2024-07-22 4760 瀏覽
假日約了友人到淺水灣chill下,主要係比間cafe吸引左,環境靚食物睇落唔錯,一於試下,thanks友人book位。位置影灣園,位置方便,食完野仲可以周圍行下打卡。餐廳走歐陸風格,感覺雅緻,我們2人坐近窗邊的位置,半弧形玻璃窗外的園林景致,玻璃透射的陽光,感覺自然舒適。 餐牌,對甜品有興趣,但又未食晏,叫了一個主食及2款甜品開心Share。Welcoming Soup,粟米湯,正常水準。Piccolo,$50,又想飲Latte但又唔想要太重奶味之下點左短笛,口感綿滑,咖啡味道醇厚。Flat White,$60,友人的。Salmon Roe Strozzapreti,$238,醬汁份量恰好,賣相卷卷的長通粉,口感軟硬適中帶煙韌,而且更掛汁,每啖都食到其三文魚的鮮味,略帶茄醬的酸味,配合三文魚籽及紫菜增強了口感及鮮味,味道不俗。Strawberry Shortcake,$88,賣相太吸引了~士多啤梨微酸,忌廉香甜軟滑,香度恰到好處,蛋糕口感綿密,幾好味呢。Earl Grey and Blueberry Cheesecake Roll,$78。蛋糕濕潤鬆軟,清香的伯爵茶味,內餡是嫩滑的芝士

Welcoming Soup

Welcoming Soup,粟米湯,正常水準。
Piccolo

Flat White

Flat White,$60,友人的。
Salmon Roe Strozzapreti

Strawberry Shortcake

蛋糕濕潤鬆軟,清香的伯爵茶味,內餡是嫩滑的芝士cake,口味較輕盈,配合藍莓的甘酸味道更清新。
食物味道不俗,甜品較為出色,價格略貴,但係淺水灣個價都咁上下,服務幾好,環境坐得舒適,Relax之選。
午餐
2024-07-16 1918 瀏覽
This is my favorite cafe in Repulse Bay, and one of my favorite ones to go to in Hong Kong! The seats are very spacious, and the atmosphere and decorations in the cafe are very modern and minimalistic. Very photographable! Their food and drinks are also so good. The quality of the ingredients they use and the thoughtfulness of each dish is really great. They have a range of drinks from coffee to teas and specialty drinks, all of which are made so well! This is my go to weekend lunch/breakfast spot, and it is definitely a must try!!
pancakes
big  breakfast
breakfast  sandwich
早餐
pancakes
big  breakfast
breakfast  sandwich
Parabolica Caffe價錢💲: $168/ $128/ $88/ $78/ $68好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4.5/5-好天氣當然要出外走走。從以前係西環good good時已經想試的cafe,到而家搬左去淺水灣,難得有時間當然要去 (記得預先book位)。餐廳唔同時段menu都有小小分別。環境清幽,又有歐陸風情,無論堂食定買bakery走係戶外位置食,都好有feel,好似去左個day trip咁,心情都開朗啲😍-✅Karrage fried chicken. 唐揚炸雞感覺很正宗😋 皮薄外脆內嫩juicy,雞肉有調味過,加上外皮上的調味粉,好惹味🥳 沾上美乃滋係絕配!旁邊的薯仔沙律都很日系,薯蓉裡面含薯仔粒,好食。一口炸雞配一口珍珠米,真係以為自己係日本🇯🇵-✅Adzuki hotcake. hotcake比起一般pancake帶點厚度。口感鬆軟,唔會好似soufflé咁空氣,亦唔會好似pancake咁實在,切落+食落質感都非常軟綿,係理想中的pancake啊🥹 配以紅豆、牛油、奶油、糖漿、適當的甜味為h

Parabolica Caffe
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4.5/5

✅Adzuki hotcake. hotcake比起一般pancake帶點厚度。口感鬆軟,唔會好似soufflé咁空氣,亦唔會好似pancake咁實在,切落+食落質感都非常軟綿,係理想中的pancake啊🥹 配以紅豆、牛油、奶油、糖漿、適當的甜味為hotcake錦上添花😗 (呢個非常飽肚!)

