2022-07-05 320 瀏覽
🌸士多啤梨冰茶,香甜嘅士多啤梨🍓真係幸福感滿滿🌸焦糖雪糕特飲smoothie嘅滑溜全因用雪糕🍦打造加上 Lotus餅香,真係夏日炎炎嘅好選擇呀🌸特級瑪嘉麗塔皇后薄餅14吋pizza express 嘅薄餅餅底真係無得頂,即叫即整現場烤焗,加上水牛芝士,新鮮羅勒及蕃茄醬,真係必叫之選🌸烤雞松露蝴蝶粉烤雞蝴蝶粉配蘑菇汁,松露醬菠菜葉,最後加上酸忌廉,巴馬臣芝士,蕃茜,迷迭香,香氣撲鼻,烤雞嫩肉而且好juicy ,蝴蝶粉吸收曬蘑菇汁同松露醬嘅味道,真係好回味😋so yummy Pizza express 一向服務態度一流而且又坐得舒適,真係一家大細醫肚或者同朋友食飯嘅好去處
🌸士多啤梨冰茶,香甜嘅士多啤梨🍓真係幸福感滿滿

🌸焦糖雪糕特飲

🌸特級瑪嘉麗塔皇后薄餅14吋

🌸烤雞松露蝴蝶粉

2022-06-21 229 瀏覽
已經好耐冇食過pizza,今次就去到pizza express食,咁啱撞正佢地搞緊summer cheers,梗係嗌返杯試下先! 🤓🙉我今次就嗌咗鹽味荔枝特飲,配有荔枝同果蓉,檸檬汁同青檸汁,加上梳打水,再喺杯邊沾上鹽令荔枝味更突出。而我女朋友就嗌咗蜜桃冰茶,蜜桃果蓉配上冰茶,加上檸檬同rosemary做裝飾,睇落都幾冰鎮。🥶🤩之後我地就嗌咗13吋四式芝士薄餅,有馬蘇里拉芝士、藍芝士、芳堤娜芝士同巴馬臣芝士。每一塊pizza都夾有咸香嘅藍芝士🥰😋之後就嗌咗卡邦尼意粉,一上檯就熱辣辣,意粉軟硬適中,汁醬都夠creamy之餘,煙肉都脆口🤩😋甜品就有焗麵包球配朱古力榛子醬,雖然麵包球唔係即整,但係都焗得夠鬆軟,每一啖都沾上榛子醬,好邪惡😋🥰

2022-02-01 442 瀏覽
疫情第五波又WFH, 上午拿拿臨清哂啲emailssss 出去嘆個late lunch。叫左個二人餐試下新野意式青口海鮮湯-青口大大隻,每一隻都好肥美。-麵包沾呢個濃湯食一流烤蜜桃油封鴨腿-欣賞佢個甜甜酸酸的醬汁,好有意式風味,鴨腿亦好嫩滑。-滿滿的新鮮沙律菜同nuts, 夠健康姐最愛!南瓜花西班牙腸桂花薄餅-第一次食南瓜花,非常清新,同西班牙腸可以話互相襯托。-pizza express 的手工pizza 一貫的冇得輸,薄得黎有麵包的咬口!椰子雪芭- 好清新椰味好足,下面有caramel 同餅碎撘住食,不錯!

