自從裕民坊重建後就成日去果到食飯,最近又去左試新餐廳【Pentola】。餐廳本身係大埔,最近係裕民坊開左新店。佢地主打手工意粉,肯定要試下啦。因爲選擇困難症,所以就叫左個2人餐,再加青口同mocktail。2人dinner set—厨師精選餐湯:松露蘑菇湯好濃好creamy白鯷魚茄子蓉多士:白鯷魚好大條,不過有少少腥。茄子蓉非常特別好refreshing,多士好脆。24個月意大利風乾火腿拼盤:有兩款cold cuts,鹹鹹香香再搭配香甜提子,不錯。手工Gnocchi配煙肉番茄醬:手工Gnocchi有少少煙靭,唔會話好粉。煙肉番茄醬鹹香唔會太酸。新鮮波士頓龍蝦意粉:大大半邊波士頓龍,肉質彈牙鮮甜。意粉分量好多,不過個醬汁同Gnocchi一樣,味道幾乎一樣。建議呢兩樣唔好一齊叫。檸檬茶:個茶底幾特別,唔會太甜Mystical Rosa (Mocktail):梳打水、芒果汁、橙汁、菠蘿汁同蘋果洛神花冰。打卡一流,味道都好有層次,好refreshing,適合夏天。新鮮青口配煙肉:分量超級多,個汁非常鮮甜。奶凍配百香果醬:奶味好濃,質地幼滑。百香果醬酸酸甜甜,非常不錯。Tiramisu:質地扎實

2人dinner set—

厨師精選餐湯:松露蘑菇湯好濃好creamy

檸檬茶:個茶底幾特別,唔會太甜

新鮮青口配煙肉:分量超級多,個汁非常鮮甜。

Tiramisu:質地扎實,咖啡味濃,唔會太甜。
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
2023-10-07 286 瀏覽
大埔文娛中心🎨嘅高質🇮🇹意大利菜🌟Pentola🌟,喺觀塘YM2開咗新分店🎉!新店除咗有住戶優惠外,仲有抵食嘅📖二人套餐,價錢由$368起💖!📖二人套餐 $368套餐包2️⃣餐湯、2️⃣前菜、2️⃣主菜、2️⃣飲品,亦可以隨意upgrade📈 or加購項目,抵食又夠flexible!🍲餐湯是日餐湯為蔬菜湯,充滿菜甜🥬🥕🫘!🥗前菜🍞白鯷魚茄子蓉多士🥓意大利風乾火腿拼盤集酸鹹爽於一身嘅🐟醃漬白鯷魚,一食勁醒神!三款cold cut拼盤,配🍇提子都幾特別!🍝主菜🦞新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100🐂慢煮牛面頰番紅花意大利飯 +$60半隻爆膏龍蝦🦞,意粉🍝索滿龍蝦嘅鮮香味!牛面頰🐂煮到勁腍勁入味,充滿膠質🤤!🍹飲品🍵Uji Matcha Latte +$18🍺Draft Beer (Pilsner) +$58除咗Basic嘅咖啡/茶☕,仲可以轉🍹特飲、🍷紅白酒、🍺生啤等!🍵宇治抹茶茶香出眾又夠滑身!🍺生啤係本土品牌🇭🇰少爺啤嘅Pilsner,清爽嘅風格好啱夏天飲用!🍰甜品🥛奶凍配百香果醬 +$38🍮Tiramisu +$38香滑嘅🥛奶凍配新鮮嘅百香果醬實在太神,甜美之中帶微酸😍!Tiramisu🍮面嗰層軟芝士好綿

📖二人套餐 $368

🍲餐湯

是日餐湯為蔬菜湯,充滿菜甜🥬🥕🫘!