✅✅Tiramisu. 係好食到令人發出嗯嗯聲的tiramisu😭tiramisu的mascarpone輕盈幼滑順口,層次分明平均。ladyfingers足夠濕潤,每一處都有吸滿酒。酒味好濃是重點‼️加埋咖啡同可可的味道中和mascarpone的甜,入口的每一啖都好幸福🤤 (如果可以再少d甜就不得了了…

✅✅Chocokando. 身為不太愛🍫的我都覺得好好食的朱古力蛋糕😉 奶油外層+朱古力慕斯+底下的朱古力蛋糕,朱古力控必愛。用上的朱古力濃而不甜,慕斯軟滑較creamy,蛋糕朱古力味較特出,兩者的味道已經帶出層次🤓 而蛋糕的組織好綿密,讚讚。

✅Cloudy latte. latte+面頭cream的配搭,飲落口感比平時的順滑而唔會膩☺️ 但唔太特別。

甜品真的超級出色!食完滿滿的滿足同驚艷!鹹食都唔錯,如果係食甜野前要d食物墊墊肚,都可以叫。唔同時間季節menu都有可能有d分別,已經期待下次再訪了🥹

2024-07-12 2006 瀏覽
同朋友放假一齊嚟天氣好入嚟係非常舒服雖然係有點遠預先訂位係會比較好店內嘅半圓大玻璃窗好靚加上開放式廚房好有外國嘅感覺坐低環境好舒服點完菜之後店員就送上每人一杯粟米湯好香粟米味apple shaka 係有點驚喜賣相靚之外,仲好好飲係espresso + apple juice + lemon juice不過係季節限定crabmeat toast 送上枱之後仲有煙好有溫度仲有點了wagyu beef cheek佢哋配料薯蓉之後,原來仲有一碗白飯非常飽肚最後當然要留個肚食甜品布甸又係必須點的蛋味濃口感又好滑重點上高嘅裝飾除咗有cream之外仲有兩片布冧呢樣係比較少食到的 😋😋
同朋友放假一齊嚟
點完菜之後
店員就送上每人一杯粟米湯
好香粟米味
apple shaka 係有點驚喜
賣相靚之外,仲好好飲
不過係季節限定
crabmeat toast 送上枱之後仲有煙
好有溫度
仲有點了wagyu beef cheek
佢哋配料薯蓉之後,原來仲有一碗白飯
非常飽肚
Crabmeat  toast
Apple  Shaka
Crabmeat  toast
Apple  Shaka
由前𝙶𝚘𝚘𝚍𝚐𝚘𝚘𝚍 咖啡店團隊打造,依家餐廳選址淺水灣酒店打造懷舊歐陸Cafe. 食完嘢仲可以順便係附近打卡、行沙灘.  想要鬆軟嘅歐式麵包外賣、就要早啲去隔籬間麵包舖、因為每款都係限量供應賣完即止。今次我哋試咗以下𝔽𝕦𝕤𝕙𝕚𝕠𝕟 下午茶套餐、菜式全部都好有質素。私心推介佢哋嘅蟹肉吐司、吻仔魚明太子炒蛋十分香滑;海苔吐司滿滿嘅醬油香味奶醬;炸雞香脆不油膩、日式薯仔沙律配菜做法正宗。必試佢哋嘅招牌甜品焦糖布丁、雲朵Latte、朱古力咖啡。☼𝕋𝕖𝕒 𝕞𝕖𝕟𝕦下午茶☼𝙿𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚜𝚘𝚞𝚙 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚢 𝚂𝚊𝚕𝚝 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 南瓜湯配岩鹽牛角包☼𝙲𝚛𝚊𝚋𝚖𝚎𝚊𝚝 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝蟹肉吐司👍🏻☼𝙽𝚘𝚛𝚒 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝海苔吐司👍🏻☼𝙺𝚊𝚛𝚊𝚊𝚐𝚎 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗唐揚炸雞👍🏻☼𝙲𝚑𝚊𝚛𝚒-𝚜𝚒𝚞 𝙳𝚘𝚗叉燒丼☼ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 & 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤: 甜品及咖啡𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙲𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 ❤ 焦糖布丁𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚙𝚎 𝙿𝚊𝚗𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚝𝚝𝚊 日本青提慕絲𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 雲朵Latte𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚢 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚝𝚎 🍫 朱古力咖啡☞

