2011-07-21 54 瀏覽
偶爾夜晚同班朋友來開飯 喜歡這裡晚上既氣氛 好RELAX之餘亦具情調食物做得頗出色 水準好穩定 尤其是"Pizza N Spaghetti"Pizza夠脆又香口 Spaghetti麵條爽滑又多醬汁今回7人點了~炸洋蔥圈 炸粉厚D 但內裡既洋蔥亦切得粗 洋蔥味好濃郁串標牛柳 牛柳鬆化 配埋粗薯角 好惹味焗薯皮 一半是芥末醬另一半是蕃茄醬焗 芥未醬味道較正 香蒜汁青口 青口肉厚 蒜汁調得恰好 火腿芝士汁意粉 火腿多 忌廉芝士汁同樣多蕃茄意大利飯 簡單就是美 鮮蕃茄煮出鮮味肉醬千層濶麵 肉醬略煮得偏鹹新奧爾良pizza 忌廉同泰式雞醬既口味 好清新同開胃~期待下一次~

Pizza夠脆又香口 Spaghetti麵條爽滑又多醬汁

蕃茄意大利飯 簡單就是美 鮮蕃茄煮出鮮味

肉醬千層濶麵 肉醬略煮得偏鹹

新奧爾良pizza 忌廉同泰式雞醬既口味 好清新同開胃

~期待下一次~
5 分鐘 (堂食)
  • 香蒜汁青口
  • 意粉
  • 意大利飯
  • PIZZA
與同事走去西貢吃午餐是一件奢侈的事,不是那筆飯錢貴,而是時間的問題,是日有兩位同事願意作柴可夫,我們一行七人來到西貢吃Pizza,不用再叫外賣了!七個人吃意粉Pizza真的是件快事,畢竟至少可以吃到超過一款的Pizza,有如是日,我們總共點了三個中批,另也要了兩個意粉及一份Ribs,真的是開心到不得了。最先到的反而是其Pizza,先來吃其出名的新奧爾良精選,看過公仔箱食家介紹過,當然對它有一定的期望,幸而它也沒有令我們失望,批底雖然說不上真的是很薄,但很明顯已經是走上正途的薄餅乾底,入口蠻脆也有不錯的麥味。再而加上其豐富的配料陣容,分別有香草雞柳、菠菜、烤薯、蘑菇配酸甜醬及酸忌廉,當然也有基本的Basil及芝士,吃入口既有芝士香,又帶有濃重甜甜酸酸的味道,最棒的就莫過於其酸忌廉了,入口滑溜而真的很有奶油忌廉香,當中酸酸的,令人不會覺得很膩,轉眼之間就吃畢一件,又想Encore了。咱們點的口味,當然是要點一些外邊大型連鎖吃不到的味道,第二款的希臘之旅也如是,用上黑水欖、芝士、燈籠椒、紅蔥、蒜蓉及銀魚為配料,畢竟黑水欖作Pizza的配料大家就看得多了,但銀魚大家又見過沒有,餅皮一樣的薄脆而
這個品牌就只剩下西貢的分店
薄餅款式真的不少
新奧爾良精選入口滑溜而真的很有奶油忌廉香

