2021-10-06 16303 瀏覽
今年媽咪生日我們到Promenade 西餐廳慶祝🥳🎂,位於紅磡都會道7號都會海逸酒店7樓, 揸車去有三個鐘頭免費泊車,非常方便👍🏻。 之前食過一次覺得自助餐水準算高, 今次決定帶媽咪嚟試下☺️。 打電話訂枱的時候店員教我們在網上eshop先畀$300💵 deposit, 就可以埋單有八折優惠😍,另外我加$48做生日牌🥳和一件芝士蛋糕🎂。 先講餐廳的服務, 這裏的店員每一位都很細心👌🏻, 收碟和斟水的速度非常快, 亦很有禮貌的💕。 食物種類都算很多, 海鮮方面有法國生蠔🦪、 冰鎮熟龍蝦🦞、長腳蟹🦀、凍蟹🦀、 翡翠螺🐚、凍熟蝦🦐和青口🦪。 法國生蠔細細隻, 蠔味濃郁。 冰鎮熟龍蝦好多膏,啖啖肉夠鮮味😋。 長腳蟹和凍蟹味道鮮甜, 凍熟蝦爽口新鮮, 翡翠螺和青口我沒有試。 刺身種類有幾款, 我最喜歡帶子刺身, 味道鮮甜。 壽司我只吃了 一件螺肉軍艦🍣, 味道正常。 熟食方面一定要食鴨肝多士🤤和牛扒🥩, 鴨肝入口即溶👍🏻, 配上香脆的多士好好味。 牛扒肉質軟腍,正! 記得要食天婦羅🍤, 炸海蝦和炸番薯🍠都很美味。熱葷方面, 豬髀肉和啤酒烤雞都不錯哦! 另外我還有食芝士🧀和風乾火腿🥓, 配上蜜瓜🍈更

熟食方面一定要食鴨肝多士🤤和牛扒🥩, 鴨肝入口即溶👍🏻, 配上香脆的多士好好味。 牛扒肉質軟腍,正! 記得要食天婦羅🍤, 炸海蝦和炸番薯🍠都很美味。熱葷方面, 豬髀肉和啤酒烤雞都不錯哦! 另外我還有食芝士🧀和風乾火腿🥓, 配上蜜瓜🍈更加好味。 實在太多種類,所以沒有吃沙律菜。

甜品方面😍有榴槤班戟、梳乎厘、鮮奶燉蛋白、杏汁燕窩、榴槤批、tiramisu和各款蛋糕, 多到不能盡錄, 最後點都食返杯haagen dazs雪糕🍦, 完美的一頓自助餐🥰。

整個用餐體驗都非常開心👍🏻, 無論環境、服務、食物質素、都是性價比高的💯。
自助餐

牛扒
榴槤班戟
生日蛋糕
甜品
頗難能打七五折的酒店自助餐,上個月致電預定,需先付$300訂金,因為頗滿座,延至這個月才有得吃。地方很大,食物種類多,擺滿食物的長廊讓大家食指大動,密密地吃,找到合心的,當然會一取再取。中午也有長腳蟹(鮮味, 鹹度各有不同,剛補充的,大隻的是很快被取去);即開生蠔(略瘦,新鮮)。大家番兜了數盤。還有熟食,粥品,湯麵,點心,沙律,甜品,大家吃完再取的就是 榴槤甜品類,拿破崙,雪糕,沙律,其實每樣也想試,真是花多眼亂。後記:由找到優惠,提議來及訂位,看到大家吃得開懷,滿意,這份滿足已令我回本😌🥳。不過今天我胃臟不太舒服,本不想來,但更不想掃興及讓大家操心,來到後先吃了碗白粥,選擇少油的食品,我吃得頗慢,讓狀態好一點才起動,在大落後情況下,差不多夠鐘仍在進食,被侍應催促交枱😓,不是被催促的問題,其實侍應收用具也頗快手,但感有點兒冷漠,可能太忙碌之故!同學仔用了消費卷埋單,可以吐現。🤫

