餐廳: pho.dle.bar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-12-24 354 瀏覽
🍖 酸子醬慢煮豬肋骨 $164越南野都有呢啲野食既?!見佢係廚師推介張相又幾吸引就叫左😌個醬酸微微好開胃 啲沙律菜原本無乜味點完都好食左豬肋骨總共有4件 每件都幾多肉的 但美中不足就係某啲位置都係整得唔夠腍🍖 雞肉沙嗲(5串)$88沙嗲汁好濃幾好食 但同豬肋骨一樣 醬汁出色 但肉質就有啲諧 如果可以再滑啲就好🥺🍖 蟹肉大蝦蕃茄湯檬 $98黎到食越南野點都要叫個pho既!佢比我既感覺就好似一個唔辣既冬蔭功本身覺得湯底偏酸 但食完個酸子醬豬肋骨再食返就覺得淡味左所以都會建議大家先食呢個 以免影響個味道😉大蝦好實淨 配埋啲蟹肉豆卜夠晒豐富🧡
🍖 酸子醬慢煮豬肋骨 $164
越南野都有呢啲野食既?!
見佢係廚師推介張相又幾吸引就叫左😌
個醬酸微微好開胃 啲沙律菜原本無乜味點完都好食左
豬肋骨總共有4件 每件都幾多肉的
但美中不足就係某啲位置都係整得唔夠腍

🍖 雞肉沙嗲(5串)$88
沙嗲汁好濃幾好食 但同豬肋骨一樣 醬汁出色
但肉質就有啲諧 如果可以再滑啲就好🥺

🍖 蟹肉大蝦蕃茄湯檬 $98
黎到食越南野點都要叫個pho既!
佢比我既感覺就好似一個唔辣既冬蔭功
本身覺得湯底偏酸 但食完個酸子醬豬肋骨再食返就覺得淡味左
所以都會建議大家先食呢個 以免影響個味道😉
大蝦好實淨 配埋啲蟹肉豆卜夠晒豐富🧡
2021-12-18 336 瀏覽
Weekend有個周末精選套餐,大約$148至$158,一個主食加一個小食,但不連飲品,飲品要另外加錢,最平加10蚊一杯青檸梳打或柑桔梳打,或越式特飲半價(不適用於椰青及咖啡)。主食選擇了:雞絲扎肉撈檬,賣相幾好,有生菜絲青瓜絲炸蒜花生碎伴碟,雞絲不能叫絲,只可叫雞肉,與扎肉加醬料炒過,味道不似越南口味,好特別,味道不錯但不是想像中傳統越式的雞絲扎肉。食完主食,最後送上來的跟餐小食:炸鮮蝦春卷,好有驚喜,原隻鮮蝦係入面,內裹有少少臘腸和芫荽,好夾,春卷皮好脆,新鮮炸起又無油益味。不用等位的話,可以再試,想試多幾款小食

雞絲扎肉撈檬

炸鮮蝦春卷

不用等位的話,可以再試,想試多幾款小食
2021-12-12
30 分鐘 (堂食)
雞絲扎肉撈檬
炸鮮蝦春卷
2021-12-12 273 瀏覽
因為下午諗住去西九文化區的關係,所以午餐揀左係Elements食。開openrice見到cafe deco的餐飲券做緊九折,200蚊券只賣180,Cafe deco group 係elements有好幾間分店,朋友話想試下越南菜,所以試左呢間pho。今日是星期六2點鐘,但都有4,5張枱係前面等緊。等左大約25分鐘,終於排到,但入到去餐廳就覺得好奇怪,其實入面有好幾張吉檯未有人坐。係因為人手唔夠還是其他原因就不得而知。座位都闊落,但張枱是不穩陣,成餐飯都發出e e 聲,好似搖搖板,睇得出餐廳硬件係日久失修,最少檯底放個紙皮頂住先都無。我叫的是牛腱湯河粉$88。賣相不俗,好大塊香葉和多芽菜,湯底都好濃,問題是個牛腱,好韌。 有兩塊係咬唔開。 最後埋單未用計優惠$264。星期六日係圓方食午餐呢個價位合理,如果座位安排得好啲,設施維護得好啲,這間餐廳算是唔錯的選擇。

