4天前 0 瀏覽
打卡able+美景美食~我地有個習慣就係中秋收早會同同事搵個地方食TEA,尖沙咀已經食過好多間,個日搵黎搵去其實灣仔呢間都好近,係尖沙咀天星碼頭坐船過去都係10分鐘內咋🤣! 就訂左位啦。睇得出本身餐廳應該係婚宴場黎既,環境好大而且好多打卡位,超大海景真係食環境都已經夠哈哈🤣🤣🤣 仲要個日加埋我地都係兩檯客,好似包場咁😎🌟 $598 秋日三層下午茶套餐TeaSet | 其實都真係幾抵,可以加+$299額外一位,單數黎都唔怕!最特別係佢有一部份既食品係可以不停Refill,都係坊間少見既,食品都唔錯,我最欣賞咖映西多士同埋廣島蠔!不過秋葵水雲酸梅素麵就好淡無乜味,英式提子鬆餅就太乾了。職員都好有禮貌,定時定侯就會問你需唔需要Refill,又會幫你影相!不過我訂檯時有Remark 中秋節快樂就唔知點解變左生日快樂 ?_?下次可能會黎試下Lunch ~🏠店名:Pier 1929🚘地址:灣仔灣仔碼頭2樓#灣仔 #灣仔美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食
打卡able+美景美食~

🌟 $598 秋日三層下午茶套餐TeaSet |
其實都真係幾抵,可以加+$299額外一位,單數黎都唔怕!

下次可能會黎試下Lunch ~

🏠店名:Pier 1929
🚘地址:灣仔灣仔碼頭2樓

#灣仔 #灣仔美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食
2024-10-26 483 瀏覽
環境不錯,裝修好靚,望到海,有得揀坐balcony。服務亦好,幾乎每食完一碟,服務員已經好醒黎收同上下一碟。可能地點問題,餐廳人唔多,拍拖一流,私隱度高。 秋蟹餐整體唔錯,份量亦足夠,食到最後第二碟已經好飽。
2024-08-22 1938 瀏覽
🌸春日三層下午茶套餐 ($598 for two)🔸芒果爆汁楊枝甘露🔸桂花青蘋果慕絲撻🔸紅豆雪媚娘🔸薑汁鮮奶布甸 (無限添加)🔸朱古力林明頓蛋糕 (無限添加)🔸英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬 (無限添加)🔹煙燻鮮三文魚 配魚子醬🔹蟹肉牛油果醬粟米片 配柚子珠🔹海膽琴酒蜜豆蓉撻🔹咸蛋黃流沙西多士 (無限添加)🔹焗牛油酥皮雞肉批 (無限添加)🔹酥炸日本廣島蠔 配黑松露醬 (無限添加)今次試咗Pier 1929嘅春日三層下午茶套餐🌸 我去嘅時候有7折 所以都算抵食😋 入座時有杯welcome drink 非常適合打卡📸 餐廳周圍都有花花草草💐🌿我覺得最好食嘅係桂花青蘋果慕絲撻 都幾清新爽口 再配搭桂花嘅香味😋 芒果爆汁楊枝甘露真係會爆汁😂 而且個楊枝甘露都幾好食😃🥭 但個外皮係嗰啲極甜極假嘅朱古力 就咁食楊枝甘露會好啲😀 scone就普普通通 偏乾身😆而鹹點最好食嘅係蟹肉牛油果醬粟米片 粟米片脆口 蟹肉牛油果醬非常配搭🥑 柚子豬更加增添清新嘅感覺☀️ 海膽豆蓉撻 海膽同豆蓉唔係太夾🥹有部分點心可以無限refill🤩 個通常都係比較滯同油膩嘅點心😅 咁多款可以refill嘅當中 我哋只係refill
🌸春日三層下午茶套餐 ($598 for two)
🔸芒果爆汁楊枝甘露
🔸桂花青蘋果慕絲撻
🔸紅豆雪媚娘
🔸薑汁鮮奶布甸 (無限添加)
🔸朱古力林明頓蛋糕 (無限添加)
🔸英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬 (無限添加)
🔹煙燻鮮三文魚 配魚子醬
🔹蟹肉牛油果醬粟米片 配柚子珠
🔹海膽琴酒蜜豆蓉撻
🔹咸蛋黃流沙西多士 (無限添加)
🔹焗牛油酥皮雞肉批 (無限添加)
🔹酥炸日本廣島蠔 配黑松露醬 (無限添加)