同學仔用了消費卷埋單,可以吐現

🤫
2021-08-18
  • 長腳蟹
  • 自助餐
2021-09-17 1568 瀏覽
聽朋友講呢間餐廳嘅buffet性價比幾高!有長腳蟹又有生蠔,仲有其他個啲刺身、熱食、甜品!一應俱全!一於就試試佢🤪一去到當然要食啲回本嘢:海鮮(長腳蟹同生蠔)生蠔區嘅師傅係即開,隔離有個姐姐即刻用水刷一刷走啲殼覺得酒店呢個做法幾好,幾有效率!佢啲蠔一時一樣,一時大一時細,睇彩數,不過呢個價位咁嘅質素我都接受的!其次就食長腳蟹,啲長腳蟹有少少鹹,不過可接受,肉質鮮嫩,唔錯!食咗幾圈 其他都無試🤪啲蝦用夾掂過殼唔硬(唔新鮮)所以無試。熱食:試咗豬頸肉、肉丸、咖哩+酥皮餅、燉飯、巴東牛肉、糖醋魚肉同龍脷柳等~肉丸就太散,口感一般,燉飯唔入味又好水其他就無咩特別,可一試嘅。甜品就試咗幾款,最令我印象深刻嘅係佢主打甜品-芒果千層酥皮!芒果正正常常多汁,下面個酥皮好酥,脆!又唔會太甜 正!但另一個榴連千層餅就唔太建議試,因為個皮都唔脆,因為雪過入雪櫃所以係硬的.. 口感一般整體而言,埋單每人$350呢個價食呢啲食物CP值係高的!但未必會再試🤣 因為有其他食物質素高 價錢都ok嘅餐廳可以揀🤪
聽朋友講呢間餐廳嘅buffet性價比幾高!

一去到當然要食啲回本嘢:海鮮(長腳蟹同生蠔)

生蠔區嘅師傅係即開,隔離有個姐姐即刻用水刷一刷走啲殼
覺得酒店呢個做法幾好,幾有效率!

其他都無試🤪啲蝦用夾掂過殼唔硬(唔新鮮)所以無試。

熱食:

肉丸就太散,口感一般,燉飯唔入味又好水
其他就無咩特別,可一試嘅。

芒果正正常常多汁,下面個酥皮好酥,脆!又唔會太甜 正!

整體而言,埋單每人$350呢個價食呢啲食物CP值係高的!
  • 生蠔
  • 長腳蟹
  • 芒果酥皮千層餅
2021-08-30 1511 瀏覽
自助餐嚟講我個人就真係好鍾意呢間🤗除咗交通非常方便紅磡火車站一出行兩分鐘就到 ,最主要係佢價錢真係超級超級抵食,每月有優惠7折😍 除咗平之外仲要好食,我覺得真係最多款揀有生蠔, 龍蝦 ,麵包蟹,長腳蟹,花雕凍蟹命,鍾意食榴槤嘅又唔使一定要去到hotel icon 呢度有榴槤拿破崙甜品燉蛋 同埋一個杏仁燕窩 唔太遲 好啱鍾意甜品嘅女士💗近都有好多款式仲有haagen dazs雪糕生蠔每次只可以攞兩隻 可以排幾轉每次都唔太多人

