2021-06-24 81 瀏覽
最近呢排朋友成日約係北角食飯,而今次仲要我諗食咩添,於是我就揀咗呢間位於係炮台山同北角中間既泰國菜,而呢間泰國菜係連埋一間好出名既泰國甜品店,係到食泰國菜仲可以叫埋佢地個甜品添,一舉兩得!今次嗌左兩個餸,一個飯同埋兩款飲品,分別係泰式海南雞半隻,泰式香茅炸豬扒,原隻菠蘿海鮮焗飯,泰國椰青一個同一杯泰式奶茶。🐥泰式海南雞($108半隻)泰式海南雞同平時既海南雞係有少許既分別,但呢間既做法就偏向傳統既海南雞,佢既肉好滑,雞皮爽口,配埋海南雞醬送飯一流。🐖泰式香茅炸豬扒 ($1)餐廳每日都有唔同既$1菜式,而當天係星期二,所以就試左呢個炸豬扒,雖然佢係一蚊菜式,但一啲都唔球其,保持反佢原有既質素,豬扒好酥脆,豬肉唔梅幾爽口,好抵食😋😋🍚原隻菠蘿海鮮焗飯 ($104)呢個菠蘿海鮮焗飯用料好豐富,有青口,蝦肉,魷魚,仲有好多腰果粒同肉鬆。炒飯粒粒分明,而且味道岩岩好,好香,令人食完會再想食落去既感覺!🤤🤤🥥原隻泰國椰青 ($42) & 🥤泰式奶茶($28)食泰國菜必定要食既椰青,解渴得黎又清熱,今次個椰青大大個,仲要啲口肉好似啫喱甘爽口,好正🤤🤤泰式奶茶好香而且唔會太甜,唔錯👍🏻

🐥泰式海南雞($108半隻)

🐖泰式香茅炸豬扒 ($1)

🍚原隻菠蘿海鮮焗飯 ($104)

🥥原隻泰國椰青 ($42) & 🥤泰式奶茶($28)
  • 特選椰青
今日終於試到佢地嘅$1菜式,之前經過嘅時候,好好奇點解係獨獨呢間餐廳喺甘多人排隊同外賣!好彩有Openrice 一睇之下先知佢有知好吸引嘅Marketing Strategy , 就喺$1菜。橋唔怕舊,最梗要受XD第一次黎果陣,唔知原來$1 係叫完即止,同埋每日嘅$1 菜式都唔同,記低左佢邊日有$1魚後,就終於今日又嚟到試啦。哈,呢條$1魚喺味道唔差,幾乎每台都會叫一條,唔怪之得上次8點幾到,就已經賣曬。豬頸肉都好香口,拎黎配飯係唔錯。炒絲雜菜煲,就正正常常。呢度仲有好多芒果甜品可以叫,不過叫咗3樣菜,兩個人食都太飽啦,已經食唔落甜品,下次搵日黎淨食甜品先!

橋唔怕舊,最梗要受XD

豬頸肉都好香口,拎黎配飯係唔錯。

炒絲雜菜煲,就正正常常。

2021-05-31
2021-06-21 39 瀏覽
🌸泰式明爐烏頭魚因為今日星期一,係用$1換購架🎉我就係知道咁抵,所以我專登選擇星期一晚飯過嚟食,烏頭大大條肉質厚實而又雪白,鮮甜味十足,湯底酸中帶甜而且配菜好多,真係食過一定返尋味🌸鐵板蠔仔蛋,鐵板上咋咋聲,滿滿嘅蠔仔🦪配上蛋味好濃嘅炒蛋,下面重有爽口芽菜,點上醬汁倍添上了不少色彩🌸泰式滷水豬髀焗粉絲煲,粉絲吸收晒豬脾嘅肉汁,豬脾肉味香濃,滷水味十足🌸Iced lime soda ,飲完真係透心涼
🌸泰式明爐烏頭魚

