2021-07-16 89 瀏覽
最近十分流行的staycation,當然我也好好去感受一番, 但我也要吃東西的, 而這間餐廳就是位於酒店的附近, 距離酒店路程只需要二分鐘,十分方便快捷,餐廳主打的當然就是西式美食,而我這次點選的食物 ,當然也十分多元化 ,我這次點選的 當然就包括早餐pizza和自家製小甜包, 味道方面,絕對不錯, 入口鬆軟,麥味香濃。 pizza包底自家製作 ,配搭份量十足的餡料,絕對是美味之選, 小甜包方面更可挑選 蜜糖作為醬汁, 小小的點綴真是一個最佳選擇, 這樣真的吸引著我。
外賣自取
2021-07-16 50 瀏覽
話說有一日要在尖東開會,開會前決定先在附近吃午飯,所以就由公司沿著尖東海旁走過去,順便欣賞一下維港景色~ 從海旁走過天橋到尖東方向,一下橋就是帝國中心了,所以就決定在那邊的PizzaExpress把午飯解決~因為PizzaExpress都是連鎖店,本來也沒有太大期望,但用饍過後完全覺得它的實力被低估啊!【Lemonade】炎夏當然少不了凍飲,lemonade甜甜酸酸,開胃之餘更透心涼,而上面的薄荷葉更是帶來清新的感覺~【Chicken Wings】焗爐香烤雞翼經過預先調味,配以蜜糖芥末醬,簡單又美味~【Meatball Bolognese】烤焗肉丸配以帶點點辛辣的番茄牛肉醬,非常開胃。醬汁實在是這前菜的精華,所以也不要浪費,記得將香草包沾醬吃!【Chicken Caesar】羅馬生菜算是新鮮,也夠爽脆。混合雞肉、煙肉、巴馬臣芝士、烘麵包粒,以凱撒沙律來說也算得上十分豐富~【Spaghetti Granchio 】蟹肉白酒汁意粉做得出色,意粉質地彈牙,材料中加入了微量辣椒碎,份外惹味。絲絲的蟹肉粉量也不少,配上白酒汁不膩之餘也不會蓋過蟹肉的香甜~【Lava Pizza】Lava Pizz

【Lemonade】

【Chicken Wings】
焗爐香烤雞翼經過預先調味,配以蜜糖芥末醬,簡單又美味~

【Meatball Bolognese】

【Chicken Caesar】

【Spaghetti Granchio 】

【Lava Pizza】
Lava Pizza的芝士用上Burrata水牛芝士,相比其他種類的芝士質地更creamy,味道更重奶香! 簡單配以番茄醬,清新又滋味,更是可以一口氣吃下半個呢!

【Affogato】
特濃的Espresso ,配上雲呢拿味雪糕,咖啡的甘澀中和了雪糕的甜味~加上價錢合理,真的非常滿足!

點了這麼多東西吃到各人都撐着肚子,人均也是百多元,性價比極高,必須再來啊!
2021-07-10 57 瀏覽
今天早上到尖沙咀吃個brunch, 帝國中心附近有一間pizza express, 地方大而裝修不俗, 所以便入去試試。傳統意式早餐這個傳統早餐有火腿 ,雞蛋, 火煎菜,雜錦蘑菇,蕃茄, 意式焗肉丸和自家製麵包, 麵包很新鮮, 熱辣辣的, 配上不同食材口感不一, 非常新鮮的配搭。早餐薄餅意大利煙肉鮮咸, 流心蛋加起來增至添了鮮味,芝士有mozzarella 和parmesan , 兩重芝士鮮味, 夾起來味道極佳。旁邊的火煎菜和蕃茄很新鮮, fresh 向 juicy, 平衡一點又可吃菜。鮮奶咖啡早晨加$15 便可轉為coffee, 香滑的奶配香濃的咖啡, 非常完滿的早餐!