甜品燉蛋 同埋一個杏仁燕窩 唔太遲 好啱鍾意甜品嘅女士💗

近都有好多款式仲有haagen dazs雪糕

生蠔每次只可以攞兩隻 可以排幾轉每次都唔太多人

2021-08-24 1179 瀏覽
呢間係我最鍾意既buffer👍🏻👍🏻款式好多 每一期都會有唔同嘅主題 😋佢地既鵝肝煎得好香唔會好乾身 生蠔都新鮮 最特別嘅係佢哋有蟹粥可以同職員講 添加配料 有蟹膏同蟹肉 皮蛋肉碎瑤柱等等 可以選擇 同埋佢哋有咖啡機 有咖啡朱古力等等兩款凍飲可以選擇👍🏻👍🏻我最鍾意嘅就係佢哋嘅芒果拿破崙 唔係間間buffet都有 同埋好食😌😌
呢間係我最鍾意既buffer👍🏻👍🏻
款式好多 每一期都會有唔同嘅主題 😋
同埋佢哋有咖啡機 有咖啡朱古力等等
兩款凍飲可以選擇👍🏻👍🏻
  • 煎鵝肝
  • 美國生蠔
2021-08-22 1728 瀏覽
都會海逸酒店Promenade 西餐廳要預訂依間自助餐其實都唔係咁易,我7月尾打電話去book 8月中平日嘅Lunch buffet,佢都full晒只能夠waiting list。都唔知好彩定唔好彩,waiting都有得去食,所以我地捨棄左普慶餐廳黎依度食。今日我哋一行四人,星期三嚟依度食lunch buffet。價錢方面,可以去佢酒店嘅社交平台print張coupon有8折;匯豐信用卡都有85折。8折折實$340一位,成人長者同價🌚🌝依間餐廳都真係幾大,同埋真係full house。但我行咗一round之後,好奇怪,我發覺其實冇乜嘢想食(我已經冇食早餐都幾肚餓😮‍💨)食自助餐通常分四方面:1熱食2冷盤3甜品4其他1 依度嘅熱食真係幾少,質素都幾差。牛扒都算有啲肉味,雖然啲肉都幾紅,但都唔韌;其餘龍脷柳/牛肋肉比平時茶記食嘅都差唔多,好多都見到唔想食。Mcdull就話碗粥都唔錯,但我就冇興趣黎buffet食粥🤷‍♂️2 冷盤主要有蠔、長腳蟹、蜆、蝦、蟹鉗;仲有刺身,但種類得五種:三文魚、吞拿魚、希靈魚、鯖魚、八爪魚;當然仲有沙律bar。蠔,每次排隊拎得兩粒,仲要丁屎咁細粒,真係冇咩癮;長
都會海逸酒店Promenade 西餐廳

今日我哋一行四人,星期三嚟依度食lunch buffet。

自助餐通常分四方面:
1熱食
2冷盤
3甜品
4其他

蠔,每次排隊拎得兩粒,仲要丁屎咁細粒,真係冇咩癮;長腳蟹就條條都唔同,有啲都幾新鮮有啲都幾鹹;Mcdull話刺身嘅外表唔吸引,所以一舊都冇食,我就覺得正正常常。

3 甜品,種類好多。榴槤pancake、榴槤酥、榴槤撻好好食,非常推介,主要應該係啲榴槤好新鮮/好當造。其餘嘅甜品就要睇吓啱唔啱自己口味,我覺得普遍來講都幾好食。雪糕就有Häagen-Dazs杯裝或者雪條。

4 其餘嘅湯、嘢飲、炸物、芝士等等都係正常水平冇特別。

Mcmug綜合評分:4/10,榴槤類嘅甜品好好食+1分,5/10
Mcmug綜合評分:5/10

除咗甜品之外,其他野都極之普通,令人失望。$340一位,倒不如俾多幾十蚊去四季酒店食🤷‍♂️……雖然都book唔到位🥲
2021-08-21 1191 瀏覽
久違的 family gathering ❤️好耐無試過廿幾個親戚一齊去聚會食野啦🥰嘢食質素同服務都好好海鮮refill得好快同埋唔會腥選擇都幾多生蠔有肉地同埋都重蠔味熟食熱盤多元化唔同國家嘅菜式都有得揀但係我自己最鍾意就係甜品嗰part因為我本身唔係好好甜品但我都俾佢吸引咗食咗好多🤣特別鍾意杏汁燉官燕同埋疏乎厘兩者都唔會太甜杏汁味濃郁忍唔住食咗兩碗😋疏乎厘鬆軟空氣十足😝最後仲要食咗個Double版嘅榴槤斑蘭pancake😆廚師哥哥特登幫我加重料滿滿嘅榴槤蓉超滿足🥰🥰因為節日前夕食所以會比平時貴啲如果係平日食嘅話我應該會再去食😛性價比高屋企人都食得好開心
久違的 family gathering ❤️

