2022-07-19 483 瀏覽
同朋友喺附近酒店staycation冇包到早餐,就喺附近揀咗間Cafe食早餐。見佢朝頭早8:00就開門人都唔算多。環境都算坐得舒服。叫左杯charcoal latte $49仲叫左egg benedict 早餐來講非常豐富,好鍾意佢啲芝士有輕微燒焦效果,荷蘭醬酸酸甜甜幾開胃。 水波蛋都做到流心效果。個人認為沙律擺盆有少少hea ,如果可以喺沙律方面再作多少少修飾分數會更高。

見佢朝頭早8:00就開門人都唔算多。環境都算坐得舒服。
叫左杯charcoal latte $49
charcol  latte

仲叫左egg benedict
egg  benedict
egg  benedict
2022-07-13 473 瀏覽
食完午餐意猶未盡就搵間coffee shop坐低慢慢傾計😙,到Pause It,位於北角電氣道183號友邦廣場地下18號舖。點了兩杯有酒精的咖啡,Turbo Gin Tonic☕ $68 & Espresso Martini☕ $72。 🔸Espresso Martini ~ 面層有咖啡豆作小點綴,賣相幾靚🥰。不是太明顯嚐得出酒感,但咖啡味道非常厚重, 甘苦參半。 🔸Turbo Gin Tonic ~ 清爽又濃醇,微醺的感覺,咖啡因與酒精的雙重享受👍🏻。 兩款咖啡味道整體都幾好, 值得推介👍🏻。
Turbo Gin Tonic $68 & Espresso Martini $72

Espresso Martini

Turbo Gin Tonic

兩款咖啡味道整體都幾好, 值得推介👍🏻。

2022-07-12
Espresso Martini
Turbo Gin Tonic
  • TurboGinTonic
  • EspressoMartini
  • TurboGinTonic$68&EspressoMartini$72
在今年復活節,我 Book 咗炮台山歷山酒店3日兩夜 Easter staycation,有位好姊妹得閒,第二日專登早些過來陪我食 Early lunch!我們選擇了酒店附近電氣道友邦廣場地下的人氣咖啡店 <Pause It>!幸好!她提醒我,這間餐廳中午多人,最好早點去幫襯!於是,我們第二日早上,兩人一起幫襯食 Early lunch!  早上 11:30 後入座不用等位!這裡樓底高,餐桌不算多,勝在空間感充裕!桌與桌之間保持一定距離!Menu不設加一服務費飲品及食物上得快,而且兩者都有水準!紅菜頭牛奶 $40大象拉花,真的意想不到!果然是得獎的咖啡拉花!紅菜頭汁混合牛奶,中和了紅菜頭本身的輕微清澀味,味帶少甜!既健康又易入口!不錯喝!黑芝麻牛奶 $40黑白分明的兔仔拉花, 黑芝麻口味香濃突出!蟹肉蟹籽天使麵 $88她的天使麵既乾身又香口微辣,相當惹味,令她食得好開胃,不消一會兒便清碟!紅酒慢煮肉碎蝴蝶粉 $88我選擇的蝴蝶粉口感煙韌討好,肉醬濃郁入味, 芝士襯託之下,豐富了味道層次!

幸好!她提醒我,這間餐廳中午多人,最好早點去幫襯!
  早上 11:30 後入座不用等位!

Menu
不設加一服務費
飲品及食物上得快,而且兩者都有水準!
飲品及食物上得快,而且兩者都有水準
紅菜頭牛奶 $40
大象拉花,真的意想不到!
果然是得獎的咖啡拉花!

紅菜頭牛奶
黑芝麻牛奶 $40
黑白分明的兔仔拉花,
 黑芝麻口味香濃突出!
黑芝麻牛奶
蟹肉蟹籽天使麵 $88
蟹肉蟹籽天使麵
紅酒慢煮肉碎蝴蝶粉 $88
我選擇的蝴蝶粉口感煙韌討好,肉醬濃郁入味,
 芝士襯託之下,豐富了味道層次!
紅酒慢煮肉醬蝴蝶粉
2022-04-16
紅菜頭牛奶
黑芝麻牛奶
蟹肉蟹籽天使麵
紅酒慢煮肉醬蝴蝶粉
2022-07-09 264 瀏覽
已經食過3,2次了,每次都覺得佢拉花咖啡做得好出色,食物又唔貴,打卡又靚,所以一路keep住好多人幫襯佢幾得意係有紅菜頭latte,個味幾易入口,牛油果包都好味不過意粉就偏細碟少少,男士黎講可能唔夠飽

