2017-02-05 1908 瀏覽
行過口痕痕,見啲包好吸引就買左兩個麵包過下口癮。買左個三重芝士法國包。一啖咬落去先係牛油香,再黎就係濃郁芝士味😋,都幾好味。不過麵包質感有點硬同煙煙unun, 唔知係擺得耐定係因為係法包跟住就係成日見到既粟米包,但一直都無試過。雖然個樣幾可愛,但味道唔太岩我口味。個面有啲似菠蘿包個皮,但唔脆同有陣假假地既粟米甜味,內裏有煙un 粟米粒😵。不過個包既質地都係唔多鬆軟,唔知係擺得耐定係咁?但我買果時都係下午兩點幾😳
三重芝士法國包
三重芝士法國包
2016-07-08 4570 瀏覽
OT完,諗住搵朋友食餐好嘅,去到 isquare,行咗一陣就係Panash坐低.但係我同朋友都好出奇點解冇客人嘅(當時正值晚飯時候-七點半,只有一枱客人) 我哋乜都唔理,繼續點餐。晚餐居然要成二百蚊。心諗,唔怪得冇人啦,咁貴,款式又唔多。 散叫加埋飲品的價錢同套餐差唔多價錢,但係就冇咗餐湯同甜品,所以唯有選擇套餐。好難得先揀到一個三文魚扒餐 餐湯有一貫的水準,三文魚扒冇乜味(自己係屋企煮都好食過佢) 甜品係一個果凍。最後嘅咖啡就保持一貫水準。最後發現冇人嘅原因應該有三個:1)價錢貴左好多 2) 食物質素只是一般3) 服務員嘅服務態度有待改善

我哋乜都唔理,繼續點餐。
晚餐居然要成二百蚊。心諗,唔怪得冇人啦,咁貴,款式又唔多。

好難得先揀到一個三文魚扒餐

餐湯有一貫的水準,三文魚扒冇乜味(自己係屋企煮都好食過佢)
甜品係一個果凍。最後嘅咖啡就保持一貫水準。
最後發現冇人嘅原因應該有三個:
1)價錢貴左好多
2) 食物質素只是一般
3) 服務員嘅服務態度有待改善
2016-07-07
2016-07-08 2892 瀏覽
尖沙咀isquare的餐廳眾多,但主要都是上層的偏高級食店,坐擁大靚景,價位也是中上游的。位於3樓的Panash Bakery & Cafe在自家麵包外賣店的附近,行過已傳來陣陣的麵包香氣,兩店同時分享到香味的引力,吸引力大增。這裡有最低消費的,個人$50或一杯飲品。是次只叫了煙三文魚忌廉天使麵和cafe latte,連加一已經索價近$150,來尖沙咀覓食真的不便宜。煙三文魚忌廉天使麵的份量比想像中多,胃口較少的女士可以share。煙三文魚比一般的厚切,而且脂肪不多,約有6,7片,魚味不會太濃。天使麵煮得比較軟身,若煮食時間縮短1分鐘,效果會更佳。忌廉汁很掛天使麵,入口順滑,味道亦夠。Cafe latte有簡單的心型拉花,沒有要求extra hot下,咖啡熱度十足,但奶味不太濃,以cafe來說可以更好。Panash的定價算是比較高,食物水平不俗,總算是歇腳的好地方

Creamy smoked  salmon  Angel  hair
Cafe  latte

2016-07-03
10 分鐘 (堂食)
Cafe  latte
2016-03-24 3479 瀏覽
今天想食麵包當午飯。是曰選了朱古力忌廉號角同藍苺忌廉芝士包。朱古力號角: 吉士軟滑有旦香,質地是忌廉狀,口感滑溜,完完全全的填滿了麵包。牛角形麵包質地軟熟,充滿氣孔,口感少少煙韌。當吉士忌廉配上麵包,味道甜美,加上朱古力外皮,又加多左朱古力的甘香味道,令甜味多左另一種層次,無咁單調。肥就肥吧!藍莓忌廉芝士包: 麵包質地煙韌,同樣充滿氣孔;麵包帶白麵粉香,口感豐富:麵包內有黑朱古力粒粒,仲有朱古力味的忌廉芝士饀,質感絲滑,好像奶油忌廉一樣,但又沒有它的膩口感覺。粒粒香甜朱古力帶醇厚帶甘的甜味,又有忌亷芝士的軟滑同酸酸地的味道,整體味道平衡又有囗感,可是份量偏小,僅有手心大小,真的想食多個,非常不錯!推介!

