2023-02-11 64 瀏覽
位於山林道充滿本土特色嘅 Cafe,係間主打特色意粉同輕食專門店。除咗西式嘅主食,其他食物都加入左fusion 嘅元素,例如魚香茄子意大利飯、麻婆豆腐意大利飯 🥘🤩🥢 好特別~餐廳嘅燈光同設計都好特別,純白色嘅主調👍🏻 除咗有主食 (港式意大利飯)、特色飲品、仲有唔同款式嘅甜品🍮🍰!選擇都好多~今次叫咗主食、小食、甜品各一款~.《芝士明太子蟹肉焗長通粉》🦀 $128成客長通粉好大碟,送上嚟嘅時候係新鮮焗好。面頭鋪滿爆多蟹子、木魚花、紫菜碎,下面嗰層係芝士同蟹肉😍 食落去啖啖肉,好重蟹同明太子味,《蒜蓉牛油焗單骨雞翼》🐔 $58蒜蓉🧄 x 牛油🧈係冇得輸!份量都幾多,加埋有成十隻單骨雞翼,雞翼唔會焗到好乾。單骨雞翼方便食😋《士多啤梨Pancake伴雪糕》🍧 🥞 $86有三層pancake🥞,每層面頭佈滿勁厚既 Cream🧁同士多啤梨漿,側邊有士多啤梨🍓片同藍莓🫐with cream。⭐️要讚下Pancake好 chewy, 彈牙🤤 雪糕嘅選擇有 vanilla, chocolate, matcha and rum~ 見平時少 Rum 味嘅雪糕就揀咗!幾香甜,鍾意飲酒嘅你要試試!

《芝士明太子蟹肉焗長通粉》🦀 $128

《蒜蓉牛油焗單骨雞翼》🐔 $58

《士多啤梨Pancake伴雪糕》🍧 🥞 $86
呢間港式風格Café 主打特色意粉 但就冇提供手工意粉嘅🍝店內空間感大 裝修簡約而不失高雅🥰除左飲品之外 主食都加入本地元素 好特別🫶🏻.📌魚香茄子意大利飯 $138估唔到risotto都可以融入港式元素 仲出奇地夾🤩平時食嘅魚香茄子都比較淋身同油🍆但呢到嘅飯粒粒分明 仲好有咬口 creamy得嚟帶點辣 食落又幾過癮🌶呢個fusion菜係用左芝士取代平時嘅鹹魚 食落冇咁重口味🧀芝士鹹香比較淡 成個意大利飯個辣味會較出😛意大利飯入面嘅肉碎, 茄子粒, 洋蔥嘅份量都好多 食落口感好豐富😚.📌蒜蓉牛油焗單骨雞翼 $58雞翼上到枱熱辣辣香噴噴🔥雞翼有炸過 食落外脆內juicy🐔蒜味比較突出 但牛油味就唔算太出🧄如果加多啲牛油應該會更香🧈旁邊仲有啲胡麻醬沙律 一齊食就fresh啲🥗.📌法式多士配生果伴雪糕 $70多士配一球雪糕 有4款口味: 朱古力, 雲呢拿, 抹茶, 冧酒提子🍦而我哋就揀咗冧酒提子🍇多士係即叫即整 煎到金黃色 賣相好靚🍞蛋香味都幾出🥚另外加左啲蜜糖 食落唔太甜 都唔會好膩🍯配埋冧酒提子雪糕 甜甜地仲帶點酒香🥃但就好快溶 面頭塊多士淋左🤏🏻不過下面嘅多士就係香脆嘅😝旁邊仲有啲士多

