2024-09-24 105 瀏覽
//23 09 24 雨天☔️18:00 中環 中環街市@potatocornerhk薯條界天花板 ☺︎「𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑪𝒐𝒓𝒏𝒆𝒓」 ——— 對我嚟講完全唔陌生,因為一得閒我就會去幫襯,甚至連去「泰國」旅行見到有分店,都唔會放過。號稱「菲律賓」薯條界嘅天花板🍟,佢哋所有嘢食都係即叫即炸,當中多款出色嘅調味粉,更加係靈魂精髓。排名不分先後:辣燒烤|芝士|燒烤|酸忌廉洋蔥,仲有新推出嘅粟米同松露味,款款都保證會令人食過翻尋味啊!🔻薯條𝐌𝐞𝐠𝐚 𝐒𝐢𝐳𝐞 (兩款調味) HKD$48ꕀ即叫即炸 新鮮出爐熱辣辣店員會將炸好嘅薯條及調味粉放落膠筒裏邊大力咁𝘚𝘩𝘢𝘬𝘦確保每條薯條都可以沾上香濃嘅調味粉而我就揀咗辣味燒烤同芝士味少少辣刺激得嚟帶點鹹香 鍾意偏重口味嘅朋友 呢個係必選組合之一另外 要讚調味粉份量夠多食完之後亦無覺得太鹹同頸渴🔻薯粒𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐢𝐳𝐞 (一款調味) HKD$41ꕀ金黃色薯粒香脆可口 兼薯味十足食起嚟充滿顆粒感 再襯埋𝘉𝘉𝘘味粉雖然好邪惡 但呢種感覺真係無法抗拒而且仲會令人越食越滋味 & 上癮 ꕀ
23 09 24 雨天☔️

而且仲會令人越食越滋味 & 上癮

2024-09-23
下午茶
2天前 0 瀏覽
中環街市真係開咗好多小食檔呀,平時好鍾意食嘅Potato Corner竟然開喺呢度太開心啦!間唔時經過都見到幾多人食下,平時都好鍾意食Shake Shake薯條,一定要試下!今次就揀咗Mega fries 🍟$48,有好多味道嘅shake shake粉揀,我就揀咗sour cream同chili bbq,薯條全部新鮮炸起,比起麥當勞嘅脆同硬身,更加有口感👍🏻,sour cream酸酸咸咸好惹味,chili bbq辣味冇咩,反而有啲甜甜地嘅barbecue味!

6天前 0 瀏覽
Potato Corner地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖===================== a good grab and go snack, want to eat something crispy and hot, spotting around centralmarket snack stalls and picked deep fried french friesit has various favour, tried shoe string 😁sour cream and onion , 長條超長,幼身又好食,是現炸再落調味粉做seasoning笑笑 薯格仔,芝士味 ,食了人都開心了,落了好多味粉呀,成口都充斥住芝士粉香。crispy and love the seasoning powder. enjoy it when it is hot !
Potato Corner
地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖
=====================

食完飯,想着過中環街市行行當消消食。失策😅😂,竟然讓我看到這家炸薯條店,其實首先是被他的香味吸引過來的。我跟同事都抵受不了薯條的香味攻擊,只能以銀包裏僅餘的彈藥🤑回擊。看水牌上顯示有4種Size及5款薯條造型,笑哈哈造型也大可愛了吧🥰?不過我們最後沒有選😂。薯條有5種口味,不同Size可以選擇口味的款式也不同,我們選的Jumbo 可以要1款味道,Mega就可以選兩款。下面是我們買的薯條,看看怎麼樣。✴️Jumbo(薯條 加 燒烤味)$41不算很大杯,不過份量給的一點都不少,因為都滿出來了,店員好有經驗👍,裝這麽滿都不會撒出來。薯條好酥脆,燒烤味粉,裹每一條薯條,有一點點辣,但是又帶點甜,好好吃,都快停不了嘴。✴️Mega(炸薯圈 加 酸忌廉洋蔥味/芝士味)$48炸薯圈快是炸得得透,酥酥脆脆的,酸忌廉洋蔥味我很喜歡,吃薯片我都會選這個口味的,惹味的洋蔥香味帶點酸,令人越吃越想吃。芝士味相對比較重口味,如果喜歡濃味的,這是不錯的選擇。總結,份量蠻多的,我們吃完午飯過來買,買回公司跟其他同事分享,好幾個同事一起吃才吃完,大家都覺味道口感都不錯。

