2012-08-09 24 瀏覽
每個國家也有自己特色的美食,日本會令人想起壽司,而越南就不用多說,當然是湯粉!年多前,我倆曾經在胡志明市吃過數家當地有名的越式湯粉專店發覺質素參差,的確令人有點失望當中有一家叫PHO24的湯粉專店,原來世界各地也有分店,出發前我們亦試過香港店,對那牛骨湯底念念不忘,那次在胡志明市尋根,水準反而沒有香港店好回來後,亦與友人們一起吃過銅鑼灣店,愛到越南的友人亦大讚其牛肉湯粉與地道越南的有過之而無不及近排才得知銅鑼灣店結業,又失去了一個午飯的選擇,有點可惜今日先做運動出一身汗,再聯同好友一起來再幫襯這家越式湯粉專店十二時許,來到已經差不多滿座,週末的中午店內盡是一家大細的食客,看來越式湯粉真是老少皆宜坐在靠窗的位置,店十分光猛,給人輕鬆的感覺先點了一杯越南咖啡,再看看餐牌越南咖啡越南的滴漏咖啡當然不可以錯過以一個小小的越南咖啡滴滴壺,深啡色的咖啡非常香濃,還透出陣陣的苦澀味當中又有一點清純的咖啡豆香,味道濃香店名中的”24”其實是與其秘製湯底有關我們所點的生牛肉湯粉 ,其湯底就是用了牛骨加以廿四種傳統香料去煮湯底味道真的十分非常香濃,牛味豐富主角生牛肉也很不錯,牛肉是澳洲的有機肉眼味道軟腍又

年多前,我倆曾經在胡志明市吃過數家當地有名的越式湯粉專店
發覺質素參差,的確令人有點失望

近排才得知銅鑼灣店結業,又失去了一個午飯的選擇,有點可惜

坐在靠窗的位置,店十分光猛,給人輕鬆的感覺
先點了一杯越南咖啡,再看看餐牌
傳統的越式滴漏咖啡
越南咖啡
越南的滴漏咖啡當然不可以錯過
當中又有一點清純的咖啡豆香,味道濃香
生牛肉湯粉,最選是湯底
店名中的”24”其實是與其秘製湯底有關
湯底味道真的十分非常香濃,牛味豐富

主角生牛肉也很不錯,牛肉是澳洲的有機肉眼
味道軟腍又充滿鮮牛肉香味,此店用的河粉也別於一般港式越南餐廳
質感較貼近越南吃到的,口感較煙韌,帶一點越南的風味
雞絲札肉湯粉來得清淡
雞絲札肉湯粉
朋友最愛這個湯粉
牛肉河用牛湯,雞絲札肉當然用上香濃雞湯
平時較少吃雞絲湯粉,因為很多時吃到的都是質地嚡口的寬雞絲
今次朋友大讚,雞絲嫰滑鮮味,札肉亦很彈牙,帶微咸香,不錯的
牛油雞翼 - 牛油味真的十分香濃!
差不多每次到越式餐廳也會點牛油雞翼
這裡做得較為健康,至少看落沒有反光的油份
一口咬下已經有陣濃郁的牛油味道,但卻沒有滿口油膩的感覺
外脆內嫩,雞肉十分煙韌,肉足也豐富
越式拼盤,一次滿足多個願望
越式拼盤
好友嚷着要點的,真是可以一次過滿足很多個願望
拼盤包括蝦片、春卷、香茅豬扒、香茅雞翼、柚子沙律以及札肉
柚子沙律十分開胃,一點苦澀味道也沒有,促見新鮮靚貨
也可配上附上的蝦片齊吃,味道感覺也頗特別的
越式的春卷,內裡以豬肉為主作配料
春卷皮香脆,豬肉餡也很香口,整體不錯的
香茅豬扒賣相較乾,幸也不油膩
豬扒本身較瘦,吃落鬆化但欠一點口感,香茅味甚濃的
招牌全餐飯 - 一聽就知份量十足
招牌全餐飯
是店員的推介,據說很多食客也愛點這個,貪其份量多,用料豐富,價錢也相宜
配料有豬肉,較特別的蛋批,札肉和豬扒
越式的蛋批在香港甚少吃到,據我們少少的了解,蛋批是越南的家常菜式
以豬肉,蛋,蟹肉及木耳等配料混合再蒸,吃起來香口惹味又不膩
再配以豬扒,札肉及魚露醬一拼食用,六十多元一個,性價比高
河內燒羊鞍
僅淡淡羶味,不過肉質十分煙韌軟腍!
河內燒羊鞍
這個羊鞍羶味不夠濃,適合不太好羊的朋友
這裡也十分細心,可讓食客選擇熟度
拿著剛燒到七成熟的羊鞍,一口咬下,羊羶味淡淡透出
最讚是肉質份外鬆化軟腍,沾上香濃咖喱汁後,十分搶口惹味
咖哩海鮮煲一試無妨
咖哩海鮮煲
煲內有蝦,炸魚柳,青口,西蘭花及薯仔,再配以法包
先用法包沾上咖喱汁吃,法包香脆,咖喱汁濃味帶微辣,相當醒胃
三種的海鮮配料也頗新鮮的,特別喜歡魚柳,充滿鮮魚味,肉質也很嫰滑
配以足夠的蔬菜,非常健康
來個甜品作結 - 椰汁粟米糯米泥
越式椰汁粟米糯米泥
來個有特色的越式甜品,質地非常稠杰
充滿粒粒脹卜卜的粟米粒,糯米也煮得非常軟腍
兩者口感相輔相成,又富層次感
清甜的粟米又帶椰香,味道香濃

