2022-03-20 649 瀏覽
💛之前未試過係重慶大廈食野,但咁啱佢地係區有團購,結果係出乎意料地好食同啱口味!叫左一鍋?牛肚+羊肉,湯底唔太清楚係咩,不過就係夾同唔太辣!另外要讚既就係因為本身有菜係底,番到去加熱,keep住滾既情況下令到菜夠冧而且夠入味,仲令湯底更甜!大推!而羊肉佢地都事先炆過處理左,所以唔存在要滾好耐都未食得既情況但個人口味就覺得牛肚都可以炆一炆先,如果同羊一樣咁就可以滾番起就食!但so far係值得一試!餅就雖然凍左,但就咁食都好香葱味,yam埋湯底食就一流!香港真係好多值得支持既小店!💛
餅就雖然凍左,但就咁食都好香葱味,yam埋湯底食就一流!
香港真係好多值得支持既小店!💛
外賣送餐
2022-02-16 3028 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 • ℙ𝕒𝕦𝕝’𝕤 𝕂𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟 🇿🇦📍⁡𝕊𝕙𝕠𝕡 𝟚𝟙, 𝟙/𝔽, ℂ𝕙𝕦𝕟𝕘𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕒𝕟𝕤𝕚𝕠𝕟𝕤, 𝟛𝟞-𝟜𝟜 ℕ𝕒𝕥𝕙𝕒𝕟 ℝ𝕠𝕒𝕕, 𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚::::::::::::::::::::::::::::::𝘈 𝘩𝘪𝘥𝘥𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘮 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘶𝘴𝘵𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘶𝘴𝘵𝘭𝘦 𝘰𝘧 𝘊𝘩𝘶𝘯𝘨𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘔𝘢𝘯𝘴𝘪𝘰𝘯𝘴, 𝘢𝘯𝘥 𝘢 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘗𝘢𝘯-𝘈𝘧𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘪𝘭𝘪𝘱𝘪𝘯𝘰 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 🇵🇭 𝘚𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘵𝘩𝘢𝘯𝘬 𝘗𝘢𝘶𝘭 👨🏿‍🍳 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘪𝘴 𝘸𝘪𝘧𝘦, 𝘚𝘦𝘭𝘦𝘯𝘢 👰🏽 𝘧𝘰𝘳 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘶𝘤𝘩 𝘦𝘹𝘰𝘵𝘪𝘤 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 ✨🌊 ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ$488🍌 ᴘʟᴀɴᴛᴀɪɴ ᴡɪᴛʜ ᴀꜰʀɪᴄᴀɴ ʙᴇᴀɴꜱ $108🍆 ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛ ᴡɪᴛʜ ɢʜᴀɴᴀ ꜱʜɪᴛᴏ ᴄʜɪʟʟɪ ꜱᴀᴜᴄᴇ $98🍫 ɢʜᴀɴᴀ 100% ᴏʀɢᴀɴɪᴄ ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $45
𝕋𝕊𝕋 • ℙ𝕒𝕦𝕝’𝕤 𝕂𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟 🇿🇦

🚦Paul’s Kitchen2 Persons Set A【老闆娘指定必嗌嘅SET✅】$250🍚非洲炒飯Jolloff rice🍚8/10【食用方法:點醬】調味當然係呢個炒飯與別不同嘅地方,但炒飯萬變不離其宗,都係一個主食,所以調味相比起配菜輕手啲🧂雖然都食得出香料嘅味道,但如果想更有非洲風味咁樣食,一定要點佢嘅醬🤌四款將任君選擇,各有特色:有個似泰式辣醬、有個似mayo、有個似印度香料醬🤣每啖都唔同滋味😚🐟非洲炸鰂魚Fried Tilapia🐟9/10【塊皮勁脆!】第一次食呢種魚,唔係好知應該係乜嘢味🤭佢嘅肉質似淡水魚,唔係啖啖肉嗰種,但魚肉炸完之後都冇因為咁而散開🙌不過重點都係佢塊皮,調味夠足、炸得好脆😍呢個菜式真係好好食!鹹鹹地,有少少類似椒鹽嘅味,但多咗一份香料味🌿🍗炸雞件Fried Chicken🍗8/10【Above average】雞件選用嘅部位唔係平時快餐廳嗰啲肥肥嘅雞屁股或者多脂肪嘅位,而係大大隻嘅雞大脾🦵冇使用炸粉嘅情況下,雞件都炸得好香,而且都保留到肉汁💦食完完全冇覺得膩Snack Palette C【唔太特別】$150🍟薯條🍟8/10【啊就薯條啊(台灣腔)】(
🚦Paul’s Kitchen

