Pici 可以話係價格親民、野食 ok 嘅西餐廳Lunch set 既 3 courses $158Lunch Set Menu 【 前菜 Starter 】冷切盤 - Andrea's Cold Cuts【 Pasta 】瑞士甜菜意大利雲吞 Ravioli Swiss Chard意大利雲吞上面白色既黑胡椒芝士醬味道好特別好好食所以叫店員再另上多一細碟黑胡椒芝士醬 😆但意大利雲吞本身嘅味道比較淡好在有黑胡椒芝士醬為佢加返唔少分【 甜品 Dessert 】Panna Cotta奶凍嘅奶味唔錯
Pici 可以話係價格親民、野食 ok 嘅西餐廳
Lunch set 既 3 courses $158

Panna Cotta
奶凍嘅奶味唔錯
2023-03-15
2023-03-14 1455 瀏覽
四個女仔叫左一個二人餐($488),係a la carte menu叫多兩個main,夠哂飽,意粉質感唔錯,再加上多汁條條意粉都掛汁,唔會太乾係好食既!叫完餐,侍應遞上餐包同橄欖油同醋,法包有d淋,烘熱少少會好d~二人餐-前菜蕃茄濃湯拼脆巴馬臣芝士(素) 蕃茄濃湯有少少辣,塊脆巴馬臣芝士就唔脆...用手搣碎再放入湯,唔好諗住用匙羹敲碎,唔係就彈到周圍都係焗煙薰水牛芝士(素)(+$25)熱辣辣,上菜聽到個盤吱吱聲,依個既法包就好硬有d難咬,鍾意芝士既朋友就可以大啖食芝士,拉絲得黎有d脆二人餐-主菜(意粉)意式辣肉扁麵辣肉量夠但唔算辣,配上微酸既蕃茄,又多汁味道唔錯~松露蜂蜜雙重芝士螺旋麵(素)黎到好香,聞到好大陣松露味同芝士味,食落味道偏甜,食落都係蜂蜜既甜味其餘兩個意粉,特別推薦慢煮牛面頰寬帶麵,係每次去都必點,濃郁既牛肉味好香,意粉好入味,強烈推薦而個肉醬水牛芝士意大利波菜綠雲吞既餡係芝士,一切d芝士流出黎,上面又有芝士,成舊都係芝士既味道,肉醬就用黎增加口感吧~
二人餐-前菜
蕃茄濃湯拼脆巴馬臣芝士(素)
蕃茄濃湯拼脆巴馬臣芝士(素)
焗煙薰水牛芝士(素)(+$25)
焗煙薰水牛芝士(素)
二人餐-主菜(意粉)
意式辣肉扁麵
辣肉量夠但唔算辣,配上微酸既蕃茄,又多汁味道唔錯~
意式辣肉扁麵
松露蜂蜜雙重芝士螺旋麵(素)
松露蜂蜜雙重芝士螺旋麵(素)
鄉村風肉醬水牛芝士意大利波菜綠雲吞
2023-03-07
2023-03-02 1184 瀏覽
平日晚餐peak hour唔洗排隊。唔係好肚餓,2個女仔叫左個1人餐另加一個頭盆同飲品,埋單約$500。意粉叫左day of pasta,海鮮蕃茄醬扁意粉。意粉有咬口,海鮮包括蜆肉、青口、蝦。份量啱啱好。味道唔錯,合格✅飲品叫咗一杯熱情果Mocktail ,好飲,唔會死甜凱撒沙律冇配料,得芝士,未免太單調。另外單店咗一客吞拿魚tartare,新鮮好食,份量多,我哋同凱撒沙律一齊食,先覺得個沙律冇咁悶。甜品叫咗Tiramisu +$30。唔係好甜,個人希望甜返少少,不過都ok! Cream 夠滑,酒味剛剛好。份量大杯,食完勁飽
平日晚餐peak hour唔洗排隊。

意粉叫左day of pasta,海鮮蕃茄醬扁意粉。

飲品叫咗一杯熱情果Mocktail ,好飲
,唔會死甜

凱撒沙律冇配料,得芝士,未免太單調。

2023-03-01
  • tuna tartare
2023-02-08 1334 瀏覽
Lunch time同事想食好少少咁就搵咗呢間去試我哋5個人點咗5個餐share咁就每樣都試到😜我個人最喜歡lasagna 味道很好又夠熱辣辣前菜吞拿魚醬配小牛肉其實都好大份好好食另外同事點咗Parma has份量多之餘亦好好食個餐仲包埋甜點亦係大大杯我點咗panna cotta奶凍配果醬唔會漏十分滿意😍
Lunch time同事想食好少少