叫左個二人餐試下新野

意式青口海鮮湯
-青口大大隻,每一隻都好肥美。
-麵包沾呢個濃湯食一流
意式青口海鮮湯

烤蜜桃油封鴨腿
-欣賞佢個甜甜酸酸的醬汁,好有意式風味,鴨腿亦好嫩滑。
-滿滿的新鮮沙律菜同nuts, 夠健康姐最愛!
烤蜜桃油封鴨腿

南瓜花西班牙腸桂花薄餅
-第一次食南瓜花,非常清新,同西班牙腸可以話互相襯托。
南瓜花西班牙腸桂花薄餅

椰子雪芭
椰子雪芭

2021-11-29 590 瀏覽
仲有唔夠一個月就到聖誕節,所以近排都收到好幾個朋友嘅邀約,出嚟見下面、傾下偈,順便食餐好,提早慶祝聖誕。友人一向都係意大利菜嘅粉絲,尤其鍾情新鮮出爐的手製薄餅,所以今次聚會嘅地點就揀左佢至愛嘅「PizzaExpress」。餐廳最近推出左聖誕特色菜單,當中包括有麵包球聖誕樹、拼盤沙律、燉牛肉薄餅、鼠尾草牛油黑蒜蝦肉意粉等。交由友人發辦,點左個二人Set ($568),套餐包 2 客龍蝦湯、聖誕花環拼盤沙律及 1 客主菜:金文拔芝士及燉牛肉薄餅。先嚟嘅係龍蝦湯,金黃色、熱辣辣、香噴噴,龍蝦味非常濃郁,配上中間鮮甜嘅蟹肉,相得益彰。伴吃的巴馬臣芝士包亦好有驚喜,入口薄身酥脆,帶陣陣濃厚芝士香。跟住送上嘅聖誕花環拼盤沙律,亦很討人歡心,色彩繽紛,鮮艷奪目,充滿節日氣氛。睇下個沙律用料幾足,除了有咸香惹味嘅 Parma Ham 同火腿外,還有油潤嘅煙三文魚、紅石榴籽、橄欖、櫻桃蘿蔔及紫洋蔥,口感好豐富。伴吃嘅脆包非常可口,加上做成星星形狀,外形小巧可愛,蘸點中間嗰一小兜濕潤 Creamy 嘅金文拔芝士醬吃,倍添滋味。結尾當然係輪到品嚐新出嘅金文拔芝士及燉牛肉薄餅,Pizza 即叫即製,餅邊烘得非

結尾當然係輪到品嚐新出嘅金文拔芝士及燉牛肉薄餅,Pizza 即叫即製,餅邊烘得非常脆口,餅面鋪滿燉牛肉、金文拔芝士、羽衣甘藍、巴馬臣芝士及 Mozzarella 等,用料十足。

面頭嘅 Toppings 分佈得好平均,餅底薄身帶韌度,牛肉腍滑,入口豐腴肉嫩。芝士份量恰到好處,配上鮮甜微酸嘅茄醬,味道不膩滯,十分美味,難怪友人咁鍾愛呢度嘅 Pizza。下次再約多幾個朋友嚟試下佢個 4 人餐先得。
Pizza Express 算係香港比較出名的意式薄餅連鎖店,就算薄餅都有好多款式選擇,再加上其他食品,一定可以吃到豐富又美味的一餐食品方面 :焗蘑菇芝士沾醬 : 焗麵包球沾上龍葵菇配以巴馬臣芝士、白汁和蘑菇汁烤焗,加上蕃茜,非常滋味卡邦尼薄餅 : 薄餅用上意大利煙肉、巴馬臣芝士、蒜蓉油、白汁、流心雞蛋做餡料,薄餅香脆可口青醬蘑菇意大利飯 : 意大利飯吸收曬青醬同忌廉,非常香滑入味

食品方面 :