因為節日前夕食所以會比平時貴啲
如果係平日食嘅話我應該會再去食😛
性價比高屋企人都食得好開心

2021-08-10 2119 瀏覽
同事每年一聚,今次係升職同事宴客,揀左呢間自助餐,人多安排分開坐,安排在大門邊號位置,與其他客人離很遠,也與食物區很遠,樓底很高,自成一角很自在餐廳安排足夠人手招呼我哋,唔會有被冷落,唔會無人理食物比我想像中好(我之前無在呢家酒店食過自助餐)刺身有7款,赤貝很爽口又厚肉,帆立貝與三文魚嫩滑,很新鮮!海鮮款式都多,有生蠔🦪呀,仲要即開嘅,雖然不算大隻,有些也不夠肥,不過很新鮮!蟹腳是松葉蟹腳,略瘦!龍蝦肉也乾,麵包蟹滿膏,很膩,凍蝦正常,青口一般,芝士有5款,不過餅乾就一般,不夠鬆脆巴馬火腿鹹香,煎鵝肝很香甜品很多款,細細件可以食很多,仲有名牌雪榚飲品係任飲,飲品區很大,很企理,冷熱都有很多選擇最重要是沒有分段,大家食飽都可以傾一陣,不需要趕頭趕命
餐廳安排足夠人手招呼我哋,唔會有被冷落,唔會無人理

食物比我想像中好(我之前無在呢家酒店食過自助餐刺身有7款,赤貝很爽口又厚肉,帆立貝與三文魚嫩滑,很新鮮!
芝士有5款,不過餅乾就一般,不夠鬆脆
巴馬火腿鹹香,煎鵝肝很香
甜品很多款,細細件可以食很多,仲有名牌雪榚
飲品係任飲,飲品區很大,很企理,冷熱都有很多選擇

最重要是沒有分段,大家食飽都可以傾一陣,不需要趕頭趕命
2021-07-04
2021-08-09 1643 瀏覽
7月尾約朋友去食午餐自助餐,因為好遲先book,只有出面門口位置有枱。 當日出面只有3-4枱客人,職員安排盡量分隔開,所以都算靜靜地,適合慢慢食慢慢傾計。食物種類都多,質素唔錯第一轉拎左生蠔、凍海鮮、pizza、沙律生蠔係即刻開嘅,都要排大約5分鐘,每次限取2隻。 細隻唔係好厚肉,新鮮有海水味,值得一試。凍海鮮有幾款,長蟹腳朋友食左,話好咸唔好食。 小龍蝦我都覺得唔係幾好食,唔似蝦/龍蝦,食落有啲似雞肉(??)未試過嘅可以拎一隻試下先。 其他,青口同凍熟蝦都正常。Pizza有兩款,素食同普通的。試左素食pizza, 係薄脆餅底,幾香口唔錯。沙律菜就一般般,好似唔係太新鮮咁。但有款名叫熟火腿嘅(疑似薄切牛肉)幾好食,肉質軟熟粉紅有肉味。 仲有青木瓜沙律都好開胃,酸酸辣辣。另外有款泰式海鮮沙律都要試呀,有大量魷魚/墨魚(?傻傻分不清?),有蝦(唔洗自己剝殼),仲食到有蟹鉗肉,都幾新鮮惹味。甜品都食左4款,本身唔太中意食甜品,覺得焦糖燉蛋同梳乎里太甜,但佢係好熱啱啱整起嘅,中意食嘅都可以試下。而紅酒啤梨口感同味道都怪怪地。唯一覺得啱口味(但影唔到😂),係芒果拿破侖,細細件,香脆少甜,芒果肉唔

食物種類都多,質素唔錯

第一轉拎左生蠔、凍海鮮、pizza、沙律

甜品都食左4款,本身唔太中意食甜品,覺得焦糖燉蛋同梳乎里太甜,但佢係好熱啱啱整起嘅,中意食嘅都可以試下。而紅酒啤梨口感同味道都怪怪地。唯一覺得啱口味(但影唔到😂),係芒果拿破侖,細細件,香脆少甜,芒果肉唔多但都又香又甜。 另外,仲有幾款榴槤甜品,芝士/朱古力蛋糕⋯都幾多選擇。

刺身就食左3款,一啲都唔孤寒,每款厚切比3-4件,都係新鮮夠凍。

熟食就唔太吸引啦,有幾款中菜同麵檔冇試,食左羊肉咖哩都還好,其他就⋯無謂浪費quota啦🤣🤣 飲品都有自助檸茶、咖啡,果汁就要加錢。有movenpick雪糕任食,但都已經飽到食唔落啦

