上環搵到一間好特別嘅cafe,店門口係純白色裝修風格,一眼就望得到😊餐廳一進門就聞到好濃嘅烤麵包🍞香味,所有菜品都係現叫現做,新鮮滿分💯🤎帶子黑松露蘑菇意粉黑松露醬味道香濃,沒上桌就聞到🤣🤣。三顆帶子新鮮肥美,口感嫩滑,一啖落去超過癮‼️。意粉軟硬適中,掛上奶油汁好好味😋🤎溫泉蛋三文魚無花果沙律好豐富嘅一道🥗。煙薰三文魚有4大片,魚肉新鮮彈牙,色澤都系鮮亮嘅橙色。溫泉蛋出品水準相當高👍🏻,用叉子叉開立馬流出黃色蛋液。仲配有雜菜同埋無花果,新鮮爽脆,健康無負擔🤩🤎玫瑰荔枝蘇打我朋友讚不絕口,佢話又靚又清爽,幾有夏天feel。飲品唔會太甜,荔枝味濃,上層又有玫瑰🌹花瓣做點綴,粉粉嫩嫩女生都會鍾意❤️

🤎帶子黑松露蘑菇意粉

溫泉蛋三文魚無花果沙律
玫瑰荔枝蘇打
黑松露薯條
2023-05-15 21 瀏覽
太平山附近好多小店買精品又有一連串大大小小Cafe.整個小區都被一片悠閑自得嘅氣氛籠罩住,步伐都變慢其中斜路一間特別飄來食物香氣,整間cafe有好多窗戶感內裏空間舒服,枱與枱有一定距離,更有室外大大幅可愛壁畫非常吸精,心情都更放鬆.食物除外觀打卡able🤩✨更有一定質素蒜油蝦配法包($98)蒜香味香濃,而且蝦肉有彈性.配上卜卜脆蒜蓉味極濃嘅麵包,作為餐前小食最適合不過帶子黑松露蘑菇意粉($138)三大粒帶子非常飽滿,表面煎得香口.滿滿黑松露味意粉也煮得軟硬適中,醬汁creamy當中帶有大量洋蔥及蘑菇,增添咬口香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕($78)牛角包烘夾成窩夫後口感帶煙靭牛油味重,香蕉表面有焦糖面燒得香脆.配上曲奇雪糕剛好中和甜度Hazelnut latte ($45)茶與奶比例剛好,榛子味道香濃,唔會過甜

蒜油蝦配法包($98)

帶子黑松露蘑菇意粉($138)

香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕($78)

Hazelnut latte ($45)

茶與奶比例剛好,榛子味道香濃,唔會過甜
2023-05-15 14 瀏覽
Weekend可以同朋友去cafe chill一個下午係一件好寫意既事☺️1.溫泉蛋三文魚無花果沙律 $98送到面前既時候,非常驚喜!因為好大碗!攞盤亦靚!無花果新鮮微甜。溫泉蛋拮穿之前蛋黃四溢,撈埋沙律菜、黑醋、芝士粉一齊食,一流!煙三文魚亦有3大塊!👍🏻👍🏻2.蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128蝦肉爽,蝦邊煎得香脆。鯷魚扁意粉有提鮮作用,扁意粉口感適中。3.Caramel Latte; Hazelnut Latte; Mocha $40 each 拉花用心工整。咖啡香滑。4.花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕 $78牛角包香脆,配合花生醬煉奶、雪糕,好正!