牛腱湯河粉

牛腱湯河粉

2021-12-11
25 分鐘 (堂食)
2021-12-11 315 瀏覽
去𝗠+之前係圓方食小小野先行過去,行左個圈,周旋係日本🇯🇵同越南🇻🇳野之間,最後結果都係想食越南河粉😂由於係lunch time,都等咗15分鐘🥣為先入得。有lunch set $138 / $148 有小食,主食同飲品。🤤生牛肉河粉🐮🍜大大碗,牛肉同河粉份量都多👍🏻,牛肉嫩滑同重牛味,而且芽菜都非常之多,個湯底好味喎😝,起碼飲完唔會口渴,同埋唔會太油。因為我唔識芫荽,所以我碗麵就像清湯一樣😂牛腱湯河粉🐮🍜牛腱食落口好淋同埋唔鞋,其他配置都係同生牛肉河一樣,都係大大碗好好食😋椒鹽雞翼🐥一碟有4️⃣隻,每隻都好大隻,炒得乾身好入味,小小辣🌶好惹味炸鮮蝦春卷🦐呢個蝦腸卷係成隻大大隻嘅蝦包左係入面,入面重有2條火腿同芫荽🥲,我見到芫荽第一時間了走咗😂😂推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️係圓方黎講價錢都相宜,同埋係好食,下次去圓方會再食😋

生牛肉河粉🐮🍜

牛腱湯河粉🐮🍜

椒鹽雞翼🐥

炸鮮蝦春卷🦐

15 分鐘 (堂食)
2021-12-05 264 瀏覽
一向喜歡吃越南牛肉湯河,今個週末到Elements ,來到這間坐得舒服、價錢合理的Pho•dle•bar。週末精選套餐$148 , 包一款小食和一碗湯河/ 撈檬。小食蝦餅配酸辣醬,上枱賣相精美,外層香脆蝦肉清甜,好味道。湯河就不用三心兩意,來一碗香茅牛肉湯粉 ,不多久湯河就送到,湯底清甜,香茅牛肉十分惹味,大滿足。另外單點House Specials 的香茅咖喱薯仔雞肉伴法包,味道可以但不算太特別。最後追加甜品椰香芒果班戟卷,材料豐富,香味十足又特別。小結: 必試香茅牛肉湯河

最後追加甜品椰香芒果班戟卷,材料豐富,香味十足又特別。

小結: 必試香茅牛肉湯河

• 香茅牛肉撈檬
2021-11-29 207 瀏覽
今日放假去咗elements 睇戲,睇完戲好肚餓上次食過呢到間pizza 餐廳幾好食,今次決定食吓佢地既越南餐廳。「pho.dle.bar」越南菜來講我最鍾意食蒸粉包。蟹肉蝦米豬肉碎蒸粉包嘩呢到個蒸粉包,啲皮薄饀多,好足料,蟹肉蝦米豬肉碎仲有好多粒粒,食落好爽皮😋羅望子炒虎蝦配椰絲伴蝦片酸酸既羅望子食落好開胃,再配埋大大隻既虎蝦,真係幾好食😋仲有塊脆卜卜既蝦片。酸子醬慢煮豬肋骨酸子醬唔會好酸少少酸,豬助骨好淋好惹味😋鮮青檸羅勒薄荷梳打

越南菜來講我最鍾意食蒸粉包。
蟹肉蝦米豬肉碎蒸粉包

羅望子炒虎蝦配椰絲伴蝦片

酸子醬慢煮豬肋骨
酸子醬唔會好酸少少酸,豬助骨好淋好惹味😋

鮮青檸羅勒薄荷梳打
2021-11-16 235 瀏覽
喺ELEMENTS行行吓,去到戲院附近,見到有一間越南餐廳,見好耐冇食撈檬,都想入去試吓。一入到去,已經覺得好光猛開楊,陽光通過透明嘅大窗,落在餐廳,溫柔溫暖嘅感覺,大玻璃仲可以眺望開揚大遠景。睇吓餐牌,即刻叫咗碗,我思念左好耐嘅美國生牛肉湯河,香茅牛肉撈檬,燒豬頸肉,同兩杯鮮青檸羅勒薄荷梳打。生牛肉湯河,一上碟已經見到伴碟嘅洋蔥澆了一個又一個嘅圈,上面插進薄荷葉,即刻feel 到餐廳嘅心思,湯粉湯底濃郁,牛肉份量都幾多,而且嫩滑有肉香,下次一定要再試;香茅牛肉撈檬,牛肉味非常濃郁,好多肉汁,夾埋檬粉啱啱好;燒豬頸肉上碟嘅時候熱辣辣嘅,香肉味濃郁又爽脆,一啖食落去好滿足,加埋好特別酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃。青檸羅勒薄荷葉梳打, 青檸份量好多,非常清新,食飽飽飲佢,唔會太滯太甜,令人有舒適嘅感覺。埋單幾百蚊,呢間餐廳喺Elements,有啲超值嘅感覺!