希臘之旅有蒜蓉的香味及銀魚的鹹鮮
咱們點的口味,當然是要點一些外邊大型連鎖吃不到的味道,第二款的希臘之旅也如是,用上黑水欖、芝士、燈籠椒、紅蔥、蒜蓉及銀魚為配料,畢竟黑水欖作Pizza的配料大家就看得多了,但銀魚大家又見過沒有,餅皮一樣的薄脆而有不俗的芝士香,最為特別的就是那些配料全都是重口味,黑水欖既鹹又清新,加上蒜蓉的香味及銀魚的鹹鮮,加上那些粒粒的奶酪,入口就是多種鹹味之間的搏鬥,味道豐富,很是美味。
南美風情的肉醬豆及墨西哥香草忌廉汁也很惹味
最後一款口味也承繼了這個宗旨,點的是外邊少見的南美風情,除了一貫的芝士及蕃茄外,加入了很多的南美元素,如肉醬豆及墨西哥香草忌廉汁,另也有不少的牛肉醬,其實吃起來較為飽滯,幸而又真的非常之惹味,香草忌廉汁有點鳄梨醬的影子,入口香潤,加上不少的蕃薯醬及面層再一堆的酸忌廉,教人有點飽也忍不住吃多一件。
秘製醬汁燒排骨燒得外層微焦有帶炭及肉的香味
此店的秘製醬汁燒排骨可是名物也,燒得外層微焦有帶炭及肉的香味,加上大量的秘製醬汁掛身,切開肉質鬆軟,入口不嚡有肉感,不過就沒有上回在Slim吃過的那麼有彈性,不過其實此Rib的肉質也屬中上水平,加上酸酸甜甜的醬汁,香口惹味,叫人吃得很是開胃呢!也不要錯過伴碟的薯菜,店家也真的是做得認真,薯條粗切,外脆而內餡就如熱燙的薯粉,蘸茄汁吃一流,而其他的蔬菜如青瓜、蕃茄及生菜都非常之爽口新鮮,實在又是不錯。
磨菇意大利粉煮得頗為Al Dente,稍嫌忌廉汁薄了點
兩個意粉都是素菜來的,第一個為磨菇意大利粉,通常菇菌類的材料,也愛用上白汁來煮,這一碟意粉煮得頗為Al Dente,有咬口帶嚼勁,用叉子卷一口來吃,再叉着一點磨菇來入口,能感受到的是一點點的菌類的臭青味,不過不太濃而加上那香滑的忌廉味,算是平衡了這個感覺,如果那個忌廉汁能夠做得再稠一點,吃起來更排意粉,那吃起來的味覺感受一定更好。
農場蔬菜茄汁意粉沒意粉沒第一碟那麼Al Dente
另外一個意大利粉也有大量素的元素,這個農場蔬菜茄汁意粉,跟之前的白汁可說是一個兩極,意粉被重重的蕃茄醬所浸着,意粉沒有第一碟的那麼Al Dente,但至少沒有煮得過腍,另外店家聰明的用了水份較少的蔬菜,如荷蘭豆及蘑菇,使得蕃茄醬沒有被水份稀釋,煮好之後,仍舊被大夠挺身的蕃茄醬所覆蓋,茄醬夠掛身,意粉入口自然每口也是開胃酸香的美味,加上大量的蒜蓉提香,又是美味。
喝汽水,配薄餅,真高興
有意粉薄餅吃,喝汽水就是最開心的了,要了兩勺汽水一起分,吃得真的甚是暢快。

是日真的吃得非常愉快,所以當然要多謝兩位作為柴可夫的同事,此店真的絕對可以再來吃過,畢竟開心時刻,當然是越多越好。
2010-12-23
這個品牌就只剩下西貢的分店
新奧爾良精選入口滑溜而真的很有奶油忌廉香
希臘之旅有蒜蓉的香味及銀魚的鹹鮮
南美風情的肉醬豆及墨西哥香草忌廉汁也很惹味
秘製醬汁燒排骨燒得外層微焦有帶炭及肉的香味
  • 新奧爾良精選,希臘之旅,南美風情,秘製醬汁燒排骨
睇到下面D review, 都有D擔心去到會有不禮貌對待, 不過去到就知唔係o個回事.我哋大慨Sunday 嘅12點幾去到, 原本都係坐裏面, 不過佢一知道我哋 D袋有狗, 就有禮貌咁比我哋坐番出面. (Yes, this is our fault at first, but at least they were nice about it )我哋4個人, 點咗以下:Chili Wings - 唔太夠spicy, 鍾意食spicy嘅應該叫buffalo wings, but one thing though, 雞翼煮得好juicy, 好有味 Salmon Marinara Pasta - 汁同pasta 做得恰到好處, 夠味得o黎唔會太greasy, 不過好大碟ar!!!!Linguine Vongolle - 我鍾意white wine sauce充滿蒜味, 同D clams 好夾, 同埋好多好多clams Half and Half Large Pizza (Beefy & Seafood Marinara) - 簿批, crispy, tomato 同 cheese 夠 bala

我哋4個人, 點咗以下:

Half and Half Large Pizza (Beefy & Seafood Marinara) - 簿批, crispy, tomato 同 cheese 夠 balance, 料都好多下, recommended!