餐廳有做優惠,訂座及預付300訂金有75折。 平日就抵食啲,原價378;星期六日就478。

總括而言,食物、環境都唔錯,值得推介。

2021-07-31
用餐優惠
優惠券
  • 沙律
  • 甜品類
  • 刺身
  • 生蠔
2021-08-05 1519 瀏覽
都會海逸promenade一直都見好多講網上評價唔差又有youtuber拍過片心諗實無死啦 Lunch buffet有生蠔 甜品種類多(甜品睇啲相真係好靚)中晒我嘅喜好 坐落去環境係唔差嘅 但係人多好嘈服務就真係麻麻地 收碟都算快 但係大部份服務員都係冷冰冰 唔太親切 可能因為消費券多咗人去食嘢太忙掛冷盤海鮮 蘇格蘭/法國生蠔 - 2/5 好鹹 啲肉薄到好似一層薄膜咁 不過應該算新鮮 蟹腳 - 3/5 夠粗肉厚 不過都係太鹹啦 冚晒啲鮮味 蟹鉗冇咁鹹比較好食 甜刺身 - 4/5 呢排食過普慶,Alva, cafe kool, 倚窗閣中 佢係最好嘅 鯛 鮮 喜靈魚 甜 三文魚 肥 其他都唔差熱盤燒烤 (食唔到一樣野係熱嘅)燒牛肉 - 4/5 軟硬適中 香料配合得好好 好味龍利 - 2/5 超級柴 好乾印度烤雞 - 3/5 同青瓜乳酪醬一齊食幾清新咖喱羊肉 - 1/5 嘥咗啲羊肉炸墨魚(魷魚?) - 4/5 呢個係我唯一有encore嘅 炸得好好 夠鬆脆又唔會成口粉 就好似脆嘅疏乎厘咁食到呢度其實比預期有啲啲失望 不過唔緊要我呢次黎嘅目的係甜品 我行過睇啲甜品款式好多個樣好靚 點知呢個先
坐落去環境係唔差嘅 但係人多好嘈
冷盤海鮮
法國生蠔
蘇格蘭生蠔

刺身
熱盤燒烤 (食唔到一樣野係熱嘅)
燒牛肉 - 4/5 軟硬適中 香料配合得好好 好味
龍利 - 2/5 超級柴 好乾
印度烤雞 - 3/5 同青瓜乳酪醬一齊食幾清新
咖喱羊肉 - 1/5 嘥咗啲羊肉
食到呢度其實比預期有啲啲失望 不過唔緊要我呢次黎嘅目的係甜品 我行過睇啲甜品款式好多個樣好靚 點知呢個先係惡夢嘅開始⋯⋯
第一轉 主攻榴槤甜品
榴槤pancake 2/5
榴槤撻 1/5
榴槤流心蛋糕 1/5
榴槤紫糯米 1/5 紫糯米非常有口感 勁乾勁硬
有食開榴槤嘅人知道有酒味出咗水嘅味道係出事㗎 可能咁啱今次嘅榴槤唔得啫 試其他
榴槤酥餅1/5
芒果拿破崙(夠膽話主打推介?勁)1/5
呢兩樣野都有同樣問題 酥皮唔酥 又硬又癡牙
白桃天使蛋糕 3/5 啲cream有桃味 Ok啦 最好應該係佢㗎啦
焗梨 3/5 酸酸甜甜OK嘅
水晶啫喱 2/5 個樣好靚 不過味道咪雜果啫喱囉
即焗疏乎厘 1/5 口感非常黐立立 極甜
最後重點推介
玫瑰蛋白疏乎厘 0/5 我見到有人推介比四粒星五粒星 我一啖食落去就感覺濃郁嘅廁所香精味 真係鹹魚青菜各有喜好 完全無話可說
其實我仲試咗好多其他甜品 個人覺得味道真係唔合格 但係個樣真係幾靚 (係我影得衰)
甜品