佢幾得意係有紅菜頭latte,個味幾易入口,牛油果包都好味

不過意粉就偏細碟少少,男士黎講可能唔夠飽

• 黑芝麻拿鐵
  • All  day  breakfast
2022-07-04 254 瀏覽
The staffs in this cafe are super friendly and nice. My friend accidentally spilt her coffee, and the staffs immediately gave us napkins and helped clean up the area. They also gave her an extra cup of coffee which I found very warm! Their coffee is fragrant and aromatic with slightly nutty notes.
2022-06-23 340 瀏覽
首先呢間野啲冷氣只係裝飾品黎,係唔會開嘅。夏天要去好自為之。咖啡唔錯,飲得出選豆真係用心嘅。不過其他野(包括野飲)建議唔好點,食物細份又唔好食,對唔住本身個價錢。

2022-06-16 418 瀏覽
偶然經過見到間好簡潔的餐廳,裝修以白色為主,樓底高,座位寬敞,無多餘裝飾,似乎是買咖啡☕輕食為主,又試下先。入到餐廳好安靜,顧客都好斯文,沒有高談闊論的,似乎是年輕人多。主食的選擇不多,我們點了鱸魚意大利飯和蟹肉波菜扁麵,食物很快送到。兩樣份量都偏細,鱸魚算新鮮,意大利飯都煮得不差,夠熱不太硬,有少少洋蔥和香草,味道幾好。蟹肉波菜扁麵稍差,白汁太多,蟹肉波菜太少,扁麵煮得不夠透,不合格。價錢💰就稍貴,$98一份,食完唔夠飽。😅
2022-06-06 390 瀏覽
放咗工黎附近番學,上網已經問定附近有咩食因為唔熟呢頭,發覺附近原來都唔少小店,但因為唔想上堂食太飽,所以搵間cafe算數。呢間望落好光猛,坐落都舒服,黎到叫咗杯Mocha同蟹肉扁意粉,個意粉好creamy,食落唔會漏,但我覺得杯Mocha有驚喜,個朱古力甜度岩岩好,唔會太搶咖啡味,但如果個意粉份量多d,性價比就Perfect!

2022-06-06
今次第二次嚟,第一次係差不多一年前見menu有牛油果同水波蛋所以吸引了🙈第二次就因為記得食過,覺得味道唔差同一條街又無乜選擇,覺得唔算太伏就揀返所以呢個食評係兩次食過的都寫進去🙌🏻.✧MAIN✧~忌廉菠菜蟹肉扁意粉 $98~發覺叫親蟹肉嘅都一定唔會點伏🤣一上枱已經聞到好香芝士同忌廉味而且忌廉汁超多,可以做醬點其他嘢食(?蟹肉份量剛好,每啖忌廉都食到少少唔會太膩~香煎鱸魚龍蝦汁意大利飯 $98~男友話食落似珍珠米扮risotto就算唔係都一定唔係正宗risotto口感不過明白始終香港人食唔慣所以好多香港餐廳都將risotto改到乎合香港人口味而且個飯唔太食到龍蝦汁嘅味道只食到茴香,可能食唔慣所以味道好怪魚就煎得幾香口幾靚又金黃色~黑醋忌廉汁煙雞肉螺絲粉 $88~(舊meun)無乜特別,不過不失係雞肉、配菜份量都少咗啲✧SNACKS✧~Cobb Salad $62~正常沙律質素不過呢個份量要$62貴咗啲~水波蛋牛油果多士 $78~好食但完全唔抵食包得一塊,牛油果得半個雖然都係鍾意食嘅嘢但叫呢個不如食意粉~芝士黑松露炸薯條 $62~還可以對得住價錢嘅份量但芝士根本唔夠點咁多薯條黑松露自然唔洗
今次第二次嚟,第一次係差不多一年前
見menu有牛油果同水波蛋所以吸引了🙈
第二次就因為記得食過,覺得味道唔差
同一條街又無乜選擇,覺得唔算太伏就揀返
所以呢個食評係兩次食過的都寫進去🙌🏻
✧MAIN✧
~忌廉菠菜蟹肉扁意粉 $98~
發覺叫親蟹肉嘅都一定唔會點伏🤣
一上枱已經聞到好香芝士同忌廉味
而且忌廉汁超多,可以做醬點其他嘢食(?
蟹肉份量剛好,每啖忌廉都食到少少唔會太膩
忌廉菠菜蟹肉扁意粉

~香煎鱸魚龍蝦汁意大利飯 $98~
男友話食落似珍珠米扮risotto
就算唔係都一定唔係正宗risotto口感
不過明白始終香港人食唔慣
所以好多香港餐廳都將risotto改到乎合香港人口味
而且個飯唔太食到龍蝦汁嘅味道
只食到茴香,可能食唔慣所以味道好怪
魚就煎得幾香口幾靚又金黃色
香煎鱸魚龍蝦汁意大利飯