2  Persons  Set  A

Snack Palette C【唔太特別】

🍟薯條🍟
【啊就薯條啊(台灣腔)】
(懷疑如果我係薯條控版主見到會想打我😂)
如果真係要講嘅話就係幼身嘅薯條,比平時食開嘅深色,係新鮮炸出嚟嘅🏜

🍗脆皮炸雞🍗
9/10
今次呢個炸雞酒有一層炸粉、偏薄,絕對唔係韓式炸雞或者KFC嗰種勁厚嘅皮⚡️我自己就鍾意呢一種,因為食落冇乜罪惡感👼而甜甜地酸酸地嘅調味更加令到炸雞好易入口,可口得來感覺輕盈呵呵🥸

🍖牛肉串🍖
7/10
【少少乾】
牛肉味都重嘅,但烤得有啲乾😣牛肉粒都係細細粒,唔係好夠我地四個人分😂太大食
呢個冇乜特別嘅調味,同平時食嘅牛肉串差唔多👍

🥗椰菜絲沙律🥗
8/10
小妹鍾意食椰菜,所以呢個沙律好啱口味👅佢係有啲偏watery嘅沙律醬,加埋蘿蔔絲,成個沙律有少少甜甜地咁😋比較似係配菜多過係前菜😳但我啲朋友唔多食,可能椰菜未必啱食😟

🦑春卷+炸魷魚圈🦑
7/10
【正常發揮】
炸物我還好🤭所以多數比朋友食
同我試咗兩三啖嘅經驗,我會話係普通嘅春卷同炸魷魚😂😂😂未做到話好高層次嘅脆而不膩,我自己就覺得有啲油😣魷魚同塊炸皮冇分離,不錯不錯

呢個小食拼盤整體感覺唔太特別,可以試多啲特色嘢🙆‍♀️
Snack  Palette  C

🇵🇭菲律賓甜品Halo halo🇵🇭
10/10
【集合吧!甜品們!】
甜食是我的菜😍首先賣相已經💯佢有咁多種唔同色係因為擺咗好多唔同嘅甜品元素入去,例如有啫喱、布甸、紅豆漬、粟米、甘納豆等等🤯所以根本就係一個集合晒其他甜品嘅一個甜品🍨 中間嘅雪糕係Cookies n cream🍦真開心🥰同埋加$30就有兩杯超抵好不好

整體9/10
1️⃣食物全部都好食,有啲係特別好食、有特色🪅最後埋單人均先$ 70好抵!而且除咗呢啲套餐之外,佢仲有好多可以單嗌嘅嘢食,更加可以cater到一大班人!所以如果有一大班朋友想試試新嘢,絕對推薦!
2️⃣雖然係異國菜,但絕對唔難入手,應該係普遍香港人都會接受而且幾鍾意嘅口味😝雖然賣相真係好Exotic,但小妹覺得佢屬於入門級別嘅異國菜🤩
2️⃣老闆娘超好人🥰係咁介紹啲菜式俾我哋知又請我地飲非洲烈酒🥃唔怪得知聽佢講應該好多都係熟客
3️⃣喺重慶大廈嚟講環境算不錯🙌利申我已經係佢裝修之前去,而家應該再好啲🆙
2  Persons  Set  A
Snack  Palette  C
  • 非洲炸鰂魚Fried Tilapia
2022-01-12 579 瀏覽
今次跟朋友去食重慶大廈嘅非洲fusion菜😎餐廳啱啱裝修好重開,改行簡約高貴風,環境好清靜舒服😌店長特色拼盤 ($388)十分推薦呢個!拼盤包括非洲炸鰂魚🐟、炆牛尾、辣雞翼、串燒、沙律🥗、薯條🍟同蒜香飯,份量好多,足夠3-4人share食,夠曬滿足😆菲律賓沙律有蘿蔔絲🥕、提子乾、紅椒、薑等,酸辣得嚟好開胃~鰂魚外皮炸得好脆,入面魚肉🐟好嫩滑,魚味幾濃牛尾炆得好淋,味道偏甜,有住家菜🏠嘅味道貼心嘅老闆娘👩🏻知道我哋唔食得好辣,所以雞翼落多咗非洲蜂蜜,少少辣,酸酸甜甜幾惹味串燒有啲韌,不過肉味超濃,會嚥上癮😝蒜香飯🍚粒粒分明,配埋炸蒜粒食好香口拼盤配咗4款醬:非洲海鮮醬似香辣嘅XO醬、加咗肉桂嘅蜜糖芥末幾特別、後勁十足🥵嘅洋蔥汁同泰式辣醬,各有特色👍🏻青醬蝦意大利麵條($138)用咗幾朵食用花🌺做擺盤,份量都幾多,手工磨嘅青醬松子味幾濃,無一般食嘅青醬咁咸,蒜味唔算好出,蝦🦐爽口,整體都不錯菲律賓焦糖布甸($58)幾鍾意佢個焦糖布甸🍮因為用咗煉奶,質感比平時啲稠身,慢慢㗳好似食緊牛奶糖咁,好甜好滑🤤雖然細細個,但如果食晒一個都會幾漏吓,建議幾個人share就啱啱好😋食到差唔多尾聲,老闆娘走

