2009-09-21 3 瀏覽
前2日收到由open rice寄黎既信,入面有"意外"既戲飛換票證2張,多謝曬男友知道後就約左星期日去睇佢事先去換戲飛,之後我地就去e肚,有好耐冇食pepper lunch喇,所以佢提意黎叫左個鰻魚飯,唔知係咪因為好多人食既關係,佢地做事好求其上一次黎既時候係平日加上lunch time過左,冇咁多人之餘,等既時間亦唔耐見到個飯之後好唔開心牙,d鰻魚少到喊,而且佢地又好重手咁落左好多黑椒,個飯係好香,不過辣得離譜下次見到多人食既時候,點會唔會再揀e間lu

男友知道後就約左星期日去睇

叫左個鰻魚飯,唔知係咪因為好多人食既關係,佢地做事好求其

下次見到多人食既時候,點會唔會再揀e間lu
d鰻魚係邊牙
2009-09-20
2009-08-26 3 瀏覽
霜降牛餐比起其他套餐貴少少,話晒食"霜降"兩個字都抵吖,而且係啖啖肉,我睇見其他套餐d肉份量好少,得幾片肉跟飯~所以我就揀左霜降牛餐等10分鐘就有喇~好大煙,影相有少少困難,但當我影完相就要馬上將霜降牛反轉煎一煎最後..............一面熟多少少,另一面就梗梗熟再炒下配菜就可以食喇~霜降牛肉好好味呀,肉質好嫩好林,一d都唔韌,仲有好多肉汁添,牛肉味好重~白米圓碌碌,好煙韌,芽菜好新鮮又肥又爽口,沒有黑色邊幾廿蚊可以食到霜降牛都算唔錯...........

等10分鐘就有喇~

再炒下配菜就可以食喇~
白米圓碌碌,好煙韌,芽菜好新鮮又肥又爽口,沒有黑色邊

幾廿蚊可以食到霜降牛都算唔錯...........

2009-08-24 27 瀏覽
上星期五去了PEPPER LUNCH, 其實之前見APM O個間好多人, 已經好想去, 但我約了媽媽係TST, 就去了新港中心的分店.因為小妹唔食牛, 所以叫了黑椒雞飯.雖然係星期五晚, 但我大約6:30PM就到了, 所以不用等.講返野食味道方面真係好好味, 鐵板夠熱, 同我去食鐵板燒有得揮! 正, 一嘗心願, 好在無失望.可惜係我加了$15要個SALAD同湯, 我係無食到同飲到, 因為太淡同無味另, 有個整鐵板的哥哥, 有叫我唔好落D醬落去撈住, 但我見要落甘多醬, 要分開幾個膠杯黎放D醬唔係甘好, 就想照倒落鐵板到, 點知個哥哥叫停左我, 叫我用返膠杯放D醬... OK係我無聽你講
因為小妹唔食牛, 所以叫了黑椒雞飯.

OK係我無聽你講

有提你要小心熱~
有埋salad同湯...下次唔叫都得
好味!
2009-08-21
慶祝紀念
生日
有提你要小心熱~
好味!
  • 黑椒雞飯
2009-07-29 7 瀏覽
當日,去完新港中心"血併"後,所以落去地庫食野!!但係我係第一次到新港,所以唔知邊間好食,因此我用最好,最快捷的方法來決定到那一間食,就係---睇人龍啦!!!我見到間"Pepper Lunch"好多人排隊,所以選擇這間!!!! 排左一陣,終於到我啦!!我選擇左黑椒牛肉飯+蕃茄湯,只需$38(以尖沙咀的價錢0來講唔算貴啦!!!),之後,要排隊等拿飯,我在此時看到d人拿醬料兜來落醬料,我就比較三心兩意,唔知選咩醬汁好....所以我三隻醬都要哂!!! 好啦!!開飯啦!!!不過開飯之前,要燒孰d牛肉先,之後攪好d飯!!!之後將攪好左的飯分三份(因為我之前拿哂三隻醬,我為左要試齊三種汁,所以要"三分天下"),食落口,真係好好食,食到最後,連飯焦都唔放過!!!真係好食,新奇,又好玩!!!

