2024-09-14 2041 瀏覽
Weekend唔想成日係屋企hea,就算天氣熱都要去戶外行下、打下卡,呼吸下新鮮空氣😮‍💨同朋友嚟到淺水灣chill下,順便拜訪bookmark咗好耐嘅文青coffee shop-Parabolica。Coffee shop前身係位於西環,好受歡迎嘅good good cafe,嚟到淺水灣開店,一樣會供應紅豆吐司、焦糖布丁等招牌🤩Coffee shop位於影灣園内,周邊嘅庭園中西合璧,絕對係打卡必到地方📸店內拱形嘅玻璃窗更加可以望到後花園嘅靚靚景色呢🌳呢度嘅蛋糕、小食味道都唔錯,不過價錢就比較貴😂🍍Pineapple Peppercorn Cheesecake以菠蘿作為主調,做成creamy軟滑嘅cheesecake,口感濃厚,菠蘿味酸酸甜甜令cheesecake不至太甜膩😚😚旁邊有餅乾碎、菠蘿cream,配cheesecake食口感豐富啲。不過始終size比較細,$78嚟講唔太抵食😂🥪Nori Toast估唔到看似普通嘅吐司咁有驚喜🤩吐司焗得啱啱好,金黃脆口,內裡夾有紫菜片,塗上醬油,食落除咗紫菜嘅味道,仲有好突出,鹹鹹甜甜嘅醬油味,呢個味道好正好有記憶點,令人一口接一口😋😋☕️Clo

🥪Nori Toast

☕️Cloudy Latte
Latte再鋪上厚厚忌廉,咖啡味不會太濃,比較邪惡😈

人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-09-07
⌇p a r a b o l i c a“ 🍚 “ Salmon Roe Chazuke ( $ 2 3 8 ) tender flaked salmon in the warm broth, topped with briny salmon roe, gives you that comforting, warm feeling of home. each pearl of ikura was bursting with saltiness and freshness, adding a vibrant pop of colour and an exciting texture that played beautifully against the softness of the rice“ 🍍 “ Pineapple Peppercorn Cheesecake ( $ 7 8 ) a refreshing twist on a classic cheesecake, this creamy cheesecake has a perfect balance of pineapple
⌇p a r a b o l i c a

Salmon Roe Chazuke
a refreshing twist on a classic cheesecake, this creamy cheesecake has a perfect balance of pineapple sweetness and a hint of peppery spice. It is topped with caramelised pineapple slices

“ 🫧 “ Espresso Tonic ( $ 6 5 )
a refreshing blend of sharp espresso and fizzy tonic, balanced with a hint of citrus—an ideal palate cleanser and drink for the summer

overall the restaurant impresses with creative dishes, quality ingredients, and a charming atmosphere. definitely worth a visit for a day at the beach and repulse bay!

Parabolica Caffe
🏖️Shops 106A & 107A, G/F, The, 109 Repulse Bay Rd, Repulse Bay, Hong Kong
午餐
1K
2024-07-22 2715 瀏覽
假日約了友人到淺水灣chill下,主要係比間cafe吸引左,環境靚食物睇落唔錯,一於試下,thanks友人book位。位置影灣園,位置方便,食完野仲可以周圍行下打卡。餐廳走歐陸風格,感覺雅緻,我們2人坐近窗邊的位置,半弧形玻璃窗外的園林景致,玻璃透射的陽光,感覺自然舒適。 餐牌,對甜品有興趣,但又未食晏,叫了一個主食及2款甜品開心Share。Welcoming Soup,粟米湯,正常水準。Piccolo,$50,又想飲Latte但又唔想要太重奶味之下點左短笛,口感綿滑,咖啡味道醇厚。Flat White,$60,友人的。Salmon Roe Strozzapreti,$238,醬汁份量恰好,賣相卷卷的長通粉,口感軟硬適中帶煙韌,而且更掛汁,每啖都食到其三文魚的鮮味,略帶茄醬的酸味,配合三文魚籽及紫菜增強了口感及鮮味,味道不俗。Strawberry Shortcake,$88,賣相太吸引了~士多啤梨微酸,忌廉香甜軟滑,香度恰到好處,蛋糕口感綿密,幾好味呢。Earl Grey and Blueberry Cheesecake Roll,$78。蛋糕濕潤鬆軟,清香的伯爵茶味,內餡是嫩滑的芝士

