2021-05-24 641 瀏覽
夏天熱厭厭啦下晝嘅時間一出太陽就已經成35 36度有事想行吓條街行多兩步都已經汗流浹背今日出去旺角晒兩晒就已經成身濕晒又熱又焗條街簡直唔係俾人行所以就上咗新世紀廣場度嘆冷氣行商場不過行吓下就即刻肚餓啦所以就入到去PizzaExpress度食下午茶依家PizzaExpress下午茶已經有咗套餐所以唔使揀即刻叫返個二人餐二人餐包括一個前菜兩款主菜同兩杯飲品所以我前菜就叫咗二式肉丸雖然佢係小食累但係佢嘅肉丸都非常之咁多一個碟仔起碼有成六七粒再加上花茄醬附近仲有趣薄餅非常之咁好食我係呢個係happy呀話時間就要左飲品而家叫其他飲品仲有買一送一去到呢個時候就已經上檸檬茶所以立即飲番杯冰凍嘅檸檬茶再睇返個Menu原來檸檬茶係無限添飲所以唔使就住就住飲完一杯即刻叫refill之後就叫咗海鮮薄餅開嘅海鮮種類非常之咁多唔單止有蝦有帶子有蜆肉仲有八爪魚之後就叫咗海鮮薄餅開嘅海鮮種類非常之咁多唔單止有蝦有帶子有蜆肉仲有八爪魚而且佢嘅薄餅邊做吼得非常之咁香菜好似薯片咁趣博博二個餡再加上芝士就係非常之咁遠新可口再加埋鹹鹹酸酸嘅橄欖非常之咁開胃另外叫咗個意式肉醬寬條麵呢個就正正常常但係略嫌海嘅肉醬唔溝蕃茄味但係都
夏天熱厭厭啦

另外叫咗個意式肉醬寬條麵呢個就正正常常
但係略嫌海嘅肉醬唔溝蕃茄味但係都不過不失啦

最後因為為食嘅關係叫多咗款意大利雪糕
作為甜品叫咗出去朱古力口味果然係意大利
雪糕入口非常之咁滑溜而且又唔會太甜再配合埋冰凍嘅檸檬茶簡直為這個下午消晒暑
一向都是PizzaExpress的fans,適逢週末出去行街,兜兜轉轉決定揀返呢度,鍾意佢哋小朋友設施齊全、每次有公仔紙玩,等食物時有些細藝不會騷擾到其他人,是少有高質食物但kids friendly 的餐廳。兩大兩小通常我們懶得選擇就來一個二人餐+一個兒童餐就夠食。麵包球是必須的,大人小朋友都鍾意!小朋友大個咗,現在一碟都唔夠分,自己都未必食到一個,有人覺得硬繃繃,我自己就好鍾意啦!二人餐的前菜選了意式焗肉丸,配菜的薄餅都好好味呀!肉丸非常夠味,三粒真係唔夠喉!每次叫兒童餐一定要跟一個gelato,就算沒有點兒童餐都會另外叫一個!不同餐廳存貨不同。有時會有朱古力味、士多啤梨味或者香草味。(個人最推介士多啤梨)跟兒童餐就只能配搭香草雪糕。兒童餐主菜通常會選擇這個火腿螺絲粉,份量不少,小朋友最鍾意!兒童餐真的好抵食呀!除了有一杯自選果汁(橙汁/蘋果汁/汽水)之外,另外包一杯熱朱古力(伴碟的曲奇餅都好好食)pizzaexpress 的pizza是我最喜歡的類型!脆底餡料出色非常高質,如果以薄底薄餅來說暫時未有其他代替品。二人餐主菜選pizza和野菌螺絲粉,上枱熱辣辣依舊滿意,總結還是會繼續

二人餐主菜選pizza和野菌螺絲粉,上枱熱辣辣依舊滿意,總結還是會繼續encore的餐廳。
2021-04-18
2021-05-15 359 瀏覽
今日想食啲特色啲嘅下午茶,雖然呢間嘢正式嚟講係冇下午茶,但係唔想食茶記啲咁"行"嘅產品,而且呢度環境又舒服,已經畀印象分!由於剛剛冇幾耐食咗某拉麵好鹹,於是就想試吓甜品下午茶,一叫咗呢個黑松露雪糕($58+10%) ,簡直係"前世未食過"!一遞上嚟,松露香氣勁撲鼻,隔住口罩都聞到,再睇賣相,簡直係perfect,上面脆筒,中間係充滿兒時回憶味道嘅疑似homemade香草雪糕,下面係滿滿焦糖漿嘅脆撻,再配合松露油同開心果碎,鹹甜交集,口感層次超豐富,真係要頒個獎畀佢!

