2017-12-01 68 瀏覽
We try the set dinner, beef and truffle cream risotto with ham & melon, clams as appetizer. Overall the mains, both beef and risotto are average, and the clams are nice too. Just the Ham & melon is a bit disappointing The environment is ok, not too noisy but just there aren’t many seats available for a group of ppl more than 3-4. The service is just meet satisfactory, yet to improve.

• 西冷牛扒
2017-11-26 113 瀏覽
放假最嘆就是自然醒,加上一杯靚靚earl grey, 忘裡偷閒,簡直是周未一大享受。來這家Cafa 可以說是偶然,是因為要到旁邊的中華書局購物才路過的。這裡店面不錯,位置寬敞,食物水準也不錯。我和朋友點了兩個主食,兩款小食還有伯爵茶。主食分別為羊架和卡邦尼意粉,羊架燒得剛剛好,很香且不會太老,配合特制的醬汁味道更好。卡邦尼意粉感覺中上,整體味道不錯但粉味有點重。另外還要了一份薯條和水牛城雞翼,薯條炸得很脆,值得推薦。雞翼味道偏濃,同行朋友喜愛重口味比較喜歡。餐廳消費不算高,點set lunch 的話每位不用100元,性價比高,值得一試。

2017-11-25
  • 水牛城雞翼
  • Earl  Grey
2017-11-26 85 瀏覽
星期日,同朋友行完京士柏山水庫睇日落,沿爵士花園山路返回油麻地巿區,途經永星里附近,見到Plato呢間餐廳環境同情調唔錯,又有得据扒,而且賣相唔錯,就入左去啦。入到去先點黑松露薯條作前菜,食到底仲有好多黑松露,一啲都唔慳住比,啲薯片都好熱辣辣,食到一半龍蝦湯就上場。雖然淨湯無配料係入面,但係龍蝦既味道非常濃郁,感覺到真材實料,而且飲完唔會好口渴。之後就到主菜美國極黑豚肉眼扒,肉眼扒肉質鮮嫩,味道都唔錯,賣相絕不失色,份量都唔細,非常抵食。上菜過程都唔洗等,節奏好好,服務員態度都非常良好及細心。加上餐廳既環境裝修都令大家食得開心傾計傾得舒服。呢間餐廳仲有寫紙服務,咁岩都見到有幾對情侶黎左慶祝,餐廳都樂意係碟到幫大家寫上慶祝字句。
上菜過程都唔洗等,節奏好好,服務員態度都非常良好及細心。
加上餐廳既環境裝修都令大家食得開心傾計傾得舒服。
美國極黑豚肉眼扒
黑松露薯條
2017-11-25
美國極黑豚肉眼扒
黑松露薯條
2017-11-25 158 瀏覽
之前黎開油麻地都一直好想試呢間餐廳,可惜次次都好多人。撞正平日早D到終於有機會試喇!食物方面都好多選擇,有散叫、二人餐或者set.今次我地就簡叫左個套餐加小食,飲品同cake。 美國安格斯牛扒7成熟加一個combo要水牛城雞翼。combo份量會比散叫少一啲,咁樣唔洗驚小食已經食飽左又可以滿足到口痕! 水牛城雞翼最驚喜既地方係有菜拌碟一齊上,啲菜仲要新鮮,食完濃味既野食返啲菜清一清一個口再等食牛扒。呢個安排真係好貼心。等左無耐,主菜就到喇!第一步緊係要試下切唔切啦。切到之餘,成塊扒無乜筋,基本上一咬即爛。雖然塊扒本身有調味,但係都有提供醬。不過試完之後,覺得就咁食已經好好味,唔需要再用醬食完個小食同扒已經好飽喇,再食埋New York cheese cake 簡直大滿足。環境真係好岩朋友,情侶黎傾計,最重要係無限時。