傳統意式早餐

早餐薄餅

鮮奶咖啡
2021-07-09 51 瀏覽
中午walk in 黎到食午市套餐 (只限堂食)基本上價錢都係 $58-78 加1 就有前菜 主菜 飲品 價格尚算可以接受 坐得舒服(唔會有人不停咁執檯或者明明有位都要逼你搭檯 想食幾耐都得)上菜都好快👍👍今次前菜揀左三文魚小吃 有兩塊三文魚 都幾好食 😋伴碟配菜全部都冇食到🤣🤣主菜揀左四色芝士薄餅 份量足夠(大約是平時3片薄餅既大小)飽飽👍👍飲品方面就飲左檸檬薑水 佢會比個茶包你自己沖 茶味唔濃 其實唔明點解檸檬茶要加18蚊 仲貴過芝士蛋糕😅😅😅總括而言 午市套餐都抵食既 同味道不錯 值得一試

飲品方面就飲左檸檬薑水 佢會比個茶包你自己沖 茶味唔濃

Q  Formaggi
Lemon  ginger  tea
Salmon  bite
2021-06-17 646 瀏覽
今日同幾個朋友去到 尖東,有位餓底特然好想食 pizza ,就選左 帝國中心 PizzaExpress 享用我地既 happy meal 我地選左個 4人餐,cp值非常高, 頭盤我們叫了 蒜蓉包及牛油番茄沾醬 蒜蓉包一出場立即香氣四溢,剛出爐新鮮滾熱辣又軟熟,真係好味道呢!牛油果番茄沾醬非常濃郁,厚厚的牛油果再加少許紅洋蔥,沒醬香味凸出,配以薄脆包同食簡直係相得益彰!主菜方面雞肉凱撒沙律為每次必點,羅馬生菜永遠都相當新鮮。配上雞肉煙肉芝士脆面包粒,口感有層次且十分豐富,一上臺就秒清!蟹肉白酒汁意粉及海鮮pizza 今次都係新嘗試,估唔到又帶到驚喜比我們。蟹肉白酒汁意粉配上檸檬汁,能帶出蟹肉鮮味,白酒汁加上小小辣椒,令整個意粉清新不膩。海鮮薄餅 餅底薄而脆,配上各種海鮮,芝士及配料,有一種令你得一想二,真係一啖接一啖清晒為止。最后就係老朋友北京烤鴨薄餅,機本上都會選佢,每次都唔會令我失望,鴨胸配以濃濃的海鮮醬以及辣椒青蔥青瓜,北京烤鴨的感覺立刻程現係眼前。飲品方面 ,我地叫左凍熱意式泡沫咖啡,奶泡打得細滑,咖啡香濃提神醒腦,而冰凍嘅 lemonade及可樂就消暑解渴!最后最后,以一個 黑

主菜方面

最后最后,以一個 黑松露雲呢拿雪糕作總結,十分完滿。想不到黑松露濃郁的香味竟然和雲呢拿雪糕相當匹配,值得一試。

2021-06-15
2021-06-10 59 瀏覽
PizzaExpress不算咖啡店,這篇貼文只是記錄我今天食完黑松露元貝寬意粉後,點的一份雪糕咖啡。這款傳統意大利甜品中午賣$48,加$15可以加冷壓咖啡甜酒,雙重體驗。苦澀的濃縮咖啡和雲妮拿雪糕是很神奇的配搭,添上咖啡甜酒更將味道提升一個層次。暫時我只知道在PizzaExpress可以點Affogato配咖啡甜酒。#Affogato #咖啡經濟圈 #cafehopping #hkcafe #cafehk

