2008-09-06 9 瀏覽
在周日中一天在下午 time-off 休息一下,約了朋友到又一城一起吃午飯,雖然是平日但除了這裹之外又一城的食肆都擠滿人,想坐得從容一點便決定到Page One Cafe,店內大概只有约二十多個座位,不過只有數檯人客,不難坐到落地玻璃旁視野較廣的位置。我跟老友分别叫了一客日式黑椒牛肉粒蕎麥麵和肉醬意粉午市套餐,朋友說它的肉醬意粉味道可以但份量不多,胃納較大的人可能會不夠飽。 我的是日特選套餐包一客雜菜沙律作前菜,沒有用較健康的沙律醋汁,而且份量很少唔多夠食; 跟着食主菜的黑椒牛肉粒蕎麥麵,鋪滿黑椒碎的牛肉粒有鲜肉味而且带微辣能引起食慾,味道非常冶味! 而且份量比一般日式餐廳的蕎麥麵多點,好味!朋友叫了一杯咖啡而我要了奶茶,咖啡表面有一層混了咖啡油奶泡,以一只透明的杯上枱,買相幾得而且香味颇濃烈,下次來都要試下。 奶茶是用小茶壺上枱,壺邊吊着茶包另牌子,没有研究不知是甚麽牌子,茶味香濃不加淡奶更好,一壺咁多唔怕吹乾水。這裹最大的好處是較少客清靜一點,想不道食物都幾好味!

這裹最大的好處是較少客清靜一點,想不道食物都幾好味!
Special Set Menu
雜菜沙律
日式黑椒牛肉粒蕎麥麵
奶茶
日式黑椒牛肉粒蕎麥麵
奶茶
2008-08-07 5 瀏覽
之前同朋友黎過飲coffee,知道呢道夜晚有dessert buffet,而且價錢幾抵~所以就約左一齊黎食喇~Mon-thu:$108 +10% s.c.任食daily cake, waffle, hot cake, ice- cream, jelly等…包一杯drink.因為知道冇鹹食~所以收工後有打底.19:30開始,我地total食左6件cake及每人三球雪糕.依食的次序:綠茶芝士mousse cake: 微綠茶味~幾light,但因為我倆都唔太好cream, 所以呢個普通啦.(6.5)Lemon cheese cake: 呢個唔錯, lemon味幾fresh, 係實的cheese, 加埋餅底食~當然係比冇焗過的芝士凍餅好啦~(7)南瓜雪糕: 朋友點的, 試左一啖~唔得,完全冇南瓜味,似芒果多d~芝麻雪糕:呢個唔錯, 雖然冇XTC的大粒芝麻在內, 但係都幾有芝麻味.Double chocolate cake: 好 rich朱朱力味~但朱朱力唔夠苦, 用濃度高d既chocolate會更好(7.5)Chocolate mango cake: 我鍾意呢個多d~芒果有d酸~可以中和朱朱力
而且價錢幾抵~所以就約左一齊黎食喇~
Mon-thu:$108 +10% s.c.
因為知道冇鹹食~所以收工後有打底.

依食的次序:
Chocolate mango cake: 我鍾意呢個多d~芒果有d酸~可以中和朱朱力的味道, 唯一唔鍾意就係佢太多cream 喇 (7.5)
Tiramisu: 完全唔得, 後悔叫左呢個, 質 感實,冇酒味,少咖啡味~ d cream cheese冇味道(3)
Oreo cheese cake: 呢個好好多, 似NY cheese cake, 因為都係實既cheese, 但係入面有d cookies 咬下(8)
芋頭雪糕: 好味道,有粒粒芋頭,好香
豆腐雪糕: light, 食左咁多 cheese, 食d淡d既野幾好.
大多數的cake款都係cheese cake, 有4款係cream cake.
而cheese cake 味道相似,每件都係有餅底的.
冇叫waffle 同 hot cake因之前睇過食評話唔太得.
但雪糕唔錯~最衰21:30 last call 食唔切,如果唔係食多幾款仲好.
Drink,我地要左玫瑰同洋甘菊花茶, 因為可以refill ,有排飲ma…
呢個dessert buffet試過就算喇~
下次再黎會散叫.
  • 雪糕
2008-06-30 18 瀏覽
是日下午點了兩個Cake Tea Set,與妹妹分享.Marble cheesecake – 味道不錯, cheese味香濃, 但烘焗出來的蛋糕卻結實了一點,不夠滑.Banana and cookie cheesecake – 這個香蕉曲奇的芝士涷餅做得十分好,不會太漏,有cheese味,餅身亦滑,還有很香很香的香蕉味.飲品點了Apple tea 及Peach tea兩大壺,只是以茶包沖出的,味道okay, 可以Refill.看見附近的食客吃著Waffle with ice-cream, Waffle是急涷的,只是微波爐翻熱,樣子不太理想. 有食客點了咸牛肉三文治, 是很大份的三文治, 見她吃得津津有味.Cheese cake整體都十分美味,但$58還要加一,好像貴了一點. 隔壁Amaroni’s Little Italy 的Tiramisu Tea set, 都只是需要$48.找個晚上來吃dessert buffet, 經濟一點. 但要找一個不怕變胖的朋友同吃,便傷腦筋了.
是日下午點了兩個Cake Tea Set,與妹妹分享.

