在荔枝角工業風格色調的大廈中有個顯眼的小綠洲 🌿 OWLS Coffee玻璃上更有大大隻貓頭鷹(貼紙)眼仔碌碌來食過 quick lunchʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ      ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ     ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ蟹肉牛油果多士Crab Meat Avocado Toast簡單的麵包多士金箔的存在是意料之外一絲絲蟹肉舖滿多士表面下面牛油果蓉再下面 lime cream cheese不論眼見還是口感,都是滑溜溜軟綿綿不過牛油果和蟹肉味道偏平淡所以 sourdough 酸種麵包的獨有酸味會令你覺得幾開胃ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ      ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ     ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ食完多士都未飽肚感,不如食甜品!黑朱古力泡芙窩夫Dark Chocolate Puff Waffle 窩夫頂有個像極朱古力雪糕的波幻覺來的 只是一個淋上了朱古力醬的泡芙切開有驚喜 裏面有雪糕不過味道很淡,淡到不知道是什麼味道當窩夫還是熱熱地表面的砂糖粒粒半溶,食落 d 有口感ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←
在荔枝角工業風格色調的大廈中

金箔的存在是意料之外

一絲絲蟹肉舖滿多士表面

下面牛油果蓉
再下面 lime cream cheese
不論眼見還是口感,都是滑溜溜軟綿綿

不過牛油果和蟹肉味道偏平淡

食完多士都未飽肚感,不如食甜品

Dark Chocolate Puff Waffle

窩夫頂有個像極朱古力雪糕的波
幻覺來的
只是一個淋上了朱古力醬的泡芙

切開有驚喜 裏面有雪糕
不過味道很淡,淡到不知道是什麼味道

當窩夫還是熱熱地
表面的砂糖粒粒半溶,食落 d 有口感

drink menu 裏面有一款幾特別的飲品
是從未試過的 Smokey Chocolate

在等待的期間,聽到有打火的聲音
望去 open kitchen ,見到店員點燃一條木條
真係 real time smoke 😍

keep 住有陣木味的輕煙飄出來

先將有煙霧的玻璃杯慢慢翻轉
動作要輕輕力 慢慢來
然後將熱朱古力倒進煙霧裏面

從中間倒進朱古力,煙霧如白色瀑布般從杯邊排走
視覺效果不錯,可惜相機影不到
大家可以去體驗下

Smokey Chocolate

飲朱古力時,鼻子亦會聞到木香味
正正如此不知不覺地飲曬 d 熱朱古力

70% dark 朱古力味濃
質地好滑溜,完全不覺得沙沙鞋鞋

是香港難得的滑溜溜熱朱古力再配有少見的煙燻效果

2020-12-11 198 瀏覽
黎呢一間Coffee Shop我除了咖啡係必飲之外,通常必食就係佢嘅牛角包,不過今日去幫襯嘅時候店員向我推介佢地嘅Chocolate Muffin,鍾意試新野嘅我就梗係即刻應承啦。個Chocolate Muffin嘅朱古力唔係太甜,呢方面對我黎講都幾重要,因為我好怕太甜嘅食物。Muffin個質地都夠軟熟,中間都有少少嗰種Muffin應有的黏度,唔會太乾,幾好食。下次除咗牛角包之外仲有多一個選擇。至於咖啡,我試過幾款,始終都係鍾情Piccolo,我鍾意佢嘅咖啡香味比較濃。