2021-05-02 386 瀏覽
琴晚同朋友約左去moko既pizza express食dinner,見到有新menu - 西西里島,就決定試下喇!西西里肉腸菠菜薄餅:依款薄餅系薄款,所以吾怕食到太濟。當中既菠菜,肉腸和兩款芝士平均分佈系pizza上。由於是菠菜材料,食起上黎幾健康;再加入左芝士,令整個味道更加之香口。至於肉腸,個人覺得比較鬆散一點,味道跟菠菜幾夾。茄子番茄寬條麵:為食素既朋友而設,味道也可以比上平時既意大利麵啊!茄子幾大片,口感軟硬度剛好。番茄酸酸地令人愈食愈開胃。寬條麵口感吾太硬又吾乾,份量二人食用也可以的。番茄香草沙甸意粉:第一次食意粉配沙甸魚。沙甸魚沒有骨,魚味香口,而且吾止得一兩件。當中仲有提子乾和香草麵包糠令整碟意粉大大增加口感。最後,我們點了心太軟作甜品。心太軟以鐵板上,令當中流出黎既朱古力仲熱熱的。配合埋凍冰冰既雪糕,味道一流!

愉快的一天由一個美好而豐富的早餐開始💯平時去Pizza Express 都係食pizza🍕唔講唔知原來Pizza Express有早餐供應除咗輕盈版的pizza外,仲有蝴蝶粉,三文治,同意式早餐等,價錢由$48-$98不等。另外$10起可以加配飲品一杯。.我同朋友叫咗「番茄湯肉丸蝴蝶粉」($58)同「傳統意式早餐」($98),飲品叫咗「Jasmine Tea」(+$10)同「Apple Juice」(+$18)「番茄湯肉丸蝴蝶粉」配以豬肉丸、菠菜同太陽蛋,份量適中。蝴蝶粉連番茄湯一啖入口,先感覺到香濃番茄味,然後就是彈牙的蝴蝶粉。肉丸掛上番茄湯,咬開入面好juicy。「傳統意式早餐」份量好足的一大碟,入面包括了七款配料,火腿、意大利肉丸、太陽蛋、雜錦蘑菇、番茄、火箭菜、自家製麵包。麵包口感特別,裡面綿密煙韌,外皮略脆,有麥香。我喜歡撕開,沾點番茄醬一起吃。好飽肚。雜錦蘑菇烤得非常香口惹味,入口濃濃菇香。原個番茄烤至外皮脆,入面保持水潤,加了黑椒,簡單而美味。「Jasmine Tea」呢道用上Teapigs的茶包。茉莉花茶口感清新香氣優雅,令人心情輕鬆愉悅。.「Apple Juice」微