🌸Iced lime soda ,飲完真係透心涼
2021-06-21 57 瀏覽
今日去北角探朋友,行緊商場睇緊食咩之際,見到間裝修唔錯,又有每日一蚊優惠既泰國菜,甘吸引唯有試下佢😆——————🐽 泰式海南雞(半隻)$118海南雞擺盤好靚,夾起睇全部去曬骨,簡直係小確幸🤣雞肉肉質嫩滑,一d都唔鞋口,點埋辣醬一齊食真係好正🐽 椰汁青咖哩豬 $78自己中意食青咖哩其中一個原因就係因為佢椰汁味好重,而黎碗椰汁雞就正正滿足到我既期望,個汁重椰汁味得黎有小小既咖哩味,整體食落好香!令外除咗豬肉中有大量蔬菜😆🐽 飛天通菜 $1甘岩今日既$1 之選就係其中一樣最愛炒通菜,由其係用泰式香料炒既通菜,要比10個讚😆🐽 椰青 $42好耐無飲過甘大個既椰青,大到要2個人share先飲得曬😆如果食埋d肉就真係飽到上心口

——————

🐽 泰式海南雞(半隻)$118

🐽 椰汁青咖哩豬 $78

🐽 飛天通菜 $1

🐽 椰青 $42
2021-06-18 2241 瀏覽
和富中心餐廳甚多,快要變成我的飯堂了!趁著happy friday就來嚐嚐泰國菜。大家要留意每日的一蚊菜式!星期五這天可用一元加購泰式炸蝦餅。下次要星期一來,一元就可以吃到明爐烏頭實在太瘋狂了!餐廳的面積好大,座位寬敞又舒適。店內裝飾充滿著泰國風情,猶如置身當地,能解“思鄉“之情。雖然是一元的菜式,但是這道泰式炸蝦餅絕對沒有欺場,上菜時新鮮炸起,熱騰騰上桌。蝦餅每件都是半圓圈狀,炸衣超薄,香脆的外層底下就是爽口彈牙的蝦膠,清新的甜味再配上微酸的醬汁好夾。串燒一直都是吃泰國菜必吃的菜式。雜錦串燒有齊牛豬雞,每串都肉量十足,燒得香口也不會硬或乾身。他們的沙嗲醬也是精髓,充滿果仁花生香味,整體超級惹味啊!主菜就選了咖喱海鮮脆包盅,金黃的咖喱汁內混了蟹肉和蛋,所以質感濃稠。包如其名真的脆口!海鮮除了佈滿咖喱汁的蟹肉,還有大大隻青口、貝粒、魷魚等,加上蔬菜類,每口都充滿配料,份量十足。海鮮除了佈滿咖喱汁的蟹肉,還有大大隻青口、貝粒、魷魚等,加上蔬菜類,每口都充滿配料,份量十足。吃過香口的菜式就想喝杯特飲。友人喝菠蘿沙冰,每口都是微甜冰涼的味道,感覺清爽。我就選了酸度較高的青檸汁,酸得來很清新,吃

泰式炸蝦餅

雜錦串燒

菠蘿沙冰

我就選了酸度較高的青檸汁,酸得來很清新,吃完濃味食物喝這個相當refreshing!
青檸汁

人均160元左右就能讓身心感受到滿滿的泰式風味啦!
2021-06-11
泰式炸蝦餅
雜錦串燒
菠蘿沙冰
青檸汁
2021-06-15 106 瀏覽
桃桃約咗朋友仔去北角食飯,睇openrice見到呢間orange elephant有一蚊個餸嘅優惠,星期一仲要係明爐烏頭魚,咁抵,無理由唔去試下。泰式明爐烏頭魚 ($1)睇返餐牌,這個菜原來要$168,但因為做緊優惠所以埋單只須付$1就食到。上菜的時候只見到蔥,香草跟肉碎,還好盆子是魚形才知道無上錯。另外還貼心地附上一碗魚汁,大概是怕火會燒乾原本盆裡的汁。雖然一直有火燒著,但魚肉都是滑滑的,而且骨很少,小朋友也可吃。配菜的肉碎很多,cp值高。燒原隻魷魚筒($99)實物跟餐牌裡的原圖有差,排得沒有圖那麼整齊(ig-able),但份量就比圖多。雖然有點鹹,但很有魷魚的鮮味。原個菠蘿海鮮焗飯 ($104)見到餐牌個名寫原個以為係成個上,原來係半個,但都好足料,裡面的確有蝦,魚,青口。上面的肉鬆同個飯好夾,桃桃同朋友最鐘意的是個飯有臘腸同提子,令個飯的味道更有層次。椰青($42)size很夠大,椰青水夠凍又多,而且清甜可口。