☼𝕋𝕖𝕒 𝕞𝕖𝕟𝕦下午茶
𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚢 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚝𝚎 🍫 朱古力咖啡

☞Online booking only/ 只接受網上預約
下午茶
2024-07-06 1093 瀏覽
長途跋涉都要去,決定咗就做啦,唔好猶豫啦因為夜晚要過海食飯,所以決定唔會咁早出門口,最終差唔多兩三點先到赤柱!就食個下午茶啦其實都晏咗去,所以麵包嘅選擇已經唔係好多,最終我揀咗一個佈滿芝士嘅sourdough sandwich 除咗芝士之外,佢應該夾咗一啲芒果蓉令到成件事冇咁膩,我覺得好好食 雖然要成$65 其實當日係3號風球嘅,所以都冇機會坐出去出面,結果瑟縮舖頭入面嘅corner ,就唔係好舒服㗎啦,志在扮chill. 仲無意中比我發現佢隔離將會開一間Curry舖頭喺東京食過 由日本時尚達人主理。(點解樣樣嘢都令我諗起佢㗎。)😮‍💨
長途跋涉都要去,決定咗就做啦,唔好猶豫啦

2024-06-30 860 瀏覽
位於淺水灣的熱門cafe 長期預約滿的Parabolica 終於被我預約到lunch的時段~🥹炸雞真的非常juicy 份量蠻多的定價對於我來說感覺稍稍有點高但整體用餐體驗都很舒適~▻ Welcome soup (included in lunch set)▻ Salmon Roe Ochazuke ▻ Karaage Fried Chicken w/ rice ▻ Caramel Custard Pudding𖦞 需提前預約
位於淺水灣的熱門cafe 長期預約滿的Parabolica
終於被我預約到lunch的時段~🥹

炸雞真的非常juicy 份量蠻多的
定價對於我來說感覺稍稍有點高
但整體用餐體驗都很舒適~

▻ Salmon Roe Ochazuke
▻ Caramel Custard Pudding

𖦞 需提前預約
2023-08-05
2024-06-29 920 瀏覽
follow咗佢哋社交平台有咩update就會話我知今次見到有新出品-碎蛋沙律包 (其實都唔係咩新鮮事,好多地方都有簡單早餐) 不過坦白講食完日本嗰啲便利店版,你真係返唔到轉頭,人哋又平又好食。今次都想去試吓係愛啊其實真係千里迢迢,搭車個幾鐘,仲要轉車。去到食嗰15分鐘Hea多陣半個鐘。 結果真係冇乜特別 又或者咁講,如果佢個包係熱辣辣,但係入面個蛋沙律係凍嘅話咁就唔同講法。 而家佢將成個包雪凍咗,包嘅質地就會差咗㗎啦嘛。佢又未做到好似日本便利店嗰啲咁雪凍咗都咁好食 😋莫非佢哋本身係諗住大家買咗之後攞返屋企先食?呢度售價$58 真係好奢侈所以都係嗰句啦有特別嘢先好去一次半次,如果唔係我下半世都唔知點算。佢之前都有啲擔心佢呢啲係Weekday先有嘅產品,好彩臨到之前佢都社交平台覆咗我係有嘅 不至於白行一趟都幾多人㗎,可能係假期啦。同埋其實好多外籍人士都應該係住附近日日都會去幫襯。我呢啲稀客真係慕名而來,不過多數如果去得都去咗Cafe嗰邊坐耐啲呀嘛。暫時我覺得最值得去都係為咗之前嗰個蟹餅囉!當然貴啦,不過起碼性價比高少少囉

今次都想去試吓係愛啊

莫非佢哋本身係諗住大家買咗之後攞返屋企先食?