1.溫泉蛋三文魚無花果沙律 $98

2.蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128

拉花用心工整。咖啡香滑。

4.花生醬煉奶牛角包窩夫配雪糕 $78
牛角包香脆,配合花生醬煉奶、雪糕,好正!
2023-05-13
午餐
  • 溫泉蛋三文魚無花果沙律
🥐香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕($78)牛角包窩夫比傳統窩夫🧇更酥脆和有空氣感配上焦糖香蕉、適量榛子醬、忌廉及雪糕🍨味道配搭得剛剛好☺️微甜又不會太飽和太膩好食 推薦🌟.🥐All Day breakfast ($138)牛角包外脆內酥化😋黑松露炒蛋挺滑蕃茄好甜香腸內有芝士醬🧀️還有煙肉 蘑菇 和沙律菜🥓份量適中✅.🥐帶子黑松露磨菇意粉 ($138)淡松露加濃蘑菇味🍄帶子大粒份量足.🥐Iced matcha latte ($45)抹茶味濃奶味不會蓋過抹茶味🍵微甘✨/Cafe內有可愛風格畫牆和角落🎨環境舒適令人感到放鬆的小店🩵
🥐香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕($78)
牛角包窩夫比傳統窩夫🧇
更酥脆和有空氣感
配上焦糖香蕉、適量榛子醬、忌廉及雪糕🍨
味道配搭得剛剛好☺️
微甜又不會太飽和太膩
好食 推薦🌟

🥐All Day breakfast ($138)
牛角包外脆內酥化😋
黑松露炒蛋挺滑
蕃茄好甜
香腸內有芝士醬🧀️
還有煙肉 蘑菇 和沙律菜🥓
份量適中✅

🥐帶子黑松露磨菇意粉 ($138)
淡松露加濃蘑菇味🍄
帶子大粒
份量足

🥐Iced matcha latte ($45)
抹茶味濃
奶味不會蓋過抹茶味🍵
微甘✨

Cafe內有可愛風格畫牆和角落🎨
環境舒適
令人感到放鬆的小店🩵
  • 香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕
2023-05-11 206 瀏覽
見到開飯網介紹, 有間小白屋文青餐廳 喺上環差館上里, 今日專登走嚟打卡 ,見到餐廳外面搭咗竹棚喺度裝修,🪜⚒️影唔到間白色屋仔有啲可惜, 不過入到入面都係好有文藝氣息,👓📚📝 牆上嘅壁畫,🖼窗邊嘅裝飾 ,🎍仲有幾個文質彬彬 ,👩‍🏫🧑‍🏫年青嘅主事人喺度忙忙碌碌 ,招呼人客 。中午時分 ,餐廳係full House ,可見非常受歡迎 。我哋兩個偽文青重視食多啲 ,餐廳用掃碼點餐 ,我哋手忙腳亂搞唔掂, 帥哥店員好友善咁幫我哋完成整個點餐過程 ,細心❤周到 ,服務一流。一摞起個食譜就見到有好特別嘅菜式吸引我哋 ,一個係彩虹乳酪 ,另一個係蒜油蝦配法包, 非常特別嘅菜式當然要試下, 價錢仲好實惠 。去到主菜果頁 ,就睇中咗帶子黑松露蘑菇意粉 ,我哋係 斯文優雅嘅偽文青,揀三個應該都夠食㗎喇。 跟住再點多兩杯飲品, 拿鐵係我哋嘅最愛。💥💥💥 蒜油蝦配法包首先上場, 六隻煎香嘅大蝦用蒜油浸住,上面有少少番紅花, 超香超級引, 四塊法包烘到脆卜卜, 先食大蝦,蘸啲蒜油加蒜片,好鮮味 ,大蝦稍為煮過咗啲。 用法包點蒜油食, 又香又脆, 一食就停唔到。 💥💥💥 帶子黑松露蘑菇意粉 ,好大一碟, 有三

💥💥💥 帶子黑松露蘑菇意粉 ,好大一碟, 有三粒大帶子, 煎到金黃色鋪喺面, 意粉入面有好多蘑菇,黑松露忌廉汁又香又濃滑, 兩個人好快就分拆完一碟。

💥💥💥💥💥 彩虹乳酪, 呢個係極力推薦嘅甜品, 首先個賣相真係好靚 ,好有心思 ,材料有藍莓, 柑, 奇異果,石榴,香蕉 ,仲有啲紫色同紅色嘅花瓣, 藍色部分應該係藍莓乳酪, 味道一流, 乳酪唔係好甜, 加埋各式水果同埋卜卜脆非常好食 , 配搭和諧 ,營養均衡健康,唔同嘅顏色有唔同嘅營養 ,滿足咗視覺, 嗅覺,同味覺嘅要求 ,呢個甜品真係超值 ,100分。