2020-12-09
去長沙灣 Lungo 新店吃完,發現附近另一間新咖啡店 OWLs Coffee 都想試下,就順便去嘆杯啡坐下。店內佈滿黑白手繪動物圖案,可愛又吸睛,中午時份有陽光曬住飲咖啡勁舒服寫意。咖啡店在一個較隱閉的轉角位,自成一角又幾安靜舒服。動物圖案彩繪玻璃加上綠色植物牆好適合影打卡相。飲品有咖啡有茶,也有抹茶、焙茶等等,仲有幾款唔同的朱古力喎。鹹食有各種多士,頭兩款都係無肉蛋奶素食,多士可以轉牛角酥或貝果。甜品類我見都幾受歡迎,現在好似主打黑朱古力泡芙窩夫,螞蟻人可以來吃吃看。店子面積不大,有一半係咖啡吧檯,白色主調設計影相都幾靚。店內座位不多,三張兩人檯加一張四人檯,再加吧檯位幾個。入面有一片綠色植物牆都適合影打卡相。咖啡機也有滿滿動物圖案幾得意,好有個人特色。我覺得牛角酥望起來最吸引。Latte HK$40本來有少少心動試甜品,但店內只收現金我又未提款,所以只夠錢飲杯咖啡哈哈哈哈。Latte 正正常常咁啦,拉花幾靚。我最鍾意靠窗這個吧檯單邊位,中午有陽光曬入來超舒服,不過陽光到一點就會不見了~ 要好好把握 XD咖啡店這天播陳奕迅老歌精選我聽得好開心,老人我只識十年前的經典金曲。不經不覺長

咖啡店在一個較隱閉的轉角位,自成一角又幾安靜舒服。

動物圖案彩繪玻璃加上綠色植物牆好適合影打卡相。

店子面積不大,有一半係咖啡吧檯,白色主調設計影相都幾靚。

咖啡機也有滿滿動物圖案幾得意,好有個人特色。

我覺得牛角酥望起來最吸引。

Latte HK$40

不經不覺長沙灣荔枝角一帶越來越多特色咖啡店,在這區工作或住宿都有好多新選擇,你又飲過邊幾間呢?
2020-11-30
2020-11-22 341 瀏覽
平時佢好少嚟荔枝角呢區無意中喺openrice睇睇下發現呢間野嘩 個雲蛋多士好靚喎 即刻嚟試試佢先就係俾呢個吸引咗嚟實物睇到都幾靚仲要好好食明太子味道好香口 又唔會太咸雲朵部分焗得啱啱好 外面有少少脆一野切落個蛋黃度 啲蛋黃流出嚟再連埋雲朵+明太子+多士部分一齊食真係好正呀叫左杯chocolate tonic試下 見佢可以自己加支朱古力醬落去 幾好玩咁Um...可能係唔啱我口味下次再試其他先環境都唔錯 可以再嚟👍🏻
平時佢好少嚟荔枝角呢區

見佢可以自己加支朱古力醬落去 幾好玩咁
Um...可能係唔啱我口味
下次再試其他先

環境都唔錯 可以再嚟👍🏻
Background story: When my flat white with beautiful latte art arrived, I got a bit too excited and kicked onto the table .. obviously, I spilled the coffee and the latte art was ruined😱 A staff came and cleaned it up for me and apologised for the wobbly table. A couple of minutes later, he gave me another cup of flat white!! That’s soooo sweet🥰The flat white was smooth and creamy. This cafe uses orangic beans from Melbourne and the coffee was fruity - just the way I like it😊This cafe has an owl

This cafe has an owl theme 🦉🦉🦉 and it has quite a few IG able drinks and food on the menu- I would definitely be back to try those😆
Flat  White
Flat  White
2020-11-17 231 瀏覽
星期六工作過後想搵個地方chill吓尼間之前已經想嚟打吓卡荔枝角工業區周末都比較靜但嚟到尼度完全充滿人氣店內感覺cozy首先嚟杯Flat White俾自己無錯 收工都要飲咖啡😂加上嚟得Coffee Shop唔整返杯邊有feel㗎😂牛奶咖啡之中最喜歡來自澳洲的Flat White絲滑口感特別好尼度沖得幾好飲.Flat White $40.朋友點咗Chocolate Tonic佢話唧哂成枝朱古力都唔會太甜幾特別 一場嚟到不妨試試Chocolate Tonic $58.厚切午餐肉牛角酥 $68牛角酥烘得脆口配埋午餐肉同沙律醬 味道應該都好穏陣一啖咬落去正呀!好食!.明太子雲朵多士 $68尼個絕對係要叫嚟打卡啦相機食先唔止賣相滿分💯 味道都高分明太子偏咸 所以同蛋白雲朵入口可以平衡返再飲一啖Flat White好嘆呀!.
星期六工作過後想搵個地方chill吓