環境真係好岩朋友,情侶黎傾計,最重要係無限時。
水牛城雞翼
美國安格斯牛扒
2017-11-15
2017-11-25 80 瀏覽
今天朋友帶我去了油麻地的 Plato Cafe & Restaurant 的西餐廳, 推開門走進去, 看到玻璃窗外的彌敦道街景很不錯。坐下朋友點了精選 2 人餐。 頭盤叫了蒜蓉牛油炒雜菌, 吃第一口便知沒有叫錯, 原來平時牛油炒雜菌里加上蒜蓉一起炒會這麼惹味, 真的要試一試。 再選了法國牛肝菌帆立貝忌廉汁意大利粉, 這個真的值得推薦, 大大隻帆立貝已夠吸引, 食落口的意粉正到立即舉起隻拇指, 因為意粉吸收了牛肝菌的汁令吃它的人被溶化了, 每口都冿冿有味。 主菜是西班牙黑毛豬鞍架配紅桑子燒汁, 黑毛豬本身的肉質己很嫩口鮮味, 沾上酸酸甜甜的紅桑子燒汁後, 口感大增。 食完個心太軟,再歎翻杯熱薄荷朱古力, 真的心滿意足, 朋友果然沒有介紹錯。

坐下朋友點了精選 2 人餐。

的汁令吃它的人被溶化了, 每口都冿冿有味。

主菜是西班牙黑毛豬鞍架配紅桑子燒汁, 黑
2017-11-24 1882 瀏覽
今天去中華書局血拼,買了很多文具俾阿女, 雜誌連袋俾個friend,滿載而歸,行到晏有係食野嘅時間係轉角盡頭見到一間佈置充滿聖誕氣氛,還掛了聖誕襪的英式郵筒,非常吸晴原來不只外面佈置充滿聖誕氣氛,室內內更掛滿聖誕主題的掛畫,配上黑色圓枱,聖誕味濃菜式豐富,選擇多,可能如餐廳名一樣要思考下食咩?好左,佢地有dinner set, 價錢便宜,有已包餐湯,主菜及1杯28蚊飲品,加多28蚊還可以食埋蛋糕我最後揀左美國極黑豚肉眼扒配香草牛油焗薯仔粒、西蘭花、沙律(紅桑子汁), 再加錢飲特濃朱古力及品嚐藍莓芝士蛋糕餐湯是紅湯---蕃茄雜菜湯,勁多雜菜,味道酸酸的很開胃接著就是主菜:美國極黑豚肉眼扒配香草牛油焗薯仔粒、西蘭花、沙律(紅桑子汁)沙律菜新鮮配上紅桑子汁,感覺很清新,美國極黑豚肉眼扒非常厚,肉質彈牙,肉味濃,配上香草牛油味濃的焗薯仔粒及西蘭花口感豐富特濃朱古力,無令我失望,加錢都值得,看!聖誕雪花的拉花呀!話明特濃,真的很重朱古力味藍莓芝士餅:藍莓大大粒鋪滿餅面及餅身,芝士實滑,

菜式豐富,選擇多,可能如餐廳名一樣要思考下食咩?

餐湯是紅湯---蕃茄雜菜湯,勁多雜菜,味道酸酸的很開胃
餐湯

特濃朱古力,無令我失望,加錢都值得,看!聖誕雪花的拉花呀!
話明特濃,真的很重朱古力味

特濃朱古力

藍莓芝士餅:藍莓大大粒鋪滿餅面及餅身,芝士實滑,

藍莓芝士蛋糕

特濃朱古力
2017-11-23 91 瀏覽
今晚約左個老朋友食飯 由佢帶路食西餐呢間餐廳位置好就腳 正正係中華書局隔離條巷仔外面仲放埋聖誕樹好好FEEL晚市有好多吾同既set dinner我地2個人 要左個2人餐岩岩好跟餐有埋前菜同甜品好似仲抵食前菜有兩款 我地揀左香蒜白酒煮青口個汁吾會太勁酒味 幾岩我青口份量都吾少size都合理之後仲有個蜜瓜拼parma ham講真呢個組合都好難會吾好食 不過一人一塊真係有d lam lam脷飯類要左黑松露野菌煙三文魚飯 我好中意個忌廉汁好香飯量軟硬度適中 加埋煙三文魚呢個組合都幾夾以risotto黎講佢個份量尚算合理主菜係紐西蘭法式羊架 我地叫7成熟羊架肉質嫩冧 入口無酥味調味吾太多 無好勁既香草味如果吾太好herbs既朋友仔可能幾岩食甜品4選2 我地怕芝士蛋糕好飽所以要tiramisu同chocolate mousse cake甜品有驚喜 呢到既tiramisu吾係重酒/ 咖啡味但正正就係我口味哈哈至於朱古力蛋糕雪到半硬既口感吾錯 特別like佢幾層cream夠邪惡呢個full dinner set 人均$200 算係抵食之選