呢次體驗真係幾失望 每次去食buffet我都有做吓功課 覺得呢一間點都唔會咁差 唔會咁多人一齊楝我㗎嘛
希望今次只係我唔好彩 咁啱失準姐
最後唔知係咪榴槤唔可以同cream或者其他乜嘢一齊食 我第一次食完Buffet之後又屙又嘔
正!我又要去瘦啦
2021-08-05
用餐優惠
優惠券
2021-07-11 2294 瀏覽
My birthday dinner at the Promenade Restaurant in Harbour Front Metropolis.Ard $6xx (HSBC card 15% off )The buffet is much better than I expected.Although we weren’t given window seats due to late booking, we sat at a quiet corner near the food. The restaurant is spacious and the ceiling is high so it gives a grand feeling.I like the seafood best! Lobsters, crabs, sashimi, oysters… Lots of varieties! Most importantly, they are extremely fresh and huge in size. The taste is excellent! The lobster

Ard $6xx (HSBC card 15% off )

I like the seafood best! Lobsters, crabs, sashimi, oysters… Lots of varieties! Most importantly, they are extremely fresh and huge in size. The taste is excellent! The lobsters are full of roes, the crab legs are super long and juicy, the sashimi is of very high quality—the Hokkaido scallops are bigger than a Chinese chess and we can order the belly part for the fish like salmon, swordfish and hamachi. They are refilled quickly too and you don’t need to line up for a long time after 7:30pm.

The cooked food is also nice. I particularly like the goose liver with toast. The foie gras is very creamy and the toast is crispy like a cracker. The other hot dishes like the thai cuisine is very savoury too.

The salad, ham, cheese and fruits are fine too. Although the desserts are not quite satisfactory, being too sweet or sometimes even strange, there are Haagen-Dazs cups and bars! The mango pomelo sago is also very refreshing.

We ate till 10pm— plenty of time to take photos/ videos and enjoyed the food slowly. The service is quite nice too.
2021-07-04 2778 瀏覽
Lunch buffet黎講食物幾好,多選擇,會有下次。長腳蟹唔太咸肉唔梅👍🏻中湯好飲,生蠔就無試到,刺身三文魚大大片,炒龍蝦鉗就唔好食,無味。仲有個麵,見個廚師組姐好積極推介,就試下啦,先簡個麵底,煮好就自己加醬,我就加左擔擔麵醬同沙茶醬,再加點配料,整左個擔擔麵,幾好食。最後食甜品招牌芒果拿破倫,好好食唔太甜,榴連蛋糕都ok,不過個榴連脆酥唔好食,榴連肉係無味,最後食埋HD雪條同雪糕就完美。
2021-07-02 1641 瀏覽
里間算係我家常幫襯的其中之一,但從未諗過可以咁差,燒味欠,熟食魚欠,連湯麵的菜只有牙菜,連最基本的生茶都無?叫我去熱葷到攞菜,咖哩雜菜內只有薯仔同栗米,牛扒乾過我荷包,雞翼,燒豬筋骨十樓掟落街都唔爛,五星級酒店自降三星,折後四百幾的午餐,對唔對得住d食客?幾年內李生的酒店都免啦。
2021-07-01
2021-06-29 2048 瀏覽
第一次食呢間自助餐,今日食自助午餐,環境都幾舒適,餐桌夠大,生滾粥夠棉夠味,麵檔啲湯底夠鮮,點心都好食,中湯夠火候,唔會淡,牛扒夠juice,冷盤唔會太喊都鮮味,不過泰式菜品就一般,唔係好啱我口味,甜品款式多,榴槤心太軟好香榴槤味,生蠔同刺身不過不失冇突出之處,整體菜式選擇非常多,食飽左都仲未食晒想食既野。出菜方面一路keep住,收碟都快,唔錯。雪糕係Häagen-Dazs都有幾款比你選,估唔到仲有榴槤果肉雪條,芒果肉雪條,真係喜出望外
出菜方面一路keep住,收碟都快,唔錯。
2021-06-29 29827 瀏覽
阿媽最近跟我閒談期間曾經投訴,投訴本來想訂座享用「都會海逸酒店」餐廳「Promenade西餐廳」裡面的午餐自助餐,打電話訂座卻很不幸遇上「Promenade西餐廳」午餐已經滿座。阿媽跟舖頭裡面的大部分阿姨們好不容易,幾經艱辛終於成功在「Promenade西餐廳」裡面,訂到接近大門門口位置的餐檯,結果眾人一到酒店「Promenade西餐廳」,還要跟隨其他食客排隊等候入場。結果我進入「Promenade西餐廳」裡面之後,立刻前往沙律和前菜櫃檯,領取「沙律」跟「前菜」食品,發現「沙律醬」被塑膠樽裝起,結果我選擇加沙律醋。至於前菜反而有驚喜,因為我發現有類似「五香牛肉」的食品。至於「Promenade西餐廳」裡面其中一款招牌食品「生蠔」就沒有太大驚喜,因為午餐「生蠔」實際上只是「美國生蠔」而已,「美國生蠔」裡面的「蠔肉」肉質不算十分肥美,海水鹹味程度感覺也不算十分濃厚。至於其他午餐食品,我平日都會食的食材,包括「牛腩」和「雞肉」餐廳本來都有提供,只是過程變得有點迂迴。例如「牛腩」變成了慢煮「牛肋肉」,只是英文名稱還是「Beef Brisket」而已,結果還是「牛腩」。至於自助午餐裡面有關「雞肉