~黑醋忌廉汁煙雞肉螺絲粉 $88~(舊meun)
無乜特別,不過不失
係雞肉、配菜份量都少咗啲
黑醋忌廉汁煙雞肉螺絲粉

✧SNACKS✧
~Cobb Salad $62~
正常沙律質素
不過呢個份量要$62貴咗啲
Cobb Salad

~水波蛋牛油果多士 $78~
好食但完全唔抵食
包得一塊,牛油果得半個
雖然都係鍾意食嘅嘢但叫呢個不如食意粉
水波蛋牛油果多士

~芝士黑松露炸薯條 $62~
還可以對得住價錢嘅份量
但芝士根本唔夠點咁多薯條
黑松露自然唔洗講都係點兩下就無晒
去到一半已經係齋食薯條無嘢可以點
芝士黑松露炸薯條

✧DRINK✧
~黑芝麻拿鐵 $40~
兩次嚟嘅拉花都好靚
黑白色真係超靚,仲要好飲🥺
可能本身鍾意黑色又鍾意黑芝麻味🤣
黑芝麻拿鐵

~紫薯拿鐵 $40~
嚟到比想像中淺色,本以為係濃色嘅紫🤣
第一啖飲落以為好淡,但其實甜度捉得剛好
飲晒成杯都唔覺得膩或頂胃唔舒服
紫薯拿鐵

~凍黑芝麻拿鐵 $42~
整體黑白色,仲有漸變賣相好好
飲筒就係環保紙飲筒
但唔知係咪紙質問題溶得好似特別快
後面都變得有啲軟爛,飲得唔好feel😂
凍黑芝麻拿鐵

✧OTHER✧
兩次去都係傍晚/晚上
舖面見到嘅基本上得兩個人
一個咖啡師、一個樓面
見個咖啡師多數睇自己檔/有飲品沖緊
如果樓面入咗廚房幫手就無人喺舖面了
✧SUMUP✧
所有食物都偏細份,配菜都好少
以忌廉菠菜蟹肉扁意粉為例
有撩開數過菠菜葉得5塊左右
比較一般cafe嘅同一價錢意粉份量少約三分一
本人偏細食都覺得食完只有六成飽
偏向唔抵食但至少味道唔伏
唔會特登再去,除非又行過又揀唔到餐廳
忌廉菠菜蟹肉扁意粉
黑芝麻拿鐵
紫薯拿鐵
凍黑芝麻拿鐵
2022-06-01 277 瀏覽
見佢裝修幾簡約,座位望落幾闊落同舒服,所以就去食😙不過我覺得食物質素還好,如果晏晝嚟呢度飲杯嘢,做吓嘢都OK,食正餐就冇乜特別😣【凱撒沙律】$52~Caesar Salad就係正正常常嘅凱撒沙律😂可以加錢要牛油果、煙三文魚或者煙雞胸肉😙 就咁叫佢當正餐就應該唔飽😂【吞拿魚檸檬欖油意粉】$88~Tuna Spaghetti with Lemon & Asparagus我覺得叫另一個菜式可能會好味啲😂就係普普通通嘅吞拿魚意粉, 意粉汁主要係檸檬嘅酸味, 味道比較普通😌【接骨木花檸檬梳打】$36~Elder Flower Lemonade 呢個飲落幾清新,唔太甜,唔錯😍

【凱撒沙律】$52
~Caesar Salad

【吞拿魚檸檬欖油意粉】$88

【接骨木花檸檬梳打】$36
~Elder Flower Lemonade
呢個飲落幾清新,唔太甜,唔錯😍
2022-05-16 485 瀏覽
以前係旺角食過𝚙𝚊𝚞𝚜𝚎 𝚒𝚝,冇霖過原來炮台山都有分店🫢約左朋友食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑即刻去試下✨𝚋𝚝𝚠雖然地址寫北角但係實際去到其實炮台山𝚖𝚝𝚛近𝚍!平日中午去到人好多,不過地方大等一陣好快有位✨地方坐得舒服野食都吾錯,店員態度都好🥰值得一試👍🏻🍳𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝$𝟿𝟾好豐富都食得好滿意💕冇霖到蛋可以自己選擇烹飪方式🫢我地就揀左炒蛋,每樣食材都好大份👍🏻最鍾意係蘑菇🍄好好咬口同埋味道好好🥰🍞𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙼𝚊𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚢𝚛𝚞𝚙$𝟿𝟾好好食🥰有蛋香味同埋好鬆軟,份量都多,配埋糖漿,𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖同埋無花果✨作為哩間𝚌𝚊𝚏𝚎唯一既甜品黎講都算吾錯👍🏻🍵𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟸原本想喊桂花培茶𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎不過店員𝚖𝚊𝚛𝚔錯😂將錯就錯我地照飲,又幾好飲窩🫢✨味道吾會好甜培茶味又好香,夠曬濃,一上到黎個漸層都好靚面頭仲有奶泡添🥰☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎$𝟹𝟼算係杯高質既𝚏𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎👍🏻味道吾錯,聽聞哩間出名係拉花靚果不其然💕仲要咁多客都好快沖到比我地🥰