找個晚上來吃dessert buffet, 經濟一點.

但要找一個不怕變胖的朋友同吃,便傷腦筋了.
  • Banana and cookie cheesecake
2008-06-30 7 瀏覽
是日下午點了兩個Cake Tea Set,與妹妹分享.

找個晚上來吃dessert buffet, 經濟一點.

但要找一個不怕變胖的朋友同吃,便傷腦筋了.
2008-04-19 1 瀏覽
一個人, 去pageone買書, 一袋二袋重到暈, 就黎食件cake, 陣間再入去繼續掃! (其實係我為食)要朱古力芒果, 朱古力味幾重, 同芒果幾夾, 可能我鍾意食芒果啦! 況且好大件, 一個人食真係好夠, 本身仲想試下食雪糕, 不過因為太飽冇試到, 下次就要have a taste of it喇!服務態度ok, 有笑容, 我幾鍾意

服務態度ok, 有笑容, 我幾鍾意
4月7日話說小女子0係呢個月入面, 一定要試到九龍塘或附近心儀0既食肆先走得安心XD之前上開OR, 見到好多食家都話呢間0野唔掂, 對佢地正餐0既批評更甚, 令到小女子更想冒一次險XD去到係無~~人~~空了了的~~SERVICE還好, 水吧哥哥很木獨...要0左個SANDWICH做MAIN的LUNCH SET, 先上TUNA SALAD, 一望->下????? 你唔係呀...咁樣上俾我...= =" 唔好再HEA D???? SALAD一道被它嚇倒了...然後來個MAIN, 包也烘得脆, 只係牛油的份量與裡面的餡料令原是脆的包腍了不少...不過, 其實也是OK的~餡料份量都足0架!! 佢用0既青瓜同蕃茄都新鮮!! 而作為配菜點綴0既車厘茄同生菜絲都幾新鮮0架!! 前者更有點甜甜的呢~~最後有件小小的MARBLE CHEESECAKE做DESSERT~~個CAKE幾好食!!! ^^ CHOCO同VANILLA味都食得到~~餅底0既軟硬度亦適中呀~!! ^^所以, 整體0黎講, 又唔係真係咁差0者...不過我坐落, 見到大部分0既客都係叫SANDWICH 0既...係咪大家都對佢0
4月7日

去到係無~~人~~空了了的~~
SERVICE還好, 水吧哥哥很木獨...
所以, 整體0黎講, 又唔係真係咁差0者...

不過我坐落, 見到大部分0既客都係叫SANDWICH 0既...係咪大家都對佢0既PASTA出品無信心, 還是大家都奉行輕食主義?? @_@a

好, page one cafe, 再見了, 我們有緣再會!!!
2008-04-04 4 瀏覽
虽然这家好评不是太多但我还是被dessert buffet吸引了去试了下很满足7点半去到吃buffet的人并不多大都都是点餐\ 10款左右蛋糕我们基本都试了9种口味雪糕我们也都试了蛋糕味道都不错 不会很甜不容易腻雪糕除了绿茶味道的其他也都不是很甜不过很奇怪绿茶味道的怎么\会这么\甜...绿茶mousse很light, 蛋糕体很松软, 非常好味tiramisu就这样拉好吃但没什么\特别的香蕉朱古力曲奇味道很新颖大众推荐的blueberry cheesecake真是正, 但吃了那一块战斗力顿时小了很多..下层blueberry cheese部分超实...芝麻mousse 芝麻味道好浓~ 我喜欢marble cheesecake也好实 不过当然cheese味都好浓拉黑森林, 芒果芝士也都ok点心方面那些mousse跟mango pudding到是一般很想试的NY cheesecake实在是吃不下了..还试了waffle & pancake 不试都无所谓拉没什么\特别的食完之后真是好满足~推荐给喜爱dessert的人们服务也很不错还会细心问顾客对甜品的意见 很诚恳!