店長特色拼盤 ($388)
菲律賓沙律有蘿蔔絲🥕、提子乾、紅椒、薑等,酸辣得嚟好開胃~
鰂魚外皮炸得好脆,入面魚肉🐟好嫩滑,魚味幾濃
牛尾炆得好淋,味道偏甜,有住家菜🏠嘅味道
串燒有啲韌,不過肉味超濃,會嚥上癮😝
蒜香飯🍚粒粒分明,配埋炸蒜粒食好香口
店長特色拼盤

青醬蝦意大利麵條($138)
青醬蝦意大利麵條

菲律賓焦糖布甸($58)
菲律賓焦糖布甸

食到差唔多尾聲,老闆娘走嚟同我哋傾偈,同我哋分享煮食嘅心得,好nice,佢仲請我哋試飲非洲涼茶🤩第一啖飲落酸酸甜甜,有啲似酸梅湯,點知後勁都唔少😂因為落咗薑,好新奇嘅味道,不妨一試

環境﹕8/10
抵食﹕7.5/10
味道﹕8.5/10
2021-11-12
店長特色拼盤
菲律賓焦糖布甸
2022-01-07 528 瀏覽
重慶大廈迦納非洲菜🤤海鮮大拼盤幾特別 我都想試吓非洲菜係咩味道😂等餐廳裝修完就去試了😚新裝修好靚❤️🌈Seafood Platter $488期待嘅畫面出現了🤭呢個海鮮大拼盤超級吸睛👀好適合打卡 不過為咗快啲可以食到 我冇慢慢影lol大拼盤有炸非洲鰂魚🐟白酒煮青口🫕炸原隻軟殼蟹🦀炸魷魚圈🦑蒜子蝦🦐炸薯條🍟燒粟米🌽適合4個人食 大食嘅話兩個都可以😂成盤入邊我最鍾意嘅係白酒青口😍好creamy好重白酒味 當然其他都好啱我胃口 全部都係新鮮炸同唔厚炸粉😙不得不提老闆秘制的醬(最右) 🤩辣辣地 好開胃!老闆話打邊爐點仲正🤭🌈Mr. Paul Braised Ox Tail $158 + Garlic Rice $48呢個係secret menu🤫老闆娘話費事放出嚟 因為會太好賣🤣的確覺得好好味 炆牛尾炆得好入味 好軟腍🤤係個汁好好好好味 有洋蔥同香料味 撈蒜飯正!我地係清晒 連一粒牛肉仔都要食埋🤣🌈Roasted African Spring Chicken $168$198充滿着滿滿的非洲香料燒春雞🐥呢個製作需時 要烤呀 所以大家想食嘅話 一坐低就快啲叫左先啦😚一致認為肉質嫩滑 唔乾身🌈Sof

🌈Seafood Platter $488

🌈Soft Shell Crab with African Rice $148
呢個既重點係原隻炸軟殼蟹 原隻好吸引既 擺盤都好靚🤤但如果嗌咗seafood platte我覺得可以試其他🤪當然個飯都好好味😙

🌈African Eggplant $98
黑黑的燒茄子配上濃烈的非洲香料😆重口味人士 啱晒💜有少少辣㗎 咁先惹味🍆

🌈African Herbal Drink $45
Herbal drink有兩款揀㗎 洛神花薑茶/肉桂薑茶 我對洛神花薑茶有興趣多啲 但果日賣晒 試試肉桂薑茶先🙌🏻Wow好飲 中意肉桂味同薑味既朋友仔會十分愛😏兩種味一半一半 一樣咁出眾 幾特別既飲品😙

———————————————
整體評分👅
好味🧡🧡🧡🧡
抵食💜💜
再戰率💛💛💛
2021-12-07
搵啲冷門國家菜式果陣搵到呢間位於重慶大廈既非洲菜,我一入去就比成班人圍著叫你食佢間餐廳,不過一講餐廳名啲人就會散開哂,指埋路比你😂 餐廳老闆係迦納人,老闆娘係香港人,因為唔知非洲菜食咩,所以好多菜式都係老闆娘推薦,整體食物唔錯,但唔太感受到非洲菜既特色店長特式拼盤 ($488)拼盤有白酒青口、炸魚、炸魷魚圈、椰子蝦、軟殼蟹、薯條同燒粟米,除左白酒青口外,其他都係正常質素,食材味道同煮法都冇咩特別,拼盤有幾種醬汁提供,最特別係非洲辣醬,酸辣清新、層次複雜,完全係成個拼盤既靈魂。青口好鮮甜,忌廉汁香濃,有淡淡既酒味同青口甜味,好食到連汁都食哂😝迦納雞球長通粉 ($148)忌廉汁個底同白酒青口一樣,冇左海鮮鮮甜仍然好出色,通粉彈牙,亦好掛汁,雞球入味但冇咩太大特色,似普通中式醃法再加辣味菲律賓波波腸串燒 ($30)同甜既台灣香腸相似,幾有肉味唔錯非洲牛肉串燒 ($48)燒得好乾好韌,亦冇肉味,好伏🙈非洲辣雞翼 ($68)炸得幾脆,雞肉醃得入味同多肉汁,叫左小辣但已經好辣😭我一路食一路流哂眼淚😭老闆娘好好人比左杯牛奶我解辣菲律賓焦糖布甸 ($58)同我想像中差好遠,以為係幼滑但食落好死實,整體