🥗前菜

🍺Draft Beer (Pilsner) +$58

🍰甜品
🥛奶凍配百香果醬 +$38

🍮Tiramisu +$38

香滑嘅🥛奶凍配新鮮嘅百香果醬實在太神,甜美之中帶微酸😍!Tiramisu🍮面嗰層軟芝士好綿滑!
2023-10-07 196 瀏覽
上星期趁大少留校參加學校活動到夜晚,所以就同老公近近地去左觀塘裕民坊YM²空中花園平台嘅Pentola餐廳嚟一個久違了的撐枱腳。整體上環境係好舒服,我最鐘意就係佢地嘅落地玻璃設計,咁就可以一邊用餐一邊欣賞店外嘅花園景。係店員為我地送上餐牌嘅同時,亦為我地送送上軟綿綿嘅餐包。我地叫左晚市二人套餐,餐廳主打係手工意粉,所以主菜都係手工意粉。先嚟套餐嘅餐湯係粟米湯,用左新鮮嘅粟米即打而成,所以未入口已經有好香濃飲粟米味,而飲落仲好香甜順滑添。套餐係包兩杯指定飲品嘅,不過一場嚟到就當然要叫杯飲品Chill下先得,所以就叫左杯Mystical Rosa,由芒果汁、菠蘿汁同埋橙汁調製,不過重點係有粒洛神花汁嘅玫瑰花冰,味道唔錯得嚟,仲係啱晒打卡呀! 兩款前菜都唔錯,我個人認為白鯷魚茄子蓉多士 絕對係驚喜之作,脆卜卜嘅酸種多士配上肉質柔軟嘅白鯷魚,同埋酸酸甜甜嘅茄子蓉,勁有口感之餘食完仲非常開胃。意大利風乾火腿拼盤 嘅三款風乾火腿都好有鹹香味道,而且配埋提子一齊吃,估唔到個味道係仲出哦。主菜 新鮮波士頓龍蝦意粉,個波士頓龍蝦肉質彈牙而且好鮮甜,意粉都好爽滑而且軟硬適中,令我最欣賞嘅係佢嘅醬汁份量剛剛

係店員為我地送上餐牌嘅同時,亦為我地送送上軟綿綿嘅餐包。

主菜 新鮮波士頓龍蝦意粉,個波士頓龍蝦肉質彈牙而且好鮮甜,意粉都好爽滑而且軟硬適中,令我最欣賞嘅係佢嘅醬汁份量剛剛好,所以整體上都覺得唔錯,值得推介。

另一主菜 意大利香草醬闊扁麵 ,比坊間嘅闊扁麵佢係更加煙韌同有口感,每條闊扁麵都掛滿意大利香草醬,所以入口清新而不油膩。

最後就當然唔少得甜品,口感順滑奶凍配上酸甜嘅百香果醬,兩者唔會搶味,估唔到個味道係咁夾。

另一個 Tiramisu 都唔錯,表面灑滿可可粉,入面嘅芝士忌廉好幼滑,配上咖啡味蛋糕同少少嘅酒香,真係啖啖滋味。

今個晚餐都真係有驚喜,等下次有機會帶埋大少再嚟食過啦!
2023-10-02
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
  • 白鯷魚茄子蓉多士
裕民坊YM2 的3樓平台好靚,中間有個大花園俾人行下坐下。圍住花園開左唔少餐廳。最近更進駐了呢間主打手工意粉的餐廳餐廳以全落地玻璃組成一間玻璃屋坐係入面,彷似置身於園林境內。餐廳中間有個圓圓的大吧枱,將用餐區分成2邊,自成一閣。加上幽暗的燈光,都幾適合傾計~ 甫坐下就送上一袋「禮物」其實是餐包。非常得意有心思~是夜叫了2人餐 $368包括2個餐湯+2個前菜+2個主食+2個飲品仲可以加配甜品,都幾豐富是日餐湯是粟米湯由新鮮粟米打成蓉,非常濃香的粟米味前菜2份白鯷魚茄子蓉多士意大利風乾火腿拼盤 第一個次見前菜咁高質,絕對唔係求其應付大大條的鯷魚鋪滿整塊多士面茄子食落唔覺係茄子, 超淋的 。火腿拼盤連粒提子都好好食,超爽脆是日主菜叫了一紅一白手工意式薯團配煙肉蕃茄醬蒜香白酒蜆肉意粉 手工意式薯團配煙肉蕃茄醬非常好味又特別,必試以為薯團是薯仔球?咁就錯了佢是加入了麵粉的薯仔球,咬落煙煙韌韌好鬼得意個煙肉蕃茄醬非常香濃,好好食蒜香白酒蜆肉意粉呢個意粉味道就偏清淡,有白酒香蜆肉是新鮮的,煮得剛熟,肉質好鮮嫩。2人餐跟餐飲點了加 18蚊的柚子烏龍茶,以為係一壺,原來只係一杯反而跟餐免費的檸檬茶茶味香
裕民坊YM2 的3樓平台好靚,中間有個大花園俾人行下坐下。
圍住花園開左唔少餐廳。最近更進駐了呢間主打手工意粉的餐廳
餐廳以全落地玻璃組成一間玻璃屋
坐係入面,彷似置身於園林境內。
餐廳中間有個圓圓的大吧枱,將用餐區分成2邊,自成一閣。
加上幽暗的燈光,都幾適合傾計~
甫坐下就送上一袋「禮物」
其實是餐包。非常得意有心思~