有部分點心可以無限refill🤩 個通常都係比較滯同油膩嘅點心😅 咁多款可以refill嘅當中 我哋只係refill咗炸廣島蠔🦪 外皮偏厚 但蠔都算新鮮😀 其他可以refill嘅就普普通通 例如薑汁布甸嘅薑味實在太重 真係辣喉嚨嗰隻😝 而咸蛋黃流沙西多士冇乜流沙嘅感覺 而且好油🌝

2024-08-11 2206 瀏覽
星期日黃昏前入座,好似包場咁得我地一枱,餐廳環境不錯還有海景,打卡影相是必須的🤣,男職員一直面帶笑容亦有禮貌,還很專業找位置幫手影相。點了香煎帶子明太子忌廉意粉😋銀鱈魚配黑松露忌廉汁小食拼盤👎🏻炸得好燶好乾,章魚小丸子暗地裏換了炸春卷,但沒說明飲品買一送一,即每人起碼會有兩杯飲品。點了橙汁及蘋果汁,估計是果汁先生之類的果汁。總結係環境、價格及服務不錯,但食物質素一般。

點了香煎帶子明太子忌廉意粉😋
香煎帶子明太子忌廉意粉

小食拼盤

總結係環境、價格及服務不錯,但食物質素一般。

香煎帶子明太子忌廉意粉
2024-07-31 1729 瀏覽
真係好想介紹下呢間餐廳 好適合生日黎打卡🥰我地上次去嘅時候見到夜晚生意慘淡 有啲心痛🥺明明佢地服務 野食 環境都咁好🥹可能性價比無咁高 但係都係一份錢一份貨‼️所以想介紹比大家🤤<美國極級封門柳 🥩> 💲328呢款美國極級封門柳口感超級嫩滑 加上紅酒醬 真係好夾 味道濃郁且多汁 真係必食‼️ 我地嗌咗五成熟覺得太生 之後佢地服務勁好 幫我地換咗一份五成熟少少 口感啱啱好🤤<香煎西班牙黑毛豬鞍 🐖> 💲228呢款黑毛豬鞍應該係我食過最好食嘅豬肉🥺煎得啱啱好 真係做到外脆內嫩 咬落去真係有啲肉汁架 超滿足🥰不過我最驚訝係佢個薯蓉 牛油味好濃 薯蓉都好順滑 好好味啊🤤📍Pier 1929 灣仔灣仔碼頭2樓
真係好想介紹下呢間餐廳 好適合生日黎打卡🥰

<香煎西班牙黑毛豬鞍 🐖> 💲228

📍Pier 1929
灣仔灣仔碼頭2樓
2024-05-26 1945 瀏覽
2022年12月27日因TVB節目~仔仔一堂~來過,對這裏念念不忘,很想再來,那晚~仔仔一堂~包場,人很多但目務一流,當時以為因明人包埸所以服務才會好,但食物真係冇得輸。之後同朋友來過午餐,那天很小人,食物及服務都好好,午餐看着維港景食真的很寫意。今天因我生日來晚飯,食物同服務也不會讓人失望,望住維港夜影食晚飯很浪漫。

