2020-01-19 1683 瀏覽
今日有朋友生日, 除咗買禮物,我都仲想去買蛋糕同佢哋慶祝。 但係其實香港有好多專係買西餅嘅舖頭, 而家間都真係好好食嘅,根本唔知選擇邊一間好。  跟住去商場行下,見到有間專門賣西餅嘅舖頭,好多人排隊,我就走去睇下。見到d餅好吸引, 跟住我就選擇咗一個佢地出名既特濃朱古力蛋糕一磅裝。其實, 呢個蛋糕唔大個,所以我開頭有啲擔心唔夠食,我地仲將個餅切到細細粒咁樣, 一人一啖。 至於個蛋糕好精緻、好靚,但係實在太甜。 如果切得太大嚿, 會好飽同好漏。
2020-01-07 1178 瀏覽
Paul lafayet #觀塘一直都知道一間嘅creme brûlée 同埋馬卡龍好出名,嗰日咁啱經過觀塘嗰間店舖有得堂食,仲做緊下午茶優惠,決心試一試,睇吓係咪真係咁正,果然冇講錯!Creme brûlée (原價$50) + creme brûlée cappuccino (原價$33) 下午茶時段$60有一件cake + 一杯$33以下嘅咖啡本身係喺個雪櫃度雪住,叫嘅時候店員先加上砂糖再即刻用火槍燒成焦糖,層焦糖真係世界級,用個匙羹一敲就裂,超級脆卜卜,入口嘅時候仲要食到少少砂糖嘅口感,好正。至於個燉蛋亦非常細滑,仲好香蛋味,食到底會見到一粒粒雲呢拿籽,成個燉蛋甜度恰到好處,果然貴得有道理!另外佢係用咗個瓷器裝住個燉蛋,瓷器造型非常精細,上面刻着咗Paul lafayet ,儲夠三個攞返返去店舖仲可以換取一粒馬卡龍,五個仲可以換兩粒添!另外杯咖啡亦都好好味,面頭有層薄薄嘅焦糖,亦都係會食到少少砂糖嘅口感,咖啡一啲都唔酸,亦唔會太苦,非常細滑,連平時唔特別好咖啡嘅我都覺得好飲。味道: 4.7/5性價比: 3.5/5
Paul lafayet #觀塘

味道: 4.7/5
性價比: 3.5/5
2019-10-25 1561 瀏覽
係APM同朋友食完晚飯有點意猶未盡想食個甜品但其實APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕於是就醒起Paul Lafayet佢地既甜品其實一向都幾出色,奈何價錢的確有點貴,而且都頗為細件,所以都好少會光顧不過今日食甜品既慾望好強烈,一於去睇睇有無啱心水既蛋糕先今日門市都有大約六款蛋糕選擇不過大部份我都試過,而當中既熱情果口味蛋糕又唔係我飛佛所以最後就選擇左未食過既榛子脆餅,盛惠$50大元榛子脆餅呈長方條形狀,面層同左右兩邊以榛子朱古力既脆皮包住,仲有少少脆粒面層仲吱左榛子味忌廉,甜度適中之餘都幾幼滑內餡分為三層,第一層係微甜既榛子果蓉,第二層係焦糖脆餅,第三層係薄薄既海綿蛋糕榛子果蓉好厚好濃郁既榛子香味,調味只係加左好少量既甜味,質地好滑好濃厚焦糖脆餅好鬆脆香甜,應該有加少少海鹽,食落唔膩,為成件Cake增加左口感總括呢件榛子脆餅表現唔錯,只係包裹外層既榛子朱古力脆皮甜度有少少Over
係APM同朋友食完晚飯有點意猶未盡想食個甜品
但其實APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕
於是就醒起Paul Lafayet
不過今日食甜品既慾望好強烈,一於去睇睇有無啱心水既蛋糕先