Service 方面, 其實真係唔錯, 見佢哋對其他客人都係好有禮貌的, serve 我哋又真係幾週到 ge.

最緊要係finally搵到一間有好pasta同pizza 食嘅restaurant啦
正 - Spaghetti Vongolle
正 - Salmon Marinara
正 - Pizza - beefy and seafood marinara 1/2 & 1/2
2011-03-06
正 - Spaghetti Vongolle
正 - Salmon Marinara
  • Linquine Vongolle
  • Pasta
  • Seafood Marinara Pizza
  • Beefy Pizza
聖誕節 諗住山長水遠和男朋友去西貢吃飯,早一個星期已經book 左位!到餐廳拎位時,個waiter 竟然話搵唔到我地個名同電話,所以我地無枱!唔係呱,呢個唔係我地問題喎!後來我show番手提電話個"打出紀錄"比佢睇,佢態度好差咁用英文話.....有打電話黎唔代表book 左枱,可以係我地話full 左!.....Wah......嬲到震,有寶咩?你估全西貢得你一間食意大利野咩?我一定唔會幫襯你lor.......趕客!
2010-12-25 30 瀏覽
唔止係你,我個friend尋晚打去book枱實錄:friend:唔該我想book枱waiter:full晒啦!(即cut線,佢都未話book幾時,佢又知full晒)個friend唔不份氣,再打去friend:你地係唔係無預早book枱架?waiter:book table?friend:i want to reserve table, why u cut my line?waiter:we r busyfriend:everyone is busy, not only u (即該又再cut線)再打去已經唔通,再打幾次之後終於通咗,不過hello極都唔出聲!你地話咁嘅服務態度,擺明唔想做生意!d 野食幾好都無用,所以一定唔會幫襯!
唔止係你,我個friend尋晚打去book枱實錄:
friend:唔該我想book枱

個friend唔不份氣,再打去
friend:你地係唔係無預早book枱架?

waiter:book table?

waiter:we r busy

2010-12-24
2010-12-24 260 瀏覽
I made a reservation on 14th Dec and they confirmed me there will be seat available for me. It makes me really angry tonight. I arrived 30mins earlier. I was shock that the boss told me that he couldn't find my reservation record. That's not my problem!! His attitude was very poor! I think I will not come again.
2010-12-24
平安夜
2010-11-27 22 瀏覽
打電話去 book 位,問佢某日某時間打後仲有無位,一句:無,跟著立即 cut 線,我想問多句問埋第二個日子都唔得。你 d 野食幾好食都無用,態度咁差我以後一定唔會幫襯。
打電話去 book 位,
問佢某日某時間打後仲有無位,
一句:無,跟著立即 cut 線,

我想問多句問埋第二個日子都唔得。
你 d 野食幾好食都無用,
態度咁差我以後一定唔會幫襯。
2010-11-21 28 瀏覽
之前~d fd介紹呢間~早4日~打去book位~聽電話個個~唔識聽廣東話~要講英文~我地7:40去到~因為book佐位,又有枱埋單中~等佐3分鐘就入得~入到去~枱面墊枱有張大畫紙,同蠟筆俾我地畫~我地叫佐:半份dinosaur's rib (之前係openrice都睇過d食評~都知好大碟)之後~再叫多個:意大利海鮮炒飯畫佐陣畫紙~好快已經黎野食~2樣一齊黎~食個'意大利海鮮炒飯'先~好好味呀~好濃味,好入味~我同我honey都鍾意食~之後~食'半份dinosaur's rib '~好大碟呀!都好味既~不過~可以唔太喏我地既口味~都係覺得...普通啦...不過不失~無其他食評中講得咁正~仲叫多杯:雜果賓治~我看佢用:果汁先生既橙汁同蘋果汁~再加可樂(7喜掛)~再加佐樽唔知咩?!我本身唔like果汁先生~所以對杯野不太大期望~但...黎到~一飲~又ok~唔錯喎!初頭仲驚...會好似張餐牌咁...咁細杯~原來唔係...我見遠少少有人叫佐杯:士多啤梨奶惜~好靚,好吸引~好唔好飲就唔知啦...本黎仲唸住叫個:蘋果批架~但...我地已經好飽了...唯有下次啦~下次黎~會試埋個:new orlean
之前~d fd介紹呢間~
早4日~打去book位~
聽電話個個~唔識聽廣東話~要講英文~