2024-01-15
2024-02-29 2911 瀏覽
估唔到 #灣仔碼頭 上蓋搖身一變成以婚禮/宴會做主題嘅餐廳 Pier 1929,樓底特高嘅空間,配以特式嘅佈置,喺全海景嘅窗邊book張枱食飯、同朋友仔打吓卡真係唔錯㗎😉 可惜今日天氣不似預期,少咗啲自然光囉😙講到食物方面,又估佢唔到認真有一手。我哋叫咗幾份set lunch share嚟食🤤 先上嘅有 #帶子南瓜湯,味道香濃甜甜地,仲有啖啖嘅 #帶子肉,配埋 #餐包 🥯同 #特製帶有魚香嘅牛油 一齊食,口感好滿足😅 我要咗個 #煙三文魚薯仔沙律 做 #頭盤,單係外觀已經夠晒吸引,肥美嘅 #煙三文魚 配綿滑嘅 #薯仔肉 🥔令人胃口大開🤤 主菜方面,我哋要咗 #芝士肉醬長通粉、#燴春雞,仲有 #烤牛柳,幾款口味各唔錯🤤 長通粉索晒啲肉醬入口都幾惹味🤤 雞肉好嫩滑,不過味道就無太大特式😅 #牛柳 充滿肉味,五成熟嘅火路都控制得唔錯,不過牛pat pat肉🐮就比較多筋,改用肉眼嘅話就更好喇🤩 最後仲有 #仲芝士蛋糕 配 #雪糕做 #甜品,蛋糕味道唔會太甜,啱晒我口味🤤最後我想讚一讚 #服務員Ken 對客嗰份熱誠,除咗為我哋安排美味嘅一餐,仲充當埋我哋嘅 #攝影師,仲影得唔錯添😉 呢餐真係要多

最後我想讚一讚 #服務員Ken 對客嗰份熱誠,除咗為我哋安排美味嘅一餐,仲充當埋我哋嘅 #攝影師,仲影得唔錯添😉 呢餐真係要多謝朋友仔嘅安排!好開心呀💗

📍 Pier 1929 (灣仔) 灣仔碼頭2樓
2024-02-29
午餐
2024-01-15 2315 瀏覽
好朋友幫我慶祝生日去左呢間High tea, 本身對hightea無咩期望。點知呢間咸點比例多過甜點,好適合我呢D未食午餐的人,而且又幾好味。另外,它的特別之處係有咸點同甜點有各三款都可以refill。呢個tea set我最鍾意的係多士,配搭比例好好,甜品分量適中。此外,要讚下服務生,好主動加水同幫忙影相,又幾好笑容。總括而言,都值得一試。
此外,要讚下服務生,好主動加水同幫忙影相,又幾好笑容。
總括而言,都值得一試。
2024-01-14
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 芒果布丁、無花果多士
2024-01-08 2098 瀏覽
放假想同班朋友聚下,喺糧尾同年尾前滿足自己,食番個港女下午茶,見到呢間個tea set  每位HK$300 有找仲有海景,諗都唔諗就齊腳去試吓。入到去地方好大,每張枱都隔得好開唔怕病菌,由大門到走廊同室外露台都喺打卡位,相機飽晒😁~ 個tea set 都無令人失望!大大件,有餐車serve ,感覺高貴晒😻部分甜品仲喺無限添食,個芝士蛋糕、燕窩撻encore 咗幾次幾好食 ~ 氣酒送嘅,粉紅色好少女,另外可以叫coffee or tea,同埋mocktail。我試咗golden boost,壺茶都大夠飲,而且個杯碟好靚好classic,又打咗一輪卡🤣總括黎講,呢個價錢有景、有食物質素及空間感,仲可以打卡,喺抵玩嘅,但有時間限制~