至於自助午餐裡面有關「雞肉」部分的食品,「雞肉」餸菜的實際選擇,就比「牛腩」來得更多了。加上自助餐裡面有「炒飯」跟「白飯」隨我選擇,所以午餐需要的食品這個問題,都已經很快被解決。

食完「Promenade西餐廳」自助午餐裡面有關沙律、前菜跟主菜所有食品之後,終於要講一下,今次我的「Promenade西餐廳」主角「甜品」。

今次我無意中發現「Promenade西餐廳」自助午餐裡面的「甜品」,竟然有很多跟「梳乎厘」有關的甜品,唯一可惜只是「Promenade西餐廳」自助餐未有提供「梳乎厘班㦸」而已。

「Promenade西餐廳」自助餐裡面的甜品「梳乎厘」,是由餐廳甜品部門店員即場烘焗出來,實際上製作「梳乎厘」需要時間,所有每次都有食客等候「梳乎厘」出爐,我也很幸運,成功等到一份「梳乎厘」甜品
法式薄餅

「Promenade西餐廳」甜品部師傅新鮮烘焗出來的甜品「即焗梳乎厘」,我剛剛從餐廳師傅手上領取「即焗梳乎厘」的時候,「即焗梳乎厘」還是膨脹起來,空氣感非常豐富的樣子。

等到我影完相,準備享用「即焗梳乎厘」的時候,「即焗梳乎厘」已經隨著時間流逝而開始塌陷下來,提示我要趁「即焗梳乎厘」完全塌陷前,儘快享用還有空氣感口感,味道很甜的「梳乎厘」。

「Promenade西餐廳」的甜品「梳乎厘」味道雖然很甜,口感也充滿空氣感,可是「梳乎厘」實際上收縮的速度也很快,迫使我要速戰速決,食完感覺也有點空虛,不及「梳乎厘班㦸」那麼耐食。

但是無可否認,「Promenade西餐廳」即場製造,限量供應的「即焗梳乎厘」甜品,如果能夠即時新鮮享用「梳乎厘」的話,「梳乎厘」裡面的強烈空氣口感,的而且確是「Promenade西餐廳」首屈一指的甜品

至於「Promenade西餐廳」甜品櫃檯裡面,還有另外一款跟「梳乎厘」有直接關係的西式甜品,就是位於西式「蛋糕」甜品櫃檯那一邊裡面的「蛋白梳乎厘」蛋糕。

由於「蛋白梳乎厘」蛋糕實際製作過程,跟「即焗梳乎厘」有點不同,所以「蛋白梳乎厘」蛋糕表面,由甜味糖漿跟蛋白烘焗出來的糖霜,糖霜可以維持一段時間,都還未即時塌陷下來。

相反,由於一般「即焗梳乎厘」實際製作過程裡面,沒有加入太多砂糖和麵粉,所以「即焗梳乎厘」裡面的「蛋白」質感構造也都顯得比較虛浮,很快就塌陷下來,需要即時享用,相反享用「蛋白梳乎厘」蛋糕就沒有擔心的必要。