今日門市都有大約六款蛋糕選擇
不過大部份我都試過,而當中既熱情果口味蛋糕又唔係我飛佛
所以最後就選擇左未食過既榛子脆餅,盛惠$50大元

榛子脆餅
面層仲吱左榛子味忌廉,甜度適中之餘都幾幼滑

題外話/補充資料: 呢間店面有大約5個座位左右,好多時候都會有人買一杯咖啡但霸兩至二個座位 希望店員可以留意下,因為好多時候想幫襯堂食但無位,導致失去光顧機會
2019-10-15
榛子脆餅
2019-10-11 1113 瀏覽
食完Dinner就去apm食甜品,Paul Lafayet嘅焦糖燉蛋係必食之選。店員會喺你叫左燉蛋之後,即時加焦糖,佢會建議你45分鐘要食。我覺得即食係最好食,因為面個層焦糖係脆嘅。燉蛋入面仲有啲雲呢嗱籽,幾女食。
2K
2019-09-12 1066 瀏覽
到 觀塘-APM 行街 , 見到 Paul Lafayet, 就入去幫襯 , 飲杯咖啡食件 cake, hea 一 hea ~ Salted Caramel Macchiato 海鹽焦糖咖啡 : 奶泡打得豐厚堅挺 , 焦糖糖漿飲到底依然可以攤在泡面,咖啡的味道芳香 , 與焦糖攪拌後略嫌比較甜,總算是一杯香濃的好啡 ~Earl Grey CheeseCake 伯爵紅茶芝士蛋糕 : 蛋糕有伯爵茶的香味亦有芝士蛋糕的乳甜,蛋糕體濕潤,口感柔軟,味道輕甜,最後把蛋糕面上的招牌馬卡龍也一口吞下,招牌真是招牌,馬卡龍很好吃 ~本篇完 ~
到 觀塘-APM 行街 ,

本篇完 ~
2019-09-04 701 瀏覽
其實一直都好想試,但見到$50/個,唔知點解又會打消念頭🤣🤣 之前有promotion做買一送一,光然要藉呢個機會試下。拎外賣番屋企慢慢嘆,店員會先用火槍燒表面,令上層形成一層焦糖,達致外脆內軟滑口感!!整體蛋味非常濃厚,就算有一層焦糖包住,但食落都唔會太甜,加上口感綿密,的確有高級甜品既層,非常好味。如果平日$50/個或者會覺唔值,因為份量的確唔多,但如果鍾意食燉蛋既,有時買黎獎勵自己都唔錯👍🏻

2019-06-13 1577 瀏覽
之前做promotion,買一送一嗰陣,買咗好多張coupon,係時候要清下喇買一送一計落每個都要25蚊,同出面連鎖餅舖嘅西餅差不多價錢。Creme brulee係好味嘅,不過價錢抵唔抵就見仁見智喇。耐唔耐食一次都ok嘅

買一送一計落每個都要25蚊,
同出面連鎖餅舖嘅西餅差不多價錢。
耐唔耐食一次都ok嘅

Creme Brulee
Creme Brulee
2019-06-09 1277 瀏覽
有同事話新公司成立買啲蛋糕去慶祝揀咗呢間品牌叫我去買嘩,我一睇個價錢真係覺得好貴呀😨不過有經理請算啦🤣我哋16個人所以買16件甘啱有八款蛋糕,每款就攞咗兩件基本上佢嘅味道係唔錯嘅不過我就覺得甜左多多,老實說講真係好多我覺得甜到有啲頭痛🙈食完半件蛋糕之後即刻要飲一杯大水😅😅如果佢可以將個甜度減半就好啦不過服務來講都唔錯嘅佢嗰日做緊promotion,夠$300就可以送一包朱古力,咁服務員就幫我分左兩張單所以我有兩包朱古力😎
有同事話新公司成立買啲蛋糕去慶祝
揀咗呢間品牌叫我去買
嘩,我一睇個價錢真係覺得好貴呀😨
不過有經理請算啦🤣
我哋16個人所以買16件
甘啱有八款蛋糕,每款就攞咗兩件

基本上佢嘅味道係唔錯嘅
不過我就覺得甜左多多,老實說講真係好多
我覺得甜到有啲頭痛🙈
食完半件蛋糕之後即刻要飲一杯大水😅😅
如果佢可以將個甜度減半就好啦
不過服務來講都唔錯嘅

2019-05-24
2019-05-28 1152 瀏覽
經過望到呢間鋪既焦糖燉蛋就好想食,所以就忍吾住買左2個啦當你點既時候,店員就會即時加糖再用火槍燒溶啲糖。甘就可以食到外暖內凍既焦糖燉蛋!燉蛋食落口勁creamy,好香蛋味。個底仲有好多呍呢拿籽,所以都有一陣呍呢拿味咖!呢個甜品真係無得輸不過50蚊一個,份量有點小略貴。不過小食多滋味,偶然就獎勵一下自己,嘻
經過望到呢間鋪既焦糖燉蛋就好想食,所以就忍吾住買左2個啦

