2023-01-04 1046 瀏覽
約了閨蜜在一個週末下午茶聊天,因為閨蜜揸車的關係,選了在K11 Musea 找餐廳。平日這一間漂亮又座位不多的餐廳需要預約,但這一次可以Walk in。我們見難得有這個機會,就揀了這間。我們坐了一個可以看到中間標誌性玻璃球的雙人座位。從K11 Musea 中間凌空看出去,看到天井的日光,又看到商場裏面的燈光和裝飾,別有一番風味。後來得知有walk in 位置是因為餐廳的廚房要做裝修,所以只能提供甜點和飲品,未能提供主食。反正我們也是打算吃下午茶,所以非常樂意入座。餐廳侍應雖然很忙,但是非常之有禮貌,也盡量令顧客坐得位置舒適。座位與座位之間的間距比較鬆動,所以不會覺得鄰座太緊迫。我們總共叫了三件cake 和三次飲品,除了雜莓吉士撻和摩卡的份量比較少之外,整體味道都不錯。我們二人坐了一個小時45分鐘左右,平均每人$180 。這個環境、食物質素和服務態度,非常之高性價比。

雜莓吉士撻
蘋果批
藍花伯爵茶
Mocha
  • 藍花伯爵紅茶
探店K11 MUSEA最具代表性打卡位📸Golden Ball —— 旁邊的🇮🇹意大利餐廳。這家意大利百年品牌主打烘焙甜品🍰🥧,以全手工製酥皮為首,造型精緻小巧、甜而不膩,每一口都能感受匠人精湛的烘焙技藝🥰· · · · · · · · · ·🌸Pastíccería Mignon - HKD138/12件甜品控必食迷你手工撻拼盤🤩除了招牌手工酥皮卷Cannoncino,🍓🫐鮮果撻撻地酥脆可口,Pistachio Tart內餡香濃順滑。最讓人驚艷的是Lemon Tart🍋清新酸甜,適合炎炎夏日☀️Chocolate Tart味道中上,外觀一流。除烘焙糕點之外,中午時段供應的CIAO MENU 一樣有驚喜!🌸CIAO MENU - HKD288/3 course set燒南瓜蟹肉沙律配蜜糖芥末汁🎃🥗爽口的雜錦蔬菜、口感紮實的南瓜粒,再加上蝦夷蔥及少許檸檬汁🍋,開胃清爽✨另加烤雞胸凱撒沙律🍗🥗 - HKD168這款沙律完全超出預期😋除了雞肉碎和超脆麵包粒的經典搭配,廚師運用意大利名物鯷魚提鮮,更加入香酥脆口的炸五花腩🥓新鮮感滿分💯烤焗大虎蝦自家製馬鈴薯粉團🥔🦐第一次品嚐Gnocchi,口感粉

· · · · · · · · · ·

Pasticceria  Mignon

燒南瓜蟹肉沙律配蜜糖芥末汁🎃🥗

燒南瓜蟹肉沙律配蜜糖芥末汁

另加烤雞胸凱撒沙律🍗🥗 - HKD168
烤雞胸凱撒沙律

烤焗大虎蝦自家製馬鈴薯粉團🥔🦐
第一次品嚐Gnocchi,口感粉糯,和香甜龍蝦汁很搭🦞

烤焗大虎蝦自家製馬鈴薯粉團

自選甜品選了鮮果吉士千葉酥🍰
招牌酥皮製法和百搭的吉士忌廉,配上酸甜得宜的覆盆子,大份又滿足🤤

鮮果吉士千葉酥

· · · · · · · · ·

於K11musea Art Karnival期間前往這家餐廳,還能坐近距離欣賞鹽田千春的的大型美術作品「I hope⋯」🔖

🦀整體評分:8/10

Pasticceria  Mignon
烤雞胸凱撒沙律
鮮果吉士千葉酥
2022-12-19 872 瀏覽
Cozy afternoon tea 🫖 .💭Thoughts:Love their balcony seats overlooking the lobby of K11 Musea and the hanging decor at the centre. .The staffs were in an awful rush and they ran out of the festive cakes I was hoping to try, though their chocolate semifreddo was nice~.📋Tips:You can specifically request their fancy teapots 🫖 , otherwise they will serve your tea in a plain one once the fancy ones run out..😋Recommend? ✅ if in the area 👩🏻‍🍳Food rating: 3/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3/5
Cozy afternoon tea 🫖