我點咗panna cotta
奶凍配果醬
唔會漏

十分滿意😍
Pici 有好多間分店,今次試試荔枝角D2 Place 分店質素。平日收工時間來有頗多座位,可以不用book.餐廳環境不錯,座位都算多,見門外有dinner set ,選擇困難症既👭即揀🙃Set For Two $488Starter▪️Parma Ham先來餐包比較硬身😂 咸Ham 好夠味不過無水果伴食會太咸。Paster🍝 (Choose 2)▪️Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面頰寬帶麵🐮係煮得好林不錯的,不過手工麵有點失望,感覺較硬身,口感有點像較硬的雲吞皮般。▪️Ravioli Mushrooms 野菌意大利雲吞(素)雲吞不過不失,亦沒甚驚喜。Cocktails🍸 +$45@▪️Bellini x 2 White peach puree雞尾酒Desserts +$30▪️ Tiramisu🍰食物質素一般,可能要再試試其他分店,聽說是較優勝。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ▫️Pici (荔枝角)📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Set For Two $488
Starter
▪️Parma Ham
先來餐包比較硬身😂 咸Ham 好夠味不過無水果伴食會太咸。

Paster🍝 (Choose 2)
▪️Pappardelle Beef Cheek
▪️Ravioli Mushrooms
野菌意大利雲吞(素)
雲吞不過不失,亦沒甚驚喜。

Cocktails🍸 +$45@
▪️Bellini x 2
White peach puree雞尾酒

Desserts +$30
▪️ Tiramisu🍰

食物質素一般,可能要再試試其他分店,聽說是較優勝。

▫️Pici (荔枝角)
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
2023-01-17 783 瀏覽
義大利麵食家福利!試了一家香港稍有人氣的手工義大利麵,確實麵的口感十足今期餐前麵包用了袋裝吃不完放便攜帶,不浪費食物珍惜食材,是一個溫馨的體驗我平時少吃火腿,今次突發奇想沾了麵包醋油層次豐富了味道不錯,有小小驚喜還有我喜歡的義大利雲吞(裡面有餡),之前朋友推薦的燉煮八爪魚醬汁可能餐牌更換沒能試到,點了野菌松露的味道也很好,推薦。Set For 2 HKD 438Black麵包Parma Ham巴馬火腿Ravioil Mushroom(v)野菌義大利意雲吞(素)Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面頰寬帶麵Collers:Italian PassionRaspberry & Peach Soda食評:食物:5環境:5服務態度:5環境聲:不吵舒適
義大利麵食家福利!
試了一家香港稍有人氣的手工義大利麵,確實麵的口感十足

Set For 2 HKD 438
Black
麵包
Parma Ham
巴馬火腿
Ravioil Mushroom(v)
野菌義大利意雲吞(素)
Pappardelle Beef Cheek

環境:5
服務態度:5
環境聲:不吵舒適
2022-12-04 1224 瀏覽
主打手工意粉🍝餐廳的燈光昏暗,有播着輕快的英文歌曲,輕鬆又愉快,充滿浪漫情調!❤️叫了一個二人套餐一份前菜+兩份意粉+兩杯飲品以為二人餐會有兩份前菜,誰知要加錢😑❇️松露濃湯🌀非常濃郁香滑,還有大大片松露片,很足料👍❇️大蝦海鮮濃汁黑細麵🌀麵條細且有彈性,有兩隻蝦,蝦肉結實👍味道可口❇️鮮刨松露寬條麵🌀有很多片鮮刨松露,當中還有菠菜和芝士,寬條麵口感很爽,不會有糊口感覺,很有嚼勁👍

