餐廳: PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
PHI係MegaBox開咗新分店啦,餐廳環境好靚好舒服,已經有聖誕Menu啦,切合返嚟緊嘅聖誕節主題,每張枱都擺了一隻可愛嘅聖誕啤啤熊,超好打卡。🍝聖誕龍蝦扁意粉 $172用波士頓龍蝦烹調,可以食到啖啖龍蝦肉,濃濃的龍蝦汁掛滿每條意粉,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,與意粉配合得完美無瑕🥰🥖深海中的龍蝦潛艇 $185滿滿嘅龍蝦肉,搭配著新鮮的沙律菜和香脆的麵包。龍蝦的鮮味十足,搭配著麵包的外脆內軟口感,好滿足呀🎅聖誕老人拯救雪地裏的小熊疏乎厘 $152超級可愛,真係唔捨得食😆有三件疏乎厘pancake,有用cream堆成嘅聖誕樹,又有好靚嘅聖誕老人同小鹿裝飾,睇得又食得。蓬鬆,空氣感滿滿嘅pancake搭配著cheese foam,好食🥹🍫小熊的朱古力泡泡浴 $58上面有層厚厚的cream,極度邪惡,上面放滿了朱古力小熊餅,小熊好似真係浸緊泡泡浴咁😻 濃郁滋味的朱古力在口中散開,比人一種甜蜜的感覺。☕️豆花咖啡 $52結合了豆花和咖啡的風味,呈現出獨特而迷人的口感。咖啡的苦甘味和豆花的滑順相互融合,都幾特別。

🍝聖誕龍蝦扁意粉 $172

🥖深海中的龍蝦潛艇 $185

🎅聖誕老人拯救雪地裏的小熊疏乎厘 $152

🍫小熊的朱古力泡泡浴 $58

☕️豆花咖啡 $52
位於𝙈𝙚𝙜𝙖𝙗𝙤𝙭嘅𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ,離遠已經見到一隻隻熊仔排排坐,入到去每一張枱都有隻熊仔陪住進餐,亦都推出左全新𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 𝙈𝙚𝙣𝙪,店內充滿聖誕氣氛,一踏入𝟭𝟮月每日都好似過緊聖誕節 ♪❅聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘❅賣相超級得意!一隻隻小熊餅乾喺湧緊落黎嘅奶蓋梳乎厘等待被拯救,有故事性得黎仲好好味!芝士咸香奶蓋甜中帶咸,梳乎厘口感好𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮中間熟得剛剛好,蛋香味濃郁❅深海中的龍蝦潛艇❅龍蝦用料唔吝嗇,咬落去啖啖都係彈牙爽口龍蝦肉,咸牛油突出龍蝦肉鮮甜,沙律醬唔會過多喧賓奪主,潛艇用嘅麵包好鬆軟,好好味❅聖誕龍蝦扁意粉❅龍蝦汁掛滿扁意粉,𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 得黎帶龍蝦鮮味,每一啖意粉都係啖啖肉❅小熊的朱古力泡泡浴❅聖誕特飲同梳乎厘意境互相呼應,朱古力奶好香可可味,濃得黎唔會太甜,食埋𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 上面嘅小熊餅乾就可多重口感,好似食左個甜品咁❅豆花咖啡❅另外附上一杯𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤,可自己調較咖啡濃度,飲落會有一啖啖豆花,豆花同咖啡味道好夾,好值得一試𓄢𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚九龍灣宏照道𝟯𝟴號企業廣場𝟱期𝙈𝙚𝙜𝙖𝘽𝙤𝙭 𝟱樓𝟯-𝟰&𝟵號舖

