2024-05-14 103 瀏覽
.香港罕見嘅泰菜fine-dining, 主要以海鮮為主, 每道菜都精心加入泰式元素👍🏻 調味都配合返香港人嘅口味, 唔會話好辣 但同時可以品嚐到泰國的辣椒,香草同香料! 整體不過不失; 10道菜嘅dinner set, 個人幾鐘意頭盤”Yum”用左Ama Ebi配羅勒同蕃茄,酸酸甜甜好開胃!.🔻🍽 Plaa📌 地址: 中環擺花街8號2樓.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforsoutheastasian #tummysreadyforthai

🔻
🍽 Plaa
📌 地址: 中環擺花街8號2樓
2024-05-07 82 瀏覽
Today is my last chance to visit this restaurant. I was told by my friend that the restaurant is going to close down, which is really sad.It's a pity to hear this news because the chef has a passion for Thai food and aims high to earn a Michelin star in Hong Kong. I hope he will have a great journey after he returns to Thailand.I like their seafood dish the most and I wish I could have time to try his food again!

2024-05-06
2024-04-01 184 瀏覽
呢間地方真係唔錯由環境裝修去到服務冇乜嘢可以挑剔裝修舒服優雅夥計服務態度好嘢食感受到係用心製作同埋啲餐牌會耐唔耐轉所以經常有新鮮感比到客人呢度好朋聚會情侶拍拖都係一個好嘅選擇未試過嘅朋友仔快啲過嚟感受吓
🧄Plaa (Central , HK) 🧄👅Taste: 4/5 (Special experience)🌌Atmosphere: 3.5/5 (Comfy and modern)💳Price: 3/5 (Reasonable)Modern裝修 入到去都幾靜 可能係平日夜晚無咁多人 但係環境都算舒服 唔會話同隔離枱好近 適合情侶/兩三個朋友傾吓偈嘢食方面 fine dine形式嘅泰菜我就未試過 有幾個courses係好熟悉嘅味道 但換左個靚靚form 個squid變左noodle令個口感多左層次配埋冬蔭功幾夾 馬友個魚皮都好香脆 龍蝦個dish糯米飯配埋啲乾蔥、乾蒜、炸紫米 令到個味蕾豐富好多 建議撈埋食 牛扒就standard但唔夠thaiServer都幾細心 食完曬啲course會嚟問下你feedback 比有個感覺係都會接納你嘅意見 係個小加分位🪐Overall Restaurant Review🪐👯‍♂️咩人岩去: Fine dine lovers/情侶拍拖/兩三個知己談心打卡Pros: -有啲嘢食都有小驚喜 出面少可食到-裝修簡潔 坐得舒服 -Staff好friendlyCo
🧄Plaa (Central , HK) 🧄
💳Price: 3/5 (Reasonable)

