2017-10-25 1033 瀏覽
同男朋友返學放完成個星期之後終於有少少時間可以拍下拖二人世界,就揀咗間意大利餐廳食下。入到去已經見到有好多情侶,而且環境有少少昏暗又帶少少浪漫。明太子海蝦意大利粉,上面有海蝦五隻每隻都幾大條,而且熟嘅程度啱啱好,所以蝦肉幾嫩滑,幾新鮮唔會有冰鮮嘅味道,而且沾上小小明太子忌廉汁,感覺都幾多汁,味道濃郁。汁因為有名太子嘅關係,所以有少少辣辣地,而且應該都放得幾多,會好明顯見到。所以果汁都幾濃, 令到每一條意粉都有可以掛到汁。 意粉嘅份量適中夠一個男仔岩岩好食飽。黑松露野菌牛柳粒意大利飯,黑松露都會見到而且每粒飯上面到沾有,而且野菌唔會切得太細,份量都幾多,所以成個飯都充滿着好濃的菇味。至於牛肋粒方面每一粒都比較細,分布喺個飯唔同位,牛味好濃所以令到成個飯每一口都有好香嘅牛肉味,而估唔到牛尾通故味嘅配搭都幾夾而且食完都唔會好膩。飯嘅份量比一般意大利飯多,幾好。Combo方面,蒜蓉包叫得過,因為係啱啱焗起所以好香脆而且面頭嘅蒜蓉醬都比較厚,所以一上枱已經聞到好香,好啱飯前配埋粟米湯一齊食。至於凱撒沙律方面入面都見到有芝士片而入面嘅蔬菜都幾清新,如果沙律醬可以少番啲就比較好。如果份量就好夠兩個人

至於凱撒沙律方面入面都見到有芝士片而入面嘅蔬菜都幾清新,如果沙律醬可以少番啲就比較好。如果份量就好夠兩個人當appetiser 咁食。
最後仲叫左個甜品作結尾 吾會太膩 剛剛好

最後覺得呢間環境唔錯好啱拍拖而且食物質素都中上下次可以再同佢朋友來一戰而且店員嘅態度十分之好。
2017-10-22
2017-10-21 131 瀏覽
呢日約左舊同事兼老友食午飯,順便去睇木乃伊展(最後一日,當然把握機會)。 由於無食早餐關係,我地兩個大胃王上身,叫左2個餐 同1個main course黎 share 。朋友叫左杯凍咖啡我果杯係水果茶黎,少甜,有果香,好飲 。飲品都有幾多選擇主菜叫左個西冷扒 肉質鮮嫩 無筋 配菜新鮮 Good match 意大利飯 唔會太生太硬 每啖都食到香甜既茄茸Panini 個芥末醬同個魚柳好夾每人一舊,岩岩好龍蝦湯味道濃郁,跟餐值得加錢一試仲有不少小食可以揀

朋友叫左杯凍咖啡
即磨咖啡

我果杯係水果茶黎,少甜,有果香,好飲

熱芒果草莓茶

飲品都有幾多選擇

美國安格斯西冷牛扒(紅酒燒汁)

意大利飯 唔會太生太硬 每啖都食到香甜既茄茸

扒大蝦茄茸意大利飯

Panini 個芥末醬同個魚柳好夾
每人一舊,岩岩好
芥末魚意大利烘包配黑醋汁沙律

龍蝦湯味道濃郁,跟餐值得加錢一試

龍蝦湯

仲有不少小食可以揀
2017-10-18
午餐
即磨咖啡
熱芒果草莓茶
美國安格斯西冷牛扒(紅酒燒汁)
扒大蝦茄茸意大利飯
芥末魚意大利烘包配黑醋汁沙律
龍蝦湯
2017-10-19 233 瀏覽
小編甚少踏足油麻地 ,但為尋覓好西在所不計! 今日特登搭車嚟油麻地就係為咗親嘗 Plato嘅美食。門面沒有華麗的裝橫, 卻完美地融入油麻地的小街, 頗有格調。簡單幾個擺設已為環境增添不少趣味。見menu有咁多選擇, 我同朋友都係決定叫返個二人套餐, 成功避開選擇困難症。很喜歡南瓜的香甜, 餐湯分量合適, 留返個胃食主菜!見到個樣已經流曬口水, 呢個意大利飯嘅蘑菇同忌廉香味十分突出, 厚厚地包住每一粒煙韌的意大利米飯~~ 加埋濃濃的黑松露香氣, 令人欲罷不能, 呢個組合真係食極唔厭。羊架叫咗七成熟, 肉質嫩滑, 冇乜羊膻味, 點埋甜甜地嘅rosemary sauce, 味道豐富。芝士味濃啲會好啲, 不過入口質感軟熟, 都幾滿意。仔細睇原來一件簡單嘅朱古力慕絲蛋糕都可以有咁多層layers~ 一層忌廉, 一層有淡淡咖啡味, 幾有心思。走嗰陣八點幾餐廳都有唔少客人, 似乎係打工仔下班之後嘅聚腳處。

簡單幾個擺設已為環境增添不少趣味。

南瓜忌廉餐湯

很喜歡南瓜的香甜, 餐湯分量合適, 留返個胃食主菜!