2023-12-26
  • 鵝肝醬草莓汁配法包,
  • 燕窩撻,
  • 芝士蛋糕,
2023-12-31 1652 瀏覽
一踏進這家餐廳,好似即刻踩入咗一個華麗嘅小宇宙咁!裝修氣派,又唔係嗰種會令人覺得拘謹嘅豪華,反而有種難以言喻嘅親切感。真係得,感覺就好似你踩入咗一間家嘅感覺。🍲 食物方面,我揀咗一個main course,摩登包裝嘅浓郁龍蝦湯,飲第一啖嘅時候,龍蝦嘅鮮味好似即刻躍上舌尖咁,至潤至滑,令人一啖接一啖咁想飲多幾口!主菜方面,我嘅選擇係焗龍蝦,光係外表已經吸引哂所有目光。切開龍蝦嗰陣,啲肉質嘅鮮甜喺口中綻放,同埋佢哋搞嘅香濃芝士高手過招,一啖嗌涮嘴又撈飯,完全停唔到口🦞!😋 甜品唔啱怪,點咗抹茶流心批,呢個係我近期食過最出色嘅甜品之一!一切開,熱騰騰嘅抹茶如火山爆發般流沙,呢個抹茶控完全無法抗拒!每啖呀,感覺係入面包裝咗成個春天,清新嘅抹茶香氣令人心曠神怡。總括來講,呢間餐廳係想搵個地方放鬆嘅時候,絕對值得一試嘅好地方。餐點精緻,服務一流,每一道都有得令人驚喜嘅地方,真係正!!!😍👍🍴

2023-11-20 1561 瀏覽
有海睇、有裝修、啲野食都唔差🤣但就係覺得嚟一次就夠~哈哈 不過生日送生蠔🦪呢個安排唔錯💞晚餐一定係semi Buffet💁🏻‍♀️(HKD 588@1)可叫兩主食:(1)澳洲M5和牛西冷伴薯角蘆筍(+hkd80)(2)原條龍蝦味配茄汁意大利飯。自助餐有頭盤凍食🍣🥗Cocktail🍸 - Goddess Hera (hkd 118)📍灣仔渡輪碼頭2樓

可叫兩主食:
(1)澳洲M5和牛西冷伴薯角蘆筍(+hkd80)
(2)原條龍蝦味配茄汁意大利飯。
自助餐有頭盤凍食🍣🥗

Cocktail🍸
- Goddess Hera (hkd 118)

📍灣仔渡輪碼頭2樓
2023-09-22 4239 瀏覽
ℬ𝑜𝑜𝓀𝓂𝒶𝓇𝓀咗好一段時間嘅餐廳,終於同朋友去到🥰可以望住維港景色一路嘆下午茶,服務亦好好👍🏼重點系有啲鹹點同甜點系可以𝓇𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁🤩員工會推住架車逐枱客人問想𝓇𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁邊啲野食,我同朋友就好貪心,𝓇𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁咗兩輪,仲要小朋友才會選擇我們全都要🤣🤣✿ 𝒯𝒽𝓇𝑒𝑒 ℒ𝒶𝓎𝑒𝓇𝑒𝒹 𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉 $598 𝒻𝑜𝓇 𝓉𝓌𝑜~ 𝒮𝒶𝓋𝑜𝓊𝓇𝓎 𝒞𝒶𝓃𝒶𝓅é𝓈 ~⭐️龍蝦雜果沙律真系成舊龍蝦肉🦞連埋雜果沙律食幾開胃😊⭐香脆鵝肝多士配無花果醬食材高級,鵝肝本身油脂豐富亦較容易比人感覺生膩,搭配甜嘅無花果醬既新穎又能減低油膩感。⭐️焗酥皮雞肉批(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)雞批好好味😋雞肉磨成蓉後好滑,雞批牛油味香濃,我同朋友都好中意🧡🧡⭐️蟹肉蟹子三文治(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)蟹肉幾新鮮,同埋蟹子亦吾少🦀海鮮喺下午茶黎講會幾加分呀。⭐️ 水蜜桃大蝦多士(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)大蝦爽口彈牙🦐加埋香甜水蜜桃🍑同埋脆卜卜嘅多士成個組合好正。~ 𝒞𝓇𝑒𝒶𝓉𝒾𝓋𝑒 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉𝓈 ~⭐️ 紅桑子慕斯蛋糕配藍莓餡呢款外型好可愛,諗起明治戈粒士多啤梨朱古力🍓質感滑溜,裡面藍莓味又幾重🩷