📌魚香茄子意大利飯 $138
估唔到risotto都可以融入港式元素 仲出奇地夾🤩

📌蒜蓉牛油焗單骨雞翼 $58
雞翼上到枱熱辣辣香噴噴🔥

📌法式多士配生果伴雪糕 $70
旁邊仲有啲士多啤梨同藍莓裝飾 幾靚🍓🫐
2023-02-02 61 瀏覽
今日嚟到佐敦附近呢一間好有特色嘅咖啡店☁️☁️店舖以簡約風格為主,帶有一點高雅的感覺🍥而且別俱港式風格☁️食物都也有加入了香港特色食物的元素✨✨有很多特色嘅意粉、意大利飯☁️最特別一定係呢一個港式意大利飯-麻婆豆腐意大利飯🙈同埋蜜汁叉燒漢堡✨✨聽個名已經十分之吸引🤤🤤💛除此之外飲品都有好多特色嘅選擇~維也納咖啡☕️都好多人叫呢間咖啡店仲有好多唔同款式嘅甜品🙈睇見都流晒口水啊😆😆☁️卡邦尼溫泉蛋意粉意粉煙韌爽口好好味,味道足夠口感唔錯,裡面有香濃芝士🧀同煙肉🥓。半熟溫泉蛋🥚整得好好,好流心,拌勻好味,而且份量超多,極邪惡🤤☁️黑松露蘑菇意大利飯松露控必食🍄成個飯都好重菇同黑松露味,意大利飯嘅硬度亦都恰到好處,食落口感好好🤪☁️洋甘菊柚子茶呢杯清爽美味飲品真係唔錯✨充滿醇厚香味嘅柚子帶出陣陣洋甘菊茶味🍵酸酸甜甜,十分開胃💛

☁️卡邦尼溫泉蛋意粉

☁️黑松露蘑菇意大利飯

☁️洋甘菊柚子茶
呢杯清爽美味飲品真係唔錯✨
充滿醇厚香味嘅柚子帶出陣陣洋甘菊茶味🍵酸酸甜甜,十分開胃💛
2023-01-22 63 瀏覽
𝒫𝓁𝒶𝓃 ℬ 𝒞𝒶𝒻𝑒- 第二次嚟哩間港式風格嘅cafe🫶🏻 上次同朋友都覺得唔錯,今次專登encore試吓其他嘢食✌🏻-最重要係因為佢哋店內空間大,坐得耐都好舒服😘 -西西里肉丸扁意粉🍝:原來夜晚叫主食會送埋湯同小食,抵🤩意粉我哋兩個share都好夠食,香濃蕃茄肉醬幾開胃🥰-維也納咖啡☕️:微苦嘅latte配上香甜忌廉😍 口感超幼滑,忌廉中和咗咖啡嘅苦澀,就算唔鐘意飲咖啡嘅人都可以試吓🥰雖然邪惡度滿分,唯有做多幾個鐘運動🥲-法式多士配生果伴雪糕🍓:生活總需要一點甜😘 雪糕有幾隻味俾大家揀,多士一啲都唔油膩,暖笠笠嘅多士配雪糕哩個組合非常可以😋 朋友都好鐘意🥳
𝒫𝓁𝒶𝓃 ℬ 𝒞𝒶𝒻𝑒

-最重要係因為佢哋店內空間大,坐得耐都好舒服😘

2023-01-18
2023-01-21 639 瀏覽
尖沙咀逛街行到攰,到附cafe坐下食嘢,行經見到Plan B Cafe,樓底高而且地方寬落又坐得舒服嘅Cafemenu上嘅食物款式多又吸引,就入去喇!French toasts with fruit and ice cream 🍞🫐🍨 $70法式多士配生果伴雪糕,上枱時已經好吸晴👀,多士賣相已經好吸引,抹茶雪糕好味道,吐司醮滿金黃嘅蛋漿帶蛋嘅香氣,搽上牛油同糖漿已經夠甜絲絲,每食一件多士再配搭雪糕,食到停唔口呀!Yuzu honey chicken wings $58柚子蜜糖雞翼,雞翼煎到金黃色,雞肉嫩滑,聞到好香嘅柚子味道,甜絲絲嘅口感。溫泉蛋卡邦尼意粉 🍝 $118意粉掛滿忌廉汁好creamy,配菜加入清爽洋蔥同火腿,溫泉蛋流出濃郁嘅蛋汁,好美味。Fried Sweet Potato Chips 🍟 $58炸蕃薯條,外面脆卜卜,內裡有蕃薯蓉香氣,甜而不膩。Plan B Cafe @planb_hk地址:尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖

menu上嘅食物款式多又吸引,就入去喇!