❅聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘❅

❅深海中的龍蝦潛艇❅

❅聖誕龍蝦扁意粉❅

❅小熊的朱古力泡泡浴❅

❅豆花咖啡❅

𓄢𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚
2023-12-10 47 瀏覽
帶住囡囡去行mega box 已經成為每星期必做嘅活動!因為早前一家三口病左,所以都有成個月無嚟過!同阿囡影完大大粒馬卡龍,佢突然間跑去一間餐廳面前大叫:「嘩! 好大隻熊熊,我地不如入去食嘢啦!」我同老公先發現原來新開左間餐廳「PHI」入到去見到大大隻熊仔好chill咁左喺度,個囡好開心咁大叫!😍😍😍的確我見到都好興奮😆😆😆得喇得喇!我地搵位坐低先啦!職員帶左我哋去卡位坐!呢個位可以睇住職員整飲品,透明度高!我哋叫左個Dinner Set - $368兩個前菜 + 兩個主菜 + 一個梳乎厘 飲品另外加錢!呢個巴馬火腿芝士 面頭有啲黑椒連同巴馬火腿+芝士 一齊食 唔太鹹幾啱我口味!雞胸肉蜜糖沙律碗我不嬲唔鍾意食雞胸 因為好鞋同無乜味🤣呢碗雞胸不單唔鞋 配埋啲黑醋汁 又唔錯不過我都係一舊起兩舊止,沙律菜我就清晒,留返啲雞肉比老公人食因為老公唔想食Risotto所以叫左一個意粉、一個包呢個龍蝦潛艇好啱澱粉質怪囡囡食,不過佢唔食龍蝦,啱喇!爸爸媽媽同你食晒佢卡邦尼意粉🍝老公覺得 佢哋嘅意粉比出面其他餐廳偏硬但傳統意粉就係呢種硬度如果想食淋啲嘅意粉,可以嘗試問下職員有冇得煮軟身少少。我地叫左杯熱
帶住囡囡去行mega box 已經成為每星期必做嘅活動!

因為早前一家三口病左,所以都有成個月無嚟過!

我同老公先發現原來新開左間餐廳「PHI」

的確我見到都好興奮😆😆😆

得喇得喇!
我地搵位坐低先啦!職員帶左我哋去卡位坐!

呢個位可以睇住職員整飲品,透明度高!

我哋叫左個Dinner Set - $368
兩個前菜 + 兩個主菜 + 一個梳乎厘
飲品另外加錢!

呢個巴馬火腿芝士
面頭有啲黑椒連同巴馬火腿+芝士 一齊食 唔太鹹幾啱我口味!

Parma  Ham  Cheese  巴馬火腿芝士

雞胸肉蜜糖沙律碗

我不嬲唔鍾意食雞胸 因為好鞋同無乜味🤣

呢碗雞胸不單唔鞋 配埋啲黑醋汁 又唔錯

雞胸肉蜜糖沙律碗

因為老公唔想食Risotto
所以叫左一個意粉、一個包

卡邦尼意粉🍝
老公覺得 佢哋嘅意粉比出面其他餐廳偏硬

但傳統意粉就係呢種硬度
如果想食淋啲嘅意粉,可以嘗試問下職員有冇得煮軟身少少。
Carbonara  傳統卡邦尼意粉

我地叫左杯熱朱古力 同埋 Babyccino
yummy!

Chocolate
Babyccino

好喇! 嚟到今晚嘅重頭戲 !
我寶貝最愛嘅梳乎厘出場

好彩一碟有3塊,我哋唔使打交爭食

士多啤梨係韓國出產一粒一啖 好甜一啲都唔酸!
梳乎厘配士多啤梨汁+雪糕唔使我講都知一定好好味

真係想食我地下次再嚟啦⋯⋯
Strawberry Soufflé 士多啤梨梳乎厘

• 士多啤梨梳乎厘
2023-12-09 38 瀏覽
又到聖誕啦 到處節日的氣氛越來越濃烈在mega box逛逛準備今年的聖誕禮物發現PHI都換了聖誕menu啦深海中的龍蝦潛堡麵包好鬆軟 下層有牛油果蓉上面鋪滿龍蝦肉 每一口都吃到鮮味聖誕龍蝦扁意粉連醬汁都好濃郁龍蝦味 好creamy同樣是滿滿的龍蝦肉 喜歡龍蝦的必點肉質蠻結實彈牙的 一口一個龍蝦鉗好滿足聖誕老人拯救雪地裏的小熊超級可愛的 打卡度滿分這裡的pancake一向都很鬆軟有蛋香空氣感十足 吃完都不會覺得太飽太膩小熊的朱古力泡泡浴朱古力味道濃郁 小熊餅乾也是朱古力味的Tiramisu Coffee上層的cream很幼滑 整體不太甜咖啡味很香
又到聖誕啦 到處節日的氣氛越來越濃烈

