元朗Overlap Coffee 主打精品Special Coffee☕️週日下午來到元朗搵左間Coffee Shop,小店以白色做主調⚪️感覺簡約潔淨,D位都幾舒服,出面既座位仲可以帶埋寵物黎坐🤍Coffee Shop最吸引我既係佢既Special Coffee Menu☕️啲配搭好獨特,幾款都想試!講左咖啡先☕️第一杯要左Lumos,用上埃塞俄比亞古吉罕貝拉的咖啡豆,由於呢隻豆用左紅蜜處理手法,保留左部分果實的膠層,再加上白桃烏龍茶湯、橘子、桂花花釀混合而成,令咖啡充滿花香、果香,亦多左件香甜😋面頭仲要有層奶蓋,就好似飲緊茶飲咁,好特別!另一杯係Mature,用上巴布亞紐幾內亞巴羅伊達的咖啡豆☕️配合鳳梨和百香果的酸甜,味道比較清新,飲起相上好醒神,兩杯都好喜歡🥰食物方面主要有All day breakfast🍳croffle🧇🥐pasta、toast🍞我地要左款Pasta,龍蝦汁闊蛋麵🦞蛋麵口感很好,沾上龍蝦汁,配炙燒帶子和鮭魚卵,不過撈完個汁可以凍左少少,如果再熱啲就更好!個人更愛酸種吐司,選了巴拿馬火腿配無花果,好fresh的感覺,佢既酸忌廉似yougurt咁,質感好滑,味道亦好好☺️📍

📍#Overlap Coffee (#元朗美食 #元朗咖啡)
#元朗 鳳翔路1-5號偉發大廈地下2號舖
@overlapcoffee is a small cozy cafe in Yuen Long, where you can soak in the slow life by people/puppy watching along the roadside. The grey minimalist interior is thoughtfully designed with a coffee-to-go stand and a cool retro music/merch corner, perfect #forthegram. Tip: swing by earlier if you want to try their desserts! We missed out when we popped in at 5pm on a weekend. Major bummer, but luckily everything we tried was super delicious too~𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 $𝟭𝟯𝟴One of the most unique all day b

𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 $𝟭𝟯𝟴
One of the most unique all day breakfasts I’ve had lately with a special twist to the classic items. I particularly enjoyed the caramelized bananas, pork sausages with apple jam and super crispy croffle. I'm not usually big on passionfruit, but it paired so well with the mini mixed cereal and berries yogurt bowl we added on for $28.

Full Breakfast

𝗚𝘂𝗮𝗰𝗮𝗺𝗼𝗹𝗲 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 $𝟲𝟴
The yogurt had a tangy kick to it, but the guacamole and tomato confit balanced it out nicely. The star of the show though was the sweet yuzu sauce, which added a delightful burst of flavor to the entire dish.
Guacamole Yogurt Tomato Croffle

𝗨𝗷𝗶 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟮
One of the main reasons that we visited was for their pretty latte art! I got an intricate flower design on my hot matcha latte, which had a smooth mouthfeel and subtle bitter undertone
Uji Matcha Latte

𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟰𝟴
This was a dreamy blend of Meiji milk and rich melted chocolate. After a good stir, it was everything I could ask for – wonderfully sweet and oh-so-creamy.