是日可說是超水準之作,朋友也很滿意
比在越南Pho24吃到的更豐富更美味~
約好了朋友,下次再來!
2012-07-28
生牛肉湯粉,最選是湯底
牛油雞翼 - 牛油味真的十分香濃!
河內燒羊鞍
僅淡淡羶味,不過肉質十分煙韌軟腍!
來個甜品作結 - 椰汁粟米糯米泥
2012-08-05 18 瀏覽
之前食過一次, 覺得都唔錯,不過上次冇影相...今次再黎食,但發覺d水準都差左d...同朋友睇完戲,都九點睇...見上次食過幾好食,又食多次先...今次都叫左個小食拼盤, 有柚子沙律, 香茅豬扒,雞翼, 春卷同札肉, 個柚子就乾左d, 豬扒就好厚肉夠香茅味, 雞翼大隻,不過就炸過火, 春卷就好實,麻麻地...吾....好一般o既拼盤, 因為兩個人食, 叫拼盤就夠一人一年食下咁啦...朋友叫什錦牛湯粉, 有幾款牛肉, 牛丸,牛筋咁, 我就食生熟牛肉湯粉, 個湯底夠味, 濃郁牛湯底, 生熟牛都ok, 不過個粉就硬左d喇...上次我食札肉雞絲粉就好食d...上次叫左個咖哩龍俐都幾好食架, 魚又炸到金黃, 咖哩夠香,今次無食呀...仲有上次同今次都有叫個椰青飲, 上次o既椰肉就嫩好多, 今次個椰青好老,好難"匹"d肉出黎呀...點解第一次食印象好好, 第二次食反而麻麻o既...真係強差人意,冇standard?

