2016-05-04 2163 瀏覽
So disappointed! We got a pack of 12 macarons for $250+ and most of their shells were soft!! Defeats the purpose of buying a macaron. For such a premium price that is really unacceptable. Flavour combinations are creative and pretty attractive. However the execution is mediocre, the flavours were pleasant but nothing was memorable. Pierre herme let us down, would not try again.
2015-12-30 1611 瀏覽
好朋友一齊食飯做冬,除了豐盛的正餐外,肯定也會「加料」。其中之一,是PH的馬卡龍,這品牌是公認的高水準。鵝肝朱古力口味與熱情果朱古力口味,前者香得來帶點咸味,後者甜中帶清新的感覺。兩者有個共通點,就是鬆脆可口。感謝Yan無私的分享。
好朋友一齊食飯做冬,除了豐盛的正餐外,肯定也會「加料」。
其中之一,是PH的馬卡龍,這品牌是公認的高水準。
感謝Yan無私的分享。
2015-12-20 1426 瀏覽
Every year around Christmas time, I get a very strong urge to get myself reacquainted withthe exquisite flavors of Pierre Hermé's macarons. Let's see what they've got for us this Christmas.As usual, I picked a number of familiar flavors, starting with their Foie gras & Chocolate, White Truffle & Roasted Piedmont Hazelnut and Salted Butter Caramel to go with some of their newest flavors including Peach, Abricot & Saffron, Jasmine Flower & Jasmine Tea, and Olive oil & Lemon.Liquorice & Violet is o
Liquorice & Violet is one of those new flavors just launched in December. I thought it was just so so. Somehow I found the flavor of liquorice a little bit weird for a macaron.
I still think that Foie gras & Chocolate (red), White Truffle & Roasted Piedmont Hazelnut (White) and Salted Butter Caramel are three of the best flavors out there. As for the new ones, I really like Jasmine Flower & Jasmine Tea a lot. My recommendation is to stay away from the fruity flavors such as Peach, Abricot & Saffron.
This is still the place to find the best macarons in the world!
外賣自取
$330 (宵夜)
2015-12-10 853 瀏覽
有沒有發覺,色彩繽紛的 Macarons 與聖誕樹上的裝飾很像?今年甜魔家的聖誕樹下,曾短短出現一盒 Pierre Hermé Paris 的節日限量口味 Macarons,令原來歡樂喜慶的佳節更添甜蜜!今週的聖誕聚會不絕,本週一就是 Pierre Hermé Paris 冬季口味的聖誕聚。一早有約的甜魔媽媽,雖未能參與全場,但也趁活動開始前去八卦一下,因為,我太愛吃這家的 Macarons 了!  吃過大大小小多個本地/法國品牌的 Macarons,Pierre Hermé 始終是甜魔媽媽的心水最愛。除了質感微脆潤澤對辦,口味也實在多樣化、大膽創新且充滿驚喜火花! 當晚活動將會品嚐三款節日限量口味,包括:Macaron, Églantine, Figue & Foie Gras 野生薔薇果、無花果及鵝肝、Macaron Chocolat & Foie Gras 鵝肝朱古力、Macaron Truffle Blanche & Noisette 榛子白松露朱古力。後兩款其實去年曾於品牌發報會品嚐,十分美味的!還有新推出的 Cake Pain d'Epices Azur 柚子薑餅黑朱古力蛋

還有新推出的 Cake Pain d'Epices Azur 柚子薑餅黑朱古力蛋糕 ($260),可惜無緣品嚐了~
今次的新品還包括三款不同的 Sablés 餅乾條,包括:Ispahan、Infiniment Chocolate 等,實在令人太飲恨啦!

不過也有幸飲到新口味的 Thé Ispahan 茶葉;甜品吃得多,還是第一次品嚐這品牌叫好叫座的茶葉,滿有花香及荔枝果香,十分清新好喝,配襯甜品非常一流呢~

店內還有不同的松露朱古力 Truffles、朱古力薄片 Les Galets(平常我愛 truffle 口感,但 PH 的朱古力薄片真的很讚!!),甚至是更豐富、與巴黎之花 Perrier-Jouët 合作設計推出的禮物籃!
感謝朋友美意,特別致送一盒三色節日 Macarons,可以滿足而回~ 而離開前,受到這 Macarons Tower 啟發,回家就拍了 Macarons 與聖誕樹的合照,兩者真的很配襯呢!
第一次吃 Macaron, Églantine, Figue & Foie Gras 野生薔薇果、無花果及鵝肝,鵝肝味較輕、薔薇果及無花果的甜味突出,層次很豐富;Macaron Truffle Blanche & Noisette 榛子白松露朱古力清幽香馥,非常的美味吸引並值得推介!