2009-07-25
2009-07-20 7 瀏覽
七月十一日﹙土﹚普通的牛肉﹑配上普通的炒飯,但以一種較新鮮的方法向食客呈獻,結果就成了一間每每排長龍的人氣熱店。這個品牌在觀塘美食廣場其實早已開業,但每次想試吃時也被人潮所嚇得卻步。恰巧在平日午飯過後的淡巿時段路經這裏,人不多坐位就多多,不愁找不到座位就是吃這個最好的時機。在店前站了一會看著餐牌,看見一個一個客人大部份也捧著牛肉飯SET,三十多元貨色,試試也無妨。落單後店員提示可先選好自己喜歡的醬汁,所有餐是即叫即製,看著內裏的員工由把鐵板燒熱,再放上飯﹑牛肉,功夫不算多,但也沒因而馬虎了事。終於到自己了,預先挑選了蜜糖和黑椒汁,可以多作個比較。等的同時,看著櫃枱前電視播著的「遊戲全攻略」,看著照做,難度當然不大。轉眼間,遊戲要開始了,拿起餐盤後,趕快隨便找個空位坐下,失禮地先來個美男廚房。牛肉飯製法算簡單,炒著炒著,最後加入醬汁,難度是初級入門。簡單得如快餐的模式,不用甚麼了得的廚藝,就能讓人享受煮飯仔的滋味,製作出自己心水的模樣給自己或身邊的人,吃起來自然特別美味,這就是這裏受歡迎的最大賣點之一,的確蠻有樂趣的。說回食物,玩過了遊戲,就是享受成果的時候。其實牛肉不是甚麼特別貨色,有
七月十一日﹙土﹚

說回食物,玩過了遊戲,就是享受成果的時候。其實牛肉不是甚麼特別貨色,有一點肉味已經是滿足了,自己控製熟度,即使失了手也只好怪自己動作未夠快,下次再努力。幸好自己還應付得來,生熟程度也算滿意。醬汁兩方也試了,感覺吃牛肉飯兩者以黑椒汁較為相配,不過其實醬汁少許便可甚至不用醬汁也已經很好,今次也重手了一點。這次算過關了,下次可以挑戰遊戲難度較高的煎牛扒吧。

吃這個要擇吉時,人多不易找位時最好先預些少時間找個較有利的位置,再去購餐也不遲,不然待找到位子時肉類已經全焦了。獨個兒的話,最好還是離群一些,待人們都吃飽了飯自己再走下來慢慢DIY吧。雖然無火煮食,但也要小心燒得熱辣辣的鐵板。
對自己蠻有滿足感
炒呀炒呀
2009-07-11
對自己蠻有滿足感
炒呀炒呀
  • 視乎自己手藝
2009-07-19 5 瀏覽
同媽係尖沙咀行街由下午行到夜晚諗左好耐係邊度食........之後行到新港food court同媽就決定係度食7點幾係度食!都唔係太多人好易搵到位我終於食到pepper lunch既黑椒牛肉飯~~想食好耐架啦真係 不過apm果間成日都鬼咁多人叫order 睇住佢鋪d牛肉呀飯呀粟米呀係個鐵板度等左8分鐘倒就食得啦!影相之後即係拿拿聲搞勻擺落口黑椒牛肉飯 + 蕃茄湯 $38超好味!黑椒夠晒多 好香牛肉又岩岩好熟 正!明明好普通既材料都可以咁好味=p蕃茄湯好茄哈哈哈有幾多蕃茄係碗湯度!ok唔錯!
同媽係尖沙咀行街由下午行到夜晚
諗左好耐係邊度食........
之後行到新港food court
同媽就決定係度食

7點幾係度食!都唔係太多人
好易搵到位
我終於食到pepper lunch既黑椒牛肉飯~~
想食好耐架啦真係 不過apm果間成日都鬼咁多人
叫order 睇住佢鋪d牛肉呀飯呀粟米呀係個鐵板度
等左8分鐘倒就食得啦!
影相之後即係拿拿聲搞勻擺落口

