2016-12-25 1717 瀏覽
是日紀念日,休假一天。從鰂魚涌又越過高山又越過谷,太陽在笑,雙腿累了。同伴早選好這家酒吧兼餐廳,我們以爲周五的赤柱會很熱鬧生怕沒訂位,卻只有小貓三兩隻,反正很想坐下休息,來個happy hour好了。門口路旁的座位剛好有人,我們登上一樓,落日看來更近,偌大的酒吧,每桌間空間寬裕,還有心放一張桌球檯,太奢侈了。我們選了靠窗的古典皮沙發椅,遠足過後,人都陷進沙發裏。先點happy hour套餐,啤酒兩瓶配炸魷魚圈。啤酒倒得全是泡,卻是去疲勞良藥,再好好欣賞日落。炸魷魚圈沒有因爲是套餐而欺場,外脆内軟,鮮味方面就不能要求太高了。轉眼天已全黑,侍應點亮聖誕燈飾,又是另一種氣氛。我們已懶得動身再找其他餐廳吃晚飯,而且餐牌裏有不少合心意的選擇。我們選了洋蔥湯、炒青口伴蒜茸多士配白酒牛油汁配沙律及薯條、油封鴨腿,還有絕不能少的甜點檸檬撻伴脆蜂巢配楓糖核桃雪糕。洋蔥湯擁有很多好評,面上鋪一層厚厚的芝士很瘋狂,還有幾小塊麫包浸在裏面,味道鮮甜很不錯,不過本身不好芝士,和同伴分一半喝剛好。主菜轉眼上桌,桌上擠得滿滿的,白汁炒青口的青口不大但鮮甜,白汁略鹹可以沾薯條吃。雜錦沙律除蔬菜外還有煙鴨胸粒,用上沙律
洋蔥湯
洋蔥湯擁有很多好評,面上鋪一層厚厚的芝士很瘋狂,還有幾小塊麫包浸在裏面,味道鮮甜很不錯,不過本身不好芝士,和同伴分一半喝剛好。主菜轉眼上桌,桌上擠得滿滿的,白汁炒青口的青口不大但鮮甜,白汁略鹹可以沾薯條吃。雜錦沙律除蔬菜外還有煙鴨胸粒,用上沙律較少見的青醬。油封鴨腿是矛盾的口感,外皮炸得酥脆,油香四射,皮下的鴨肉卻煨得軟嫰富鹹香,邪惡又美味,底下墊了些長豆和煎馬鈴薯中和一下。
油封鴨腿
檸檬撻伴脆蜂巢配楓糖核桃雪糕
炒青口伴蒜茸多士配白酒牛油汁配沙律及薯條
晚飯時間已到亦不見人潮,只兩對食客來往近窗的二人桌,到我們快離開時才有一對情侶坐進靠牆的沙發座。侍應友善但不常打擾,恰到好處。酒盡飯飽,甜胃便蠢蠢欲動,檸檬撻伴脆蜂巢配楓糖核桃雪糕賣相用心,吃著吃著卻比較像三種甜點的拼盤,同伴很喜歡這款雪糕,說要買來單獨再吃。

這晚很有興致,吃罷步出餐廳,原來餐桌都擺到路上。值得推介的好氣氛二人行餐廳。
2016-12-02
慶祝紀念
紀念日
  • 油封鴨腿
  • 檸檬撻伴脆蜂巢配楓糖核桃雪糕
2016-12-10 3031 瀏覽
尋日公司活動又攀山又涉水,lunch 又冇啖好食,完左之後真你手軟腳軟!好彩活動完結 係赤柱 Happy Hour,唔係齋飲,都有得食!雖然12月,但都行到身水身汗,所以一黎飲杯Raspberry Smoothies, 甜甜地又夠凍,如果Raspberry 味濃d會仲好!由於野飲係 Free Flow2小時,飲完凍既,身子虛既我要立即叫返杯 Hot Chocolate, 黎到時,d色好淡,但飲落朱古力味好濃,唔錯😋之後再黎熱既金菊茶,佢地用靚茶包,水又夠熱,所以好香又夠味😊最後黎到 bar & Restaurant 唔飲酒精好似爭咁d, 所以叫左支 Hoegarden Rosee,凍凍地再襯返較窗邊依個環境,哈哈,好chill r~野食唔係free flow, 都叫左幾樣,先黎個雞翼薯條!唔知係米肚餓,d雞翼好香香草味,咬落去有少少辣,而且好入味😋配薯條既sour cream 好香,所以為左食個sour cream 食多幾條薯條!再黎唦嗲雞串,雞肉嫰,唦嗲汁有粒粒花心碎,yummy~再黎魷魚圈,好脆又新鮮😋最後係德國腸拼盤,腸味道一般,酸菜唔夠味,薯仔都唔夠味...依個小食比較失色少少