Welcoming Soup

Welcoming Soup,粟米湯,正常水準。
Piccolo

Flat White

Flat White,$60,友人的。
Salmon Roe Strozzapreti

Strawberry Shortcake

蛋糕濕潤鬆軟,清香的伯爵茶味,內餡是嫩滑的芝士cake,口味較輕盈,配合藍莓的甘酸味道更清新。
食物味道不俗,甜品較為出色,價格略貴,但係淺水灣個價都咁上下,服務幾好,環境坐得舒適,Relax之選。
午餐
2024-05-29 3250 瀏覽
呢度既地點雖然遠左啲, 但係間唔中遠離下市區都係一個唔錯既放鬆活動😎 舖頭既地點比想像中難揾, 入口係個噴水池果邊, 兜左成個圈先揾到🤣 餐廳比我想像中細, 不過勝在空間感十足, 今次被安排坐係bar 枱既位置, 可以望店員整甜品😌 餐點方面每個時段都會唔同, 我係為左佢地既甜品而黎, 但係同時都會想試埋佢地鹹食同咖啡☺️Salmon Roe Strozzapreti🍝($238)醬汁用左三文魚, 甜椒, 番茄醬調製, 完美地包裹住每一條長通粉, 再加埋三文魚籽, 味道幾濃郁🥳Pan-Roasted Chicken Breast🐔($268)呢款用煎既方式去煮既雞胸, 薄薄既雞皮煎到微脆, 肉質嫩滑唔鞋口, 伴碟有抱子甘藍, 整成糕狀既義大利式粟米粥, 成個配搭超健康😊Strawberry Shortcake 🍰 ($88)呢款士多啤梨蛋糕完全同個emoji一樣, 蛋糕好鬆軟, 忌廉好幼滑, 士多啤梨又甜, 真係不槐為最受歡迎甜品, 隔離bakery 有原個蛋糕可以訂😍Cloudy Latte ☁️ ($68)Latte既面頭會多左一舊忌廉, 因為用左甜品專用低脂忌廉, 所以擺左一陣忌廉依

整成糕狀既義大利式粟米粥, 成個配搭超健康😊

Strawberry Shortcake 🍰 ($88)

Cloudy Latte ☁️ ($68)
Latte既面頭會多左一舊忌廉, 因為用左甜品專用低脂忌廉, 所以擺左一陣忌廉依然堅挺咁浮係面, 撈埋落latte 一齊像會多左種幼滑既口感, 但係味道就冇咩特別😁

呢度個環境都幾好chill, 不過每個時段都多人好快又坐滿, 想淨係食甜品既話可以去隔離既Bakery 有室外座位嫁😊
2024-05-25
2024-10-15 494 瀏覽
Long Weekend 趁著三天假期跟好友走遠點在淺水灣開業一年連早餐時段都滿座的 ᴘᴀʀᴀʙᴏʟɪᴄᴀ一定要提前訂座 不然九成摸門釘拱形玻璃透出花草縈繞ᴛʜᴇ ᴠᴇʀᴀɴᴅᴀʜ 的標誌性噴泉框成一幅畫 ⛲️窗外景致的確讓人賞心悅目但喜歡拍照的朋友 這裡拍出美照不容易行人如梭(好多色彩繽紛的姨姨走過)也極度背光除了這扇窗 店內環境裝潢則十分簡約桌椅有限 座位多是吧檯和陌生人肩貼著肩略顯侷促環境有點嘈雜 不是可以靜心聊天的咖啡廳店員態度一致地冷(不是差只是很想下班的樣子 🪖下午茶時段只有小食和甜點 定價進取招牌 Hotcake ($128)從紅豆泥換成藍莓醬 🫐(這個價格 3 片 Pancake 配現成嘢好似有少少 hea..利申我沒有點這個 被價錢勸退了 🪖粟米湯($88)香甜但質感很稀完全 ᴀᴜᴛʜᴇɴᴛɪᴄ 像用粟米加熱水打成汁鬆軟的小麵包內有融化的鹽味牛油 🧈唐揚炸雞(148)皮薄多汁 可惜不夠入味配洋蔥味很重的薯仔沙律和幾片脆脆的紫菜ᴄʟᴏᴜᴅʏ ʟᴀᴛᴛᴇ ($68)樣子吸引奶油幼滑 配上果味較重的咖啡不錯喝Flat White($60)正常嘢餐飲味道不俗但沒有記憶點 貴。我
Long Weekend 趁著三天假期跟好友走遠點