泰式明爐烏頭魚 ($1)

燒原隻魷魚筒($99)

原個菠蘿海鮮焗飯 ($104)

椰青($42)
size很夠大,椰青水夠凍又多,而且清甜可口。

2021-06-12 86 瀏覽
每日一款$1菜式🤭呢間就係「Orange Elephant Thai Restaurant」.泰式明爐烏頭魚🐟原條烏頭魚肉質嫩滑鮮甜😋湯汁酸中帶甜,真係好開胃😗點泰式酸辣汁食就更有泰式風味🌶肉碎🐷冬菇🍄椰菜都滾到好入味👍🏻.焗大頭蝦粉絲煲🍲一上枱就聞到好香八角味💨大頭蝦鮮甜偏實肉🦐粉絲煙韌彈牙,味道香濃🤤.原個菠蘿海鮮炒飯🍍海鮮有魚🐠蝦、魷魚🦑臘腸粒🐖菠蘿粒、提子乾🍇豬肉鬆、腰果,飯粒炒到乾身🔥粒粒分明🍚.特選椰青(2個)🥥清新香甜😌飲到最後都仲好冰涼
特選椰青(2個)🥥清新香甜😌飲到最後都仲好冰涼
  • 焗大頭蝦粉絲煲
  • 椰青
2021-06-11 49 瀏覽
今日去左北角和富廣場個間Orange Elephant 泰國餐廳食午餐叫左一碗生牛肉湯河,可樂+$3一黎到個賣相都還好生牛肉都已經唔係生牛肉,係熟左嘅牛肉,仲有少少熟過頭,有啲難咬、有啲韌個湯底有紅蘿蔔、白蘿蔔、酸菜、蔥、芹菜、生菜菜脯,湯底同埋河粉一齊食就更加好味有機會嘅話,我都會試下其他麵餐或者午餐

叫左一碗生牛肉湯河,可樂+$3

一黎到個賣相都還好

有機會嘅話,我都會試下其他麵餐或者午餐

2021-06-11 178 瀏覽
朋友係北角附近返工,想搵間坐得舒服d餐廳,和富中心確實係不二之選,今次就試下坐得好舒服,主打泰菜既Orange Elephant (因為俾門口既$1菜式吸引左),企門口姐姐話只要叫2款餸就可以用到呢個優惠!😍 等我可以吊下曼谷旅行隱!🥡泰式小食拼盤 ($149) ~ 每次去泰國餐廳必點~有4款 (炸蝦餅、炸魚餅、春卷、香葉包雞)~用料實在,唔似係現成貨,每件都香脆可口!🍽香葉辣椒炒河 ($78)~今次揀左配牛肉,肉碎份量足,河粉用上幼河粉,炒得夠晒乾身,夠晒惹味!🥢泰式香茅豬扒 ($1)~ $1既菜式一D 都唔會馬虎,唔會將價就貨,豬扒大大件,再鋪滿香茅,配埋特制醬汁,難怪每一台都有叫 (不過留意返, +1服務費會用原價計返)🥤椰汁珍多冰 &  泰式奶茶 ($28@)~食咁多香口炸野,點都要ORDER返杯凍飲,椰汁珍多冰保持應有水準, 泰式奶茶係跟返香港人口味,泰式得黎又唔會勁甜!!