Yuzu honey chicken wings $58

溫泉蛋卡邦尼意粉 🍝 $118

炸蕃薯條,外面脆卜卜,內裡有蕃薯蓉香氣,甜而不膩。

Plan B Cafe @planb_hk
地址:尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖

• 法式多士配生果伴雪糕
📍Plan B Cafe @planb_hk尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖呢間係主打特色意粉Cafe, 有新穎既菜式,例如港式意大利飯 ,特色意粉、麻婆豆腐意大利飯、蜜汁叉燒漢堡等!Baked Spiey Beef Cheek Penne Pastal話明主打特色意粉(餐廳沒有提供手工意粉)緊係試下個Penne😋賣相真係相當精緻吸引,佈滿柴魚同蟹子係面,急不及待放入口🤩入口口感幾特別,有香濃既奶味,幾好味😋份量好多Deep Fried Soft-Shell Crab Egg Toast外表真係超級可愛既一個吐司,佢用個微笑盒盛載,麵包仲係超級厚切,食落麵包鬆軟呢🥰裏面既滑蛋好嫩滑而且填滿盒既空間,上面放上一隻炸得剛好一隻軟殼蟹🦀熱熱咁食好正🤩Avocado with Shrimp Egg Toast牛油果有大概¼隻,食落去好滑❤️放左數隻蝦,蝦爽口彈牙,下面都係放滿蛋,好正呢☺️ #planbcafe #hkcafe #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe#fusioncafe #意大利飯 #漢堡 #pancake #frenchtoast#burger #chill #metime #pas
📍Plan B Cafe @planb_hk
尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖

呢間係主打特色意粉Cafe, 有新穎既菜式,

話明主打特色意粉(餐廳沒有提供手工意粉)

Avocado with Shrimp Egg Toast

#fusioncafe #意大利飯 #漢堡 #pancake #frenchtoast#burger #chill #metime #pasta #cafehopping#cafelover #fusionpasta
尖沙咀美食街山林道,真係咩菜都有得食,想飲杯好味既咖啡,就揀左PlanB Cafe🍰高貴雅致既cafe裝修,坐得好舒服,好有空間感😌咖啡位全開放式好有觀賞價值👍🏻係一間主打特色意粉既cafe,多款創意fusion意粉、意大利飯同小食,例如#麻婆豆腐意大利飯、蜜汁叉燒漢堡、漁香茄子意大利飯等,賣相勁靚😆西蘭花賽螃蟹意大利飯,個idea好唔錯,素菜黎既,賣相可以講得上係完美還原✨完全#賽螃蟹 咁,係加埋磨片芝士,個樣都fushion埋,好吸引😘即刻搵個蛋黃切開,橙黃色蛋漿同我既口水一齊流出🤤即刻放入口,蛋黃同蛋白都係賽螃蟹feel,口感一樣,配埋芝士同#意大利飯,仲有西蘭花刻意煮淋啲,意外地一齊食都好夾🥳相當有諗法又有實際既fushion dish🥂蟹肉芝士焗大啡菇,上枱已經好香,芝士同菇味🍄超大舊既菇一切開,半溶芝士同菇既汁都好多,入口超濃味好正,#大啡菇 既味道係口入味揮之不去😆蟹肉份量好多,而當然都好夾芝士同啡菇,好豐富🤩最後就係必飲既#冰滴咖啡 ☕️無錯!慢慢溶冰水一滴一滴萃取咖啡,有得飲一定要飲啦,天氣凍凍地仲唔使加冰,原汁原味😎入口順滑,啡味好芳香,微酸而完全無苦澀感大減,好甘

