餐廳: Peek-A-Poke (希雲街)
資訊:

2022-05-23 747 瀏覽
自選風味碗 $98+10Choose Your Own Bowl佢地主打黎自夏威夷嘅poke bowls 除左toppings可以任君選擇 呢碗叫左肥美嘅吞拿魚🐟做主要嘅蛋白質,跟一半壽司飯一半沙律菜,配料可以揀三樣,分別係蟹籽🦀️,香菇🍄同埋牛油果(+$10),但係未夠熟🙈 This shop specialises in Poke bowls, the ones you see in Hawaii! You get to choose between loads of toppings as well as the base, whether it is you want rice, salad, of half-half. I chose tuna as the main protein source, with half sushi rice and half salad. For toppings I chose crab roe, mushroom and avocados. 自選風味碗 $78+10Choose your own bowl 第二碗揀左香菇做主要蛋白質,沙律菜
自選風味碗 $98+10
Choose Your Own Bowl

自選風味碗 $78+10
Choose your own bowl
第二碗揀左香菇做主要蛋白質,沙律菜底再加$10要左八爪魚🐙 咬落有嚼勁而且又好新鮮,完全啱晒我口味🤤 下次一定會叫返呢個
I chose mushrooms to be the main protein, and salad as the base. I also added on some octopus, which were fresh and had a bouncy/firm texture.

黃金炸蝦 $38
Golden fried shrimp
即叫即炸好好食!外皮好脆唔會太油 舊蝦好大舊 我覺得可以encore🥴
This was fried to perfection, not too oily but still has the nice crunchy outer layer wrapped around the plump shrimp meat.
  • 自選風味
Bookmark咗好耐終於過嚟試🥹主打夏威夷波奇飯,可以自選調製,有選擇困難的又可以揀預設嘅poke bowl😉·<自選風味碗> ʜᴋᴅ 98三文魚+八爪魚|壽司飯+沙律菜|海帶芽|雞蛋絲|蟹籽|蟹肉 +ʜᴋᴅ 10|山葵乳酪醬|紫菜絲|芝麻|果仁|木魚絲|脆蒜片咁多款配料砌出嚟嘅風味碗真係好吸引又大碗🤩三文魚油脂豐富細細粒都好香魚油味🍣要讚佢哋嘅八爪魚一𠺌都唔韌仲好爽口鮮甜🐙海帶芽自身有調味,撈飯都好好食😋雞蛋絲質感好有空氣咁,幼條食落好似麵😂山葵乳酪醬真係刺激得嚟又好食,配飯同沙律都好夾🤪蟹肉份量都唔少,但就覺得鮮味一般無太出色😗總括嚟講都係好豐富吸引的風味碗,非常值得一試🥰
<自選風味碗> ʜᴋᴅ 98
總括嚟講都係好豐富吸引的風味碗,非常值得一試🥰
Peek-A-Poke 係自助形式 出去落單俾錢 同自己攞餐具一個普通嘅poke bowl $98 自選 protein, base, toppings, dressings 同 sprinkles🐼 揀左Protein: Tuna 🐟Base: 糙米同沙律🥗 兩溝Toppings: 蕃茄 蟹子 香菇 三文魚子 (+$10 top-up)Dressing: 蜜糖香醋汁Sprinkles: 全部都tick 曬😹 包括 紫菜 芝麻 木魚絲 海鹽 果仁 辣椒碎 脆蒜片份量好大碗!男仔都會夠飽曾經食過d poke bowl 得好少魚生 呢度唔會呀 超足料重點係成碗嘅醬汁同調味都好好👍🏻 味道又好食又清新