朱古力味道濃郁 小熊餅乾也是朱古力味的

Tiramisu Coffee
上層的cream很幼滑 整體不太甜咖啡味很香
2023-12-09 1179 瀏覽
🥞對於𝙿𝚑𝚒 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 & 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎相信大家也不會陌生,印象最深刻的就是他們的招牌疏乎厘班戟,口感輕柔又有少少濕潤,每次都有新口味,估唔到新店非常有驚喜在餐廳內多處找到熊仔的可愛身影,可愛度滿分!先介紹一下今次特別嚟嘅原因就係想食聖誕班戟想不到可以咁有創意空氣感十足 而且最大優點係唔會太快塌下來我哋影相影咗幾分鐘依然好堅挺小熊餅超可愛吃完晚餐之後點一份份量足夠二至三人分享主食方面點了聖誕龍蝦扁意粉,麵條煙韌有咬口又掛汁,龍蝦汁係用龍蝦頭熬湯而成,再配上啖啖龍蝦肉,已細心去殼很好吃!另外朋友點的龍蝦潛艇也很足料,每一塊龍蝦很飽滿彈牙,很滿意!飲品方面充滿少女心的小熊朱古力泡泡浴味道不錯不會太甜 而且有很多小熊餅在上面打卡度滿分♡聖誕龍蝦扁意粉♡聖誕老人拯救雪地裏的小熊♡深海中的龍蝦潛艇♡小熊朱古力泡泡浴—————————————————PHI Coffee & Pancake (MegaBox) (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖
在餐廳內多處找到熊仔的可愛身影,可愛度滿分!

先介紹一下今次特別嚟嘅原因

—————————————————

• 聖誕老人拯救雪地裏的小熊
  • 龍蝦意粉
  • 士多啤梨梳打
趁住聖誕期間,好多唔同地方都已經開始有聖誕menu推出🎄✨我當然都少不免趁下熱鬧,今日去呢間餐廳都充滿住濃濃嘅聖誕氣氛🎄💖淨係門口都已經擺放咗好多聖誕啤啤🐻🔻漆黑中的海鮮意大利飯 $115淨係睇個名都好得意,你哋又估唔估到仔係咩口味呢??就係用墨魚汁做底既意大利飯,除此之外仲有墨魚,蜆肉。墨魚夠彈既,蜆肉都算大。整體份量都多,不過唯一要改善嘅就係鹽可以落少好多 🫣🫣🫣🔻深海中的龍蝦潛艇 $185熱狗包入面包住好多龍蝦肉🌭🦞有少少醬汁,我覺得醬汁可以落多少少,食起上嚟應該會更加滋味🙋🏻‍♀️🔻聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152呢個係一個主打嘅甜品,淨係睇佢成個擺設都已經覺得好靚,絕對係賞心悅目💖✨幾欣賞佢個梳乎厘做得好鬆軟,真係食得梳乎嘅感覺。入面包括有巧克力脆餅 、士多啤梨🍓 、假裝聖誕樹的奶油(白朱古力)、cheese foam、 聖誕老人裝飾 🐻仔餅乾等等🔻小熊的朱古力泡泡浴 $58淨係睇個名都超級可愛,果然就係有五隻朱古力餅乾小熊🐻浸住咗一堆cream,下面呢就係凍朱,有超濃嘅朱古力味,而且小熊餅乾都非常之脆,非常之打卡able📸🔻抹茶鮮奶(熱) $42抹茶味濃,偏甘苦較多,屬於唔