2019-05-27
2019-05-20 1115 瀏覽
一個好耐無見既朋友生日,就一於買個靚啲既蛋糕慶祝啦。係APM都有幾間有蛋糕賣,係COVA同佢之間揀左佢,因為我朋友唔太中意太甜既食物,所以我最後就揀左呢個啦!呢個蛋糕係伯爵茶芝士蛋糕😍呢個組合真係無得輸!蛋糕食落唔會話太甜,一如預期般無令朋友失望,壽星女唔中意就唔好啦😝伯爵茶味都好濃郁,芝士味道亦都食得出,係一個水準之上既蛋糕。而且蛋糕外型都非常討好,唔伯覺得係hea cheap既作品😂 大家生日都可以買黎一試呀☺️

伯爵茶芝士蛋糕
2019-05-17
生日
伯爵茶芝士蛋糕
2019-05-02 789 瀏覽
呢間真係我試過最好既creme brulee! 又香又滑,而且入口即溶,最重要係入面有雲呢拿籽架!我由中學到宜家都好中意黎呢度食,最衰佢間間店都好細,冇咩地方坐,如果唔係我會成日去
2019-03-20 903 瀏覽
終於嚟到坽cream burlee la!!! 7點去到已幾得番4個左右啦,想食真係要早dd😅😅😅 Cream burlee 上面燒過所以好脆口,焦糖味十足😛入面嘅蛋好順滑😋😋😋每一啖都有濃濃的香草味😋😘 真係好食到想再encore!!!! #hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#creamburlee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn

2019-03-14 839 瀏覽
每次想起法式焦糖布丁, 第一個在腦海中出現的店子就是 Paul Lafayet!這天經過, 剛好兌換了兩張去年買的 buy one get one free coupon, 買一送一真係好抵食, 平日買就要$50 一個。廚窗放滿整齊叠起的一個個燉蛋, 未食已經心花怒放, 立即心心眼! 店內只有兩張小餐枱, 坐滿了人, 唯有外賣回家同家人分享啦。店員在收錢後就會由廚窗取生燉蛋, 再叫你去收銀處的另一邊。在你面前灑上黑糖在燉蛋表面, 然後即時點燃火槍將它燒焦。焦糖燉蛋就這樣完成了, 店員說要在 30 至 45 分鐘之內吃完, 因為焦糖脆面會很快溶掉。很精緻, 實在不捨得吃。很滑而且充滿蛋香及 vanilla 香味。只是嫌份量太少了, 哈哈。

店員在收錢後就會由廚窗取生燉蛋, 再叫你去收銀處的另一邊。

在你面前灑上黑糖在燉蛋表面, 然後即時點燃火槍將它燒焦。

很精緻, 實在不捨得吃。

2019-03-12 602 瀏覽
有同事的孩子像個寶🥰我既同事對我太好🧡#法式焦糖燉蛋🥚 💰50店外已經見到一堆焦糖燉蛋喺櫥窗內擺得好靚本身望落個樣好似平平無奇,但睇完店員即刻喺你面前燒個燉蛋已經覺得好吸引。食落個面脆卜卜,甜度適中,燉蛋係好滑好creamy 🥰蛋味好香濃,好食到停唔到口,有種好幸福嘅感覺!同事果然無介紹錯😏👍👍👍好味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋😋(十分最高)⭐️下次有優惠記得叫埋我去買⭐️
有同事的孩子像個寶🥰我既同事對我太好🧡

#法式焦糖燉蛋🥚 💰50

店外已經見到一堆焦糖燉蛋喺櫥窗內擺得好靚

好味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋😋(十分最高)
⭐️下次有優惠記得叫埋我去買⭐️
2019-03-12
2019-03-09 520 瀏覽
香港呢一個彈丸之地,西式甜品價錢一般都並不便宜。所以近年較喜歡到大型連鎖店,購買套票,平均數之下,會較便宜數十元。較早前就在Paul Lafayet買咗法式焦糖燉蛋嘅套票。呢道嘅法式焦燉蛋表層嘅焦糖係熱嘅,所以食落口果陣焦糖味會好濃。內層嘅蛋漿,非常之香。味道方面唔會太甜,即係食晒成兜都唔會覺得膩。呢道嘅木製餐具同托盤好靚,好適合嚟影相打卡。但係apm嘅分店面積較細,只係得2張枱所以要避免假日同放工時間嚟,如果唔係就要拎外賣走了。
較早前就在Paul Lafayet買咗法式焦糖燉蛋嘅套票。

味道方面唔會太甜,即係食晒成兜都唔會覺得膩。

2019-01-18