是夜叫了2人餐 $368
包括2個餐湯+2個前菜+2個主食+2個飲品
仲可以加配甜品,都幾豐富

是日餐湯是粟米湯
由新鮮粟米打成蓉,非常濃香的粟米味

前菜2份
意大利風乾火腿拼盤
第一個次見前菜咁高質,絕對唔係求其應付
大大條的鯷魚鋪滿整塊多士面
茄子食落唔覺係茄子, 超淋的 。
火腿拼盤連粒提子都好好食,超爽脆

是日主菜叫了一紅一白
手工意式薯團配煙肉蕃茄醬
非常好味又特別,必試
以為薯團是薯仔球?咁就錯了
佢是加入了麵粉的薯仔球,咬落煙煙韌韌好鬼得意
個煙肉蕃茄醬非常香濃,好好食
蒜香白酒蜆肉意粉
呢個意粉味道就偏清淡,有白酒香
蜆肉是新鮮的,煮得剛熟,肉質好鮮嫩。
2人餐跟餐飲
點了加 18蚊的柚子烏龍茶,以為係一壺,原來只係一杯
反而跟餐免費的檸檬茶茶味香濃,值得一試。
柚子烏龍茶

加配了2款甜品 , 好高質,好好味
奶凍配百香果醬  +38
提拉米蘇   +38

奶凍震下震下,好得意
加上百香果醬又幾有新意

提拉米蘇成杯上,份量超級多。
而且入面層次分明,CREAM, 蛋糕一層層,唔會好甜好膩
絕對推介
提拉米蘇
呢度環境舒服,最啱朋友共聚傾下計
食物水準又好,每一款出品都見有花過心思的
2023-09-27
2023-10-04 25 瀏覽
探朋友新屋企樓下有個小商場,呢個商場雖然唔大,但我覺得仲多小店可以幫襯,好過出邊啲大商場全部都係連鎖舖,呢間餐廳大大隻字寫住手工意粉,我一向對手工意粉情有獨鍾,所以決定一試,見到價錢亦都非常大眾化。Dinner set 有餐湯及前菜,最特別嘅係多士香脆配埋燒魚味道好香口,亦都好開胃,餐湯雖然係普通雜湯湯,但味道濃郁而且係清湯唔係忌廉湯,感覺冇咁溜。主菜蜆肉意粉,蜆肉大大隻全部脹卜卜,好鮮甜,一咬開爆汁嘅感覺真係好幸福,但最開心係手工意粉做得非常出色,口感同機製意粉好大分別,特別軟糯但有口感同有蛋香,真係好好味。龍蝦意粉雖然要加$100但份量好多,有半隻燒龍蝦,仲要好爽口,有羔嘅龍蝦特別香,龍蝦醬汁配意粉特別香濃,好好味。最後甜品tiramisu好creamy 好香咖啡味,奶凍好滑,見到都覺得好療癒,成餐食得好滿足,最重要係性價比高,價值唔貴但質素絕對高。

2023-10-03 13 瀏覽
觀塘裕民坊多左好多唔同美食,今次黎到位置住宅平台花園既餐廳,pentola,主打手工意粉。叫左個2人餐,有( 2個餐湯+2個前菜+2個主菜+2個飲品) $368、是日餐湯碗豆清雞湯,好多料,紅蘿蔔粒、洋蔥片等等,配埋餐包食唔洗點黑醋都好好味。前菜白鯷魚茄子蓉多士,酸酸甜甜再加白鯷魚啖啖肉幾特別。意大利風乾火腿拼盤,亦有辣肉腸,配埋香甜提子食,好fresh又有咸香。主菜,有standard 選擇但想食特色D既就要加少少錢。新鮮波士頓龍蝦意粉加$100,波士頓龍蝦幾多肉仲附有原隻蝦鉗既肉。隻蕃茄意粉好好味,除左手造意粉個質感彈牙,個蕃茄醬好似有D千島醬味,有甜味又有比較rich,好掛意粉。慢煮牛面頰番紅花意大利飯加$60, 意大利飯係比較硬但好creamy,慢煮牛面頰好軟綿綿,入口即化既感覺。提拉米蘇加$38,好好味,一定要加配,頂層比較香既朱古力味,下層就有好濃郁既咖啡味,整個甜品好香滑。 脆魷魚圈好有嚼口,外層金黃皮夠薄,內層魷魚厚肉又彈牙。飲品我地叫左iced chocolate 同埋ice matcha latte。兩杯都好有奶香好濃郁,D冰融化就杯飲品就會岩岩好。呢度環境舒適又有