Iced Chocolate
2024-01-21
Uji Matcha Latte
Iced Chocolate
2024-01-27 12 瀏覽
🌤️一天美好嘅開始就由一頓豐盛早餐開始吧🌱🥐😋係附近搵一間小清新文青咖啡館☺️一家人齊齊享受Good Good Morning ☀️👨‍👩‍👦Overlap Coffee 利用淺色調&自然材料裝修設計,營造出舒適、溫馨氛圍,營造出一種放鬆嘅氛圍‍😌🌻呢度嘅食物&咖啡都係igable📷非常賞心悅目,仲好好味😋而且食物多元化,亦有各種特色咖啡架🌈All Day Breakfast —Full Breakfast 🥙✨煙三文魚、豬肉腸、黑松露瀑布炒蛋、焦糖香蕉、芝麻豆腐、牛角包窩夫、沙律、串茄,好豐富多樣嘅組合,可以滿足不同口味,口感豐富,仲好啱打卡〰️明太子海膽忌廉蟹籽蟹肉闊蛋麵 🍝✨嘩,賣相好靚呀,好多粉紅色嘅明太子, 仲有海膽、蟹籽、蟹肉,整個麵都好豪華, 加入濃郁忌廉,好好食呀〰️Mocha - Hot☕️✨獨角獸咖啡拉花非常精緻,優雅細膩,味道濃郁,陣陣朱古力咖啡香〰️Cosberry -Cold ☕️✨結合咗黃蜜處理、蔓越莓、白毫&洛神紅梅等元素,有鮮明水果風味&花香,有種酸酸嘅味道,好清新〰️
🌤️一天美好嘅開始就由一頓豐盛早餐開始吧🌱🥐😋

明太子海膽忌廉蟹籽蟹肉闊蛋麵 🍝

Mocha - Hot☕️

Cosberry -Cold ☕️
2024-01-23 40 瀏覽
凍朱古力是我在Overlap Coffee的首選之一。它的口感濃郁,充滿了濃厚的朱古力風味,而且冰涼的口感讓人在炎熱的天氣中感到舒爽。對於喜歡甜食的人來說,這是一款絕對不能錯過的飲品。另一款令我驚艷的是熱抹茶拿鐵。咖啡店的抹茶拿鐵混合了濃郁的抹茶味道和香濃的牛奶,給人一種濃厚而平衡的口感。它的味道非常順滑,而且抹茶的苦甜味道與牛奶的香甜味道完美融合,給人一種愉悅的感受。All Day Breakfast 是一份豐盛的早餐套餐,其中包括煙肉、蛋、香腸、蘑菇和炸薯餅。這份早餐讓我感到滿足,每一種食材都經過精心烹調,味道鮮美。我特別喜歡他們的煙肉,它的煙燻香氣和鮮嫩的口感令人難以抗拒。如果你想要輕食一點,All Day Breakfast Lite 是一個不錯的選擇。這份套餐包括了水果乳酪、蛋和蘑菇,縮減了一些食材,但仍然能夠滿足你的飢餓感。蛋的煎得恰到好處,乳酪嘅酸甜和蘑菇的鮮美口感相得益彰。總的來說,Overlap Coffee 提供了一個舒適且美味的用餐環境。他們的凍朱古力和熱抹茶拿鐵都非常推薦,而All Day Breakfast 則是一個可以滿足你早晨飢餓感的絕佳選擇。無論你是喜歡

總的來說,Overlap Coffee 提供了一個舒適且美味的用餐環境。他們的凍朱古力和熱抹茶拿鐵都非常推薦,而All Day Breakfast 則是一個可以滿足你早晨飢餓感的絕佳選擇。無論你是喜歡重口味還是輕食的人,這裡都能夠滿足你的需求。如果你正好在元朗附近,不妨去Overlap Coffee 品嚐一下這些美味佳餚。