最後係兩杯香濃嘅拿鐵, 精美嘅拉花, 沖配得香濃純滑, 飲落非常舒服滿足。 這一餐完全超出我們的期望 ,值得再次幫襯。💯🥰🥰
  • 帶子黑松露蘑菇意粉
  • 彩虹乳酪
  • 蒜油蝦配法包
  • Latte
2023-05-10 15 瀏覽
鼠妹🐿最喜歡去咖啡店打卡,這次去了上環找咖啡店,去了一家小清新咖啡店☕️。店舖環境寧靜舒適,牆上有特色壁畫。這裡以掃碼方式下單,食物和飲品也有不少選擇🙈。-▪︎熱抹茶鮮奶 HKD$40|凍朱古力 HKD$42兩杯飲品顏色深色,凍飲還有一層忌廉😍。熱飲有心心拉花,味道甘香不苦澀,口感順滑微甜。凍朱古力味道味道甜甜的,在這個天氣飲有透心涼的感覺。-▪︎薯條配黑松露醬 HKD$58薯條像懸浮的感覺,賣相挺特別的😎。薯條是粗身版本,吃起上來較有咬感。黑松露醬味道濃郁,味道適中不會太咸。-▪︎英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 HKD$58鬆餅有三款口味選擇,這次點了原味和川寧伯爵茶,熱辣辣的味道很香😍。鬆餅口感鬆軟濕潤,伯爵茶茶味清香。較喜歡吃原味,配小店自製的果醬味道挺口😚。-▪︎彩虹乳酪 HKD$98水果排列成彩虹的顏色,既健康又吸引的乳酪。水果包括:紅石榴、柑、香蕉、奇異果、藍莓及花生。乳酪是淺藍色的顏色🤩,酸酸甜甜的挺開胃的,感覺挺清新的。-▪︎蒜香蝦鯷魚扁意粉 HKD$128意粉的味道挺香的,大蝦肉質爽口鮮味,配紅椒絲口感豐富。意粉軟硬適中,味道微辣惹味,簡單味道味道挺喜歡☺️。-

▪︎熱抹茶鮮奶 HKD$40|凍朱古力 HKD$42
兩杯飲品顏色深色,凍飲還有一層忌廉😍。

熱飲有心心拉花,味道甘香不苦澀,口感順滑微甜。

凍朱古力味道味道甜甜的,在這個天氣飲有透心涼的感覺。

▪︎薯條配黑松露醬 HKD$58

▪︎英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 HKD$58

▪︎彩虹乳酪 HKD$98

▪︎蒜香蝦鯷魚扁意粉 HKD$128
意粉的味道挺香的,大蝦肉質爽口鮮味,配紅椒絲口感豐富。

意粉軟硬適中,味道微辣惹味,簡單味道味道挺喜歡☺️。

2023-05-03
午餐
2023-05-10 19 瀏覽
呢排成日係ig都見到呢間paintable cafe 既彩虹乳酪🌈🌈🌈(仲要開咗咁耐一直都係零負評!!)於是就捉咗friend 子同我一齊試😙😙呢間Cafe位於上環嘅差館上街,所以出咗地鐵站之後都要行大概10至15分鐘到~全間餐廳都係典雅嘅白屋設計,餐廳入邊亦都有好多手繪壁畫🎨🎨🎨,陽光照入嚟都幾舒服(如果怕熱嘅話就盡量唔好揀室外位置)☀️☀️☀️1. 彩虹乳酪 $98呢度嘅彩虹乳酪好明顯追擊少女既口味🤣🤣(大言不慚地歸類自己為少女🫢)見到唔同顏色嘅水果砌得咁靚🌈🌈大部份女仔應該都會忍唔住拎部手機係咁影📸📸📸咁多款水果入邊,我哋就覺得香蕉同乳酪無論係口感定係味道上面都係最夾嘅~上面加咗nuts同薄脆,令到原本都幾甜既乳酪同生果口感多一份清爽🍊🍌🍏2. 蒜油蝦配法包 $98蒜油蝦有六隻,個碗滿滿都係奶油😋😋 將隻蝦同埋奶油放上烤得好脆嘅法包上面真係太邪惡了!😈😈 本身對蝦有少少敏感嘅friend 子V都忍唔住食咗兩隻🤣🤣貪心的Food Sec建議店家可以俾多幾片法包,因為個奶油蝦實在太好食👻👻3. All Day Breakfast $138作為ADB嘅擁躉又點可以唔叫All day brea