~ 𝒮𝒶𝓋𝑜𝓊𝓇𝓎 𝒞𝒶𝓃𝒶𝓅é𝓈 ~

⭐️龍蝦雜果沙律
真系成舊龍蝦肉🦞連埋雜果沙律食幾開胃😊

⭐香脆鵝肝多士配無花果醬

⭐️焗酥皮雞肉批(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)

⭐️蟹肉蟹子三文治(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)
蟹肉幾新鮮,同埋蟹子亦吾少🦀海鮮喺下午茶黎講會幾加分呀。

⭐️ 水蜜桃大蝦多士(𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)

~ 𝒞𝓇𝑒𝒶𝓉𝒾𝓋𝑒 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉𝓈 ~

⭐️ 紅桑子慕斯蛋糕配藍莓餡

⭐️新鮮水果撻配雲呢拿吉士 (𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)
水果撻有紅莓、菠蘿🍍紅肉火龍果,果撻餅皮香脆,配雲呢拿吉士味道亦不錯。

⭐日式綠茶布朗尼 (𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)
開頭食又吾覺好濃綠茶味,佢似系綠茶蓉多過綠茶布朗尼,食食吓綠茶味幾濃💚裡面有核桃塊增加口感。

⭐️ 英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬 (𝒰𝓃𝓁𝒾𝓂𝒾𝓉𝑒𝒹 ℛ𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁)
估吾到𝓈𝒸𝑜𝓃𝑒都可以𝓇𝑒𝒻𝒾𝓁𝓁😍做到鬆軟而且牛油味香濃,鮮忌廉打發得細滑🤍果醬同𝓈𝒸𝑜𝓃𝑒配搭亦好好。
2023-08-27
坐落喺灣仔碼頭嘅Pier 1929 睇到維港海景之外 餐廳裝潢都相當有特色🌊️💐襯埋超吸睛嘅三層架tea set 打卡一流📸️.📌Pier 1929雅致下午茶套餐-Three Lavered Tea Set 特式三層下午茶套餐 $598/2總共有十二款鹹甜點 最正係有專人推出餐車 有六款可以無限任食架♾️️仲有杯香甜粉紅色Champaign做welcome drink 好高質🥂.➿Creative Sweets1️⃣Classic Tiramisu經典意式芝士蛋糕-最好食嘅一款甜點 mascarpone cheese幼滑輕盈 手指餅濃濃咖啡同甘甜酒香☕️🥃2️⃣Raspberry Mousse Cake with Blueberry Filling紅桑子慕斯蛋糕配藍莓餡-慕斯好軟滑 紅桑子加埋藍莓醬 酸酸甜甜 唔會太甜膩🫐但白朱古力星星同吉士醬就好甜 餅乾底好淋好重麵粉味🍪3️⃣Coconut Pineapple Cake椰子菠蘿蛋糕-慕絲淡淡椰香 配搭菠蘿醬 充滿夏日感覺🍍🥥♾️4️⃣Fresh Fruit Tart新鮮水果撻配雲呢拿吉士-幼滑吉士醬蛋奶香味幾濃 撻底好鬆脆 配上藍莓, 士多啤梨, 紅桑子 味道

➿Creative Sweets
Pier 1929雅致下午茶套餐

♾️4️⃣Fresh Fruit Tart新鮮水果撻配雲呢拿吉士-幼滑吉士醬蛋奶香味幾濃 撻底好鬆脆 配上藍莓, 士多啤梨, 紅桑子 味道唔錯🥧
♾️5️⃣Green Tea Brownies日式綠茶布朗尼-有驚喜喎 brownie偏fudgy 綠茶甘苦味勁濃郁 加埋脆脆榛子 好有口感🌰🍵
♾️6️⃣English Scones with Whipping Cream & Jam英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬-scone都唔錯 微微奶香甜味 但口感較飄忽 架上嘅較乾身鬆脆 refill嘅就外脆內鬆 帶點濕潤漿口 可能新鮮啲 正好多😎

