2008-04-16 13 瀏覽
由佐敦行至圓方,仍有胃納,放肆一下吃期待已久的cupcake。侍應態度很好,對我的諸多提問沒有半點不滿。最後選了Lemon Meringue。雪白的蛋白霜上有數條檸檬絲。蛋白霜軟綿綿之餘還有點彈性,像是綿花糖般,即特別也奇怪。cupcake不像sponge cake般乾身,反而帶有muffin的濕潤。中間有1/3是檸檬吉士,酸酸的中和一下。整體很清新,而且精緻的外表實在很吸引。$23一個不便宜,只是偶爾一吃亦可。
侍應態度很好,對我的諸多提問沒有半點不滿。
最後選了Lemon Meringue。

雪白的蛋白霜上有數條檸檬絲。
蛋白霜軟綿綿之餘還有點彈性,像是綿花糖般,即特別也奇怪。
中間有1/3是檸檬吉士,酸酸的中和一下。

整體很清新,而且精緻的外表實在很吸引。
$23一個不便宜,只是偶爾一吃亦可。
2008-04-08 18 瀏覽
朋友喜歡,經過就買了2個,試一試味道如何!要了ORANGE及STRAWBERRY,本以為會很甜,但事實卻不! ORANGE內的JAM酸酸甜甜,好得意,士多啤利的亦然,JAM很吸引,比起本身的甜度起了一定搶眼作用,非常好呀!雖然CUP CAKE的價錢不算便宜,但愛甜的我亦相當願意乖乖送上金錢,去換取快樂,而且朋友吃完後就愛上了,說一定會親自去一趟買半打來吃,哈哈!甜品的魅力不可看小
朋友喜歡,經過就買了2個,試一試味道如何!

2008-04-07 6 瀏覽
始終保持半病狀態。但假期前心情興奮,又得到OR送出免費戲票,放工後又去了這個好近我的靚Mall睇戲食飯! 抵達圓方時間還早,龍又要加班未到,換了戲票後一個人到處逛逛,行著行著又來到這間精美的cupcake專門店。時間尚早關係,是晚款式齊全,忍不住買了三款: New York Cheese-根本是件芝士蛋糕來的!頂層奶白色的是cream cheese,底層是微濕的香濃芝士餅,芝士餅粉絲不可錯過! Strawberry-雖然愛甜,但其實幾怕齋甜的草莓忌廉。但原來cupcake中間有酸酸甜甜的夾心,令味道更豐富滋味,有驚喜! Chestnut-粟子蓉夠香甜,其他無特別,算是三件中較失色的一款。 想不到龍遲了成個鐘頭才到,睇戲前根本沒時間吃飯,好在有幾件cake打底咋!

2008-04-04 13 瀏覽
儼然成了這里的常客,連seller都認得我們了。無計,因為實在太喜歡勁甜的cupcake了!似乎對甜的渴求,只有在這里才能達到十分的滿足。這次買了Green tea,oreo,cherry, orange, mint和,這里只講下未寫過的吧。盡管個人超級喜歡oreo制成的甜品+飲品,但對這一款卻非常失望!出面的oreo餅干皮軟,蛋糕內的餡則與oreo沒有關系,反而是膩又無味的牛油類物質,蛋糕更是干干的走嗮水分,唯一可取之處大概就是糖霜吧,還是于我個人而言。本來少少擔心Mint味會過于強烈,但實則剛剛好,適度的薄荷辣很清喉,是一次不錯的嘗試啊。Orange不是勁甜系列,出面是橙味的、類似乳酪或芝士,我更喜歡內里酸酸清爽的果餡,比oreo強多了。又“勇敢的”試了之前一直不敢碰的紅茶味,結果是估不到的美味呢,我覺得好過抹茶,紅茶的味道更為突出,無論是出面的糖霜還是內力相對輕怡的餡,下次應該還會吃的。買五件送一件,雖然還是貴了些,但帶給我的甜美心情同樣可貴啊已經為這里寫了三篇食評了,其實吃的次數更多…真希望看到這些食評的朋友,亦可以感受到小漏漏享受cupcake時的美好心情。