1. 彩虹乳酪 $98

2. 蒜油蝦配法包 $98

3. All Day Breakfast $138

作為ADB嘅擁躉又點可以唔叫All day breakfast😌😌佢地個All Day Breakfast都真係幾豐富,有牛角包、炒蛋、炒雜菌、香腸、煙肉、沙律菜、烤蕃茄🍳🥐🍄🍅🥓🥗所以我哋兩個人分都仍然覺得好飽😂😂😂每樣食材嘅質素都唔錯~

4. 英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬(可選兩種口味)$58
- 川寧伯爵茶
- 宇治抹茶配朱古力粒

輪到今日嘅MVP🥇呢個scone真係幾好食,同埋$58可以揀兩款味道都幾抵~我哋就冇揀到原味,揀咗伯爵茶同埋抹茶🍵🍵🍵兩款入邊我哋就比較鍾意伯爵茶,因為佢哋個玫瑰蜂蜜堅果醬其實調得好好,但係感覺比較輕柔,所以配溫和嘅伯爵茶味比較夾,抹茶味比較搶,所以適合就咁食多啲~

5. 英式早餐茶 $38

茶飲我哋叫咗food sec 既comfort tea — 早餐茶~店家都幾細心,會喺茶壺嘅下面放一個蠟燭座,所以食咗成餐飯都唔會凍🥰🥰🥰

如果你同我一樣,好鍾意發掘上環一帶嘅Cafe,可以嚟試吓呢間,嘆番一個色彩繽紛又好食嘅brunch🌈💘

味道:👩🏻‍💻8/10
性價比:👩🏻‍💻7/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
2023-05-09 78 瀏覽
Paintable cafe🎨難得放假黎到上環,想搵間cafe 飲杯咖啡食個早餐,今次就揀咗尼間,岩曬打卡既cafe,嘆杯咖啡!☕ 估唔到除咗啱晒打卡之外,食物同出奇地高質素💓💓已經偷偷地book mark呢一間餐廳,下次放假再嚟!💯💯全日早餐🍳(黑松露炒蛋,蕃茄,牛角包,蘑菇,煙肉,香腸,沙律菜)$138尼度既all day breakfast 都做得幾有心思,有細節位!例如佢哋蕃茄會搽蜜糖再煎香🍅,牛角包都做得特別香脆🥐,黑松露炒蛋食得出有牛奶嘅香滑🥛!睇得出餐廳真係有用心對待佢哋煮出嚟嘅食物!✅✅木糠布甸牛角包窩夫 配雪糕🧇$78佢哋嘅窩夫都非常出色,每一件都係即叫即整,再喺面頭上一層薄薄嘅蜜糖🍯,加埋木糠布甸、cream同埋曲奇雪糕,好睇又好食🤤🤤香蕉榛子醬牛角包高夫配雪糕🍌🌰$78呢個一上碟,我就覺得佢嘅賣相好似太空船🤣🤣窩夫同樣即叫即整非常香脆!佢哋既香蕉有一層焦糖喺面,特別有口感🍌!好睇又好食,可能尼一間係一間被Cafe拖累嘅甜品店😝😝😝英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬🍯 $58尼度既scones有三款口味可以選擇,包括原味、川寧伯爵茶☕、宇治抹茶配朱古力粒🍵🍫!我哋今次就揀咗伯
Paintable cafe🎨
木糠布甸牛角包窩夫 配雪糕🧇$78
香蕉榛子醬牛角包高夫配雪糕🍌🌰$78
英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬🍯 $58