至於 Macaron Chocolat & Foie Gras 鵝肝朱古力,紅艷艷兼有閃亮的外表,很快就引起為食妹妹的注意,一把搶去大口大口吃了!小人兒首次吃鵝肝味甜點(按:這款出品鵝肝味挺濃的,但朱古力味也出,兩者很合拍),表情有點疑惑,但最後也很歡喜地完成了~由於小盒裝的 Macarons 太好吃,在聖誕樹下短短出現一會就給甜魔兩母女清光!不要緊,海港城的分店十分方便,下次再去買回來,與超級鍾愛這牌子的囝囝分享吧~
2015-12-07
用餐優惠
試食活動
聖誕、新年越來越近,節日氣氛漸濃啦,又到了要shopping選禮物的時候。這晚來到海港城內的Pierre Hermé,發現Pierre Hermé今年又推出3款節日限定macarons。今年的3款節日限定macarons分別是:-macaron truffle blanche & noisette / 榛子白松露朱古力-macaron eglantine, figue & foie gras / 野生薔薇果、無花果和鵝肝-macaron chocolat & foie gras / 鵝肝朱古力白色外殼和白色filling的馬卡龍是榛子白松露朱古力口味。一入口馬卡龍餅外層鬆脆,白松露香相當突出!中間再夾了一顆鬆脆榛子仁,真是一吃愛上~白中帶淺黃色和咖啡色filling的馬卡龍是野生薔薇果、無花果和鵝肝口味。脆脆馬卡龍餅中間夾著香甜的無花果果肉,效果相當討好。愛吃無花果的朋友記得別錯過!而紅色的馬卡龍是鵝肝朱古力口味。濃濃朱古力中間有一小塊鹹香的鵝肝啫喱,亦很吸引呢。
今年的3款節日限定macarons分別是:
2015-09-21 1017 瀏覽
今年奶黃及傳統月餅都吃得兇,因此特別期盼Pierre Hermé今年首度推出的朱古力月餅~事實上,月餅外盒是Mr Hermé親自設計,分為紅、橙、黃三色,月餅上除了印有PH字母,還分別以新月、殘月、滿月、眉月,來濃縮整個月圓月缺過程,很有詩情畫意~在甘濃墨西哥純黑朱古力脆皮下,月餅內餡分別是 Praline & Sesame Nougatine Chocolate 及 Dark Chocolate Caramel Cake;從來都是焦糖朱古力粉絲,不過月餅內藏蛋糕質感,感覺有一點怪,今回較愛吃芝麻鳥結糖味啊!一進口先有朱古力香濃,然後慢慢品嚐到榛蓉及烏結糖的香甜,最後才是芝麻的香味,層次與味道都很豐富。又估不到一隻月餅個子不小,要人多分享才好。再祝大家佳節當前,人月兩團圓~

2015-09-20
外賣自取
正 所 謂 一 分 錢 一 分 貨 ,規 定 要 買 Set 裝 , 至 少 7 粒 圍 返 都 要 $3X 一 粒 啊 話 就 話 只 可 以 放 存 4 日 , 其 實 一 日 已 經 可 以 KO 哂 食 過 幾 間 既 馬 卡 龍 , 大 多 數 都 系 好 甜 好 甜 唯 獨 Pierre Herme 令 我 改 觀 , 外 脆 內 軟 真 系 想 大 嗌 " 好 好 食 啊 " 特 別 系 牛 油 焦 糖 聽 落 好 似 無 咩 特 別 應 該 好 甜 好 膩 事 實 系 相 反 焦 糖 同 牛 油 好 夾 而 且 吾 甜 帶 點 咸 咸 地 食 完 真 系 有 一 種 上 癮 既 感 覺 日 日 都 想 食 >3< 有 Heart 馬 卡 龍 都 有 印 花
正 所 謂 一 分 錢 一 分 貨 ,
規 定 要 買 Set 裝 , 至 少 7 粒
圍 返 都 要 $3X 一 粒 啊