元朗的ᴄᴀғᴇ小店眾多,比起連鎖店個人更喜歡支持小本經營的ᴄᴀғᴇ!到訪開業了一陣子的純白文青風ᴄᴀғᴇ,假日早上已經差不多滿座,設有户外座位,照顧到帶狗狗到訪的客人🐶⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʟɪɢʜᴛ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ> $128ᴀᴅʙ有ғᴜʟʟ或ʟɪɢʜᴛ兩款選擇,主要分別是後者是素食較輕盈,不過配搭也很豐富,有牛角包窩夫、芝麻豆腐、熱情果、焦糖香蕉、大啡菇、鮮莓乳酪、明治牛乳炒蛋、沙律,特別一讚牛角包窩夫超香脆🤤⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<巴拿馬火腿,無花果,酸忌廉,酸種吐司> $98第一次試這種配搭,當季無花果很鮮甜,配上巴拿馬火腿的鹹香,還有酸忌廉抹醬!雖然用料簡單但味道充滿層次,酸種吐司有經過輕輕烘脆!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʟᴜᴍᴏs> $68<ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ> $48餐牌有幾款特調咖啡,ʟᴜᴍᴏs這杯很合心意,用了埃塞俄比亞-古吉罕貝拉的原生種,經紅蜜處理,再混入白桃烏龍茶湯橘子及桂花花釀,白色的那一層喝起來像奶蓋,是令人會想為它而回訪的咖啡✨

<ʟɪɢʜᴛ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ> $128

<巴拿馬火腿,無花果,酸忌廉,酸種吐司> $98

<ʟᴜᴍᴏs> $68
<ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ> $48

$150 (早餐)
2024-01-22 12 瀏覽
今日突登去左元朗覓食,之前聽朋友講有間小店cafe既咖啡好有特色,所以就去試試佢😆cafe係行簡約風~門外有露天座位,如果秋天坐戶外chill下應該都幾舒服! 值得一提既係小店仲有自家製既商品,例如有咖啡杯等等,岩晒咖啡迷👍🏻1️⃣🥗Full Breakfast ($138+$12)呢個all day breakfast都幾特別,有啲係出面好少見,例如有蘋果豬肉腸同焦糖香蕉等等。蘋果豬肉腸就係係豬肉腸上面擺啲蘋果蓉,兩樣野一齊食既味道有咸有甜,仲唔會太膩,唔錯👍🏻另外牛角包窩夫好鬆脆,就咁食都已經好好味! 另外我地仲upgrade左做黑松露炒蛋,超多黑松露醬,好味道🤣2️⃣🍝香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵($98)我個人十分推薦呢款! 雖然望落去好似唔係好多汁,但食落非常有驚喜! 本身個蛋麵質地好煙靭,好有口感👍🏻加上個冬蔭公忌廉汁調較得好好,辣得黎有少少酸味,感覺真係好似食緊冬蔭公咁🤭 不過呢碟都稍為有啲辣~好岩鐘意食辣既朋友仔😍3️⃣☕Lumos($68)呢杯特色咖啡係用埃塞俄比亞既古吉罕貝拉咖啡豆整成,另外特別之處係佢地仲mix左白桃烏龍茶湯、橘子同埋桂花花釀去沖成,加上面頭個層奶蓋,好似飲緊手搖

1️⃣🥗Full Breakfast ($138+$12)

2️⃣🍝香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵($98)

3️⃣☕Lumos($68)
呢杯特色咖啡係用埃塞俄比亞既古吉罕貝拉咖啡豆整成,另外特別之處係佢地仲mix左白桃烏龍茶湯、橘子同埋桂花花釀去沖成,加上面頭個層奶蓋,好似飲緊手搖飲品咁🤣 咖啡味聞落唔算話好突出,但飲完既後餘韻就會feel到有濃濃既咖啡味,非常有驚喜! 推薦👍🏻

