2020-09-15 257 瀏覽
《香港赤柱 Pickled Pelican》放假想遠離市區去放鬆一下,赤柱是一個好地方。赤柱餐廳選擇不算很多,除了大家都推介的德國餐廳,赤柱大街的海景餐廳亦值得一試。今次介紹的是Pickled Pelican, 餐點和一般西餐廳差不多,大概也是漢堡、意粉、排類、炸物,但質素不錯。但意料之外,有青口。以下是幾款推介餐點:1. 青口 $2xx: 附薯條和沙律,份量算多,重點是青口的醬汁超好吃,我都用來沾薯條吃2. 燒烤汁慢煮豬肋骨 $258: 朋友都說豬肋骨超好吃,但我把重點放在伴碟炸蕃薯條上!新鮮炸好,配上他們家的調味,很喜歡3. 牛排 $285: 肉很軟很juice 但牛味不算很重4. 爆漿和牛芝士漢堡 $158: 芝士很多,但個人覺得肉沒有想像中和牛的味道,但性價比很高環境方面,十分乾淨,如果天氣再涼一點,一定坐室外座,看著海,超浪漫超級chill人均消費大概三四百
《香港赤柱 Pickled Pelican》

3. 牛排 $285: 肉很軟很juice 但牛味不算很重

人均消費大概三四百
2020-09-05 298 瀏覽
係赤柱閒逛,到晚飯時間,就聽搵一間可以慢慢同朋友傾計食飯飲野嘅餐廳。呢間餐廳嘅員工好熱情咁招攬我地,加上我地本身又無咩preference,就入左去試。店員帶左我地上餐廳嘅二樓,座近窗邊。疫情其間晚上比較少人,我地差不多包場。野食方面叫左Nachos, 意粉,烤雞同一個漢堡。Nachos個醬幾好食,除左用來點Nachos仲可以點埋Burger個薯條。 佢個薯條份量多而且飽滿。兩個snacks加埋都已經食到飽飽地。另外烤雞非常香,但需時較長,食到一半先上,所以無影到相,不過下次去都會再叫。

2020-05-01
10 分鐘 (堂食)
$261.5 (晚餐)
  • Chermoula  Chicken
2020-08-10 402 瀏覽
在疫情期間,同朋友就到一齊有假期,突然興起,就來左赤柱行下。2年幾無來赤柱,估唔到仲有個Stanley 廣場,我覺得幾好行。特別有間賣特式創意的香港記念品。大家有時間可以去行下。美利樓依然keep得住,可以影下相。美利樓的餐廳我都覺得幾靚,但當時打算食平少少,所以去左pizza hut,去到估唔到仲貴左。結果返去海邊,隨便選間食。唯一的要求是有冷氣!呢餐廳的樓上好有驚喜!環境裝修,我超鍾意。邊食野邊睇景,值呀!叫左2個lunch set,最super驚喜是龍蝦湯,好濃烈味道,回到家中都仲好回味。其他份量都足夠,我地2人食到超飽。放棄回去Stanley 廣場樓上食甜品。另外我都無想過跟餐的啤酒會錦大杯,以套餐價,在呢個環境下,我就覺得可以悠閑生活,值得。會下次再去👍🏻
2020-06-27 485 瀏覽
3週年紀念話咁快又到咗😁今年我地去完山頂再去赤柱,實行將自己當遊客,喺呢個冇遊客嘅日子細心欣賞下香港。呢間餐廳其中一個好處,就係主餐牌上面嘅食物,用AE白金咭埋單嘅話,二人同行會有半價優惠,啱晒我哋!佢地Happy Hours閒日去到成夜晚9點半,大部分酒精飲品都有7折優惠,我地嗌咗杯本地啤酒「香港友」同埋一杯cocktail 。嘢食方面嗌咗個Nachos、青口、Super Food Salad。Nachos唔係塊塊都咁脆,有1/3已經淋咗,變得有啲韌,但係芝士牛肉中間加sour cream同牛油果醬都唔錯,壞處係濃郁嘅芝士其實會搶晒啲味,但係中間可以一次過點晒黎食都OK。另外嗰一小杯salsa都好fresh,如果可以多啲就正!Super Food Salad都幾抵食,入面有好多羽衣甘藍,其他唔同材料都好多,佢有少少汁但已經撈勻晒,而且撈得啱啱好,唔會有汁喺最後浸濕晒啲嘢食咁。青口好鮮甜!今次食嘅係白汁,啲青口嘅海水甜味都落咗啲汁度,點包黎食啱啱好!食完呢啲其實都飽飽地,但都唔係好夠喉,所以再嗌多咗一碟辣雞翼。雞翼炸得啱啱好,多汁嫩滑,啲辣粉好惹味,送酒啱啱好。最後當然唔好得甜品啦!比
3週年紀念話咁快又到咗😁