前菜
白鯷魚茄子蓉多士,酸酸甜甜再加白鯷魚啖啖肉幾特別。

主菜,有standard 選擇但想食特色D既就要加少少錢。

脆魷魚圈好有嚼口,外層金黃皮夠薄,內層魷魚厚肉又彈牙。

呢度環境舒適又有情調,好岩三五知已或情侶黎。
2023-10-02 32 瀏覽
裕民坊Pentola 二人餐裝潢中西合壁, 有座位舒適,燈光柔和,桌上有精緻小檯燈,店外有個噴泉,十分寫意。點了個二人餐 ($368)紅腰豆忌廉湯前菜,2款可挑,也有2份,當小小食也可以白堤魚茄子蓉多士, 第一次食好獨特, 魚是甜的滑身, 烤多士香脆。提子新鮮多汁爽口配微咸火腿, 一直以來都是好搭檔。龍蝦意粉($100):熟度剛好,一下就知整條拔出來了,火候非常好。意粉比較林身,,吸了湯汁不錯。手工蕃茄粉團:蕃茄酸酸甜甜,粉團較粉糯,口感似上海年糕, 夾著咸味肉丁, 微酸的醬汁,一口一粒。茴香酒青口($128)份量大,超級鮮甜, 有海洋氣息,吃一口置身於海邊一樣,口感嫩滑, 像生蠔。配餐飲,還可以加甜點,但實在吃不下了,又有再來的機會。
裕民坊Pentola

二人餐
點了個二人餐 ($368)

紅腰豆忌廉湯
前菜,2款可挑,也有2份,當小小食也可以
前菜

提子新鮮多汁爽口配微咸火腿, 一直以來都是好搭檔。
龍蝦意大利粉

茴香酒青口

茴香酒青口($128)
配餐飲,還可以加甜點,但實在吃不下了,又有再來的機會。
龍蝦意大利粉
茴香酒青口
今日去左觀塘接媽媽收工😆順便帶佢去食好西😌我地就去左裕民坊個空中花園平台食呢間意大利餐廳🇮🇹佢樓底超高、田園風嘅環境又好舒適,坐得好惬意💖*****午市套餐 -🦐🍝意大利香草醬大蝦闊扁麵 $138🍗日式炸雞配明太子醬 套餐+$30🧁提拉米蘇 套餐 +$38🍼☕️Flat White (轉Soy Milk) 套餐 +$18🐮🍲慢煮牛面頰番紅花意大利飯 $168🥭🍮奶凍配百香果醬 $48特調雞尾酒 -🪻🍸Sweet Dream $98*****餐廳啲食物都好正呀😍牛面頰超冧入口即化、闊扁麵軟硬適中又Q彈😋杯cocktail又靚又重酒精😆唔係溝到變果汁嗰啲🤪*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

午市套餐 -

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2023-09-28
Sweet Dream
2023-09-30 154 瀏覽
是晚和媽晚膳,帶左她到裕民坊食好西。店內環境開揚,有落地大玻璃,可欣花園景緻。餐廳主打手工意粉,當然要食好有口感,而甜品也不要錯過,非常美味。晚市二人套餐 $368餐湯洋蔥紅蘿蔔粒,甜甜地OK~白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚肉質柔軟,口感清爽無腥味。配上香脆多士,口感對比強烈,茄子蓉的酸甜風味更添美味。意大利風乾火腿拼盤拼盤有莎樂美腸和Parma Ham,薄切唔太咸,配上提子風味十足。新鮮青口配煙肉 $128青口大隻多肉,湯汁充滿蒜香,加上咸香煙肉粒,突顯青口鮮甜。蒜香白酒蜆肉意粉 +$50手工意粉幼身,口感有嚼勁,味道清爽,有酒香和蒜香味。大蜆煮得剛好非常鮮嫩,味道鮮甜,份量都好足的。新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100波士頓龍蝦半隻,經烤過蝦殼散發陣陣焦香,蝦肉鮮甜彈牙。意粉同樣有口感,掛滿醬汁微酸食落幾開胃。奶凍配百香果醬 +$38奶凍口感順滑,用上酸甜的百香果醬,提升奶凍滋味程度,簡單出色。提拉米蘇 +$38以杯裝形式呈上,芝士忌廉口感幼滑,咖啡味濃郁,底層少少酒香,同樣非常美味的甜品。凍檸茶/凍檸水少甜,味道正常。