再黎唦嗲雞串,雞肉嫰,唦嗲汁有粒粒花心碎,yummy~
再黎魷魚圈,好脆又新鮮😋
最後係德國腸拼盤,腸味道一般,酸菜唔夠味,薯仔都唔夠味...依個小食比較失色少少~
另外,依度樓上有得打snooker令到成班同事打成一片,氣氛很好👯👯
2016-12-09
其他
2016-11-05 1783 瀏覽
眼見最近天氣好舒服 今次過左去赤柱食午飯赤柱大街有好多唔同餐廳有大型連鎖的Pizza Express 亦有幾家小型酒吧餐廳但最終覺得呢間餐廳比較可靠 因為一個人的關係我只係點左一樣野食Mini Beef Brisket Buns ($152)三個迷你包內配牛胸肉同Horseradish Cream 肉質都唔錯 亦唔會好"鞋"再加上薯條 其實一個人食絕對唔會唔夠可能加上天氣好既關係 我選擇坐係地下 (即無冷氣個層)但都好舒服 好悠閒
眼見最近天氣好舒服 今次過左去赤柱食午飯

赤柱大街有好多唔同餐廳

但最終覺得呢間餐廳比較可靠
因為一個人的關係

我只係點左一樣野食

Mini Beef Brisket Buns ($152)

三個迷你包內配牛胸肉同Horseradish Cream

肉質都唔錯 亦唔會好"鞋"

再加上薯條 其實一個人食絕對唔會唔夠
Mini Beef Brisket Buns
可能加上天氣好既關係 我選擇坐係地下 (即無冷氣個層)

但都好舒服 好悠閒
2016-11-05
Mini Beef Brisket Buns
2016-09-26 1925 瀏覽
上次來是吃那盤令人念念不忘的肥美Mussle, 但今日只是星期日閒逛赤柱順便食個Tea , 所以就只選了吃一道甜品同一點飲料甜品點了檸檬撻+雪糕,雪糕比想像中好吃,很香,配合酸酸的檸檬撻和帶酸的脆脆,口感不錯飲品點了smoothie , 生果可以自選配,是日簡了香蕉+熱情果二人位相當舒服,唔經唔覺就坐到太陽落山

二人位相當舒服,唔經唔覺就坐到太陽落山
檸檬撻+果仁雪糕
檸檬撻+雪糕
Banana passion fruit Smoothie
檸檬撻+果仁雪糕
檸檬撻+雪糕
Banana passion fruit Smoothie
2016-09-03 1942 瀏覽
今日去到赤柱試一試!朋友生日揀咗呢一間英國菜來慶祝。打電話來book位時,接電話的哥哥很有禮物,我們要訂甜品寫happy birthday.佢地有promotion, 呢個澳洲牛扒,唔好睇佢平平無奇,原價198,特価$98。味道有驚喜!$98真係好抵食!雖然我們原本想食嗰隻企係度既鳮!殊不知唔係成日有嘅,亦都係promotion先有。所以我哋揀咗牛扒,食完第一塊之後嗰啲encore多一塊!不過呢個蟹餅就比較遜色。味道怪唔好食!Greek salad不過不失。甜品有驚喜!檸檬撻出色。星期五晚上嘅赤柱,可能落雨所以好少人,可以享受到寧靜嘅環境。

$98真係好抵食!
不過呢個蟹餅就比較遜色。味道怪唔好食!
Greek salad不過不失。
甜品有驚喜!檸檬撻出色。

2016-08-04 1289 瀏覽
I appreciate the service in this restaurant and served by responsible staff. The typhoon signal no 8 has been hoisted. We planned to switch the birthday celebration from evening to afternoon. They allowed and arranged the birthday dessert excellent. The lunch meals were delicious too.  The price and size of dishes were reasonable.The DBS credit card has discounts promotion.