4️⃣☕Cosberry($72)
而呢杯咖啡就全用左埃塞俄比亞既古吉烏拉嘎哈囉瓦托咖啡豆沖成~ 其他材料仲包括左蔓越莓、白毫茶葉同埋洛神花紅梅。呢杯相對上酸味較為特出,如果鐘意酸味既朋友仔可以試下😍佢地仲有其他特色咖啡,諗住下次再去試埋佢🫰🏻
  • Cosberry
1K
2024-01-21 18 瀏覽
“Full Breakfast”($138)“香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵”($98)“Uji Matcha Latte”($52)“Grapefruit Ice Tea”($42)元朗其實有唔少cafe但奈何住太遠所以好少嚟😂難得過嚟元朗所以都特登揀咗一間去試😆呢間Overlap喺元朗站附近夠哂方便Cafe有一種悠閒感,坐得好舒服☺️食物方面選擇都幾多有adb,意粉,croffle,sourdough,蛋糕等我地首先點咗Full Breakfast入面有煙三文魚,豬肉腸,炒蛋,焦糖香蕉,芝麻豆腐,Croffle,沙律,熱情果,車厘茄真係十分豐富☺️色彩繽紛超吸引🥰對於croffle愛好者一定唔可以錯過😚另外點咗香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵個冬蔭功sauce好夠creamy🤤每一條闊蛋麵都沾滿醬汁好正☺️雞胸肉質腍滑,完全唔會乾爭爭飲品方面就點咗matcha latte,西柚冰茶2杯味道質素都好唔錯😋如果我住附近應該會成日嚟食嘢😆
“Full Breakfast”($138)
“香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵”($98)
“Uji Matcha Latte”($52)
“Grapefruit Ice Tea”($42)

元朗其實有唔少cafe
但奈何住太遠所以好少嚟😂
難得過嚟元朗所以都特登揀咗一間去試😆
呢間Overlap喺元朗站附近夠哂方便
Cafe有一種悠閒感,坐得好舒服☺️
食物方面選擇都幾多
有adb,意粉,croffle,sourdough,蛋糕等
我地首先點咗Full Breakfast
入面有煙三文魚,豬肉腸,炒蛋,焦糖香蕉,
芝麻豆腐,Croffle,沙律,熱情果,車厘茄
真係十分豐富☺️色彩繽紛超吸引🥰
對於croffle愛好者一定唔可以錯過😚
另外點咗香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵
個冬蔭功sauce好夠creamy🤤
每一條闊蛋麵都沾滿醬汁好正☺️
雞胸肉質腍滑,完全唔會乾爭爭
飲品方面就點咗matcha latte,西柚冰茶
2杯味道質素都好唔錯😋
如果我住附近應該會成日嚟食嘢😆
2024-01-21 28 瀏覽
今日睇戲前去元朗搵下食先,見到有一間裝修好清新又文青的Cafe,裝修以米色及簡潔明亮的白色為主配上大玻璃窗透光度十足,有種好舒服好享受的感覺 試下做偽文青先✨All Day Breakfast 沙律菜 串茄 煙三文魚 焦糖香蕉 蘋果豬肉腸 牛角包窩夫 明治牛乳炒蛋 芝麻豆腐 熱情果等…材料真係非常豐富✨自家辣蕃茄醬炙燒蟹肉闊蛋麵配柚子醋沙律蟹肉厚有口感 酸甜辣味岩岩好 唔會好辣配合闊蛋麵,煙靱又有咬口蕃茄醬汁夠濃,啖啖蟹肉,非常之夾✨Dirty牛奶與咖啡的層次明顯,入口是香濃的咖啡味,然後飲到最後才感覺到牛奶味✨Chocolate 朱古力味濃,牛奶感重,飲落絲滑#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkbaby #hkgirl #hkkids #foodie #blogger #香港美食 #高質cafe #元朗美食#cafe #清新小店

✨All Day Breakfast

配合闊蛋麵,煙靱又有咬口
蕃茄醬汁夠濃,啖啖蟹肉,非常之夾

✨Dirty
✨Chocolate
朱古力味濃,牛奶感重,飲落絲滑

• Full Breakfast
  • Dirty
2024-01-19 7 瀏覽
同朋友平日下午嚟呢間coffee shop食lunch,格局真係好chill,見到有人帶狗狗坐室外位。點餐用手機QR code 好方便!我嗌咗hot chocolate,朋友嗌咗杯hot mocha,2杯都可以轉燕麥奶,健康啲🤭 個拉花好靚!野食我嗌咗個新出嘅款式,帶子三文魚子闊條麵,個龍蝦汁好正,闊條麵好有口感,成個麵嘅味道都好夾。朋友嗌咗個full all day breakfast,佢話食到好飽,見到款式都好豐富,最特別係牛角包窩夫,炒蛋可以加錢轉黑松露,煙三文魚都有3塊,份量十足!