我在我享用的「蛋白梳乎厘」蛋糕裡面,由於「Promenade西餐廳」還另外加入很多砂糖作為調味料,所以「蛋白梳乎厘」蛋糕的實際甜味,比起「即焗梳乎厘」是有過之而無不及。
梳乎厘

至於「Promenade西餐廳」另外一款由店員即場製造的西式甜品,是感覺有點像法式「可麗餅」的薄餅甜品「法式薄餅」。「Promenade西餐廳」的「法式薄餅」有兩款不同味道,今次選擇享用原味薄餅。

「Promenade西餐廳」製作「法式薄餅」的師傅,容許食客自由選擇「法式薄餅」裡面的餡料,包括不同種類的水果,例如黃色外表,不記得是「蜜桃」還是「芒果」的水果,還有「士多啤梨」。

今次我選擇用被「Promenade西餐廳」廚房預先切成一粒粒,有點像「芒果」又有點像「蜜桃」的水果,作為「法式薄餅」甜品裡面的餡料,表面則淋上甜味「花生」跟「朱古力」醬汁。

甜味的「Promenade西餐廳」「花生」醬汁,令「法式薄餅」的甜味裡面,額外增加了一股濃郁「花生」香味。至於味道同樣很甜的「朱古力」醬汁,令「法式薄餅」表面的甜味變得更加濃厚容易入口。

至於「法式薄餅」裡面的餡料,包括有甜味的奶油忌廉,還有有點像「芒果」或者「蜜桃」甜味的「黃色」水果,「黃色」水果甜味令「法式薄餅」整體甜味變得一致,可以即時全部食完。

至於「Promenade西餐廳」裡面的另一款招牌甜品,是被「Promenade西餐廳」廚房切成正方形形狀,可以造到即時一口一塊的甜味「芒果拿破崙」。

「芒果拿破崙」不愧為「Promenade西餐廳」裡面的招牌代表甜品之一,「芒果拿破崙」裡面的口感鬆脆,而且「芒果拿破崙」實際製成品裡面的層次豐厚,令我食層次分明的豐富口感感覺。

至於「芒果拿破崙」甜品裡面的「芒果」餡料,「芒果」餡料的實際味道感覺也都十分甜美,而且完全沒有從「芒果拿破崙」裡面食到任何酸味,證明「芒果拿破崙」裡面的「芒果」果肉甜味已經完全成熟。

相反地,我今次在「Promenade西餐廳」甜品櫃檯裡面,一直找不到我平日都經常會享用的西式蛋糕甜品「藍莓芝士蛋糕」,因為已經被其他食客搶先一步拿走了。

最後我享用「Promenade西餐廳」裡面,最多食客爭相取用的「Haagen Dazs」雪糕甜品。「Promenade西餐廳」雪糕甜品裡面,包括有「雪糕杯」以及「雪糕批」,我食了很多款「雪糕批」。
蛋白梳乎厘

相反我發現「Promenade西餐廳」的「Haagen Dazs」「雪糕杯」實際款式選擇,沒有以前那麼繁多,結果我最後只選擇享用「芒果」跟「覆盆子」口味兩者混合的雪糕杯。

「芒果」加「覆盆子」口味的「Haagen Dazs」雪糕杯實際味道,味道感覺偏向酸酸甜甜,酸味主要來自於「覆盆子」,至於甜味則來自於「芒果」裡面。雪糕整體甜味酸味比例相若,令雪糕甜味變得容易適應。
雪糕

至於「Haagen Dazs」「雪糕批」方面,大部分「雪糕批」口味裡面大多以「朱古力」甜味為主,我比較喜歡「杏仁朱古力」口味,因為「杏仁朱古力」雪糕批除了有「朱古力」甜味之外,還有「杏仁」香脆口感。

現在「Promenade西餐廳」比較令我感到可惜的,是再沒有在「開飯喇」裡面,提供優惠券供食客自行下載打印選用,令「Promenade西餐廳」自助餐價錢沒有以前那麼便宜,短時間內我未必會再光顧了。
2021-06-03
10 分鐘 (堂食)
法式薄餅
梳乎厘