真 系 想 大 嗌 " 好 好 食 啊 "
特 別 系 牛 油 焦 糖

馬 卡 龍 都 有 印 花

2015-05-19
  • 牛 油 焦 糖
2015-03-30 1167 瀏覽
我特登嚟呢度買Macaron嘅原因係因為上次響Paris 試過覺得好味!先講下買咗咩味先!熱情果朱古力:酸酸甜甜咁!熱情果味嘅脆餅,內餡係朱古力混合熱情果!但甜咗D9/10!玫瑰荔枝紅莓:玫瑰味濃香!仲食到紅莓乾添!不過荔枝味唔突出!9/10牛油焦糖:呢個正呀!焦糖味濃郁!牛油味都好香!10/10茉莉花:麻麻地!茉莉味唔濃,較淡!6/10牛奶朱古力榛子脆餅:呢個甜咗D!不過中間有榛子醬!5/10總結:都好味!76/100!
先講下買咗咩味先!
熱情果朱古力:
9/10!
玫瑰荔枝紅莓:
玫瑰味濃香!仲食到紅莓乾添!不過荔枝味唔突出!
9/10
牛油焦糖:
呢個正呀!焦糖味濃郁!牛油味都好香!
10/10
茉莉花:
麻麻地!茉莉味唔濃,較淡!
6/10
牛奶朱古力榛子脆餅:
呢個甜咗D!不過中間有榛子醬!
5/10
總結:都好味!
76/100!
Macaron!
Catalog
黃色嘅盒!
外賣自取
向來對macaroon 燃不起多大的熱情,覺得只得一個甜字所以去巴黎都只係食咗Ispahan,冇買macaroon直至最近喺 Ritz Carlton afternoon tea,一嚐由樓下Pierre Hermé 提供的海鹽焦糖macaroon嘩,馬上改變咗我對macaroon一味甜到震的印象Macaroon $220 (7/10分)尖沙咀店可供選擇的口味不算多,至少沒有黑加侖子朱古力,乳酪味ss和想encore的海鹽焦糖店內不設散買,最低消費7粒 究竟點解無得一粒粒單獨賣呢?你總店都唔係咁架,是覺得香港人捨得食啲嗎? 最後喺有限選擇下揀咗(由右上數起): Ispahan 玫瑰荔枝紅莓Infiniment Caramel 牛油焦糖Infiniment Chocolat Paineiras 巴西黑朱古力Mogador 朱古力熱情果Plaisir Sucre 牛奶榛子朱古力脆餅Creme Brulee 雲呢拿焦糖Imagine 抹茶黑芝麻7粒之中我最愛 Ispahan和牛油焦糖,最唔喜歡抹茶黑芝麻 Ispahan是Pierre Hermé在Ladurée當首席時的經典之作看看這個組合 (
向來對macaroon 燃不起多大的熱情,覺得只得一個甜字

所以去巴黎都只係食咗Ispahan,冇買macaroon

嘩,馬上改變咗我對macaroon一味甜到震的印象
Macaroon $220 (7/10分)

店內不設散買,最低消費7粒

究竟點解無得一粒粒單獨賣呢?

你總店都唔係咁架,是覺得香港人捨得食啲嗎?

最後喺有限選擇下揀咗(由右上數起):

Ispahan 玫瑰荔枝紅莓

Infiniment Caramel 牛油焦糖

Mogador 朱古力熱情果

Plaisir Sucre 牛奶榛子朱古力脆餅

Creme Brulee 雲呢拿焦糖

Imagine 抹茶黑芝麻

看看這個組合 (玫瑰+荔枝+紅莓),就能讓人知道這甜點師到底多有才,多有創意

救命~ who on earth can think of such weird combination?

玫瑰荔枝味道不假,很fresh很香甜,怕人工藥水味的朋友不妨試試

內餡中有點點紅莓果肉,增添口感

味道層次十分分明,這肯定是Pierre Hermé的必食啦
牛油焦糖則是7粒之中內餡最為幼滑細緻,texture 像打發了的鮮奶油一樣

味道濃郁卻不會甜得太過份,令人好滿足呀~~

Pierre Hermé的內餡出名較厚身,不黏牙,甜度亦控制得當

比較可惜的是部分蛋白餅外殼有點濕又有點軟,做唔到外脆內軟的效果

非専業評分 (10為滿分)