店長特式拼盤 ($488)

迦納雞球長通粉 ($148)

菲律賓波波腸串燒 ($30)
同甜既台灣香腸相似,幾有肉味唔錯

非洲牛肉串燒 ($48)
燒得好乾好韌,亦冇肉味,好伏🙈

非洲辣雞翼 ($68)

菲律賓焦糖布甸 ($58)
同我想像中差好遠,以為係幼滑但食落好死實,整體偏甜,可能正宗係咁但我唔鐘意🙈

非洲涼茶 ($45)
似酸梅湯再加薑同肉桂,肉桂味好出,仲有薑既辛辣味,我覺得好好飲同好有特色,但由於味道太強烈,飲一杯就夠

價錢: $244/位 (有加一)
環境: 7/10
味道: 7/10
性價比: 7/10
2021-11-21
  • 迦納雞球長通粉
  • 非洲涼茶
2021-08-09 633 瀏覽
男友想試呢間非洲菜好耐,趕到喺裝修前去食,到左餐廳好好彩仲有張二人枱唔駛等位就入得😄🔸二人套餐set c 即叫即炸所以等左一陣先上枱,有椰菜絲沙律、炸雞件、炸非洲鰂魚、非洲炒飯同薯條,仲包2罐汽水,我地都揀左梳打水。另外附上幾款醬汁,分別係非洲香料蕃茄醬、洋蔥清新辣醬、泰式辣醬同他他醬。非洲香料蕃茄醬用黎撈非洲炒飯食,炸雞件可以蘸泰式辣醬,而炸非洲鰂魚就配洋蔥清新辣醬。🥗椰菜絲沙律平時對沙律興趣不大,好驚食到黑醋汁或者無味沙律食緊草咁🙈,但呢個沙律係我杯茶,椰菜絲爽脆,用上美乃滋係完美配合,食完油炸食物再食沙律無咁熱氣,好快清哂唔夠喉呀🙆🏻‍♀️🍚非洲炒飯每啖都食到滿滿嘅香料味幾特別,香料味唔會好濃易入口😙🐟炸非洲鰂魚魚皮炸到好脆好似食緊薯片咁,肉質嫩滑,不得不提個洋蔥清新辣醬無想像中咁辣而且幾惹味令人食慾大增,點魚食好夾食到停唔到口😋每一樣野都好啱我地口味,二人套餐兩個人食剛剛好,大食嘅朋友可能要叫多樣😛老闆娘好nice見我地一袋二袋比多張櫈我地擺野,食之前又同我地清楚講解每款食物點邊款醬料,第一次食非洲菜呢餐真係一個唔錯嘅體驗,下次有機會想試下Fufu☺️。餐廳8月2號開始裝修,想食嘅

🔸二人套餐set c

🥗椰菜絲沙律

🍚非洲炒飯
每啖都食到滿滿嘅香料味幾特別,香料味唔會好濃易入口😙
🐟炸非洲鰂魚

老闆娘好nice見我地一袋二袋比多張櫈我地擺野,食之前又同我地清楚講解每款食物點邊款醬料,第一次食非洲菜呢餐真係一個唔錯嘅體驗,下次有機會想試下Fufu☺️。餐廳8月2號開始裝修,想食嘅留意下佢地ig 幾時重開,餐廳坐位不多,如果去食記得book位呀~

🥢尖沙咀初嚐重慶大廈內美味地道非洲菜⚠️餐廳會在7月4日 進行裝修,想知幾時開返要Following 佢地網上媒體更新🥢之前偶然睇到蘋果新聞介紹香港女仔嫁非洲迦納男的愛情故事,後來在重慶大廈開設了一間迦納菜餐廳,在香港人眼中非洲係食咩既呢,印象非常之模糊,之前有睇旅遊節目印度係食一個白色的粉糰Fu Fu, 香港有非洲菜式的地方真的不多,難得有朋友夠膽一齊勇闖重慶大廈,鍾意古靈精怪野既我哋就即刻book位去試吓🥢好多人都唔敢入去重慶大廈,都因為怕門口太多人拉客仔太熱情,真係唔使擔心,去到有人圍住你只要目標明確直接同佢哋講你要去paul's kitchen,佢哋會即時彈開,部份仲好友善話俾你知係邊度,餐廳位置喺重慶門口直入上樓梯轉右就係啦好易搵🥢鋪仔細細只有幾張枱,因為位置不多最好就book咗位先過嚟,裝修非常之少女心好啱女仔過嚟,頭頂仲有幾盞好可愛嘅星星吊燈,門口仲有梳妝台添,入邊有一半香港人仲有非裔人喺度食緊飯,由此可見都真係幾正宗🥢坐低後老闆娘係香港人可以同聲同氣咁落單,非常之Nice又介紹有啲乜嘢啱我哋食,推介我哋食二人餐,好食又抵食,嘢食嚟到嘅時候又非常之詳盡咁介紹每一個醬汁係用嚟
🥢尖沙咀初嚐重慶大廈內美味地道非洲菜