🍳𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝$𝟿𝟾

🍵𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟸

☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎$𝟹𝟼
2022-05-15 294 瀏覽
知道旺角嘅分店經常要等位,今次去開附近,就去左Pause It 嘅炮台山分店試下。餐廳裝修簡潔,以木系為主,而且環境都算闊落,坐得幾舒服,可以自己一個人飲杯好咖啡,坐低唞下,cafe亦係一個同朋友catch up嘅好地方。煙三文魚egg benedict 係餐廳嘅熱門菜式,麵包用左sourdough 做底,麵包焗到外脆內軟,仲會吸晒所有醬汁,個人覺得配搭不錯。荷蘭醬汁嘅話牛油同檸檬平衡得好好,非常清新,配上煮得啱啱好嘅流心蛋同埋肥美嘅煙三文魚,非常滿足。😍

今日去試芝麻LATTE , 其實同芝麻胡有咩分別 , 還唔熱 , 又唔夠芝麻胡厚身 , 唔係咖啡 , 收費40元 有點貴 , 還叫了ALL DAY BREATFEAST , 面包超硬 , 腸又是普通貨色 , 裏面冇廚師 , 只有咖啡師 , 裝修裏面全白色 , 台和椅像打兵兵球台 , 可能東主想賺快錢 , 一D都唔好吃 , 很差的體驗 , 兩人去吃 , 一人吃不下 , 只有我把東西吃掉 , 東西很硬不好吃 -.-
2022-05-13
1K
2022-05-12 241 瀏覽
💛 HKG - PAUSE IT 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 無論係食物同咖啡都恰到好處 唔會話得一邊好 價錢fair 環境又舒服 係炮台山返工/住嘅人又有一個好選擇啦 ❤️ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 FoodMentalko Linguine with Sergestid Shrimp 明太子櫻花蝦扁慈粉 88Noodle Fish Angel HairIn Homemade Spicy lomato Pesto白飯魚辣茄營天使麵 88🌼 DrinkLemon Shakerato 檸檬冰搖咖啡42Flat White 澳式鮮奶咖啡 36◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_fortresshill#cass_炮台山#cass_cafe#cass_fusion#pauseit #eatwccinhk
💛 HKG - PAUSE IT 💛

#cass_fusion

#pauseit

#eatwccinhk
2022-05-02 3303 瀏覽
Angel hair Aglio E Olio with crab meat蒜片辣椒蟹肉蟹籽天使麵份量好足既天使麵!天使麵唔會黏埋一團,飲食落亦唔會過份油膩.天使麵上放滿新鮮蟹籽同蟹肉令味道更鮮甜.意粉間有炒香既蒜片亦帶住炸蒜粒,蒜味極濃厚.Salmon Benedict 輕輕炙燒過既Holland sauce令egg Benedict帶出一陣焦香.poached egg流心而且蛋黃呈相當鮮艷既橙黃日落色.配上煙三文魚帶出一陣鹹香煙燻味,底下sourdough香脆得黎唔會過乾,配合度相當高.Arancini Di Riso 拿坡里炸飯波足半個拳頭size既炸飯波,外層炸酥脆金黃,咬入口唔油膩.內裏充滿鮮茄香既飯粒,內裏creamy好似食緊risotto.呢一款小食直頭好似main咁,每一啖都好滿足!略嫌炸飯波既飯粒有少少偏淋有少少糊唔感.Orange Mocha 鍾意食舊無代橙味朱古力餅既入應該會好鍾意呢杯Mocha,橙香同朱古力調配得啱啱好得黎又唔會搶去咖啡香.Hojicha Latte 焙茶味極濃郁,帶住點點甘澀焙煎香.入口香滑唔會過甜.
蒜片辣椒蟹肉蟹籽天使麵

Salmon Benedict

Arancini Di Riso
拿坡里炸飯波

Orange Mocha

Hojicha Latte
焙茶味極濃郁,帶住點點甘澀焙煎香.入口香滑唔會過甜.
午餐
  • Salmon Benedict