紐西蘭法式羊架

美式芝士餅

芝士味濃啲會好啲, 不過入口質感軟熟, 都幾滿意。
朱古力慕絲蛋糕

2017-10-18
10 分鐘 (堂食)
南瓜忌廉餐湯
紐西蘭法式羊架
朱古力慕絲蛋糕
2017-10-18 107 瀏覽
今晚放工約左朋友食飯, 揀左近近地的油麻地~店員推介SET DINNER, 我看大約$200一位, 有主菜有甜品, 一於試下啦!- 香蒜白酒煮蜆酒味、蒜味都很香濃, 超惹味!- 意式巴馬火腿伴蜜瓜味道不錯, 但如能增加火腿的份量更好, 每人一塊有點不夠- 龍蝦湯,這是另外點的, 很鮮甜而且質地較濃郁, 加$18也值得- 黑松露野菌煙三文魚意大利飯意大利飯加黑松露本身已經冇得輸, 煙三文魚不會太鹹, 而且仲加左芝士, 又飽肚又好味。- 美國安格斯西冷牛扒.紅酒燒汁由於要跟朋友SHARE的關係, 而她不太能吃生, 所以要點七成熟...雖然對於習慣吃五成的人來說不夠嫩, 但是肉味很夠, 其實不點汁也很好吃!希望下次來時試試五成熟就好了。- 藍莓芝士蛋糕- 朱古力雪糕慕絲蛋糕整體來說, 這個價錢包括了前菜、主菜及甜品, 而且味道、環境也不錯, 性價比超高, 值得一試!
今晚放工約左朋友食飯, 揀左近近地的油麻地~

- 香蒜白酒煮蜆
酒味、蒜味都很香濃, 超惹味!
- 意式巴馬火腿伴蜜瓜
味道不錯, 但如能增加火腿的份量更好, 每人一塊有點不夠

- 黑松露野菌煙三文魚意大利飯
- 美國安格斯西冷牛扒.紅酒燒汁
希望下次來時試試五成熟就好了。

- 藍莓芝士蛋糕

- 朱古力雪糕慕絲蛋糕

2017-10-04
2017-10-18 756 瀏覽
之前食過呢間既分店,都幾有好感。反正係附近做完野就黎呢度試下😏👻呢到平日比分店較少人,坐得亦舒服d🤔叫左個2人餐,有餐湯,2個小食,2個主菜,2杯野飲,2個甜品,$398再加一,都叫做抵食,質素又算高。⭕️蘿蔔蕃茄湯及龍蝦湯(+$18)跟餐既湯好杰好濃郁,偏酸好好飲!龍蝦湯都杰,偏濃味,但一定要熱飲!凍左會有d腥⭕️白酒煮蜆份量多,蜆好大隻!調味吊到蜆既鮮味出黎,好好食!⭕️Parma ham 唔算太咸,同蜜瓜好夠甜!⭕️野菌煙三文魚意大利飯茹算多,一開始見到煙三文魚得一塊怕少,但因為偏咸,所以撈飯食非常足夠!飯偏淋身,有好香黑松露味,唔算太heavy⭕️豚肉眼扒好大塊!有肥膏既位置有咬d汁會爆出黎好好食!豬黎講佢唔算硬,個sauce甜甜甜地好夾!⭕️iced Mocha +$9好夠苦味唔太甜,拉花都靚⭕️熱檸檬薑茶個杯好有少女心!飲落好暖胃岩哂呢個天氣飲👍🏻⭕️blueberry Cheesecake還好啦,冇咩surprise⭕️Tiramisu 好好味,唔太甜,質感偏creamy滑身👍🏻

呢到平日比分店較少人,坐得亦舒服d🤔

⭕️蘿蔔蕃茄湯及龍蝦湯(+$18)
跟餐既湯好杰好濃郁,偏酸好好飲!
龍蝦湯都杰,偏濃味,但一定要熱飲!凍左會有d腥

⭕️白酒煮蜆
份量多,蜆好大隻!調味吊到蜆既鮮味出黎,好好食!