🪐Overall Restaurant Review🪐

Pros:
-有啲嘢食都有小驚喜 出面少可食到
-裝修簡潔 坐得舒服
-Staff好friendly

Cons:
-上菜都快 個幾鐘食完 但我唔鐘意坐太耐 值得
2024-03-12
紀念日
-彼时已经在计划今年暑假去泰国的度假计划,想起上一次去泰国已经遥远,彼时去了泰北清迈清莱一带,白昼的佛寺庙宇与夜间的烟火夜市,如今再回想早已不真切。 走进摆花街的这间新开的泰餐厅时,泰国那似乎无所不在的香茅气息围绕聚拢,似乎有一刻让遥远的记忆又开始鲜活起来。泰北风情之上更融合了日法料理风格,比传统泰餐多出了更多有趣风味与呈现。-这间唤作Plaa的餐厅便很像清迈街头的泰式小馆。店铺以莫兰迪蓝和粉为主,配色整洁明亮,有能望着街景的明亮落地窗,装饰恰到好处不喧宾夺主,只是让人感到舒适而已。来客或许也只是想来一份美食来打发工作日的午休时间,却没想到意外地落胃。-Truffle Kanom Krok不常吃早餐的我,午餐喜欢以温热的食物开场,而冬日菜单里最值得“放纵”的便是来自黑松露的香气。自制椰泥酱配上芝士粉,满足人对于淳厚的一切想象,一口咬下,温柔地打开味蕾,成为又一道融入海岛风味的特别前菜,便是属于假日的一刻畅享。-Yum Sum OPomelo/Thai River Prawn/Roasted Chilli Paste顶上油炸紫苏叶的柚子粒就像是结合了日式风味的天妇罗,香料与蔬食的结合迷人
Truffle Kanom Krok
Yum Sum O
顶上油炸紫苏叶的柚子粒就像是结合了日式风味的天妇罗,香料与蔬食的结合迷人,大虾亦预先用泰式烧椒酱调过味,入口一刻的酸辣香气构成了口感的一重复杂度。
Tom Yum
Squid Noodle/Lemongrass/Kaffir Lime/Brioche/Chilli Butter
浓郁虾汤与泰椒、柠檬叶、香茅,泰国香菜在盘中融合滋味,令香料新鲜的香气充分释放在汤汁中,再多添一份鱿鱼面,清香与鲜美便在盘中相互纠结。plaa做的是新派的泰式洋食,不仅调味烹饪里融合了两种风格,而在原本的料理基础上也扎实稳健。一款布里欧修,同诸多西餐厅相比亦不逊色,面包里融入了鱼露的鲜醇,再配上泰椒黄油,能佐出主食的丰腴。
Massaman
Yellow Chicken/Shrimp Cake/Morel Mushroom
主厨对炮制三黄鸡也颇有心得,黄姜、香茅、辣椒等多种香料,按照传统制法进行腌渍并烤出醇厚香气,与土豆千层以及酿入猪肉的羊肚菌拌匀入口,在滋味丰富变化的大啖大嚼中才算是不辜负一道对味的主菜。
I-Tim Mak Phrao
Coconut Snow/Banana/Yogurt Ganache
少不了的还有冰淇淋带来的快乐,浓郁的椰子粉与酸奶甘纳许以及焦糖香蕉的奇妙组合,也碰撞出了香甜以外鲜醇的口感。
Mignardises
Passion Fruit Jelly
带着水果清香的百香果软糖,适合收束,亦充满清爽与松弛感。
Add-on
Satay
炭上烤一切,从猪牛羊鸡到海鲜、蔬菜,万物皆可烤,搭配调味亦变化多端,沙爹酱轻松无拘地随心搭配,大概便是泰式烤串的奥义。
热火朝天的海鲜与假作冰冷的甜美冰霜,在此间变成春日里的肆无忌惮,也变成了缓解开学前焦虑的、能够聊以慰藉的短小假日。想起从前常去泰国时,有朋友问我喜欢吃泰国的什么料理时,有段时间的回复便如此这般,不管是街边的烟火小食,亦或是高楼食肆里的精致佳肴,我都中意,而Plaa便是这二者的结合。

2024-02-15 187 瀏覽
情人節去左一間泰國fine dining 慶祝!餐廳位於中環,裝修以pastel colour為主,少女心爆棚🫶🏻 餐廳主打海鮮料理,用法式煮法同埋fine dine 體驗加入泰國風味👍🏻 初初驚菜式會好辣,但係又唔會,仲幾符合我口味😋 侍應服務都唔錯🥰/Lunch Menu $680/🌟 Truffle Kanom Krok Kanom Krok (椰子奶油班戟) 係泰國地道小食,加左黑松露成件事昇華左!松露味道好香,椰子奶油帶有少少甜味,迷你班戟表面香脆入面煙韌,係一個好開始👍🏻🌟 Yum Som O柚子沙律賣相好吸引,加左辣椒醬味道香口,中間仲有個roasted chilli paste 口感好順滑🌶️ 旁邊有一隻肥美海蝦😍非長厚肉口感彈牙!🌟 Tom Yum條狀魷魚口感好軟熟,對於唔係好食得辣嘅我黎講冬蔭功湯酸辣度啱啱好🤣 佢另外仲配埋Broiche,好鬆軟,搽d chilli butter 再點冬蔭功湯黎食好正😋🌟 Satay另外仲加左個伊比利亞豬沙爹串燒,肉質軟熟🐷🌟MassamanYellow chicken 賣相好靚😳 雞肉好嫩滑,外皮炸得鬆脆🐔加埋紅咖哩味道更加香口!🌟