晚市二人套餐 $368

餐湯
洋蔥紅蘿蔔粒,甜甜地OK~

新鮮青口配煙肉 $128
青口大隻多肉,湯汁充滿蒜香,加上咸香煙肉粒,突顯青口鮮甜。

蒜香白酒蜆肉意粉 +$50

新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

奶凍配百香果醬 +$38
奶凍配百香果醬

提拉米蘇 +$38

凍檸茶/凍檸水
少甜,味道正常。
2023-09-25
5 分鐘 (堂食)
奶凍配百香果醬
2023-09-29 42 瀏覽
餐廳位於3樓平台花園,門口對正噴水池,感覺好舒服~Order咗一個二人套餐,只係$368,職員先送上餐包,第一見餐廳係用紙袋裝住,感覺好得意😂餐湯,今日係粟米湯,用咗新鮮粟米即打,飲落好香甜,而且有啲口感白鯷魚茄子蓉多士,香脆酸種多士配上白鯷魚及茄子蓉,味道好香濃,好開胃 意大利風乾火腿拼盤,咸香鮮美,各有特色,配上水果更清新蒜香白酒蜆肉意粉 +$50新鮮手工意粉真係唔同啲😍口感煙韌彈牙,濃濃的蒜香味,再配上脹卜卜嘅蜆肉,鮮甜美味新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100賣相十分吸引🤩半邊波士頓龍蝦,龍蝦鉗已拆殼,食起嚟更方便,龍蝦肉彈牙鮮甜,再配上濃濃蕃茄味的手工意粉,十分開胃,味道好香濃,呢個係必食😋好香果味的一款白酒,易入口,甜度低~麥味唔太重,幾好飲食意大利菜,唔少得Tiramisu😍表面灑滿可可粉,口感滑溜,好香酒味,正!黑松露薯條 $68好大份,新鮮即炸粗薯條灑上黑松露,再配上黑松露蛋黃醬,真係好好食😋
餐廳位於3樓平台花園,門口對正噴水池,感覺好舒服~

意大利風乾火腿拼盤,咸香鮮美,各有特色,配上水果更清新
蒜香白酒蜆肉意粉 +$50

新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

好香果味的一款白酒,易入口,甜度低~

麥味唔太重,幾好飲

黑松露薯條 $68
2023-09-28 45 瀏覽
人氣抵食意大利餐廳Pentola喺觀塘YM2開分店!卡邦尼煙肉意粉 $118 當時新張優惠買一送一!咁抵食緊係要叫啦🤩 係手工意粉嘅關係 張相都見到佢唔係平時機製意粉咁順滑 反而係偏幼身會翹埋一舊 但口感係好煙韌彈口👍🏻 風乾豬面頰煙肉煎得好好🥓 芝士濃厚🧀 一人一個卡邦尼都飽到試唔到其他菜式新鮮青口配煙肉 $118青口肥美 酒汁可以點麵包食我地點完先見到有add on promotion +$98就有 size仲好似同原價依個差唔多🙈Tiramisu $58中間cream cheese 好幼滑 酒餅濕潤 酒味適中 🤎Mystical Rosa $88由芒果汁 菠蘿汁 橙汁調製 🍹酸酸甜甜仲有洛神花汁嘅玫瑰花冰 有漸層效果 好適合打卡🌹仲見到有個唔洗$368嘅dinner2人餐 真係好值得回訪😋
人氣抵食意大利餐廳Pentola喺觀塘YM2開分店!