2012-07-30 8 瀏覽
PHO 24...熊媽曾經在上年到過銅鑼灣皇室堡分店吃Phở tái, 吃後感不好只能俾個。 今次獲得朋友邀請, 從她口中得知銅鑼灣皇室堡分店原來已經結業 以前有過不愉快的進食經驗, 因此今次點菜就交給朋友, 熊媽就只點了客牛油雞翼凍蓮花茶 $18 ... 隨飲品跟糖漿一杯, 熊媽只落了少許糖漿, 因為怕甜味會把茶味cover住。 蓮花茶味道甘甘地, 杯裏有許多蓮子粒, 食到有蓮子芯所以味道苦苦地。招牌牛肉雜錦湯粉 $63 ... 用牛骨及越南傳統香料熬製的湯底, 味濃而湯清澈, 飲到有濃郁及甘甜的牛味, 一點也不覺得口渴及涸喉 餸料有生牛肉片(上枱時還是保持住鮮嫩粉紅色, 味道很鮮甜)、牛丸、牛肚(煮得腍)等肉類, 還有生洋葱及青葱碎;所選用的河粉是幼條及質地粗糙型, 因為米的成份極高所以口感會較韌, 完全是與廣府人的河粉不一樣。酥炸湄公河軟殼蟹柚子沙律 $73 ... 柚子甜如蜜並沒有苦澀味, 但是還欠一點清爽的感覺, 如果可以把柚子肉雪凍些及加添少許酸味的柚子肉, 當吃完軟殼蟹再吃些甜甜酸酸的柚子肉會比較有balance及refreshing的感覺 驚奇地發覺此店能把酥炸

餸料有生牛肉片(上枱時還是保持住鮮嫩粉紅色, 味道很鮮甜
驚奇地發覺此店能把酥炸軟殼蟹煮到脆而不油膩, 啖啖還保留住蟹汁
不能小看這看似容易的沙律
牛油雞翼 $53 ... 一客5隻雞翼, 炸到全熟, 放心! 雞翼脹卜卜很引人, 一咬就爆雞油出來
可是牛油味不夠濃反而炸蒜味道稍重, 十多年前銅鑼灣燕萍的牛油雞翼就真是無敵~~
青口煮得剛熟, 鮮甜嫩滑, 浸住青口的湯是由大量香料煮製, 湯底甜得來會有很香的香茅、辣椒、洋蔥、香葉及蒜蓉味道, yummy yummy
窗外多屏風大厦所以陽光難進入店鋪, 正午時間坐在落地玻璃旁都不會曬

題外話/補充資料: 從網上找到一些資料: 「河粉的來源迄今並沒有正式的紀錄。但根據越南學者研究,到1907年河粉還沒出現,認為河粉的來源是從中國。因為河粉在越文拼音是“pho”跟中國“粉“的發音差不多。有另外一個看法認為河粉的來自法國。紐約時代雜誌曾有報導指出,河粉的來源是從法國叫Pot-au-Feu的牛肉料理,是法國侵略越南時帶過來的料理。 不過這兩個觀點不是完全正確,河粉跟廣東粉相比都是用麵條,但廣東粉不很注重湯。法國的Pot-au-Feu這道菜很重視湯頭,但沒有用粉而是用蔬菜。從這個比較可以看出來,可說是越南人把各地方的菜的精華結合創造出來。」
2012-07-28
  • 招牌牛肉雜錦湯粉
  • 酥炸湄公河軟殼蟹柚子沙律
  • 牛油雞翼
  • 青口
2012-07-08 1 瀏覽
生牛肉x扎肉河粉:作為呢間餐廳既招牌,真係令人有啲失望生牛肉枱既時候已經差唔多熟晒,食落好硬下扎肉ok越式春卷:呢個春卷做得幾好食,越式春卷最好食,最特別既係佢個脆皮,而呢個春卷既脆皮做到香脆,入面既涵料調味亦唔錯,食落係多層次既!少嫌略油雜錦海鮮咖喱飯:咖喱汁既味道偏辣,但用黎淋飯都幾滋味,但用料一般,食落無咩鮮味越式椰汁芋頭糯米泥:呢個係甜品,係全晚最好食既,食落結結地,有好香既芋頭味同椰汁味,好食!消費:$110
生牛肉x扎肉河粉:作為呢間餐廳既招牌,真係令人有啲失望