今晚約左個老朋友食飯 由佢帶路食西餐

如果吾太好herbs既朋友仔可能幾岩食

甜品有驚喜 呢到既tiramisu吾係重酒/ 咖啡味
但正正就係我口味哈哈

2017-11-23 70 瀏覽
這晚四個女孩四個餐, 食得很愉快。先是明太子海蝦意粉, 蝦很足料, 粉質彈牙, 醬汁香濃, 真係咬到粒粒明太子。 重要是汁同粉比例良好, 令人回味。接著是燒雞肉凱撒沙律, 燒雞肉質軟, 但味道普通, 反而醬汁把整體看味道搶回來, 很香的凱撒醬, 還有大量芝士! 然後是西餐最愛既黑松露野菊意大利飯, 它水準優良, 醬汁香濃有黑松露的食感之餘, 它的野菌量同款都充足, 絕沒有馬虎👍 飯質若果再硬身多少少, 我覺得真的有酒店水準。 相比之下, 芝士牛肉漢堡顯得一般, 牛肉較乾身, 薯條都未算炸得好吃。飲品偏甜, 但焦糖朱古力奶超有焦糖味, 也是不錯的選擇。食物整體質素高, 食材也不錯, 惟環境較嘈吵, 難去傾談。
明太子海蝦意大利粉
燒雞肉凱撒沙律
黑松露野菌意大利飯
無糖朱古力奶
2017-11-21 77 瀏覽
如果想搞PARTY油麻地的Plato 可以是一個很好的選擇, 餐廳里面自成一閣可以容納30-40人左右。 這裡的食物水準很正, 環境舒適雅致, 玻璃外牆街境沒有焗速感。本人喜歡這裡的德國脆皮咸豬手, 外皮很香脆, 肉質嫩口鬆化帶有少少咸味真的惹味, 份量足夠2人食。 再加多一個芝士牛肉漢堡配沙律及薯條, 將漢堡切成四分竟然不會散開, 都是因為夾在中間的牛肉夠嫩且肉汁多, 4/1分成的芝士牛肉漢堡放進口裡, 口感層次極為豐富, 有芝士嘅香、豐盈的肉汁、清新的蔬菜湧進味蕾。 飯後甜品當然少不了心太軟及藍莓芝士餅, 飲品中的薄荷朱古力上面舖滿了忌廉添加少少顏色很吸引, 檸檬生薑茶如果有少少感冒飲的話應該幾好。

2017-11-19 55 瀏覽
之前食過呢間都已經覺得係水準之上嘅餐廳,今日同朋友行完廟街兩個人都唔知食咩好,突然間比我醒起呢一間餐廳,又近近地,於是就帶朋友過去試一試佢啱啱行廟街,已經食咗唔少小食,又唔算好餓,於是就叫個二人晚餐,同朋友食住傾前菜:香蒜白酒煮蜆蜆肉清甜,蒜味冇搶過啲蜆味,唔錯前菜:意式巴馬火腿伴蜜瓜巴拿馬火腿簡直算係我十大最愛嘅美食之一,食落去呢隻巴拿馬火腿冇乜橡木味,但好夠鹹香味,配上清甜嘅蜜瓜,超級好食餐湯黑松露野菌煙三文魚意大利飯呢度嘅意大利飯比較正宗,入口咬落比較硬身,但好彩湯底夠濃稠,食落去啱啱好,而且黑松露味超級香,增加咗唔少分數。美國安格斯西冷牛扒呢個牛扒嘅牛味超級夠!唯一美中不足嘅係熟咗少少,但好彩肉質比較嫩滑juicy,所以食落都唔會話好硬仲叫咗兩個小食添一口炸芝士真心好食,一路食一路提醒自己好邪惡架收口啦,但一啖接一啖,完全停唔到口😂😂

前菜:
香蒜白酒煮蜆
蜆肉清甜,蒜味冇搶過啲蜆味,唔錯

前菜:

餐湯

美國安格斯西冷牛扒

仲叫咗兩個小食添

2017-11-13 75 瀏覽
餐湯系南瓜湯,南瓜煲到爛晒,所以味道好濃,吾似忌廉湯咁濟,麵包粒要快d食,如果吾系會好快浸到冧左。前菜叫左巴馬火腿配蜜瓜,清清地做開胃菜最啱。選用既ham幾好吾算好咸,不過蜜瓜就吾夠甜。黑松露三文魚忌廉意大利飯意大利飯質感偏軟,系適合香港人口味。黑松露味好出,加埋芝士碎片同蘑菇片口感更加豐富。香煎肉眼扒黑豚肉煎得好香,不過有d煎過左火,肉質有少少乾身。不過佢既配菜薯仔就幾出眾,好過配薯條。意大利芝士餅味道吾錯,不過太多cream

黑松露三文魚忌廉意大利飯
意大利飯質感偏軟,系適合香港人口味。
黑松露味好出,加埋芝士碎片同蘑菇片口感更加豐富。

香煎肉眼扒黑豚肉

意大利芝士餅
味道吾錯,不過太多cream
2017-11-13 51 瀏覽
原來系油麻地梯畫隔離有間西餐廳,吾轉入黎都吾發現。前菜叫左個白酒煮蜆,蜆肉都幾新鮮,吾會有鯹臭味,味道清淡,酒味吾算好濃。扒大蝦沙律餐廳用既沙律醬汁應該系自調製既,出面好少食到呢種味道,酸酸甜甜,又吾淨系沙律醋咁單調。本身會以為隻扒大蝦好大,但都只系算中size,蝦既份量就比較少。主菜要左西冷牛扒,配燒汁同黃介末醬。牛扒叫左五成熟,但系好似熟到七成,不過肉質都keep住系好冧,吾會好乾身,加埋燒汁食就味道好濃郁。朱古力慕絲蛋糕雪到好硬,d慕絲好似雪糕咁,好凍好得意。
原來系油麻地梯畫隔離有間西餐廳,吾轉入黎都吾發現。

扒大蝦沙律

主菜要左西冷牛扒,配燒汁同黃介末醬。

朱古力慕絲蛋糕
雪到好硬,d慕絲好似雪糕咁,好凍好得意。

2017-11-07 74 瀏覽
今日陪朋友係油麻地行完街,就求其揾咗間餐廳食飯。餐廳裝飾以歐美風為主,有唔少鐵牌既陳述品,感覺都幾時尚。晚餐方面,我就係dinner set 度,揀咗一個明太子海蝦意大利粉,套餐就包埋餐湯同餐飲。香辣嘅明太子醬均勻分布係每條意大利粉度,好入味,另外,仲可以跟據個人口味,用配碟嘅小檸檬,加小小檸檬汁,酸酸辣辣;海蝦都幾大粒,分量都多,仲可以share兩粒比朋友添🤣。同朋友食飯,又點少得叫多幾款小食泥share呢,超愛食菇菌類嘅我,即係叫咗碟炒雜菇,雜菇用咗唔少香料爆香,好重蒜香味,而菇身唔會炒得好淋,仲保持到菇菌類嘅口感。而朋友揀嘅水牛城雞翼都唔錯,醬汁超多,重重咁包住隻雞翼,味道唔算好辣,唔係好食得辣嘅我都可以接受到,微微嘅醬香辣,都幾開胃。最後,驚唔夠飽,所以仲叫多咗碟炸魷魚圈,魷魚圈粉唔算好厚,配埋酸甜他他醬,就可以中和返魷魚圈嘅油膩感。