🔻漆黑中的海鮮意大利飯 $115

🔻深海中的龍蝦潛艇 $185

🔻聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152

🔻小熊的朱古力泡泡浴 $58

🔻抹茶鮮奶(熱) $42
抹茶味濃,偏甘苦較多,屬於唔太甜嘅latte🍵

2023-12-07 41 瀏覽
#聖誕老人拯救雪地裡的小熊 🥞 ($152)#聖誕龍蝦扁意粉 🍝 ($172)#漆黑中的海鮮意大利飯 🍚 ($115)#小熊的朱古力泡泡浴 ☕️ ($58)係Megabox開左全新分店👏🏻 最近仲推出埋聖誕版menu🎅🏻 餐廳佈置好靚😍 每張枱上都有隻熊啤啤公仔🧸 適合打卡😏聖誕版pancake賣相吸引😍 有聖誕老人同聖誕鹿🎅🏻 三件pancake依舊fluffy🥞 上面既醬係白朱古力醬🍫 龍蝦意粉無令人失望✌🏻 龍蝦肉都唔少🦞 肉質彈牙😛 配埋醬汁夠惹味😋 海鮮意大利飯既海鮮有蜆同八爪魚🐙 蜆肉味道幾鮮甜👍🏻 意大利飯軟硬度適中☺️
#聖誕老人拯救雪地裡的小熊 🥞 ($152)
#聖誕龍蝦扁意粉 🍝 ($172)
#漆黑中的海鮮意大利飯 🍚 ($115)
#小熊的朱古力泡泡浴 ☕️ ($58)

又到咗一年一度慶祝聖誕嘅日子,PHI Coffee & Pancake 推出期間限定menu,有多款精心設計嘅聖誕老人與小熊主題甜點及飲品。餐廳特意擺放大大小小嘅熊公仔,好有聖誕氣氛,新店設有開放式卡位,以及溫馨嘅室內雅座,有空間感又寫意,想嚟九龍灣慶祝聖誕嘅朋友仔千祈唔好錯過啊!聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘🎅梳乎厘擺盤十分精緻,面頭放置左可愛小熊餅乾,同埋聖誕老人,Pancake 空氣感十足,口感鬆軟,蛋味香濃,配搭埋香濃嘅芝士奶蓋及新鮮士多啤梨,味道岩岩好👍🏻紅噹噹龍蝦意大利燴飯🦞飯粒軟硬適中,龍蝦份量慷慨,醬汁creamy得來又唔會覺得膩,龍蝦味好突出,真材實料!深海中的龍蝦潛艇🍞餐包有淡淡龍蝦肉,配上新鮮香脆嘅口感,底層加上精選沙律菜,健康好味😋小熊的朱古力泡泡浴🍫好靚嘅一杯特飲,cream上面配上七彩小熊,符合聖誕主題又可愛,打卡一流🐻潮州單叢(青茶)☕️呢杯烏龍茶以茶壺及茶杯方式上桌,好有儀式感。茶味清新甘香,浸泡嘅時間越耐,茶香越濃,好適合配搭甜品解膩。

聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘🎅

紅噹噹龍蝦意大利燴飯🦞

深海中的龍蝦潛艇🍞

小熊的朱古力泡泡浴🍫

潮州單叢(青茶)☕️
2023-12-05 28 瀏覽
Phi Coffee 在 MegaBox 的店已開啦,近店以熊熊為主題,有多個打卡位可拍照打卡📸。每一桌上還有啡色熊熊😍,近大門位置有大熊熊,充滿可愛的環境。適逢聖誕節有期間限定美食,是多款龍蝦美食欵🙈。-▪︎小熊的朱古力泡泡浴 HKD$58|陽剛香水檸檬茶 HKD$42小熊飲品是聖誕節限定,悠閒的小熊餅乾,在軟滑的忌廉浸浴📸。朱古力味道香甜,配鮮奶質感幼滑。香水檸檬茶是近期大熱飲品,酸酸甜甜的味道,可以中和食物油膩感。-▪︎聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘 HKD$152充滿聖誕氣氛的甜品,有聖誕老人和小鹿在忌廉山旁,底下暗藏小白熊🤭。梳乎厘面上有小熊群,加上芝士醬味道特別。蛋味香濃質感鬆軟,帶點空氣感,中層有香甜的焦糖醬。-▪︎紅噹噹龍蝦扁意粉 HKD$172|漆黑中的海鮮意大利飯 HKD$115這兩款是聖誕的主食,味道面層放有龍蝦肉,去了殼更方便吃😚。龍蝦肉質鮮甜爽口,挺喜歡啖啖肉的口感。意大利飯口感煙韌,意粉較有嚼感,醬汁味道香濃惹味。-