2021-05-30 65 瀏覽
今天和同事外出工作忙碌了一整天,午餐都推遲到下午茶時段先進食,難得下午有空檔,決定和同事找一間好餐廳,最後到了Pizza Express 午餐。我們點了蜜糖雞肉薄餅焗麵包球香辣蟹肉意粉正當向店員下單時竟然店員要求我們多等四分鐘,原來三點後開始有Happy Hour 飲品買一送一平時工作繁忙難得有機會Happy Hour所以決定好好享受一下,食物方面,焗麵包球是我每次必點菜式,麵包很鬆軟,配上香滑的牛油非常好吃今次第一次點的蟹肉意粉意外地都有很多的蟹肉,而且配上少少辣味令我十分開胃,最後雞肉Pizza 因為加了一些香料和Pizza一起焗,那香味難以形容,比起外邊一些薄餅店 Pizza Express 的 pizza 真的有一種令人身處歐洲的感覺,最後我更點了一樣杯1664啤酒,而我的咖啡控同事就點了她至愛的鮮奶咖啡一邊聊天一邊品嘗美食,轉眼都四時多,我們最後更點了一人一個甜點,有心太軟和 Tiramisu,水準之作最後飽得連晚飯都吃不下,其實有時難得偷懶一下反而感覺為自己充電一樣,明天要繼續努力吧!

我們點了蜜糖雞肉薄餅
焗麵包球

香辣蟹肉意粉
有心太軟和 Tiramisu,水準之作

2021-05-27 428 瀏覽
放工約咗朋友,晌門口見到呢間環境好似唔錯,happy hour仲有買一送一,就入咗去。晚餐方面,我哋揀咗2人精選套餐$289,有頭盤、2個主菜和飲品。意式凍肉拼盤 +$50呢個升咗級嘅頭盤好豐富,有香噴噴熱辣辣嘅香草蒜蓉牛油包、吞拿魚釀小紅椒、新鮮馬蘇里拉芝士伴以黑醋、煙三文魚、巴馬臣火腿、火腿腸片,幾清新開胃。卡拉布雷斯薄餅 +$35呢個係招牌薄餅,長方形嘅薄餅底係比較薄身但有咬口嘅麵包底,餡料有拿坡里辣肉腸、甜椒、辣椒、火箭菜、馬蘇里拉芝士、巴馬臣芝士,配搭住意式辣肉醬同埋羅勒香草醬,味道微辣,好惹味香濃。蟹肉白酒汁意粉 +$25一上枱有點小失望,佢嘅賣相實在太平庸🙈但係一食落口就好有驚喜,醬汁用咗銀魚柳醬、白酒、檸檬油、蒜蓉油、番茜、辣椒碎,每條彈牙意粉都掛上醬汁,配上鮮味嘅一絲絲蟹肉,味道清爽得嚟好滋味。意大利咖啡雪糕$48最後當然要食埋甜品,凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,倒入熱辣辣的香濃咖啡,一冷一熱混埋一齊,味道剛好中和咗咖啡嘅苦澀,雪糕感覺亦唔會甜膩。

意式凍肉拼盤 +$50

卡拉布雷斯薄餅 +$35

蟹肉白酒汁意粉 +$25

意大利咖啡雪糕$48
2021-04-30 76 瀏覽
今日同先生到 Pizza Express撐枱腳,見到餐牌上有期間限定西西里特色菜單 ,賣相非常吸引,我們點了2款試試!西西里肉腸菠菜薄餅  這款pizza材料有西西里肉腸、炒菠菜、pamesan cheese、洋蔥、番茄醬,再灑上香草Feta cheese,食材味道搭配,充滿西西里田園風味,口感豐富,好味!番茄香草沙甸意粉  這款意粉用上西西里盛產的沙甸魚,先以銀魚柳醬、酸豆、提子乾、香草麵包糠及蒜蓉炒香,然後拌入意粉炒勻,香氣撲鼻味道好,意粉軟硬度適中,整體好味。整體用餐經驗不錯,服務員細心殷勤,座位舒適。