下面是我們買的薯條,看看怎麼樣。
✴️Jumbo(薯條 加 燒烤味)$41

✴️Mega(炸薯圈 加 酸忌廉洋蔥味/芝士味)$48

Mega(炸薯圈 加 🧅酸忌廉洋蔥味/🧀芝士味)/Jumbo(薯條 加 燒烤味)

芝士味相對比較重口味,如果喜歡濃味的,這是不錯的選擇。

外賣自取
#fatchubelly中環📍 Potato Corner (中環)好耐之前已經聽過係菲律賓過嚟嘅Potato Corner,今次喺中環街市新開張,有好多款式嘅薯條同埋唔同嘅調味粉,味道真係會好想上隱好滋味!😋💥炸蕃薯條炸番薯條配咗芝士同埋忌廉洋蔥口味🍠番薯條炸得外脆內軟食落去仲有淡淡嘅番薯甜香同埋芝士味更加惹味🧀忌廉洋蔥口味就更加帶出番薯嘅甜味👍🏻💥炸薯圈炸薯圈就配咗BBQ口味🔥BBQ燒烤有好香煙燻既味道除咗有辣味之餘亦帶有少少甜味配埋炸薯圈口感非常豐富!🤤Potato Corner (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖
#fatchubelly中環

📍 Potato Corner (中環)

💥炸蕃薯條

炸薯圈就配咗BBQ口味🔥
BBQ燒烤有好香煙燻既味道
除咗有辣味之餘亦帶有少少甜味
配埋炸薯圈口感非常豐富!🤤

Potato Corner (中環)
中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖
2024-10-02 0 瀏覽
Potato Corner 10月4日中環分店開業😍😍😍 中環街市咁近lunch當然要try try款式好多左!Mega 薯圈揀左兩款味,一款cheese, 一款味Cream & Onion味, cheese 睇落好紅但唔辣!好濃芝士香!Cream & Onion好惹味,不停口咁食!Jumbo笑臉薯餅,好大粒,外脆內裏勁煙韌,好香口!BBQ味好夾個薯餅!邪惡又好味,食完成個人開心晒😛🍱Potato Corner 📌地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖

Cream & Onion好惹味,不停口咁食!

邪惡又好味,食完成個人開心晒😛

🍱Potato Corner
📌地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓246D 號舖
黎自菲律賓既過江龍【Potato Corner】由學生時期已經係美國食到宜家返香港,一直都係我最鍾意既首選小食/薯條店,今次就同朋友去左中環街市新開既分店。佢地有分4個大小、3種classic薯仔同兩款special薯仔,另外4款經典調味同1-2款期間限定調味。今次就試左Mega 番薯條同Jumbo Tater Tots。對應4個size、分別可以選擇1-4款口味。Mega番薯條:可以選擇2款口味,我每次必點Sour Cream & Onion同BBQ、番薯條就第一次食。番薯條外脆内軟、而比較粗、所以食到好多番薯肉。搭配條調味粉鹹鹹甜甜好惹味!Sour Cream & Onion好creamy而BBQ微辣。Jumbo Tater Tots:可以選擇一款口味、呢款就叫左期間限定Japanese sweet corn味道,呢款非常香甜、對比平時4款經典味道有驚喜。Tater Tots外面香脆、裏面好熱辣辣。薯仔、薯條都係即叫即整,所以全部都新鮮熱辣、而且需要少少等候時間。