配洋蔥味很重的薯仔沙律和幾片脆脆的紫菜

ᴄʟᴏᴜᴅʏ ʟᴀᴛᴛᴇ ($68)樣子吸引
奶油幼滑 配上果味較重的咖啡不錯喝
Flat White($60)正常嘢
餐飲味道不俗但沒有記憶點 貴。

我知道這家很多回頭客
都是個人偏好啦
(頭盔戴很滿

📍 Parabolica Caffe
淺水灣道 109 號淺水灣地下102 - 103 號舖
講起淺水灣,瞬間諗起海天一色⛅️除咗地方本身特色外,有一間cafe同樣會令人諗起,𝑷𝒂𝒓𝒂𝒃𝒐𝒍𝒊𝒄𝒂 𝑪𝒂𝒇𝒇𝒆靠窗位置可欣賞叢林美景🌳✿ 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 𝑪𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈果然系呢度招牌菜,布丁口感實在,吾會過於鬆散。有士多啤梨作點綴🍓蛋香濃郁🥚焦糖好入味🤎成個組合睇得又食得🍮✿ 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒂𝒌𝒆水果蛋糕因應季節搭配吾同水果🍰是日水果系白桃🍑白桃十分清甜,忌廉部分輕盈,蛋糕軟綿濕潤,賣相影出黎好靚✨✿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒍𝒐𝒖𝒅𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆好似有舊雲咁☁️所以因而命名。表面同樣系忌廉,吾會太膩🤍咖啡亦吾會好苦澀,啡味濃郁☕️✿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆十分有驚喜!抹茶做到回甘,茶味香醇🍵同牛奶比例真有剛好感覺🥛睇個樣估吾到咁好飲🙊

✿ 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 𝑪𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈

✿ 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒂𝒌𝒆

✿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒍𝒐𝒖𝒅𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

✿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

2024-08-17
下午茶
呢間野相信大家唔會陌生,就算係淺水灣咁遙遠都好多人專誠入去,而我和友人就趁早上藍天白雲,陽光而帶微風,walkin入去😂 位置真係唔多,如果唔想等,建議reservation先。繁忙時間有限用餐時間。$118 Avocado toast一片塗上牛油果蓉的自家bakeshop出品酸種麵包,表面有顆粒鹽點綴,果蓉味道屬天然,應該沒有加配很多調味料,所以純綷~ $158 The english muffin 呢個可謂signature,由包體到士多啤梨jam都係自家製,配上日式半肥瘦叉燒,太陽蛋和芝士,完全不是m牌muffin那樣,經過輕輕烤過的muffin(又係自家bakeshop出品),所以會更加香口和感覺上更有咬口。塗上調配後的士多啤梨jam,比訪間果醬的甜度低dd,整個咸甜味道很融合。呢間cafe由門面裝修到menu和餐具都很有質感,而且地段環境好舒服休閑,所以價錢上會比市區cafe貴,但我唔覺得係進取。因為由入門口到離開,整個用餐時間都好舒服,充足空間感所以唔擠逼,店員服務nice,我係第一位客人,完全感受到他們的朝氣勃勃,清理碟子時會問味道如何,因為我和友人都一致認同塗上士多啤梨