西西里肉腸菠菜薄餅

番茄香草沙甸意粉

整體用餐經驗不錯,服務員細心殷勤,座位舒適。
2021-04-15 446 瀏覽
今日半天工作,時間充足,跟同事相約食餐好先返工,我地揀左地方較大,坐得舒服既「PizzaExpress 」!爭取時間,一開門我地就衝入去裝修有格調,地方夠大夠寬敞,乾淨衛生除左午餐餐牌外,還有新餐牌「西西里美食」,我地決定試新野,就算沒有旅行去,都可以感受一下旅行意大利感覺午餐都有甜品食架焗香草沙甸魚配香草包$68呢個幾有驚喜,香草味夠香濃,沙甸魚沒有腥臭味,整個味道調配得十分好值得一試!茄子蕃茄闊條麵$118味道很豐富,有蕃茄既濃、芝士既香滑;店員還有主動提供黑椒調味!茄子夠淋又入味,茄子有好多塊,闊條麵都唔少!西西里肉腸菠菜薄餅$148呢個也超出色,芝士口感十分幼滑,味道濃郁,餅底煙un有咬口,菠菜味亦夠突出,整體很配合很美味另外重點左甜品:焗麵包球配朱古力榛子醬$53及意大利芝士蛋糕$38,兩款味道亦出色,為這餐完美作結大家都食得好開心,好滿意
今日半天工作,時間充足,跟同事相約食餐好先返工

爭取時間,一開門我地就衝入去

裝修有格調,地方夠大夠寬敞,乾淨衛生

午餐都有甜品食架

焗香草沙甸魚配香草包$68
值得一試!

茄子蕃茄闊條麵$118

茄子夠淋又入味,茄子有好多塊,闊條麵都唔少!

西西里肉腸菠菜薄餅$148

大家都食得好開心,好滿意

2021-02-27 78 瀏覽
同朋友一共五位,本來打算去酒店食晚飯🥂但因為限聚令關係,我哋要坐兩張枱,分隔得太遠根本傾唔到計😭😭所以,我哋臨時決定轉場,就去咗呢一間餐廳食飯。職員安排我哋坐兩張相連嘅枱,拍得比較近,大家就容易啲傾偈啦☺️☺️星期五夜晚7:30 ,就咁行入去就有位,證明而家都唔算太多人外出食飯我哋嗌左個四人套餐,有兩款小食、四款主菜再加四杯飲品。另外再加左幾款小食同埋甜品咁啦1️⃣海鮮沙律2️⃣餐入邊嘅小食3️⃣茄汁肉丸4️⃣羽衣甘藍菇菌薄餅5️⃣北京烤鴨薄餅6️⃣蟹肉白酒意粉☺️💜Happy Friday嘅晚餐,就梗係唔少得甜品啦7️⃣朱古力撻8️⃣心太軟食後分享:真心要大讚,呢度服務好好,我哋5位都嗌左無限添飲嘅凍檸茶,有位外籍女士侍應非常積極🤵🏾‍♀️成餐飯接近三個鐘,幫我地添飲添左四次以上,仲要係唔使我哋自己嗌,佢主動埋嚟添飲嘅👍🏻👍🏻下次路過會再同朋友嚟食飯!😄😃

1️⃣海鮮沙律

2️⃣餐入邊嘅小食

3️⃣茄汁肉丸

4️⃣羽衣甘藍菇菌薄餅

5️⃣北京烤鴨薄餅

6️⃣蟹肉白酒意粉

☺️💜Happy Friday嘅晚餐,就梗係唔少得甜品
7️⃣朱古力撻

8️⃣心太軟

食後分享:

下次路過會再同朋友嚟食飯!😄😃
2021-02-26
2021-02-13 407 瀏覽
疫情之下,想團聚,就只能在家,Pizza Express 在這個新年以意式美饌迎新歲,用上意大利傳統食材,頂級的帕爾馬火腿、牛肝菌、優質軟心芝士等新年菜式及新年套餐,可以堂食,或外賣享有優惠價等,還送上Coupon,可以下次享用扣減,確實是一個相聚之間,不錯的賀年美食。******************************Pizza Express分店眾多,食客可以選一間近自己出入的食店。這天就在尖沙咀走走,尖沙咀帝國中心的Pizza Express,就近尖東站,從尖東站前來也很方便,相對回家也很方便。帝國中心的Pizza Express分店地方很大,座位充足,這天下午茶時段前來,雖然座位甚多,還是要買外賣,帶回家和家人享用。新春賀年美食,可以散點,用上意大利傳統食材,頂級的帕爾馬火腿、牛肝菌、優質軟心芝士等,提供了3款美食,1款熱湯,及2款特飲。特飲更有2款,只限堂食供應,外賣是不供應的。此外,套餐,可以按著套餐的份量,選上相對美食,甚多選擇。外賣還有折扣優惠,只要享食,就會送上HKD50 Coupon,可以在新春期間,訂購美食時享用優惠,更覺吸引。下了訂單,大約等20分鐘,便