💭Thoughts:

📋Tips:
😋Recommend? ✅ if in the area
👩🏻‍🍳Food rating: 3/5
2022-11-23 1664 瀏覽
剛好病癒,在新加坡🇸🇬嘅朋友回來見面,朋友推介呢一間意大利🇮🇹餐廳🍴,平時只有吃過甜品🍰,堂食都係首次,有晚餐供應,亦可以點主餐牌嘅食物,環境寧靜,比起食物更為出色☺️———————————————————————————.🍽香煎太平洋藍鯺吞拿魚🐠💬一塊魚扒香煎到一塊肉咁嘅口感,非常厲害,配上意大利🇮🇹極品陳醋汁,仲有炸薯片,味道不錯😌.🍽慢煮厚切加拿大🇨🇦黑毛豬扒🐽粉紅胡椒汁💬豬扒嫩肉多汁,胡椒味辛辣帶點刺激,薯蓉放下面吸收到濃郁肉汁☺️.🍽黑松露意大利飯🇮🇹💬啖啖都有濃郁嘅黑松露香味,飯粒有咬口,雖然偏膩唔食得多,與朋友分享剛剛好☺️
———————————————————————————
🍽香煎太平洋藍鯺吞拿魚🐠
🍽慢煮厚切加拿大🇨🇦黑毛豬扒🐽粉紅胡椒汁
🍽黑松露意大利飯🇮🇹
2022-11-06 1835 瀏覽
無意中發現呢間餐飯,主要出名甜品同蛋糕,但啲主菜睇落都唔錯。去到座位唔多,入面主要係食蛋糕同甜品,食正餐就坐出面嘅open area,座位都算舒服。dinner set比較抵,有埋湯、飲品、甜品,但dinner set只有2款選擇,所以我哋只叫咗一個set,另一個主菜單叫。落單時店員會問定你要咩款蛋糕,幫你留起先,終於明點解要咁,因為揀親嘅款都冇,menu上嘅蛋糕款大約得一半仲有,唔揀定真係隨時冇得食。套餐包嘅飲品比較淡味套餐包嘅湯,南瓜湯,個人覺得唔算濃南瓜味套餐嘅帶子飯帶子都算幾大粒,煎得幾香意大利飯夠汁,個汁好香單叫嘅主菜牛面頰肉貓耳朵貓耳朵好煙靭,唔會好硬咬唔開,亦唔會太淋。牛面頰肉都好淋好軟熟芝士粉有啲太多單叫嘅烤章魚章魚口感偏淋,不過燒得幾香,側邊啲醬幾夾個烤章魚單叫嘅黑松露醬薯條黑松露醬好香,薯條熱辣辣,入面夠薯套餐包嘅甜品,揀咗草莓吉士酥好脆,吉士好香滑