⭕️Parma ham
唔算太咸,同蜜瓜好夠甜!

⭕️野菌煙三文魚意大利飯

⭕️豚肉眼扒

⭕️iced Mocha +$9
好夠苦味唔太甜,拉花都靚

⭕️熱檸檬薑茶
個杯好有少女心!飲落好暖胃岩哂呢個天氣飲👍🏻

⭕️blueberry Cheesecake
還好啦,冇咩surprise

⭕️Tiramisu
好好味,唔太甜,質感偏creamy滑身👍🏻

2017-10-13 131 瀏覽
朋友揀左Plato嚟撐台腳,成間餐廳裝修好有歐陸風格,牆上都會掛一啲壁畫做裝飾。推介甘筍忌廉湯,香甜幼骨。意大利飯唔會太糊或者太散,越食越想食。酸忌廉煙肉薯條,火喉炸到啱啱好,配埋個醬真係無得彈。明太子海蝦意大利粉,海蝦新鮮彈牙,意粉軟硬啱啱好。

推介甘筍忌廉湯,香甜幼骨。

意大利飯唔會太糊或者太散,越食越想食。

酸忌廉煙肉薯條,火喉炸到啱啱好,配埋個醬真係無得彈。

明太子海蝦意大利粉,海蝦新鮮彈牙,意粉軟硬啱啱好。
2017-10-09 96 瀏覽
去旺角一帶晚上泊車都幾吾方便,今晚男友泊左個好地方,係近油麻地嘅,行落樓梯,見到間吾錯嘅餐廳,醫左肚先。呢間係係中華書局旁邊,好似自成一角咁,幾有feel,可能係地理不太方便,所以晚飯時間吾算多人,吾洗等位係旺角晚飯時間真係好。我食左dinner set,我食左小食再追加了多樣,推介英式炸尤魚圈,即點即炸,好香炸,好食,另外水牛城雞翼都好惹味。法國牛肝菌帆立貝忌廉汁意大利粉,好食丫,好creamy,不過又吾會太over,仲落左好多菇菌岩晒我,帆立貝好大粒,煎得好香,吾錯,幾好味,意粉份量都好多,吾會其他西餐得兩條,呢碟食完好飽,又好食。食左杯牛奶咖啡,吾錯,傾下計relax下,完美一餐。

食左杯牛奶咖啡,吾錯,傾下計relax下,完美一餐。
2017-10-08 158 瀏覽
同女朋友旺角行到肚餓,忽然記得油麻地有兩間plato,上次食樓上嗰間鬼死咁好味,今次就去地舖嗰間食。餐廳行工業風,樓底高,牆身掛上不同大小嘅擺設,有型有格。餐廳有二人套餐,$400都唔使,我同女友舉腳贊成叫哩嗰👍餐湯係南瓜濃湯,南瓜味果然好濃,口感綿密。之後就係前菜-水牛城雞翼。我本人好鍾意buffalo wings,佢都冇令我失望,醬汁味道夠濃,香辣度足夠,食得好過癮,雞翼外層好脆,同埋好開胃!第一個主菜係龍蝦汁大蝦意大利飯。賣相唔錯,青椒黃椒為意大利飯加添顏色,蝦煎得出色,肉質鮮甜,意大利飯傾向硬身少少,龍蝦汁同飯嘅比例接近1:1,好滿足。第二道主菜就係美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁,叫左五成熟,肉質鮮嫩多汁,點埋燒汁一齊食味道更豐富,份量都好大,而且好厚,好抵食最後仲有兩個甜品送,賣相同味道都好正,咁多嘢都係$470,如果男仔同心儀女仔約會,又唔想花費太多,我強烈建議可以嚟Plato食二人晚餐,價錢合理,食物水準更是一流!

餐廳行工業風,樓底高,牆身掛上不同大小嘅擺設,有型有格。

餐廳有二人套餐,$400都唔使,我同女友舉腳贊成叫哩嗰👍

餐湯係南瓜濃湯,南瓜味果然好濃,口感綿密。
南瓜濃湯

水牛城雞翼
龍蝦汁大蝦意大利飯
安格斯西冷牛扒
2017-10-08 88 瀏覽
Location of this restaurant is quite special. It is located right at Nathan Road, but it hides at a corner. It gives the  restaurant an advantages of "a decent quiet location on a crowded street". As a customers, I love the location of the restaurant, as you wont see pedestrian walking outside when you are having meal.I concern about eating environment a lot. No matter how good the food is,  if the environment is poor. You could never enjoy the food. Dining experience should be a package. Any si
I concern about eating environment a lot. No matter how good the food is,  if the environment is poor. You could never enjoy the food. Dining experience should be a package. Any single bad point might ruin the whole experience. The seat of the restaurant is excellent. We have fair amount of  table space and distant between other customers.

