2021-05-22 65 瀏覽
坐得舒適,滿滿泰國🇹🇭風味嘅象橙,係港島區我最愛嘅泰國餐廳之一❤️明爐烏頭魚星期一可以用1元換購,無錯係一元就食到,原價168元烏頭魚肉鮮甜可口,配搭香茅、南薑、辣椒、酸梅、醃蒜頭及檸檬葉等材料煮出來的湯味道酸酸甜甜,愈食愈開胃。泰式拼盤拼盤中有爽口彈牙嘅蝦餅,香芽味適中嘅魚餅,粉絲脆卜卜春卷,好香荷葉味嘅荷葉包雞,而且雞肉好嫩滑。泰式海南雞(半隻),滑溜嘅雞肉,雞肉味甚濃,滿港嘅肉汁。Selected young coconut ,凍冰冰夏天消暑解渴一流呀。Iced lime soda ,真係健康有汽之選

明爐烏頭魚
星期一可以用1元換購,無錯係一元就食到,原價168元

泰式拼盤

泰式海南雞(半隻),滑溜嘅雞肉,雞肉味甚濃,滿港嘅肉汁。

Iced lime soda ,真係健康有汽之選
2021-05-12 132 瀏覽
好掛住泰國啊好想去旅行啊,為左舒緩下我想去泰國嘅心,今晚就食泰國菜。原來一星期每日都有$1菜式揀,咁岩我地星期三有酸辣去骨鳳爪,正!我最愛。酸辣去骨鳳爪 $1鳳爪爽口彈牙,醬汁酸酸甜甜好開胃,加左洋蔥絲,唐芹,蘿蔔絲,青瓜增加口感。椰汁青咖喱海鮮 $88材料豐富,茄子,豆角,魷魚,青口,蝦,茄子好入味,青咖喱唔係太辣,我地仲叫左個蒜蓉包點咖啡汁食。原個菠蘿海鮮焗飯 $104飯炒得好香好均勻,加左提子乾腰果肉鬆等好香口。椰青 $42新鮮鮮甜,椰肉唔老,仲可以用匙羹起肉食。

酸辣去骨鳳爪 $1

椰汁青咖喱海鮮 $88

原個菠蘿海鮮焗飯 $104
飯炒得好香好均勻,加左提子乾腰果肉鬆等好香口。

椰青 $42
新鮮鮮甜,椰肉唔老,仲可以用匙羹起肉食。

去開港島又想食泰國菜,記起之前食過Orange Elephant Thai Restaurant,質素唔錯,價錢相宜,一於約個朋友一齊食~餐廳環境寬敞,卡位闊落,坐得舒適。每日都有唔同既$1優惠菜式,真係好抵食~包括泰式明爐烏頭魚、泰式香茅炸豬扒、酸辣去骨鳳爪沙津、飛天通菜、泰式炸蝦餅、啤酒、黃咖哩雞。泰式海南雞雞皮爽口,脂肪不算多,雞件已去骨啖啖肉,肉質滑嫩且雞味濃,蘸兩式秘製醬汁更加惹味。泰式明爐烏頭魚今日係星期一,咁岩$1優惠菜式就係泰式明爐烏頭魚,正!原條魚用明爐上,可以keep住熱辣辣。湯底配搭香茅、青檸等材料,味道酸辣開胃,烏頭魚肉鮮味十足夠哂嫩滑。咖哩海鮮脆包盅大大個麵包盅烘得外脆內軟,咖喱醬汁甜中帶點微辣充滿椰香,配以多款海鮮,相當豐富又足宗,推介鮮甜滑溜青口同彈牙魷魚。椰青清新香甜,醒胃又解渴。龍眼冰甜度適中,清甜香醇。
去開港島又想食泰國菜,
質素唔錯,價錢相宜,一於約個朋友一齊食~

餐廳環境寬敞,卡位闊落,坐得舒適。

每日都有唔同既$1優惠菜式,真係好抵食~
包括泰式明爐烏頭魚、泰式香茅炸豬扒、
酸辣去骨鳳爪沙津、飛天通菜、
泰式炸蝦餅、啤酒、黃咖哩雞。

泰式海南雞
雞皮爽口,脂肪不算多,
雞件已去骨啖啖肉,
肉質滑嫩且雞味濃,
蘸兩式秘製醬汁更加惹味。

今日係星期一,咁岩$1優惠菜式
就係泰式明爐烏頭魚,正!
原條魚用明爐上,可以keep住熱辣辣。
湯底配搭香茅、青檸等材料,味道酸辣開胃,
烏頭魚肉鮮味十足夠哂嫩滑。