2024-01-18
午餐
2024-01-18 9 瀏覽
間唔中都鍾意探索下Cafe 今日湯圓話想食意粉 我又想飲杯咖啡☕️ 黎試下呢間純白簡約風既小店~🩷明太子忌廉海膽蟹肉闊蛋麵 配 柚子醋沙律 柚子醋沙律清新 闊蛋麵軟硬剛好 明太子微辛 醬汁再濃厚些更好🩷Latte拉花漂亮 味道也不錯🩷Chocolate朱古力 加上明治牛奶的拉花 賞心悅目又美味喜歡店子的氛圍 環境舒適 店員友善 可再訪

🩷明太子忌廉海膽蟹肉闊蛋麵 配 柚子醋沙律

喜歡店子的氛圍 環境舒適 店員友善 可再訪
2024-01-12
午餐
2024-01-15 19 瀏覽
位置方便,於繁忙嘅Yoho Mall附近,旺中帶靜,悠閑自在,當天見到唔少行山人士行完山去食個tea~Full Breakfast ($138) Upgrade ($14)轉做黑松露瀑布炒蛋包含有煙三文魚、蘋果豬肉腸、明治牛乳炒蛋、焦糖香蕉、芝麻豆腐、牛角包窩夫、沙律、熱情果、串茄~配搭幾新鮮,好少可有芝麻豆腐同熱情果嘅配搭,成個set好健康,大部分都係原型食物,upgrade 咗嘅黑松露炒蛋好香好滑😋,蘋果豬肉腸有驚喜👍🏻👍🏻明太子海膽忌廉蟹籽蟹肉闊蛋麵($128)推介~非常creamy,明太子味好濃郁,蟹肉夠足料份量多🤩 全部加埋一齊更有層次,如果份量再多啲就好喇,唔夠喉😂😂Laurel Tree($68)呢度主打咖啡,當然要試一試~ 除咗一般耳熟能詳嘅咖啡,仲有好多特式咖啡,呢杯咖啡唔知點解飲落有少少酒味,蘋果肉桂味好出,甜甜地好好味~UJI Matcha Latte($52)宇治抹茶配以牛奶,口感順滑,而且有靚靚嘅獨角獸拉花,啱晒打卡~

果、串茄~

明太子海膽忌廉蟹籽蟹肉闊蛋麵($128)

Laurel Tree($68)

UJI Matcha Latte($52)
2024-01-12 48 瀏覽
今日約咗客去元朗食飯,我前一晚上OpenRice睇定元朗有咩好食,咁就見到有一間好裝修好小清新又文青的Over lap Cafe!Overlap 裝修以米色水泥牆,配合木紋傢俬,文青風格突顯,佢哋仲有自家設計的產品售買,除咗鋪內,仲有戶外嘅座位,一邊食嘢,一邊飲咖啡,非常寫意!✨今次選咗以下食品✨🌟All Day Breakfast$142包括有煙三文魚、豬肉腸、焦糖脆香蕉、香脆窩夫、牛乳炒蛋、芝麻豆腐、熱情果,甜甜嘅車厘茄,材料非常豐富,即叫即做,每一款都好新鮮,食完充滿元氣嘅All Day Breakfast。🌟 明太子忌廉海膽蟹肉闊蛋麵$138表面鋪上明太子、蟹肉及海膽,配合闊條麵,煙靭又有咬口!醬汁夠濃,每一啖都可食到明太子及蟹肉。🌟Laurel tree $68Laurel Tree屬於店舖嘅Special coffee ,將新畿內亞嘅咖啡做咖啡底,然後加入桂香蘋果乾吉皮乾同玉桂乾,好香果茶味,唔講都唔知其實係一杯咖啡,飲完之後感覺好清新,超級推薦大家嚟試下!🌟Mocha$48心心圖案嘅拉花咖啡,香濃幼滑,食完嘢食再配合一杯咖啡,同朋友傾吓偈,非常寫意🌟新鮮生果乳酪_跟餐+$