🐼 揀左

Protein: Tuna 🐟
Base: 糙米同沙律🥗 兩溝
Dressing: 蜜糖香醋汁

份量好大碗!男仔都會夠飽
重點係成碗嘅醬汁同調味都好好👍🏻 味道又好食又清新
朋友介紹,睇食評都好多人like ,但一上冇想像中好食,係令人飽肚。點左個夏威夷魚生飯,個碗好大,但細心睇,其實d飯份量好多,仲蓋住好多海苔,但吞拿魚就得好少件,雖然是厚切,但份量略少。食到一半,覺得好dry ,冇醬油冇washabi ,雖則是茶漬飯,但味道略淡,飯好多食唔晒。。。感覺似買左一大碗白飯食,有少許伏。另外,店員態度都好一般,要自己去檯面俾錢先,但店舖好窄,好難行 ,坐得又唔舒服。88蚊呢個價唔包括飲品,感覺性價比超低。
感覺似買左一大碗白飯食,有少許伏。
聽人講得多pokebowl,但真係一次都未食過🤣今日嚟到銅鑼灣就搵咗呢間試一試佢~餐廳唔算好大,不過都幾企理乾淨~算係自助形式,坐低慢慢用紙剔想食啲咩,再出去比錢~餐具、水嗰啲都喺出面拎嘅~有得揀幫你配好嘅pokebowl,亦可以自由配搭,我呢啲選擇困難望咗張紙好耐先揀到😂我叫咗吞拿魚同八爪魚各半,跟珍珠糙飯同沙律菜 ($98)~另外加咗$10三文魚子~魚生份量都唔少,吞拿魚正正常常,唔會酸,而八爪魚係估唔到咁好食!好鮮甜,又唔會韌🤤配料方面都比得好大方,海帶芽、香菇、蟹子都好多,我最鍾意就係香菇😆一粒粒口感同味道都好好~調味料我全都要🤣所以真係好豐富呀!不過可能我叫咗一半係沙律菜底,加上蜜糖香醋汁都係比較稀,所以食到底會比較濕,有少少美中不足😫男朋友嗰碗係三文魚,再加60g三文魚😂跟壽司飯 ($130)~佢呢個三文魚份量都真係幾澎湃,都好新鮮~啲蛋絲多到滿瀉,遮住哂啲三文魚🤣仲有紫洋蔥同蟹子,所以睇落都係超大碗!佢揀咗個山葵乳酪醬,起初驚會好辣, 不過反而係乳酪味比較重,都幾creamy🤤我哋另外一人叫一杯嘢飲,雙檸梳打 ($28)同埋椰青水 ($28)~相對份量比較少,我下次就未必

我哋另外一人叫一杯嘢飲,雙檸梳打 ($28)同埋椰青水 ($28)~相對份量比較少,我下次就未必會叫飲品喇~始終佢最主打係pokebowl😆

我覺得以銅鑼灣嚟講,性價比算幾高,又係良心店,值得撐呀~!
2022-04-05
2022-03-29 581 瀏覽
相信喺銅鑼灣,應該係香港第一間又夏威夷魚生刺身丼飯嘅舖頭。佢主打去三文魚同吞拿魚粒粒,亦都有八爪魚粒同埋素食嘅冬菇粒。啲魚生新鮮,配料又新鮮。當然可以配沙律菜或者壽司飯,兩樣一齊食都得。加上有好多唔同嘅配菜,紫菜絲,豆腐,青瓜粒,泡蘿蔔粒...多到唔知點揀好,最好嘅係佢一百蚊都唔洗,就好大碗,一個大普通男仔都人覺得好飽。

• 自選
  • 自選風味
🌺夏威夷Poke Bowl選擇好多元化,就算Keto/低醣朋友仔都可以放心食,足料份量係男仔都可以食得飽飽💪🏼#小胖遊銅鑼灣🐠 —————————————————🔹 TUNA+SALMON Poke Bowl配半壽司飯+沙律 $98▪️新鮮海帶芽|蟹籽|車厘茄|果仁芝麻醬👉🏻牛油果 (另加$10)海帶芽幾有驚喜,好香芝麻香又爽口,撈飯一流🤤吞拿魚同三文魚都新鮮🍣配埋粒粒蟹籽口感更豐富,香滑🥑當然令成碗更美味,🍚壽司飯加沙律雙拼,相對就冇咁寡,特別啱無飯不歡嘅朋友仔😂又食到菜🥗🔹 SALMON Poke Bowl 配雜菜沙律 $98▪️枝豆|蟹籽|雜錦香菇|山葵乳酪醬十分推介Wasabi Yogurt,味道唔會攻鼻/辣,好夾三文魚🐟味道上更有層次,令人愈食愈開胃!🥗沙律菜分量非常之多,另外值得一讚係香菇口感好滑🍄枝豆都爽甜飽滿💚💡Toppings頭三款免費,而調味料就可以任揀(有紫菜絲、果仁、芝麻、木魚絲、脆蒜片、海鹽、辣椒粒),小編覺得紫菜同木魚絲係必加😂————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗🤑性價比:🌕🌕🌕🌘🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑🤤回頭率:🌕

#小胖遊銅鑼灣🐠
—————————————————

▪️新鮮海帶芽|蟹籽|車厘茄|果仁芝麻醬
👉🏻牛油果 (另加$10)