環境: 8
衛生: 8
賣相: 10
味道: 7
服務: 6
性價比: 7

~有得睇but冇得食~
Ispahan 購自巴黎Pierre Hermé 總店 2014

2015-03-26
2014-12-28 1401 瀏覽
有次喺日式零食店買咗盒馬卡龍黎試,覺得味道怪怪的,好似食緊香口膠咁,完全唔掂,啱啱捐完血,冇野搞就令我想起不如去尖沙咀啦,嗰邊有好幾間唔錯嘅店,就決定坐地鐵過去了。。。去到海港城。。。。好多人,包括拉住行李嘅自由行,就因為咁嘅原因所以我唔中意黎尖沙咀,對我哩種人黎講,簡直就係受罪。。。我又天星碼頭嗰邊入,對唔認識路嘅人黎講問人係最好辦法,人又多,有玩緊迷宮嘅感覺。。。。。。海港城真係好大(係好長,又一邊行去另外一邊真係幾無奈),問完人再睇下商場地圖,終於俾我搵到哩間今日嘅目標【Pierre Herme】了。入到去,聽到店員話要排隊,排隊排隊。。。有店員serve緊前面嘅客人,就等等我,終於等到了,有另外一位店員小姐行埋黎喇,但唔知點解,佢居然先serve企喺我後面個自由行女士。。。唔通我真係咁冇存在感咩? 算了,可能佢以為我同前面嘅客人係一齊架啦,冇所謂啦,放假我唔趕時間。。。。。。啱啱位小姐幫完個自由行,終於留意到我仲企咗喺度喇,就先問我要幾多件啦,之前已經聽到一次過最少要買7件,一個大男人想試下味姐,買咁多做乜? 就7件啦。。。冇記錯位店員好似叫我【小姐】,我係因為行一大段路所以除

啱啱位小姐幫完個自由行,終於留意到我仲企咗喺度喇,就先問我要幾多件啦,之前已經聽到一次過最少要買7件,一個大男人想試下味姐,買咁多做乜? 就7件啦。。。冇記錯位店員好似叫我【小姐】,我係因為行一大段路所以除咗件外套,件T又緊身,令我露咗啲胸肌出黎,咁都唔係小姐架,我似Tom-boy咩?算,可能係位店員小姐講野太溫柔令我聽錯姐,冇所謂啦。。。之後再問我想要邊隻顏色嘅盒,真係體貼喇,我都明白係有好多人買返去同人share或者啲男士們買去送俾女朋友的,明白明白,理解理解,是但啦,就哩個啦。。。

開始揀口味了,頭先聽到前面個男人要咗4件白色嗰一隻,咁我就要兩件啦,唔好靠害呀
。然後要一件鵝肝朱古力,然後再要朱古力熱情果,其他就。。。唔記得,就記得係位店員小姐提議的。

俾錢,之後就有另外一位女店員將盒馬卡龍放的靚靚攞過黎喇,佢好似同我講過啲乜,不過佢實在太溫柔了,聽唔清楚,好似係講關於保藏嘅事,冇所謂啦,一黎佢可愛嘅外貌加上親切嘅笑容令我得到最後嘅安慰,二黎我準備等陣一個人食曬佢

出去搵個地方坐低就開始試味了。。。咬咬,外面有點點質感但軟軟的,裡面用條脷一壓就軟下去了,非常鬆化,甜味亦剛剛好,唔會太甜,感覺唔錯啵。。。再食另一塊,再一塊。。。每一件感覺都有少少唔同,都好味,大男人嘛,食野食出感覺就好,我先唔會記得味道有咩分別,又食過咩味呀,係咪? 睇緊我哩篇食評嘅男士們
本來只係想食3件試下味,但食下又一件,食下又一件,食多咗一件添。。。