買五件送一件,雖然還是貴了些,但帶給我的甜美心情同樣可貴啊

(非會員)
2008-03-24 3 瀏覽
星期六跟男朋友到圓方睇戲, 趁未夠鐘入場就去咗Petits睇吓! 裝修好靚, 燈光好柔和, 再加埋d好精緻嘅cupcake, 感覺真係好Sweet~~ 我地買咗一個Tiramisu cupcake同埋一個Dark Chocolate cupcake~~Tiramisu唔算好甜都幾好味!Dark Chocolate好好味, 不過全個食哂就好似甜咗dd~~兩個人share一個就最perfect喇~~最好即時食, 因為佢個cupake o既底部比較鬆, 如果即時食佢會有一個膠杯比你裝住用叉食(好似食雪糕咁), 冇咁呢hea...!
Tiramisu唔算好甜都幾好味!
2008-03-18 11 瀏覽
一月一日新一年,屋企買左打半Cup Cake俾全人類「嚐鮮」咁話"自己食左Tiramisu + Green Tea*前者的確唔係好甜,個Cheese好Creamy之餘食到朱古力粉既丁點可可味,唔錯=]但隻Green Tea就真係好甜......佢隻糖霜忌廉係完全cum左鋪面既綠茶粉既味,食落去除左一個甜字就冇啦*同埋餅底唔夠實,拎既時候好易散,最好有餐具輔助會好一點"
一月一日新一年,屋企買左打半Cup Cake俾全人類
「嚐鮮」咁話"

自己食左Tiramisu + Green Tea*
前者的確唔係好甜,個Cheese好Creamy之餘食到
朱古力粉既丁點可可味,唔錯=]

但隻Green Tea就真係好甜......
佢隻糖霜忌廉係完全cum左鋪面既綠茶粉既味,
食落去除左一個甜字就冇啦*

同埋餅底唔夠實,拎既時候好易散,
最好有餐具輔助會好一點"
2008-03-16 1 瀏覽
I am a super lover of Cinnamon and apple. So I chose Cinnamon Apple as my first Cup cake @ Petits. However the taste was not so good at all.The apple was cut into slice with little cinnamon taste. The cake texture was wet and loose. I cam't say it's yummy and it's under my expectation. A bit disappointed. I'd rather prefer to have an apple crumble instead!

2008-03-08
1個又1個色彩繽紛的Cap Cake很像童話故事的小甜點向來喜歡甜食的我當然不放過買了個士多啤梨味的和朋友分享還以為會很甜,但原來又不是哩味道還可接受但不是那種可以令人幸福的甜點
1個又1個色彩繽紛的Cap Cake
很像童話故事的小甜點

向來喜歡甜食的我當然不放過

買了個士多啤梨味的和朋友分享
還以為會很甜,但原來又不是哩
味道還可接受
但不是那種可以令人幸福的甜點
2008-03-08 1 瀏覽
mar 2, 08順道嚟開elements,所以來買咗2個cup cake試吓 :1) green tea-面層嘅糖霜入口有d好似食緊壓實咗嘅砂糖咁,微硬,雖唔喺甜到你痴線,但個口感我就唔多like,所以只喺食咗1/2面層-個cup cake唔夠濕軟,有些微乾,中心部份就喺綠茶味嘅cream/茸,呢part就唔錯,有淡淡嘅綠茶味-對我嚟講,呢個早餐好1般2) lychee-這個當喺我個tea-幸好呢個面層唔喺糖霜feel,喺軟身嘅cream cheese,都幾rich芝士味,個蛋糕部份呢個就濕軟度好好多,中間個荔枝味cream/茸,清清地,整體甜度可以接受,所以呢個就無嘜難度咁攪掂咗佢- 因為從未食過cup cake,所以在openrice做過功課後,鎖定d無咁甜嘅款式- 之前去elements喺佢啱啱開咗無耐嘅2-3點,嗰次嚟到咩款嘅cup cakes都無晒。今次食完午飯再嚟掃場,仲有嘅款式同早上買嗰時都1樣咁齊………真喺今時唔同往日囉…………