尼度既scones有三款口味可以選擇,包括原味、川寧伯爵茶☕、宇治抹茶配朱古力粒🍵🍫!我哋今次就揀咗伯爵茶同埋宇治抹茶,伯爵茶嘅香味非常濃郁,宇治抹茶配朱古力粒相對地比較甜一啲,配埋佢哋嘅玫瑰蜂蜜堅果醬,根本就係一個完美嘅afternoon tea配搭!下次嚟到一定會再嗌!💓💓
Mocha (+$5 可轉燕麥奶)☕$40
特濃咖啡非常香濃,奶泡細滑易入口,朱古力味都唔會太甜,轉左燕麥奶,成杯都充滿燕麥香,令臭覺同味覺都有提升,嘴饞又怕肥燕麥奶係一個理想代替品!😉😉
全日早餐
Mocha
木糠布甸牛角包窩夫 配雪糕
  • 香蕉榛子醬牛角包高夫配雪糕
2023-05-09 19 瀏覽
飯丸屋🍙泡菜燒肉握飯糰 🐖 $45燒肉大大塊,調味比較濃,正好比飯團吸盡所有肉汁🤤🤤呢個飯團外面有一大去紫菜,建議大家買完都即食,香脆紫菜包住一層吸滿肉汁既飯,加上炒蛋同午餐肉,一份手心大小,但足以一個成人食得飽✅✅明太子干貝酥 🐚 $45呢個飯團好似係將一件壽司放大,分拆再組合咁,飯量不變,但口感升級👍🏻👍🏻我發現飯團需要即叫即整再即食先會特別好食,呢度嘅舖頭糰團就做到啦,所以紫菜依然香脆,真心建議即叫要即食💓💓明太子薯條 🍟 $20薯條大大小小都炸到好酥脆,又唔會過火,配上鮮甜咸香既明太子,正正子💯💯日式炸雞(蜂蜜芥末味)🐓$24薄薄炸漿包住大大件雞粒, 外脆內嫩每件雞粒都有肉汁,就咁食已經好夠味!再加上萬能既蜂蜜芥末醬,真係會令人一件接一件咁食🤤🤤胎菊四季春 ☕ $15清幽菊花香,配上屬於青茶既四季春,清新輕盈,有開胃口,解油膩作用,推介推介!🉐🉐日式抹茶豆漿🍵 $20平日牛奶油膩口感都比較實在,今次用豆漿,香滑不變外,仲少左份油膩咁,兩種材料都同屬植物,抹茶味被豆香帶出,茶香豆香都一試難忘💓💓
飯丸屋🍙
明太子干貝酥
泡菜燒肉握飯糰
明太子干貝酥
  • 明太子薯條
  • 日式炸雞(蜂蜜芥末味)
  • 胎菊四季春
  • 日式抹茶豆漿
2023-05-08 9 瀏覽
想要個悠閒假日,當然就瞓到自然醒就去間coffeeshop食brunch。我最鐘意去上環d小咖啡店,覺得呢到特別chill。之前鎖定咗想試呢間嘅croffle,所以今日一起身就過來。餐廳有open kitchen concept,一路都可以睇住店員準備食物,見到人專注做嘢真係好迷人~飲品我地叫咗我哋嘅最愛:熱cappuccino $40 同凍dirty$45。mains我地叫咗帶子黑松露蘑菇意粉 $138 同青醬松子仁扁意粉 $98。其實一入門口我已經聞到好香濃嘅黑松露味,佢仲加咗啲洋蔥粒,所以更加有層次感,最後我係連啲湯都清埋!個pesto醬都用咗好多basil,又係一種我好喜歡嘅香味!加埋竟然有orange tomatoes!更加清新!甜品我地叫咗香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕,榛子醬唔會過分死甜,牛角包窩夫即場新鮮製造,外面鬆脆,內裏軟身,最特別就係個香蕉面燒左焦糖,好味!最後都要講講呢到d裝修好少女好可愛,紫色牆身架埋有個可愛手繪牆身,仲有室外位置。