2024-09-23 83 瀏覽
中環街市有好多小店,食完飯仲有少少口痕😬買左個薯條同笑臉薯餅返公司同同事分享下脂肪先🤰🏼 有4個size 揀:Tera, Giga, Mega,Jumbo. 有個樣本擺出黎等你知大概幾大。揀左Giga 同mega, 都好大杯下。員工勁好,會幫你擺滿(滿瀉個隻🤭) 成個杯。叫左芝士🧀,酸忌廉洋蔥味同埋松露味。其中最好味係松露味。熱辣辣攞返同同事分享,個笑臉薯餅為大家帶來一點歡樂🙂꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 薯條✅ 笑臉薯餅(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $40♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 薯條
✅ 笑臉薯餅

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $40♥️
2024-09-20 169 瀏覽
細個食過一次好好食,就念念不忘,但之後成日經過都超長龍,諗諗下都真係勁多年冇食過,知道中環街市開左分店,急不及待lunch去買嚟食🤭🍟款式比以前好似多左,味道都多左,識叫嘅一定係叫Sour Cream & Onion味🧅惹味到食唔停,搵返細個嘅回憶😂 我地多人就叫左個Mega薯條,可以揀兩款味,另一款味揀左粟米味,甜甜地又唔會太搶🌽 口痕仲叫左個Jumbo笑臉薯餅,配左芝士味,一睇d粉就知幾邪惡😈最驚喜嘅係雖然拎到返office已經凍左d,但食落仍然外脆內軟👍🏻💯

2024-09-19 54 瀏覽
放學總是餓😶‍🌫️最近中環街市開左菲律賓🇵🇭人氣薯條専門店Potato Corner🍟分店🥔薯條即叫即炸💥出爐後加入自選調味粉🧂新鮮shake shake香噴噴到呢😋除左傳統薯條🍟仲有揀薯粒🥔笑臉薯餅🙂炸蕃薯條🍠薯圈🌀味道選擇🈶芝士味🧀BBQ味🔥辣燒烤味🌶️酸忌廉洋蔥味🧅粟米味🌽松露味🍄‍🟫4️⃣款size選擇🥣JUMBO • MEGA • GIGA • TERA另外學生👧🏻👦🏻工人姐姐🧕🏼仲🉑以有優惠價購買架🍟

除左傳統薯條🍟仲有揀薯粒🥔笑臉薯餅🙂炸蕃薯條🍠薯圈🌀

另外學生👧🏻👦🏻工人姐姐🧕🏼仲🉑以有優惠價購買架🍟
外賣自取
2024-09-16 116 瀏覽
💡高質炸薯條🍟中環街市愈來愈多特色食物店,行過比呢間香氣吸引咗,價錢好抵,除咗有普通薯條之外,仲有薯餅、薯圈、蕃薯條、薯粒等,有好多選擇,而且呢間有冷氣,可以慢慢享受。🍟芝士味薯條 🟡金黃色的薯條外脆內軟,表面覆蓋著融化的芝士,咬下去時香濃的芝士味道瞬間爆發,好香,夠曬滋味。🍟炸薯圈配酸忌廉洋蔥味及燒烤味 🥔外皮香脆,內部柔軟,咬下去時帶有豐富的土豆風味。酸忌廉的清新口感與洋蔥的香氣好夾,好鍾意呢隻味道。燒烤味濃郁的煙熏風味,帶有少少甜味,豐富口感。
💡高質炸薯條🍟

🍟芝士味薯條 🟡

🍟炸薯圈配酸忌廉洋蔥味及燒烤味 🥔

2024-09-16 30 瀏覽
和同事經過中環街市有一家新開薯條的專賣店,聞到幾香吸引我停下來…地點近IFC,天喬上面就是了。專賣不同薯條的形狀,配上不同的自由配搭調味料,有幾個size 選擇。size大款可以有多少少調味選擇。可惜我唔係學生無得優惠😅個menu話加小小錢就可以吃另外的小食,好似雞翼…中秋買滿63元加少少錢便有一隻限量版磁石薯條公仔,又幾得意。最有趣的是哈哈笑形狀的笑臉公薯餅打咭一流。我配上 cheese 味,cheese粉濃而香口。另有薯圈扭扭形狀,搭配燒烤味。和一般長條形狀,自選了辣味。形狀不同,所以口感也有分別。金黃色炸得均勻。我的下午茶慢慢吃好 chill!