我地7:40去到~
因為book佐位,又有枱埋單中~等佐3分鐘就入得~

入到去~枱面墊枱有張大畫紙,同蠟筆俾我地畫~

之後~再叫多個:意大利海鮮炒飯

畫佐陣畫紙~好快已經黎野食~2樣一齊黎~
食個'意大利海鮮炒飯'先~
好好味呀~
好濃味,好入味~
我同我honey都鍾意食~

之後~食'半份dinosaur's rib '~
好大碟呀!
都好味既~
不過~可以唔太喏我地既口味~
都係覺得...普通啦...
不過不失~
無其他食評中講得咁正~

仲叫多杯:雜果賓治~
我看佢用:果汁先生既橙汁同蘋果汁~
再加可樂(7喜掛)~
再加佐樽唔知咩?!
我本身唔like果汁先生~所以對杯野不太大期望~
但...黎到~一飲~又ok~唔錯喎!
初頭仲驚...會好似張餐牌咁...咁細杯~原來唔係...

我見遠少少有人叫佐杯:士多啤梨奶惜~
好靚,好吸引~
好唔好飲就唔知啦...

本黎仲唸住叫個:蘋果批架~
但...我地已經好飽了...
唯有下次啦~

下次黎~會試埋個:new orleans pizza先~

埋單$270~

下次...值得再黎食~
都推介你地去食~
記得book位~
半份dinosaur's rib , 意大利海鮮炒飯
蠟筆
Pepperonis Pizza & Cafe
2010-11-20
3 分鐘 (堂食)
生日
半份dinosaur's rib , 意大利海鮮炒飯
蠟筆
Pepperonis Pizza & Cafe
  • 意大利海鮮炒飯
2010-10-09 24 瀏覽
這是我和先生美食之旅的第六站, 山長水遠去到西貢...搭車搭到頭暈暈 ><"不過 原來係值得架wor 去到都成7點,,...行左一陣海鮮街..就去餐廳lor~好彩先生醒目..一早book 定位" 如果唔係都要等 9個字環境又唔算好外國....都叫有少少情調啦..侍應安排我地2個坐門口位.. 因為冇空調關係( 可能有都feel唔到..=.=") 有少少熱...不過無損我倆的食慾!!睇下個menu~ 都有好多選擇..前菜, pizza, 意粉 仲有甜品~ 雖然都係大路o既選擇..哈哈, 但係先生得意洋洋說起有恐龍骨食o既時候..就真係要試下啦!!我地食左dinosaur's rib [ 原來係豬肋骨 ]-->> 我地叫左半份..不過已經嚇死左..好大份 好有bbq 的味道..d 肉都幾"淋".. 先生係咁切呀切//都仲有食~ good!!可惜的是伴碟的薯條只是一般貨色..而且冇咩幾條.~仲食左個 ceasar salad~ 加左燒雞係上面 =.=v 又唔算好特別係d 份量叫做幾夠咁其實間餐廳又唔算真係好好好好食..仲有好多高水準o既意大利餐廳.不
不過 原來係值得架wor

去到都成7點,,...行左一陣海鮮街..就去餐廳lor~

睇下個menu~ 都有好多選擇..

我地食左

可惜的是伴碟的薯條只是一般貨色..而且冇咩幾條.~

又唔算好特別係d 份量叫做幾夠咁

不過我覺得氣氛真係幾好__可能有佢放左白o既墊檯紙..可以all u can draw 掛~
服務就唔算好好啦..應該係因為我地坐得太耐..佢又多人等..所以周不時過黎問我地d 野黎晒未掛...=.="
不過 有機會都想再食下