2023-05-08 32 瀏覽
今天我來到上環的Paintable Cafe品嚐他們的美食。這家咖啡館裝潢簡潔,氣氛舒適,是一個非常適合與朋友聚會或獨自一人享用美食的場所。我點了他們的招牌菜 - 帶子黑松露蘑菇意粉和蒜香蝦鯷魚扁意粉。這兩道意粉看起來非常誘人,味道更是讓我驚艷。帶子黑松露蘑菇意粉的鮮味十足,帶子非常新鮮,配上黑松露和蘑菇的香氣,讓人垂涎欲滴。蒜香蝦鯷魚扁意粉也不遑多讓,蝦和鯷魚都煮得非常入味,加上蒜香的調味,讓人感受到意大利料理的經典風味。除了意粉,我還嚐了他們的招牌飲品 - dirty 。這杯咖啡和牛奶的比例非常均衡,帶有微微的苦澀味,但是不會過於刺激口感。它的特別之處在於上面的咖啡粉,讓整杯飲品看起來非常特別,也增添了一份濃郁的咖啡香氣。總的來說,Paintable Cafe的食物和飲品都非常出色。他們的招牌菜和飲品都有獨特的風味,而且份量十足,讓人吃得非常滿足。如果你正在尋找一個舒適的地方,品嚐美味的意大利料理和咖啡,那麼我強烈推薦你來到這裡!

2023-05-05
2023-05-08 21 瀏覽
今日又去上環搵嘢食,見到呢Paintable Cafe ,門口啲嘢食有幾吸引,入邊仲有啲好可愛嘅壁畫,又可以打卡,又可以食吓好嘢。❤️特別推介 : 🥐croffle 牛角包窩夫食得多,好少見到有花生醬煉奶牛角包窩夫香濃嘅花生醬,加埋煉奶,一流配搭,仲要加埋雪糕,perfect match!🌈Rainbowl 又睇得又食得健康,七彩繽紛,擺碟又靚,有多款生果配埋藍色乳酪,再加埋燕麥、椰子碎等……口感超級多層次,健康又有益 ,影相又靚。🍝芝士肉醬意粉又係我小女最鍾意食嘅芝士意粉,又可以拉絲,芝士又香又濃。Caramel latte 香濃嘅咖啡加埋Caramel 唔係太甜,咖啡夠滑口,味道啱啱好。
❤️特別推介 :
🌈Rainbowl

🍝芝士肉醬意粉

又係我小女最鍾意食嘅芝士意粉,又可以拉絲,芝士又香又濃。
Caramel latte

• 彩虹乳酪
2023-05-07 22 瀏覽
因為夜晚要過港島呢邊食飯,所以就早啲過去順便慢活一下。今次就去咗近上環嘅Paintable Cafe,喺Openrice亦係一面倒嘅正評,今次係tea time時間先去,一去到唔需要等就有位,職員俾咗個QR Code我地自助落單,我同另一半就嗌咗:1)Americano ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)Latte ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)Scones (Mocha & Earl Grey) with Nut Butter ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為去之前都已經食咗lunch,所以淨係嗌咗兩杯咖啡同Scones就算,杯Americano我另一半淨係一個評價,好似飲緊涼茶咁🥸而杯Latte我就覺得個比例唔錯,奶同啡之間都平衡得好好。而個Scones可以係成餐最大嘅問題,不論係Mocha定Earl Grey,用叉一吉落去就會散晒,係用叉食唔到,基本上要用匙羹食,而個口感亦都唔令人討好,入面太過乾身,反而個Nut Butter個人覺得有驚喜,配落Scones去食係有1+1大過2嘅效果,所以我比3粒星,有2粒都係黎自個醬,我同另一半都係好少嘥嘢,但去到最後都淨返啲Scones。最後埋單$135,合理
1)Americano ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)Latte ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

因為去之前都已經食咗lunch,所以淨係嗌咗兩杯咖啡同Scones就算,杯Americano我另一半淨係一個評價,好似飲緊涼茶咁🥸而杯Latte我就覺得個比例唔錯,奶同啡之間都平衡得好好。而個Scones可以係成餐最大嘅問題,不論係Mocha定Earl Grey,用叉一吉落去就會散晒,係用叉食唔到,基本上要用匙羹食,而個口感亦都唔令人討好,入面太過乾身,反而個Nut Butter個人覺得有驚喜,配落Scones去食係有1+1大過2嘅效果,所以我比3粒星,有2粒都係黎自個醬,我同另一半都係好少嘥嘢,但去到最後都淨返啲Scones。最後埋單$135,合理價錢水平。