埋單幾百蚊,呢間餐廳喺Elements,有啲超值嘅感覺!
2021-11-15
2021-11-14 175 瀏覽
黎開圓方睇戲,睇完好餓要醫肚,電影院隔離就已經有間越南野,唔理37二十一即刻入去食,發覺都好有驚喜,唔係一般越南野咁簡單蟹肉大蝦蕃茄湯檬 - 湯頭好濃郁,蕃茄味突出,啲蝦都爽甜,整體有層次都不錯羅望子蝦 - 呢個十分之推介,蝦新鮮大隻,而羅望子汁係畫龍點睛,個種酸甜GE平衡令到個菜式一D都唔單調 燒豬頸肉 - 呢道菜都係非嗌不可,小食價錢主菜質素,啲豬頸肉係超級厚切,熟度剛係,仲保持到嫩滑GE粉紅色菠蘿梳打 - 呢杯好清新,解膩一流,仲有果肉係入面tim荔枝梳打 - 好足料,有成4、5粒荔枝肉,亦唔會太甜

菠蘿梳打 - 呢杯好清新,解膩一流,仲有果肉係入面tim
荔枝梳打 - 好足料,有成4、5粒荔枝肉,亦唔會太甜
  • 燒豬頸肉
  • 羅望子蝦
2021-11-05 131 瀏覽
好少去圓方個shopping mall🤤難得去到就梗係要搵d無差評又啱打卡嘅餐廳過2人世界嫁啦😻入到去之後比佢哋個餐牌上面嘅菜吸引左Beef Bun Chay $86佢好有心機咁放左好多唔同嘅配菜係下面,配合埋上面充滿肉汁嘅牛肉一齊食真係十分滿意🤤而且牛牛嘅質素都好好,入口未到即化嘅地步,但都差唔多啦👍🏻Pork Rib $164呢個就係最吸引到我嘅菜🤤佢一上菜個陣完全吸引哂我所有嘅目光。好Juicy嘅外表加上Fresh嘅沙律係上面!整到個rib好入味,而且肉質鮮嫩可口🥰值得一試!Pork Neck $79豬頸肉嚟講都整得啱啱好🤤唔會話整到好黑🤭可以保留返佢咬落夾口嘅口感,而且配上佢哋嘅蜜糖汁🥳絕對可以一試吖!係飲品方面,我哋叫左Lychee Soda ($38) 同埋Fresh Calamansi Soda ($38)😍 嘢飲都唔會話好甜或者味道好假

Beef Bun Chay $86

Pork Rib $164

Pork Neck $79

2021-10-10 121 瀏覽
人手不足今天星期日,食飯時間是中午繁忙時間,全場爆滿。坐的位置是店舖較入的位置,簡直是叫天不應、叫地不聞。每逢落單、有特別事或者埋單都要親身走出去搵侍應。如果人手不夠,為什麼不整一些電子落單系統?自助式取碗仔、水、杯等。職員態度問題今日隔離枱有小朋友打爛碗碟,原先負責我枱的侍應忙於清理現場。剛巧門口帶位的職員入來看看情況,而我兩位小朋友的湯檬剛剛來了,我就和她說我小朋友需要碗仔食湯檬,因為上菜的大碗很大,小朋友不方便夾,誰不知她竟然話:「我都要入廚房攞碗,要等好耐喎!」。須知道我們一家連小朋友是因為肚餓才入來叫嘢食,叫完嘢食,廚房整完上菜,又要等您個碗仔。當時我聽完即刻衝到廚房部搵其他職員幫忙,問題立即解決。我不知道本人得罪那個帶位職員甚麽事,只知道她完全是幫不上忙,整餐飯完全吃不出甚麽味道,好像提出餐牌以外的要求是不應該的。如果我來俾錢食飯是受氣,你來賺錢當侍應又是受氣,咁不如全面電子落單及收錢,只要廚房整出好吃的食物就可以喇。
人手不足

職員態度問題

2021-10-10
5 分鐘 (堂食)
2021-10-09 80 瀏覽
出面好大雨以為會少啲人出去食lunch結果近兩點都全場full食完就明白叫set lunch看似普通平實但材料真係上級兼足料唔係是但煮碗粉撈檬粉腍軟適中,唔會好乾好硬牛肉亦唔係普通肥牛係好入味嘅鮮牛肉片蟹肉湯檬湯底好濃好味道
出面好大雨
以為會少啲人出去食lunch
結果近兩點都全場full
食完就明白