朱古力號角:

藍莓忌廉芝士包:
2016-03-21
2016-03-24 1824 瀏覽
一路都奇怪麵包部做得出色,但餐廳部人流咁稀疏?今日就要去拆解!內部環境舒服,感覺良好。價格中中,不太貴。侍應數目奇少,有時需要千呼萬喚。食物質素真係... ... 唔係唔好味囉!先上白湯,依依依,無落鹽好健康啵。再唻蛋包飯,算係有啲醬汁味卦。白酒蜆肉意粉,蜆肉都有蜆肉味,但意粉就淡而無味。最後熱檸茶結尾。

2015-11-22
慶祝紀念
紀念日
2016-02-23 1805 瀏覽
呢一日愛麗絲同媽咪去左Panash呢間餐廳食Afternoon Tea☕️ 之前都有食過Panash既麵包,知道質素都有番咁上下👍🏻 咁今次就泥試食下Afternoon Tea。我地分別叫左個Pizza同Blueberry Cheesecake。個Pizza主要以辣肉腸為主,煎得脆既唔錯。而且有大量芝士蓋住成個Pizza,加埋洋蔥點綴,十分香口,係好典型既Pizza Style🍕 愛麗絲其實中意食厚批多啲😬 不過呢到就只提供薄批~ 而個Blueberry Cheesecake都好食,身為Cheesecake Fans既愛麗絲,十分讚賞😂 因為芝士好香,配藍苺可以Balance芝士個種漏既感覺👍🏻最後我地叫左熱奶茶做餐飲,十分Pro呀客人可以自己沖茶焗茶咖😛其實Panash算係High Class既Bakery同餐廳,所以個Afternoon Tea平均都要約$80,係好食既,不過個人覺得就貴左啲,始終份量唔多🙈🙈

15 分鐘 (堂食)
2016-01-02 1095 瀏覽
今日係2015年最後一日,約左朋友去西九倒數,去之前當然要食飽飽。唔知七點半算係早定係多數人已經去左霸靚位睇煙花,見無咩人等位,於是就試下呢間啦!因為得兩個人,所以決定order一個pasta,一份沙律同一個set C (麵包籃+湯)。上菜依次序如下:揀了白湯,忌廉甘筍湯,甘筍打成幼滑的甘筍蓉,但唔會好傑,偏淡同時送上麵包籃(欠相) - 麵包鬆軟,送來時是已焗熱,牛油可融化於麵包內跟住就係 煙三文魚忌廉蘑菇天使麵 ($98)賣相唔錯,煙三文魚有心機咁切成一個玫瑰花形,對比之前其他食評的賣相似乎有進步。仲有幾粒酸豆,我諗係用黎中和下。望落份量好似唔多,但原來食落都幾飽下,當中亦有唔少蘑菇,呢個唔錯而最後就係 凱撒沙律(around$5x)另加鷄胸($25)最後先上呢個,次序比較奇怪,入面另有荷蘭茄,芝士,菜都幾爽口。鷄胸唔乾,但係麵包粒就燶左,同埋得好少沙律醬...待應亦都幾好笑容,亦有不時加水。上餐次序係有D怪,但食物味道不過不失。總括整體尚可,可以再試。
上菜依次序如下:

跟住就係 煙三文魚忌廉蘑菇天使麵 ($98)
總括整體尚可,可以再試。

2015-12-31
慶祝紀念
除夕
2015-11-17 1162 瀏覽
星期六同男朋仔去街街,去食個早午餐先,跟住就去睇戲,所以就係isquare食一陣唔洗咁趕點左兩個dishes意大利香草包公司三文治?三文冶?食過之後,我都係鐘意茶記version嘅公司,其實美心都好過佢,包唔夠軟,餡就好似只係得蛋同番茄咁,都幾失望香辣蜆肉意粉,個人認為唔夠辣,不過意粉韌度剛好,但份量真係小得可憐,得隻碟大
點左兩個dishes
意大利香草包公司三文治?三文冶?
香辣蜆肉意粉
意大利香草包公司三文治
2015-11-07
2015-10-20 1093 瀏覽
趕住做野隨便買個包同奶做午餐算,12元一個,炸薯豬肉薯餅,個薯餅得薯碎,食唔到有豬或其他配料 加埋凍左有陣千年油味,但最慘吉列唔可以翻叮,叮左唔脆,只但係放耐左我食時都唔脆啦。用包,大片生菜同沙律醬一齊,食落有d悶,不過又薯仔又包多澱粉質好夠飽。
2015-09-13 1416 瀏覽
天B女2O個月大約埋同月同日生的BB去playhouse玩, 中途有D肚餓於是去個下午茶。在i square 想食個簡單的下午都不太容易, 最後揀左這間地方寛敞的"Panash bakery & cafe"。平日四、五點客人不太多, 坐得幾舒服。當日有5款下午茶餐, 但價錢真係唔太平。這間普通得很的cafe, 一件普通的 pancake加杯飲品都要八、九十蚊, 唔知食過晚餐要幾$?Chocolate, banana, vanilla ice cream pancake $88食物擺放有技巧又有層次, 賣相吸引。pancake煎得剛好, 口感軟身。pancake本身味道不太豐富, 只有蛋及麵粉味。要配上朱古力醬汁才令平凡的pancake充滿生命力, 如果再加上旁邊的vanilla 雪糕, pancake的暖踫上雪糕的凍在口腔內產生微妙的變化。難怪小B女愛吃任何跟雪糕有關的甜品。説真的, 這甜品製作簡單, 材料不是上乘, 加一後要九十多元, 不值!
平日四、五點客人不太多, 坐得幾舒服。
2015-09-09
2015-09-05 1089 瀏覽
當身在尖沙咀彌敦道,想吃漢堡飽,選擇不多,原來尖沙咀Outback亦已結束營業,慘慘豬。去到iSquare, 見Panash餐牌有漢堡飽,照殺可也,原以為可加$變set, 原來漢堡飽不在列,那就點一個漢堡飽算吧!質量當然跟預期中的一樣,並沒有太大驚喜,無他,人家的signature dish不是漢堡飽,麵包本身帶甜較為另類,漢堡扒煎得不夠香。點內環境非常舒適,食客大家都很安靜,傾計也是細細聲,我很喜歡在這樣環境的餐廳用膳。