2016-08-01
慶祝紀念
生日
2016-07-30 1101 瀏覽
好耐都冇黎赤柱, 見哩個禮拜話會好天, 所以幾日前就 PLAN 定今日要黎赤柱行下, 食下野咁。唔知係唔係天氣太熱呢, 覺得比以前少人左, 連美利樓都有 H &M 進駐, 感覺怪怪咁...行到咁上下, 我地就去左大街搵野食....楝左哩間, 佢地有樓上雅座, 有冷氣, 係咁熱既天氣黎講, 真係太好囉...其實佢地上面個層好正架, 如果坐到窗邊位, 可以一路望住個海食, 又可以一路嘆住冷氣..哈...不過只限二人位, 如果有心坐, 可以打電話黎留定枱, 但可惜, 我地上到去時, 已經俾人坐晒囉。 上面仲有一張美式卓球枱, 聽啲 STAFF 講, 之前話可以食滿 $300 就有得玩, 但而家改左, 每局 $50 , 所以我地都冇玩到....."意式馬鈴薯粉糰伴磨菇, 南瓜,波菜配香草忌廉汁 $158", 我好鐘意食馬鈴薯粉糰, 哩度做到煙煙韌韌, 有口感, 因為馬鈴薯都比較溜, 佢配啲個南瓜同磨菇, 可以減輕配食肉類既滯, 啲南瓜好甜, 菠菜都好新鮮, 個白汁煮得唔錯.....老公一路食都話好味, 但係就一路講, 話哩碟一定好肥...."迷你牛胸包配辣根忌廉 $152", 細細個BURGE

"迷你牛胸包配辣根忌廉 $152", 細細個BURGER, 一望落去唔會俾啲大大個BURGER 未食已經覺得好飽既感覺, 一食落去, 覺得唔夠熱, 唔知係唔係佢要等埋碟薯粉糰一齊上枱, 所以凍左少少, 麵包係帶少少硬食既法包, 啲薯條一睇就覺得炸過龍, 顏色深左好多....哩碟感覺麻麻
"法國燒春雞 $88", 每日限量發售! 初時只係叫左上面個兩樣野, 但係見隔離枱上時, 聞到好香, 同埋 $88 一隻燒雞, 又真係幾抵咁, 所以我地都叫黎試下...哈 (其實我地都好大食, 兩個人食三個 main course, 最後都只係食淨好少), 我覺得隻雞唔係幾夠味, 雖然有燒汁, 但係如果隻雞可以落多少少鹽醃下先會較好, 隻雞脾同雞亦位既肉好滑, 雞胸就好鞋, 不過一般食雞, 雞胸都係較鞋身....好難避免, 下面既配菜焗薯同盧筍都好味...總括黎講, 隻雞可以叫黎試下....
2016-07-23
2016-06-20 1106 瀏覽
第一次坐最高個層, 個VIEW真係一流。假日去赤柱飲野同HEA必選之地。我地一人叫左一杯FRUIT SMOOTHIES。一杯係BANANA, 另一杯係STRAWBERRY, 不過好似甜左小小, 個味就不錯既。點左個小食- CRAB CAKE, 雖然係細左小小個SIZE, 不過好新鮮, 味道配合得好好。不太SALTY, 好有蟹肉味。佢地仲做緊個LIMITED TIME OFFER,我見人人都叫左個法式燒春雞, 只係$88+10%。真係好抵, 成隻雞都幾大, 燒得幾香脆。肉質都幾嫰最後就係肉醬意粉, 份量都幾大。好味!

最後就係肉醬意粉, 份量都幾大。好味!
Strawberry  smoothies
法式燒春雞
  • CRAB CAKE;
  • 法式燒春雞;
2016-06-14 1922 瀏覽
今日特登入到去赤柱慶祝紀念日,上openrice 就揀咗呢間西餐廳!因為我預早訂位所以去到都唔使等!服務: 8/10分呢度嘅侍應十分有禮貌,分別有外國人同香港人侍應,所以語言唔會成為障礙,而且佢哋服務周到,了解顧客所需!環境: 9/10 分呢間餐廳有兩層樓,地下係酒吧,2樓係西餐廳,本人極力推介要坐2樓,因為坐得舒服啲之餘2樓裝修仲具有英國古典風格整體食物質素: 8/10 分安格斯牛肉漢堡拼薯條 7/10分落單時侍應會問安格斯牛想要幾成熟,我就揀咗五成,但其實出到嚟都差唔多成七成熟,好彩嘅係牛肉唔會太韌。值得一讚嘅係佢嘅薯條,炸得好脆口,十分新鮮, 食到停唔到口!龍蝦汁虎蝦扁意粉 8/10分虎蝦十分爽口、分量有成六七隻,而且仲好細心已經去掉左蝦殻!龍蝦汁味夠搶,配埋少許蕃茄汁味,十分之夾!維也納雞扒: 9/10 分呢個係最意外驚喜嘅主菜,本身以為雞扒係香煎,但係佢係用咗麵包糠去炸!最欣賞係佢嘅炸粉一啲都唔厚,而且面層仲有芝士味,十分可口!