二人餐  Set  c

二人餐Set  c

🥢坐低後老闆娘係香港人可以同聲同氣咁落單,非常之Nice又介紹有啲乜嘢啱我哋食,推介我哋食二人餐,好食又抵食,嘢食嚟到嘅時候又非常之詳盡咁介紹每一個醬汁係用嚟點乜嘢,又問我哋識唔識食魚怕唔怕多骨教你食,真係好似一個大姐姐咁,呢種親切咁喺第二啲餐廳真係搵唔到

🥢餐牌入邊有非洲餐亦有菲律賓菜而且諗唔到食咩嘅時候可以嗌小食拼盤或者二人餐,其實我哋都一向好鍾意食啲異國風情嘅菜式,好想試吓非洲嘅FuFu, 睇到旅遊節目覺得應該似年糕咁樣嘅口感好想試吓,今次第一次來就試吓佢哋嘅二人餐,感覺擺盤好靚好吸引

🥢Set C 二人餐跟汽水 $150

呢個二人餐比我嘅感覺呢就係全部都係炸嘢嚟嘅,樣樣都炸到非常之熱辣辣又脆卜卜,感覺上會大部份人都非常之易接受嘅口味

🥢椰菜絲沙律
新鮮爽脆嘅椰菜絲,撈埋啲沙律汁都幾好味,食到個口太熱氣嘅時候食返一啖沙律中和一下

🥢炸非洲鯽魚
一整條的炸鯽魚非常大條,魚皮炸到卜卜脆,魚味都幾鮮,好似平時比較少有食到呢一種炸魚嘅感覺,我仲有個特別嘅醬料係用嚟點魚嘅,隻味道就有啲似洋蔥汁咁,個汁都幾fresh

🥢炸雞
炸雞非常之出色成個雞皮都好非常之脆口,入邊雞肉嫩滑多汁,有啲似Jolibee嘅菲律賓炸雞,但呢個梗係俾佢再好食好多啦
炸雞

🥢非洲炒飯
呢個炒飯個人都覺得幾好食有種獨特嘅香料味但係又唔算好濃烈,有少少覺得似平時食印尼炒飯的香氣感,但味道唔一樣,個人覺得幾好食

🥢薯條
薯條感覺咬落乾身香脆,覺得係今年食過最好食嘅薯條,味道就似係菲律賓嘅炸薯條,而且每條都非常之咁脆,鍾意食脆薯條嘅人一定會覺得滿意

🥢串燒司華力腸$20
本身諗住嗌串燒牛肉再加師華力腸嘅,老闆娘建議我哋未必食得晒,而且非洲串燒牛肉嘅質感係比較硬可能未必啱我哋口味,所以我哋只點了腸
呢條腸嘅醬汁好特別,上邊用咗酸酸甜甜嘅醬汁,呢個味道感覺幾好
串燒司華力腸

🥢Halo Halo 雜豆冰 $50
到最期待嘅甜品部份,原來呢個甜品係非常之靚用個心心碗仔裝住,仲用一隻非常可愛嘅心形匙羹,底層係用咗刨冰旁邊有紅豆,啫喱,布甸,椰子肉,等等去組成,上面仲有一個士多啤梨雪糕球添,非常之少女心,頭先食咗咁多炸嘢,來一個甜品真係剛剛好
Halo  Halo

🥢不用$100 就可以食到地道非洲菜,個人就覺得幾滿意,因為佢嘅炸野真係幾唔錯,而家大家會覺得好易接受,仲記得2019 年大家華裔非華裔港人 we connect ,其實大家都係香港人,入重慶大廈搵食又有咩好驚,下次再去食地道菜FuFu

📍 Paul's Kitchen (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓21號舖
二人餐  Set  c
二人餐Set  c
炸雞
串燒司華力腸
  • 非洲炸鯽魚
  • 薯條
  • Halo  Halo  雜豆冰
今次已經係第四次幫襯!非常之喜歡老闆同老闆娘既菜式佢地炸野真係非常之好食!炸魚係每次必點!鮮嫩多汁,炸魚都好juicy !喜歡吃辣一定要點佢個汁,由辣椒同蒜等等新鮮香料製作唔會嗆喉配咩炸嘢都好食炸豬腩肉一d都唔乾炸過既五花腩油脂勁香,忍唔住一啖接一啖豬皮仲好脆!減肥中既我都忍唔住係咁食老闆娘勁好客第一次幫襯既時候,擔心我一個女仔,陪埋我去洗手間今次幫襯,見同行朋友氣管唔舒服主動俾左杯熱水我地又驚我地唔識切魚,幫我地分好佢如果大家第一次去,唔知食乜好不妨問下老闆娘意見~
今次已經係第四次幫襯!
非常之喜歡老闆同老闆娘既菜式
佢地炸野真係非常之好食!