🔹 SALMON Poke Bowl 配雜菜沙律 $98

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall
絕對係健康輕盈之選🌱
自由度相當高,可以揀晒自己鍾意嘅配料🥰如果有選擇困難症,亦都可以揀一啲Set好Signature poke(圖5)👌🏽
下次要試埋八爪魚🐙
2022-02-18 434 瀏覽
每次去都係食salmon bowl~每次到訪嘅水準都好穩定。三文魚同米飯份量夠多,新鮮大粒又滿佈醬汁,自選配料推介紫洋蔥同蟹子,同三文魚嘅口感唔同,令整體味道更豐富!自選醬汁推介wasabi mayo!辣辣地又特別,同poke bowl嘅vibe好夾。另外仲有好多唔同嘅配搭,想健康啲可以將米飯轉做沙律菜,想食多少少都可以追加魚生,非常多選擇~如果有選擇困難症嘅話餐廳亦有pre set嘅poke bowl,可以一試!

2022-02-18 322 瀏覽
又係食過幾次的餐廳! 每次果排食得好heavy 都會想食D light D 嘅野,食依間salad bowl 就岩岩好。餐廳位置唔算方便,入面D位都比較迫,但裝修就好靚,打卡feel。食物係可以叫佢本身預設好的魚生飯,亦可以自選組合,而且可以選擇壽司飯/沙律菜/半飯半菜。Topping 同醬汁都有超多選擇,而且我見好多都放到整豌都好靚,好吸引!!今次我就係自選組合半飯半菜,份量好多,吞拿魚同D配料都算新鮮,配埋D汁同沙律菜好fresh,唔會膩!Overall 黎講,港島都比較少有可以堂食嘅salad bowl餐廳,以份量同食物質素都OK,可以一試!!

2022-02-05 315 瀏覽
🧧新年吃膩了糕點,但還留戀著節日氣氛,去吃個魚生蓋飯,有點像南洋的「撈起」。🥢🥗七彩繽紛的魚生絲和蔬菜絲,所有人一起夾起材料,夾得越高,意頭越好,撈起撈起,撈得風山水起。大人其實心中也喜歡玩食物,只是要憑藉節日,才有理由大玩特玩。💛💛Peekapoke從前光顧過好幾次,有段時間沒開門,想是結業了,可惜沒了間黃店。想不到又經營起來,很是高興,推門內進,一切如初。🥑🐣餐廳有賣蕃薯條、牛油果奶昔等小食飲品,但從來只點過蓋飯,喜歡它足料又多選擇。主食除了珍珠飯,還可選擇糙米飯、沙律菜等。雞蛋絲和魚生舖得滿滿的,豐盛又開胃。🚣‍♀️🛖😌大概是因為夏威夷蓋飯的主題,牆上還掛了一排船槳,另一邊貼了黃店海報。年關難過,更要互相扶持,圍爐取暖。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍Peekapoke銅鑼灣希雲街16號地舖@peekapoke🤗選擇多元,主食除了飯還可以選沙律底😁大大碗超足料🥰仍然堅守做良心小店🥗加州風味蓋飯 $98🥗自選風味 $98

📍Peekapoke

銅鑼灣希雲街16號地舖

@peekapoke

🤗選擇多元,主食除了飯還可以選沙律底

😁大大碗超足料

🥰仍然堅守做良心小店

🥗加州風味蓋飯 $98

🥗自選風味 $98

2022-01-27 346 瀏覽
💛Peek-A-Poke💛🔸八爪魚撈大碗一碗叫一半半醋飯底,即壽司飯份量好足,而且好食,另一半叫雜菜沙律底,都係好多。一碗叫全雜菜沙律底,菜沙律新鮮,好食,份最足。有好多配料可以選,小編推介醃酸薑。醃蘿蔔其實都好食,但比較硬身。其他配料正常。醬汁方,小編推介山葵乳酪醬,真喺好好食,香wasabi味,但完全唔攻鼻。鰹魚昆布醬油反而就真喺淡咗啲,冇乜味。紫菜絲、芝麻、果仁,脆蒜片呢啲全部都可以自己選擇要唔要。八爪魚撈大碗本身就有好多八爪魚,而且好好咬,好彈牙。會再幫襯🤣
💛Peek-A-Poke💛
🔸八爪魚撈大碗
一碗叫全雜菜沙律底,菜沙律新鮮,好食,份最足。

會再幫襯🤣
2022-01-21 216 瀏覽
成日經過呢間店,都好想試吓佢嘅壽司飯入去叫咗碗California 加州風味碗,一半要醋飯另外一半要糙米飯🍚碗壽司飯份量十足,配料有三文魚、青瓜、蛋絲同埋三文魚子,口感一流超級好味😋,感覺非常健康📍Peek-A-Poke (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街16號地舖
成日經過呢間店,都好想試吓佢嘅壽司