咖哩海鮮脆包盅
大大個麵包盅烘得外脆內軟,
咖喱醬汁甜中帶點微辣充滿椰香,
配以多款海鮮,相當豐富又足宗,
推介鮮甜滑溜青口同彈牙魷魚。

椰青
清新香甜,醒胃又解渴。

龍眼冰
甜度適中,清甜香醇。

2021-05-06
2021-05-11 70 瀏覽
已經唔係第一次入去食㗎啦,初初一開張嘅時候去過一次食晚飯當時服務同品質都非常好,接二連三間竭性都有去幾次,今日竟然出啲咁嘅垃圾出嚟仲有一個非常差嘅waitress(事先聲明唔係瘦嗰兩個唔係泰國口音嗰個)同埋唔知係咪一個所謂嘅經理長期企係個收銀counter度乜嘢都唔理咩都唔做唔好成日搵啲打手同你偽造文章啦誤導讀者!今日食海南雞飯海南雞飯你比求其幾件我嗰啲皮肉酸到,出面好多競爭㗎而家人哋做得非常之好又多又好味。我嘥時間寫出嚟希望你有人睇到會改善我唔寫我唔去你仲大鑊,唉。
唔好成日搵啲打手同你偽造文章啦誤導讀者!
海南雞飯
2021-04-25
下午茶
2021-05-09 62 瀏覽
🎏Orange Elephant由推出一蚊菜式開始,出名性價比高,而且由泰國人主理,人流不斷。今日媽咪去咗街,我就同爸爸帶埋Heby妹妹黎撐枱腳😄✨泰式明爐烏頭魚~一蚊嘅價錢,可以食到大大條魚,勁正。材料有鹹檸檬、秀珍菇、肉碎、冬菇,同埋各種香茅嘅材料,而且烏頭魚比較少骨,啖啖肉容易食,鹹檸檬嘅酸味和魚嘅鮮味配合得啱啱好👍✨咖喱大頭蝦~加上蛋漿嘅黃咖喱汁特別滑溜,而且有豐富嘅椰漿,所以呢個咖喱一啲都唔辣,小朋友都食得,攞嚟撈飯一流✨泰式小食拼盤~拼盤種類豐富,有炸蝦餅、泰式春卷、香葉包雞、炸魚餅,每款有4件,配埋相應嘅醬汁,每次黎都係必要呢款😊人數唔多都可以食多幾款口味!
🎏
今日媽咪去咗街,我就同爸爸帶埋Heby妹妹黎撐枱腳😄

✨泰式明爐烏頭魚
~一蚊嘅價錢,可以食到大大條魚,勁正。

✨咖喱大頭蝦

✨泰式小食拼盤
2021-05-07 49 瀏覽
最愛泰菜嘅我又出動嘞!今次去和富中心嘅橙象,原來都好多街坊黎食,晚飯時間八點左右都坐滿晒,亦有人等位。橙象每日都有$1菜式,好抵食,我星期三去,當晚$1菜式係泰式酸辣鳳爪,正呀!I love it!泰式酸辣鳳爪:呢個一蚊菜式絕對冇令我失望,完全係泰國的味道,又酸又辣,好鬼過癮,勁開胃。雖然係一蚊菜式,但份量絕對唔少,好驚喜!鐵板蠔仔蛋:喺泰國都好鍾意食呢隻鐵板蠔仔蛋,呢度嘅鐵板蠔仔蛋同泰國有少少唔同,佢嘅份量好大,蛋同蠔都多,厚厚的,送飯一流。蠔仔好新鮮,唔會有異味。加埋辣醬食,好滋味。原個菠蘿海鮮焗飯:份量好足夠,焗飯整得好香,上面舖滿肉鬆同腰豆,下面就係菠蘿、提子乾、紅蘿蔔粒、蝦、魚、魷魚等配料,兩個人食,每人都分到至少3碗仔。最鐘意佢個飯焗得香之餘又充滿菠蘿香,齋食飯都好味。佢嘅菠蘿冰同椰汁冰係似smoothies果種,用新鮮菠蘿同椰子攪碎而成,口感細滑,勁香菠蘿同椰子味。食咗咁多野,賣單唔洗$300,好抵食!