▪︎聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘 HKD$152

意大利飯口感煙韌,

意粉較有嚼感,醬汁味道香濃惹味。

2023-11-29
1K
2023-12-05 20 瀏覽
天氣熱返,但商場就已經充滿節日氣氛帶著一顆early bird唔洗同人爭的心我哋今日就食定聖誕大餐🤭早食早享受Phi新店座落mega box,又大又靚加上聖誕佈置,周圍都係聖誕bear bear熊🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🎅🏻聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘(恥力max⤴️⤴️)有一期好興梳乎厘,又日本過江龍又盛老實我覺得至好食係phi蛋味極香極豐富軟熟度拿捏得最好外型更加係唔洗講大人小朋友都搶住影相搶住食(又或者唔捨得食)三件梳乎厘,加上一舊聖誕樹咁樣嘅忌廉三個人share就小食多滋味兩個人share食完要減肥獨食就真係太離譜喇(但我可以🤣)🎅🏻聖誕特飲小熊朱古力上面有好多朱古力熊仔餅造型超得意!有得飲又有得食朱古力如果可以再濃郁啲就更好🦞龍蝦包勁多龍蝦肉塞到滿晒熱狗包用牛油烤過超香沙律菜有黑醋汁,唔求其望落去唔算大份但意外地好飽🦞龍蝦意大利飯呢間啲意大利飯一向都幾好食煮得啱啱好,好有口感加埋個龍蝦汁,微微鮮甜個汁量不多也不少,唔係浸到湯飯咁如果講龍蝦肉量佢相反冇個包咁多☕️Americano食咗咁多甜嘢,建議飲返杯佢哋啲啡其實唔錯佢哋係打咭cafe但同樣都係有實力嘅食咗聖誕大餐,好滿足了
天氣熱返,但商場就已經充滿節日氣氛
帶著一顆early bird唔洗同人爭的心
我哋今日就食定聖誕大餐🤭早食早享受

Phi新店座落mega box,又大又靚
加上聖誕佈置,周圍都係聖誕bear bear熊
🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻

🎅🏻聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘
(恥力max⤴️⤴️)
有一期好興梳乎厘,又日本過江龍又盛
老實我覺得至好食係phi
蛋味極香極豐富
軟熟度拿捏得最好
外型更加係唔洗講
大人小朋友都搶住影相搶住食
(又或者唔捨得食)

三件梳乎厘,加上一舊聖誕樹咁樣嘅忌廉
三個人share就小食多滋味
兩個人share食完要減肥
獨食就真係太離譜喇(但我可以🤣)