✨今次選咗以下食品✨

🌟All Day Breakfast$142

🌟 明太子忌廉海膽蟹肉闊蛋麵$138

🌟Laurel tree $68
🌟Mocha$48
🌟新鮮生果乳酪_跟餐+$28
跟餐可加購,原味新鮮自家製乳酪,配合生果及脆脆穀物,無加糖,為大家健康加分!
  • Full Breakfast
2024-01-09 16 瀏覽
🚩Overlap Coffee男朋友買咗相機咁耐影咗好多餐廳,但唯獨Cafe一直都好想試吓影,但又未搵到啱心水🤭今日就同佢過左黎元朗呢邊搵左間靚靚Cafe影📸不過可能因為我哋星期日過嚟所以人流都好多,我哋選擇咗係出面嘅枱仔坐,方便啲影相🌅〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Full Breakfast $138 (+$14 黑松露炒蛋)牛角包窩夫超級酥脆‼️我仲放咗啲炒蛋同煙三文魚喺上面,一咬落去就係好豐富嘅感覺腸仔口感就比較紮實,差緊啲汁水豆腐好嫩滑🥛推薦大家一定要加錢升級做黑松露,香好多🤤🌈明太子海膽忌廉蟹肉寬條麵 $128意粉份量好多~而且寬條麵比較有口感雖然唔會話好多汁,但每條都裹滿明太子醬🌈巴拿馬火腿·無花果·酸忌廉·酸種吐司 $98吐司發酵得唔錯,都幾鬆軟無花果清甜配搭火腿嘅鹹香,讚讚‼️🌈混合穀物片配新鮮生果乳酪碗 $78硬係覺得黎Cafe一定要食呢種水果乳酪碗佢哋嘅乳酪冇另外加糖,不過奇異果,藍莓,士多啤梨都好夠甜😎🌈開心果巴斯克蛋糕 $68簡直係巴斯克蛋糕嘅教科書📗表面焦而不苦,中間又做到流心嘅狀態開心果味都出🍰🌈 Cappuccino $48🌈 Matcha Latte $5
🚩Overlap Coffee

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
牛角包窩夫超級酥脆‼️
我仲放咗啲炒蛋同煙三文魚喺上面,一咬落去就係好豐富嘅感覺
腸仔口感就比較紮實,差緊啲汁水
豆腐好嫩滑🥛
推薦大家一定要加錢升級做黑松露,香好多🤤