泰式拼盤

香葉辣椒炒河

泰式香茅炸豬扒

2021-06-08
泰式拼盤
香葉辣椒炒河
泰式香茅炸豬扒
疫情期間不能外遊,唯有去下不同餐廳試試各國菜式過下口癮!昨日我們就試了位於北角的這間泰國餐廳,試左以下食物:泰式明爐烏頭魚 (一蚊菜式)配搭香茅、南薑、辣椒、蒜頭及檸檬葉等材料煮出來的湯味道酸酸甜甜,我飲左幾啖都覺得幾好味,令人愈食愈開胃,魚肉嫩滑,仲有個熱爐跟埋等條魚可以保持溫度泰式小食拼盤拼盤種類豐富,有炸蝦餅、泰式春卷、香葉包雞、炸魚餅,每款都大大件,味道都算不錯,配埋醬汁食好好味!椰青焗海鮮飯呢個飯有蝦、青口、魷魚等不同海鮮,另有椰肉在飯裡面,甜甜地幾好味!椰青超清甜,夏天飲一流埋單每人大約$180,環境亦坐得舒服,性價比不錯吧

泰式明爐烏頭魚 (一蚊菜式)

泰式小食拼盤

椰青焗海鮮飯

椰青

超清甜,夏天飲一流

埋單每人大約$180,環境亦坐得舒服,性價比不錯吧
2021-06-07
2021-06-09 37 瀏覽
上次食完大角嘴分店之後,一直都覺得橙象好抵食!今日咁啱係港島,就去左北角分店再續前緣!香茅炸豬扒 $1 星期二嘅一蚊菜式係炸豬扒,份量都好足架,炸得好香脆!微微香茅味,再點埋酸辣醬,真係好夾!海南雞 半隻 $118 係去左骨嘅海南雞呀,半隻嘅份量都唔可以睇少,每一塊都好滑,唔會油。點下甜醬油,又點下甜酸醬,食到停唔到!咖哩海鮮脆包盅 $148 又有得食咖哩又有得食包,用外脆內軟嘅包配咖哩有齊食,索哂啲汁,好正呀。有炸青口,蝦,魷魚,魚塊,好豐富呀!

香茅炸豬扒 $1

海南雞 半隻 $118

咖哩海鮮脆包盅 $148

3K
2021-06-07 35 瀏覽
和富中心改裝過後有好多食肆,又近公司,所以一星期總有一兩晚來到晚飯,今晚食泰國菜。呢間泰國菜館做緊日日有優惠,每晚有指定一款菜式只係$1,真係吸引!今晚指定菜式係泰式明爐烏頭魚。一邊滾一邊食,香氣撲鼻而來,啖啖魚香。好喜歡配菜,吸收精華所在,食不停口!半隻海南雞,份量剛好!皮薄,少脂肪,肉質嫩滑。泰國菜中咖喱都係要試吓菜式之一。咖喱海鮮脆飽盅,有外脆內軟的麵飽,蘸著咖喱汁,濃郁滋味。海鮮有青口,蝦,魷魚,入味十足。最後飲番一個椰青,消暑解渴,完美的一顿泰國菜!

半隻海南雞,份量剛好!皮薄,少脂肪,肉質嫩滑。

泰國菜中咖喱都係要試吓菜式之一。

最後飲番一個椰青,消暑解渴,完美的一顿泰國菜!