賽螃蟹意大利飯

西蘭花賽螃蟹意大利飯

蟹肉芝士焗大啡菇,上枱已經好香,芝士同菇味🍄超大舊既菇一切開,半溶芝士同菇既汁都好多,入口超濃味好正,#大啡菇 既味道係口入味揮之不去😆蟹肉份量好多,而當然都好夾芝士同啡菇,好豐富🤩最後就係必飲既#冰滴咖啡 ☕️無錯!慢慢溶冰水一滴一滴萃取咖啡,有得飲一定要飲啦,天氣凍凍地仲唔使加冰,原汁原味😎入口順滑,啡味好芳香,微酸而完全無苦澀感大減,好甘醇好舒服💓超好味既咖啡😘

沙律

冰滴咖啡

裝修靚、食物正、連咖啡都出色,實在係好難得既一間cafe🥇讚👍🏻
賽螃蟹意大利飯
冰滴咖啡
[尖沙咀]假日chill cafe💛之前去親山林道,都見到這間餐廳,想試好耐,裝修有格調,行歐陸風,感覺好開陽,有幾個座位對住路邊,打卡一流🥰。☁️西班牙厚切豬鞍扒配蘋果蓉$218豬鞍扒出色👍🏻,肉質嫩滑,切開係塊扒,有微微粉紅色,而且勁juicy 🤤。沙律菜新鮮,配上芝麻醬。☁️龍蝦汁帶子扁意粉$138煎帶子,外面金黃香口,內面軟滑多汁🤭。龍蝦汁好creamy ,意粉口感唔錯,未去到好彈牙,但都幾好食😋。☁️洋甘菊茶$40花茶分量唔少,唔係用茶包☺️,味道清清地,唔錯。用蠟燭保持茶的溫度。如果飲曬,又有得加水😍。如果食物份量多啲 🙈,會再開心d ,但餐廳其他各方面都好好⭐️。如果自己一個人去飲杯野睇下書,輕鬆嚇,都非常好❤️。優點:☁️食物有質素☁️服務態度良好☁️環境衛生乾淨☁️ig able ☁️地點方便整體味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑地區:#arfan_foodie_尖沙咀類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_獨樂樂——————Plan B Cafe (尖沙咀)尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖——————#hkfood
[尖沙咀]假日chill cafe💛

☁️西班牙厚切豬鞍扒配蘋果蓉$218

☁️龍蝦汁帶子扁意粉$138

☁️洋甘菊茶$40

優點:
☁️食物有質素
☁️服務態度良好

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_尖沙咀

——————
Plan B Cafe (尖沙咀)
尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_獨樂樂 #arfan_foodie_尖沙咀 #尖沙咀美食 #cafe #chillcafe
2022-12-28 56 瀏覽
🔖餐廳空間感幾好,樓底算高,座位與座位之間唔會太迫。裝修簡單舒服!係一間主打特色意粉嘅Cafe☺️🍽龍蝦汁帶子意粉$138特色意粉都有好幾款,最後選擇左呢一款!意粉好掛汁,份量亦都比想像中多,意粉口感正常!🍽芝士焗西蘭花$68面頭都幾多芝士🧀焗完之後既西蘭花仍然有口感,唔會過淋。份量都唔少,兩個人都差d食唔哂!🍽蒜蓉牛油焗單骨雞翼$58單骨雞翼進食非常方便,有淡淡的蒜蓉牛油味。🍽維也納綠茶$46呢杯飲品又靚又好飲,第一啖入口飲到濃濃的綠茶味後再飲到面頭厚厚的忌廉,中和左個味道剛剛好!• Plan B Cafe @planb hk尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖

🍽龍蝦汁帶子意粉$138

🍽芝士焗西蘭花$68

🍽蒜蓉牛油焗單骨雞翼$58
單骨雞翼進食非常方便,有淡淡的蒜蓉牛油味。

🍽維也納綠茶$46

• Plan B Cafe @planb hk
尖沙嘴山林道3號協榮商業大廈地舖

晏晝係尖沙咀睇戲之前搵到呢間cafe食個lunch, 見到餐廳係主打特色意粉,岩晒我同朋友最鍾意試新野🥰而且店內環境光猛,有自然光,坐落好舒服🥰❤️WE ARE HONGKONGERS🇭🇰好少cafe會食到咁有港式味道既fusion西餐,今日食既2款都融合得好好🥰🐷蜜汁叉燒漢堡 HK$158必試推介🌟最開心係見到漢堡包係烘過,外脆內鬆軟,牛油味濃,係我最愛既漢堡包種類🍔餡料用港式叉燒做主角,略帶焦香,咸甜適中,厚度充足得黎肉質都算軟嫩,配上洋蔥🧅生菜🥬京蔥同青瓜醬,大大減低油膩感😋🔥麻婆豆腐意大利飯 HK$138🇭🇰麻婆豆腐 mix 🇮🇹意大利飯絕對係將香港人既comfort food完美融合高級意大利飯🥰飯上有少少半融芝士片,感覺好似不停來回香港意大利咁🤣意大利飯煮得軟硬適中,加上麻婆豆腐辣辣地既刺激,特別滋味🌶️☕️冰滴咖啡 $60去cafe唔會唔試下佢既咖啡☕️都冇令我失望,冰滴咖啡製作時間長,令到入口不帶酸澀,香而滑順,絕對係時間買到既好品質😋

❤️WE ARE HONGKONGERS🇭🇰

🐷蜜汁叉燒漢堡 HK$158
麻婆豆腐意大利飯

🔥麻婆豆腐意大利飯 HK$138

☕️冰滴咖啡 $60
麻婆豆腐意大利飯
2022-12-13 99 瀏覽
因為星期五晚7 點幾山林道大部份食肆都冇位,呢間Plan B 得兩枱客,真係Plan B check 下食評,好似都唔錯,點知完全中伏,食物同服務都差勁,全店都係聘請年輕廚師及侍應,收高檔餐廳價錢,只適合打卡朋友幫襯。全晚只見所有伙記不停望街景及各自閒談,每次都要揮手示意幾次才察覺,其實只得三枱客人(6位)看到其他兩枱客人都面有難色,完全冇服務態度。相信大部分食評都係自己人撰寫,當然並非老闆主意;希望管理層多加注意,餐飲業已經經營困難,必須自強不息,將會再幫襯,希望有所改善!
因為星期五晚7 點幾山林道大部份食肆都冇位,呢間Plan B 得兩枱客,真係Plan B check 下食評,好似都唔錯,點知完全中伏,食物同服務都差勁,全店都係聘請年輕廚師侍應,收高檔餐廳價錢,只適合打卡朋友幫襯。全晚只見所有伙記不停望街景及各自閒談,每次都要揮手示意幾次才察覺,其實只得三枱客人(6位)看到其他兩枱客人都面有難色,完全冇服務態度。相信大部分食評都係自己人撰寫,當然並非老闆主意;希望管理層多加注意,餐飲業已經經營困難,必須自強不息,將會再幫襯,希望有所改善!
主打特色意粉的Plan B Cafe,上次用餐體驗不錯,故二訪這間餐廳ฅ՞•ﻌ•՞ฅ~ @planb_hk 這次去到,特別點了上次沒order的食物~把港式風格融合西方fusion酒,相當特別!!看到有麻婆豆腐意大利飯等有特色的食物~餐廳環境乾淨,採光度高,環境寬敞舒適( '༥' )☁️蜜汁叉燒漢堡 $138廣東叉燒做主角,配上京蔥洋蔥、牛油生菜及青瓜醬,酸酸甜甜不油膩。重點推薦!!好創新的一道菜~配上漢堡包一起食,又感覺不錯!!蜜汁叉燒醃得剛剛好,肉質不錯不乾身,肥瘦均勻、蜜味十足、色澤鮮明!!最重要的是有一點焦香的「燶邊」~好正!!!旁邊配菜薯條炸得剛剛好,香脆!!☁️ 脆炸軟殼蟹滑蛋吐司 $68外貌超級討好的一個吐司,有點像韓國出名的吐司~麵包是超級厚切!!!麵包好鬆軟~ (•͈˽•͈)塗上奶油,滑蛋好嫩滑◔.̮◔✧放上一隻炸得剛好的軟殼蟹!!軟殼蟹是完整的,不會炸得太油!!☁️ 羽衣甘藍藜麥紅菜頭沙律 $88份量超級多的一盤沙律!!食完感覺很清新 可以解膩~紅菜頭是生的,口感較煮熟後好!!羽衣甘藍沙律菜菠菜份量不少配上少少藜麥!!☁️ 英式鬆餅 $25以美味的甜品完結一餐~一入口即感受到牛油