漢堡飽
漢堡飽
1K
約半年前和JM們去到I square的Panash Bakery & Cafe,貪I square靜和比較易找位置坐。醉翁之意不在食,如果真的追求味道,Panash絕對絕對不會是推介…當然,Panash怎可能少得了餐包?三個人,給了我們包山一個,無奈的是,餐包仿如隔夜一樣,奉上時微暖也沒有,真是十分可惜。朋友的餐湯,兩三啖就KO,賣相有點兒…老實說,這個價錢這個地段,真的不可以再做好一點給人客少許誠意嗎?朋友的煙三文魚忌廉天使麵($88)不解釋,單憑相片已經覺得不值得這價錢吧?(價錢不包括餐湯和麵包籃的)蜜糖汁燒雞胸,蘋果香梨,合桃野菜沙律($72)雞肉微甜幾清新的,多了點生果和合桃口感亦不錯。而我自己就點了這個最basic的海撒沙律($58),其實和另外的那個沙律完全一樣,哈哈,味道也不差,而且都幾大碟的。不過對於沒有芝士,少許失望。餐飲我要了奶茶,要自己沖泡味道總是調較的不好(淚)來到Panash大多數人都會點他們的即磨咖啡吧?朋友說味道都OK。總括而言,在尖沙咀Panash價錢和環境說的上是不俗,只可惜味道不能讓我有回頭光顧的衝動。

其實以前唔洗等位既話我係會衝入去panash食野。尖咀喎, 唔洗等又過得去就食啦, 諗多兩諗就想食都冇位架啦。不過, 今次中左新年第一伏之後, 可以blacklist佢呢間panash under-staffed 我不嬲都知架啦, 呢2年都黎過2-3次, 次次都有數下佢個幾十個位, 再望望個3個好可憐既樓面, 速度慢少少, 由佢啦。玩左陣個menu, 叫左本來想要豬手但佢話賣晒, 咁唯有要個risotto + 海鮮意粉 (好似係fettuccini)。佢D main course可以跟set abcd, 大約係包湯野飲砌出黎既組合啦。要左包+野飲(招牌咖啡), 燒左$38...話咁快個麵包籃就黎左啦真係好多...(影個陣已經食左2個)一度考慮過要對唔住非洲D小朋友唔食晒D包。但係最後都敵唔過良心, 食晒。呢幾個包仔.......如果係花園餐廳翠華出品, 我會覺得算係咁, 但呢間係panash BAKERY & cafe喎...洗唔洗計到咁盡, 1-2蚊成本造出黎既包都唔比我, 比D幾毫子貨色我? 唉, 好失望。但到後尾先發現, 原來呢籃包係好重要, panash真係好奸好奸......