2021-06-07
2021-06-06 49 瀏覽
$1優惠菜式與原價菜式份量相同,只需惠顧主餐牌內任何項目(白飯、飲品、套餐以外),即可點選$1優惠菜,今次去嗰日係星期一,所以當日嘅$1菜式係泰式明爐烏頭魚。泰式明爐烏頭魚,表面鋪滿香葉、肉碎、芹菜、冬菇,湯汁內有大量酸梅、椰菜,椰菜食落好入味,烏頭魚份量大,肉質厚嫩,食落好新鮮。焗大頭蝦粉絲煲,大頭蝦肉質爽口,食落鮮味十足,粉絲食落有蒜蓉、豉油味道,味道咸香,食落好惹味。泰式蝦球炒金邊粉,好足料,蝦球肉質彈牙,味道鮮甜,有大量雞蛋絲、香蔥、大豆芽、豆腐乾、花生粒,金邊粉味道酸辣。椰青,味道清甜,內有大量椰子肉,口感滑溜。椰汁珍多冰,綠豆粉條口感爽滑,椰汁味道香甜。

椰青,味道清甜,內有大量椰子肉,口感滑溜。

椰汁珍多冰,綠豆粉條口感爽滑,椰汁味道香甜。
  • 焗大頭蝦粉絲煲
2021-05-30 76 瀏覽
今日有朋友介紹 話北角有間泰菜幾正地點比較遠 係和富中心地下一般人都少行呢個商場咁遠行過嚟 一定要試真啲餐廳裝修唔錯 有綠葉竹燈籠等等 好有東南亞味道青檸梳打 $28精選新鮮即開椰青 $42天氣咁熱 即刻叫啲野飲消消暑 降降溫泰式炸蝦餅3件$75 (當日優惠加1蚊換)蝦餅外脆 內裡彈牙配泰式甜酸醬 確係一流重點只係加1蚊姐 好抵另外餐廳每日都有優惠 食到咩平野要睇你運氣泰式滷水豬脾粉絲煲 $108泰式滷水豬脾就食得多加埋粉絲煲就真係少有 一次滿足兩個願望滷水豬脾非常入味 膠質豐富粉絲亦好彈牙 索哂醬汁鐵板蠔仔蛋 $95蠔仔非常大隻新鮮而且用上鐵板 非常熱辣辣 正
今日有朋友介紹 話北角有間泰菜幾正
地點比較遠 係和富中心地下
一般人都少行呢個商場
咁遠行過嚟 一定要試真啲
餐廳裝修唔錯 有綠葉竹燈籠等等 好有東南亞味道

青檸梳打 $28
精選新鮮即開椰青 $42
天氣咁熱 即刻叫啲野飲消消暑 降降溫

泰式炸蝦餅3件$75 (當日優惠加1蚊換)
蝦餅外脆 內裡彈牙

鐵板蠔仔蛋 $95
蠔仔非常大隻新鮮
而且用上鐵板 非常熱辣辣 正
2021-05-28 148 瀏覽
今日過海接老公放工,行到城市花園附近就落咗和富商場行吓,見到呢間泰國嘢幾多人食就入去試吓。(最近迷上泰菜😋)好好彩坐到圓形卡位,好舒服☺️我哋叫咗:明爐烏頭魚 $1呢個係一蚊菜式,好抵!條魚好大條,清湯浸住條魚增加魚既鮮味,配上泰式酸辣醬簡直胃口大增!😉 性價比勁高!炭燒牛肋骨 $96用香草醃製過嘅牛肋骨好入味,而且肉質鬆軟,脂肪分佈尚算平均,而且有成八塊咁多,都幾抵食!👍🏻咖喱海鮮脆包盅 $148首先個包真係麻麻哋,唔脆,上菜時個包扁晒,賣相麻麻。食落去咖喱都夠椰香,但唔係好特別。入邊有兩隻青口加一舊炸魚,海鮮款式較少。飲品方面叫咗特選椰青($42)同泰國生啤($42),兩杯飲品都幾好飲,飲完成個人都清涼晒🥰其實整體來說各方面都幾好,係除咗個咖喱😂
好好彩坐到圓形卡位,好舒服☺️我哋叫咗:
明爐烏頭魚 $1
炭燒牛肋骨 $96
咖喱海鮮脆包盅 $148
其實整體來說各方面都幾好,係除咗個咖喱😂
明爐烏頭魚
炭燒牛肋骨