所以同蛋白雲朵入口可以平衡返
再飲一啖Flat White
好嘆呀!
2020-11-08
25 分鐘 (堂食)
2020-11-11 407 瀏覽
🌭Sriracha Hotdog 法蘭克福竹炭熱狗 ($68)🥐Luncheon Ham Croissant 厚切午餐肉牛角酥($68)🍵Matcha Latte ($52)終於去左呢間貓頭鷹cafe🥰一去到門口已經比佢綠油油既外牆吸引😍加上藍天白雲 成件事好大自然feel🌞唔單止玻璃窗 窗簾布 牆 餐巾紙 都有🦉公仔 好得意☺️佢地既黑白logo都設計得好靚😚順帶一提 佢地係歡迎動物嫁 大家可以帶埋你地既🐶小朋友一齊去😉食物方面樣樣都好似好吸引咁 好想食 但得兩個人 所以唯有叫住兩樣先😂初頭都諗緊🌭🥐會唔會唔夠飽呢但係係唔會嫁 食食下都開始飽🤣🌭既醬汁係有少少少少辣辣地既 加埋上面既碎碎🤤🤤🥐既午餐肉好厚 食完好想再食🤤🤤兩樣都好好味😋
🍵Matcha Latte ($52)

終於去左呢間貓頭鷹cafe🥰

兩樣都好好味😋
法蘭克福竹炭熱狗
厚切午餐肉牛角酥
抹茶拿鐵
5 分鐘 (堂食)
法蘭克福竹炭熱狗
厚切午餐肉牛角酥
2020-11-08 212 瀏覽
原來荔枝角附近有好多靚靚cafeOWLS 係其中一間好chill嘅咖啡廳明太子雲朵多士 $68將蛋白打成雲朵吸睛又健康明太子多士好勁明太子味所以有少少咸不過打卡一流厚切午餐肉牛角酥 $68烘熱後嘅牛角酥非常脆厚切午餐肉好好食一齊食好match仲有沙律balance返 呢個好高質👍🏻🥤Chocolate Tonic $58Tonic配上橙好開胃想甜啲可以加朱古力漿成個飲品都好特別 值得一試😌🥤Flat White $40一句講唒 入口好滑唔錯👍🏻🥤Iced Chocolate $55凍朱古力可能加咗冰
原來荔枝角附近有好多靚靚cafe

唔錯👍🏻

🥤Iced Chocolate $55
凍朱古力可能加咗冰
2020-10-13 274 瀏覽
開始禁堂食之後既第一次見面🙈所以就揀左黎哩間朋友仔@pigfoodiexhk bookmark左好耐既💛小店————————————————@owls_coffee 明太子雲☁️蛋多士🍞紅肉火龍果既紅色(紅菜頭)非常搶眼同ig-able!!!雖然味道唔係非常出色,但外表就非常特別😘好似雲朵☁️咁既蛋白,食落唔會好似只係食到一啖泡泡咁👍而且蛋黃超級流心,一切落去就好似瀑布咁流晒出黎😂另一個主角:明太子醬加埋黑椒粒,配埋多士🍞一齊食,食落特別得黎,更香口滋味!————————————————🍫Chocolate Tonic 🍹一杯看似簡單,但飲落會回味無窮既飲品🍹簡單一杯Tonic water,加一片香橙🍊再配上一枝店家特製既枝裝朱古力醬味道飲落好似食緊橙🍊朱古力咁,而且朱古力🍫醬可以自己鐘意落幾多就幾多,可以自己調製出最岩自己口味既飲品🍹名副其實既有得食有得玩😋重點係雖然💛小店舖頭細細,各位有🐶🐶既朋友仔都可以帶埋你地既主子們去架
開始禁堂食之後既第一次見面🙈
所以就揀左黎哩間朋友仔
@pigfoodiexhk bookmark左好耐既
💛小店
————————————————
@owls_coffee