🎅🏻聖誕特飲小熊朱古力
上面有好多朱古力熊仔餅

造型超得意!有得飲又有得食
朱古力如果可以再濃郁啲就更好

🦞龍蝦包
勁多龍蝦肉塞到滿晒
熱狗包用牛油烤過超香

沙律菜有黑醋汁,唔求其
望落去唔算大份但意外地好飽

🦞龍蝦意大利飯
呢間啲意大利飯一向都幾好食
煮得啱啱好,好有口感

加埋個龍蝦汁,微微鮮甜
個汁量不多也不少,唔係浸到湯飯咁
如果講龍蝦肉量佢相反冇個包咁多

☕️Americano
食咗咁多甜嘢,建議飲返杯
佢哋啲啡其實唔錯
佢哋係打咭cafe但同樣都係有實力嘅

食咗聖誕大餐,好滿足了
2023-12-04 50 瀏覽
唔知道teddy bear🧸同聖誕節🌲有咩關係,但唔知點解總係覺得佢哋係有啲關連,我估啲人類係冬天嘅時候都想攬住啲毛茸茸嘅嘢🐻?如果可以同teddy bear仲有自己嘅毛孩一起食聖誕大餐,你話幾咁溫暖同幸福呢❣️Phi 最近推出咗限定嘅teddy bear 主題嘅節日menu✨,我同奴才就去咗PHI 喺megabox嘅🆕分店試吓,一去到就見到好多裝飾已經feel 到好有聖誕氣氛喇🎄,當然仲有好多大bear bear🧸 ! 我哋試哂節日menu上所有嘅期間限定item包括特色飲料——「小熊的朱古泡泡」🍫☕️,同埋名物疏乎厘pancake🥞,被佢超精緻嘅擺盤吸引到差啲唔捨得食🎅🏻☃️。想要啲比較飽肚嘅,可以著住節日spoil下自己叫個龍蝦潛水艇三文治或龍蝦意粉🦞,奴才比較鐘意個三文治,一大㗳將啲龍蝦放入口真係好滿足。而我呢,就好努力咁比我偷食到好多pancake上啲cream,滿足!
2023-12-04 302 瀏覽
閨密慶祝生日🎂最終回慶祝咗成個月嘅生日飯來到尾聲.今次特意來到Megabox PHI🥞係一間pet friendly 嘅餐廳,見到有不少毛孩🐶🐱🐾.餐廳以熊啤啤🧸為主題,啱晒大人小朋友打卡📸色tone俾人好溫暖嘅感覺~ 每張枱都有啡色熊啤啤🧸陪你一齊進餐,有2枱仲有大熊啤啤🐻~.就快🎄聖誕節🎄所以就揀咗非常有節日氣氛嘅食物—🧸小熊的朱古力泡泡浴 $58/一嚟到就見到「兒時回憶」的熊仔餅🧸好似啤啤熊係度浸緊bubble bath,將熊仔餅浸落朱古力奶飲又得,拎上嚟食都得,凍古力奶飲到底都好香濃,朱奶控必試~ .🧸聖誕龍蝦扁意粉 $172超多拆肉龍蝦肉🦞份量十足,仲有蟹鉗,啖啖做!扁意粉煮得啱啱好,唔會太淋太硬,每條意粉都掛上忌廉汁,唔太膩~ Nice💓.🧸深海中的龍蝦潛艇 $158龍蝦潛艇堡,最底係沙律菜,上面鋪上滿滿龍蝦肉,on top有車厘茄作點綴~ dressing酸酸地幾夾又開胃,要大讚個包非常鬆軟脆身,不錯👍🏽.🎄聖誕老人拯救雪地裏的小熊 🧸$152聖誕節🎄限定!真係要大讚及私心推薦🌟呢個疏乎厘pancake!濃濃芝士奶蓋淋上香濃鬆軟嘅pancake🥞上,中間仲有層焦糖!仲有好
閨密慶祝生日🎂最終回
慶祝咗成個月嘅生日飯來到尾聲
聖誕老人拯救雪地裏的小熊
每張枱都有啡色熊啤啤🧸陪你一齊進餐,有2枱仲有大熊啤啤🐻~
就快🎄聖誕節🎄所以就揀咗非常有節日氣氛嘅食物

小熊的朱古力泡泡浴 (杯)
🧸聖誕龍蝦扁意粉 $172
超多拆肉龍蝦肉🦞份量十足,仲有蟹鉗,
🧸深海中的龍蝦潛艇 $158
🎄聖誕老人拯救雪地裏的小熊 🧸$152
聖誕老人拯救雪地裏的小熊
中間仲有層焦糖!仲有好多隻熊仔餅係上面,下面有小鹿+聖誕老人糖霜,伴碟有朱古力碎🍫+士多啤梨碎🍓識食一定係有咸有甜咁食啦,再配上濕潤鬆軟香滑嘅疏乎厘pancake🥹🥹好味到暈
Overall 嚟講人均$300就擁有兒時回憶感覺,又食好西+可愛熊啤啤🧸陪住,今個聖誕節🎄仲唔嚟試吓😙
如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
🧸PHI Coffee & Pancake (九龍灣)
🧸九龍灣宏照道38號企業廣場5期
2023-11-24
20 分鐘 (堂食)
$344 (早餐)
慶祝紀念
生日
聖誕老人拯救雪地裏的小熊
小熊的朱古力泡泡浴 (杯)
  • 小熊的朱古力泡泡浴
唔夠一個月就聖誕節啦 ~~商場也換上聖誕裝飾,周圍洋溢著濃濃嘅聖誕氣息 ~~路過 cafe 見到已經換上聖誕 menu 仲有愛吃嘅龍蝦 ...就提早嘆個聖誕大餐 ~~店內佈滿小熊和聖誕裝飾每檯都有隻可愛小熊陪你進餐,坐得舒服又好打卡傻爸。忌廉特濃咖啡 HK$32傻媽點咗杯聖誕限定飲品。小熊的朱古力泡泡浴 HK$58上面有可愛嘅小熊餅乾在浸泡泡浴 ~~濃濃嘅朱古力加上濃厚忌廉,入口香甜幼滑 ~~。深海中的龍蝦潛艇 HK$185潛艇堡裏面有滿滿嘅龍蝦肉,味道鮮甜很喜歡啖啖龍蝦肉嘅口感,十分滿足 ~~。聖誕龍蝦扁意粉 HK$172扁意粉煮至軟硬適中,裡面仲有很多龍蝦肉醬汁幾重蝦味又夠 creamy ~~。聖誕老人拯救雪地裏的小熊 HK$152聖誕限定梳乎厘班戟,擺盤好靚,充滿節日氣氛除了聖誕鹿、聖誕老人和北極熊梳乎厘班戟上面仲有等待拯救嘅小熊 ~~梳乎厘班戟有很濃蛋香味,口感鬆軟除咗香甜幼滑嘅忌廉,仲淋上咸香嘅奶蓋呢個配搭又幾夾,食落去不會太甜膩 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
聖誕老人拯救雪地裏的小熊