叫set lunch
看似普通平實
但材料真係上級兼足料
唔係是但煮碗粉

撈檬粉腍軟適中,唔會好乾好硬
牛肉亦唔係普通肥牛
係好入味嘅鮮牛肉片

蟹肉湯檬
湯底好濃
好味道

2021-10-04 90 瀏覽
同女友上天際100參觀完後,響圓方附近揀了間越南餐廳食晚飯。位置唔算難搵,不過差唔多行到去戲院嗰邊。我地點了碗牛肉河粉,其實河粉都係大同小異。反而覺得份炸雞翼幾正,夠脆。至於木瓜沙律,就略嫌香料哋味太濃,始終泰國餐廳食呢類小食先比較合適。

2021-10-03 81 瀏覽
好少過黎圓方哩邊,今日難得過黎就搵左哩間平時少食既越南fusion菜餐廳試下。餐廳分為兩邊,環境相當闊落,而且fusion菜有特色,菜式係出面比較少見。餐牌上面都好多菜式可以選擇,今次就揀左哩啲試下👇🏻🐷豬肋骨豬肋骨好食有驚喜!咬落去肉質軟嫩,醬汁味道酸甜開胃,上面仲有超多配料,包括椰菜絲、蘿蔔絲、生菜絲同芫荽,配搭清新唔會膩,好食推介👍🏻🦀️蟹肉大蝦蕃茄湯檬大蝦新鮮彈牙,入面仲有唔少蟹肉同豆卜,檬粉口感滑溜,湯底酸酸地,幾開胃,係清淡之選。🥙蒸粉包粉皮相當薄,而餡料就好多,包括蘿蔔粒粒、木耳粒粒同豬肉碎,上面仲有蟹肉、炸蒜、辣椒同香蔥,所以食落口感都幾豐富。🍊鮮柑桔梳打🍹荔枝梳打荔枝梳打顏色好靚,入面仲有荔枝肉。兩杯梳打都酸酸甜甜,解膩一流。整體黎講,餐廳食物都幾有特色,而且味道唔錯,想試下越南fusion菜都可以一試。

餐牌上面都好多菜式可以選擇,今次就揀左哩啲試下👇🏻

🐷豬肋骨

🦀️蟹肉大蝦蕃茄湯檬

🥙蒸粉包

🍊鮮柑桔梳打
🍹荔枝梳打

2021-10-02 84 瀏覽
今日去element 的越式餐廳吃午餐。餐廳的裝修比較似美式餐廳,是以跳脫的紅色和白色為主。餐點方面有散點的越式湯粉、亦有weekend noodle set.今日試吓weekend noodle set $148, 包湯粉和appetizers , 另加$10 lime soda.生牛肉湯粉:河粉的份量十足,生牛肉肉質柔嫩,脂肪唔多,又有肉味。湯頭顏色偏深棕色,湯汁帶牛骨湯風味,味道幾適中,也不油膩,配上洋蔥、香葉,越式風味十足。蝦餅有三件,炸得香脆,口感Q彈,滿有蝦味。再呷一口青檸梳打,清涼消暑,本身無糖,可按需要加糖水,酸爽清新。這一天的越式午餐幾ok, 滿足。

今日去element 的越式餐廳吃午餐。

餐廳的裝修比較似美式餐廳,
是以跳脫的紅色和白色為主。餐點方面有散點的越式湯粉、
亦有weekend noodle set.

生牛肉湯粉:
河粉的份量十足,生牛肉肉質柔嫩,
脂肪唔多,又有肉味。湯頭顏色偏深棕色,湯汁帶牛骨湯風味,
味道幾適中,也不油膩,配上洋蔥、香葉,越式風味十足。

蝦餅有三件,
炸得香脆,口感Q彈,滿有蝦味。

再呷一口青檸梳打,清涼消暑,
本身無糖,可按需要加糖水,酸爽清新。

這一天的越式午餐幾ok, 滿足。
2021-10-01
2021-09-15 68 瀏覽
平日晚上唔係好多人,第一次食這間,見食評好似幾ok,不過食過後我自己就覺得一般,豬肋骨好濃味,有啲over,不過啲肉都算淋,香茅豬肉米紙卷點咗汁食也味道偏淡,味道唔出,不過海鮮金邊粉的帶子同蝦也幾大隻,整體而言味道一般,衞生方面,我自己覺得仲一般,因為叫了杯水,但個杯仲留有之前留落的飲品污漬,服務方面也只是一般,試過一次就算.