Super  Food  Salad

雞翼炸得啱啱好,多汁嫩滑,啲辣粉好惹味,送酒啱啱好。

最後當然唔好得甜品啦!
比起蛋糕本體,佢旁邊啲花生糖比較得我心🤣
件朱古力cake有少少太漏🤪

不過service同環境都唔錯,望住個海嘆下世界,咁又一日!
Super  Food  Salad
2020-06-23 366 瀏覽
而家各大商場紛紛推出泊車優惠🚗所以weekend 都諗一諗去邊食飯🍽對我哋嚟講去赤柱都算方便,所以難得星期六就入去休閑浪漫一下💕比較少喺海旁嘅幾間餐廳食,成日經過都覺得坐outdoor應該幾好feel❣️🔸爆漿和牛芝士漢堡 $158 啱哂用嚟打吓咭,爆漿芝士好似瀑布般,濃濃芝士香配和牛juicy,食到😋😋🔸Caesar Salad $118好大盤🥗 但蔬菜好似未瓊乾水,冇咩sauce,感覺怪怪 🔸和牛竹炭包漢堡 $168份量都幾大,竹炭漢堡好gimmick,只係整個漢堡都比較乾身總括來說,食個環境chill吓,整體不過不失,一次就夠👍🏻呢個價錢可以有更好選擇
而家各大商場紛紛推出泊車優惠🚗
所以weekend 都諗一諗去邊食飯🍽

🔸爆漿和牛芝士漢堡 $158

🔸Caesar Salad $118
好大盤🥗 但蔬菜好似未瓊乾水,冇咩sauce,感覺怪怪

🔸和牛竹炭包漢堡 $168

2020-05-23
2020-06-14 402 瀏覽
赤柱真係人狗共融的小社區,帶住小狗來行街醫肚一定唔洗擔心,因為無論商場同餐廳都唔會拒狗於門外。今來到赤柱大街,就食呢間Pickled Pelican。兩大一細加隻狗唔該!中年侍應禮貌地招待地,來到赤柱當然要享受異國風景,坐餐廳外啦其實唔係第一次來呢間餐廳,兩個人叫兩道菜加一杯飯品都好足夠。今次叫左King Crab Fettuccini, Wagyu Beef Burger 同一杯Passion Risk。先講Burger, 落左竹炭粉令到個包黑紋紋,而且外脆內軟,香氣十足。和牛扒叫左medium 五成熟,配特別既千島汁加火箭菜,非常juicy到Fettuccini, 有原隻蟹腳,個汁非常濃郁,而且仲有蟹肉,加左少少蕃茄乾,吊出蟹肉既鮮味,酸酸地更加開胃最後到杯飲品,大熱天時想飲啲酸酸甜甜既凍飲,呢杯Passion Risk係無酒精的,最特別係一入口第一下係感受到有強烈Tabasco 味道,之後先feel到甜同酸既感覺,個辣味仲一路延續落去,好正

2020-06-13
  • King  Crab  Fettuccini
2020-04-19 663 瀏覽
依家呢個天氣坐係戶外好舒服,唔會太熱太凍。呢間餐廳每一樣野都好好味,推薦。漢堡上的bacon脆到好似豬肉紙八爪魚好軟,加埋啲醬同橄欖,不得了。我仲想食呀。洋蔥湯加芝士好飲但飲完係咁放屁屁。哈哈哈😄
爆漿芝心牛肉漢堡
八爪魚配薯仔同橄欖
爆漿芝心牛肉漢堡
八爪魚配薯仔同橄欖
  • French Onion Soup
2020-04-14 489 瀏覽
難得泥到赤柱,少不免吹下海風食個西餐。疫情期間都有做足防疫措施,量下體溫同提供酒精搓手液。龍蝦蟹肉忌廉湯,好濃郁而且啖啖蟹肉,仲有埋個多士,個份量都唔細,值得一試大蝦意粉,味道普普通通,羅勒葉既味道非常強烈油浸鴨腿risotto ,啖啖鴨肉,菇既份量都好多,但略嫌唔夠香整體來說食物質素普普通通,晚餐泥食飯嘅人流都唔少,勝在可以對住個海景,望住美利樓,吹下海風食飯吹水,係幾寫意,享受下繁華鬧市中既靜謐~

大蝦意粉,味道普普通通,羅勒葉既味道非常強烈

2020-04-05
10 分鐘 (堂食)
開車來到赤柱走一走,有點掛念當年喝過的洋蔥湯。把車停下,在Pickled Pelican坐下,點了一杯happy hour Riesling白酒、一杯smoothie再加一客洋蔥湯。法式洋蔥湯($75)外貌極為吸引,掛上Gruyère cheese crust,有種滿溢而出的感覺。麵包吸收了湯、再加上濃郁的芝士味,真的是太好喝了!店員服務也非常有禮,記得以前吃過其他事物質素也很不錯,來到赤柱值得一訪喔!