/Lunch Menu $680/

🌟 Truffle Kanom Krok

🌟 Yum Som O

🌟 Tom Yum

🌟 Satay
另外仲加左個伊比利亞豬沙爹串燒,肉質軟熟🐷

🌟Massaman

🌟Gaeng Bai Cha Plu
黃咖哩龍蝦非常出色!龍蝦彈牙,黃咖哩椰奶味相對濃郁,另外佢個炒糯米飯加埋香脆蒜粒同埋薏米等等口感好好👍🏻

🌟I-Tim Ma Pharo
甜品面頭係coconut snow,比刨冰口感更細膩,裡面就有香蕉同埋乳酪👍🏻 另外仲有兩款petite four作結😋

估佢唔到呢間餐廳咁好食💜真係好喜出望外,呢間Thai fusion 非常好食,每道菜式都好岩我胃口。個帶子好特別(七彩圖嗰個),個汁一百分👏🏻仲有個冬蔭公蝦湯我好鐘意,炙燒蝦加喺湯入面,非常match,仲有個main course 轉左龍蝦飯,super Thai,好食過好多米之蓮,Thai fusion 黎講都有排名(我既餐廳名單內)overall 呢間餐廳都係A💜🩵Lunch tasting menu🩵❤️Truffe Kanom Krok🩷Nam Jim SeafoodGillardeau Oyster / Horseradish / Tomato🧡LarbScallop / Blade Coriander / Yellow Capsicum💛Tom Yum GoongBotan Ebi / Lemongrass / Kaffir Lime / Brioche / Chilli Butter💚Neua Gor LaeWagyu / Artichoke / Green AppleOrGaeng Bai Cha PluLobster / Southern Yellow Curry /

🩵Lunch tasting menu🩵

💙Wan Yen
Mignardises

$800 per person
2023-12-22
❀ Plaa #中環 ❀❗香港新開高級泰國菜 主打海鮮菜式❗——————————————————香港最近開咗間新嘅泰國fine-dining🤩作為泰國菜喜好者決定喺生日嘅時候一試!主打海鮮料理,用法式嘅烹調方法,加入泰國風味🇨🇷餐廳裝修中帶入海洋元素,整體感覺舒適。侍應有唔少仲係泰國人,服務唔錯,喺度慶祝生日仲有蛋糕送🎂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Dinner Menu $1280♥ Shima Aji Ma Hor, Truffle Kanom Krok先嚟兩個finger food~番石榴上面裝住少少香辣魚肉,鹹鹹酸酸幾清新。另外係松露椰子奶油班戟,將泰國地道小食昇華✨班戟表面香脆,內裏煙靭。椰子味非常濃郁,再滲透松露香氣,一試難忘。.♥ Nam Jim Seafood用上新鮮肥美嘅Gillardeau生蠔,非常Creamy🦪加上蘿蔔磨成嘅香滑醬、傳統泰式酸辣醬磨成嘅刨冰,冰凍鮮甜十分開胃☺️.♥ Larb餐廳招牌菜,用上生菜包嘅概念,不過換上日本北海道帶子。醬汁非常鮮艷奪目💚💛綠色為泰式菠菜花,以黃色則是黃咖喱橄欖辣椒油,入口的確會有淡淡的生菜包香氣,但欠驚豔🙈.♥ Tom Yum Goon
❀ Plaa #中環 ❀
❗香港新開高級泰國菜 主打海鮮菜式❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Dinner Menu $1280
先嚟兩個finger food~
番石榴上面裝住少少香辣魚肉,鹹鹹酸酸幾清新。

