2021-06-24
最近呢排朋友成日約係北角食飯,而今次仲要我諗食咩添,於是我就揀咗呢間位於係炮台山同北角中間既泰國菜,而呢間泰國菜係連埋一間好出名既泰國甜品店,係到食泰國菜仲可以叫埋佢地個甜品添,一舉兩得!今次嗌左兩個餸,一個飯同埋兩款飲品,分別係泰式海南雞半隻,泰式香茅炸豬扒,原隻菠蘿海鮮焗飯,泰國椰青一個同一杯泰式奶茶。🐥泰式海南雞($108半隻)泰式海南雞同平時既海南雞係有少許既分別,但呢間既做法就偏向傳統既海南雞,佢既肉好滑,雞皮爽口,配埋海南雞醬送飯一流。🐖泰式香茅炸豬扒 ($1)餐廳每日都有唔同既$1菜式,而當天係星期二,所以就試左呢個炸豬扒,雖然佢係一蚊菜式,但一啲都唔球其,保持反佢原有既質素,豬扒好酥脆,豬肉唔梅幾爽口,好抵食😋😋🍚原隻菠蘿海鮮焗飯 ($104)呢個菠蘿海鮮焗飯用料好豐富,有青口,蝦肉,魷魚,仲有好多腰果粒同肉鬆。炒飯粒粒分明,而且味道岩岩好,好香,令人食完會再想食落去既感覺!🤤🤤🥥原隻泰國椰青 ($42) & 🥤泰式奶茶($28)食泰國菜必定要食既椰青,解渴得黎又清熱,今次個椰青大大個,仲要啲口肉好似啫喱甘爽口,好正🤤🤤泰式奶茶好香而且唔會太甜,唔錯👍🏻
🐥泰式海南雞($108半隻)
🐖泰式香茅炸豬扒 ($1)
🍚原隻菠蘿海鮮焗飯 ($104)
🥥原隻泰國椰青 ($42) & 🥤泰式奶茶($28)