主打手工意粉🍝

叫了一個二人套餐
一份前菜+兩份意粉+兩杯飲品
以為二人餐會有兩份前菜,誰知要加錢😑
❇️松露濃湯
🌀非常濃郁香滑,還有大大片松露片,很足料👍

❇️大蝦海鮮濃汁黑細麵
🌀麵條細且有彈性,有兩隻蝦,蝦肉結實👍味道可口

❇️鮮刨松露寬條麵
Neighbourhood pasta bar with signature hand rolled truffle tagliolini and more Italian delicacies. 🇮🇹📍𝐋𝐚𝐢 𝐂𝐡𝐢 𝐊𝐨𝐤𝐏𝐢𝐜𝐢 @picihk For the last 5 years (time flies!), Pici has stepped into different neighbourhoods expanding from HK Island to Kowloon and NT.It has remained one of my favourite restaurants since the very first branch in Wan Chai. Back then, it was so difficult to get seats and they (still) don’t take reservations but definitely always worth waiting up for their amazing, fresh handmade p
📍𝐋𝐚𝐢 𝐂𝐡𝐢 𝐊𝐨𝐤
𝐏𝐢𝐜𝐢 @picihk

It has remained one of my favourite restaurants since the very first branch in Wan Chai. Back then, it was so difficult to get seats and they (still) don’t take reservations but definitely always worth waiting up for their amazing, fresh handmade pasta.

This is my first visit to this LCK branch, I have visited 3 of their other locations and hands down to their consistency. 🙌 Definitely not an easy job to get the flavours right and to replicate it over all the kitchens!

𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 (3 Starters + 2 Pasta + 2 Dessert) (HK$290 pp)
𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 (+HK$25)
Burrata Salad
Must order every time! Perfect combo with their bread, which is equally enjoyable with just vinegar and olive oil.

𝗥𝗼𝗰𝗸𝗲𝘁 & 𝗣𝗲𝗮𝗿 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
Rocket & Pear Salad
First time trying this salad from them. Pear 🍐 in salad is an awesome idea especially for hot summer days. The touches of salt from Parmesan on top complemented the sweetness from the pear and honey mustard dressing.
🤤 4/5

𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗻𝗶 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 (+HK$25)
Tagliolini Truffle
Pici’s signature dish. Been in love with this one since my first visit years ago.
The texture of their handmade tagliolini is everything here, the white truffle paste is creamy without being over-the-top. It’s served in just the right portion that fills you but also leave you wanting just a little bit more. 🤌
🤤 4.5/5

𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
Panna Cotta & Tiramisu
Tiramisu
My guilty pleasure. Tiramisu is my favourite dessert and I went through a phrase of emptying boxes of family size tiramisu from different places. 😅
Pici’s tiramisu is generally quite good, minus the once or twice when it tasted a bit off.
🤤 4/5

🌱 Vegetarian-friendly: Basically I order the same dishes every time I come. They always have few vegetarian pasta and starter options on the menu.
👏 Great service as always, amazing consistency to the food quality!
💰 HK$200-350 pp

⭐️ Overall rating: 4/5
🤔 Revisit? This is my comfort food so I can’t say no. 😋
Burrata Salad
Panna Cotta & Tiramisu
Tiramisu
2022-10-25 938 瀏覽
有朋友介紹過呢間覺得佢啲意粉好高質,所以今日過嚟試一試佢。餐廳裝修幾靚,而且侍應嘅服務都算熱情。點完餐之後會比幾片小法包,特別既點係佢會放係一個紙袋仔裏面,另外會比一碟黑醋同橄欖油你點。𝟙. 慢煮牛肉頰寬條麵呢間餐廳出名食手工意粉,果然名不虛傳寬條麵有咬口,軟硬剛剛好,同出面食開真係食得出有分別。個牛肉頰就係牛肉碎,牛味都出,略嫌質地偏乾韌,配嗰醬汁都幾唔錯!Overall覺得呢間嘢可以再嚟食,試吓去其他味道嘅意粉,同埋佢出名嘅tiramisu

𝟙. 慢煮牛肉頰寬條麵

2022-10-23 859 瀏覽
PICI - 手工意粉名店The world's local pasta bar, Pici, serves fresh hand-made pastas and homey Italian dishes made with the finest ingredients________________今日去左香港好出名既意大利手工意粉店😍平日午餐特別扺食啊 $158 ( 1 Starter前菜+ 1 Pasta 意大利麵 + 1甜品或野飲)✍️食評餐包x 1 袋 :配上橄欖油和黑醋前菜:選擇了Cold Cuts(冷切盤)包括巴馬火腿(Parma Ham)、Parmesan 芝士和 Parma Ham 鹹度適中,火腿的陳香也相當濃郁。 Parmesan 是意大利產的硬身芝士,芝士味很濃厚🥰🥰主菜:Ravioli Swiss Chard (瑞士甜菜意大利雲吞) 。意大利雲吞配上黑胡椒芝士醬:) 濃郁嘅芝士醬超級香口,每一啖都充滿芝士香味,但味道對於小編來說太咸了,所以扣了少少分。甜品:Tiramisu。Pici 的 Tiramisu 超級好味。 奶油幼滑,蛋糕帶有香醇的酒香,加上面層的可可粉
PICI - 手工意粉名店