7点半去到吃buffet的人并不多大都都是点餐\
10款左右蛋糕我们基本都试了9种口味雪糕我们也都试了
蛋糕味道都不错 不会很甜不容易腻

绿茶mousse很light, 蛋糕体很松软, 非常好味
tiramisu就这样拉好吃但没什么\特别的
香蕉朱古力曲奇味道很新颖
芝麻mousse 芝麻味道好浓~ 我喜欢
黑森林, 芒果芝士也都ok
很想试的NY cheesecake实在是吃不下了..

食完之后真是好满足~推荐给喜爱dessert的人们
服务也很不错
还会细心问顾客对甜品的意见 很诚恳!
二月廿九日(星期五)同老公講左食BUFFET好耐!真係太多CHOICE喇,本身諗住去試一生,外野手,ESSENCE...好多!不過老公話最想試呢個..上次經過見到d cake個樣唔錯,有芝麻cake!好似好正咁!打電話問左,有cake,仲有waffle,pancake加一杯野飲!去到見到menu,原來仲有雪糕tim!!!正呀搭正8點就沖左入去!原來冇咩人食buffet!可能dinna時間!d人都係叫d 意粉,三文治多!第一時間點左杯野飲先!因為咁多cake,都係點樣light d!叫左綠茶同morning tea有成個茶壺,可以refill tim!食左5件cake,有點失望冇芝麻味!同埋佢唔會o係入面拎出黎,如果大家諗住去食buffet就望下個雪櫃有冇你想食既cake先喇!我地食左5件cake,每件係40蚊,所以中意食呢度d cake不如食buffet啦!都係128蚊星期五-六,108蚊日至四!食多3件加杯野都breakeven左!食左個藍莓芝士,雲石芝士,檸檬芝士,朱古力芒果同埋拿破倫!最好食係檸檬,清清地唔漏!!!呢度既cheesecake唔錯!食多幾件都唔滯!仲食埋waffle
二月廿九日(星期五)

去到見到menu,原來仲有雪糕tim!!!正呀

搭正8點就沖左入去!原來冇咩人食buffet!

可能dinna時間!d人都係叫d 意粉,三文治多!

有成個茶壺,可以refill tim!

食多3件加杯野都breakeven左!

食左個藍莓芝士,雲石芝士,檸檬芝士,朱古力芒果同埋拿破倫!

仲食埋waffle同埋pancake,waffle會好味d!pancake佢冇比honey!因為本身甜甜地,脆脆地,我地都覺m記好食d!

仲試埋芒果布甸,呢個好食呀!雖然芒果唔係咁甜!

仲食左朱古力霧絲,呢個好cream!唔係太好!

WA,呢度既雪糕都好食呀!雖然唔係gelato~

食左5杯!包括有芝麻啦,檸檬啦,豆腐啦,奶茶!

芝麻味正呀!有d芝麻粒,而奶茶味都好特別!

咁樣食,抵番哂呀!因為雪糕都要成33蚊架!

中意食甜品既朋友一試無妨呢!
2007-09-27 1 瀏覽
中秋翌日假期,朋友說要到page one 買本書,所以到九龍塘,本來想去cova飲杯咖啡,5:00幾都要等位,都係算啦,反正要去page one,就去佢間cafe 食個tea la。入到去見到好多人食high tea set,不過對我o地o黎講太多,就選其他set,其實選的過程已很「頭痕」,最後我要了焦糖燉蛋配雪糕,我朋友就要waffel配雪糕,兩個餐都加"鮮果汁",味道真的不太好,感覺是......在樓下taste買上o黎翻叮的味道。但卻收我$58,仲要加一~~~~
2007-06-10 2 瀏覽
熱狗普通過普通。最可怕及失望的是杯奶茶,淡到似水。以上盛惠大約$100。怪不得搵到位啦・・・Page One應考慮擴充賣書的地方,執咗間Cafe啦・・・
熱狗普通過普通。最可怕及失望的是杯奶茶,淡到似水。