生牛肉枱既時候已經差唔多熟晒,食落好硬下
扎肉ok
消費:$110

2012-07-05
5 分鐘 (堂食)
2012-06-25 10 瀏覽
上星期六同老婆去海港城行街, 行到差唔多晚飯時間, 又要傷腦筋諗食咩.海港城實在太多人, 所以一心諗住轉移陣地. 又因為天時暑熱無乜胃口, 突然好想食撈檬, 於是主力search 尖沙咀越南o野. 最後決定去呢間PHO24. 穩陣起見, 先打去book定位.準時7:30出現. 大約只有一半full. 好奇怪, 成個i-square d 餐廳都偏靜, 不過o甘都好, o岩晒我地呢d奉旨唔等位o既人.餐牌選擇唔算少, 沙律小食拼盆檬枌麵飯咖哩豬牛羊雞樣樣有, 仲有set. 2人set 要3舊幾, 唔算太貴但我諗我地食唔晒. 散叫要o左個鮮蝦豬肉米紙卷, 越式炒通菜, 另外我要炸蝦餅撈檬, 老婆就要蟹肉蕃茄鮮蝦湯檬.先o黎米紙卷, 無乜味, 要加大量魚露先ok.通菜有d老, 同埋我個人認為通菜如果唔用蝦醬炒, 好食極有限.撈檬幾好食, 不過始終都係低技術o野. 蝦餅ok, 有蝦味夠香亦唔油膩.個湯檬就認真麻麻. 主要死因係個蟹肉味太假, 假到令人有唔開胃o既感覺.Overall 食物算係不過不失. 但價錢一d都唔平, 兩位埋單$260. o甘o既價錢, 我諗我下次會選擇試o下呢個商場其他餐廳

先o黎米紙卷, 無乜味, 要加大量魚露先ok.

Overall 食物算係不過不失. 但價錢一d都唔平, 兩位埋單$260. o甘o既價錢, 我諗我下次會選擇試o下呢個商場其他餐廳.
2012-06-23
(非會員)
2012-06-21 5 瀏覽
昨天和幾個朋友去尖沙咀PHO 24 吃飯 沒想到這麽難吃 而且又貴,唯一值得的就是環境了我們點了生牛肉河 牛肉和外面茶餐廳的沒撒區別,湯底又淡 沒味 也不夠熱牛油雞翼 炸的太老了 沒牛油味,感覺就一個油字鮮蝦柚子沙律 柚子太酸了,蝦普普通通最好吃的就只有通菜了 味道還不錯。不過他們的青擰蘇打是真的真的太難喝了 那個味道都形容不出來

牛油雞翼 炸的太老了 沒牛油味,感覺就一個油字

鮮蝦柚子沙律 柚子太酸了,蝦普普通通

最好吃的就只有通菜了 味道還不錯。

不過他們的青擰蘇打是真的真的太難喝了 那個味道都形容不出來

2012-06-20
2011-09-29
因為陪親戚食飯,未夠選太遠,只敢選在mtr上蓋,再食多次pho24.不洗等位,即入,因為放假,又過了lunch time。所以場內都十分多的位置。其實我覺得佢杯茶真係幾好飲。蝦餅撈檬。蝦餅唔夠實,一咬就散開。唉...不過不失。另外order青擰梳打。唔夠青檸味,得梳打水...唉...

其實我覺得佢杯茶真係幾好飲。
蝦餅撈檬。
蝦餅唔夠實,一咬就散開。
唉...不過不失。

另外order青擰梳打。唔夠青檸味,得梳打水...唉...

2011-09-13
2011-08-21
米卷預先整定,又乾又硬。綠豆冰少豆。豬扒粉不錯,咸了小小。粉卷幾好。garlic bread is good 可能接近收工,服務差,餐具遲上,連魚露都是給小小。Not a nice place to eat
2011-08-20
$65 (宵夜)
2011-08-16 6 瀏覽
近來愛上食越南牛肉河,是日和友人到ISQUARE的PHO24。LUNCH等左約十五分鐘先有位。一入到去,先到餐牌價錢,都不算太平,中等價錢。ORDER左一碗生牛肉檬。基本上,牛肉檬想難食都好難,因為毫無難度!本人愛極隨牛肉檬附上的芽菜及九層塔。但一定到店員送上的配菜,份量十分少。於是便向店員索取多一份配菜。但店員通知,如需多一份配料,要多加HK$5。席間,我當堂呆左,食咁多間越南餐廳,第一次遇到配菜份量咁少,而想要多一份居然要索價?!唔值囉!所以我冇再叫多一份!之後再叫左杯凍檸茶,味道一般。服務更一般,本人位置坐得較入,店員未有時常留意到這邊的情況及需要。很多時揚手多時仍未得到回應。呢一份野究竟值唔值五蚊!??!