愉快的一天由一個美好而豐富的早餐開始💯
平時去Pizza Express 都係食pizza🍕

唔講唔知原來Pizza Express有早餐供應

「番茄湯肉丸蝴蝶粉」

「傳統意式早餐」
雜錦蘑菇烤得非常香口惹味,入口濃濃菇香。
原個番茄烤至外皮脆,入面保持水潤,加了黑椒,簡單而美味。

「Jasmine Tea」
「Apple Juice」
微微酸甜的蘋果汁,令人開胃。

📍PizzaExpress
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場L1層182號舖
2021-04-12 331 瀏覽
逢星期一上班都是最痛苦的,我決定要對自己好點兒,順便帶上多一份早餐和公司同事分享。經過moko的時候,大部分商店都未開門,見到pizza express 係一上電梯行前少少就見到,而且價錢貼地,而且款式多,又可以和同事分享。加上外賣有折扣,決定外賣回公司吃。雜莓麵包球軟軟糯糯幾濕潤 ,不會太乾,加上配搭的果醬和水果,真係一口一個麵包球,真係適合化了妝的我和同事們,甚至連唇膏都唔會整甩。很後悔只買了一份,實在太好吃,而且每個麵包球尺寸大小方便進食。另外,再點了一個早餐pizza,薄批底吃上口感覺比較輕盈,而且一次過搭上早餐必定會有的蛋、肉腸、煙肉蘑菇和車厘茄,跟傳統意式早餐的配搭材料一樣。帶回公司之後,同事們都忍不住要嚐一塊,即使外賣,拿回公司再吃,也還有餘溫,吃上口也還是溫的。最貼心的莫過於餐廳職員會追問要切的塊數,儘量配合。而且飲品方面,咖啡的味道也很香濃,而熱茶方面,餐廳職員幫我分開茶包和水,避免茶包浸泡過久。
2021-04-08 247 瀏覽
北京烤鴨pizza🦆$158-呢個pizza一向都係Pizza Express既signature.有趣出奇既配搭但就出奇地夾同惹味!脆皮薄批皮上搽均勻北京烤鴨海鮮甜醬,再鋪上烤過既鴨胸片🦆、青瓜粒🥒、京葱、最後屎芝士🧀️。新奇有趣玩味十足😹但係好食!烤焗雞翼🐔$83-6️⃣隻香烤雞翼,外皮脆脆肉質豐富入味,配搭火箭菜🥗同蜜糖芥末醬🍬,十分滿足!Tiramisu 🍰$38-濕潤既蛋糕配上軟綿綿既cheese,可可粉唔會太甜,口感豐富,食落滿足唔heavy!
北京烤鴨pizza🦆$158

烤焗雞翼🐔$83

Tiramisu 🍰$38
  • 北京烤鴨薄餅
  • 烤焗雞翼
  • Tiramisu
2021-03-23 514 瀏覽
我絕對係moko pizza express嘅常客因為我真係太中意吃佢哋嘅雞翼太好味啦!!!點解可以焗到甘好味㗎😂朋友話上星期係奧海城分店試咗個北京填鴨pizza,幾過癮甘話!搞到我鬼甘好奇🤪(平時嗌親都係穩陣起見個d味😅)估唔到又意外地夾北京填鴨嘅醬汁同個薄餅底好夾,夠曬惹味北京填鴨又唔會烤到太乾又真係朋友講嘅咁,又幾過癮唔使多講啦,呢個雞翼💯溫馨提示:堂食會好吃過外賣好多,始終凍咗係真係無咁好吃的!pizza都係啦😀
我絕對係moko pizza express嘅常客
因為我真係太中意吃佢哋嘅雞翼
太好味啦!!!點解可以焗到甘好味㗎😂
估唔到又意外地夾
北京填鴨嘅醬汁同個薄餅底好夾,夠曬惹味
北京填鴨又唔會烤到太乾
又真係朋友講嘅咁,又幾過癮

北京烤鴨薄餅

烤焗雞翼

唔使多講啦,呢個雞翼💯

Guava Beer(small)

Peking  Duck Pizza& Chicken  Wings

北京烤鴨薄餅
烤焗雞翼
2021-03-14 254 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。年年稱心如意.PizzaExpress。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤和家人出去食飯慶祝想食pizza 一定想到PizzaExpress今年更試到新出品——如意套餐 套餐包括:1客軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤、2款自選主菜及2杯自選飲品好吸引,又抵又好食!    荔枝特飲香甜清爽又滋味,非常適合配薄餅一起食 軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤這是一道對各種味道極之了解的組合軟心芝士有足夠的香滑芝士味帕爾馬火腿鹹香十足蜜桃甜蜜果香互為配合,味道有層次又開胃 喜歡這裡的薄餅,因為夠正宗又薄又脆,用料新鮮好有外國的香氣口感 特級瑪嘉麗皇后薄餅用了水牛芝士、新鮮羅勒、馬蘇里拉芝士、番茄醬所以簡單得來又具有香香的芝士味傳統的香氣,總令人感到溫馨!  牛肝菌西班牙腸薄餅極香濃,天然牛肝菌氣度十足!搶眼的香氣,配以帕爾馬火腿、西班牙腸的鹹香,再加以火箭菜的衝擊對味覺是極有吸引力同日有很多一家大小來吃的客人感覺很溫馨,很有愛呢!