For food, the quality is fair. I ordered a Lamp Chop.  Display is wonderful. Side dishes are well considered as well. Potato are cooked are cooked with bbutter and herbs. Two kinds of sauces are provided: gravy and berry sauce.  The lamb chop itself is well seasoned, the sauces are optional.

We also  ordered clams marniere. It tastes good. Strong flavour of white wine and butter. foie gras toast tastes good too.

all to all, it is a nice dining experience. Good service. Good environment.
2017-09-28
2017-10-08 88 瀏覽
今日又同朋友去油麻地戲院睇戲,晚餐揀咗係附近嘅Plato食。兩個女仔,食量唔特別大,選擇精選二人套餐 $398 就剛剛好。+$18龍蝦湯龍蝦湯味道濃郁,鮮味無窮,一流!前菜:香蒜白酒煮口意式巴馬火腿伴蜜瓜黑松露野菌煙三文魚意大利飯份量很多,好抵食,而且黑松露香味突出,意大利飯質感黏稠,不錯!美國安格斯西冷牛扒.紅酒燒汁選了七成熟,肉質又軟又腍,一啲都唔韌,牛味重,好吃!藍莓芝士蛋糕朱古力雪糕慕絲蛋糕最後同朋友一人一件蛋糕,真係飽到冇朋友啊!Apple cider $48特濃朱古力 $34

+$18龍蝦湯
龍蝦湯味道濃郁,鮮味無窮,一流!

前菜:
香蒜白酒煮口
意式巴馬火腿伴蜜瓜

美國安格斯西冷牛扒.紅酒燒汁
選了七成熟,肉質又軟又腍,一啲都唔韌,牛味重,好吃!

藍莓芝士蛋糕
朱古力雪糕慕絲蛋糕
最後同朋友一人一件蛋糕,真係飽到冇朋友啊!

Apple cider $48
特濃朱古力 $34
2017-09-26
2017-10-06 72 瀏覽
今天老公來接我收工,但是由於工作太攰已不想去遠的地方吃飯,所以就來到公司附近在眾坊街的<Plato>來開餐由於時間尚早,所以顧客不多。餐廳內沒有太多的裝飾,比較特別的是這個由英國士兵熊守護着的立體餐廳名字最終我們點了兩個套餐,先上是日餐湯~今天是甘筍忌廉湯,集合了甘筍的香甜和忌廉的幼滑,再配上脆脆的麵包粒,很好很好開過餐湯後邊是老公點的德國脆皮鹹豬手鹹豬手的表皮烤得十分鬆脆!而且整隻豬手已經起了骨,所以可以用刀叉優雅地吃。肉質非常結實,雖不是非常稔滑的路線,但是很有咬口,啖啖肉沒有根!味道亦十分適中不會過鹹,若再點一點點芥末就可以令到味道層次更加提升老公說這個豬手很好吃,大贊的喔!不喜歡啖啖肉的我選了扒大蝦龍蝦汁意大利飯。光是看賣相已經非常漂亮經過黑椒調味後的大蝦鮮味得來不失惹味,肉質亦結實彈牙每一口意大利飯都被濃濃的龍蝦汁緊緊包裹着,雖吃不到龍蝦的真身,但每一口也是龍蝦的精華所在最後飲品方面老公點了英式奶茶,由English Breakfast Tea加上糖和奶而成,雖不是什麼創新的東西但是糖和奶都可以自行選擇加多少,也不失為一個不用加錢的好選擇而我則選擇了芒果草莓茶

由於時間尚早,所以顧客不多。

甘筍忌廉湯

最終我們點了兩個套餐,先上是日餐湯~

德國脆皮鹹豬手

開過餐湯後邊是老公點的德國脆皮鹹豬手

老公說這個豬手很好吃,大贊的喔!