總括嚟講,呢間咖啡店唔近地鐵站,要行一段路先到,夏天行去都略嫌有啲辛苦,另外咖啡店環境比較狹窄,枱應該都係10張唔到,而衛生方面亦比較多啲蚊滋仔同烏蠅仔飛黎飛去。但可取嘅地方就係不設時限可以坐多一陣。西區其實都仲有好多地方有唔同特色嘅咖啡店,所以如果順路經過,就不妨一試,但本人認為唔需要特登去。
2023-05-06
Cafe☕️位於清幽的上環差館上街, 感覺特別舒服, 適合放假鬆一鬆, chill 吓、食吓嘢!喜歡陽光🌞的可以坐室外, 喜歡餐廳色彩鮮艷🌈的壁畫, 好有特色, 啱曬打卡。推介佢哋嘅牛角包窩夫🥐, 外層脆脆有焦糖香, 裏面香甜軟糯, 十分好吃。 咖啡可加$5轉燕麥奶, 十分香滑。帶子黑松露蘑菇意粉🍝 $138香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕🍦 $ 78Hazelnut Latte☕️ $45Mocha☕️ $45Rose and Lychee Soda🍹 $58

帶子黑松露蘑菇意粉🍝 $138

香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕🍦 $ 78
Hazelnut Latte☕️ $45
Mocha☕️ $45

Rose and Lychee Soda🍹 $58

📍上環 Paintable Cafe唔知你有無試過有啲因為生活太急速煩囂,覺得想 Lunch Time 靜靜哋食餐安樂茶飯嘅日子呢😌如果有,而你又喺中上環附近返工嘅話,好推薦你 Lunch Time 試試呢間 Paintable Cafe☕️ 其實有時太平山街附近都會特別多人,但去到差館上街會相對靜少少🤏🏻 完全俾到我一種靜謐感🤓原本同朋友仔過嚟純粹因為打算搵啲文青風純白 Café 冷靜吓兼慶祝 Happy Friday☺️ 食物真係無咩期待,但最後無論係環境同食物都遠遠超出預期喔😎1⃣️ 環境🎨門口低低調調我都唔覺,但原來裡面有我鍾意嘅插畫家杜波琪嘅 wall paint 🥳 嗰種既麻甩又少女 + 色彩繽紛嘅畫風完全就係我杯茶🍵 內心尖叫 x10000嘅我即刻一支箭衝咗出去坐戶外檯🚀 今鋪真係成功解鎖咗麻甩系少女心🔓 大家真係要記得瘋狂打卡呀🤗2⃣️食物🍝Ok都係我自己本身老掉牙嘅理論啦吓🦷 通常我對Café Food都無特別期待嘅 - 少做少錯,唔做唔錯啦🫣 但呢間餐廳都幾顛覆我想像🤭 喺度想呼籲大家記得叫彩虹乳酪🌈 明明我平時係無乜可能叫埋啲咁健康嘅嘢㗎嘛,但上Openrice見到人哋個外貌
📍上環 Paintable Cafe

1⃣️ 環境🎨

2⃣️食物🍝

喺度想呼籲大家記得叫彩虹乳酪🌈 明明我平時係無乜可能叫埋啲咁健康嘅嘢㗎嘛,但上Openrice見到人哋個外貌端正所以即刻叫咗🥳(我認我外協🤭)

🍎牛頓曾經講過:「健康嘅嘢通常都係唔好食嘅🤔」所以本身我已經半放棄🤓 點知佢原來都好多小心思,唔單止疊加咗唔同種類嘅生果,仲有啲勁好食嘅脆脆😋 我絕對會因為呢個乳酪再訪呢間餐廳🍴

My Heart is Full😌❤️

#論如何激發麻甩系少女心 #paintablecafe #sheungwan #上環 #frenchfrieswithblacktrufflesauce
#薯條配黑松露醬 #rainbowl #彩虹乳酪 #mentaikospaghetti #明太子櫻花蝦意粉
#matchalatte #抹茶拿鐵 #抹茶鮮奶 #ohhejfoodie
彩虹乳酪
明太子櫻花蝦意粉