Egg  salad  sando
☕Parabolica Caffe閨密帶我到訪的咖啡廳 約一個月前網上預約週末座位 位置偏遠 但仍非常搶手 早上10:30am到達 個門口搵咗一陣 經商場見玻璃門 小確幸被安排咗半圓的窗口座位 窗外全都係綠草+蝴蝶🦋整件事像在一個Botanic Garden🌳🐿️用餐似的 見到隔離枱點咗all day breakfast 貌似豐富 於是我哋都點了一份 唔夠先再叫 最後無加單 早餐都很足夠了 人均~$160 食完之後仲係佢隔離的餅店買咗塊曲奇🍪好吃! ✿ A Good Good Day Breakfast $228:牛角包.無花果提子包.沙律菜.粟米湯.水果乳酪.煎蛋.薯餅.薯角.露荀.椰菜花 係好有分量的全日早餐 特別鍾意個薯餅😍 ✿ Very Berry Smoothie $65:很refreshing的一杯 如其名莓味非常重🍓🍒
☕Parabolica Caffe

✿ Very Berry Smoothie $65
:很refreshing的一杯 如其名莓味非常重🍓🍒

2023-11-05
$160 (早餐)
A Good Good Day Breakfast
不同時段不同𝑚𝑒𝑛𝑢,為左食佢嘅早餐,今次早起去淺水灣.ᐟ 由銅鑼灣搭小巴去好快𝐻𝑜𝑡𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚比起一般𝑝𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒有點厚度,但不會過於厚實,又比梳乎厘實在,口感非常濕潤𝑓𝑙𝑢𝑓𝑓𝑦,配上奶油、楓糖醬同焦糖胡桃醬,ℎ𝑜𝑡𝑐𝑎𝑘𝑒愛好者只能說好有日本嘅味道🥹🇯🇵𝑇ℎ𝑒 𝐸𝑛𝑔𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑀𝑢𝑓𝑓𝑖𝑛入面竟然係叉燒同薯餅,𝑚𝑢𝑓𝑓𝑖𝑛脆口,邊邊仲有焦香味,可以配埋佢地嘅果醬解膩,特別得嚟都唔錯朱古力亦是香濃.ᐟ.ᐟ.ᐟ成餐早餐非常滿意,朋友仲話想直落午餐都喺度食😆只可惜實在太飽,留待下次再戰♒︎𝑶𝒓𝒅𝒆𝒓𝒆𝒅 ⁂♒︎𝐻𝑜𝑡𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 ♒︎𝑇ℎ𝑒 𝐸𝑛𝑔𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑀𝑢𝑓𝑓𝑖𝑛♒︎𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑦 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 📍𝑃𝑎𝑟𝑎𝑏𝑜𝑙𝑖𝑐𝑎 𝐶𝑎𝑓𝑓𝑒淺水灣淺水灣道109號淺水灣地下

朱古力亦是香濃.ᐟ.ᐟ.ᐟ

𝑶𝒓𝒅𝒆𝒓𝒆𝒅 ⁂
♒︎𝐻𝑜𝑡𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚
♒︎𝑇ℎ𝑒 𝐸𝑛𝑔𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑀𝑢𝑓𝑓𝑖𝑛
♒︎𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑦 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒

📍𝑃𝑎𝑟𝑎𝑏𝑜𝑙𝑖𝑐𝑎 𝐶𝑎𝑓𝑓𝑒
淺水灣淺水灣道109號淺水灣地下

2024-05-29 3661 瀏覽
呢度既地點雖然遠左啲, 但係間唔中遠離下市區都係一個唔錯既放鬆活動😎 舖頭既地點比想像中難揾, 入口係個噴水池果邊, 兜左成個圈先揾到🤣 餐廳比我想像中細, 不過勝在空間感十足, 今次被安排坐係bar 枱既位置, 可以望店員整甜品😌 餐點方面每個時段都會唔同, 我係為左佢地既甜品而黎, 但係同時都會想試埋佢地鹹食同咖啡☺️Salmon Roe Strozzapreti🍝($238)醬汁用左三文魚, 甜椒, 番茄醬調製, 完美地包裹住每一條長通粉, 再加埋三文魚籽, 味道幾濃郁🥳Pan-Roasted Chicken Breast🐔($268)呢款用煎既方式去煮既雞胸, 薄薄既雞皮煎到微脆, 肉質嫩滑唔鞋口, 伴碟有抱子甘藍, 整成糕狀既義大利式粟米粥, 成個配搭超健康😊Strawberry Shortcake 🍰 ($88)呢款士多啤梨蛋糕完全同個emoji一樣, 蛋糕好鬆軟, 忌廉好幼滑, 士多啤梨又甜, 真係不槐為最受歡迎甜品, 隔離bakery 有原個蛋糕可以訂😍Cloudy Latte ☁️ ($68)Latte既面頭會多左一舊忌廉, 因為用左甜品專用低脂忌廉, 所以擺左一陣忌廉依

整成糕狀既義大利式粟米粥, 成個配搭超健康😊

Strawberry Shortcake 🍰 ($88)

Cloudy Latte ☁️ ($68)
Latte既面頭會多左一舊忌廉, 因為用左甜品專用低脂忌廉, 所以擺左一陣忌廉依然堅挺咁浮係面, 撈埋落latte 一齊像會多左種幼滑既口感, 但係味道就冇咩特別😁

呢度個環境都幾好chill, 不過每個時段都多人好快又坐滿, 想淨係食甜品既話可以去隔離既Bakery 有室外座位嫁😊
2024-05-25
2024-05-26 671 瀏覽
返左成個星期工周末要去淺水灣灣放鬆下 呢間Cafe 好有心思 經常會有seasonal menu 餓底由前菜食到甜品 勁滿足☺️由飲品開始介紹 Apple Shaka $68 呢杯用蘋果汁做base 加espresso shake出泥用埋呢隻cocktail杯 好有feel 飲落蘋果汁既酸味中和左咖啡既苦味 算係飲過比較特別既咖啡 ☕️Cloudy Latte $68 呢杯latte比想像中普通 真係一杯latte 加左Dcream係上面 如果佢上面係加燒左半融狀態既棉花糖就perfect 啦~😚Appetiser Tomato & Strawberry Mozzarella $158 🍅🍓呢個係一個好refreshing既甜品 Olive oil 好香 成道菜既平衡好好 Tomato 仲有3隻唔同色 有紅色橙色同埋黃色食完真係好開胃🤤 Main Course Salmon Roe Strozzapreti $238🐟呢個三文魚子掐死麵好出色 意粉汁好香濃 仲有滿滿既三文魚子 加埋煙煙韌韌既麵 掛上香濃既意粉汁 真係好perfect ~ ☺️Pan-Roasted Chicken Brea
返左成個星期工周末要去淺水灣灣放鬆下

Salmon Roe Strozzapreti $238🐟
呢個三文魚子掐死麵好出色 意粉汁好香濃
仲有滿滿既三文魚子 加埋煙煙韌韌既麵
掛上香濃既意粉汁 真係好perfect ~ ☺️