話咁快個麵包籃就黎左啦
麵包籃

好, 唔講D包住。因為佢杯啡都黎埋啦。乜都冇落試左啖, 好有日本既感覺...即係點? 有冇發覺日本D啡唔苦唔酸? 日本都咖喱都唔辣, 仲帶甜。日本仔好擅長將D外來野整到好易入口。但係咁做當然係有代價架啦, 如果唔係illy仲點生存?咖啡界仲唔日本仔玩晒!? 代價就係個咖啡味出唔到黎囉。
招牌咖啡
咖啡算係咁啦, 對於我呢D飲開咖啡既人黎講, 呢杯算係不過不失, 不過估計大眾會鐘意飲

跟住到個pasta。老老實實, 味真係唔夠。我平時都食得幾清淡下, 但呢個粉, 令我開始懷疑自己條脷係咪好似大長今咁冇左味覺......仲有D粉undercooked, 所以有D硬
仲有! 份量真係細到冇人有......做F&B其實每個餐都要計住D份量架嘛, 唔好話我知你panash咁大個group唔知要計, 但後來諗深一層, D包! 要計埋D包先係一個人既份量!
乜乜海鮮意粉
輪到portobello risotto, 又一好睇唔好食之作。首先講食材, 佢地用左rockets (火箭菜), 呢隻菜本身係苦既, 所以食落口苦唔關佢地事。到隻菇啦, portobello其實你煮得佢煮, 加少少salt & pepper, 都好難唔好食。所以呢個risotto出事既地方就係個risotto! 又再一次淡得好緊要......淡既risotto就好似...煮唔透既中國飯, 硬硬地, 冇乜味, 食落口會想叫個咸魚肉餅去送飯。
portobello risotto
2個人咁就食左我3百幾個大洋...百幾蚊食一餐其實好閒, 不過你比D咁既野我食, 仲要當晚返屋企要隊多個杯麵, 我就真係幾唔gur囉
2015-02-22
  • 沒有
2015-01-10 2001 瀏覽
今日約左寶貝喺呢頭見面~~佢話由我全權發板,咁真係太好了~即時去搵地方啦~~喺呢個商場真係唔知去邊間好~有D舖頭一睇唔會有興趣試~而得兩條友仔上高層的話試唔到多款式,唯有喺底層慢慢睇下~去到3樓,諗住去間食東南亞野的地方,去到門口望望,感到那服務員的不良好態度,就令我改變主意了~最後見到呢間餐牌的甜品,再控制唔到自己~決定入去一試~!喺門口望左陣都冇服務員黎招呼,唯有自己走入去搵位,一行入餐廳,先有個服務員帶住,佢求其點左個位比我,最後我冇理佢,自己揀左個心儀的位置坐一邊睇餐牌諗緊食乜野甜品,寶貝終於黎了~我提議食招牌生果拿破崙,寶貝話要先食主菜,甜品之後再決定~我為左可以有空間食甜品,所以點了西冷扒薯菜西冷扒(3成熟) - 西冷扒上抬感覺好弱,一D大火燒過的惹火感覺都冇,上枱只係有點微暖,幸好切開質感唔會太差,我點了三成熟,最後有點過火,但求佢唔會太熟透就已經足夠,入口咬落唔似落得太多梳打粉~留住有肉的咬口,切的時間都要用點力!保存到西冷扒的風味薯菜 - 配菜真係令人有點失望~薯條係粗薯條,睇落好開心~但係一D都唔熱,上枱時已有點涼意,其他配菜都係,相信係炒過後放得太耐先上枱,入口有
喺呢個商場真係唔知去邊間好~有D舖頭一睇唔會有興趣試~
而得兩條友仔上高層的話試唔到多款式,唯有喺底層慢慢睇下~
去到3樓,諗住去間食東南亞野的地方,去到門口望望,
感到那服務員的不良好態度,就令我改變主意了~
最後見到呢間餐牌的甜品,再控制唔到自己~決定入去一試~!
喺門口望左陣都冇服務員黎招呼,唯有自己走入去搵位,
一行入餐廳,先有個服務員帶住,佢求其點左個位比我,
最後我冇理佢,自己揀左個心儀的位置坐
寶貝話要先食主菜,甜品之後再決定~
我為左可以有空間食甜品,所以點了西冷扒薯菜
薯菜 - 配菜真係令人有點失望~薯條係粗薯條,睇落好開心~但係一D都唔熱,上枱時已有點涼意,其他配菜都係,相信係炒過後放得太耐先上枱,入口有點蒜香但凍冰冰~
可能呢間餐廳的主打係食麵包甜品,所以喺西餐熱食方面的質素唔會太高~
下次真係唔敢試!!
期待好耐諗住點的甜品~寶貝話已經食唔落,所以決定擇日重賽..
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~唉~~真陰公~
2015-01-07
2014-09-06 2940 瀏覽
其實都未試過寫一個麵包,通常我會集合幫襯幾次才一次過寫的。但這間地點不太近公司,很少機會再去,所以先寫這個忌廉卷圈。有一陣子經常吃下午茶,同事介紹了這家餅店,說不會是空氣麵包。我很少買沒肉饀的麵包,但這忌廉卷圈太漂亮了,忍不住買下來。酥皮不算很脆,較硬身,有點失望。忌廉處於室溫狀態,我喜歡較凍的。而店家的裝修明亮時尚,下次可試試別的麵包。