炸魚係每次必點!

鮮嫩多汁,炸魚都好juicy !
喜歡吃辣一定要點佢個汁,由辣椒同蒜等等新鮮香料製作
唔會嗆喉
配咩炸嘢都好食

炸豬腩肉

一d都唔乾
炸過既五花腩油脂勁香,忍唔住一啖接一啖
豬皮仲好脆!

減肥中既我都忍唔住係咁食

老闆娘勁好客
第一次幫襯既時候,擔心我一個女仔,陪埋我去洗手間
今次幫襯,見同行朋友氣管唔舒服
主動俾左杯熱水我地
又驚我地唔識切魚,幫我地分好佢

如果大家第一次去,唔知食乜好
不妨問下老闆娘意見~

ʎǝɐɥ ı'ɯ noʇ ʞıddınƃ 🤯.講起重慶大廈,大家仲係會第一時間諗起印度菜,但其實朋友,返印度係未必要吔蕉既,重慶大廈都唔係淨係得印度菜。位於一樓既𝙋𝙖𝙪𝙡'𝙎 𝙆𝙞𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣 ,就係非洲代表既表表者。.店主力推既二人套餐Set D有特色得來抵到爆,只需$170就包炸非洲鰂魚、韓式炆牛尾同梛菜絲沙律,香蒜飯仲可以免費轉非洲炒飯🤩間餐廳係小店來,一坐低老闆娘就好親切咁問我同友人想食乜,又請我地飲補身酒Akpeteshie。.Akpeteshie係加納當地好出名既一隻杜松子酒,飲完成身慶恰恰,真係一個好好既開場XD 老闆娘同成間餐廳既人都有講有笑,令餐廳既氣氛keep 住好好,從其他客人同老闆娘既對話可以聽得出佢地好多係翻頭客來,去到嗰一刻其實我都知間餐廳伏極有限😂.炸非洲鰂魚極度instagramable,淨係有得影作狀打卡相已經值回票價,一食落去熱辣辣得來脆到呢!雖然我不嬲唔太好多骨既魚,但依條例外,同埋,重要的事要說三次,如果你真係係食魚方面有困難,老闆娘可以幫你起骨!起骨!係起骨!咁既老闆娘係邊度揾!條魚雖然係炸既,但肉質結實得來唔係硬到可以打死人嗰款,而且本身肉味好

ʎǝɐɥ ı'ɯ noʇ ʞıddınƃ 🤯
炸非洲鰂魚極度instagramable,淨係有得影作狀打卡相已經值回票價,一食落去熱辣辣得來脆到呢!雖然我不嬲唔太好多骨既魚,但依條例外,同埋,重要的事要說三次,如果你真係係食魚方面有困難,老闆娘可以幫你起骨!起骨!係起骨!咁既老闆娘係邊度揾!條魚雖然係炸既,但肉質結實得來唔係硬到可以打死人嗰款,而且本身肉味好重,配合老闆娘既特製調味醬同辣汁可謂perfect。
二人套餐Set D(炸非洲鰂魚、韓式炆牛尾同梛菜絲沙律)

韓式炆牛尾係老闆娘話佢餐廳其中一道最自豪既菜式,因為所有野完全係佢秘製,d肉通通炆足一晚,全都make sure係炆到淋唒同入味先拎出來。老實講我覺得個汁有少少濃過頭,但依度係重慶大廈wo,你唔會expect 係度揾到清淡野,攞來撈飯就啱啱好啦😛
最後加$30會有兩大杯菲律賓halo halo冰,冰上有一大球梛子雪糕,加埋煉奶同珍多冰式配料,我明明好飽都食到停唔到口!
菲律賓halo halo冰