黑椒牛肉飯 + 蕃茄湯 $38
超好味!黑椒夠晒多 好香
牛肉又岩岩好熟 正!
明明好普通既材料都可以咁好味=p
蕃茄湯好茄哈哈哈
有幾多蕃茄係碗湯度!
ok唔錯!
2009-07-17
  • 黑椒牛肉飯
2009-07-10 11 瀏覽
星期六既下午, 一人血併完後提早晚飯 記得幾年前係日本食過好好味 ....上次經過新港已想試, 今日無需等就即管試下 黑椒三文魚飯 $38 + 5 要個 季節湯睇住女師傅係裹面整, 唔使五分鐘送到你面前 先來喝了一口湯,其實是蕃茄雜菜湯,料有蕃茄及雜菜也多, 不會死酸, 雖則當天溫度很高, 但感覺還是熱度不夠, 浪費了新鮮食材 。再來吃黑椒三文魚飯,由於第一次食, 不蕫如何處理, 只好求其地炒埋一碟, 再加入了二款不同醬汁, (放前無試味, 真過份), 金屬鍋很熱,很快三文魚已變熟透了, 於是只好快快地把所以材料撈好, 準備食用 .....除了三文魚, 黑椒就就只有大量的粟米、蔥花等,略削 由於落汁太多感覺頗鹹, 黑椒味非常搶吃落還有點辣呢, 飯則有點點焦, 整體十分惹味, 但有點熱氣呢 總結:一試無坊
星期六既下午, 一人血併完後提早晚飯

記得幾年前係日本食過好好味 ....

上次經過新港已想試, 今日無需等就即管試下
黑椒三文魚飯 $38 + 5 要個 季節湯

睇住女師傅係裹面整, 唔使五分鐘送到你面前

除了三文魚, 黑椒就就只有大量的粟米、蔥花等,略削

總結:一試無坊
2009-06-26
2009-06-25 32 瀏覽
比較便宜的除了有牛肉飯外, 仲有鰻魚飯, 包湯都係 $39, menu上的賣相亦唔錯鰻魚飯 原來鰻魚切得好細舊, 不過肉質嫰滑, 有鮮味, 幾肥美, 亦已起骨 落了好多黑椒來調味, 所以香噴噴 羅宋湯 今次好差, 個湯是凍的, 有色但無味, 溝得好淡
鰻魚飯

落了好多黑椒來調味, 所以香噴噴
羅宋湯
今次好差, 個湯是凍的, 有色但無味, 溝得好淡

一set $39, 晚市算抵
細細舊的鰻魚
鰻魚夠嫰, 肉質肥美
又凍又無味的羅宋湯
鰻魚夠嫰, 肉質肥美
2009-06-10 31 瀏覽
之前去APM 見到有 Pepper, 店員話要等半個鐘才有得食, 朋友仔就急急腳咁捉住我走, 話俾錢食野仲要乾等半粒鐘, 咪傻! 又唔係無其他選擇原來Pepper 係TST 大食代開左!!!! 而且平日晚上八時多都係等幾分鐘就有 黑椒牛肉飯 + 蕃茄湯 ($38) 店員會提醒取醬汁先, 若唔食辣, 只有兩種汁 --- 好似係蜜糖同蒜汁, 覺得蒜汁有點澀, 蜜糖溝稀左只得甜字 好鍾意又熱又香噴噴的飯 , 飯面好多粟米粒, 飯內有牛油, 加上飯本身都預早加左d好好味的汁 (好似係黑椒汁), 剩係個飯已一流 牛肉 --- 都係靚及無筋的嫰牛肉, 本身好像無醃過, 調味全靠後加的黑椒及汁, 可惜自己mix 耐左, 令牛肉有點老, 下次要快手d 蕃茄湯雖然像罐頭湯, 但另外加上大大件幾靚的鮮茄, 好味!

黑椒牛肉飯 + 蕃茄湯 ($38)