♥ Nam Jim Seafood
用上新鮮肥美嘅Gillardeau生蠔,非常Creamy🦪

♥ Larb
餐廳招牌菜,用上生菜包嘅概念,不過換上日本北海道帶子。

♥ Tom Yum Goong
冬陰功味道正常,現在有隻炭香大蝦🍤
可以點一點附送Broiche,更好吃。

♥ Tom Kha
馬友魚先風乾後煎,特別香脆。
肉質紮實、魚味頗香🐟
刻意將椰子湯整成更creamy嘅醬汁,加入咗西米、樽魚子、香草油,份外惹味,比招牌菜更出色😋

♥ Neua Gor Lae
和牛煎得幾好,夠嫩滑🐮
配上微辣嘅紅咖喱,仲有少少香甜蘋果蓉中和辛辣。

♥ Gaeng Bai Cha Plu +$380
有半熟龍蝦🦞夠爽口,配黃咖哩醬,都幾香口。
最特別係配炒糯米飯,混入香脆香蒜粒,口感幾特別又好食👏🏻
我哋一致認為呢個係全晚最出色!

♥ Wan Yen
底下為杏仁布甸🍮加富有泰國特色嘅石榴刨冰、山竹肉,係個酸甜清新嘅甜品

♥ Lam Yai
相比之下呢個甜品更加出色😆
用泰國嘅龍眼整成海綿蛋糕,配椰子忌廉、椰子冰淇淋、新鮮龍眼,淋上威士忌焦糖醬。
層次口感豐富,味道獨特,其他地方絕對揾唔到🤩

♥ Petite four
有每人一粒泰茶馬德蓮及芒果糖。

♥ Birthday cake
喺度慶祝生日,仲會送朱古力慕絲蛋糕🎂
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度:3.9/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
喺香港較少有嘅泰國fine dining,感受到廚師花上好多心思將泰國菜昇華✨不過略嫌整體味道欠驚喜,大部份都係中規中矩🙈
2023-10-31 328 瀏覽
Dinner Menu💲1,280-0️⃣Shima Aji Ma Hor1️⃣Trume Kanom Krok2️⃣Nam lim Seafood: Gillardeau Oyster / Horseradish / Tomato3️⃣Larb: Scallop / Blade Coriander / Yellow Capsicum4️⃣Tom Yum Goong: Botan Ebi / Lemongrass / Mushroom / Brioche / Chilli Butter5️⃣Tom Kha: Threadfin / Trout Roe / Coconut6️⃣Neua Gor Lae: Wagyu / Artichoke / Green Apple7️⃣Gaeng Bai Cha Plu: Lobster / Southern Yellow Curry / Betel Leaf (supp. 💲380)8️⃣Wan Yen: Pomegranate / Almond / Mangosteen9️⃣Lam Yai: Longan / Coconut / Thai Whisky🔟Mignardises-the t

Dinner Menu💲1,280
0️⃣Shima Aji Ma Hor

1️⃣Trume Kanom Krok

🔟Mignardises

the threadfin was nicely cooked with super crispy skin😋 the brioche tasted super buttery but a bit too oily and flaky for me🤔the lobster fried rice was defo the highlight of the menu! Tasted like paella and some fried onion was added to give extra crunchiness👍🏻 dessert was just normal but the extra thai mousse cake served for celebration was quite nice🤣
rating: 7.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Plaa (Central)
📍2/F, 8 Lyndhurst Terrace, Central Hong Kong
🔗#7eating中環#7eating泰國菜#7eating西式
今次體驗相當難得,可以劃分兩部份,Part 1有幸跟到Chef lan煮泰菜,烹調手法👨🏻‍🍳Part 2當然唔少得食😋本身非常喜愛fine dining,除咗試到signature dish外,揉合生活品味和餐飲文化亦係用餐同時享受到嘅👍🏻Plaa就係以泰式料理為基礎,泰式香料及醬汁,以法式烹調長展現嘅新派泰菜 🇹🇭x🇫🇷 Dinner Set ($1580/pp)Appetizers Shima Aji Ma Hor (深海池魚及蓮霧)Truffle Kanom Krok (松露芝士野菌及椰子米糕)Nam Jim Seafood肥美嘅Gillardeau Oyster,加入泰式元素,冰涼嘅番茄酸辣刨冰及辣根,幾夾亦提昇咗唔少蠔嘅鮮味Larb好eye catching 嘅一道菜,北海道帶子配上芫茜、薄荷、金不換,伴著味道酸辣黃椒海鮮醬,幾開胃Nam Prik Noom 煙韌有口感嘅冷麵配泰式香草醬,鮮味嘅蟶子加埋烏魚籽咸香,增加味道層次 🆙 幾特別Gaeng Bai Cha Plu初時以為係紫菜,用上檳榔葉包裹爽口彈牙龍蝦,黄咖哩做基底烹煮,龍蝦已經好鮮甜爽口,咖哩香料令海鮮鮮味更