法式洋蔥湯
赤柱大街有十分多的餐廳,琳琅滿目,挑選一間並不易。為了挑選一個海景,我們揀了這間餐館,坐first floor, 飽覽赤柱的海景。食物只點了fish and chips, 岀奇地好味,飲品點了一杯Lemonade 加其他嘢的mocktail ,也不錯。又是這樣,過了個relaxing lunch.
2020-02-27 437 瀏覽
此餐廳位於赤柱,若是坐在二樓,能夠看到漂亮的海景。在預訂最好跟餐廳職員講明,可能坐在窗邊的位置較佳。當天叫了洋蔥湯和龍蝦湯,兩者都不會不失。再者我們叫了鴨肉多士,鴨肉多汁,多士香脆,若用來下酒,則更佳了。 我們也叫了牛扒要左七成熟,肉質幾嫩有牛肉味,上面白色的香草略帶芝士味,令牛扒味道更加豐富,食落更加香濃,但略嫌份量比較少,沒能滿足我們的口舌。最後我們點了一個義大利飯,返中大有濃郁的芝士味道,是喜歡吃芝士的朋友不二之選。總的來說,這餐廳環境不錯,是朋友聚會的好地方。
2020-02-13 416 瀏覽
周年記念日 同男友食好啲選了赤柱臨海既英國菜上去二樓 窗邊位望到靚靚海景飲品叫了cumber freeze (濃濃既酒味 唔啱女仔)同blush (藥水味重🤣)白酒煮青口配薯條及沙律 $228青口比較細隻 白酒汁過咸 點麵包啱啱好酥炸魷魚配泰式芫荽汁$98 炸得夠乾身、爽口 鴨肉多士$98多士凍上 還是焗熱較吸引鴨肉份量夠多 重油分墨西哥粟米片拼盤$98必點!左邊兜仔入面有焗辣牛肉芝士醬、酸忌廉同牛油果醬 三種醬混埋一齊好好食 重口味最愛 另外有莎莎醬伴碟 如太漏 可以調和一下😋
周年記念日 同男友食好啲
選了赤柱臨海既英國菜
上去二樓 窗邊位望到靚靚海景

同blush (藥水味重🤣)

白酒煮青口配薯條及沙律 $228

午餐
慶祝紀念
紀念日
2020-01-04 538 瀏覽
平安夜的下午,打算到海邊走走,見到鋪面有隻鹿,很配合聖誕節主題,便選擇了這餐廳。 坐在靠窗嘅一邊見到很大嘅海景,心情變得舒暢。 店員很親切,笑容十足,為我遞上餐牌,仲親自介紹了這店的特色主打食品。 在店員悉心的介紹下,我揀了一份爆漿芝士牛肉漢堡$153和一杯熱朱古力$50平安夜的下午,望住無敵大海景用餐,真係一大享受雖然比海景和鋪面吸引面入黎食,不過野食同樣有驚喜,作為Burger迷,最愛就係啖啖Juice爆汁既肉同脆口既麵包,呢間餐廳完全做到而且份量仲要超多,如果想試多幾樣,絕對適合三五知己一試

坐在靠窗嘅一邊見到很大嘅海景,心情變得舒暢。

和一杯熱朱古力$50

平安夜的下午,望住無敵大海景用餐,真係一大享受

而且份量仲要超多,如果想試多幾樣,絕對適合三五知己一試
芝士爆醬牛肉漢堡
芝士爆醬牛肉漢堡
2019-12-27 399 瀏覽
赤柱廣場係一日遊的好地方,嚟到可以享受早、午和晚餐,散下步,吹下海風,感受一下無憂無慮的日子,但遠離繁囂就無咩可能,皆因赤柱廣場被打造成假日多元化市集的地方,自然吸引到好多人嚟一日遊,我就係其中一個👋.我地1點就入到去赤柱,行左一輪之後,比呢度的青口拉左入嚟,揀左好耐,決定點多三款小食,避風塘一口粒牛粒、墨西哥粟米片拼盤、煎虎蝦配辣肉腸絲燴白豆,再點多二杯雞尾酒,lime frozen margarita & grapefruit juice salty pelican。 .幾款輕食啱好配到雞尾酒,所以份量剛好足夠我地2個唔算大食嘅人,而且都唔需要再點主食,再點的話,會坐係度睇埋日落食晒晚餐🥣。.p.s 無揀錯,最吸引到我地的還是青口。

p.s 無揀錯,最吸引到我地的還是青口。
2019-12-21
2019-10-03 917 瀏覽
今次晚餐叫左二人套餐,包左沙律,小食拼盤,豬手同意粉。。都只係四百幾蚊加一。份量都幾多,兩個人食得飽,另外加30蚊可以加一杯啤酒小食拼盤款式幾多,全部野食味道都還好。不過唔知點解全部食物都係室溫,唔夠熱。。座位有室內,有室外。今次我地試左坐室內,冷氣開到好凍。。所以如果下次再去,可能會試下室外,感受下赤柱嘅寫意