$118 Avocado toast
$158 The english muffin
呢間cafe由門面裝修到menu和餐具都很有質感,而且地段環境好舒服休閑,所以價錢上會比市區cafe貴,但我唔覺得係進取。因為由入門口到離開,整個用餐時間都好舒服,充足空間感所以唔擠逼,店員服務nice,我係第一位客人,完全感受到他們的朝氣勃勃,清理碟子時會問味道如何,因為我和友人都一致認同塗上士多啤梨jam好食,所以毫無吝嗇咁用,同店員反映後,更主動提供多一碟士多啤梨醬給我們,開心開心!!
2024-08-29
同朋友夾好時間,一個月前就去book🙈大家真係好快手,睇晏一陣12點同12:30兩節滿哂🫢去玩當日見到陽光☀️放心哂,準時到達報到🤭由西營盤進駐淺水灣,⼀麵包舖加一Caffe,嚟到總有美食帶走🥰餐廳環境完美融入整座109號,一啲違和感都無,彷彿去咗外國🤩欣賞餐廳菜式不斷創新,特別之餘係好食餐前湯,濃濃嘅菇湯,好好飲Salmon Roe Strozzapreti三文魚籽夾得到呢種捲意粉,掛到汁,加上紫菜碎再提昇咗🆙Karaage Fried Chicken唐揚炸鷄出色,夠熱夠汁,唔會太油😌薯條好食,炸得剛剛好,薯味十足🤩Strawberry, Cranberry & Dill Smoothie 特色飲品都值得叫Lemon & Lime Soda 好清新,味道剛好,甜酸較得好平衡😎Tea選擇嚟自lunch,建議食2:30都可以👍🏻店員服務態度好好,安排到一個唔錯嘅座位連BB座位💯記得提你朋友搭車過嚟係上面巴士落,唔好去咗沙灘個邊,行上嚟呢條梯級路係會令你想即刻返屋企🤣淺水灣呢個價格合理,重點係好食😋消費滿1500蚊,有三個鐘免費泊車餐廳只開星期三至日,建議有得book就盡book🫡

欣賞餐廳菜式不斷創新,特別之餘係好食

餐前湯,濃濃嘅菇湯,好好飲

Salmon Roe Strozzapreti
三文魚籽夾得到呢種捲意粉,掛到汁,加上紫菜碎再提昇咗🆙

Karaage Fried Chicken
唐揚炸鷄出色,夠熱夠汁,唔會太油😌

薯條好食,炸得剛剛好,薯味十足🤩

Tea選擇嚟自lunch,建議食2:30都可以👍🏻

店員服務態度好好,安排到一個唔錯嘅座位連BB座位💯

淺水灣呢個價格合理,重點係好食😋
消費滿1500蚊,有三個鐘免費泊車
餐廳只開星期三至日,建議有得book就盡book🫡

2024-07-31 1426 瀏覽
二訪淺水灣這家日式cafe 第一次係食早餐 要早1個月網上預約 今次weekend walk in食lunch 都好旺場 留低電話 大概等20分鐘就可以入座 剛好又係被安排了窗口位!結帳時店員都幾friednly 當日落雨 會主動溫提有無帶遮同吹下水 午餐人均~$250比較貴 推薦早餐抵食d😆 ‣ Crabmeat Toast $188:比較小巧精緻的一道 蟹肉吐司 用上酸種麵包 蟹肉同蛋煮成一體 以為係淨蟹肉 有蛋就會飽肚d 但同價錢就無咁成正比了 ‣ Spaghetti Napolitan (V) $198:猶豫緊三文魚pasta 但唔鍾意長通粉 最後點了這道素食 拿破崙醬配上各種烤蔬菜 櫛瓜、茄子、蘑菇、青椒、番茄 素食得嚟都好惹味😋 ‣ Matcha Latte (Hot) $68

‣ Crabmeat Toast $188

‣ Matcha Latte (Hot) $68

Crabmeat Toast
Crabmeat Toast
Matcha Latte (Hot)
2024-07-21
20 分鐘 (堂食)
2024-07-28 973 瀏覽
每隔一段時間就心思思想再返轉頭我諗港島區呢間係其中一間雖然係有啲轉折,但係會令到我咁轉折都想再去,而價錢又唔係相宜,必定有佢嘅原因我諗係因為佢嘅氛圍同格調雖然佢麵包店嘅部份只係佔佢其中一環 不過如果想簡簡單單輕輕鬆鬆我諗我都會選擇喺呢邊買個包買杯嘢飲,好casual 坐埋一邊就可以唔使好似另一邊Cafe咁要book位當然我應承咗自己,如果某一日有啲開心事發生,我就會好有儀式感咁樣 再一次book位坐喺Cafe嗰邊食我至愛crab cake。今次入到去兩三點,剩返嘅選擇已經唔多見到有個外型討好嘅原來係肉桂酥,我以為係甜食原來係鹹㗎,裏面有粟米粒同芝士。本身同鍾意食呢一類酥餅包點 雖然唔係我嘅心頭好下次可以再試其他,悠閒地過咗個幾鐘咖啡都係飲返鍾情有奶既❤️
每隔一段時間就心思思想再返轉頭
我諗港島區呢間係其中一間

