2021-06-20
難得平日放假,約了好耐冇見嘅好友食午餐, 地點在圓方中間點方便大家, 坐得舒服傾耐少少都唔怕。朋友帶了我到圓方這間越南餐「pho.dle.bar」。就在戲院那一層, 裝修簡潔舒服, 一邊落地大玻璃窗仲可遠眺開揚遠景。蟹肉大蝦蕃茄湯檬顏色配搭 ,賣相也很靚。 蕃茄湯底帶少少酸充滿海鮮味道,炎炎夏日最適合不過。 蝦肉彈牙, 蟹肉鮮甜, 用料十分豐富, 啖啖滿足!越式炸春卷也是很夠份量, 即叫即炸熱辣辣, 春卷皮薄薄的一層炸得好鬆脆, 即使凍咗一啲都唔硬。 豬肉餡料味道一流, 一啲都唔乾,生菜也是清脆嫩綠。 夾着春卷再蘸魚露, 就是傳統越試小吃~荔枝梳打顏色鮮豔, 原粒荔枝肉清甜美味。鮮青檸羅勒薄荷葉梳打加入了羅勒,味道截然一新。 是熟悉嘅薄荷葉以外的驚喜,再配合鮮青檸份外清爽, 很喜歡這杯特飲~香茅牛肉撈檬牛肉薄切,醃得好入味, 肉質非常嫩滑, 用料高質,並非一般撈檬嘅牛肉絲。檬粉份量好多。
朋友帶了我到圓方這間越南餐「pho.dle.bar」。
蟹肉大蝦蕃茄湯檬
越式炸春卷
荔枝梳打
顏色鮮豔, 原粒荔枝肉清甜美味。
鮮青檸羅勒薄荷葉梳打
香茅牛肉撈檬