2022-05-19 52 瀏覽
今日訂咗呢間《OUC….》嘅浪漫西餐廳,店舖裝修以格調為主,環境優雅又寧靜,加上食物質素有保證👍🏻,所以比較多情侶💑到店!🦪日本/法國生蠔~$328先點半打慢慢品嚐😌!果然,新鮮肥美!店內另一特色,就是有一個酒櫃牆🍷🥂🥃🍶🍸想暢談一晚👍🏻一定有一支合你心意🥰!🦀黃金軟殼蟹天使麵~$138軟殼蟹皮薄外脆內軟帶微辣, 炸得好香口,口感亦好鬆化,麵底吸收哂蛋黃醬汁,加埋蟹子,層次提升不少!🐷瑞士汁豬仔骨 $198一睇就知惹味,豬仔骨面層沾滿醬汁,內裏肉質軟熟,配上熱辣辣嘅薯條和黑醋田園沙律又開胃,超滿足😊😊!

🦪日本/法國生蠔~$328

🦀黃金軟殼蟹天使麵~$138

🐷瑞士汁豬仔骨 $198

2022-05-19 37 瀏覽
週年紀念👩‍❤️‍👨,想找一間人流唔多又浪漫嘅西餐廳食返餐🥰!就決定咗呢間位於大角咀《 OUC….》店內環境配上💕韻味燈飾好有格調,加上最吸引係個🍷酒櫃,擺放著紅酒,白酒,威士忌等等...實有一款啱自己👍🏻👍🏻!而食物方面,呢個~瑞士汁豬仔骨 ,賣相一流👍🏻肉質鬆軟又入味,🐷醬汁掛汁一流,一份大約可以切開五條肋骨,足夠二人食用😋再配埋即點即炸薯條🍟和新鮮雜菜沙律🥗!不錯!喺呢個環境🥰當然要點啲生蠔🦪試試,今日食既係日本同法國生蠔,日本比較Creamy和甜美,而家法國就海水味濃!人均消費: $290地點:大角咀富貴街14號地舖

人均消費: $290
地點:大角咀富貴街14號地舖
2021-12-20 259 瀏覽
連埋甜品總共有5度菜:1. 前菜 - 新鮮生蠔杯血腥瑪麗特飲2. 沙律 - 鵪鶉蛋沙律3. 湯 - 栗子忌廉湯4. 主菜 - 烤焗原隻春雞 900克5. 甜品 - 紅絲絨紙杯蛋糕配白脫牛奶忌廉聖誕樹,紅蘿蔔蛋糕配香草意大利雪糕,及薑餅人整體好有聖誕氣氛,而且好特別,栗子湯係第一次飲到以前從來未見過,只係食過栗子露糖水,生蠔杯隻蠔好新鮮,係即開殼嗰種,配埋Bloody Mary好。沙律都做得好細心,唔係只係有啲沙律菜再加鵪鶉蛋🥚就算,中間仲有啲煙火雞火腿同蛋白沙律再加啲花生碎,成件事就覺得好豐富。隻春雞900克兩個人真係啱啱好,再配埋啲薯菜,份量足夠👍🏻。一個完美嘅晚餐一定要有甜品,而呢個甜品絕對唔係話求其俾一細件蛋糕仔就算,而係有3樣嘢,而且賣相擺設都好靚🥰,蛋糕上面嘅聖誕樹🎄都做得好精緻,個薑餅人亦都好得意,好滿足。
連埋甜品總共有5度菜:

1. 前菜 - 新鮮生蠔杯血腥瑪麗特飲

2. 沙律 - 鵪鶉蛋沙律

3. 湯 - 栗子忌廉湯

4. 主菜 - 烤焗原隻春雞 900克

整體好有聖誕氣氛,而且好特別,栗子湯

2021-12-18
2021-10-13 442 瀏覽
定位係蠔吧既餐廳門口右邊係個三層高既酒櫃,充滿住標示左價錢既紅酒,白酒,清酒,威士忌,有選擇困難症既朋友可以等依度既專業後生靚女店員介紹呀!頭盤為首—生蠔拼盤由法國,日本,澳洲三個國家組成,店員會為每款生蠔作介紹,由細至大,鮮度低至高的吃起,各有特色,法國的甜美,日本的Creamy,澳洲的肥美,配以甜酸適中的白酒作為一度出色既開胃菜,亦是為全餐打定左個稱心既地基!第二度菜為—燒牛舌及羊扒(配薄荷乳酪醬)牛舌相信是用了牛舌芯的位置,肉濃芯嫩,配以簡單黑椒鹽調味最能帶出成串牛舌既味道。羊扒就燒得非常出色,7成熟,外層焦脆,內裡微膻,以往食羊都會點薄荷醬既我今次完全忽視左疊醬既存在第三度菜—黃金軟殼蟹天使麵哇依度菜簡直係刷新左我對黃金(咸蛋黃)菜式既認知,你睇到用料豪不吝嗇,每啖都伴隨住咸蛋黃入口,天使麵抄得乾身不淋,除左啖啖黃金之後仲有蟹籽,每一啖入口都有層次感既…而軟殼蟹相比之下只能倫為配角吧!第四度菜—慢煮36小時美國牛筋骨哇哇哇哇!其實食左前面幾度菜飲左幾杯酒之後都有7成飽,再見到依度差唔多成隻牛既份量個陣真係出唔到聲,心諗依度夠我食幾日幾夜。但當我試左第一啖既時候…我發覺我以後應該

頭盤為首—生蠔拼盤

第二度菜為—燒牛舌及羊扒(配薄荷乳酪醬)

第三度菜—黃金軟殼蟹天使麵

第四度菜—慢煮36小時美國牛筋骨

但當我試左第一啖既時候…我發覺我以後應該食唔返第二度既牛,佢太過出色啦!肉味濃郁唔再話,慢煮左36小時既牛肋骨,肉汁緊緊咁鎖住左,每咬一啖就咇d汁出黎,陣陣肉味係個口腔度蕩氣迴腸,份量仲要完全不計成本咁…

尾聲為兩度甜品—蘋果金寶及咖啡法式crème Brulee

即焗既apple crumble 同埋crème Brulee 同樣出色,作為成餐完美既結束。

每度食物既光芒照耀著黝暗的環境,員工親威既為每度菜作簡單既介紹,添分不少。論員工親和力,論食物質素,遠遠比大多數既五星級酒店FINE DINNING更有驚喜!
  • 36小時慢煮牛肋骨
2021-09-29 266 瀏覽
第一次係呢度食lunch,佢哋有沙律吧,有三文治,有意大利粉。今次試咗個蜂蜜火腿維也納酸種包,初頭諗住叫個三文治加個沙律吧,見到個三文治都好大份,食完都夠晒飽,最終都冇叫沙律吧食。大角咀有咁嘅環境食吓lunch都幾舒服。佢哋夜晚仲有生蠔,好似每晚都會有3-4款選擇,又有西班牙🇪🇸紅蝦,我至愛😍,亦有紐西蘭螯蝦同牡丹蝦,仲有海膽同魚子醬,不過要提前最少一日預訂。其實最初行入呢間餐廳係俾佢個洒架吸引到,行入去以為係賣洒嘅地方,原來係一間餐廳。食完lunch之後,再問佢哋攞個晚餐menu睇吓,發覺原來都有好多選擇,有小食炸雲吞,炸雞翼都有3種口味,有串燒,有燒本地鱸魚,牛扒都有4款,又有pasts,又有甜品。下次一定要返嚟食dinner!
大角咀有咁嘅環境食吓lunch都幾舒服。
下次一定要返嚟食dinner!