Dinner Set ($1580/pp)
Appetizers
Shima Aji Ma Hor (深海池魚及蓮霧)

Nam Jim Seafood

Larb

Nam Prik Noom

Gaeng Bai Cha Plu
初時以為係紫菜,用上檳榔葉包裹爽口彈牙龍蝦,黄咖哩做基底烹煮,龍蝦已經好鮮甜爽口,咖哩香料令海鮮鮮味更提昇突出

Tao Jiew Plaa
鱈魚預先用泰式豆醬醃好再焗🐟煮法味道同
西京燒有幾分相似😋加入返 lime、咸檸檬及加在面層椰子泡沫,頓時中和返濃甜口感,有點小清新🌿

Neua Gor Lae
和牛來烹調,粉嫩紅肉色睇得出火喉啱啱好,靚到藝術品一樣😍配埋清新青蘋果蓉,減返點點口腔內油脂感✔️

Wan Yen
口感相當清新嘅甜品,杏仁布甸上係石榴刨冰,重點✨刨冰內更混入清甜山竹肉‼️清爽又解膩,啱哂最近咁熱天氣下,食到呢款甜品啱哂🙌🏼
Lam Yai
以另一款夏天嘅生果做嘅甜品;龍眼製成嘅蛋糕,淋上威士忌焦糖醬,帶點新鮮龍眼
肉及開心果脆糖;椰子雪糕及蛋白霜脆
餅,多種層次口感喺呢個甜品都滿足到👍🏻

最後作結嘅有泰式奶茶餅同青檸熱情果啫喱,估唔到🇹🇭x🇫🇷融合幾有新鮮感✨絕對係我呢個夏天嘅highlight✔️
2023-07-22
2023-08-18 404 瀏覽
今日同朋友去了中環食泰菜、這個環境優雅、而且食物擺盤亦很美🩵Nam Prik Kapi: 有豚肉加茄子、豚肉煑得好淋、再配上黑椒汁、好入味呢!Gaeng Keow Wan: 用了我喜愛的鮑魚再加上鮑魚肝、鮑魚好鮮甜、爽口、同泰色綠咖哩好夾!Nam Prik Noom: 有蟶子、青辣椒煑意大利麵, 這是泰國北部傳統做法、入口帶有微微的辣、而且味道濃郁、蟶子好肥美🩷Tao Jiew Plaa: 這道菜賣相吸引、用椰子奶加豆醬烘烤鱈魚、鱈魚煑得好嫩滑、入口有淡淡椰子味、感覺好清新!Wan Yen: 杏仁布甸上面鋪滿石榴碎、而入面仲有小小山竹、口感特別、真的很清甜😍!Homemade Brioche: 這個Brioche 係用冬陰味的、小小辣、好特別、惹味呢!最尾再叫了杯Herbal tea🫖、感覺好relax ☺