唔夠一個月就聖誕節啦 ~~
商場也換上聖誕裝飾,周圍洋溢著濃濃嘅聖誕氣息 ~~
就提早嘆個聖誕大餐 ~~
店內佈滿小熊和聖誕裝飾
每檯都有隻可愛小熊陪你進餐,坐得舒服又好打卡

傻爸。忌廉特濃咖啡 HK$32
小熊的朱古力泡泡浴
傻媽點咗杯聖誕限定飲品。小熊的朱古力泡泡浴 HK$58
上面有可愛嘅小熊餅乾在浸泡泡浴 ~~
濃濃嘅朱古力加上濃厚忌廉,入口香甜幼滑 ~~

。深海中的龍蝦潛艇 HK$185
潛艇堡裏面有滿滿嘅龍蝦肉,味道鮮甜
很喜歡啖啖龍蝦肉嘅口感,十分滿足 ~~
。聖誕龍蝦扁意粉 HK$172
扁意粉煮至軟硬適中,裡面仲有很多龍蝦肉
醬汁幾重蝦味又夠 creamy ~~

。聖誕老人拯救雪地裏的小熊 HK$152
聖誕限定梳乎厘班戟,擺盤好靚,充滿節日氣氛
除了聖誕鹿、聖誕老人和北極熊
梳乎厘班戟上面仲有等待拯救嘅小熊 ~~

聖誕老人拯救雪地裏的小熊
梳乎厘班戟有很濃蛋香味,口感鬆軟
除咗香甜幼滑嘅忌廉,仲淋上咸香嘅奶蓋
呢個配搭又幾夾,食落去不會太甜膩 ~~
2023-11-26
慶祝紀念
聖誕節
  • 聖誕老人拯救雪地裏的小熊
  • 深海中的龍蝦潛艇
今天剛好和老公來Mega box這邊買東西,到達5樓時發現這裡新開了一間超美的夢幻Cafe😍就是我們之前在旺角吃過的那一家PHI coffee & Pancake的新分店❣️餐廳外剛好還有商場/新電影的聖誕裝飾🔔場內還播着歡樂的聖誕歌曲,節日氣氛超級濃厚🥰聖誕節週末來一定非常熱鬧🤩🥳眼看新推出的Menu,充滿小熊插圖,超可愛的☺️我們幸運地坐到門口位置,不僅景觀不錯、採光度高,還有一大一小的熊熊陪食🤭餐廳裏面還有一個角落設有杯碟等精美商品售賣❗️深海中的龍蝦潛艇 $185香軟的潛艇堡麵包裏夾入不少龍蝦肉🤩一點也不吝嗇😌龍蝦肉混合了適量的的沙律醬及幾顆小蕃茄,喜歡的更可混入旁邊一些沙律菜,咬下去的每一口都十分滿足😋🍴紅噹噹龍蝦意大利飯 $165意大利飯上的龍蝦肉果真夠吸睛🤭飯粒質感軟硬剛好👍🏻跟湯感的龍蝦汁混合,讓意大利飯入口更creamy💕再配以龍蝦肉,入口口感豐富又美味🌟🍴聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘 $152主角出場😍賣相真的很吸引❣️讓整個氛圍都染上一陣聖誕的氣息🎄這裏的疏乎厘pancake🥞採用日本直送的新紀元卵🥚混合韓國低筋麵粉🧑🏻‍🍳和牛奶🥛精製而成,口感綿滑鬆軟❤️香滑忌廉也是每
今天剛好和老公來Mega box這邊買東西,
到達5樓時發現這裡新開了一間超美的夢幻Cafe😍