明太子雲☁️蛋多士🍞

紅肉火龍果既紅色(紅菜頭)非常搶眼同ig-able!!!
雖然味道唔係非常出色,但外表就非常特別😘

————————————————
🍫Chocolate Tonic 🍹

一杯看似簡單,
但飲落會回味無窮既飲品🍹

簡單一杯Tonic water,加一片香橙🍊
再配上一枝店家特製既枝裝朱古力醬

味道飲落好似食緊橙🍊朱古力咁,
而且朱古力🍫醬可以自己鐘意落幾多就幾多,
可以自己調製出最岩自己口味既飲品🍹

名副其實既有得食有得玩😋
重點係雖然💛小店舖頭細細,
各位有🐶🐶既朋友仔都可以
帶埋你地既主子們去架
2020-09-21 368 瀏覽
呢間位於荔枝角嘅cafe 位置幾隱蔽不過就算係咁都唔阻佢嘅好生意唔係lunch time嚟都要排隊 😯食完飯所以今次剩係試咗嘢飲同埋個抹茶bagelEspresso tonic好飲!( ˶ˆ꒳ˆ˵ )好特別嘅係佢係將espresso同tonic分開俾你所以可以自己調配 想濃啲定係多啲tonic都ok抹茶bagel好濃抹茶嘅回甘味 質地屬於比較扎實嘅類型 配埋cream cheese中和咗佢嘅味道 做下午茶啱啱好 😋𓏲𓏱𓏭𓏭Tonic Espresso $58Long Black $38
呢間位於荔枝角嘅cafe 位置幾隱蔽
不過就算係咁都唔阻佢嘅好生意
唔係lunch time嚟都要排隊 😯
食完飯所以今次剩係試咗嘢飲同埋個抹茶bagel
Espresso tonic好飲!( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
好特別嘅係佢係將espresso同tonic分開俾你
所以可以自己調配 想濃啲定係多啲tonic都ok
抹茶bagel好濃抹茶嘅回甘味 質地屬於比較扎實嘅類型
𓏲𓏱𓏭𓏭
Tonic Espresso $58
Long Black $38
走進荔枝角工廈地區 發現了一間隱世嘅cafe😊以貓頭鷹圖案為主題 🦉 主打輕食同手工咖啡入到嚟感覺好清新 一路嘆啡一路聽住柔柔嘅音樂 可以好好享受一個假期😌😌法蘭克福竹炭熱狗🌭 $68一上枱 原來熱狗嘅size 都幾大下竹炭麵包鬆軟 熱狗包夾上法蘭克福腸醬汁亦有微微嘅辣味 辣得黎幾過癮😋明太子雲蛋多士🍳🍞 $68完全一個好花心思嘅食物 將蛋白打成泡沫狀態 呈現白雲嘅樣子上面仲有流心蛋多士係紅菜頭多士 配上鹹鹹嘅明太子醬呢個配搭都幾夾同特別亦食得出好多層次香蕉榛子朱古力多士🍌🍫 $68香蕉加榛子朱古力呢個配搭基本上冇得輸😝小妹覺得呢個多士係有啲漏最好三四個人食 每人share啲就最好啦😂.最後再叫左兩杯咖啡☕️分別係Flat White 同 Dirty
走進荔枝角工廈地區 發現了一間隱世嘅cafe😊