服務: 8/10分

環境: 9/10 分
整體食物質素: 8/10 分

安格斯牛肉漢堡拼薯條 7/10分
龍蝦汁虎蝦扁意粉 8/10分

維也納雞扒: 9/10 分
2016-06-09 864 瀏覽
放假難得去赤柱行下 近乎十年未踏足過。同朋友諗住吹下海風 在赤柱大街飲杯野。飲完條氣仲唔gur. 普通到唔普通的mojito (mocktail) 竟然可以咁難飲。薄荷味欠奉 唔夠凍 淡而無味 似係飲緊極淡的青檸水。但價值係$88加一。Nachos不過不失。芝士和肉醬係大家樂肉醬意粉味 應該唔係自家製。nachos都算新鮮脆口。朋友飲左杯嘉士伯 只可以話夠凍囉。大失所望之赤柱餐廳

飲完條氣仲唔gur.

Nachos

朋友飲左杯嘉士伯 只可以話夠凍囉。
大失所望之赤柱餐廳
2016-03-10 1278 瀏覽
閒情逸致去靜靜是必需的!不妨到赤柱走走而赤柱市場有好多間食肆,我就睇下邊間坐既、望景既環境比較悠閒、有感覺!先到樓下問問服務可否坐到窗口位!我選了高檯坐,亦有好多時尚雜誌!食物有分小食(炸薯條、炸魚、沙律)主菜我選了蕃茄羅靱大蝦扁意粉!通常西餐都係得2,3隻大蝦,呢間都幾多隻,而蕃茄蓉又唔會好水,有蕃茄肉!配合羅靱既清新,食曬成碟都唔漏!
閒情逸致去靜靜是必需的!不妨到赤柱走走

• Fish & Chips
  • French Onion Soup
同老公第一年情人節就係呢度食,今日年尾完成所有任務後得閒揸車入赤柱懷緬一番~星期日晚赤柱大街都好少人,餐廳得兩枱客~因未太肚餓,我地只叫咗兩個main courses,但餐廳好好人都每人送咗個前菜小沙律俾我地~ 個沙律好新鮮爽口,個汁好醒胃~ 之後仲配埋兩兜滿滿嘅炸薯條,即叫即炸好新鮮熱辣好脆~兩個main courses:1) Sautéed Black Mussels $218: 用大青口(🎉個pot寫kinkawooka mussels, from South Australia),呢度嘅白酒牛油汁好得好入味~2) U.S. Sirloin Steak 10oz $275: 好大塊,軟硬適中~總括:有水準,赤柱嘅推介~

星期日晚赤柱大街都好少人,餐廳得兩枱客~

兩個main courses:

總括:有水準,赤柱嘅推介~
U.S. Sirloin  Steak
2016-01-31
U.S. Sirloin  Steak
  • Sauteed Black  Mussels
2015-11-21 1610 瀏覽
星期日去左赤柱食下午茶,差不蛋三點到,周圍都幾多人喎,無book位,諗住咁多餐廳應該ok。想入Boat House但無位囉,所以去左隔離果間Pickled Pelican,坐樓上因為驚落雨。好似都幾多野食,不過可惜全部都無Set,要散點。點左迷你牛胸包配辣根忌廉,個包脹卜卜好得意,薯條都好脆好新鮮!仲點左脆辣雞翼伴莞茜配藍芝士醬。本來以為會似水牛城雞翼,但原來一D都唔似,味道無乜特別,而且一D都唔辣,點左個醬好食D。意式馬鈴薯粉糰伴蘑菇、南瓜、菠菜配香草忌廉汁。呢個幾好味,忌廉味濃而且好香濃,馬鈴薯粉糰可以有D膩但佢配蔬菜,所以覺得幾好,而且都有好多蘑菇、南瓜同菠菜,仲有松子仁,好有口感!同埋點左墨西哥粟米片配芝士辣牛肉醬、蕃薯茸、酸忌廉及牛油果醬。哇,個醬好大兜,差D以為佢係主角,粟米片係配角,但原來佢將芝士辣牛肉醬、酸忌廉同牛油果醬放埋同一兜,所以錯覺以為佢好大兜。個醬都幾好味既,不過酸忌廉同牛油果醬就少左D,而且蕃薯茸個兜好細個,好難點。飲品只點左一杯芒果奶昔,無乜特別。四個大人一個細路食左六百幾蚊,都坐得幾舒服,本來想點甜品,但可能食得太多炸野好似好膩咁,下次有機會再試其他野啦
好似都幾多野食,不過可惜全部都無Set,要散點。
飲品只點左一杯芒果奶昔,無乜特別。
四個大人一個細路食左六百幾蚊,都坐得幾舒服,本來想點甜品,但可能食得太多炸野好似好膩咁,下次有機會再試其他野啦。