________________

✍️食評

餐包x 1 袋 :配上橄欖油和黑醋

甜品:Tiramisu。Pici 的 Tiramisu 超級好味。 奶油幼滑,蛋糕帶有香醇的酒香,加上面層的可可粉,簡直令人回味無窮。(超級大杯,一個人未必食得晒)

整體來說雖然賣相一般,但味道同手工誠意很加分,未試過又中意正宗意大利粉既值得一試🥰🥰✏️

• Tiramisu
2022-10-13 744 瀏覽
之前食過外賣今次就食堂食睇下有冇加分主力手工意粉價錢中上係唔知點解堂食都好 麵包都要用紙袋上 Chefs selection Cold cutsHam 同cheese既選材都偏鹹反而香味就蓋過左Tagliolini truffle果然係手工既麵質彈牙又充滿蛋香味可惜松露醬既味道太淡Pappardelle beef cheek呢個牛肉醬既味就濃得多牛肉粒唔多 質感普通但係勝在闊條麵既口感更彈呢個推薦比起其他分店真係冇咁出色
之前食過外賣

牛肉粒唔多 質感普通
但係勝在闊條麵既口感更彈

呢個推薦

比起其他分店真係冇咁出色
一年前喺尖沙咀食過主打意大利菜、手工意粉嘅Pici,à la carte menu上我哋食嘅每個dish都非常滿意🤭但係呢次喺荔枝角嘅體驗截然不同🙁Lunch Menu ($158) 唔包飲品🙅🏻‍♀️🥖餐前麵包太硬,勁難咬,直頭覺得係𠝹緊我個嘴Starter: Vitello Tonnato 吞拿魚醬小牛肉 ●●●○○Roasted veal, tuna, mayo, Sicilian capers太多吞拿魚醬,係香嘅,但係蓋過晒小牛肉嘅味道,同埋都真係好鹹,淨係靠質感辨識到係牛嚟🥲西西里酸豆真係好🫴🏻🫴🏻算放棄咗食 以前菜嚟講真係太重口味 Pasta: Pappardelle Amatriciana 意大利寬帶麵 ●●◐○○Guanciale, tomato sauce, red wine意粉texture偏硬挺但我又唔會話佢係al dente 怪怪地🍝醬汁淡味 需要自己落鹽食⋯⋯🧂腌豬面頰肉份量偏少,不過本身幾好食 好似煙肉條噉脆脆地 整體而言唔推介Dessert: Tiramisu ●●●●○果然係招牌甜品之一,呢餐飯嘅收結都叫滿足啲。酒味濃,mascarpone cream幾渴

Lunch Menu ($158) 唔包飲品🙅🏻‍♀️
🥖餐前麵包太硬,勁難咬,直頭覺得係𠝹緊我個嘴

醬汁淡味 需要自己落鹽食⋯⋯🧂

Dessert: Tiramisu ●●●●○
果然係招牌甜品之一,呢餐飯嘅收結都叫滿足啲。酒味濃,mascarpone cream幾渴吓所以成杯tiramisu好飽肚,同埋層次感豐富🫦