雜感女生   好味日記

˚*。年年稱心如意.PizzaExpress。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

和家人出去食飯慶祝

想食pizza 一定想到PizzaExpress

今年更試到新出品——如意套餐

好吸引,又抵又好食!

荔枝特飲

香甜清爽又滋味,非常適合配薄餅一起食

軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤

這是一道對各種味道極之了解的組合

軟心芝士有足夠的香滑芝士味

帕爾馬火腿鹹香十足

蜜桃甜蜜果香

互為配合,味道有層次又開胃

喜歡這裡的薄餅,因為夠正宗

又薄又脆,用料新鮮

好有外國的香氣口感

特級瑪嘉麗皇后薄餅

用了水牛芝士、新鮮羅勒、馬蘇里拉芝士、番茄醬

所以簡單得來又具有香香的芝士味

傳統的香氣,總令人感到溫馨!

牛肝菌西班牙腸薄餅

極香濃,天然牛肝菌氣度十足!

對味覺是極有吸引力

同日有很多一家大小來吃的客人

感覺很溫馨,很有愛呢!

2021-02-10 2107 瀏覽
新年一家大小外出吃飯,但沒有堂食怎麼辦?唯有外帶回家啦~晚上時分,我們肚子也蠻餓,一收到新鮮出爐焗好的薄餅,眾人也忍不住立馬吃幾口。帕爾馬薄餅火箭菜沒有過多,因此也沒吃到我最討厭的苦澀味。兩者比例剛好,不會因為薄餅有較多肉食而變得油膩,反而沒啥油,軟芝士輕盈又惹味,用手拿著吃也不會食得狼狽。這種傳統薄餅挺飽肚,餅批餡料實在,不是空氣批,每人幾塊已足夠,而且冷了吃還是美味不減。牛肝菌西班牙腸薄餅小妹我偏向心儀菇菌類的薄餅,感覺比較健康又可口,今天來點新意思,要了個新批。牛肝菌食味幾重,愛菇人士一定幾受樂,而且份量也不少。下了西班牙腸,吃時具咬口,一軟一脆的。薄餅超薄,每啖都是卜卜脆,一口氣連吃幾片也不會食濟。青菜沙律🥗賣相漂亮,份量十足。沙律菜及青瓜爽口,蕃茄仔鮮甜,菜沒黃,相當脆綠。為吃大餐的我,減少幾分罪惡感。蒜蓉包配上馬蘇里拉芝士及巴馬臣芝士焗好的蒜蓉包,有別於一般的。面團外面少少脆,內在軟綿綿,包身吸收晒蒜蓉濃香,十分簡單。特別的配上兩種芝士,令普通的蒜蓉包也有不同的芝味,質感突出,還做到拉芝效果喔!牛肝菌雞肉螺絲粉外賣的保溫盒精美硬身,包裝有點似飛機餐🤣連外賣盒都那麼漂亮,煥然
新年一家大小外出吃飯,但沒有堂食怎麼辦?唯有外帶回家啦~

帕爾馬薄餅

牛肝菌西班牙腸薄餅

牛肝菌食味幾重,愛菇人士一定幾受樂,而且份量也不少。

下了西班牙腸,吃時具咬口,一軟一脆的。

薄餅超薄,每啖都是卜卜脆,一口氣連吃幾片也不會食濟。

青菜沙律🥗

蒜蓉包配上馬蘇里拉芝士及巴馬臣芝士

牛肝菌雞肉螺絲粉
外賣的保溫盒精美硬身,包裝有點似飛機餐🤣連外賣盒都那麼漂亮,煥然一新。

意粉彈牙,回到家吃也不糊口。牛肝菌芬芳,雞肉入味,加上爆汁的小蕃茄,有外表亦有內涵,滋味無窮。

帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
拌有羅勒香草汁的沙律菜ok醒胃,加入蜜桃和車厘茄又有幾分酸甜,有些許辛辣,味道清新中有點刺激,再灑上芝士碎,更添濃厚,菜式平衡得來一次過吃出幾種味道。