2015-11-15
2015-11-01 1227 瀏覽
係英國食Fish and Chips好平常一間普普通通嘅bar都煮到好高水準今日好好彩 係赤柱海濱就食到差唔多質數Fish and chip $158拎把刀一切落已經贏左 十分之脆入面嘅魚肉又做到好嫩有三種唔同汁比大家揀 檸檬汁 tartar 麥芽醋我就剩係落左檸檬汁因為材料新鮮 火喉控制得好 真係唔洗整咁多野!Linguine with tiger prawns佢地嘅pasta 算係有水準之作用左茴香 芝麻菜 龍蝦汁整成濃厚湯汁加上新鮮番茄同大大隻虎蝦啱哂我呢個海鮮狂魔仲要剝埋殻 呢點已經令怕麻煩嘅人無拒絕餘地Linguine煮得剛剛好 仲有彈牙口感
係英國食Fish and Chips好平常
一間普普通通嘅bar都煮到好高水準
今日好好彩 係赤柱海濱就食到差唔多質數

Fish and chip $158
拎把刀一切落已經贏左 十分之脆
入面嘅魚肉又做到好嫩
有三種唔同汁比大家揀 檸檬汁 tartar 麥芽醋
我就剩係落左檸檬汁
因為材料新鮮 火喉控制得好 真係唔洗整咁多野!

Linguine with tiger prawns
佢地嘅pasta 算係有水準之作
用左茴香 芝麻菜 龍蝦汁整成濃厚湯汁
加上新鮮番茄同大大隻虎蝦
啱哂我呢個海鮮狂魔
仲要剝埋殻 呢點已經令怕麻煩嘅人無拒絕餘地
Linguine煮得剛剛好 仲有彈牙口感
悠悠待至晚上,既然一場來到當然盡興至尾,隨便挑了家環境看似挺漂亮的便就座。故意挑了家擁有兩層的餐廳,經詢問後縱使樓下未滿座亦可到樓上坐,推薦各位到樓上就座,因為與樓下相比是另一片天。華美的沙發椅位相當貴氣,猶豫了好久坐窗邊抑或沙發椅,最終還是揀選了沙發座位,好好享受到最後。墊桌紙是很美觀雅緻的世界地圖,褐色使之添上一份年月逝去感,配合餐廳的復古主題,餐具又以小袋裝載,美觀,但若細想卻相當不環保。Spiked Valencia $78以橙汁、碎果粒、白酒為主的飲品,味道上很像雜果橙汁,只在結尾來一點輕薄酒味。Angel hair with tiger prawns $168 (7/10)虎蝦天使麵——虎蝦讓人驚喜地差不多有七至八只,每只爽口又無雪藏味道,醬汁份量恰好不多不少,緊緊包裹每條如絲幼的天使麵,不過天使麵是軟爛的質地,未必人人喜愛。Ultimate U.S. beef burger $148 (5/10)漢堡層次多:洋蔥、酸瓜、煙肉、生菜、番茄。咬下爽脆不膩,麵包像嘉頓般無彈性又乾,牛肉紮實,可惜肉汁少襯以紮實口感下感覺比較乾身。Pork ribs $242 (8/10)很喜歡這
Spiked Valencia
Spiked Valencia $78

Angel hair with tiger prawns

Pork ribs
Pork ribs $242 (8/10)

很喜歡這道燒烤醬豬肋骨!肉超多而厚,一條等於平常街吃的兩條,肉質鬆化輕易脫骨,不過肉厚地方有點乾,肉味都不算好濃厚。而燒烤醬不是濃烈的肉香味,反倒帶甜香,很惹人愛。

* * * * *

Pickled Pelican
赤柱赤柱大街90號地下及1樓 | ☎️ 2813 4313
星期日至四 11:30-23:00;星期五及六 11:30-01:00
2015-05-14
Pork ribs