➿Savoury Canapés
1️⃣Lobster Fruit Salad龍蝦雜果沙律-勁足料 成舊爽口彈牙龍蝦肉 都算鮮甜 雜果沙律係用罐頭 好甜 加埋大量沙律醬 好溜🦞
2️⃣Seared Foie Gras with Fiq Sauce and Toast香脆鵝肝多士配無花果醬-鵝肝外脆內軟綿 肉味甘香 配上香脆多士同酸甜無花果醬 好好食🦢
3️⃣Smoked Salmon Lover's Crispy Cracker煙三文魚花之戀脆餅-三文魚厚肉肥美 連埋生洋蔥, 沙律醬同脆餅 好夾🧅🍣
Pier 1929雅致下午茶套餐

♾️4️⃣Baked Puff Pastry Chicken Pie焗酥皮雞肉批-酥皮薄脆酥化 帶鹹香牛油味 雞肉餡一大舊 不過係雞肉腸口感 唔係雞肉嚟🐓
♾️5️⃣Crab Meat and Roe Sandwich蟹肉蟹子三文治-呢款同朋友添左八件 搽滿晒一絲絲鮮甜蟹肉同卜卜蟹籽 refill嗰陣新鮮啲 方包好鬆軟🥪
♾️6️⃣Peach and Shrimp Toast水蜜桃大蝦多士-多士似擺左好耐嘅法棍 好軟又煙韌 蝦有啲腥 水蜜桃係罐頭嘅 refill試多次都一樣 麻麻🍑🦐🥖

➿Coffee or Tea
1️⃣Unter den Linden-Floral herbal w/ apple & citrus favour-蘋果味唔太有 主要係茶甘同微微柑橘酸味🍊🍎
2️⃣Berry Pomp-Herbal fruit tea blended w/ mixed berries & hibiscus-好重莓果酸味 配甜品最適合🫐
Pier 1929雅致下午茶套餐
⠀‼️不能只有我知道的海景餐廳‼️⠀Pier 1929出名打卡able high tea但其實佢嘅晚餐都非常高質好食 有海景 又唔貴 服務又好👩🏻‍💻⠀晚餐得一個menu包一個湯 前菜 主菜 同甜品⠀西班牙慢煮乳豬 配青蘋果燒汁伴椰菜沙律,蘆筍及脆薯角 $368乳豬 超 級 淋!好香好好味 皮薄又脆💫配搭酸酸地嘅沙律可以解濟⠀香煎北海道帶子伴黑魚子香草醬手工意大利粉 $298帶子煎到剛剛好 唔鞋唔un配埋黑魚子有少少咸香香草醬都好好食⠀綠茶流心撻配香草雪糕及野莓成餐嘅MVP‼️超級好食😆一切開流哂出嚟好濃綠茶味但唔苦 甜度適中撻皮薄配埋雪糕一熱一凍 好正👍🏻好想encore🥹❤️⠀侍應服務非常好餐廳燈光都幾差😹侍應會打燈幫手影相 好有心機😆