📍Peek-A-Poke (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街16號地舖
2022-01-13 326 瀏覽
銅鑼灣食肆多就唔洗多講啦,希雲街雖然唔係大街大巷,但淨係呢條街都有已經多達20間餐廳,今次黎到呢間主打夏威夷魚生飯既餐廳店舖唔算好大,裝修好有夏威夷海邊餐廳既感覺,牆上掛上船槳,又有魚網,再用粗麻繩吊住d燈泡,幾有心思都用左少少時間去消化下張落單紙,除左有5個風味既魚生飯外,嫌唔夠仲可以加錢加topping,佢亦都有自選組合加州風味魚生飯加州風味魚生飯係有三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚子 & 果仁芝麻醬我就揀左壽司飯,而朋友就揀了壽司飯+沙律菜+牛油果壽司飯真係超大碗,份量多到我食左一半已經好飽,整體味道我就覺得一般,三文魚可能碎上關係,唔會覺得係好新鮮,個醬唔夠好食,唔夠惹味份量絕對超值,但味道好一般,加上店員d態度都麻麻,唔憂做咁,所以都無咩原因驅使我再食第二次

加州風味魚生飯
我就揀左壽司飯,而朋友就揀了壽司飯+沙律菜+牛油果

2022-01-12 218 瀏覽
Peek-A-Poke 想食佢好耐啦~早收工一於衝過去試..我叫左三文魚日本醋飯+青瓜,雜錦香菇,蟹籽,鰹魚昆左醬油🍚好好味~好新鮮,勁多配料😋超豐富~好爽口d青瓜!一半壽司飯,一半沙律菜🥗健康得黎又夠飽性價比高👍🏻牛肉薯餅 食完個飯再食..勁飽🙈🙈同朋友一半就夠~都係好味😋唔油膩,好香脆雙檸梳打 正常野🤣唔特別講最後朋友都話佢個碗好食😁不過牛油果🥑有少少生
Peek-A-Poke

想食佢好耐啦~早收工一於衝過去試..

我叫左三文魚日本醋飯+青瓜,雜錦香菇,蟹籽,鰹魚昆左醬油🍚

好好味~好新鮮,勁多配料😋超豐富~好爽口d青瓜!
一半壽司飯,一半沙律菜🥗健康得黎又夠飽
性價比高👍🏻

牛肉薯餅
食完個飯再食..勁飽🙈🙈同朋友一半就夠~
都係好味😋唔油膩,好香脆

雙檸梳打
正常野🤣唔特別講

最後朋友都話佢個碗好食😁
不過牛油果🥑有少少生

2021-12-30 226 瀏覽
Boxing day 去咗食可能因為落雨,唔使等位。因為小店,坐位唔算多,但都算坐得舒服。朋友食素,所以呢度係唔錯嘅選擇。Menu簡單,有配好嘅,同自選嘅,有選擇困難嘅人就最啱。朋友叫咗素食之選,我叫咗自選三文拼吞拿。飯底有珍珠米,糙米,同沙律菜揀,仲可以mix添。素食之選:有雜錦香菇,豆腐,海帶,同枝豆仁,醬汁係香菇醬油。香菇好惹味,將所有嘢伴埋一齊,味道好好。我地仲加咗份牛油果,撈埋一齊食,勁正。自選配搭:三文魚拼吞拿魚,配料可以揀三樣,我要咗香菇,蟹子,青瓜,醬汁要咗 山葵沙律汁。自選配搭,仲可以揀埋紫菜,芝麻,木魚花嗰啲。。整體嚟講,份量好足,一個人食一碗會勁飽,魚生好大粒,配料都好足,味道好好,雖然所有配料都有各自嘅味,但撈埋一齊,味道同口感都好豐富。店員姐姐好好,好有禮貌。係,我地仲叫咗個炸水牛芝士,即叫即炸,熱辣辣,好香好好食。佢仲有其他小食同飲品,下次可以試埋。(唔記得影個素食之選添)
Boxing day 去咗食

可能因為落雨,唔使等位。

因為小店,坐位唔算多,但都算坐得舒服。
朋友食素,所以呢度係唔錯嘅選擇。
Menu簡單,有配好嘅,同自選嘅,有選擇困難嘅人就最啱。
朋友叫咗素食之選,我叫咗自選三文拼吞拿。

飯底有珍珠米,糙米,同沙律菜揀,仲可以mix添。

店員姐姐好好,好有禮貌。

係,我地仲叫咗個炸水牛芝士,即叫即炸,熱辣辣,好香好好食。

佢仲有其他小食同飲品,下次可以試埋。
(唔記得影個素食之選添)