2021-08-25 347 瀏覽
北角匯呢個商場好岩行街👍🏻夠大又有得涼冷氣!仲有啲小ʙᴏᴜᴛɪqᴜᴇ添!行完就去左食🍕ᴘɪᴢᴢᴀ ᴇхᴘʀᴇss🍕呢間分店嘅感覺夠開揚,好chill「熱熔三重芝士麵包球」ᴘɪᴢᴢᴀ ᴇхᴘʀᴇss嘅麵包球出名好食係我熱愛之一口感好軟綿有咬口!再加埋melted cheese🧀簡直不能抗拒雖然有三款cheese,但食落一啲都唔膩!唔駛點隔離嘅蕃茄醬都得~~「烤雞焗糙米飯」呢個係即叫即烤焗,所以等嘅時間會耐少少!一上枱仲聽到zi zi聲,夠哂熱雞皮烤到好脆,雞肉又夠juicy嫩滑,完全唔乾㗎!雞胸位都唔鞋喎平時唔食雞皮嘅我都忍唔住要食埋糙米口感好有質感,但又唔會好硬!蕃茄香草醬溶入糙米度,好好食「有營茄子沙律」Grill左嘅茄子唔乾的有藜麥、牛油果,非常健康!無花果醬汁酸酸甜甜,好開胃「Expresso Tonic」
北角匯呢個商場好岩行街👍🏻
夠大又有得涼冷氣!仲有啲小ʙᴏᴜᴛɪqᴜᴇ添!
行完就去左食🍕ᴘɪᴢᴢᴀ ᴇхᴘʀᴇss🍕

呢間分店嘅感覺夠開揚,好chill

熱溶芝士麵包球

「熱熔三重芝士麵包球」
ᴘɪᴢᴢᴀ ᴇхᴘʀᴇss嘅麵包球出名好食

係我熱愛之一

口感好軟綿有咬口!
再加埋melted cheese🧀
簡直不能抗拒

雖然有三款cheese,但食落一啲都唔膩!
唔駛點隔離嘅蕃茄醬都得~~
蕃茄香草烤雞焗糙米飯

「烤雞焗糙米飯」
呢個係即叫即烤焗,所以等嘅時間會耐少少!
一上枱仲聽到zi zi聲,夠哂熱

平時唔食雞皮嘅我都忍唔住要食埋

糙米口感好有質感,但又唔會好硬!
蕃茄香草醬溶入糙米度,好好食

「有營茄子沙律」
Grill左嘅茄子唔乾的

有藜麥、牛油果,非常健康!
無花果醬汁酸酸甜甜,好開胃

「Expresso Tonic」
2021-08-24
午餐
熱溶芝士麵包球
蕃茄香草烤雞焗糙米飯
最後一日假,落樓下嘆個優哉游哉又豐盛嘅Brunch 。頭盆:焗麵包球 配牛油或青薄荷醬即叫即焗,新鮮出爐上枱。即刻聞到好香嘅麵包味。配牛油同薄荷醬都非常夾味,麵包非常鬆軟,食完唔會滯。義式焗肉丸手打肉丸配特製醬汁,肉丸同餅或點醬食都好好食,值得一題係肉丸製作非常細心,製作肉餡嘅時候已經有調味。作為頭盤整體來講非常開胃。海鮮沙律新鮮,足料。每一啖都食到三文魚、蜆肉,物超所值;沙律菜有專登揀過,冇窿窿,冇苦味。主菜:美國薄餅餅底做得非常非常薄,兩個人食都唔會滯。辣肉腸,甜辣椒做主要餡料,微辣刺激感官,體驗美國傳統薄餅風味。蟹肉白酒汁意粉用料唔偷懶,每一啖都有結實的蟹肉,貼心配埋檸檬去腥,意粉完美烹調。餐飲:檸檬梳打番石榴檸檬梳打
最後一日假,落樓下嘆個優哉游哉又豐盛嘅Brunch 。

頭盆:

焗麵包球 配牛油或青薄荷醬

義式焗肉丸

海鮮沙律

新鮮,足料。
每一啖都食到三文魚、蜆肉,物超所值;
沙律菜有專登揀過,冇窿窿,冇苦味。

主菜:
美國薄餅

餅底做得非常非常薄,兩個人食都唔會滯。

餐飲:
檸檬梳打
番石榴檸檬梳打
2021-06-01 983 瀏覽
精緻意大利菜味道有層次感驚喜凍肉盤,Happy Hour有買一送一,飲酒作樂同朋友都算一個小聚。环境:北角滙2期新黃金地段,人流雖然不如銅鑼灣。但美食不少,環境靠海。食完可以行下海徬。餐廳裝修少少港式味道。我地一行三人,選擇二人餐。二人餐有頭盤,2主食以及飲品。|凍肉拼盤頭盤^凍肉有火腿片,以及三文魚,酸番茄,橄欖。還有芝士波波。全部陷入自製香草包,卷埋一起,外脆內軟,好似不同食材混合在味蕾上面。海鮮薄餅|海鮮薄餅^有蝦,章魚,以及不同的八爪魚肉,夠堅韌夠口感。混合著不同食材、亦一定要有番茄同芝士烘焗而成的餅。脆而不厚。|蟹肉白酒汁意粉^伴碟有一個檸檬。落少少汁,不需要太多。可以中和蟹肉以及白酒的調和。意粉不算太柔軟,柔韌。醬汁多剛剛好。pizza express本身就系主要制品意大利傳統菜式,菜品不算多,但精緻。今次買一送一飲品優惠讓人忍不住一杯又一杯。
精緻意大利菜
味道有層次感

环境:
北角滙2期新黃金地段,人流雖然不如銅鑼灣。

但美食不少,環境靠海。食完可以行下海徬。
餐廳裝修少少港式味道。

我地一行三人,選擇二人餐。
二人餐有頭盤,2主食以及飲品。

|凍肉拼盤頭盤^

意式凍肉拼盤

凍肉有火腿片,以及三文魚,酸番茄,橄欖。
還有芝士波波。
海鮮薄餅|海鮮薄餅^
海鮮薄餅

有蝦,章魚,以及不同的八爪魚肉,夠堅韌夠口感。
|蟹肉白酒汁意粉^
蟹肉白酒汁意粉

意粉不算太柔軟,柔韌。醬汁多剛剛好。

pizza express

本身就系主要制品意大利傳統菜式,菜品不算多,但精緻。
今次買一送一飲品

優惠讓人忍不住一杯又一杯。

2021-05-31
意式凍肉拼盤
海鮮薄餅
  • 凍肉拼盤
2021-05-02 323 瀏覽
疫情之下一直未能實現意國之旅,是夜下班來到新Pizza Express分店,發現新的西西里系列,適合偏好魚素的太座。前菜香草焗沙甸魚,簡單佐以車厘茄和銀魚柳醬焗香,配上香草包,令人吃不停口。海鮮沙律配料簡單但新鮮,菜葉爽脆,用上蛋黃醬香甜不膩。茄子蕃茄寬條麵,以番茄醬加入茄子、酸豆等,且有軟芝士和羅勒,清新開胃。茄子薄餅用上羅馬薄脆餅底,配料豐富,有墨西哥辣椒、燈籠椒、提子乾、松子仁等,甜辣平衡拿捏得宜,推介給素食人士。最後來杯香醇的Cappuccino,完美作結。

海鮮沙律配料簡單但新鮮,菜葉爽脆,用上蛋黃醬香甜不膩。

最後來杯香醇的Cappuccino,完美作結。

2021-04-22
2021-02-09 983 瀏覽
今晚唔想煮飯,放工後就去了位於北角匯的”PIZZE EXPRESS”買外賣。前幾天行過北角匯, 見到出了一份新春期間限定的餐牌. 而且食物都幾吸引, 所以就決定今晚食。我地選了4-5人餐, 價值$525. 包括以下食品1)Pizza / 主菜自選4款(2)青菜沙律(大)(3)蒜蓉包(配上馬蘇里拉芝士及巴馬臣芝士)(4)焗麵包球朱古力芝士醬以下就是我們今晚選擇了的食品給大家參考牛肝菌西班牙腸薄餅10”, 這款要加$28的. 因為驚PIZZA唔夠食. 所以升級13” 加多$18有西班牙腸、帕爾馬火腿、牛肝菌、馬蘇里拉芝士、芳提娜芝士、巴馬臣芝士、火箭菜、白汁、黑醋醬. 餅底是薄的. 食落餡料豊富, 餅底脆卜卜. 牛肝菌雞肉螺絲粉,這款要加$18,螺絲粉配上牛肝菌、雞肉、黃色車厘茄、菠菜、巴馬臣芝士、蒜蓉油。 螺絲粉的質感非常好。不會煮得太淋。蝦肉燴糙米飯糙米燕麥飯有益健康、蝦肉爽口、八爪魚、車厘茄鮮甜、蒜蓉、洋蔥、海鮮番茄醬。最後配上青葱及巴馬臣芝士. Yummy yummy!帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤, 這款要加$58帕爾馬火腿、火箭菜、烤蜜桃、巴馬臣芝士、黃車厘茄羅勒香草汁(原本有辣椒的,不