LUNCH等左約十五分鐘先有位。

一入到去,先到餐牌價錢,都不算太平,中等價錢。

本人愛極隨牛肉檬附上的芽菜及九層塔。
但一定到店員送上的配菜,份量十分少。

唔值囉!所以我冇再叫多一份!

之後再叫左杯凍檸茶,味道一般。

呢一份野究竟值唔值五蚊!??!
2011-08-07
15 分鐘 (堂食)
一行四人在週末十二時前到 iSquare, 打算吃一個 brunch 才去逛街, 商場內只有這間 pho24 有幾枱客, 見她好像有些人氣, 便入內坐下.待應安排我們坐下後, 我們便知道之前的客人應該是吃了香茅雞, 因在桌上還有一些碎... 我們點了雞絲湯河生牛肉牛筋河 X 3紅豆涼粉冰 X 3咸檸七湯很差, 湯清而無味, 而且只是微暖. 河粉好像不夠熟, 有點硬而且粘著牙, 牛肉牛筋得兩三片, 咸檸七是這次光顧最好的了. 說實在, 食物一點越南風味也沒有. 不知道是否因成本上漲或是因太早待應們仍在發夢, 我們點了湯河但他們竟然沒有提供青檸,辣椒,香葉,芽菜等最基本的配料我們. 旁邊的客人結帳後, 他們竟然要動用三個待應清潔一張四人枱, 而且還要掃地!! 沙塵滾滾, 我們惟有馬上結帳離開吧.一個吃不飽的午餐, 每人花費約 $70, 一次就夠.

我們點了

雞絲湯河

生牛肉牛筋河 X 3

紅豆涼粉冰 X 3

咸檸七

一個吃不飽的午餐, 每人花費約 $70, 一次就夠.
2011-07-31
是日我同朋友上isquare 間IMAX 睇完戲,一路行落去見到呢間係isquare 內算平D, 就入去試下 我點左個set lunch 生牛肉肉扎肉河 + 綠豆冰 首先佢地會比D 青檸,辣椒,香葉,芽菜比你加去個河到個河粉都幾滑, 湯底不算濃, 牛肉同扎肉就好普通綠豆冰味道清淡,冇咩特別整體表現不過不失, 未有一樣特出嘅食物但大部份味道也合格,價錢 $55一個set lunch對比其它區越南菜算尚貴,所以未算抵食
是日我同朋友上isquare 間IMAX 睇完戲,
一路行落去見到呢間係isquare 內算平D, 就入去試下

我點左個set lunch 生牛肉肉扎肉河 + 綠豆冰
首先佢地會比D 青檸,辣椒,香葉,芽菜比你加去個河到
個河粉都幾滑, 湯底不算濃, 牛肉同扎肉就好普通
綠豆冰味道清淡,冇咩特別