餐廳環境乾淨,採光度高,環境寬敞舒適( '༥' )
☁️蜜汁叉燒漢堡 $138

重點推薦!!好創新的一道菜~
配上漢堡包一起食,又感覺不錯!!
蜜汁叉燒醃得剛剛好,肉質不錯
不乾身,肥瘦均勻、蜜味十足、色澤鮮明!!
最重要的是有一點焦香的「燶邊」~好正!!!

旁邊配菜薯條炸得剛剛好,香脆!!

☁️ 脆炸軟殼蟹滑蛋吐司 $68
外貌超級討好的一個吐司,有點像韓國出名的吐司~
麵包是超級厚切!!!麵包好鬆軟~ (•͈˽•͈)
塗上奶油,滑蛋好嫩滑◔.̮◔✧
放上一隻炸得剛好的軟殼蟹!!
軟殼蟹是完整的,不會炸得太油!!

☁️ 羽衣甘藍藜麥紅菜頭沙律 $88
份量超級多的一盤沙律!!
食完感覺很清新 可以解膩~
紅菜頭是生的,口感較煮熟後好!!
羽衣甘藍沙律菜菠菜份量不少
配上少少藜麥!!

☁️ 英式鬆餅 $25
以美味的甜品完結一餐~
一入口即感受到牛油味香濃◔.̮◔✧
可以選擇要果醬,或者Cream
感覺cream很適合塗英式鬆餅

• 蜜汁叉燒漢堡
  • 英式鬆餅
2022-12-09 73 瀏覽
於尖沙咀山林道嘅 𝗣𝗹𝗮𝗻 𝗕,以白色為主,感覺光潔舒服,亦更顯得寬敞💕 餐牌上有唔同嘅特色意粉,亦有港式意大利飯,例如麻婆豆腐意大利飯,中西合璧,好有趣😆🔅蜜汁叉燒漢堡 $138漢堡包烘過,火力稍為勁咗少少,不過就意外地多咗少少脆邊。🍔半肥瘦嘅蜜汁叉燒,比一般漢堡有咬口,配上洋蒽、青瓜醬同生菜,酸酸甜甜,味道唔錯。 🍟薯條份量慷慨,亦炸得香脆,薯條控表示滿足😂🔅法式多士配生果伴雪糕 $70賣相吸引👍 多士軟綿,配上一大球嘅自選嘅 rum raisin 雪糕,帶有輕輕嘅酒香🍨🔅維也納咖啡 $46層次分明,面層係厚厚嘅忌廉,甜甜地亦好綿滑,而底層係 latte,分開或混合飲都可以😋