OK o既沙律
恐龍骨~ 好食好食!
任畫唔嬲~gimmick 黎o既~
2010-10-02
5 分鐘 (堂食)
恐龍骨~ 好食好食!
2010-10-04 36 瀏覽
今天橋咀島一日遊後, 記起兩年前在這家餐廳吃的Rib, 好好味, 諗住一家大細回味回味, 估唔到這店出名後, 趕客一流, 我六時半去到問個侍應三大一細有無位, 當時不是很多有等位, 但都預咗要等, 個侍應全英文黑面好寸咁話: 一: 你無book位, 二: 你都見到有咁多人等緊位(當時有六個人排緊隊), 三:你有隻狗, 之後就走咗去, 我們一好無奈離開, 所以食評未能完成, 好失望, 就算食物怎好味, 咁樣趕客, 想介紹俾都唔得啦!!!
2010-10-03
2010-10-02 37 瀏覽
汲取左lunch去"六福"無book位搞到要係街邊食既教訓後, 係上船去小島玩之前先打電話book左呢間, 幸好book左位, 如果唔係要等30-60mins啦!呢間野既墊檯紙係大畫紙, 餐廳仲會提供埋蠟筆讓食客邊等野食邊塗鴉.之前係openrice做左research, 知道食物比較大碟, 而我地lunch個餐都仲未完全消化, 所以2個人黎叫左:1. 半份既ribs (雖然係半份, 但已等如平時既全份! 肉嫩得骨肉分離,但味道還是關島那間較好食!)2. 一份小既new orleans pizza (黎到時心想好在係叫細份...足料既, 切成4份, 每份上面都有一塊半溶既cheese(應該係), 食完都飽晒...)3. 濃汁三文魚闊麵 (濃味得有點過份! 再加上我地都好飽, 所以食唔晒...)約6點黎到坐低落order, 到最後捧住個肚走, 都只係7點鐘左右, 上菜上得幾快! 而出面咁多人等(職員好細心咁搬左幾張椅子畀排頭幾位既人坐), 間餐廳無門好open, 食完都唔好意思坐咁耐...

2010-10-01
2010-09-09 42 瀏覽
好有風味, 同埋都有格調ge餐廳.同男朋友去, 叫左一個香草芝士意粉, 一個pizza, 同一個骨, 已經好飽好飽.所有野食都好好味... 特別係個意粉. 好夠芝士味.pizza 上面果堆cheese 都好好味, 酸酸的, 帶出左個pizza ge 味道每張枱都有candle, 而且環境都幾寧靜的 ^^埋單約$350, 哩個價錢有哩個質素的食物, 非常值得喔.推仲一試 :-)
好有風味, 同埋都有格調ge餐廳.

所有野食都好好味... 特別係個意粉. 好夠芝士味.

每張枱都有candle, 而且環境都幾寧靜的 ^^
埋單約$350, 哩個價錢有哩個質素的食物, 非常值得喔.
推仲一試 :-)
好味pizza 但唔記得左叫咩名喇 應該係美國一個州份ge名黎ga^^
好大碟. 個燒烤醬汁好好味, 另外佢仲有另一個汁的.
2010-07-19
好大碟. 個燒烤醬汁好好味, 另外佢仲有另一個汁的.
由於朋友推介, 故此就去試一番....咁我地一行5人...咁叫左5樣食物...先黎一個, 肉醬千層麵...面層有一層好厚厚既CHEESE....超濃...但一定要趁熱食...唔係D CHEESE凍左..硬晒就冇咁好食.....之後, 再叫左個炸尤魚圈....味道不錯WOR...QQ既感覺..而且D尤魚仲好滑...好鮮..一D都唔油膩,,,,,另外, 再叫左一個招牌PIZZA....脆脆既PIZZA底..加上佢地餡料...都唔太差..普普通通的~~~之後再叫左個豬仔骨...呢個就正啦..肉又多連裡面既軟骨都可以食埋...而且林得黎有肉味...而且一D都唔乾...以前食某間既意大利餐廳, 都必TRY呢款食物...但個間就一D都唔掂...肉少都算啦..而且又乾又過鹹...一D都唔好食.....最後當然叫狙個烤豬手...呢個係我既最愛...豬手要整得好食一D都唔易...而且佢可以將D皮烤到好香...食落仲好有口感...好似食緊D牛筋既感覺...好煙UN...十個讚...而且層皮一D都唔肥膩...我食好多...而D肉...烤得岩岩好....林, 而且仲好有肉味....簡直食過番沈味...食完想再

最後當然叫狙個烤豬手...呢個係我既最愛...豬手要整得好食一D都唔易...而且佢可以將D皮烤到好香...食落仲好有口感...好似食緊D牛筋既感覺...好煙UN...十個讚...而且層皮一D都唔肥膩...我食好多...而D肉...烤得岩岩好....林, 而且仲好有肉味....簡直食過番沈味...食完想再食....呵呵~~~而且D服務都唔錯呀...唔差羅...