食咗咁多野,賣單唔洗$300,好抵食!
2021-05-06 50 瀏覽
呢間Orange Elephant, CP值真係十分高,星期一嘅一蚊菜式~✨泰式明爐烏頭魚,一直都係人氣之選,店員都話烏頭魚嗰日一定要訂位,如果唔係就有排排隊😄泰式明爐烏頭魚味道酸酸地,極度開胃,連個湯都飲埋❤️椰青焗海鮮飯椰青飯係呢度嘅王牌,見到好多枱都有見到呢款,口感似椰青炆飯,有魷魚椰子肉蝦肉等海鮮,鮮味甘甜,上面仲有啲椰漿添泰式燒雞今日原本諗住食海南雞,但咁啱賣晒,就試吓呢款,燒雞多咗一份香味,個皮好脆,食落有肉汁,我就鍾意點個泰式醬汁,辣辣地,特別惹味!

泰式明爐烏頭魚
味道酸酸地,極度開胃,連個湯都飲埋❤️

椰青焗海鮮飯

泰式燒雞
2021-05-06 59 瀏覽
返工overtime 約左男朋友係出面食埋飯先回家,今晚full house, 所以廚房好忙,要等等先有得食。菠蘿海鮮炒飯超yummy, 有蝦仁魷魚,材料十分豐富仲有提子乾同真菠蘿粒,腰果同肉鬆,兩三人以上都夠食咖哩海鮮包今次有兩隻青口同其他海鮮,我肚餓既狀態係見到麥都放入口中。 麵包脆皮吸左咖哩汁很好食,仲有較剪方便剪細個包黎到。$1點了鳳爪,呢個最早到,唔太辣,好大碟!點睇都唔似$1泰式燒雞有少少乾,但整體都okay,抵食既。最後嗌左小食拼盤,很大份很豐富!飲品點了龍眼冰龍眼茶同三色冰!

菠蘿海鮮炒飯

咖哩海鮮包

$1點了鳳爪,

呢個最早到,唔太辣,好大碟!點睇都唔似$1

泰式燒雞

有少少乾,但整體都okay,抵食既。

最後嗌左小食拼盤,很大份很豐富!

飲品點了龍眼冰龍眼茶同三色冰!

Probably the worst thai restaurant I've ever had in HK. Here's what I had in the order it came: (1) Baked curry seafood in bread . 咖喱海鮮脆包盅 - the "seafood" is only 2 pieces of mussels, total rip off. - Bread was not good - Flavour was mediocre (2) Stir fried claims with chili paste . 辣椒膏炒蜆 - Lotssss of sand in the small clams - The appearance looked like it was fried in satay instead of chili paste- Taste was bad, didn't even finish it (3) Tom yum kung . 冬陰功湯- Finally sth that is normal (4)

- Bread was not good
- Flavour was mediocre

(3) Tom yum kung . 冬陰功湯
- Finally sth that is normal

(4) stir fried baby cabbage with salted pork . 鹹肉椰菜苗
- Surprisingly not good
- Such a basic dish to make, yet the baby cabbage was in big chunks and didn't look fresh and also not cooked well.

--- will NOT visit again ---

2021-05-02
2021-04-26 88 瀏覽
我行入餐廳之前都抱住少少懷疑不過入到去坐低 聽完店員講解原來真係有一蚊一個餸架一星期七日每日都會有一款一蚊餸有烏頭 有菜 全部都唔錯咁岩我個晚係我最想食既菜✨飛天通菜✨唔好以為一蚊就會得好少呀餐廳都算俾足份量我地 而且好夠味d 通菜幾新鮮另外叫左 ✨泰式燒雞(半隻)✨真係啖啖肉得黎肉質非常嫩口無論係雞脾定雞胸 d 肉質都嫩二人份量黎講叫半隻剛剛好✨焗大頭蝦粉絲煲✨我會首推呢個粉絲煲中意食濃味既我真係岩哂我口味而大頭蝦唔止頭大 成隻蝦都真係好大隻可以用啖啖肉形容非常抵食 而且炒絲撈埋個醬汁 係有d 一食難忘既感覺飲品方便當然係首推椰青喇大大個多汁又甜 啖啖果肉價錢又make sense所以 大家可以考慮考慮
我行入餐廳之前都抱住少少懷疑