今日陪朋友係油麻地行完街,就求其揾咗間餐廳食飯。

餐廳裝飾以歐美風為主,有唔少鐵牌既陳述品,感覺都幾時尚。

2017-10-30 2263 瀏覽
今日係舊同事嘅聚會 我哋今次去咗油麻地呢一間特色餐廳~呢間餐廳原來仲有間樓上姊妹店喺附近嘅 差啲就去咗呢間係地舖我係一個角落嗰度其實位置都幾隱蔽呢~ 一入到去店員就好主動咁樣問我地幾多位同埋亦都好快俾咗餐牌我哋睇下縱觀咁多台適合大部份都係叫咗一個精選二人晚餐($398) 因為我哋三個人嘅關係所以我哋叫咗二人特色餐之外再加多一個 D2 三文魚烤意大利法包dinner set ($108) 再加一客蒜蓉包($12) 精選二人晚餐包括有兩個餐湯:我哋揀咗加$18裝普通餐升級至龍蝦湯 龍蝦湯味道好濃但略嫌有啲稀 +但配埋蒜蓉包好正畀番啲分佢 哈哈兩個前菜: 香蒜白酒煮蜆同埋melon wv parma ham 兩個錢財我覺得煮蜆好味好多蜆湯好香 而且份量好多~因為本身我唔係太鍾意食parma ham關係 所以無咩評價哈哈之後兩個意粉我哋揀咗黑松露野菌煙三文魚意大利飯,呢一個意大利飯飯身偏軟 黑松露味都算濃 再加埋三文魚味道好夾好惹味~話咁快我哋嘅主菜 牛豬羊中 我地揀左牛~呢個美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁都好快就來到啦叫左七成熟 但切開嘅時候都有少少血水心出黎所以大家可以再提高個熟程度~牛肉肉

精選二人晚餐包括有

但略嫌有啲稀 +但配埋蒜蓉包好正畀番啲分佢 哈哈

兩個前菜:

叫左七成熟 但切開嘅時候都有少少血水心出黎所以大家可以再提高個熟程度~牛肉肉身軟稔 咬落好juicy 亦都韌份量亦都好大
三個女士食到呢一度都已經好飽...

最後女士們最愛嘅甜品依然都會可以食得落我哋叫咗藍莓tiramisu 同tiramisu 兩者都好正 係令人滿意既一餐
melon wv parma ham
2017-10-26
蒜蓉包
三文魚烤意大利法包
2017-10-28 1487 瀏覽
喺兩間Plato之中揀咗眾坊街呢間, 置身暗暗小巷裡別有一番風味.餐廳唔係好大, 但令人感覺relax, 同朋友嚟到飯聚唔覺唔覺就聊足一整晚.點咗一份價值$398 嘅二人套餐, 有2款小食, 1款意粉類同1款扒可以揀, 仲有每人一份甜品, 湯同飲品.睇落呢個套餐有好多嘢食~餐湯揀咗加$18升級至龍蝦湯, 龍蝦湯質感濃稠, 味道又夠濃郁, top-up加個蒜蓉包配嚟食就更正.     香蒜白酒煮蜆, 蜆殼入面浸有蒜香湯汁, 令蜆肉味道香濃, 又感覺juicy, 令人一食再食嘅開胃前菜. 呢碟雖然係套餐小食, 但份量一啲都唔小.食完濃味嘅白酒煮蜆之後, 就嚟碟清新嘅意式巴馬火腿伴蜜瓜平衡返.蜜瓜清甜夠水份, 食完呢碟之後即刻ready好食主菜啦~黑松露野菌煙三文魚意大利飯, 黑松露味道好濃郁, 加埋芝士片同煙三文魚點綴, 令呢碟菜式嘅味道更豐富. 安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁, 揀咗7成熟嘅西冷, 切開呈現鮮嫩紅色, 口感煙韌, 本身肉味濃郁, 即使不加配醬汁都好好食. 而伴碟就有薯仔沙律, 食到呢度已經覺得飽飽.甜品4選2, 我就揀咗嗰粒四四方方嘅Tiramisu, 帶有微微咖啡香, 口感軟

睇落呢個套餐有好多嘢食~

呢碟雖然係套餐小食, 但份量一啲都唔小.
香蒜白酒煮蜆

蜜瓜清甜夠水份, 食完呢碟之後即刻ready好食主菜啦~

安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁

甜品4選2, 我就揀咗嗰粒四四方方嘅Tiramisu, 帶有微微咖啡香, 口感軟綿唔太甜, 啱哂我喜好.
友人就揀咗Blueberry Cheese Cake, 淺嚐咗1啖, 係穩打穩紮嘅Cheese Cake味道.

整體由前菜到主菜同甜品嘅味道都唔錯, 加上每碟份量係唔少, 兩個人嚟食真係捧住個肚走~
以$398嚟講相對抵食, 食完勁滿足!!!
安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