卡邦尼煙肉意粉 $118 當時新張優惠買一送一!
咁抵食緊係要叫啦🤩

Mystical  Rosa

卡邦尼煙肉意粉
Tiramisu
Mystical  Rosa
Fresh Pasta & Yummy Dessert in Kwan Tong💫..觀塘新地標裕民坊,為呢區帶來新氣象。係3/F 平台都有唔少餐廳🍽,呢晚就來到一間型格西餐廳,以工業風為主,加上本土藝術元素,有港式味道🖤。而落地玻璃望住出面既水池 & 空中花園,用餐都特別愉快💕 有情調。【晚市二人套餐 Set Dinner for 2】 $368 up🔸Soup of the Day 香滑南瓜忌廉湯🎃 夠香甜,配烘過麵包百搭。🔸Bruschetta w/ Eggplant Puree前菜 白鯷魚茄子蓉多士,滿鮮味咸香醃鯷魚🐟 加上茄子蓉配搭新穎,多士帶香脆,雙重口感。🔸Italian Cold Cut Platter意大利風乾火腿拼盤,cold cut 最好配白酒🥂。🔸Slow-cooked beef cheek Risotto +$60慢煮牛面頰番紅花意大利飯,用上牛面頰🐮、番紅花、巴馬臣芝士 製成既Risotto, 慢煮令牛面肉很腍滑入味帶Q 口感。🔸Fresh Boston Lobster Handmade Pasta +$100新鮮波士頓龍蝦意粉,用上新鮮波士頓龍蝦🦞、羅勒、

用餐都特別愉快💕 有情調。

🔸Soup of the Day
香滑南瓜忌廉湯🎃 夠香甜,配烘過麵包百搭。

🔸Bruschetta w/ Eggplant Puree

🔸Italian Cold Cut Platter
意大利風乾火腿拼盤,cold cut 最好配白酒🥂。

新鮮波士頓龍蝦意粉,用上新鮮波士頓龍蝦🦞、羅勒、車厘茄、

手工意粉,吸盡醬汁精華滋味。

最後不得不加配甜品,很有驚喜😍! 🔸提拉米蘇 +$38 Tiramisu 非常香濃幼滑,一層層軟綿綿蛋糕加咖啡忌廉,很棒!

而另一款 🔸奶凍配百香果醬 +$38 Panna Cotta 同樣充滿奶香Q 彈可口,甜品很出色呢!

而Cocktail / Mocktail🍹 亦同樣IG-able 喔
×××[Pentola]×××
©觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓305號舖
#Pentola #大埔手工意粉
2023-09-23 62 瀏覽
有日夜晚去左觀塘裕民坊Pentola 食嘢,揀咗佢地嘅二人套餐,只需$368。真係好抵食啊!首先,南瓜湯味道濃郁,好滑口。前菜方面,我哋揀咗白鯷魚茄子蓉多士同意大利風乾火腿拼盆。白鯷魚同茄子蓉夾喺多士中間,食落好鮮美,而且酸種多士嘅口感好特別。意大利風乾火腿拼盆上面有好多款式嘅風乾火腿,每一款都有獨特嘅風味,好開胃。主菜方面,我哋揀咗手工意式薯團配煙肉蕃茄醬同新鮮波士蝢龍蝦意粉(加$100)。手工意式薯團炸得香脆,配上煙肉蕃茄醬,好好味。新鮮波士頓龍蝦意粉有龍蝦肉同意粉,意粉軟硬度適中,龍蝦似爽口。最後,我哋加咗一個甜品,提拉米蘇(加$38)。提拉米蘇有層層的蛋糕同咖啡味,非常濃郁,每一口都好享受。另外,我哋散叫咗一份黑松露薯條,味道好香,薯條炸得脆口。想食一餐平實又好味嘅飯,呢度絕對係一個不錯嘅選擇!