下了訂單,大約等20分鐘,便可以準備好所有外賣美食,拿上手的都是熱騰騰。Pizza Express還用上環保紙盒作為外賣盒,附上木製食具也是很甜心。

軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤 HKD218,無論是帕爾馬火腿或是蜜桃份量不點都不少,再加入芝士碎及軟心芝士,芝士味香濃,帕爾馬火咸香,已經很開胃,再加入蜜桃,甜甜的蜜桃又可以中和咸味,以小吃之選更覺甜美。

烤焗雞翼 HKD83,配上蜜糖芥末醬,烤焗雞翼肉質滑溜,又不會很乾,直接而吃已很惹味,還有黑椒香味,再配上蜜糖芥末,味道變得更多層次變化,更覺吸引又好味。

牛肝菌雞肉螺絲粉 HKD188,陣陣牛肝菌香味撲鼻而來,已經開始忍不住了,配上雞肉相對較健康,還加入蕃茄仔及芝士,把整個螺絲粉味道更加提昇了不少,螺絲粉口感又彈牙,確實又是一個不能抗拒的美食之選。

牛肝菌西班牙腸薄餅 HKD188,薄餅之中加入了牛肝菌,單是牛肝菌香氣已經引人注目。因為外賣,薄餅即製出爐相對很熱,所以帕爾馬火腿是分開另上,可以回家食用之前,自己加入薄餅之中。

薄餅再配上帕爾馬火腿和火箭菜,火箭菜的味道配上牛肝菌原來都幾特別,還有西班牙腸,帶少少辣味,整個薄餅味道豐富無比,還可以免費升級至傳統餅底,更合適香港人口味,但我個人較喜歡傳統意大利薄餅底,薄薄的如餅乾一樣,吃多幾塊也不會太飽肚,無論薄底還是厚底,都一樣受任何人歡迎。

20 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肝菌西班牙腸薄餅
  • 牛肝菌雞肉螺絲粉
  • 烤焗雞翼
  • 軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
2021-02-08 49 瀏覽
已經好久沒有食Pizza,今日經過尖東帝國中心的Pizza Express分店,被餐廳的裝潢吸引,再看看Menu,原來已轉中式Menu,更有套餐可選。如意套餐 Fortune Set (2-3人用) $588Starter頭盤軟心芝士柏爾馬火腿烤蜜桃拼盤水蜜桃汁潤鮮甜, 分量多咸香味濃的柏爾馬火腿, 味道獨特香濃嘅火箭菜,味道淡香口感軟滑的軟心芝士,再伴入微辣的辣椒碎, 多重味覺口感享受。Main主菜 x 2牛肝菌雞肉螺絲粉當中的螺絲粉配上絲翠奇亞芝士、牛肝菌、雞肉、黃色車厘茄、菠菜、蒜蓉油,配菜豐富,味道層次多。牛肝菌西班牙腸薄餅必試主打的薄餅,餅底薄脆,餡料豐富,當中有西班牙腸、柏爾馬火腿、牛肝菌、馬蘇里拉芝士、芳提娜芝士、巴馬臣芝士、火箭菜、白汁、黑醋醬,整體十分不錯。荔枝特飲荔枝、荔枝果茸、青檸檬汁、梳打水、薄荷西柚特飲西柚汁、蘆薈、雪碧