🔅蜜汁叉燒漢堡 $138

🔅法式多士配生果伴雪糕 $70

🔅維也納咖啡 $46
維也納咖啡

2022-12-09 67 瀏覽
尖沙咀山林道都有好多野食😆今日諗住去覓下食,見到入面既環境好舒服,而且佢門面有個電子餐牌,所以睇完menu覺得幾吸引之後就決定試下佢😍🍄1️⃣蟹肉芝士焗大啡菇($88)呢個真係邪惡之選!大啡菇入面係滿滿既蟹肉同埋芝士,多到啲芝士都瀉晒出黎🤭 佢既蟹肉好新鮮,而且菇菇焗到岩岩好,唔會太軟林林🙆🏻‍♀️加埋芝士食真係好滿足🤪🍠2️⃣蕃薯條($58)去開西餐廳/cafe見到蕃薯條都係會必叫🤣呢個蕃薯條份量適合2-3人食,啖啖蕃薯味😋而且佢仲配左個蛋黃醬比我地,岩晒鐘意沾醬黎食既朋友仔😇🥞3️⃣草莓班戟三文治伴雪糕($86)見到餐廳推介呢款甜品,心諗一定要試下😍對於鐘意食熱香餅既朋友黎講會係個唔錯既選擇,不過個人就覺得較為普通左啲🤭而雪糕就揀左抹茶味,如果將雪糕配埋一齊黎食會唔錯🙆🏻‍♀️🥛4️⃣蝶豆花牛奶($46)呢杯都係餐廳其中一款推介飲品😚個色真係吸引到我要叫黎飲啦!係淺藍色加白色,真係非常之靚😍不過撇除顏色黎講,呢杯既味道就係甜甜地既牛奶咁,我諗顏色都係最吸引到人地叫🤣🥛5️⃣草莓抹茶鮮奶($46)相比之下呢杯就較為岩我口味😇抹茶味好重,飲得出落左好多抹茶粉😋而佢最底係士多啤梨蓉,溝埋抹茶黎飲又真係好好味😍值
佢😍

🍄1️⃣蟹肉芝士焗大啡菇($88)

🍠2️⃣蕃薯條($58)

🥞3️⃣草莓班戟三文治伴雪糕($86)

🥛4️⃣蝶豆花牛奶($46)

🥛5️⃣草莓抹茶鮮奶($46)
相比之下呢杯就較為岩我口味😇抹茶味好重,飲得出落左好多抹茶粉😋而佢最底係士多啤梨蓉,溝埋抹茶黎飲又真係好好味😍值得推介!
2022-12-08 244 瀏覽
今年小弟的生日,先在此多謝各方好友的祝福 XD今次是和港台 DJ Sing Au 午飯,因為當天我剛巧在港台開咪做完節目「開心日報」,就一起來吃個飯,也是我今年第一餐的生日飯。挑了「Plan B Café」,此良心餐廳走較 casual dinning 及較健康飲食路線,也算是快食快閃那類,主廚西餐、咖啡和蛋糕,價錢定位大眾化。光顧時剛剛才開業不足一年,現在飲食業在艱難時期,就算是外賣也值得支持一下:以下價錢是午市套餐價,包湯、主菜、飮品。先上「蕃茄濃湯」完全無添加,就像吃原個蕃茄的「份子料理」版,醒胃,不錯的開始:主菜加 $20 可配椰菜花飯或者蒟蒻麵,可惜椰菜花飯賣哂,乾脆點了「煎黑椒T骨牛扒」$78以走輕鬆 Café 路線來說,出品擺盤出乎意料地精緻!自己落黑椒汁:要了 medium rare,是有做到,來自美國的牛扒是沒有下鬆肉粉的質感,天然肉纖維軟嫩有致,亦具肉香,以此價錢來說吃到此質素,性價比蠻高:另一主菜「夏威夷汁豬扒」$75,配了蒟蒻麵:豬扒三大塊,已去骨,撲粉後煎熟,軟嫩的質感:我好像是頭一趟吃蒟蒻麵,其實不太索汁,似粗條的粉絲,質感有點削;不過既飽肚又可以唔使食咁多
今年小弟的生日,先在此多謝各方好友的祝福 XD
以下價錢是午市套餐價,包湯、主菜、飮品。先上「蕃茄濃湯
另一主菜「夏威夷汁豬扒」$75,配了蒟蒻麵:
豬扒三大塊,已去骨,撲粉後煎熟,軟嫩的質感:
我好像是頭一趟吃蒟蒻麵,其實不太索汁,似粗條的粉絲,質感有點削;不過既飽肚又可以唔使食咁多碳水化合物,啱我:
餐飲可選擇「接骨木紅花茶 Elderlyflower Tea
一熱一冷,熱可以無限 refill 熱水;我選擇冷喝,微酸微甜,很解喝:
最後加 $35要了份生日甜品開心果忌廉蛋糕」誠心許願:感謝 Sing Au 的心意。新年新開始,大家的新生活要好好過,日日好似開心果咁開心,身體健康!
2022-01-14
慶祝紀念