最後剩返3件,點處置? 呵呵,有機會食我口水尾嘅人咪知囉,我就話,男人老狗經過好多時只係想試試味,感受一下,但一下感受就要買7件俾220蚊,代價就高咗啲囉,食剩攞住周圍行又麻煩,攞返去同人share又違背咗想試食嘅想法,點解一次過要買咁多呢,何況附近大把選擇又唔係得你一間店,所以就算味道係唔錯的,我問自己,最後都只係可以俾到OK嘅評分
2014-12-26
外賣自取
$220 (其他)
  • 馬卡龍
2014-08-06 2228 瀏覽
Pierre Hermé has unveiled some amazing flavors for the summer in his latest summer collection. As usual, there will be some exciting flavors coming out each month, which always keeps us fans on our heels. This year, they will be releasing a total of 8 new flavors uniquely representing different seasons each month (started in March already).The White Truffle & hazelnut (upper right corner) and salted-butter caramel (lower right corner) are always nice. It's also great to see the Creme Brulee flav
The White Truffle & hazelnut (upper right corner) and salted-butter caramel (lower right corner) are always nice. It's also great to see the Creme Brulee flavor back.
As for the new flavors, the Jardin Mystérieux (black and pink) was quite an enticing addition. At first, I thought it was foie gras but turns out this mystery macaron flavor was beet root and licorice !
The Milk Chocolate & Passionfruit (yellow one on the left) was probably the only one I didn't like.
Pierre Hermé has always been my personal favorite when it comes to maracons. Will definitely keep a close eye on the upcoming new flavors including the Jardin sur la Baie d’Ha with coconut, ginger, lime and fresh coriander, which will be available sometime in July or August.

2014-06-06 1850 瀏覽
朋友好中意食馬卡龍,於是見到佢新開,d.包裝又靚,結果一試!7粒為一盒,一共$220,一般黎講街外價,一粒大約25蚊起,呢度一粒30蚊,係就係貴d,但係就真係物有所值! 有好多款味,只係用顏色去揀,問店員有咩推介,佢只係好推介一般比較多人買既推介比我。我問左好似無問甘。哈哈食落去唔太甜,馬卡龍比我印象係超甜,甜到驚,但佢呢d 唔算超甜,外面脆得黎又軟棉棉,真係值得試下

2014-05-23 1963 瀏覽
大家一提起"Pierre Herme"這名字,便不期然會說她的馬卡龍有多棒。但對於我這個不太愛此道的人來講,簡直是有少許對牛彈琴的感覺....在這裡更能吸引小弟的東西,反而是那一系列有著不同味道的pound cake....包裝雖簡約但卻細緻精美。在透明盒中看見那件約五吋左右長的蛋糕,未吃已在不斷吞囗水了....是日選擇的味道是令人開胃的柚子味。用刀將之切成一件件,感覺是頗實淨而綿密的....其後拿了一件上手,是有點黏濕;接著咬一口,質感是相當鬆軟;甜度是一如所料的高,但那種甜卻是非常的自然並不會讓人食至咯喉;㗳多幾啖後柚子的清香更隨著甜味慢慢的在口腔內滲透出來,使人不會有越吃越膩的感受....轉眼間已連吃了兩大件厚厚的.....十分的滿足....縱然一整條索價不菲,但偶而豪一點來體驗這一種高貴滋味,亦是值得的....

轉眼間已連吃了兩大件厚厚的.....十分的滿足....