以上盛惠大約$100。

怪不得搵到位啦・・・

2006-11-09 6 瀏覽
我last fri 去左呢度食dessert, 之前其實都去過, 亦都覺得ok. 今次去, 叫左new york cheese cake and strawberry crush (drink). 個cheese cake 都ok....個strawberry crush...好似一d有color既tap water 咁, 好淡味, 一味係d冰, 好難飲, Fri nite 既mood 就因為呢杯drinks 冇晒!!!
2005-12-13 5 瀏覽
原本星期四晚同男友去試COVA新出的甜品buffet ($128), 無得訂, 於是男友6:50左右去位, 點知去到門口, 鬼影都無隻, 棟係門口5分鐘, 都無人理佢, 於是行開一陣, 諗住轉頭等埋我再番唻7:00左右, 男友見到有人排隊, 佢都唔執輸啦, 排第四, 諗住一定有位, 點知.....唉, 排佢前面位阿姐要10位, 等一陣, 個waitress姐姐就同佢講, sorry 無哂位, 我男友心諗, 就算前面阿姐要10位, 都係入14位, 咁快無位??? 原來這個甜品buffet 限量發售, 每日只係撥幾張出唻玩, 我男友幾嬲呀一心想食甜品buffet, 點知一場空, 係個場兜下兜下, 又比我地搵到另一食點喎, 就係PAGE ONE 書局隔離的PAGE ONE CAFE 喇, 佢地都有甜品buffet (7:30 - 9:30 $108, 8:30 - 10:30 $128)佢地甜品仲多選擇(COVA 得12款咋), 美國芝士蛋糕、檸檬芝士蛋糕、雲石芝士蛋糕、曲奇香蕉蛋糕、Double chocolate, passion fruit mousse cake, cappucin
一心想食甜品buffet, 點知一場空, 係個場兜下兜下, 又比我地搵到另一食點喎, 就係PAGE ONE 書局隔離的PAGE ONE CAFE 喇, 佢地都有甜品buffet (7:30 - 9:30 $108, 8:30 - 10:30 $128)佢地甜品仲多選擇(COVA 得12款咋), 美國芝士蛋糕、檸檬芝士蛋糕、雲石芝士蛋糕、曲奇香蕉蛋糕、Double chocolate, passion fruit mousse cake, cappucina cake, mango pudding, 蜜桃拿破倫, 綠茶蛋糕....最正係佢地雪糕, 係出名"木田原", 有成十幾款味道, 加埋窩夫, 熱香餅, 最後加埋咖啡/茶, 都幾滿足架, 結果我地食7件cake, 2碟waffles, 4杯雪糕,,,,捧住肚走....
2005-12-04 2 瀏覽
本黎同朋友係pacific cafe 溫書, 點知d人講野鬼咁大聲, 所以過左檔黎lei邊啦.叫左一個tea set:mango cheese cake + 即磨咖啡.個mango cheese cake一d cheese味都無, 反而似個moo士cake.好軟, 原全唔係"my piece of cake".個即磨咖啡好鞋, 而且咖啡味唔係好純, 失望.埋單要加一, $64蚊雖然唔貴, 但絕對唔值!><唯一的好處就係張枱夠大放到書.

好軟, 原全唔係"my piece of cake".

個即磨咖啡好鞋, 而且咖啡味唔係好純, 失望.

埋單要加一, $64蚊雖然唔貴, 但絕對唔值!><

唯一的好處就係張枱夠大放到書.
2005-11-10 6 瀏覽
難得去呢度食個set lunch, 竟然令人失望!58蚊加一既set,有湯有主菜有甜品有餐飲,看似豐富,但好味既就只有作為甜品既一件蛋糕!湯係粟米忌廉湯,杰到你懷疑佢係糊仔而唔係湯…主菜既忌廉蘑菇雞肉意粉,汁多而難食,仲有些漏,早知要三文魚三文治…飲品專登揀特別既iced cappaccinno,好無味!只有甜品熱情果cheescake好好味!又香又清新,唔會太漏,甜度適中,但餅底都略嫌太厚。計我話,黎呢度都係食甜品好喇!
難得去呢度食個set lunch, 竟然令人失望!
計我話,黎呢度都係食甜品好喇!
2005-10-15 14 瀏覽
記得七月的一個星期六去左又一城行街,順便食lunch。原本想試下的Amaroni's Little Italy,但係由於係星期六的關係,沒有set lunch,所以好唔抵食。於是行去隔離Page One Cafe見冇咩人就入左去。入到去見到Menu真係想出返黎,因為又冇set lunch有冇咩選擇。最後無奈地叫左蕃茄碎蛋三文治同埋熱狗,質素真係普通過普通呀!但價錢就真係嚇人,加埋一平均要60元一個三文治,好變態呀!呢個size同埋質素係我心目中只值十幾元。下次一定唔會來呀!仲有入到去連一杯水都唔俾,要叫先俾!唔怪之得EXP排晒長龍,而呢度除左我地就只得兩個客。唯一好處就係靜!個喊係俾個唔合理價錢的三文治而未至於難食,只係覺得唔抵食姐!