另外,舖上咸香高檔的帕爾馬火腿,沙律立顯豐富,兼帶一點奢華的咸鮮,口感亦佳。

焗面包球配朱古力榛子醬
之前也買過來吃,面包波波配甜朱醬,是道澱粉質甜品

榛子醬很甜,份量好少,只夠每個面包沾一點點,倒沒那麼甜漏。

面包樣子很普通,細細件卻質地不俗,焗得外脆內軟,實在叫人嚐了一大堆薄餅後,還是會接著吃兩件作結。

食後感:向來很喜歡吃pizza, Pizza Express 一直知其美味,定期會前往光顧,是次埋單時,店員還贈送了一張50元優惠卷,留我可以下次用呢🤩真好,幾識做生意😇

P.S. 還有,員工有禮又友善,有安排等外賣的我們暫時入店內坐一下,不用罰企。
  • 帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
2021-02-06 388 瀏覽
好驚呀一個人食得晒😣經OpenRice買 PizzaExpress 10吋 pizza有半價優惠只係$66,微波爐叮翻熱仲要自己加多啲芝士,又幾好食喎,雖然返到屋企餅底已經稔晒,但係佢啲醬汁加火腿配料味道相當唔錯,外賣自取又多另一個選擇啦
好驚呀一個人食得晒😣
2021-01-24 500 瀏覽
*必點焗麵包,好正 *同朋友慶祝生日,去左太子新世紀廣場PizzaExpress,我哋中午坐近窗的位置,隔住塊玻璃都覺得好熱,最後換了位置先舒服d。點了兩份set Lunch,加一個朱古力心太軟配雲呢拿味雪糕做甜品。兩份餐包括有皇后薄餅傳統餅底,忌廉雞肉蘑菇長通粉,前菜要焗麵包球配蒜蓉牛油和沙律菜,薄餅好好味,忌廉雞肉蘑菇長通粉好細碟,一個人食都唔係好夠飽。PizzaExpress的焗麵包球次次去到都會必點,無論配蒜蓉牛油還是朱古力榛子醬,都係咁出色,一人一份先夠滿足!甜品朱古力心太軟配雲呢拿味雪糕,因為朋友生日有要到生日牌,我地因為影相的關係,到開始食的時候雪糕都開始溶。朱古力心太軟外脆內暖,好好味!
*必點焗麵包,好正 *

2020-11-08
10 分鐘 (堂食)
2021-01-04 426 瀏覽
筆者真係好鍾意食義大利菜🙈成日都會心思思想食pizza同埋意粉不過講到義大利菜 就梗係唔少得肉丸啦肉丸沾滿番茄醬汁 茄味濃郁之餘仲有啖啖茄肉用黎點麵包食 真係大滿足啊💕哩間義大利餐廳嘅片皮鴨pizza係我至愛🙈片皮鴨pizza超級大個pizza底香脆 搽左大量京式醬汁上面有好多鴨肉同埋青瓜面頭仲有唔少芝士 真係非常邪惡🙉我地得2個人食 食左2塊已經覺得好heavy所以想試嘅朋友記得搵多幾個人share啊😣Carbonara都係我好鍾意嘅菜色哩間餐廳嘅carbonara非常creamy帶有煙肉嘅鹹香 超級好玩啊🥰
筆者真係好鍾意食義大利菜🙈

Carbonara都係我好鍾意嘅菜色
哩間餐廳嘅carbonara非常creamy
帶有煙肉嘅鹹香 超級好玩啊🥰

2020-12-06 441 瀏覽
披薩種類好多,味道亦都唔錯,想吃pizza噶朋友仔,無論係喺餐廳裏面堂食或者外賣又好,,,是非常之唔錯選擇下次可以試下佢嘅通粉喇,甚至其他披薩嘅小食,非常之值得期待。
外賣自取
2020-11-09 512 瀏覽
普普通通既餐廳,但佢啲麵包幾好食,叫咗幾樣食,火腿沙律,醬汁幾好食,麵包同沙律好夾有個係麵包配芝士蘑菇,又係好夾,但味道有啲淡仲有個芝士蘑菇,呢個真係麻麻地Pizza都麻麻地,太乾
普普通通既餐廳,但佢啲麵包幾好食,叫咗幾樣食,
火腿沙律,醬汁幾好食,麵包同沙律好夾
有個係麵包配芝士蘑菇,又係好夾,但味道有啲淡
仲有個芝士蘑菇,呢個真係麻麻地
Pizza都麻麻地,太乾