我地選了4-5人餐, 價值$525. 包括以下食品:
(1)Pizza / 主菜自選4款
(2)青菜沙律(大)
(3)蒜蓉包(配上馬蘇里拉芝士及巴馬臣芝士)
(4)焗麵包球朱古力芝士醬

以下就是我們今晚選擇了的食品給大家參考

蝦肉燴糙米飯

帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤, 這款要加$58
帕爾馬火腿、火箭菜、烤蜜桃、巴馬臣芝士、黃車厘茄羅勒香草汁(原本有辣椒的,不過我地一家都唔食辣,問了職員是可以走辣椒的)

青菜沙律(大) , 沙律菜夠新鮮
蒜蓉包(配上馬蘇里拉芝士及巴馬臣芝士) , 不過我食唔出係蒜蓉包,因為冇蒜蓉味,只有香濃芝士味。

焗麵包球朱古力芝士醬, 一客有12粒, 每粒的size似一個兵乒波。 配上朱古力醬 。

我地一家四口食這個餐。絕對足夠有餘. 最後付款都只是$647
餐廳還送了兩張$50 COUPON,可以在3月用的。每消費$180可用一張。

15 分鐘 (堂食)
2021-02-08 342 瀏覽
疫症橫行下要保持正能量迎接牛年!在家對面辦年貨,估不到商場內的意大利薄餅店也有一系列應節的新年菜式供應裝修很有心思,充滿色彩,不會讓人有單調的感覺限聚令規定二人一桌,$588的如意套餐最合適不過!包一份頭盤、任選兩份主菜及兩杯飲品頭盤為顏色鮮艷的軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤!火腿肉身通透,彈牙有嚼勁,配上芝士及蜜桃,混合黃車厘茄羅勒香草汁的味道出奇地可口,令食慾大增主菜意式燉海鮮湯海鮮味撲鼻,附送的蒜蓉包沾上香濃湯汁份外暖胃牛肝菌西班牙腸薄餅批邊香脆,薄餅底也挺鬆化荔枝特飲混有青檸檸檬汁及薄荷,冰涼透心西柚特飲加了蘆薈及雪碧酸酸甜甜,吃完濃味後喝這特飲真不錯結帳後餐廳還送上$50優惠卷,名符其實的又食又拎
裝修很有心思,充滿色彩,不會讓人有單調的感覺
軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
意式燉海鮮湯
牛肝菌西班牙腸薄餅批邊香脆,薄餅底也挺鬆化
牛肝菌西班牙腸薄餅
荔枝特飲混有青檸檸檬汁及薄荷,冰涼透心
荔枝特飲
西柚特飲加了蘆薈及雪碧酸酸甜甜,吃完濃味後喝這特飲真不錯
西柚特飲
結帳後餐廳還送上$50優惠卷,名符其實的又食又拎
2021-02-08
軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
意式燉海鮮湯
牛肝菌西班牙腸薄餅
荔枝特飲
西柚特飲
北角匯開了一年,我亦逐漸多了光顧。那裏的 PizzaExpress 開業後還是第一次品嚐。結果讓人喜出望外。今時今日世界各地,也非常注重公共衛生。進入餐廳前量度體溫及消毒雙手,已經成為所有餐廳的標準。亦因為公眾健康理由,每枱客人之間盡量保持足夠的距離。這裏的裝修清新簡潔,同時充滿色彩,不會讓人有單調的感覺。到達店舖的時候已經是晚上八時,因此非常肚餓,沒有時間到處觀看,已經要決定吃什麼了。想不到咖喱先生竟然點了,味道讓人懷念的澳洲風味 ~ Root Beer 麥根沙士。濃郁的大麥味道,回憶全都回來了。小時候每次喝沙士,總是覺得自己在喝藥水一樣。其實也不能說它難喝,但總是有一種想逃避的感覺。人長大了再喝,竟然有點愛上它了。首先出場的就是 Seafood Salad 海鮮沙律,裏面包羅萬有。主角當然是雜錦海鮮和青菜沙律,還有煙三文魚他他、柚子、車厘茄、青瓜及蒜蓉, Dressing 方面就配上了酸忌廉。口感豐富,味道多層次,卻同時充滿清新氣味。以此作為前菜是最佳選擇。另一道前菜是 Bake Dough Balls 焗麵包球。在寒冷的天氣中,吃到新鮮熱辣的麵包,感覺倍感溫暖。大家別小看焗麵包球