Pan-Roasted Chicken Breast $228 🐓
呢個雞真係超級無敵嫩滑

中間仲有cream同埋海綿蛋糕
成個食落口感好豐富
又唔會好甜
係作為一餐完美嘅句號

Earl Grey & Blueberry Cheesecake Roll $78
呢個Cakeroll伯爵茶味好香

吸收多啲維他命D

Salmon Roe Strozzapreti
Pan-Roasted Chicken Breast
Cotton  grape
最近莫名其妙地好鍾意食焦糖布丁,亦都好想去郊遊一下,就搵咗喺淺水灣嘅呢間Cafe,見佢有好多麵包同甜品,諗住去試下佢地既bakery、但係一坐低淨係見到正餐同埋甜品Menu,食完之後一問先知原來佢地既bakery係要着下自己另外一間舖嚟🥲🥲🥲蠢咗了 啲嘢食唔係話唔好食,只係太貴,不過呢個地區嚟講應該係正常價錢🤣喺個唐揚炸雞普通咗少少,另一個煎雞胸我覺得都好好食好滑👏🏽諸葛焦糖布丁都好滑好香蛋味!
焦糖布丁
Pan-Roasted Chicken Breast
Karaage Fried Chicken
2024-04-14 720 瀏覽
見到社交平台出咗新嘢,仲要係我嘅Favorite 二話不說即刻上網book啦。book 黎book去改嚟改去,結果竟然係今日即興走咗去。唔知係咪因為覺得要及時行樂呢?之前係諗不如搵日過開海先去啦,又或者就啱時間先去啦,唔使專登去。今日就真係專程走入去唔使等人,唔使夾人時間,唔使睇人面色。雖然此車都真係有啲轉折嘅,不過都尚算方便,兩程車就到,又唔使搵位泊車。當然揸車去梗係再chill d 啦. 一個人好處就係冇book位,多數都有機會有 安排坐Bar枱仲好啦,雖然個個都一pair pair😮‍💨Crabmeat toast 真係唔可以唔嚟食吓,第一啖好好味。之後就發現入面有埋銀魚仔同埋紅椒。 本人就覺得紅椒可以唔加,銀魚仔其實可以炸香佢放上面頭唔使一齊撈埋炒蛋。 (純粹講個人意見。)味道真係唔錯,加埋佢個自制Muffin⋯⋯其實可以加多一塊響面(因為$188都真係有啲貴)咖啡嗌咗Macchiato 嚟到好似同我想像中有啲出入,細杯咗好多。定係我一路嘅concept都錯咗呢? 因為我平時飲開latte /Fat white嗰啲,呢杯對我嚟講Over咗,有啲似Expresso加奶(美中不足)

一個人好處就係冇book位,多數都有機會有
安排坐Bar枱仲好啦,雖然個個都一pair pair😮‍💨

Crabmeat toast

(美中不足)

食完經過佢個bake shop, 已經決定咗下次幫襯呢邊坐喺outdoor食都一樣好正

❤️🫶🏼🙏🏿

Crab  Meat  Toast
Macchiato
Crab  Meat  Toast
2024-04-07 1830 瀏覽
Caffè Parabolica位於淺水灣,是間人氣餐廳🤍 我們提早2星期左右在網上預訂座位👌🏻 餐廳的裝潢以木系為主,簡約歐陸式風格的設計非常耐看✨ 而且半圓形玻璃窗外看到綠色植物,令人感覺很放鬆呢~😌🌿🤍Portobello Curry Omurice (HKD168)不看名字以為是吉列豬扒,原來是吉列大啡菇🙈 吉列大啡菇酥脆多汁,日式咖喱濃郁帶點甜,奄列也很嫩滑,推薦!😋🤍Adzuki Hotcakes (HKD128)熱香餅配上紅豆蓉、牛油、奶油及糖漿,好邪惡🤤 熱香餅口感蓬鬆柔軟👍🏻 (但吃過咖喱飯後再吃感覺會有點heavy🥹)飲品方面,我們點了Cloudy Latte (HKD68)及Apple Shaka (HKD68),賣相很美,但價錢偏貴,而且味道沒有驚喜🙈Caffè Parabolica的整個環境氛圍令人感覺非常relax,十分享受在這裡用餐呢~💖📍Caffè Parabolica - 淺水灣淺水灣道109號淺水灣地下102-103號舖

Portobello Curry Omurice

🤍Adzuki Hotcakes (HKD128)
Adzuki Hotcakes

Cloudy  Latte、Apple  Shaka

午餐
Portobello Curry Omurice