兩個人加埋,埋單盛惠$200 only!你話係咪抵到痴!左!線!🤯
整體來講我好滿意依餐(LOL你睇我打咁大篇食評就知),無論係置身既環境定係氛圍,都令我以為自己正置身異國!原本係入重慶大廈嗰陣,都好怕會俾一大堆南亞裔圍住叫我去佢地既餐廳(諗起都有少少卻步),但最後係我同佢地講我係想去Paul's Kitchen 後,佢地都好好咁同我講嗰度係要點行去,叫我下次得閒先再幫襯佢地❤️So nice ar相信我重返重慶的日子不遠矣🤩
二人套餐Set D(炸非洲鰂魚、韓式炆牛尾同梛菜絲沙律)
菲律賓halo halo冰
  • 二人套餐Set D
曾經有朋友話我食開啲特別菜系,有日忽發奇想想食偏啲,係openrice搜尋‘非洲菜’結果唔夠五間😮之後搵到係重慶大廈嘅呢間特色非洲菜小店👍🏻講起原來大有來頭,係由迦納人同香港人夫婦一齊經營嘅餐廳,另老闆選擇係度開餐廳其中一個原因係希望提供一個落腳點俾係香港住/工作嘅非洲裔人,主打非洲菜(特別係以迦納🇬🇭西非地區為主嘅菜系,認真‘西非厲’(爛gag).餐廳預訂安排等主要由香港老闆娘安排,非常貼心,入去重慶大廈之前仲特登通知話如果係門口被人圍時,講話去‘Paul’s Kitchen’啲人就會即時彈開...結果真係!!甚至會指埋俾你係邊,認真有料...😮.一開始入到去老闆娘仲問我地飲唔飲酒,之後就俾左細細杯我地,原來係嚟自迦納嘅Akpeteshie- 一種經棕櫚樹根/蔗汁蒸餾而成嘅烈酒😯,飲落少少似whiskey,但就冇咁甜同有陣好香嘅藥材味,聽老闆娘講當地迦納人真係當養命酒咁飲😮另試埋自家製($20)飲落係好重嘅薑味,肉桂同花椒八角等少少辛辣嘅口味,同一陣類似山楂嘅酸酸甜甜味道,甚具風味(所以未必個個啱🤣).🌟($250)重點推介大份好食又抵食,最啱3/4 個人share, 睇套都知有好多

一開始入到去老闆娘仲問我地飲唔飲酒,之後就俾左細細杯我地,原來係嚟自迦納嘅Akpeteshie- 一種經棕櫚樹根/蔗汁蒸餾而成嘅烈酒😯,飲落少少似whiskey,但就冇咁甜同有陣好香嘅藥材味,聽老闆娘講當地迦納人真係當養命酒咁飲😮另試埋自家製[非洲涼茶]($20)飲落係好重嘅薑味,肉桂同花椒八角等少少辛辣嘅口味,同一陣類似山楂嘅酸酸甜甜味道,甚具風味(所以未必個個啱🤣)

🌟[精選套餐A 炸非洲鰂魚餐]($250)重點推介大份好食又抵食,最啱3/4 個人share, 睇套都知有好多野以下逐樣為你介紹:
-[原條遊水炸非洲鰂魚-Tilapia],第一次食呢種魚,外皮炸至鬆脆,拆開類面魚肉鮮白色仲好滑,食時有五款醬汁,首推左二嘅自家製辣醬超好食😍有陣好似青檸清新嘅酸味同辣味,然後發覺食咩點呢個醬都好好食🤤(餐內薯條,炸雞髀🍗點呢個絕配😭)
-(左上碗)[Acheke-非洲小米,又稱木薯飯]係一種起源自西非科特迪瓦🇨🇮一道木薯制食嘅配菜,係以磨醉嘅木薯發酵而成,食落口感軟綿綿夾以青豆,洋蔥,粟米等,非常健康👍🏻
-(右上碗)[Jolloff Rice-非洲炒飯]亦係流行於西非地區,係由一大鍋飯加入了蕃茄醬,辣椒等炒成,食落少少似幾香口同偏咸味嘅西炒飯.
Fufu  配辣羊肉湯

🌟[辣羊肉湯配Fufu]($70)另外幾推薦嘅一道地道迦納菜,Fufu係源自迦納嘅一種西非地區主食,‘Fufu’一詞解‘mash or mix’嘅意思,當地做法係將木薯加入大蕉和熱水等搓成一舊白色糊狀嘅麵團,食落少少似煙煙韌韌嘅薯蓉,口感非常特別,配以羊肉辣湯,羊肉煮至好腍,聽講傳統食法係fufu同湯分開上,用右手搓成小球狀,按下壓痕然後再舀湯飲,最後再食fufu👍🏻想食嘅最好事前同老闆娘預留啊😉

最後叫埋幾款菲律賓甜品:
左:[Halo Halo 菲律賓雜豆冰]($50) Halo係菲律賓語‘攪拌’嘅意思,主要係將碎冰,加上各種甜豆,糖水和花奶,最後加上一球雪糕,非常色彩繽紛,配埋本身餐廳環境粉紅色為主非常有少女心opps
右:[班蘭啫喱椰青糖水]($40)正正常常配以椰果清清甜甜頓時平衡返先前比較濃味嘅主菜👍🏻

最後八卦一問老闆娘點解主打非洲菜同時又會有菲律賓菜,原來係因為好多非洲人有菲律賓女朋友所以餐牌上有咁樣嘅設計😛餐廳入面仲有張梳妝檯為平時菲律賓姐姐放假打扮用😯(唔係俾你用嚟打卡用🙊🤣)