套餐包嘅飲品
比較淡味

套餐包嘅湯,南瓜湯,個人覺得唔算濃南瓜味

套餐嘅帶子飯
帶子都算幾大粒,煎得幾香
意大利飯夠汁,個汁好香

單叫嘅主菜
牛面頰肉貓耳朵
貓耳朵好煙靭,唔會好硬咬唔開,亦唔會太淋。
牛面頰肉都好淋好軟熟
芝士粉有啲太多

單叫嘅烤章魚
章魚口感偏淋,不過燒得幾香,側邊啲醬幾夾個烤章魚

單叫嘅黑松露醬薯條
黑松露醬好香,薯條熱辣辣,入面夠薯

套餐包嘅甜品,揀咗草莓吉士酥
好脆,吉士好香滑

2022-10-15
2022-10-21 1650 瀏覽
K11 musea 呢間餐廳,坐外面位置可以睇到中庭大玻璃球😂首先影相一流。食物質素也非常好今晚叫左牛柳配貓耳朵pasta 和慢煮黑豚豬鞍 . 2款肉都好滑好嫩冧👍🏻 一刀就切得開,煮得恰到好處👍🏻抵讚由於2個菜煮嘅時候唔同,店員問我地需唔需要一齊上枱😊好細心所以上枱時,碟還是暖的👍🏻細節滿分👍🏻草莓荔枝綠茶🤩👍🏻好香甜😂茶壼打卡感一流😂飯後甜品,tiramisu 及伯爵茶朱古力慕絲❤️好味🤤

食物質素也非常好

今晚叫左牛柳配貓耳朵pasta 和慢煮黑豚豬鞍 .
2款肉都好滑好嫩冧👍🏻 一刀就切得開,煮得恰到好處👍🏻抵讚

由於2個菜煮嘅時候唔同,店員問我地需唔需要一齊上枱😊好細心
所以上枱時,碟還是暖的👍🏻細節滿分👍🏻

草莓荔枝綠茶🤩👍🏻好香甜😂茶壼打卡感一流😂

飯後甜品,tiramisu 及伯爵茶朱古力慕絲❤️好味🤤

2022-09-20 1684 瀏覽
筆者曾提及中秋乃筆者最愛的節日之一,最期待的並不是人月兩團圓,只是單純的能爽吃月餅😂筆者得悉早前推薦的意大利餐廳「Giovanni Pina」隆重推出全新的「手工朱古力月餅」,採用意大利矜貴食材入饌,彷如置身歐洲,讓大家感受不一樣的中秋氣氛。🍫 歐式手工朱古力月餅 ($238/ 一盒6個)✨酒紅色禮盒配上金色燙字及金色內襯,奢華優雅。✨三款口味,每款兩個,包括「白松露朱古力」、「榛子特濃朱古力」及「開心果朱古力」,以低糖配方製作,無添加人造色素及防腐劑,更能滿足現今社會對健康的需求。✨白松露朱古力:薄脆的白朱古力外層,白松露餡與白松露Ganache交織,奢華香氣席捲而來,再配上合桃,口感不會太單調。✨榛子特濃朱古力:薄脆的黑朱古力外層,朱古力搭配純正70%特濃朱古力Ganache及棒子果仁,香醇濃郁,享盡苦甜雅致。✨開心果朱古力:薄脆的白朱古力外層,跟開心果蓉、開心果Ganache及杏脯組成甜滑的風格口味,絕對齒頰留香!✨嗜甜的筆者特別喜歡「白松露朱古力」和「開心果朱古力」口味,一家跨越百年以烘焙為靈魂的紮實根底,綴以主廚的創意巧思,豐富了味蕾層次,也帶來歐式浪漫情懷。🍨 家庭裝意大利

🍫 歐式手工朱古力月餅 ($238/ 一盒6個)
✨酒紅色禮盒配上金色燙字及金色內襯,奢華優雅。

🍨 家庭裝意大利雪糕 ($138/ 300g)

✨另外,他們的秘方Gelato也超值得推介,開心果味絕對令人難忘不已!