大大個多汁又甜 啖啖果肉
價錢又make sense
所以 大家可以考慮考慮
2021-04-19 212 瀏覽
今日終於可以帶老公食橙象😬我自己食過 4次。。。。就知我有多喜歡這間餐廳,好期待帶他來食😍我好鍾意食牛肋骨,不過每次來到橙象總覺得牛肋骨不是泰式菜,所以沒有點,好似老公特登點俾我食。炭燒牛肋骨,好香,肉質嫩,個香料好好味,覺得好特別。配上醬汁味道突出,又不會搶了牛肋骨的肉味,正!男人就是要澱粉質😂老公竟然點了蛋網海鮮金邊粉,之前吃過這裏的金邊粉,覺得不錯,建議他試吓唔太喜歡的金邊粉,他選了名字有趣的蛋網😂其實我有少少失望,我以為蛋網,那個網狀真是一格格的,原來是一片很薄很薄的蛋漿造成的但包,不過上碟後一切開蛋皮,金邊粉的熱氣令整碟粉變得給我,再把薄薄的蛋皮配上有鑊氣的金邊粉,好好味。最喜歡這間餐廳每日都有$1優惠,之前我每次來都會安排在星期四,因為想食他的飛天通菜,今次我選了星期一,就是為了泰式明爐烏頭魚,$1 食泰式明爐烏頭魚,其實真係擔心有啲「伏」,心想會否太細條或者。。。點知得喎!Size ok,味道仲好好,又係個醬汁非常好👍🏻兩個餸兩個不同的醬汁,味道都很夾,下次試吓再叫其他菜式,看看他的醬汁是否有不同,感覺很有心思。我是不太喜歡掂醬汁的人,不過今次感覺有驚喜。打算食到近尾才點

打算食到近尾才點每次必飲的椰青,怎料竟然售罄,如果大家跟我一樣喜歡野餐的,記得要早點下單。最後我們點了椰汁冰和鹹檸七喜,滿足地埋單。
其實想叫埋甜品,但真的吃不下了,下次下次。
炭燒牛肋骨
2021-04-12
5 分鐘 (堂食)
炭燒牛肋骨
2021-04-15 90 瀏覽
-之前食過九龍城嘅orange elephant覺得好好味發覺公司附近都有間所以約咗一個勁來冇見嘅朋友去左食呢間分店裝修好靚、坐得好舒服好適合同閨蜜傾偈🐔泰式海南雞 $118都幾大份D 海南雞好滑 😍🥯咖喱海鮮脆包盅 $148😍😍😍好邪惡但係好好味個包勁脆、係外脆內軟果種連埋d 咖喱一齊食好惹味同開胃🤣🤣🤣🤣我同朋友搶住食仲有個超抵1蚊優惠每日做緊唔同菜式優惠而星期一 係做緊泰式明爐烏頭都係1蚊😍😍😍勁抵食條魚好大條🐠🐠🐠🐠
之前食過九龍城嘅orange elephant覺得好好味
發覺公司附近都有間
所以約咗一個勁來冇見嘅朋友去左食
呢間分店裝修好靚、坐得好舒服
好適合同閨蜜傾偈
🐔泰式海南雞 $118
都幾大份
D 海南雞好滑 😍
🥯咖喱海鮮脆包盅 $148
😍😍😍好邪惡但係好好味
個包勁脆、係外脆內軟果種
連埋d 咖喱一齊食
都係1蚊😍😍😍
勁抵食
條魚好大條🐠🐠🐠🐠
2021-04-13 2918 瀏覽
跟朋友到北角吃晚飯,找了一家環境比較舒服又不太貴的橙象。橙象在和富中心地庫,我是第一次來,裡面都是很新很光猛的感覺,而且座位與座位之間隔了一段小距離,有私人空間之餘,也可以用來防疫。-泰式滷水豬脾焗粉絲$108看完餐牌我一心想吃無志氣的焗粉絲,但都是配蝦或蟹,我敏感不能吃所以打算獻棄念頭,我朋友竟然發現了有泰式滷水豬脾焗粉絲!一上桌真的是很香,而且很大一煲,滷豬脾處理得很好,不會有毛或太多肥膏,肉也是很嫩,味道方面是深啡色的很濃但又很香,有一點點微微的辣,加上八角香香的味道,全都被粉絲吸好吸滿!-蛋網海鮮金邊粉 $90金邊粉是我們每次吃泰菜都必點的,蛋網的話其實味道沒有分別,只是玩味重一點吧哈哈。雖說是蛋網,但配料裡也有蛋,海鮮有大大隻鮮甜的蝦、青口、烏賊等,金邊粉份量也是出奇地大,炒得很有火候很香,是炒得比較乾身的style。-飛天通菜 $1每天都有一款精選的$1菜式,今天很幸運的遇上我最愛的飛天通菜!雖說是$1但份量也不是少,我覺得就是正常單點的份量吧!我喜歡它炒得不油膩,有點蒜蓉香和微辣,炒得有火候但又不會過份的乾,保留了濕潤的口感。-凍泰式奶茶 $28/ 青檸梳打 $28飲品我