可惜我唔係學生無得優惠😅

個menu話加小小錢就可以吃另外的小食,好似雞翼…

最有趣的是哈哈笑形狀的笑臉公薯餅打咭一流。
我配上 cheese 味,cheese粉濃而香口。
另有薯圈扭扭形狀,搭配燒烤味。
和一般長條形狀,自選了辣味。

形狀不同,所以口感也有分別。
金黃色炸得均勻。

我的下午茶慢慢吃好 chill!

2024-09-12
下午茶
2024-09-15 25 瀏覽
中環街市有唔少特色食物店,定係經過呢間炸薯條店,感覺超級親民,喺尖沙咀同銅鑼灣都有,不過呢間就位於有冷氣嘅地方入邊,可以嘆住冷氣咁樣食新鮮炸出嚟嘅薯條,非常唔錯😌1️⃣先選擇想食嘅薯條,有新薯條、薯粒、笑臉薯餅、炸薯圈2️⃣再選擇口味,有燒烤、芝士、松露、辣燒烤味、酸忌廉洋蔥味3️⃣最後選擇size,Jumbo ($46) Mega ($53) Giga ($80) Tera($83),分別係size越大可以揀嘅口味越多根據個口味,可以自由選擇,所有嘅薯條都係新鮮炸出嚟👍🏻如果係中環想搵啲輕鬆小食,呢個係唔錯嘅選擇😆

1️⃣先選擇想食嘅薯條,有新薯條、薯粒、笑臉薯餅、炸薯圈

根據個口味,可以自由選擇,所有嘅薯條都係新鮮炸出嚟👍🏻

如果係中環想搵啲輕鬆小食,呢個係唔錯嘅選擇😆
餐廳:Potato Corner地點:中環街市菜式:炸薯條餐牌:炸薯條、薯粒、笑臉薯餅、番薯條、薯圈,水牛芝士條、日式炸雞,有4款size同5款口味炸薯圈 Mega $53Mega可揀兩款味粉,我揀左燒烤味同松露。大路燒烤味實冇死錯人,白色粉末係松露,好香松露味。唔係條條都係圈,而係灣灣哋嘅薯條,好幼身,炸得好脆。炸薯條 Jumbo $46Jumbo可揀一款口味,我揀左粟米味,味道淡淡哋,配呢款幼身薯條都唔錯。有紙袋裝住兩兜薯條拎走,仲可以自助拎竹簽同抹手紙,方便衛生。
餐廳:Potato Corner
地點:中環街市
菜式:炸薯條

炸薯圈 Mega $53
炸薯圈 Mega
炸薯條 Jumbo
炸薯條 Jumbo $46
2024-09-09
10 分鐘 (外賣自取)
炸薯圈 Mega
炸薯條 Jumbo
人氣菲律賓薯條專門店Potato Corner 原來繼尖沙咀同旺角店最近喺中環街市開咗分店,等候外賣環境比街舖更舒適而且有冷氣,即叫即炸嘅薯條新鮮出爐後再加入味粉即席shake sake零舍香噴噴. 而且份量仲好巨型添. 先揀好要咩類型嘅薯條🍟,除咗傳統薯條,仲有薯粒、笑臉薯餅仲有薯圈或者番薯條. 個人大愛smiley貪佢較多薯肉. 之後就可以揀四個唔同嘅size,愈大size就可以揀越多口味. 🤩今次我哋分別揀咗芝士味、粟米味同埋BBQ味,款款各有特色全部都好惹味. 如果唔夠喉仲有芝士條同埋炸雞. 😋 學生哥或者工人姐姐仲有優惠價添. 食完仲可以行吓活化咗之後嘅中環街市夠晒文青. 行一陣又夠鐘食飯.