‼️不能只有我知道的海景餐廳‼️

Pier 1929出名打卡able high tea
但其實佢嘅晚餐都非常高質
好食 有海景 又唔貴 服務又好👩🏻‍💻

晚餐得一個menu
包一個湯 前菜 主菜 同甜品

乳豬 超 級 淋!
好香好好味 皮薄又脆💫

侍應服務非常好
餐廳燈光都幾差😹
侍應會打燈幫手影相 好有心機😆
2023-08-31 2034 瀏覽
網上食評推介,打卡餐廳-Pier 1929,是我心目中必試的一間餐廳,餐廳所在位置較為隔陟,位於灣仔碼頭2樓,建議在尖沙咀碼頭,乘搭渡輪前往,便可直達餐廳。另一前往方法,就是乘搭港鐵,在會展站A2出口,過馬路前往,但不建議由灣仔地鐵站行去,因為起碼要行15分鐘!在網上見到餐廳,只在平日有西式午餐提供,但在星期六丶日,(12:00-1:30、3:00-4:30)全日只提供特式三層下午茶套餐,$598(兩位),未計加一,如要加人,每位$299由於餐廳過往,逢星期六丶日,多數供人包場作婚宴之用,加上,星期一丶二休息,真是一枱難求,但由於今個月是盂蘭節,不宜嫁娶,所以餐廳在8月丶9月,有較多日子,供客人訂枱我就把握機會,為好姊妹製造難忘生日驚喜,在打電話訂位時,跟職員溝通好,在餐廳開門營業前15分鐘(中午11:45),靜靜的先到餐廳放低兩束鮮花球,再跟職員夾好了食完特式三層套餐後,才安排奉上事前已預訂的「火焰雪糕蛋糕」當天我們一行五人,準時到達餐廳,在餐廳入口的每一個角落,也盡是打卡點:有南瓜車丶電話亭丶長長的花海走廊,讓人有如置身童話世界中,很不真實!侍應很有耐心地等待我們逐一打卡完畢,才進

侍應很有耐心地等待我們逐一打卡完畢,才進入餐廳的用餐區,午餐的用餐時段為12:00-1:30,當天只有我們一枱客,恍似包場的生日宴

職員(阿Ken) 態度親切丶有禮,跟我們講解12款鹹丶甜點,那6款食物可以無限加添,用膳途中,又主動幫我們在餐廳不同位置及角度取景拍照

特式三層下午茶套餐,食物的味道和賣相也不錯,鹹丶甜點的款式也算合理,
,鹹點丶甜點各6款,其中三款甜點(
新鮮水果撻、日式綠茶布朗尼、英式提子鬆餅配忌廉及果醬)和三款鹹點(焗酥皮雞肉批丶蟹肉蟹籽三文治、水蜜桃大蝦多士),可以在90分鐘內,無限加添,套餐還包:每人1杯餐前有氣香檳丶1杯飲品(部份特色飲品要補差價)

各款甜點的甜度也剛剛好,不會太甜!

經典意式芝士蛋糕,味道不錯

紅桑子慕絲蛋糕配藍莓餡、椰子菠蘿蛋糕,賣相吸引,酸酸甜甜,令人食慾大增

新鮮水果撻味道一般,但撻底很鬆脆

日式綠茶布朗尼(綠茶味調教得很好,沒有苦澀味,布朗尼上的果仁,令口感更加豐富)

英式提子鬆餅配忌廉及果醬的味道可以,但口感較為硬實,不夠鬆化

鹹點最好食是龍蝦雜果沙律,龍蝦很有鮮味丶爽口丶啖啖肉,可惜不是無限添加

香脆鵝肝多士配無花果醬,鵝肝很大塊,但較油膩,不過配上多士,頓時提升兩者的味道

煙三文魚花之戀脆餅、水蜜桃大蝦多士味道中規中矩

焗酥皮雞肉批(酥皮很鬆脆,雞肉肉質鮮嫩,讓人驚喜)丶蟹肉蟹籽三文治(雖然外表平平無奇,起曬蟹肉配上蟹籽,加在軟綿綿的三文治內,簡直是絕配)

當我們要添加食物時,侍應會先推出點心車,再把車上要添加的食物,送到客人面前,很有儀式感,待我們差不多食完下午茶套餐,侍應自動自覺在我們已預訂的「火焰雪糕蛋糕」上,放上(Birthday girls)名字的生日朱古力牌,更驚喜的是,餐廳的其他侍應也樂於配合,他們還幫手攪氣氛,親自送上鮮花球和點上自攜的噴火爉燭

雖然預先訂的「火焰雪糕蛋糕」份量較想像中細,賣相和味道也沒有太大驚喜,價格$168/ 1個,稍為偏貴!

整體而言,姊妹們也十分滿意這次的慶生安排!用餐的經驗是愉快的,每一位侍應生的服務態度也超級好,餐廳的裝修和環境也是一流!食物質素亦不錯,期待不久將來,可再次光臨!
2023-08-27
慶祝紀念