亦因為公眾健康理由,每枱客人之間盡量保持足夠的距離。

這裏的裝修清新簡潔,同時充滿色彩,不會讓人有單調的感覺。

另一道前菜是 Bake Dough Balls 焗麵包球。在寒冷的天氣中,吃到新鮮熱辣的麵包,感覺倍感溫暖。大家別小看焗麵包球,能做到外脆內軟,遠遠端過來已經聞到麵包香味。

塗上蒜蓉牛油及羅勒香草醬食用,麵包軟熟好味,幸福感覺湧現。

Spaghetti ai frutti di Mare 番茄海鮮意粉內有大大隻蝦,同樣有蜆肉、八爪魚、小元貝及車厘茄。鮮甜的番茄醬,和海鮮非常配襯。可口的意大利粉把所有的鮮味也吸收了。

原來這裏可以個人口味選擇不同的 Pasta, 隨意選擇意粉、蝴蝶粉、寬條麵或者螺絲粉。各取所需,悉隨尊便。

值得一提的是,這裏還有素食專屬菜單,照顧一眾吃素的客人。細心殷切為各種各樣的客人考慮,絕對值得讚賞。

來到這裏當然一定要吃薄餅。這個14吋的 Seafood Pizza 海鮮薄餅,絕對不會讓你失望。蝦肉、蜆肉、八爪魚、水牛芝士、酸豆、橄欖、海鮮番茄醬、銀魚柳醬、紅洋蔥、橄欖油及番茜,你想到的一一也放進去。

這個14吋羅馬薄餅比一般的薄餅更大更薄更香脆。所以即使看下去很大,其實餡料比麵粉要多出好幾倍呢。

吃到這裏大家一定發現.....為什麼全部也是海鮮? 因為不想吃太多肉類,結果變成全部也選擇海鮮,變相成為一餐海鮮餐。哈哈.....

雖然我不是個甜品控,說到底一餐豐富的晚餐少不了甜品

Tiramisu 意大利芝士蛋糕是什麼,應該不需要我去介紹了,不過這一杯 Tiramisu 最值得讚賞的,就是它的份量不多也不少,味道亦剛剛好,不會太甜,亦不會太膩。

