunch #D香煎龍脷柳配香檳忌廉汁🤤魚外皮煎得好香, 魚肉好嫩好滑有輕輕香草同黑
又到學游水嘅星期日喇🏊🏻‍♀️🏊🏻‍♀️🏊🏻‍♀️
響維園游完水又係時候左搵食

未點菜 侍應已經傳上香草餐包🤤外脆內軟,有淡淡香草味👍🏻

甘筍湯好濃好fresh,唔會杰得濟「黏」住個喉嚨;👍🏻

跟餐野飲當然係我最愛嘅凍檸茶😂

這是朋友的拉花咖啡 cappuccino

主菜來了:
1) lunch #C Margherita pizza🤤

Margherita  Pizza  [Lunch  menu #C]

2) lunch #D香煎龍脷柳配香檳忌廉汁🤤

魚外皮煎得好香, 魚肉好嫩好滑有輕輕香草同黑胡椒味完全無雪味,就連放在一旁唔顯眼嘅配菜都同樣出色🤤
Sole Fillet  [Lunch  menu #D]

食到最後諗住差不多之際,侍應遞上甜品先驚醒原來仲有個甜品😍😍😍😍😍

仲要係柚子蒟蒻,酸酸甜甜,味道清新清涼;真係完美嘅句號😍😍😍😍😍

下次有機會試下佢個晚餐先😁

PS: 有興趣黎食野嘅飯友要注意喔,我食到3點左右時見到職員去翻門口個牌,應該係佢地有落場時間~~~如果大家唔想摸門叮嘅話要留意下時間了😊
2018-08-26
Sole Fillet  [Lunch  menu #D]
2018-08-16 787 瀏覽
之前同朋友去游水游完附近搵野食我地周圍行行到來呢度見到有間餐廳環境好靚好舒服看看餐牌見都幾多野食揀所以入左來呢間食dinner其中一邊牆用咗好多綠色嘅植物去怖置非常養眼野食方面唔錯是日餐湯係薯仔湯個湯好香入口幾滑另一個餐湯加左$25轉龍蝦湯龍蝦湯個presentation好靚好精緻飲落好濃唔錯餐包好好食帶微酸食落好開胃main course叫咗豬鞍同牛肋骨份量都唔細Beef Ribs $168牛肋骨用慢煮方法(20小時)去煮肉質保持原汁原味同嫩滑口感配埋個特色烤醬超惹味Pork Rack $148香烤豬鞍配上紅酒汁呢個配搭唔錯個汁酸酸甜甜好正豬肉肉質非常juicyd配菜都好好食香烤豬鞍配紅酒汁☝🏻☝🏻☝🏻埋單每人$200 有找超抵食食物係超水準之作感覺好驚喜會介紹朋友來食
之前同朋友去游水

食物係超水準之作

感覺好驚喜

會介紹朋友來食

2018-08-11 90 瀏覽
好朋友生日飯,帶佢黎食龍蝦,呢間餐廳環境靜靜地,岩晒兩個女仔傾下計咁,野食好味,沙律好fresh,龍蝦湯好濃但吾會好喊喎,魚煎得好香,龍蝦好爽,全部都好滿意,慢慢食,慢慢傾都無人理
2018-08-10 76 瀏覽
今天去天后探朋友,友人介紹水星街 Oggi 西餐食 lunch。友人話食店裝潢舒適,讓人有休閒感覺。去到果然環境舒適,以綠色植物作裝飾,設計時尚。食店有很多午餐選擇,我們點了海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯和香煎立魚配檸檬牛油汁 Set Lunch.前菜來了麵包、湯和沙律。麵包非常香軟鬆口,配上牛油很好食。海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯餸菜豐富, 絕不馬虎。蕃茄忌廉汁調得入味,與意大利飯非常合襯。香煎立魚配檸檬牛油汁塊魚柳十分巨大,而且煎得香口,肉質新鮮,製作認真。而配菜有薯仔、粟米心等等,午餐份量十足。甜品是柚子蒟蒻,好好味,我想食多幾杯。餐飲奶茶,表現很好。食肆員工工作認真,殷勤爽快,環境舒適,是飯餐的好去處。
。去到果然環境舒適,以綠色植物作裝飾,設計時尚

前菜來了麵包、湯和沙律。麵包非常香軟鬆口,配上牛油很好食

海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯餸菜豐富, 絕不馬虎
。蕃茄忌廉汁調得入味,與意大利飯非常合襯

香煎立魚配檸檬牛油汁
塊魚柳十分巨大
,而且煎得香口,肉質新鮮,製作認真
。而配菜有薯仔、粟米心等等,午餐份量十足

甜品是柚子蒟蒻,好好味,我想食多幾杯

餐飲奶茶,表現很好

食肆員工工作認真,殷勤爽快
,環境舒適,是飯餐的好去處
  • 海鮮蕃茄忌廉汁意大利飯
  • 香煎立魚配檸檬牛油汁
2018-08-08 87 瀏覽
今晚同朋友相聚,去了水星街Oggi西餐廳,呢間餐廳環境恬静優美,牆身帶有大自然翠綠草原佈置,望向青青綠綠嘅顏色,眼睛也放鬆不少呢!另一邊廂則有不同掛畫作點綴點了兩款set dinner,店員先送來餐包📍南瓜忌廉湯南瓜湯味道濃郁柔滑📍女皇薄餅 $98🏷 餡料--水牛芝士,番茄,羅勒🔸️餅底薄身,脆得嚟Pizza味道清清地📍 帶子意大利飯配南瓜汁 $128🔸️帶子大粒有口感,南瓜汁濕潤,如飯粒再腍啲會更好📍法式肉桂焦糖燉蛋雪糕 $55飯後特別鍾意食甜品 焦糖脆身, 燉蛋滑溜加埋雲呢拿雪糕,甜度適中

另一邊廂則有不同掛畫作點綴

點了兩款set dinner,店員先送來餐包

📍南瓜忌廉湯

南瓜湯味道濃郁柔滑

📍女皇薄餅 $98
女皇薄餅

🏷 餡料--水牛芝士,番茄,羅勒
🔸️餅底薄身,脆得嚟Pizza味道清清地

📍 帶子意大利飯配南瓜汁 $128

🔸️帶子大粒有口感,南瓜汁濕潤,如飯粒再腍啲會更好

📍法式肉桂焦糖燉蛋雪糕 $55

飯後特別鍾意食甜品
焦糖脆身, 燉蛋滑溜
加埋雲呢拿雪糕,甜度適中
2018-07-30
女皇薄餅