⚠️10% service charge

✍🏻雖然睇價錢都算抵食,但係我諗想食Pici高質素啲嘅嘢食,不如嗌返à la carte
另外試咗Burrata Cheese布袋芝士w/ cherry tomatoes, rocket & Andrea’s Cold Cuts (parma ham, parmesan),冇咩特別
放假唔可以錯過食好東西既機會一於去到邊西到邊廚師精選套餐$290 / 1ppl⍥ 餐包四片法包外脆內軟係幾好嚼沾上最夾既黑醋橄欖油 係好味既👍🏻⍥ 布袋芝士 😌 灑上唔少橄欖油一口新鮮沙律菜 一口布袋芝士係稱職既前菜⍥ 秘製牛豬肉丸 三大粒肉丸Juicy到不得了🤩蕃茄醬酸酸咪咪恰到好處開胃又減膩🥰真心好喜歡⍥ 吞拿魚醬小牛肉 四五片半生熟牛肉面頭一層厚厚吞拿魚醬😳好鮮好濃 魚香突出但香味並無蓋過嫩牛未試過咁既配搭 意外發現咁好食 味道係咁夾 非常驚喜💓⍥ 經典牛肉千層麵 邪惡既千層麵叫人又愛又恨🤤熱焫焫小心焫親喉嚨仔微脆面層有焦香麵與麵之間濕潤非常拉絲芝士令人興奮口腔裡唔係牛肉碎就係芝士唔係芝士就係千層麵🥹不過 出奇地調味偏淡但我又幾喜歡💕⍥ 慢煮牛面頰肉醬意大利寬帶麵 手工寬帶麵口感幾好咬依稀好似食到有啲蛋香😳掛汁力唔差慢煮牛面頰好嫩滑濕潤juicy 調味無預期咁濃🤭份量多啲會更好⍥ 提拉米蘇平時唔飲咖啡既我🙄冒住眼光光望天光既危機都order左呢個人氣Tiramisu唔食猶自可 點知一試就停唔到口好creamy好rich 有蛋香喎每啖都充滿幸福既脂肪咖啡點到即止剛剛好 無咩酒味😋食
放假唔可以錯過食好東西既機會

奶味唔算重 厚厚一層果jam酸中帶甜
對我黎講就甜左少少🤏🏻
🤪我都係食返Tiramisu算啦

2022-09-28 539 瀏覽
我十分喜歡 PICI 的手工寬帶麵,喜歡其質感比較爽不會糊口及膩喉,今日專程去到荔枝角分店,這家裝修好有復古英倫風格,座椅又舒服,服務都不錯有禮貌。🍴前菜有吞拿魚醬小牛肉 同 巴馬火腿配水牛芝士。前者比較膩可能係吞拿魚醬太多,原因口感太幼細,牛肉有好香燒牛肉味,我比較喜歡巴馬火腿不太鹹,肉質好嫩。🍴慢煮牛面頰寬帶麵👍是我主菜是我專一的,不知原因總覺沙田分店做得好啲,牛面頰同樣軟腍的。🍴鮮刨黑松露細扁麵。黑松露油炒有一定程度香氣,鮮刨黑松露口感爽真係似層樹皮😂,個人比較喜歡寬帶麵,對細扁麵沒有多大感覺。🍡Tiramisu 比較甜但很幼滑。😋如果可以給予甜品同飲品任選就好喇!

🍴前菜有吞拿魚醬小牛肉 同 巴馬火腿配水牛芝士。

🍴慢煮牛面頰寬帶麵👍

🍴鮮刨黑松露細扁麵。

🍡Tiramisu 比較甜但很幼滑。😋

如果可以給予甜品同飲品任選就好喇!
2022-09-11
2022-08-23 994 瀏覽
好耐無寫食評啦,因為實在太懶🤣但早幾日去左荔枝角,順便試左呢間Pici,又估唔到咁好味喎~兩個人叫左個二人餐,一前菜、兩主菜同一甜品,包兩杯野飲,埋單五百幾,其實都唔便。原本個二人餐好似唔使咁貴,但因為叫左要加錢果啲,再加埋一,所以就貴左。講返食物味道,真係好好味😋😋😋(除左一開頭嘅幾塊麪包…黑醋太酸,個包又無乜味)前菜叫左吞拿魚他他(要加錢),份量略細,但味道唔水錯。如果二人餐有兩個前菜就perfect la ~~手工意大利粉,超有咬口,又夠creamy ,超喜歡💕芝士焗層麪,又係好惹味,最上面果層焗到脆卜卜,又夠香,食到停唔到口。😋😋😋(都幾重口味,有少少油,但我接受到)兩個主菜都被清晒👍🏻👍🏻最後仲有tiramisu,除左個杯醜樣啲之外,都無野可以挑剔,唔會太甜,又夠滑,咖啡同rum 酒味啱啱好,值得一試😋又係巾兩份就好啦~~價錢雖然貴,但味道真係唔錯,都值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

好耐無寫食評啦,因為實在太懶🤣

講返食物味道,真係好好味😋😋😋
(除左一開頭嘅幾塊麪包…黑醋太酸,個包又無乜味)

吞拿魚他他

手工意大利粉,超有咬口,又夠creamy ,超喜歡💕
手工意大利粉

(都幾重口味,有少少油,但我接受到)

兩個主菜都被清晒👍🏻👍🏻

價錢雖然貴,但味道真係唔錯,都值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
吞拿魚他他
手工意大利粉