1) green tea
-對我嚟講,呢個早餐好1般

2) lychee
-這個當喺我個tea

2008-02-21
2007年12月14日去新mall圓方行下, 成個場都係超高級食店同商店, 鬼影都唔多隻, 全場最多人咪就係market place對面果間麵店囉! 雖然佢都係貴貴地價錢, 但係已經係全場最平架啦! 你估你個mall係landmark咩?!雖然已經食左飯, 由灣仔過去點都要食下野…好啦! 就試下呢間, 成日比錢寫鱔稿, 禁高暴光率, 點都要試下.裝修好靚, 我個心已經一沉, 我知道呢d租唔平, 再加裝修, 價錢又唔可以set好貴, 所以比你既料sure low-end. 食落bingo, 真係同一般cake shop無異, 好似重難食d添. 個cake好濕,, 味道又好普通, 個面果pet超勁甜, 我記得好似四十幾蚊一個.佢果隻扭結糖又貴又難食, 痴線! 千祈唔好買, 超唔值, 大白兔好過佢!無下次!

無下次!
2008-02-16 6 瀏覽
我們又回到圓方啦,實在喜歡來這裏,我估主要原因都應該是這裏的食肆超多,又有我非常鐘意的Petits吧。上次吃得有些滯,實在不似是小漏漏的作風啊,不過唔駛擔心,舔魔又返來了~我們要了Black cherry與Strawberry味,又加多件某食家推薦的New York cheese。前兩者都介紹過了,今次說下這個令人好大期望的NY cheese,一句話講嗮,太恐怖了!的確,賣相頗吸引,可它對我來說實在太濃鬱了,無論是出面的cream cheese還是底部的cheesecake,有點頂唔順。可是如果喜歡NY cheesecake這類的朋友,一定會很喜歡這款cupcake,而且都會覺得它抵食呢。還是要吃甜的,就又折返專門揀了件出面有糖霜的Blueberry,這款還是基本滿意的,出面的藍莓生果很新鮮,內裏的藍莓醬足料又比較甜美,不過對於不喜甜的人來講恐怕是一場災難……感覺這裏的勁甜系列差不多都吃過了呀,接下來試些什麼新野呢?希望它能快快推出新品~

2008-02-16 1 瀏覽
試過橙味個款,太甜,比KK美式冬甩還甜除了餅面的忌廉內裡亦有橙味JAM,太多了如果係齋餅底.無釀甜JAM就好啦本來想買返幾打返去當last day餅請同事食,問價錢,比較年輕染了髮個位服務員就好cool咁答:呢度有寫,你自己睇啦!其實佢答我都係用咁多秒,答個價錢可能仲快D添,點解要客人自己睇呢?仲要係黑底反銀色字的一塊好似賀卡咁ge紙...記熟價錢係基本野wor,何況這間餅點的餅價錢已經幾乎統一...
試過橙味個款,太甜,比KK美式冬甩還甜
除了餅面的忌廉內裡亦有橙味JAM,太多了
如果係齋餅底.無釀甜JAM就好啦

2008-02-03 8 瀏覽
1-30-2008見Element有這間Cup Cake店,專誠帶女朋友來試。由於有Special Offer,我們一口氣選了半打,足足六件真的讓我們很飽很漏。Peppermint。這是本人的最愛,由於我超級鍾愛任何薄荷味道的食物和飲品,故毫不考慮就率先揀了這個。果然跟之前的食評一樣,入口即溶,那份融化証明了這認真的製作;薄荷味做得相當出色,味道調校得很,一點點苦,一點點甜,跟坊間很多薄荷朱古力的只有甜很不一樣;而且配以賣相可愛的朱古力豆,加分。Green Tea。跟薄荷一樣都做得很出色。面頭的綠茶Cream和糖霜都是脆的,還有入面的綠茶吉士,都很香很醇,跟薄荷一樣,作為甜品都不會過於甜膩,一入口只會覺得它很香,沒有太甜怕肥的感覺。Lemon Meringue。外型像甜品火焰雪山,甜酸適中,絕對比平時的檸檬芝士餅來得好味入味。內裡的檸檬吉士亦都很味美,絕對值得一試。Ginger Mango。薑配芒果,我覺得很有新鮮感,那塊類似咖哩角的物體,都充滿住薑和芒果肉的味道。加上整個Cup Cake都有很多小薑粒,給一些不愛吃薑吃辣的人的建議,進食時不要太大口,否則便會有薑味大過芒果味的怪感覺。
1-30-2008