餐廳外剛好還有商場/新電影的聖誕裝飾🔔
場內還播着歡樂的聖誕歌曲,
節日氣氛超級濃厚🥰
聖誕節週末來一定非常熱鬧🤩
🥳
眼看新推出的Menu,充滿小熊插圖,超可愛的☺️

餐廳裏面還有一個角落設有杯碟等精美商品售賣❗️

深海中的龍蝦潛艇 $185

香軟的潛艇堡麵包裏夾入不少龍蝦肉🤩
一點也不吝嗇😌
龍蝦肉混合了適量的的沙律醬及幾顆小蕃茄,
喜歡的更可混入旁邊一些沙律菜,
咬下去的每一口都十分滿足😋
紅噹噹龍蝦意大利飯 $165

意大利飯上的龍蝦肉果真夠吸睛🤭
飯粒質感軟硬剛好👍🏻
跟湯感的龍蝦汁混合,讓意大利飯入口更creamy💕
再配以龍蝦肉,入口口感豐富又美味🌟
聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘 $152
主角出場😍賣相真的很吸引❣️
讓整個氛圍都染上一陣聖誕的氣息🎄
香滑忌廉也是每天人手打發,微甜而不膩🌟
跟我們之前在日本網紅店吃的很相似☺️
想不到現在香港也可以吃到如此出色的pancake💕💕

小熊的朱古力泡泡浴 $58

哄小朋友/女朋友必點的飲品😎
是一杯以小熊為主題的凍朱古力飲品🌟
朱古力味挺香濃的,配上香滑忌廉,
入口濃郁軟滑😋
黑糖鮮奶咖啡 $42

鮮奶及咖啡調和適中,
所以咖啡味道香濃而不苦澀👍🏻
不過就不太感受到黑糖的特色,
喝起來跟Latte差不多❣️
但賣相不錯,打卡是絕對可以的🤓
2023-11-26
午餐
✨ 人氣café PHI Coffee & Pancake在MegaBox新開幕,是全新咖啡及Souffle Pancake專賣概念店,裝潢上帶了一點新鮮感,充滿冬日氛圍外,店內更有大大小小的啤啤熊同大家食飯,最適合小仙女們打卡。️🎅🏻 聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152充滿聖誕的氛圍的梳乎厘即點即製,聖誕特別版的梳乎厘班戟加入了可愛的小熊曲奇,亦有聖誕老人、小鹿及北極熊聖誕字牌,打卡度滿分。梳乎厘班戟蛋味香濃,香軟蓬鬆,再加上芝士奶蓋,濃厚忌廉和士多啤梨,充滿幸福感。🦞 聖誕龍蝦扁意粉 $172龍蝦扁意粉質感十分彈牙且富蛋味,非常掛汁。 龍蝦肉質爽口帶甜,啖啖龍蝦肉加上香濃龍蝦汁,令人印象難忘。🦞 紅噹噹龍蝦意大利飯 $165啖啖爽彈的龍蝦肉,配上充分吸收了龍蝦湯的意大利飯,口感濃郁綿密,每一口都滋味滿滿。🐻 小熊的朱古力泡泡浴 $58這杯像極了甜品的凍朱古力特飲十分吸睛,香濃美味的朱古力特飲,甜度適中,面層滿佈忌廉,小熊曲奇在忌廉中活像浸泡泡浴。🎄🐻 在充滿聖誕裝飾的環境下,悠閑地吃個梳乎厘,與啤啤熊們一同參與聖誕的慶典吧 !🍽 餐廳:PHI Coffee & Pancake (Me

️🎅🏻 聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152

🦞 聖誕龍蝦扁意粉 $172

🦞 紅噹噹龍蝦意大利飯 $165

🐻 小熊的朱古力泡泡浴 $58

🍽 餐廳:PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
🌐地址: 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖

@phi.coffee.pancake
🐮 #cowing吃在九龍灣

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #九龍灣美食 #Phicoffee #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe
2023-11-25