非常有特色嘅一餐同埋非常抵食!非洲菜冇想像中咁遙不可及,同相信經過老闆調整至適合香港人嘅口味,第一次去老闆娘亦悉心為我地介紹餐牌,安排啱我地胃口嘅菜,非常有誠意嘅餐廳值得支持!
Fufu  配辣羊肉湯
Read good reviews and decided to give it a go. We were blown away by the excellent fried fish set with jollof rice, which we picked clean off its bones. The fried tillapia was crisp and light. None of the greasy taste that accompanies fried food. The rice was heavenly, scented with just the right amount of spice. We decided on getting an extra order of jollof rice to take home to enjoy the next day!We ended up splurging on dessert, the Halo halo, which was an additional HKD30 for two portions. I

We ended up splurging on dessert, the Halo halo, which was an additional HKD30 for two portions. It came in little gold lines heart-shaped glass bowls, with bits of jelly, flan, beans and big dollop of mint ice cream and a chocolate wafer roll. Positively decadent.

It’s a husband and wife gig and the lady boss was very kind. She offered to pick up a guest from the main entrance to ensure she didn’t get lost on her way up!
Fried  fish  set with dessert
Fried  fish  set with dessert
  • Fried  tilapia
  • Halo  halo
  • Jollof  rice
2020-10-28 836 瀏覽
我嘅重慶大廈初體驗獻左比呢間好有特色嘅加納/西非菜餐廳🇬🇭炸非洲鯽魚🐟配上新款醬汁任君選擇炸得外脆內軟 但就略嫌比較乾身 配椰菜絲沙律減少油膩感🧑🏻‍🌾我覺得最好食嘅就係個私房炆牛尾x蒜蓉飯牛尾炆得超軟腍 送飯一流!今次試埋菲律賓特色甜品halo halo (菲律賓語「攪拌」嘅意思 )🍨主要係將碎冰 加上各種甜豆 啫喱 椰子 糖水 淡奶 加埋雲呢拿雪糕 色彩繽紛又幾好味 🌈老闆娘超級Nice👍🏻 比咗啲非洲涼茶我哋試飲 味道好特別開胃 有啲似加咗薄荷同薑嘅酸梅湯😂如果想試吓特色非洲餐廳不妨一試💛 想再地道啲可以用手食👐🏻
我嘅重慶大廈初體驗獻左比呢間好有特色嘅加納/西非菜餐廳🇬🇭

炸非洲鯽魚🐟配上新款醬汁任君選擇

我覺得最好食嘅就係個私房炆牛尾x蒜蓉飯
牛尾炆得超軟腍 送飯一流!

如果想試吓特色非洲餐廳不妨一試💛 想再地道啲可以用手食👐🏻

2020-09-23 760 瀏覽
日非洲菜 心驚驚走入重廈大廈唔食咖哩 行到過去全部都係地道的人,老闆娘好nice 又幫我地搵位 又介紹我地食咩同特色野 因為二人餐都有幾個😂餐廳坐得好舒服 非洲菜真係第一次 醬料好鐘意👍🏻其實依盤野就咁影都已經好特別🤣非洲的串燒會韌d,唔鐘意的話可以試其他小食個甜品係菲律賓甜品 好有驚喜🤩 未試過要試下 有d似珍多冰咁可以打電話訂座嫁 可以訂座先
日非洲菜
心驚驚走入重廈大廈唔食咖哩
行到過去全部都係地道的人,
老闆娘好nice 又幫我地搵位 又介紹我地食咩同
特色野 因為二人餐都有幾個😂
餐廳坐得好舒服 非洲菜真係第一次
醬料好鐘意👍🏻
其實依盤野就咁影都已經好特別🤣

非洲的串燒會韌d,唔鐘意的話可以試其他小食

甜品係菲律賓甜品 好有驚喜🤩 未試過要試下 有d似珍多冰咁

可以打電話訂座嫁 可以訂座先
2020-09-12 734 瀏覽
今晚我好有目標🎯去Paul’s kitchen食飯,入重慶大廈門口講左句Paul’s kitchen如魔法咒語一樣🔮💫其他咖哩餐廳同業👂🏻相當尊重彈開左,讓出一條康莊大道感覺非常尊貴我已經係熟客,但因疫情少左出街。留意到社交平台有菜式真係心郁Yeah!!!無去一排嘅非洲餐廳方方面面都提升左🤩🥳😏細心嘅老闆娘換上精美餐具😍#串串串燒不🉐️了菲律賓波波腸😋#即炸軟腳蟹~賣飛佛🥰🤤最後隆重登場⋯招牌菜🤩#超超超超好味牛尾🥳 送餸明明我唔係飯桶都要叫蒜蓉飯教我如何可以不愛她

感覺非常尊貴

我已經係熟客,但因疫情少左出街。
留意到社交平台有菜式
真係心郁