🌈明太子海膽忌廉蟹肉寬條麵 $128
意粉份量好多~而且寬條麵比較有口感
雖然唔會話好多汁,但每條都裹滿明太子醬

🌈巴拿馬火腿·無花果·酸忌廉·酸種吐司 $98
吐司發酵得唔錯,都幾鬆軟
無花果清甜配搭火腿嘅鹹香,讚讚‼️

🌈混合穀物片配新鮮生果乳酪碗 $78
硬係覺得黎Cafe一定要食呢種水果乳酪碗
佢哋嘅乳酪冇另外加糖,
不過奇異果,藍莓,士多啤梨都好夠甜😎

🌈開心果巴斯克蛋糕 $68
簡直係巴斯克蛋糕嘅教科書📗
表面焦而不苦,中間又做到流心嘅狀態
開心果味都出🍰

🌈 Cappuccino $48
🌈 Matcha Latte $52
兩杯拉花都好鬼靚☕️
一杯靚咖啡係造就美好一天嘅因素
咖啡偏Nutty都幾濃郁
2024-01-08 125 瀏覽
美好的一天,從早餐開始😊今曰黎到元朗Overlap Coffee,就在我平時成日來吃宵夜的B仔附近,這裡裝修雖然走簡約風,但又放著一部復古卡式帶機,你可以選擇喜歡的音樂,拿起聽筒,聽出八九十年代的時代感。早餐來了,我們分別點了兩份不一樣的All day Breakfast😋Light Breakfask 裡面有一杯鮮莓乳酪,帶有草莓粒及藍莓,酸酸甜甜,份外開胃。一份芝麻醬涼拌既豆腐,還有以下一連串豐富嘅食物,酸酸甜甜既熱情果,香脆可口既焦糖香蕉,大啡菇,清甜串茄,沙律,香滑牛乳炒蛋及最特別既是一塊貌似窩夫,但食落是牛角包既牛角包扮窩夫😂而另一份Full Breakfast, 大致配菜都是一樣,沒了乳酪,換成了煙三文魚及香甜蘋果豬肉腸。飲品Alex就選了由Brazil及Colombia拼豆沖成的Hot Mocha, 拉花也很精美。而我就簡簡單單飲杯Hot Chocolate,不過黎到都唔簡單架,咖啡師用上Mejij牛奶,幫我杯平凡朱古力也拉出非凡拉花,單單望著都給我元氣滿滿😉
美好的一天,從早餐開始😊
今曰黎到元朗Overlap Coffee,
就在我平時成日來吃宵夜的B仔附近,
這裡裝修雖然走簡約風,
但又放著一部復古卡式帶機,
你可以選擇喜歡的音樂,
拿起聽筒,聽出八九十年代的時代感。
早餐來了,我們分別點了兩份不一樣的
All day Breakfast😋

Light Breakfask 裡面有一杯鮮莓乳酪,
帶有草莓粒及藍莓,酸酸甜甜,份外開胃。
一份芝麻醬涼拌既豆腐,
還有以下一連串豐富嘅食物,
酸酸甜甜既熱情果,香脆可口既焦糖香蕉,
大啡菇,清甜串茄,沙律,香滑牛乳炒蛋
及最特別既是一塊貌似窩夫,
但食落是牛角包既牛角包扮窩夫😂

而另一份Full Breakfast,
大致配菜都是一樣,沒了乳酪,
換成了煙三文魚及香甜蘋果豬肉腸。
飲品Alex就選了由Brazil及Colombia
拼豆沖成的Hot Mocha, 拉花也很精美。
而我就簡簡單單飲杯Hot Chocolate,
不過黎到都唔簡單架,
咖啡師用上Mejij牛奶,
幫我杯平凡朱古力也拉出非凡拉花,
單單望著都給我元氣滿滿😉
Hot Chocolate
Hot Mocha
light Breakfast
Hot Chocolate
Hot Mocha
light Breakfast
2024-01-08 8 瀏覽
最近去見返移民嘅朋友,我哋就相約咗喺間新嘅Cafe度試吓,我不嬲都係全日早餐嘅愛好者,所以就試咗呢度嘅full breakfast,牛角包窩夫非常香脆,蘋果醬同埋豬肉腸嘅味道平衡得幾好,炒蛋嘅味道就比較淡,估唔到仲有焦糖香蕉,完熟香蕉好甜,煙三文魚嘅質素都唔錯明太子海鮮忌廉蟹肉意粉:意粉係比較闊身一啲,所以就可以沾到多啲汁,而明太子忌廉汁本身都係幾好食,上面仲有海膽肉可以撈埋一齊食Matcha Latte:有香濃嘅抹茶味,奶味十足,用嘅係明治奶,拉花非常靚Lumos:咖啡嘅味道同桂花橘子嘅酸味,係好夾,口感比較溫和,特別鍾意上面嗰層奶泡