我諗係因為佢嘅氛圍同格調

買個包買杯嘢飲,好casual 坐埋一邊就可以
唔使好似另一邊Cafe咁要book位

本身同鍾意食呢一類酥餅包點 雖然唔係我嘅心頭好

下次可以再試其他,悠閒地過咗個幾鐘

咖啡都係飲返鍾情有奶既❤️
2024-07-16 924 瀏覽
This is my favorite cafe in Repulse Bay, and one of my favorite ones to go to in Hong Kong! The seats are very spacious, and the atmosphere and decorations in the cafe are very modern and minimalistic. Very photographable! Their food and drinks are also so good. The quality of the ingredients they use and the thoughtfulness of each dish is really great. They have a range of drinks from coffee to teas and specialty drinks, all of which are made so well! This is my go to weekend lunch/breakfast spot, and it is definitely a must try!!
pancakes
big  breakfast
breakfast  sandwich
早餐
pancakes
big  breakfast
breakfast  sandwich
Parabolica Caffe價錢💲: $168/ $128/ $88/ $78/ $68好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4.5/5-好天氣當然要出外走走。從以前係西環good good時已經想試的cafe,到而家搬左去淺水灣,難得有時間當然要去 (記得預先book位)。餐廳唔同時段menu都有小小分別。環境清幽,又有歐陸風情,無論堂食定買bakery走係戶外位置食,都好有feel,好似去左個day trip咁,心情都開朗啲😍-✅Karrage fried chicken. 唐揚炸雞感覺很正宗😋 皮薄外脆內嫩juicy,雞肉有調味過,加上外皮上的調味粉,好惹味🥳 沾上美乃滋係絕配!旁邊的薯仔沙律都很日系,薯蓉裡面含薯仔粒,好食。一口炸雞配一口珍珠米,真係以為自己係日本🇯🇵-✅Adzuki hotcake. hotcake比起一般pancake帶點厚度。口感鬆軟,唔會好似soufflé咁空氣,亦唔會好似pancake咁實在,切落+食落質感都非常軟綿,係理想中的pancake啊🥹 配以紅豆、牛油、奶油、糖漿、適當的甜味為h

Parabolica Caffe
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4.5/5

✅Adzuki hotcake. hotcake比起一般pancake帶點厚度。口感鬆軟,唔會好似soufflé咁空氣,亦唔會好似pancake咁實在,切落+食落質感都非常軟綿,係理想中的pancake啊🥹 配以紅豆、牛油、奶油、糖漿、適當的甜味為hotcake錦上添花😗 (呢個非常飽肚!)

✅✅Tiramisu. 係好食到令人發出嗯嗯聲的tiramisu😭tiramisu的mascarpone輕盈幼滑順口,層次分明平均。ladyfingers足夠濕潤,每一處都有吸滿酒。酒味好濃是重點‼️加埋咖啡同可可的味道中和mascarpone的甜,入口的每一啖都好幸福🤤 (如果可以再少d甜就不得了了…

✅✅Chocokando. 身為不太愛🍫的我都覺得好好食的朱古力蛋糕😉 奶油外層+朱古力慕斯+底下的朱古力蛋糕,朱古力控必愛。用上的朱古力濃而不甜,慕斯軟滑較creamy,蛋糕朱古力味較特出,兩者的味道已經帶出層次🤓 而蛋糕的組織好綿密,讚讚。