整體表現不過不失, 未有一樣特出嘅食物
2011-07-25
2011-07-21
今日約了朋友一起去海運睇波特part II,所以揀間餐廳近一d海運,所以揀isquare. 入到去,就想吃越南嘢。就入咗去PHO。好舒服的環境。叫了生牛肉湯檬、雞翼湯檬同埋軟殼蟹柚子沙律等等。牛肉新鮮,雞翼都入味。雖然湯檬水準比其他的越南餐廳好好多,又夠乾淨,但價錢起碼貴10巴仙。不過,最值得讚是軟殼蟹炸得好脆,又唔油,very good.好好味!
2011-07-20
2011-06-14
如果話 STARBUCKS 係我地兩公婆午餐的飯堂PHO 24 都曾經係我地常去的晚飯地點 (iSquare 開幕不久我們常到)但現時已經少去了 (相對 iSquare 都少去)因為今天有同事請食tea,吃得頗飽變相陪太太吃晚餐 (當然我也點些小食)太太依舊點了 生牛肉河 (美國靚牛肉果款)我則點了牛油雞翼 & 豬肉卷河粉口感不錯 (我還吃了一點 ),牛肉很不錯的,一放入湯很快便熟,湯也很美味~豬肉卷 (忘記個正式名稱) 是每次必叫的,外脆內肉很香,用菜包著吃感覺沒有太熱氣 (心理作用 )反而牛油雞翼是第一次點,上菜時香氣四溢,味道亦不錯 (感覺很肥膩)雖然下午吃得飽,但因為食物 quality 很好,所以都忍不住口吃必有下次! (附:每次食都覺得呢度職員態度不錯,抵讚!)
如果話 STARBUCKS 係我地兩公婆午餐的飯堂
但現時已經少去了 (相對 iSquare 都少去)
因為今天有同事請食tea,吃得頗飽
變相陪太太吃晚餐 (當然我也點些小食)
太太依舊點了 生牛肉河 (美國靚牛肉果款)
我則點了牛油雞翼 & 豬肉卷
太太點的牛肉河
河粉口感不錯 (我還吃了一點
),牛肉很不錯的,一放入湯很快便熟,湯也很美味~

必有下次! (附:每次食都覺得呢度職員態度不錯,抵讚!)
2011-05-30
太太點的牛肉河
  • 春卷
  • 牛河
2011-06-06 4 瀏覽
端午節將近,找個藉口一家人外出食飯。食品如下圖:五香豆腐素沙律 - 味道清新,好味;材料切得幼細。素米紙卷 - 略嫌米紙太韌。香茅雞 - 好熱,好味。蒜蓉通菜 - 味道適中,份量不錯。海南雞飯 - 媽讚雞味好好。咖哩雜菜飯 - 香濃咖哩味,但嫌未夠火喉,部份菜蔬有點硬。失手唔記得影春卷米豢,春卷香脆;同埋杯三色冰,甜味適中。以上供4人食,大家也吃得飽飽。環境舒舒服服,不需要人迫。服務尚算不錯,但大家都好像有聽覺問題,要說幾次才聽到。價錢一般約HK$40-60,以尖沙咀商場價格,算好抵食!
端午節將近,找個藉口一家人外出食飯。

食品
如下圖:
五香豆腐素沙律 - 味道清新,好味;材料切得幼細。
素米紙卷 - 略嫌米紙太韌。
香茅雞 - 好熱,好味。
蒜蓉通菜 - 味道適中,份量不錯。
海南雞飯 - 媽讚雞味好好。
咖哩雜菜飯 - 香濃咖哩味,但嫌未夠火喉,部份菜蔬有點硬。

失手唔記得影春卷米豢,春卷香脆;同埋杯三色冰,甜味適中。

以上供4人食,大家也吃得飽飽。

舒舒服服,不需要人迫。

尚算不錯,但大家都好像有聽覺問題,要說幾次才聽到。

價錢
一般約HK$40-60,以尖沙咀商場價格,算好抵食!

正,五香豆腐素沙律
正,五香豆腐素沙律
正,香茅雞
正,蒜蓉通菜
正,海南雞飯
  • 春卷, 五香豆腐沙律,海南雞飯
2011-06-04 2 瀏覽
是日夜晚經過ISQUARE見周圍都爆哂而呢度有位就試下叫左個香茅豬扒飯, 招牌牛肉雜錦湯粉同牛油雞翼個香茅豬扒飯煎得幾脆, 厚薄適中, 不過衰在成塊上要自己切招牌牛肉雜錦湯粉幾多料, 湯底味道唔錯牛油雞翼係最好味果樣, 真係好香牛油味, 炸得岩岩好, 不過食完隻碟好油, 覺得好肥...
是日夜晚經過ISQUARE見周圍都爆哂而呢度有位就試下

叫左個香茅豬扒飯, 招牌牛肉雜錦湯粉同牛油雞翼

個香茅豬扒飯煎得幾脆, 厚薄適中, 不過衰在成塊上要自己切
招牌牛肉雜錦湯粉幾多料, 湯底味道唔錯