🛒訂購方式:於Giovanni Pina、Cafe Milani門市或網上訂購。

👉🏻更多詳情可參閱官方social media帳號。
2022-08-25
2022-09-14 1767 瀏覽
令我食得好滋味由頭盤、湯、主菜、甜品都好滿意我一個人仲食咗3個甜品呢😝.一向好喜歡去GP食飯尤其係中環店及K11 musea店新推出嘅menu 豐富又抵食而且仲好高質 絕對物有所值對住咁靚嘅環境享受美食我同佢都食得好開心❤️.❛Ciao Menu❜ - 🏷$368/位.🔸焗帶子帕爾瑪火腿好好味!帶子好厚肉、好鮮甜,火腿咸香,焗完油香滿溢,好正!配秘製陳醋汁沙律,令整體恰到好處,一啲都唔膩,仲好開胃。.🔸忌廉甘筍湯有甘筍嘅甜味,質地滑溜濃郁,加上香草令味道更提昇,咸甜適中,簡單一個湯都好好飲。.🔸烤焗白鱈魚魚肉超嫩滑、厚身、好鮮!切開仲有肉汁,好好味😋!秘製香蒜牛油青口汁,香而不膩,仲有幾件新鮮青口作件,好嫩好鮮甜!.🔸香煎美國特級平鐵牛肩扒用咗平日比較少食到嘅部位,加上大廚用秘製方法,令牛肉就算半熟都唔會滲出血水。口感有彈性而鬆軟、肉味香濃,配波特酒汁更惹味。松露薯蓉都好幼滑、好吃。.🔸自選蛋糕一坐底就已經叫店員幫我哋預留🍰千葉酥酥脆嘅千層、香滑嘅吉士醬、酸甜嘅士多啤梨,必食!🍰伯爵茶朱古力慕絲,清香嘅茶味陪香濃朱古力,慕絲口感輕盈,好味!.🔸咖啡或茶咖啡有好香嘅烘焙味,甘味酸味適中,順
令我食得好滋味
由頭盤、湯、主菜、甜品都好滿意
我一個人仲食咗3個甜品呢😝
對住咁靚嘅環境享受美食
我同佢都食得好開心❤️
❛Ciao Menu❜ - 🏷$368/位

🔸焗帶子帕爾瑪火腿
好好味!帶子好厚肉、好鮮甜,火腿咸香,焗完油香滿溢,好正!
配秘製陳醋汁沙律,令整體恰到好處,一啲都唔膩,仲好開胃。

🔸忌廉甘筍湯

🔸烤焗白鱈魚
魚肉超嫩滑、厚身、好鮮!切開仲有肉汁,好好味😋!

🔸香煎美國特級平鐵牛肩扒

🔸自選蛋糕
一坐底就已經叫店員幫我哋預留🍰千葉酥
酥脆嘅千層、香滑嘅吉士醬、酸甜嘅士多啤梨,必食!

🔸咖啡或茶
咖啡有好香嘅烘焙味,甘味酸味適中,順口好飲,配蛋糕一流。

🔸黑松露薯條 ($68)
另外叫咗薯條,估唔到都好好味,好脆卜卜,薯仔味夠香,所以叫咗2份😝。
2022-09-03 1488 瀏覽
今次係book KKDay Rosewood Staycation 連晚餐Book 6pm係Giovanni提供嘅四道菜晚餐,有青口頭盤、麵包片、蘑菇湯、玻璃櫃任揀甜品蛋糕一件,原本送氣酒一支我地改為叫Menu飲品,聽員工推介改玫瑰凍咖啡都好香玫瑰味💗🌹,青口白汁茄汁都整得好食🤤, 而蘑菇湯都好足料美味,估唔倒食野期間餐廳員工主動熱情話幫我地影相,仲要整個過程影咗2次,話背景見到後面商場位置比較靚等等,這餐真係比想像中滿意😜😜。
頭盤白汁 及 茄汁青口
鵝肝牛扒
  • 提拉米蘇
  • Tiramisu
  • 聖安娜
今次呢間意大利餐廳同酒店合作,所以訂咗staycation package就去試吓!發現真係好唔錯,真係好友意大利風情同埋食物服務都好好,之後應該會再嚟食嘅!🥂餐酒入口比較淡,酒味幾香但唔濃,偏酸。🍴威尼斯比目魚醬配意大利脆包片 (9/10)比目魚好香魚味,整成碎碎,調味比較淡,魚味好出。麵包好脆,好香麵包味,呢個配搭清淡得嚟好好食!🍴南瓜蟹肉忌廉湯 (8/10)個湯好香甜南瓜味,好濃郁,第一次飲到南瓜湯係可以咁甜!食到一絲絲蟹肉,都鮮甜嘅,好好飲!🍴 龍蝦意大利飯 (9/10)呢個龍蝦意大利飯真係冇得輸,龍蝦係超香濃龍蝦味,蝦肉仲要爽口彈牙!個飯呢係用咗龍蝦汁去煮,飯嘅軟硬度適中,超級香濃嘅龍蝦味道,非常之突出啊!真心好好食!🍴開心果仁烤焗澳洲嫰鞍 (10/10)羊架好驚喜,好嫩滑有肉汁,有羊味得嚟又唔會臊,開心果仁灑就係表面增加咗口感又夠香脆!🍰 伯爵朱古力慕絲 (9/10)好濃朱古力味,伯爵茶都好出,朱古力伯爵茶banlacen 好好,外層朱古力薄脆有nut,有海鹽嘅微鹹,加埋中間少少酸,好解膩。🍰 Tiramisu (8.5/10)Cream好香,好重奶香微甜,酒味同cream