Peppermint。這是本人的最愛,由於我超級鍾愛任何薄荷味道的食物和飲品,故毫不考慮就率先揀了這個。果然跟之前的食評一樣,入口即溶,那份融化証明了這認真的製作;薄荷味做得相當出色,味道調校得很[醇],一點點苦,一點點甜,跟坊間很多薄荷朱古力的只有甜很不一樣;而且配以賣相可愛的朱古力豆,加分。

Mango Cheese。由於都隔了頗久的時間才進食這款Cup Cake,故面頭的方型朱古力塊都出現倒汗水了。整整有一球雪糕Size的Mango Cheese,本人覺得Mix得很好,配以芒果果肉亦很特別,能夠有粒粒果肉可以咀嚼,感覺很特別;雖然隔了頗久才吃,但那球雪糕球狀的Cream都沒有溶掉,依然是很結實很Creamy的。喜芒果者,但又未接受薑味的話,可試試這款。

Sea Salt Chestnut。綜觀六款Cup Cake,這款比較失色了。整個蛋糕都舖滿粟子茸,而且面頭很大粒的粟子,吃了味道怪怪的;加上內裡是完全沒有吉士的,吃落只會感到很乾。

建議大家切勿過分地被Cup Cake賣相所吸引,否則賣得太多,份量多得很不特止,隨住時間蛋糕面會出現倒汗水的。

還有,由於今次一次過買了六件,售貨員用了兩個紙盒給我們包裝。詳見上圖,售貨員很有Heart地給我們所選的Cup Cake襯色,綠色系的放在一起,其餘四件金黃色則另外放在一起,實在欣賞他們的誠意。
peppermint n green tea
mango n chestnut n ginger mango n lemon
inside creamy
2008-01-27 1 瀏覽
行過Petits,見到所賣的朱古力、蛋糕外型別緻,相當吸引,於是被他吸引了入去走了一轉買了一件薄荷朱古力杯蛋糕,口感相當好,一入口即融化,味道甜得來卻是調較得頗合適;再加上那精美的賣相,實在令我覺得,二十三元是相當抵的!這間蛋糕店的櫥窗,擺放了一間用朱古力製成的聖誕小屋,相當吸引途人的目光

薄荷朱古力杯蛋糕
2008-01-23 7 瀏覽
12月29日黎Element的目的,除左行下新商場,就係試這裡才有的店!見到雜誌影得好靚,覺得非試不可,所以未食先興奮!!我奉勸大家......別期望太高。款式雖不是很多,但我已眼花繚亂了,哈。我選了bloody orange,賣相很精緻。因為平日很少試bloody orange的食物,很普通很平凡,所以依家已忘記味道如何!男友選了Lemon Meringue,內裡的lemon餡(不是cream,類似蓉的東西)好好味!酸酸地,好清新,他覺得太酸,所以我們交換了cup cake,我就覺得lemon meringue好好味。不過面頭類似蛋白既野就無乜特別。我expect蛋糕本身很很很鬆軟的,結果是比較硬的,不知這是它的style或是甚麼了,總之就覺得試過就算。有一個上左年紀的女staff好nice,一個年輕既男仔就好唔helpful。
12月29日

我奉勸大家......別期望太高。

款式雖不是很多,但我已眼花繚亂了,哈。