好鍾意又熱又香噴噴的飯

蕃茄湯雖然像罐頭湯, 但另外加上大大件幾靚的鮮茄, 好味!
黑椒牛肉飯 + 湯: 餐牌話係人氣之選, $38係大食代來講算好抵
今次牛肉mix老左, 下次自己要快手d至得
2009-06-06 14 瀏覽
我地叫左個鰻魚飯@$39評: (滿分為 )味道不錯!個飯很香,自己倒既汁,味道不錯!但建議不要一次落哂,汁太多會好鹹!要攪攪d飯,太耐唔攪d飯,底下d飯會變飯焦.....雜菜湯 - 很稀,味道不太好! 漢堡扒蛋飯(Hamburger Steak with Fried Egg) @58 + $15配沙律 & 湯評: (滿分為 )蛋變了熟蛋lu!漢堡扒亦變了全熟!但不算老身!有別於平時見人地d肉會生生地,then炒炒下等佢熟既感覺!麵豉湯 - 味道好過雜菜湯!很多昆布!不算很鹹!oh.... 原來等餐時朋友發生小插曲,當order好食物後,我去了找位置坐!而朋友在等食物!其實等食物時間都不算很久,兩個餐亦差唔多時間出!一個人又點攞兩個餐呢,then朋友攞其中一個回來先la!再回去時,個服務員竟跟他說:先生唔該你快小小嚟攞,我地d食物好快凍的!朋友很唔高興黑面了! then高級小小既職員先至話:幫你加番熱la!so 就是因為加熱了,所以漢堡扒蛋飯都有小小過熟了!不過點都好la!你呢個即使呢間幾有幾好食都好la!我們都不會再幫襯佢lu!bad services....

我地叫左個鰻魚飯@$39

評:
(滿分為

雜菜湯 - 很稀,味道不太好!

評:
(滿分為

麵豉湯 - 味道好過雜菜湯!很多昆布!不算很鹹!

漢堡扒蛋飯
2009-05-29
漢堡扒蛋飯
2009-05-23 22 瀏覽
五月廿二日(星期五)今日中午要配con,又出了新港中心!不過由於老公肚餓了!所以到food republic吃個pepper lunch才出去街!之前一次吃pepper lunch是吃黑椒牛肉粒,不過覺得過咸!今次一定要試霜降牛扒!老公負責買,我就等位!見到很多食客都吃pepper lunch就知道它好吃了吧!等了一會,老公就拿回來!辛苦了!!!牛扒是未熟的!靠鐵板弄熟!先吃點白飯!是珍珠米!好味道!牛扒好味!果然是招牌菜呢!!!很稔很滑!!!!!有水準!!!加上有芽菜和粟米,感覺都比較健康!唯一唔好就是沒有飲品>.<
五月廿二日(星期五)

老公負責買,我就等位!
見到很多食客都吃pepper lunch就知道它好吃了吧!

等了一會,老公就拿回來!辛苦了!!!

牛扒是未熟的!靠鐵板弄熟!
先吃點白飯!是珍珠米!好味道!
牛扒好味!果然是招牌菜呢!!!
很稔很滑!!!!!有水準!!!
加上有芽菜和粟米,感覺都比較健康!

唯一唔好就是沒有飲品>.<
2009-05-22
2009-04-23 11 瀏覽
公司係尖沙咀附近,所以今日去左新港食Lunch。見到D鐵板熱辣辣,真係想試下。Order 左個“霜降牛Set”,等左差不多5分鐘,算快啦。用左Garlin Sauce。味道唔太差但D牛就麻麻,太肥同冇牛味 ,不過塊鐵板唔夠熱去整熟另一邊。整體來講普普通通。

2009-04-23
2009-04-17 5 瀏覽
嘻~呢度食鐡板唔洗等到傻呀! 即刻有得食, 仲熱辣辣好好味,配菜都好多~最鐘意佢個汁~甜甜地開胃.牛肉都不錯,黑椒撈埋飯度簡直冇得頂~
嘻~呢度食鐡板唔洗等到傻呀!

2009-03-27 10 瀏覽
BSF is letting us off a bit earlier than expected, so i go to TST to meet up M oh, pepper lunch has re-opened, so without any consideration i really want to try this out yeah~~~i ordered a beef patti n raw beef slice dinner setthere's enough veggie in the set, nice nice, it comes with sticky rice.They have the instructional video for you to watch while you wait for your plate to be done they tell you what to do with your "raw" food when you get them on a platter, how to "cook" them, when to tu

they tell you what to do with your "raw" food when you get them on a platter, how to "cook" them, when to turn and when to put sauce in it.

There are 3 sauce, garlic, pepper and chilli, nice

I do enjoy the hot platter, the beef slice turn out to be really nice, a bit rough, but it's way better than the petti. too tender, juicy and soft, i don't really like it, and end up not even finishing half of it

Good dinner overall, i will order again if i come, maybe next time i should try the chicken
2009-03-24