2014-05-06 78 瀏覽
我跟文迪都是Pierre Hermé的小粉絲, 還記得當天在Rue de Vaugirard吃過四款精彩的甜點, 至今難忘. 去年Pierre Hermé在香港開設了分店, 對我們來講, 當然是很高興, 因為不用到巴黎, 也可以吃到大師的作品. 近日就收到公關朋友的邀請, 前往Pierre Hermé一試店方的2014 Les Jardins, 當然要第一時間拉著文迪, 一同到海港城分店享用這三款田園系列Macaron.其實Pierre Hermé已經連續第三年推出Les Jardins田園系列法式小圓餅, 不過今年就是首次在香港面世. 由三月開始, 香港店就會每月推出一款全新田園系列法式小圓餅於兩間分店發售, 是日我們就分別試了三至五月的作品.Macaron Jardin de Lou: 8.5分, 先試的就是三月的作品, Macaron Jardin de Lou, 由三款食材結合而成, 分別是朱古力 Chocolate, 新鮮生薑 Fresh Ginger, 以及蜜餞薑 Candied Ginger. Pierre Hermé的Macaron水準依舊是相當突出, 賣相很精緻, 質
Macaron Jardin de Lou: 8.5分, 先試的就是三月的作品, Macaron Jardin de Lou, 由三款食材結合而成, 分別是朱古力 Chocolate, 新鮮生薑 Fresh Ginger, 以及蜜餞薑 Candied Ginger. Pierre Hermé的Macaron水準依舊是相當突出, 賣相很精緻, 質感相當鬆脆, 面層是幾薄身, 而中間的部份濕潤度對辦. 而這客Macaron Jardin de Lou就會以薑味為主, 味道很突出, 新鮮生薑以及蜜餞薑的配合是很不錯. 如果朱古力的味道能夠香濃一點, 那個平衡會是更好呢.
Macaron Jardin des 8 Tresors 八寶茶: 9分, 第二款要試的是四月的作品, Macaron Jardin des 8 Tresors 八寶茶. 選用的八款食材, 分別是蓮子 Lotus Seed, 紅棗 Red Date, 枸杞 Wolfberry, 玫瑰花蕾 Rosebud, 陳皮 Dried Orange Peel, 龍眼乾 Dried Longan Fruit, 菊花 Chrysanthemum, 以及桂花 Osmanthus. 出來的效果是比賽清新的, 帶點茶味的香醇, 甜度就會是輕宜一點. 其實以中國食材去作西式甜品, 其實也試過不少, 但以此來作Macaron, 就真的是個很特別的嘗試, 值得一試.
Macaron Jardin Mysterieux: 9分, 最後要試的是五月的作品, 就是Macaron Jardin Mysterieux, 神祕味道是也. 其實這個也是大師跟大家玩的一個小遊戲, 要讓大家猜猜究竟這歡神祕味道Macaron是用甚麼食材來製成的. 大家試完之後, 可以到官方Facebook去把心水答案列出來的, 五月尾才會公佈. 我試完之後, 一時間也很難說出是甚麼味道來的, 只知道是個很特別的款式, 很創新的感覺.
很喜歡Pierre Hermé 2014 Les Jardins的三款Macaron, Macaron Jardin de Lou有突出的薑味, Macaron Jardin des 8 Tresors就是中國風的選擇, 當然, 最特別的會是Macaron Jardin Mysterieux, 究竟這神祕味道是甚麼呢? 大家快來Pierre Hermé一試吧, 看看您能否猜得中!
用餐優惠
試食活動
2014-04-06 2390 瀏覽
有誰知道, pierre herme 的茶葉, 跟macarons一樣出色?真的很想知道一再強調我不算是macarons 狂迷, 但我愛茶泡上一壺茶, 配一點甜點, 是最好的時光。而macarons跟茶配上, 是有夢幻的作用個人對macarons的喜好, 就是吃最美味的與寧可不吃之間作選擇。而pierre herme就個人口味而言確是最合我心的(這有機會再分享)有次機緣巧合下, 在店中看見它一系列的產品, 那些茶葉罐甚是吸引。試試那些茶葉的香氣, 清香、有餘韻,可是果茶系像是淡香了點, 並沒有果茶應有的腹郁。這時, 想不到在大陸豪客群中, 男店長走過來招呼我。很有耐性地作介紹, 當時我想買果茶, 他向我推介了荔枝和黑加倫子口味。茶葉十分清香, 特別是荔枝味的, 可是我家已有很不錯的中式荔枝茶, 也就選了後者。店員一再強調是淡味的茶, 不是濃味果茶, 十分細心。回家後, 打開罐子, 覺得是十分超值。十分欣賞那罐子, 直至現在仍是令我愛不釋手。精緻而簡約的設計, 比起TWG的更型格也更存氣, 但不用額外花錢, 140元是可接受的。我買的是ENVIE, BLACKTEA FLAVOURED
真的很想知道
一再強調我不算是macarons 狂迷, 但我愛茶

泡上一壺茶, 配一點甜點, 是最好的時光。
而macarons跟茶配上, 是有夢幻的作用

這時, 想不到在大陸豪客群中, 男店長走過來招呼我。

店員一再強調是淡味的茶, 不是濃味果茶, 十分細心。
ENVIE
回家後, 打開罐子, 覺得是十分超值。
十分欣賞那罐子, 直至現在仍是令我愛不釋手。
我買的是ENVIE, BLACKTEA FLAVOURED WITH BLACKCURRANT & VIOLET。
有桃子和黑加倫子的甜香、紫羅蘭的花香、還有黑茶的醇香, 茶葉中有完整的紫色小花。
最有趣的是它果然如店長所說, 沖泡出來只有花果淡香(magic!), 並不濃烈, 也不甜。
但有寧神的感覺, 真正有喝茶後舌尖潤澤, 十分討喜, 很想試試其他口味的茶呢

如你也是茶的愛好者, 十分推荐pierre herme的茶, 相信喜歡茶的你會有同感的
2014-03-11
$140 (其他)
ENVIE