🥂餐酒
入口比較淡,酒味幾香但唔濃,偏酸。

🍴威尼斯比目魚醬配意大利脆包片 (9/10)

🍴南瓜蟹肉忌廉湯 (8/10)

🍴 龍蝦意大利飯 (9/10)

🍴開心果仁烤焗澳洲嫰鞍 (10/10)

🍰 伯爵朱古力慕絲 (9/10)

🍰 Tiramisu (8.5/10)
Cream好香,好重奶香微甜,酒味同cream banlance 得好好,海棉蛋好鬆軟,帶有咖啡香氣,同平時嗰啲Tiramisu好唔同佢係比較乾身同埋平衡得比較好,忌廉蛋糕全部都係一比一分量!一啲都唔會好heavy!

🍴迷你手工撻四件 (7/10)
酥皮都幾香牛油味嘅,正正常常OK的!

推薦指數: 9/10
真心食物同蛋糕都好高質,好好食😋係意料之外咁好食,特別係個羊鞍真係做得好好食,同埋全部嘅菜式都真係好有意大利嘅風味!當然嚟到一定要食佢哋嘅蛋糕啦最出名就係蛋糕!
為慶祝意大利🇮🇹Ferragosto八月節🎉,Giovanni Pina全線分店在八月份舉行意大利雪糕節🍨!由即日起至8月15日下午3至6時,每日香港新鮮製作的單球意大利雪糕買一送一🍦🍦(正價$48)勁抵食👏🏻。  如果這幾天真沒時間也不打緊🤭,因為整個八月份的Gelato🍧也會有免費升級優惠,買2球(正價$52)即升級至3球(正價$68)、買3球即升級至4球(正價$78)😍,雪糕迷的您真不能錯過😉!可惜車爸爸要返工唯有買外帶盒裝🎁雪糕(300g)$138/桶回家跟他分享吧😋!一桶最多可同時揀2款口味,我就選了朱古力和開心果味今晚我們有口福喇😬! ⭐️限定優惠:凡於Giovanni Pina或Caffe Milani任何分店消費,即可獲得Gelato To Take Home優惠券💌,憑券購買意大利盒裝雪糕(300g)即可享有$30折扣優惠!買完雪糕見到還推出了歐式手工朱古力月餅禮盒月餅🥮🎁,採取低糖配方炮製吃下不過甜膩😋,一盒共有6件手工朱古力月餅🍫🥮,分別有白松露🍄朱古力月餅、榛子特濃朱古力月餅及開心果朱古力月餅各兩件,全部用上矜貴材料炮製而成,喜歡吃朱古力

買完雪糕見到還推出了歐式手工朱古力月餅禮盒月餅🥮🎁,採取低糖配方炮製吃下不過甜膩😋,一盒共有6件手工朱古力月餅🍫🥮,分別有白松露🍄朱古力月餅、榛子特濃朱古力月餅及開心果朱古力月餅各兩件,全部用上矜貴材料炮製而成,喜歡吃朱古力的朋友必定要嘗試😊。