而且佢有個特別之處就是...,可以比大家緬懷一下以前細路仔玩畫畫既感覺...因為佢會將TABLE先用2張白畫紙上去...然後放D爉筆比大家畫下畫...幾得意...不過有D唔環保羅....
2010-09-05
  • 烤豬手
  • 千層麵
  • 豬仔骨等
(非會員)
2010-08-23 31 瀏覽
去到餐廳嘅時候已經人山人海...原來係唔夠人數唔比入。但係當日根本一啲都0爆...企響度兩分鐘...啲侍應都當你透明嘅...如果你想試呢間餐廳嘅話請主動一啲...如果唔係分分鐘等一晚叫左招牌PIZZA : Pepperonis Pizza不外如是。 冇特別。仲淡口添。NACHOS : 只不過用一大包街邊買嘅 NACHOS 再加大量芝士上去。DINOSAUR RIBS : 啲肉「鞋」嘅.. 乾爭爭...三文魚闊條麵 : 三文魚有小小腥。 闊條麵超咸。總括O黎講呢間餐廳可能比人讚得太多, 已經迷失左水準。侍應叫極冇反應.................落完單又唔重覆................就算比TIPS 都當應份 ?!!!!!!
去到餐廳嘅時候已經人山人海...原來係唔夠人數唔比入。
但係當日根本一啲都0爆...

企響度兩分鐘...啲侍應都當你透明嘅...

如果你想試呢間餐廳嘅話請主動一啲...如果唔係分分鐘等一晚

叫左招牌PIZZA : Pepperonis Pizza

不外如是。 冇特別。仲淡口添。

三文魚闊條麵 : 三文魚有小小腥。
闊條麵超咸。

總括O黎講呢間餐廳可能比人讚得太多, 已經迷失左水準。

就算比TIPS 都當應份 ?!!!!!!
2010-08-14
2 分鐘 (堂食)
生日
2010-08-05 61 瀏覽
是日大塞車, 7:30pm到, 定了閣樓, 樓上冷氣不足.環景唔錯, 又有畫筆, 可在餐枱上任畫.五個人叫了: (95/100) Nachos (墨西哥粟米薄脆), dips and sauces are good! (85/100) Dinosaur Ribs 秘製醬汁燒排骨, 有水準, 味唔錯, 很嫩. (80/100) BBQ串燒: 平凡點. (70/100) 招牌 Pepperonis Pizza, 芝士足夠, 配料亦足夠, 但唔多夠味, 餅底麻麻, 唔夠脆, 做招牌就......算把啦! (80/100) Spaghetti Calamari: 唔算特式,但好味. (90/100) Apple Crumble, 全日買點, Apple爽甜, Crumble 超脆, 加上雪糕, 冰火享受! 正!總體氣氛, 食物都可以, 過了個愉快晚上!
是日大塞車, 7:30pm到, 定了閣樓, 樓上冷氣不足.

環景唔錯, 又有畫筆, 可在餐枱上任畫.

五個人叫了:

(80/100) BBQ串燒: 平凡點.

總體氣氛, 食物都可以, 過了個愉快晚上!
All you can Draw!
Menu
Nachos (墨西哥粟米薄脆) 正!!
Dinosaur Ribs 秘製醬汁燒排骨, 有水準!
BBQ串燒: 平凡點
招牌 Pepperonis Pizza, 不吃也可!
Spaghetti Calamari 冇驚喜.
Apple Crumble, Super!!
2010-07-31
All you can Draw!
Menu
Nachos (墨西哥粟米薄脆) 正!!
Dinosaur Ribs 秘製醬汁燒排骨, 有水準!
BBQ串燒: 平凡點
Spaghetti Calamari 冇驚喜.
Apple Crumble, Super!!
  • Apple Crumble
  • Nachos