扒大蝦龍蝦汁意大利飯

不喜歡啖啖肉的我選了扒大蝦龍蝦汁意大利飯。

光是看賣相已經非常漂亮

經過黑椒調味後的大蝦鮮味得來不失惹味,肉質亦結實彈牙

英式奶茶

芒果草莓茶

而我則選擇了芒果草莓茶,同樣有茶包沖繩。莓味
比較突出,甜甜的一款水果茶絕對是女生最愛
2017-09-24
甘筍忌廉湯
德國脆皮鹹豬手
扒大蝦龍蝦汁意大利飯
英式奶茶
芒果草莓茶
2017-10-05 69 瀏覽
路經油麻地中華書店傍, 竟然俾我發現一間裝修别緻嘅西餐廳。睇過餐牌牌後決定要入去試下。餐廳整潔,裝修很有品味,特別是舖旁的落地玻璃感覺像到了外國用餐,且可能是假日早關係,餐廳又位於小路盡頭,人流不多,很寧靜。帶子忌廉汁意粉 - 忌廉汁濃郁,意粉彈牙,带子大大粒,不錯。All day breakfast - 份量OK,牛角包鬆軟,炒蛋亦很 嫩滑,味道不差,可以一試,。總體感覺,食物ok,且坐得舒服, 適合傾偈,朋友聚會。

總體感覺,食物ok,且坐得舒服, 適合傾偈,朋友聚會。
2017-09-09
為男友慶祝生日,兩口子走到油麻地>>>Plato<<<用膳。餐廳位於中華書局旁邊的內街,要是清楚書局地點,應該不會走錯的了。 本來想點二人set dinner,不過,男友同事於午間為他慶祝後,令他吃得飽飽的,所以晚餐得輕盈一點。 首先享用煙三文魚凱撒沙律(HKD88)。三文魚份量充裕,真材實料;然而沙律醬略多,蔬菜有夠肥膩。上面灑有煙肉粒,薰得微黑,更見香脆。 前菜是白酒忌廉汁煮法國藍青口(HKD128)。白酒酒香未有蓋過忌廉味,兩者互相輝映;醬汁佐以香蒜,味道更為獨特。青口新鮮細嫩,食材選擇一流。 飲品是朱古力,熱飲為HKD32,略微昂貴,但那暖暖的柔滑還是溶化了人心。

2017-10-01 72 瀏覽
Went to plato at yau ma tei yesterday with several friends to have dinner. It takes a few minutes to walk to the restaurant from MTR station and you will find it somewhere near to a bookstore and a staircases.I have ordered a lamb rack and shrimp with salad and broccoli, they also seperately provide a mint sauce and onion sauce for you to dip. It is awesome, especially the lamb rack is not well-done, personally go for this medim rare. Also I have ordered the soup of the day, it is a lobster crea

I have ordered a lamb rack and shrimp with salad and broccoli, they also seperately provide a mint sauce and onion sauce for you to dip. It is awesome, especially the lamb rack is not well-done, personally go for this medim rare. Also I have ordered the soup of the day, it is a lobster cream soup with 2 onion breads. The soup is smooth, a good starter of the dinner. After eating everything, I get a cup of earl grey and ended our chat and date.

Restaurant was not that big but eventually it can accomodate many people, come here as a group (2-6) to enjoy your time!
2017-10-01 66 瀏覽
同朋友尋尋覓覓終於搵到間好食又服務好既西餐重點係唔貴!!!!間舖頭好易搵架炸 喺正油麻地中華隔離新一代文青喺隔離條塗鴉樓梯影完相落黎食下野都不失為好選擇同朋友兩個人叫左個龍蝦試下隻波士頓龍蝦都幾大隻架 味道都好好 內汁都仲喺到然後我地喺combo menu加左蒜蓉包忌廉薯條同埋但炸魷魚圈全部都好抵叫!!!個蒜蓉包熱辣辣 又好夠味佢成塊都係 唔似其他會偷工減料得中間個忽先有野忌廉薯條又熱辣辣大大碗超好食!溝埋個忌廉味道一流呀!!!!炸魷魚圈雖然份量相對細但絕對唔係偷工減料 佢軟硬適中點埋個醬簡直一流😋唔洗諗啦!真心推介!!!!
同朋友尋尋覓覓終於搵到間好食又服務好既西餐
重點係唔貴!!!!
間舖頭好易搵架炸 喺正油麻地中華隔離
新一代文青喺隔離條塗鴉樓梯影完相落黎食下野都不失為好選擇
同朋友兩個人叫左個龍蝦試下
隻波士頓龍蝦都幾大隻架 味道都好好 內汁都仲喺到
全部都好抵叫!!!
個蒜蓉包熱辣辣 又好夠味
佢成塊都係 唔似其他會偷工減料得中間個忽先有野
忌廉薯條又熱辣辣大大碗超好食!
溝埋個忌廉味道一流呀!!!!
炸魷魚圈雖然份量相對細
但絕對唔係偷工減料 佢軟硬適中
點埋個醬簡直一流😋
唔洗諗啦!真心推介!!!!
2017-09-26