歐式手工朱古力月餅禮盒正價$238/盒,會員可專享八折優惠。
於KLOOK訂購月餅可享$50折扣優惠。
2022-08-13
5 分鐘 (外賣自取)
其他
第一次試呢間百年老牌的意大利式甜品,環境幾舒適,每件蛋糕都好精緻好靚,每樣都好想試😍最後揀咗三款蛋糕、半打迷你撻:開心果櫻桃蛋糕:裏面有開心果慕絲、仲有酸酸甜甜嘅櫻桃, 最底有一層薄薄的朱古力蛋糕,慕絲都算滑溜,味道只屬正常質素~鮮果吉士千葉酥:呢個係佢哋招牌甜品,估唔到呢個幾好食~👍每一層酥都做得好薄好鬆化,裏面嘅吉士醬好滑,配上新鮮嘅紅桑妹,完全唔會覺得漏,呢個應該要每人一件先至會夠😋意式薩赫蛋糕:呢個係一個傳統蛋糕,之前響奧地利食過已經好鍾意,香港唔多地方有呢款蛋糕~呢度味道做得非常不錯,朱古力味濃但係又唔會好甜,蛋糕裏面有淡淡的酒香,反而我自己就最鍾意食呢個👍🤤反而果6件迷你撻就真係非常一般,個撻底皮好厚好硬😅下次去都唔會再叫呢啲撻,都係食返蛋糕比較好了~飲品方面當然要試返呢度嘅傳統意式咖啡,呢度杯咖啡好驚喜!雖然冇加奶,但係咖啡味道香濃,好好飲👍,前後忍唔住飲咗兩杯🤣呢度整體環境都坐得舒適,如果想食下甜點同朋友傾吓計,呢個係一個不錯嘅地方~下次會來試試佢哋嘅晚餐~😋

2022-07-23 1542 瀏覽
Giovanni Pina喺K11 Musea有間分店,客人可以坐舖內,舖外亦有一個好似大露台咁嘅area,喺正K11 Musea個signature大波波隔離,喺嗰度食三層架打卡就最靚喇📸我當時喺kkday預先買咗佢個下午茶套餐,HK$330就可以食個二人三層架,抵呀🥳不過都幾full,我好似預早左半個月同餐廳book枱。食物正正常常啦,甜品唔會太甜,性價比高。最頂嗰層嘅蛋糕可以喺餐牌任選兩款。飲品可以揀咖啡☕️或者茶🍵。我就揀咗咖啡,但係如果想打卡靚啲,應該要揀佢嘅茶,因為佢會用個好似提子咁嘅茶壺裝住,影相會再靚啲🫖🍇💰: HK$330 for 2 (Afternoon Tea)💝: 7/10

💝: 7/10
2022-07-17 1260 瀏覽
意式手工撻(6件)做會員迎新禮物係下午茶tea set都有既手工撻幾好味龍蝦risotto 好入味,仲有兩隻龍蝦🦞飲品叫左凍朱古力同雨果,凍朱古力無熱朱古力顯得咁濃郁,中意濃郁既朋友建議叫熱既
意式手工撻(6件)
做會員迎新禮物係下午茶tea set都有既手工撻
幾好味

龍蝦risotto 好入味,仲有兩隻龍蝦🦞
As a busy mom, I‘ve hardly had quality me time recently. So I decided to treat myself in this Italian restaurant that I’ve heard about a couple of times. I booked the one in K11 as its location is probably the best spot for taking photos in the artistic K11. Lol I had quite a nice stay there, indulging myself with scrumptious desserts, Earl grey tea and excellent service. But I only managed to try the desserts as I needed to rush home to take care of my baby girl. I’ll definitely come back for m
I had quite a nice stay there, indulging myself with scrumptious desserts, Earl grey tea and excellent service. But I only managed to try the desserts as I needed to rush home to take care of my baby girl. I’ll definitely come back for more authentic Italian dishes!
2022-07-08
早餐