✅Cloudy latte. latte+面頭cream的配搭,飲落口感比平時的順滑而唔會膩☺️ 但唔太特別。

甜品真的超級出色!食完滿滿的滿足同驚艷!鹹食都唔錯,如果係食甜野前要d食物墊墊肚,都可以叫。唔同時間季節menu都有可能有d分別,已經期待下次再訪了🥹

2024-07-12 1056 瀏覽
同朋友放假一齊嚟天氣好入嚟係非常舒服雖然係有點遠預先訂位係會比較好店內嘅半圓大玻璃窗好靚加上開放式廚房好有外國嘅感覺坐低環境好舒服點完菜之後店員就送上每人一杯粟米湯好香粟米味apple shaka 係有點驚喜賣相靚之外,仲好好飲係espresso + apple juice + lemon juice不過係季節限定crabmeat toast 送上枱之後仲有煙好有溫度仲有點了wagyu beef cheek佢哋配料薯蓉之後,原來仲有一碗白飯非常飽肚最後當然要留個肚食甜品布甸又係必須點的蛋味濃口感又好滑重點上高嘅裝飾除咗有cream之外仲有兩片布冧呢樣係比較少食到的 😋😋
同朋友放假一齊嚟
點完菜之後
店員就送上每人一杯粟米湯
好香粟米味
apple shaka 係有點驚喜
賣相靚之外,仲好好飲
不過係季節限定
crabmeat toast 送上枱之後仲有煙
好有溫度
仲有點了wagyu beef cheek
佢哋配料薯蓉之後,原來仲有一碗白飯
非常飽肚
Crabmeat  toast
Apple  Shaka
Crabmeat  toast
Apple  Shaka
由前𝙶𝚘𝚘𝚍𝚐𝚘𝚘𝚍 咖啡店團隊打造,依家餐廳選址淺水灣酒店打造懷舊歐陸Cafe. 食完嘢仲可以順便係附近打卡、行沙灘.  想要鬆軟嘅歐式麵包外賣、就要早啲去隔籬間麵包舖、因為每款都係限量供應賣完即止。今次我哋試咗以下𝔽𝕦𝕤𝕙𝕚𝕠𝕟 下午茶套餐、菜式全部都好有質素。私心推介佢哋嘅蟹肉吐司、吻仔魚明太子炒蛋十分香滑;海苔吐司滿滿嘅醬油香味奶醬;炸雞香脆不油膩、日式薯仔沙律配菜做法正宗。必試佢哋嘅招牌甜品焦糖布丁、雲朵Latte、朱古力咖啡。☼𝕋𝕖𝕒 𝕞𝕖𝕟𝕦下午茶☼𝙿𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚜𝚘𝚞𝚙 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚢 𝚂𝚊𝚕𝚝 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 南瓜湯配岩鹽牛角包☼𝙲𝚛𝚊𝚋𝚖𝚎𝚊𝚝 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝蟹肉吐司👍🏻☼𝙽𝚘𝚛𝚒 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝海苔吐司👍🏻☼𝙺𝚊𝚛𝚊𝚊𝚐𝚎 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗唐揚炸雞👍🏻☼𝙲𝚑𝚊𝚛𝚒-𝚜𝚒𝚞 𝙳𝚘𝚗叉燒丼☼ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 & 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤: 甜品及咖啡𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙲𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 ❤ 焦糖布丁𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚙𝚎 𝙿𝚊𝚗𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚝𝚝𝚊 日本青提慕絲𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 雲朵Latte𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚢 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚝𝚎 🍫 朱古力咖啡☞

☼𝕋𝕖𝕒 𝕞𝕖𝕟𝕦下午茶
𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 雲朵Latte
𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚢 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚝𝚎 🍫 朱古力咖啡

☞Online booking only/ 只接受網上預約
下午茶
長途跋涉都要去,決定咗就做啦,唔好猶豫啦因為夜晚要過海食飯,所以決定唔會咁早出門口,最終差唔多兩三點先到赤柱!就食個下午茶啦其實都晏咗去,所以麵包嘅選擇已經唔係好多,最終我揀咗一個佈滿芝士嘅sourdough sandwich 除咗芝士之外,佢應該夾咗一啲芒果蓉令到成件事冇咁膩,我覺得好好食 雖然要成$65 其實當日係3號風球嘅,所以都冇機會坐出去出面,結果瑟縮舖頭入面嘅corner ,就唔係好舒服㗎啦,志在扮chill. 仲無意中比我發現佢隔離將會開一間Curry舖頭喺東京食過 由日本時尚達人主理。(點解樣樣嘢都令我諗起佢㗎。)😮‍💨
長途跋涉都要去,決定咗就做啦,唔好猶豫啦