如意套餐 Fortune Set (2-3人用) $588

Starter頭盤
軟心芝士柏爾馬火腿烤蜜桃拼盤

Main主菜 x 2
牛肝菌雞肉螺絲粉

牛肝菌西班牙腸薄餅

荔枝特飲
荔枝、荔枝果茸、青檸檬汁、梳打水、薄荷
西柚特飲
西柚汁、蘆薈、雪碧

2021-02-07
2021-01-22 58 瀏覽
喺有外國人嘅地方pizza express總有捧場客,自問唔特別愛pizza , 一年都係食一兩次,不過每次嚟都好多人。呢間餐廳環境幾好,地點方便,侍應都係印巴藉方便講英文溝通,menu 選擇都唔少,starter有四樣可以揀,2款包,湯or沙律,我地就揀咗兩款唔啊嘅包,第一款係baked dough balls , 同個名一樣嚟到一粒粒好似個波仔咁,都幾軟熟👍,最值得讚係中間嘅牛油,好滑好香😍,相比好多洒店仲出色。另一款係有啲沙律菜伴住嘅,呢個就一般般。主菜叫咗肉醬意粉同雞pizza , 意粉好一般,個蕃茄味都唔太濃,最好笑係配隻羹俾我地,用羹點食意粉呢😆😆?pizza 個餅底幾好好薄好香脆,雞肉就少咗啲。飲品可配soft drink , 仲有薑茶,雖然薑茶配pizza實在唔夾,但天氣凍唔太想飲汽水, 不過唔係手沖嘅,係茶包😅

baked dough balls

另一款係有啲沙律菜伴住嘅,呢個就一般般。

2021-01-21
baked dough balls
🍕 聖誕超抵套餐! Rock n Roll Pizza!🇮🇹 餐廳:  PizzaExpress▫▫▫▫▫🍽菜式介紹: ❝ XMAS 2人套餐 $408 ❞🔸4.5/5▫▫▫▫▫🔴食評:大家今年準備去那裡吃聖誕大餐呀🎄? Pizza Express推出的聖誕套餐非常抵食,2人套餐只需$408,4人套餐亦只需$728😍,而且選擇繁多,份量充足,難怪有很多客人外賣回家,和家人分享節日的喜悅啦!2人套餐💖,包括: 1款頭盤、2款主菜、2杯甜品,大家更可加錢把菜式升級或加錢加配食物。當日光顧,我+$68額外加配聖誕朱古力蛋糕🍰,令聖誕氣氛更濃厚唷!頭盤是意式焗肉丸🍅,招牌的豬肉丸被微辣的蕃茄牛肉醬包圍,鮮香惹味,伴以香草薄包,是道美味可口的前菜唷!主菜方面,我選擇薄餅兄弟🍕和烤雞配蝴蝶粉🦋。造型有趣特別的薄餅兄弟,有齊兩種口味,一次過滿足我貪心的胃口。一邊鋪上馬蘇里芝士和車厘茄🧀,一邊捲入辣肉腸和炒雜菌,薄餅香脆,富有麵粉香氣。我個人比較喜歡濃味的捲薄餅🥰,口感豐富,鹹香美味。烤雞配蝴蝶粉的質素同樣不錯,香草烤雞充滿肉汁🍗,肉滑鮮嫩,令人很滿意哦!吃完大餐後,不要忘記去尖東看聖誕燈飾🧡,打卡拍

🍕 聖誕超抵套餐! Rock n Roll Pizza!
🇮🇹 餐廳:  PizzaExpress
🔴食評:

吃完大餐後,不要忘記去尖東看聖誕燈飾🧡,打卡拍照留念呀~
▫▫▫▫▫
🎉 優惠資訊:由即日至12月14日,在官網或親身訂購任何外賣自取聖誕套餐,即附送1份焗麵包球配朱古力榛子醬呀。不能與其他優惠同時使用。只限網上訂單或親身到餐廳訂購。
2020-12-09