泰式滷水豬脾焗粉絲$108
泰式滷水豬脾焗粉絲

蛋網海鮮金邊粉 $90

飛天通菜 $1
飛天通菜

凍泰式奶茶 $28/ 青檸梳打 $28
飲品我點了凍泰式奶茶,一喝便記得曼谷的味道呀,味道偏甜但是可以接受的,茶味很出很香濃,怕甜的溶一點冰應該就可以了。至於朋友點的青檸梳打是正常吧,梔打水應該用了泰國玻璃樽的那一款,喝下去較清爽,氣泡也比較強勁。

2021-04-08
泰式滷水豬脾焗粉絲
飛天通菜
2021-04-08 57 瀏覽
呢一間位於北角和富中心地下嘅《Orange Elephant Thai Restaurant 》, 係朋友介紹, 位於港島區嘅一間非常抵食嘅泰國餐廳。喺疫情難做嘅情況下, 呢間餐廳每日一蚊優惠價,救市大行動。 喺一至日都會推出咗唔同款式嘅一蚊特價菜。星期日就推出咗一蚊《黃咖哩雞》。 呢一個咖哩雞份量唔算少, 雞片嫩滑無骨, 而且又有長青豆, 紅辣椒等配菜, 黃咖哩汁只有bb辣,用嚟撈飯食相當唔錯。另外《泰式海南雞半隻》,雞味香, 而且雞肉嫩滑, 就算係雞胸部分亦唔鞋口。 點埋酸酸辣辣嘅泰式海南雞醬, 非常之開胃。誠意推介《醉貓豬頸肉沙律》, 呢一個豬頸肉沙律相當惹味, 炭烤過嘅豬頸肉既肥美又爽口, 用上咗紅蔥頭蒜蓉 青檸汁辣椒等配料來調味, 食起嚟集酸、辣、甜於一身, 相當開胃。用埋新鮮嘅沙律菜包裹住一齊食, 除咗更加健康之外,亦減輕咗油膩感覺。食泰國嘢又點少得泰象啤呢? 呢一杯清啤清爽而唔苦, 最啱就係配搭一啲濃味嘅嘢食。至於唔飲酒嘅朋友亦可以叫個凍冰冰嘅椰青嚟飲, 既消暑, 又清甜解渴。呢一間泰國餐廳質素相當唔錯, 而且價錢亦相當合理,推薦!

呢一間泰國餐廳質素相當唔錯, 而且價錢亦相當合理,推薦!

2021-04-05 71 瀏覽
同事介紹喺和富中心入面嘅呢一間橙象泰國菜每一日都有啲一蚊雞嘅菜式,今日星期一仲要係一蚊雞有一條明爐烏頭魚添,就衝住呢條烏頭嚟試下。椰青,椰青冰凍清甜,飲完之後仲可以刮埋啲爽脆嘅椰子肉出嚟食,正。冬陰公湯,冬陰功湯味道正宗,係正宗嘅酸辣泰國風味, 裏面有為數唔少嘅鮮蝦,隻隻都爽口彈牙。泰式明爐烏頭魚,呢條只需要一蚊嘅烏頭都同平時一樣咁大條,配料有肉碎、秀珍菇、椰菜、洋蔥、京蔥、香茅、芫茜、芹菜同冬菇等等, 用料豐富,酸得嚟好有層次。鮮菠蘿雞肉炒飯,菠蘿炒飯酸酸甜甜,十分開胃,菠蘿嘅清香滲入咗每一粒炒飯裏面,雞肉嫩滑,夾埋啲提子乾同肉鬆食就最襯。