2024-06-20
推薦度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️其實已經Encore咗次🙈西班牙菜係香港唔算非常盛行,但其實都幾岩香港人口味,值得推下。特別係呢間。✨食過幾乎每款菜都精彩😍。Pica-Pica係西班牙一種飲食文化,一啲俾你同親友聚會時開心食嘅飯前開胃小食,大家會圍住張枱傾下計,然後就不斷食住啲Pica-pica。唔同嘅家庭可能都有唔同嘅Pica-pica餐單。相信餐廳主打亦都樣,希望做到親朋好友聚會嘅氛圍。所以,佢唔怕你嘈,唔駛你優雅,你同朋友可以係度開心講開心食。非常適合聚會。餐廳內部用紅磚🧱,環境有少少異國格調,🥚裝蛋個籃好得意。啲蛋係真係響你面前煮唔係裝飾😂。餐廳內有聚會合適嘅座位,亦有開放式廚房🍳嘅單邊位。如果兩個人嚟,建議坐係廚房旁,👨🍳望住廚師製作嚟進餐更有風味🫶🏻~🍳Slow cooked egg, chorizo, potato foam | $85其實就係西班牙蛋餅。材料非常簡單,🥚蛋同🥔薯仔蓉,再放啲西班牙香腸片係面。唔需要好多調味已經好好食,蛋同薯仔其實係絕配。微燶嘅蛋帶出蛋香,因為有薯仔所以內部唔會煮到熟蛋咁實,好味😍。🥘Pica Pica Pealla Surf & Turf |$188用
其實已經Encore咗次🙈
用埋舖名嚟做菜名,呢個海陸雙拼Pealla應該係招牌?正宗西班牙米,焗完上枱都完全唔黏👍,唔似用其他米煮嘅Pella太冧。仲粒粒米都炒到醬,粒粒分明。亦保留西班牙鐵鍋飯特色——🍳大鐵鍋兼薄舖飯🍚,令米可以均勻受熱🔥。味道偏濃,口味淡嘅人可能會覺得佢有啲咸。但我就覺得岩岩好😂叫得Surf & Turf材料就緊係冇腳同有腳都有。除咗海鮮仲有雞肉,生蜆入焗爐,出嚟唔怕乾身,蝦肉同雞肉亦彈牙新鮮,唔錯。
🧀Basque burnt cheesecake, red berries sorbet
食得西班牙菜,就唔少得巴斯克芝士蛋糕🍰埋尾。據聞就係嚟自西班牙北方Basque嘅芝士蛋糕,同出面普遍做法好似唔太多樣🤔。望上去冇咁似甜品,面亦冇咁燶,反而有啲蛋餅感覺。可能因為用大火爐整?
一啖食落好有驚喜✨,冇Cheesecake嘅厚實感,但有濃厚芝士味🧀,近中心位置軟心但又未去到流心狀態,夠滑,中和返焗得比較實嘅外圍部分口感,味道唔怕漏亦好易入口。建議中意食芝士蛋糕嘅朋友務必試一次。
提一提,侍應雖然只識英文,🫶🏻但好願意溝通同推薦菜式,態度好又有禮貌。仲俾到你一種旅行感添~下次再Encore先再推~