咖啡酒的香味,從蛋糕內慢慢流出,和香濃的芝士混合出一等的美味。

只吃一件甜品還未夠喉,我們還點了 Truffle Ice Cream 松露雪糕。

原本以為只是平平無奇的 Vanilla 雪糕,配上松露芝士、焦糖醬、松露油和開心果碎後,竟然是這樣的美味。

美味的一餐,當然要付出代價。不過以這個價錢換來的美食,也是值得的。

2020-11-19
3 分鐘 (堂食)
2020-11-25 390 瀏覽
知道北角滙有個免費嘅貓美術展,約咗家姐放工一齊去影相🐱爸爸最近整親隻手煮唔到飯,佢話想食pizza,所以我哋影完相就去咗pizza express買外賣番屋企食☺️蒜蓉包加芝士($58):因為大家都太飽食唔落所以係第二日先用微波爐整熱食嘅,但難得嘅係包仍然非常鬆軟!蒜蓉味唔太濃,加咗馬蘇里拉同巴馬臣芝士食落香口☺️羽衣甘藍蘑菇松露薄餅($176):加錢升級咗批底做薄脆底,批底真係做得好出色,好似食緊厚切薯片咁脆,但又保持到少少嚼勁!蒜香味濃,配上羽衣甘藍同蘑菇,上面灑上芝士同勁香嘅松露油,材料雖然好簡單但係味道惹味而且比平時有番茄醬/千島醬嘅pizza更加清爽❤️番茄海鮮意粉($148):配料好豐富有蝦肉;蜆肉;八爪魚;元貝仔同車厘茄,用香辣番茄醬煮成,意粉微辣有彈性每啖都食得到海鮮🌶️蝦肉燴糙米飯($148):除咗主角蝦肉之外仲有八爪魚,海鮮番茄醬加埋蒜蓉同洋蔥好惹味,令人一啖接一啖!最後灑上嘅葱絲同巴馬臣芝士簡直係神來之筆,令到糙米燕麥飯味道更加有層次香氣十足😍烤焗雞翼配蜜糖芥末醬($83):外皮香脆,肉質亦都幾嫩滑!雞翼味較淡,沾上蜜糖芥末醬之後味道剛剛好👌🏻食物唔錯,最重要係番到屋企仍

蒜蓉包加芝士($58):

羽衣甘藍蘑菇松露薄餅($176):

番茄海鮮意粉($148):

蝦肉燴糙米飯($148):

烤焗雞翼配蜜糖芥末醬($83):

食物唔錯,最重要係番到屋企仍然保持到熱度!
外賣自取
2020-11-19 357 瀏覽
昨日經過北角匯見見朋友、順道到新開的Pizza Express 買晚餐回家。外賣自取有八五折、好抵!包裝的紙盒較高質、食物到家還很熱、值得一讚。意式焗肉丸烤焗豬肉丸伴以蕃茄香草肉醬、辣辣地酸酸甜甜、另外伴上烘脆的香草包、可以用來蘸上肉醬吃!蒜香羽衣甘藍蘑菇松露薄餅 餅底香脆、第一次吃羽衣甘籃的pizza,沒有想像中的苦澀味、反而味道清新輕盈、加上松露油和巴馬臣芝士香氣四溢!番茄海鮮意粉 有少少辣、比較惹味! 配料份量充足、有蝦肉、蜆肉、八爪魚、小元貝等。烤雞配蝴蝶粉 的菠菜忌廉汁奶滑美味、蝴蝶粉軟硬度適中、加入香草、芝士、酸忌廉、味道調較剛好不覺膩。半隻烤雞分開包起、雞肉烤過後肉尚算嫩滑。

意式焗肉丸

2020-10-28 376 瀏覽
北角匯2期 間間食店都多人等位, 唯獨是Pizza Express最快有位,  所以在趕時間的情況下,  只好光顧,  午餐選擇好局限,  我和朋友 order pizza & pasta  and going to share.  我喜歡沙律 (跟餐) 很大份,  而Pizza  都正常份量, 味道不過不失, 我覺得始終有菠蘿會好味一點,  而意粉選擇更有限, 又細碟。餐飲order 了lemon & ginger tea, 是美觀的獨立茶包- teapigs.co.uk,  沒打開, 可以帶走, 都好。
沙律 (跟餐)
pizza & pasta
2020-10-21
5 分鐘 (堂食)