最尾再叫了杯Herbal tea🫖、感覺好relax ☺
2023-08-15 213 瀏覽
本身非常喜愛fine dining, 每次都可以嘗試到高水準又驚喜的一餐,今次和朋友在這間餐廳享用晚餐,餐廳的裝修讓人非常舒服,打開tasting menu, 都覺得非常滿意。1. nam prik noom 這道菜使用泰式香草醬調味。蟶子提供鮮美的海鮮風味,自家製義大利麵則帶有彈性和口感。泰式香草醬通常由蒜、青檸、辣椒、魚露和香草等成分製成,給這道菜帶來了香辣和酸爽的味道。1. Ma Prao(椰子香蕉酸奶) Ma Prao 是一種泰式融合飲品,結合了椰子、香蕉和酸奶。這個組合帶來了豐富的口感和味道層次。1. Pandan Madeleine(香蘭蛋糕) Pandan Madeleine 是一種以香蘭為味道基調的小蛋糕。香蘭是一種常用於東南亞料理的植物,具有獨特的香氣和味道。這種融合蛋糕結合了法式Madeleine蛋糕的製作方法和香蘭的風味,讓您可以品嚐到兩種不同文化的味道。1. Larb 這道菜以干貝為主要食材,並加入了香菜和黃椒。干貝提供了豐富的海鮮風味和嫩滑的口感,香菜增添了獨特的清新香氣,而黃椒則帶來了一些甜味和微微的辣度。Larb 是將扇貝的鮮美和嫩滑口感與

1. nam prik noom

1. Ma Prao(椰子香蕉酸奶)

1. Pandan Madeleine(香蘭蛋糕)

1. Larb

這道菜以干貝為主要食材,並加入了香菜和黃椒。干貝提供了豐富的海鮮風味和嫩滑的口感,香菜增添了獨特的清新香氣,而黃椒則帶來了一些甜味和微微的辣度。Larb 是將扇貝的鮮美和嫩滑口感與香菜葉和黃辣椒的清新和辣度相結合。

1. Neua Massaman(和牛面頰肉咖哩羊肚菌)

這道菜以和牛面頰肉為主要食材,並使用咖哩和羊肚菌進行調味。和牛面頰肉是牛的頰部肌肉,非常軟嫩。咖哩帶來了濃郁的香料和微辣的味道,羊肚菌則提供了獨特的口感和香氣。這種融合菜餚結合了泰國的咖哩風味和高級牛肉,味道豐富而美味。

這些泰式融合菜餚將泰國的味道與其他食材和烹飪風格相結合,帶來了多樣且別具一格的口味體驗。
2023-08-14 139 瀏覽
我同朋友一齊去咗中環嘅「Plaa」的泰式Fine Dining,第一次試,真係驚喜連連!話返主菜啦,佢哋嘅「amuse bouche」真係有驚喜,將稀有嘅松露同正宗嘅泰國椰奶完美結合,每一口都有松露嘅香氣,份量啱啱好,一啖食哂,啱啱好!另外一款「泰式涼拌剌身」,入面有扇貝、芫荽同黃色辣椒,扇貝嘅鮮甜真係一流,一啖啱啱落肚,味覺爆炸令人難以忘懷!嚟緊個「Gaeng Keow Wan」,係泰式綠咖哩,有鮑魚肝同鮑魚,烤葫蘆同泰式香草奶油,濃郁嘅味道深得我心。唔可以唔提「泰式柚子沙拉」,酸酸辣辣,令人胃口大增。至於甜品,「Wan Yen」係石榴冰沙,仲食到有杏仁同山竹的味道,消暑之餘更加美味。仲有個「Thai tea chocolate ganache. Passionfruit pâtes de fruits」,就係泰式奶茶巧克力同百香果法式水果軟糖,唔得唔試!「Plaa」唔止食物出色,環境都好舒適,係Fine Dining級別嘅享受。呢間餐廳絕對係一個用餐體驗,食得豐富,品味一流,叫人流連忘返!