首先,南瓜湯味道濃郁,好滑口。

另外,我哋散叫咗一份黑松露薯條,味道好香,薯條炸得脆口。

想食一餐平實又好味嘅飯,呢度絕對係一個不錯嘅選擇!
2023-09-23 45 瀏覽
裕民坊3樓成層都係餐廳當中包括咗呢間新開嘅西餐廳喔!餐廳環起境舒適加上望到出面嘅水池同空中花園幾有情調呢💕-🍟薯條($68)薯條金黃粗身面頭加咗黑松露香味濃郁呢!點上附上嘅醬汁一齊食更加惹味呀😋🍝新鮮波土頓龍蝦意粉($228)意粉幼身,有咬口入口蒜蓉牛油香味濃郁炒得好香口呀!龍蝦份量有半隻🦞龍蝦鉗拆埋殼食起嚟好方便,超讚👍🏻🥣慢煮牛面頰番紅花意大利飯($168)主角牛面頰口感Q彈帶嚼勁飯粒咬落口感煙韌每粒飯粒掛滿醬汁,好惹味💕🍨Tiramisu ($58)面層撒滿可可粉中間嘅芝士忌廉口感幼滑底部濕潤酒味唔會太過勁咖啡味濃郁👍🏻🍮奶凍配百香果醬($48)奶凍口感順滑有入口即化之感配搭酸甜清新嘅百香果醬一啲都唔膩呀!🍹MYSTICAL ROSA ($88)呢杯cocktail 由芒果汁、橙汁、菠蘿汁等調製玫瑰花冰令人少女心爆發🌹入口味酸甜有層次而且賣相超打卡📸推薦必試呀!🍹GOLDEN HAWAII ($68)味道有層次飲唔到椰奶同菠蘿果香🍍充滿夏日熱帶氣息呢!
裕民坊3樓成層都係餐廳
當中包括咗呢間新開嘅西餐廳喔!
餐廳環起境舒適
加上望到出面嘅水池同空中花園
幾有情調呢💕

🍟薯條($68)
薯條金黃粗身
面頭加咗黑松露
香味濃郁呢!
點上附上嘅醬汁一齊食
更加惹味呀😋

🍝新鮮波土頓龍蝦意粉($228)
意粉幼身,有咬口
入口蒜蓉牛油香味濃郁
炒得好香口呀!
龍蝦份量有半隻🦞
龍蝦鉗拆埋殼
食起嚟好方便,超讚👍🏻

🥣慢煮牛面頰番紅花意大利飯($168)
主角牛面頰口感Q彈帶嚼勁
飯粒咬落口感煙韌
每粒飯粒掛滿醬汁,好惹味💕

🍨Tiramisu ($58)
面層撒滿可可粉
中間嘅芝士忌廉口感幼滑
底部濕潤
酒味唔會太過勁
咖啡味濃郁👍🏻

🍮奶凍配百香果醬($48)
奶凍口感順滑
有入口即化之感
配搭酸甜清新嘅百香果醬
一啲都唔膩呀!

🍹MYSTICAL ROSA ($88)
呢杯cocktail 由芒果汁、橙汁、菠蘿汁等調製
玫瑰花冰令人少女心爆發🌹
入口味酸甜有層次
而且賣相超打卡📸
推薦必試呀!

🍹GOLDEN HAWAII ($68)
味道有層次
飲唔到椰奶同菠蘿果香🍍
充滿夏日熱帶氣息呢!
2023-09-22 31 瀏覽
想同朋友坐低飲杯嘢🍹休休閑閑咁食餐飯,呢間《PENTOLA 》位於觀塘裕民坊 3樓,店舖以落地玻璃設計坐擁戶外天然光和花園景觀!至於店內的兩條石柱,原來是特意邀請本地藝術家刻劃的「九龍官塘、手工意粉」的字樣,好有特色😌!黑松露薯條 份量都不少,每一條都脹卜卜熱辣辣,再配上黑松露蛋黃醬,特別好味👍🏻👍🏻!自家製肉丸闊扁麵 肉丸以牛肉和豬肉製成,肉質比一般食的較有層次和口感、再加上蕃茄、羅勒和芝士粉,味道偏酸帶濃郁,而手工闊扁麵亦特別掛汁,滿滿的蕃茄味道!新鮮波士頓龍蝦意粉賣相一流🥰手工意粉特別有口感,完全吸收哂龍蝦的鮮味,而龍蝦鉗亦已經起殼,真正啖啖肉👍🏻!Lemon Meringue Pie Cocktail 嘅賣相都好靚,每一啖都充滿厚厚的泡沫,軟綿綿都幾得意😊!奶凍配百香果醬/提拉米蘇 奶凍夠細滑又香甜,就咁食已經食到濃厚的奶香味,再沾上百香果醬,酸酸甜甜食唔停口😋,而Tiramisu 就淡淡酒香,幼滑口感,兩款都好好味👍🏻👍🏻!

黑松露薯條

自家製肉丸闊扁麵