最好三四個人食 每人share啲就最好啦😂
最後再叫左兩杯咖啡☕️
分別係Flat White 同 Dirty
2020-09-17 227 瀏覽
忙咗大半日,獎勵杯咖啡俾自己,慰勞自己疲倦的雙腳。經常經過呢間咖啡店,聽聞好唔錯,所以一於嚟試下。點咗一杯摩卡,細細杯,但chocolate好足量。佢嘅咖啡杯仲係自己鋪頭獨有,設計相當唔錯。48蚊一細杯,相比之下,我個人都係會選擇strabucks多D。
忙咗大半日,獎勵杯咖啡俾自己,慰勞自己疲倦的雙腳。
經常經過呢間咖啡店,聽聞好唔錯,所以一於嚟試下。
點咗一杯摩卡,細細杯,但chocolate好足量。
Mocha
2020-09-15
15 分鐘 (堂食)
Mocha
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe=========================📍少女心創意雲蛋多士 -- OWLS Coffee☕️💛話說好耐之前已經bookmark咗呢間cafe嘅雲蛋多士🥰前排就同@kcfoodie__ebp一齊嚟試下🤤------------------------------⭐️明太子雲蛋多士($68)賣相非常吸引,好igable!!!🤤🤤粉紅色嘅多士上擺咗雲一樣嘅蛋白霜,再加上一隻蛋黃,咁有創意嘅造型令小編忍唔住幫佢影咗好多張相🤣🤣蛋白食落好綿好似梳乎厘咁🤤紅菜頭多士口感則正正常常,沾埋蛋汁一齊食會令口感濕潤啲無咁乾身~另外小編尤其中意搽喺多士上面嘅明太子醬,食落鹹香十足好正!🥰🥰整體嚟講呢個都值得一試❤️------------------------------⭐️Chocolate Tonic ($58)呢杯飲品同樣好有創意🤭tonic water入面放咗橙片,之後有一枝朱古力醬可以自己加入適合嘅份量,好似唧牙膏咁好搞笑🤣🤣tonic water飲落
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
=========================
📍少女心創意雲蛋多士 -- OWLS Coffee☕️💛
⭐️明太子雲蛋多士($68)
⭐️Chocolate Tonic ($58)
呢杯飲品同樣好有創意🤭tonic water入面放咗橙片,之後有一枝朱古力醬可以自己加入適合嘅份量,好似唧牙膏咁好搞笑🤣🤣tonic water飲落好refreshing之餘又有朱古力甜甜哋嘅味道😍飲得又玩得!😹
整體嚟講呢到嘅食物頗有創意,味道亦ok~再加上係黃色小店,大家不妨支持一下喔❣️
賣相:8.1/10
名稱:OWLS Coffee
地址:荔枝角長裕街10B號億京廣場二期地下1號舖
前往方法:荔枝角A出口
2020-09-04
這天與朋友剛好在附近上完課便去了試一下這間新開cafe🤩地點有點隱蔽,第一次去有點不太好找😣cafe以貓頭鷹為主題,地方不大但環境舒適☺️而且店舖一直播著熟悉的五月天歌曲~cafe的食物種類選擇不算太多,主要是多士、牛角包等輕食,期待著之後會有其他的食物~最後點了個明太子多士、牛油果多士(忘記了拍照XDD)和Green Tea Latte🍵一看到明太子多士就被它那紫紅的外表吸引住了,不得不説這個多士真的是意外地好吃!紅菜頭多士外面焗得脆脆的,裡面十分鬆軟,跟鹹鹹的明太子醬出乎意料的搭😻真的是一口接一口放進口裡,還有上面打到有點像泡沫一樣的雲朵蛋白增添了些綿密口感,燦黃色的蛋黃洋溢著濃濃的蛋香,一下子就可以消滅了整個多士🤤不過朋友表示牛油果多士就較一般,但Green Tea Latte是不錯的!

2020-09-05 171 瀏覽
前排網上見到呢間Cafe介紹幾吸引,咁啱過黎呢頭睇戲順道食個Tea。店內店外都有啲綠色草牆同(貓)頭鷹繪圖,幾靚幾舒服。食物則以咸甜輕食為主,好啱下午茶hea下chill下,不過店面細,加左塊膠板隔住感覺有啲迫。Cappuccino $40 就正正常常無乜特別,但食物賣相就出事啦!第一次幫襯點左一份鹹食一份甜食,但打卡Cafe食物上枱賣相係咁我真係好失望。明太子雲蛋多士 $68望住個蛋黃穿左浸住塊多士有點失落,淋左既蛋多士加鹹香味濃既明太子都係扣左分。竹炭及紅菜頭多士粒粒配煉奶及朱古力醬 $68 食果陣我都無留意,淨係覺得「又係紅菜頭多士」不過甜食係另一種感覺。之後打開Openrice睇下,咦!人地果份係有黑色竹炭多士架喎,雖然竹炭多士應該都無乜味道上既分別,但真係唔係好順氣,我食白麵包得啦咁!

明太子雲蛋多士

明太子雲蛋多士

竹炭及紅菜頭多士粒粒配煉奶及朱古力醬

2020-08-30
10 分鐘 (堂食)