唔可以唔提「泰式柚子沙拉」,酸酸辣辣,令人胃口大增。

2023-08-14 119 瀏覽
前排食咗間泰國fine dining之後覺得好驚艷 於是今日就嚟咗呢間試試餐廳淨係設有一個餐牌 所以選擇困難症人士去到完全唔使擔心由於餐牌未必固定就唔全部都詳細介紹啦 會集中講講有記憶點嘅幾道菜~Tasting Menu $1280🦀Kra Thong Thong被稱為“小金杯”嘅兩粒好精緻嘅餡餅前菜鬆脆可口嘅酥餅皮包著滿滿嘅麵包蟹肉 配搭充滿泰國風味嘅椰奶 魚露 香菜同埋辣椒醬令蟹肉更綿密可口🐟YumShima Aji / Green Chilli / Celtuce選用咗深海池魚刺身配搭醃製過嘅萵筍 芹菜同青辣椒 味道酸酸辣辣好開胃🍝LarbScallop / Blade Coriander / Yellow Capsicum🦐Yam Som-O Botan Shrimp / Pomelo Salad / Betel Leaf炸過嘅檳榔葉 再配上牡丹蝦肉同柚子沙律 口感層次豐富 蝦肉非常新鮮爽口!🍅Nam Prik OngCuttlefish / Tomato Chilli Paste / Palm Heart用咗比較少見嘅日本鯖魚 魚生食法保留到海洋嘅鮮味魚肉油脂豐富超級滑嫩 有
餐廳淨係設有一個餐牌 所以選擇困難症人士去到完全唔使擔心

醬汁混合咗烤青辣椒 菠菜 同埋泰國香草
除咗泰國風味仲加入咗來自本地嘅新鮮蟶子同烏魚子醬
味道豐富又唔會搶過食材嘅鮮味

🧈Gaeng Som
Abalone / Bottarga / Fingerroot / Brioche / Chilli Butter

🫑Nok Pi Rap
Pigeon / Nam Jim Jaew / Bell Pepper
Pistachio Ice Cream
🍨Pistachio Ice Cream

🥥Coconut crème brûlée

另外都加點咗以下呢兩款
Gai Tod
🍗Gai Tod $158
其中最鍾意絕對係呢款🏆
聽聞係泰國街頭小食嘅升級版~
餐廳選用新鮮本地雞 仲釀咗本地新鮮蝦整成嘅蝦膠
Gai Tod
Po Piah
  • Kra Thong Thong
2023-08-05 136 瀏覽
柔和既裝修風格,泰式fine dining 再以海鮮為主題,都係第一次嘗試,水準高之餘充滿驚喜既一餐,聽說幾個月會轉一次menuTom Kha加左冬蔭公香油、椰汁,但估唔到味道既配合跟生蠔搭得上,帶出鮮味Miang Kham鰹魚仔、青檸檬、椰絲、辣椒配搭,清新既前菜Larb北海道扇貝配上泰式醬汁,香菜跟黃辣椒、沙律菜,絕對無搶走海鮮既鮮味Nam Prik Kapi相對濃味既道菜式,鯖魚魚味重,第一次以呢個方式去品嘗鯖魚Gual Tiao Ruca 船面搭鮑魚以鮑魚肝醬作醬汁Gaeng Som螳螂蝦酸辣湯,另外會配牛油麵包,香濃牛油味兼鬆脆,有辣味牛油或沾上湯汁享用Plaa馬友魚皮煎得香脆,魚肉滑嫩,側邊配上以蝦醬製成既魚肉丸,係餐廳既招牌菜,味蕾充滿驚喜Wan Yen青檸,熱情果冰,棕櫚籽脆脆,底層仲有椰子肉,清味蕾之餘,驚喜十足Bai Toey開心果雪糕配菠蘿法式多士Petit Four不過wine pairing未去到好突出,但好飽足既一餐廳,處處充滿驚喜,期待下次

Tom Kha

Miang Kham
鰹魚仔、青檸檬、椰絲、辣椒配搭,清新既前菜

Larb

Nam Prik Kapi
相對濃味既道菜式,鯖魚魚味重,第一次以呢個方式去品嘗鯖魚

Gual Tiao Ruca
船面搭鮑魚以鮑魚肝醬作醬汁